Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz Digitalpimp #8898 üzenetére
Most csak emlékezetből írtam, hogy akkora, de simán lehet csak 60centi, de bazinehéz az biztos.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Digitalpimp
senior tag
A vipera talán csak a "különleges erőknél" engedélyezett.
Koxx: A 80cm nem túl hosszú? Én a 45-50 centisekkel szemezgetek, azok súlyban sem vészesek."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
MODERÁTOR
A kés a legrosszabb önvédelmi eszköz ha valaki nem képzett. Paprika spray esetleg sokkoló ami hatékony és könnyen használható, de utóbbi is sztem tiltott.
Nekem van egy házilag készített viperám ami kb 80cm hosszú és úgy 1,5kg sose merném magammal vinni, azzal nem tudsz úgy ütni, hogy ne legyen nagyon komoly sérülés belőle.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Dr. Akula
félisten
válasz gyapo11 #8894 üzenetére
A vipera (teleszkópos) tiltott, még a 2006-os szemkilövető rendőrök is dugdosták, amikor a riporter számon kérte rajtuk hogy az meg mi ott náluk. Pedig a rendőrnek a stukker mellett aztán olyan mindegy lenne. [link]
Ha már lámpa, akkor valami ilyen. Jó lehet még reflektorozó autósokra is, akik nem fogják fel, hogy le kéne kapcsolni.
-
gyapo11
Topikgazda
Teszteltem a 3000-es Haidu követ. Elég keskeny, nagyobb késsel velószínűleg nem kényelmes, de ezt nem próbáltam. Finom nagyon, fényes élszalagot ad, fenésre szerintem csak második/többedik kőként használható, szuperfinom él kialakításához. Egy tompább késen órákig tartana csak ezzel élet csinálni. Csak ezt az egyet vettem, durvább köveim vannak.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
A kés becsukva is használható, lásd koga. Csak megfelelő markolata legyen, ami nem csúszik a kezedben amikor ütsz vele.
Nekem egy hosszú elemlámpám van, a fején nem sima, hanem kiszögellések vannak, jó nagyot lehet vele odacsapni vagy két kézzel a két végét fogva a harapást hárítani. Viszont ha egy kutya nem menekül el hanem folyamatosan támad, akkor sajnos meg kell sebesíteni vagy ölni, és erre a kés a legjobb. Akár egy-két izmot átvágni amitől megszűnik a képessége a támadásra/harapásra.Csak ólmos botot említ, nem tudom a teleszkópossal mi a helyzet:
"4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható."De mi van ha magam gyártom? Pontosítani kellene a szöveget. Valamelyik futball mérkőzéssel kapcsolatban hallottam egyszer, hogy 3 cm-nél nagyobb átmérőjű botot nem szabad bevinni a stadionba.
Az ólmos bot kétszer szerepel a szövegben, az egyik a 4. § (1) amit idéztem (forgalmazás), a másik az eszközök felsorolása (b pont).
"3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni."
Ez világos, csak pontosan meg kellene határozni, hogy mi az ólmos bot.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
BloodRay
veterán
válasz petipetya #8892 üzenetére
"Bolt action pen" lesz, de míg nem jött meg és nem fogom kézben nem akarom bereklámozni, nehogy más is beleugorjon miattam.
De EU-s, legalább +vám és áfa nem jön rá a mai Euro árfolyam mellett..."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
-
MODERÁTOR
válasz Dr. Akula #8888 üzenetére
Én nem szeretnék késsel védekezni ember ellen. Nem csak jogi hanem erkölcsi okokból sem, nem szeretném ha emberélet múlna rajtam. Így inkább gázspray van nálam. Nem tudom, hogy mennyire jó megoldás, remélem sose kell kipróbálnom.
Tényleg, kóbor kutyák miatt jutott eszembe, az a teleszkópos bot az is közbiztonságra különösen veszélyes, vagy az lehet nálam? -
dzsi23
addikt
válasz BloodRay #8885 üzenetére
Az óra nekem már úton van, a kiegészítők még nekem is hátra vannak...már ha te is óraszíjakat értesz kiegészítők alatt. De ha eladom a jelenlegi Sheepdogom, akkor talán pár ezer forint ráfizetéssel meglehet az új.
_Harcos #8886:
Az sem rossz, a penge nagyon tetszik a sima és a kőmosott sötétszürke változatnál is. -
-
Digitalpimp
senior tag
Van, csak már azokat ott is meg kell fizetni.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
dzsi23
addikt
Még mindig imádom a Sheepdog Minit, egyedül abba tudok belekötni, hogy nem deep carry, de ennnek ellenére is a kedvencem. Az újabbak viszont már deep carry klippel jöttek ki, és most ebben a színben is megjelent... b.sszsus, ebből pénzköltés lesz.
-
G@ben
addikt
Sziasztok!
Szeretnék venni egy köszörűt, ami szalagcsiszoló is. A köszörű része sima otthoni, ritka köszörülésekre kéne, a szalagcsiszoló viszont kések élezésére. Ne legyen túl nagy sebességű, hogy ne égesse az acélt, sokkal jobban szeretek lassabban, de biztosabban dolgozni. A szalagcsiszoló résznél követelmény, hogy legyen sík rész, amint fel tudom támasztani mondjuk a skandi élt, de legyen alátámasztás nélküli rész is, hogy kis konvex élt tudjak adni mondjuk egy machetének. A szalag mindkét oldalról hozzáférhető legyen, hogy hosszú pengét is tudjak élezni rajta és jó, ha állítható a szöge, hogy függőlegesre vagy vízszintesre be tudjam állítani.
Tudtok ilyet javasolni?Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
lemmy71
őstag
Hátha igazi BROWN akkor ott van az ára, bár én sem adnék érte 300K -t
A cég jó termékeket készít, bár nem kis nevek vannak a háttérben akik odafigyelnek a minőségre még akkor is ha itt is sorozatgyártásban jönnek a pengék. Egyedi vagy limitált daraboknál 2 - 3 szoros szorzóval kell kalkulálni, már akik hajlandóak feltörni érte a malacperselyt -
törölt tag
De jó ez a kés. Kár, hogy irreális az ára.
És ez se tökéletes. Rossz helyen van a gomb.[ Szerkesztve ]
-
-
gyapo11
Topikgazda
A szemcseméretek jók, a kő hossza is jó, kicsit keskeny a 38 mm, de fenni lehet vele, nekem is van hasonló keskeny kövem és a >20 cm-es kést is meg tudom vele fenni. Tovább tart mint a szélesebb kövön, más különbség nincs. Ha a kő kádasodik, akkor viszont könnyebb lesz síkolni, kevesebb anyagot kell leszedni.
-
ginola
addikt
válasz Digitalpimp #8865 üzenetére
Köszi. Melyik szériát!?
Szeretném viszonylag olcsón megúszni. -
MODERÁTOR
válasz Digitalpimp #8865 üzenetére
Van olyasmi, aminek az aliexpressen nem szór a minősége?
-
Digitalpimp
senior tag
Az Alis köveknek eléggé szór a minősége, vegyél itthonról Haidu köveket 400, 800 1200-est.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
prsq
aktív tag
Hídivásár?
Én is megnéztem mindet. Nekem olyan 12e+ rémlik alapárnak. 20 körül már volt sok, a díszítettek voltak jóval feljebb.
Tarjányi és Nagy Zoltán saját bicskákkal, meg volt egy köszörűs egy rakás kínai fossal és Papp bicskákkal.
(Majdnem vettem egy NZ kis fixpengés kést, tokkal volt talán 16e, de aztán mégsem.)
-
veterán
válasz petipetya #8850 üzenetére
Köszönöm a tippeket! Majd kipróbálgatok egy kettőt, de mindenesetre maximálisan meg vagyok elégedve az élezővel, hozza azt amire számítottam! Igaz hogy nem egy olcsó dolog, viszont ha gyorsan kell szarból várat építeni arra tökéletesen megfelel. Illetve ha már olyan kést élezek vele ami találkozott ezzel az Work Sharp szalagos élezővel, akkor mivel az élszög már ki van alakítva, elég oldalanként 2-3 húzás a 220-as szalaggal, plusz mondjuk 5-5 a 6000-es szalaggal, és tökéletesen éles kést kapok újra.
Nagyon sokat vacilláltam rajta hogy megvegyem-e mert tényleg nagyon drága ennyi pénzt kiadni egy élezőért, de utólag egyáltalán nem bántam meg. Nagyon szépen hozza azt amire kitalálták.
Biztos van aki bele tud kötni ebbe a szalagosba hogy mondjuk fenőkővel élesebb kést csinál, több lehetőség van élszögre, meg stb.. de nekem ez is megfelel, úgyhogy bárki szeretne venni maximálisan tudom ajánlani.iPhone 16 Pro Max
-
gyapo11
Topikgazda
A linket csak mintának küldtem, nem tudom, hogy milyen minőségű az a kő. Szerintem a 400/1000 elég konyhába való késeket élezni/fenni. Ha élszöget is akarsz változtatni, akkor kell még hozzá egy kaszakő, de legalább 200-as vagy még durvább, hogy ne tartson túl sokáig a csiszolás. Az 1000 fölötti kövek már olyan finomak, hogy komolyabb anyagmennyiséget nem lehet leszedni velük, pontosan tartani kell az élszöget vagy egy kicsit tompábbra állítani a kezet, és akkor nagyon finom, szinte már tükrös élszalagot ad, ami baromi éles. A főzős műsorokban is azért vágják el pillanatok alatt a kezüket az amatőr versenyzők, mert otthon nincsenek hozzászokva a profin élezett késekhez. Húznak párat valami késgyilkos szerszámmal és kész, vág. Ehhez képest egy 3000-es kövön befejezett finom él az egy csoda, szinte borotva, amihez hozzáér már el is vágta. Meg kell szokni. Párszor én is próbáltam, nem egy nagy cucc gépi segítséggel polírpasztával, egyszerűen veszélyesnek találtam, és nem hozzáadott hanem elvett a konyhai késes munka élvezetéből, jobban oda kell figyelni, ettől lassúbb leszek, az eredmény meg semmivel nem jobb. Szóval nekem nem való. A 800-as nekem tökéletes, vagy kéttárcsás kerámián vagy kerámia csövön ráfinomítok néha.
-
MODERÁTOR
Ma voltam vásárban, direkt a késeseket kerestem, kíváncsi voltam az árakra. Alap “magyaros” bicskák 20-22 ezer és felfelé, nagyobb “magyaros” bicskák 40 ezer és felfelé. Masszívabbnak kinéző fix pengések 40 ezer és felfelé. A penge anyaga ismeretlen, de a készítő neve általában beleírva.
Ugyanitt sütődiszkosz 1 személyes 20 ezer, 2+ személyes 50 ezer Ft volt. Nagyon elszálltnak érzem ezeket az árakat, amikor egy Szalontai fejesgörbe is ki tud jönni 20 alatt, de 25-ért már RWL-34 acéllal és ébenfa markolattal van, illetve Elmax fixpengés kése van agancs markolattal 40 alatt. Sajnáltam, mert azt hittem hogy egy jó kis egyedi bicskával jövök haza, de így ez esélytelen volt. -
stuka20
senior tag
Üdv!
Milyen márkák itt a népszetűek / ajánlottak?
Van egy késem, annó szintén egy magyar fórumon kaptam segítséget hozzá (már nem emlékszem melyik), akkor végül benchmade lett. (külföldi topicokban is dícsérték a márkát).Leginkább most a bozótvágó/ machete érdekelne, vagy ezeknél mindegy?
Inkább csak amolyan fun használatra lenne. Továbbá még érdekelne az ágfűrész is (ez már lehet nem ehhez a topichoz tartozik). Bladeshoptól rendeltem annó.Tehát csak megbízható márkákat keresek vagy esetleg, hogy kikel kell kerülni, nekem ennyi is elég lenne.
Egyébként nézegettem a fent említett boltban, illetve praktikerben is (ágvágó).Ha rossz helyen járok elnézést.
-
petipetya
nagyúr
válasz #86883328 #8853 üzenetére
Jó tipp. Én is igyekeztem a minimális kenőanyagot felvinni, amely például a washeren egy cs
öeppet jelent, az ujjammal szétkenve. Még annor aliról jött egy csomagnyi kis fiola, melynek a vége injekcióstűhöz hasonló kifolyóban végződik - ilyenből szoktam adagolni a Ballistolt.[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
törölt tag
válasz petipetya #8852 üzenetére
Én a legkisebb ecsettel (művészellátó boltokban kapni kb. 3mm a kefe) kenem fel az olajat az alátétekre, pengére, forgócsapra. így sosem folyik oda az olaj ahová nem való.
Attól még persze koszos lesz pl. a kopásból adódó bronzrészecskéktől, portól. Csak az olaj folyás miatt írtam. -
petipetya
nagyúr
Tegnap este két Para 3-at tisztítottam meg belül. Ebben a videó részletben látható, hogy milyen sok olaj van a CRK Inkosiban - ugyanilyen sűrű, csak a zsebpiszoktól és használattól már sötét színű trutymó volt a pengén, washereken és a linereken is.
A tisztítás előtt a hegynél fogva érezhető volt egy minimális holtjáték, viszont jobban meghúzva a pivot csavart már nem hullott le a penga magától a copmpression lock benyomására. A tisztítás (és olajozás) után mindez megszűnt, mivel a penge hegyének erősebb feszegetésre sincs holtjáték, de mégis könnyedén lehullik a penge a lock benyomására, ahogy újkorában.
Józan paraszti ésszel a piszkos trutymó miatt volt lassabb akkor, ha feszesre volt húzva a pivot. Éppen ezért elgondolkodtam rajta, hogy mi lenne akkor, ha a következő takarítás után olajozás helyett grafittal lenne megkenve.
"nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
válasz petipetya #8850 üzenetére
Ilyen részletesen én nem szoktam vizsgálni, tkp. az nem érdekel, hogy a papírt hogy viszi. Azokat vágja jól, amikre használom. Pl. ha bármilyen vágóképességi vizsgálattal megnéznénk a hámozó késemet, az mindegyiken elbukna, olyan tompa. Több éve nem éleztem, és a krumpli, karalábé, sütőtök stb. hámozás elég gyakori. Biztos nagyobb erő kell pl. az alma hámozásához, de az nem számít, hogy 1 vagy 2 N, sokkal fontosabb, hogy nem vágok a kezembe és takarékosabb a hámozás, mert ha éles késsel csinálom, az néha beleszalad az alma húsába. Így viszont elég jól lehet követni az alma vonalát, és szép vékony héjat tudok leszedni róla.
Természetesen ilyen éllel egy nagyobb késsel képtelen lennék átvágni egy sütőtököt, esetleg kalapáccsal ütve a pengehátat.
Ez is azt bizonyítja, hogy nem csak többféle kés kell, hanem az élezésben is meg kell találni minden késhez az ideálisat.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
petipetya
nagyúr
válasz jozsi252 #8849 üzenetére
"Nem tudom hogy észre lehet-e venni hogy mondjuk 15-17 vagy 20 fok van beállítva?"
Igen, ha van viszonyítási alapod. Én is egymás mellé tettem a 20 és a 17 fokos élszalagú bicskát, és érezhető volt a különbség, amikor csak egy papír szélét pödörtem meg vele, vagy kartont vágtam vele."A netes tesztek alatt mindenhol papírt vágtak hogy mennyire éles, érdemes más tesztet kipróbálni hogy milyen a kés?"
Persze, a fantáziádra van bízva:
- alma hámozásnál érezhető, hogy a kisebb élszöggel ellátott késsel kényelmesebb a művelet
- ha már alma, akkor a csutka kivágása heggyel vagy V-alakban szintén megmutatja, mennyire kényelmes a precíz munka az adott késsel, mennyire forgatható a kanyarban
- (nem vécé ) deszkára állított vécépapír guriga elvágása úgy, hogy csak a penge ér hozzá: az él állapota érezhető vágás közben, utána pedig látható mennyire tiszták a vágás szélei
- karon bolyhos szőrt viszi-e nyomás nélkül: mondjuk ez csalóka, mert például a Cold Steel a gyári élszöggel (tippre 23-25 fok?) simán vitte, de más teszteken nem jeleskedett ennyire (azóta át is lett profilozva 17 fokosra)
- az előző szőr teszt kiegészítése az, amikor a papír szélét pödröd meg alacsony szögben tartva a bicskát
- nyilván ezek csak tesztek, mert fontos megtalálni az egyensúlyt az alapján, hogy a felhasználási szokásokhoz igazítva a penge éltartása is jó legyen
"nincs rá lezsóidő"
-
veterán
válasz petipetya #8833 üzenetére
Nem tudom hogy észre lehet-e venni hogy mondjuk 15-17 vagy 20 fok van beállítva? Vagy hogy pár fok olyan sokat számít-e normál konyhai körülmények között.
A gép amúgy megjött és az első tesztek megvoltak. Maximálisan meg vagyok vele elégedve! A használati azt írja hogy 5-5 húzás kell a 220-as szemcsével rendelkező szalaggal, illetve ugyanannyi a 6000-es szalaggal. A legszarabb késsel így tettem de nem lett tökéletes. Viszont utána vettem egy hasonló szar kést, ott 10-10 húzás volt, majd a 6000-es szalaggal 5-5, és a kés hibátlan lett!
Szóval nagyon jó vételt volt, és nem kellett 5 késnél 1 órát felette ülnöm hogy jó legyen. A netes tesztek alatt mindenhol papírt vágtak hogy mennyire éles, érdemes más tesztet kipróbálni hogy milyen a kés? Vagy ha a papírt könnyen veszi akkor hibátlan?
Volt egy hosszú szeletelőkés ami nem volt annyira életlen, de volt benne 2-3 csorbulás, viszont összesen 10 húzás 220-as szalaggal, plusz 10 a 6000-es szalaggal, hibátlan lett utána az éle. Nem olcsó, nagyon nem, viszont nagyon jó éles lesz a kés, és nem kell hozzá olyan tudás ami egy fenőkőhöz kell pl. Vagyis nem feltétlen tudás hanem odafigyelés.iPhone 16 Pro Max
-
törölt tag
Vállalkozó szelleműeknek élező CAD modell.
-
Mill3r
tag
Sziasztok,
Nem vagyok nagy késgyűjtő, van több victorinoxom megy egy két noname késem. Vettem egy mora companiont és azt tapasztaltam, hogy az élszalag kialakításánál egyik oldalon eléggé látszik a gépi fogácsolás vagy csiszolás. Az élen végig egymással párhuzamos vonalak vannak. A masik oldalon szinte nem is látni. Tudnátok segíteni, ez ebben az olcsó árkategóriában vagy a skani élszalag miatt teljesen normális? Hiba vagy elfogadható? Nem volt mág sakandi késem. Köszi.IDDQD IDKFA
-
ginola
addikt
[link]
Innen jó választás lehet a 400/1000 és 2000/5000 fenőkő?
Vagy milyen számokban gondolkozzak?
Átlagos állapotú konyhaésekhez kéne. -
petipetya
nagyúr
válasz petipetya #8677 üzenetére
Topic társ kérdezte priviben, itt is megosztom az eddigi tapasztalataimat vele.
Kontra:
- Időbe telik a használata, nyilván a fenés a leggyorsabb, majd az élezés következik, végül az élszalag változtatás a leghosszabb. Persze a legutóbbit csak egyszer kell megcsinálni.
- Bicskánként más és más pózban érdemes beszorítani, ezt például mindegyiknél lefotózom, ahogy szerintem jó. A fene fog rá emlékezni legközelebb.
- Victorinox pengéje túl szűk, erre még ki kell találnom valamit, mert nem akarok emiatt kiegészítő szettet is venni.
- Nincs rögzítés, használat közben egyik kézzel fogni kell a masinát. Persze nehéz, szóval nem csúszik el. Itt-ott nyikorog is, de az sem számít.Pro: minden más
- Könnyű használni, a 3 durvaságú kő adja magát, nem igazán kell gondolkodni rajta, hogy melyikkel simogassam a pengét.
- Ha csak fenésről és élezésről van szó, akkor az hamar megvan, max. 20 perc bőrözéssel együtt.
- 15-től indulva fokonként be lehet állítani az élszöget, ez hatalmas előny. Hiába írják a topicban azt a 20-25 fokot, nálam például a Spyderco 17 fokon nagyon jó vágógép lett. Ha sűrűbben kell fenni, akkor megfenem, ennyi.
- Egy gomb benyomásával könnyedén megfordítható a penge, szóval elég egyszer beszorítani az elején, utána már bármikor hozzá lehet férni a penge mindkét oldalához. Ez jó, mert a fenések vége felé lehet finomítani: például hérom húzás az egyik oldalon, fordítás, 3 húzás a másikon is. Utána ugyanez két húzással oldalanként, majd egy húzással mindkét oldalon, és végül jöhet a finomabb kő, vagy a bőr.
- Könnyű tisztítani a köveket: a két durvábbat simán ronggyal, míg a kerámiát radírral - seperc alatt megvan.
- Laikusként, nulla tudással is tudom használni, annyira hülyebiztos, és adja magát. Abszolút megéri, jó szívvel ajánlom."nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
Konkrét követ nem tudok, régen vettem már, nem vagyok képben.
Legolcsóbb talán a kaszakő, ez durva, élszög váltáshoz, durva sérülés kiszedéséhez. Finom simogatással nálam evőkés fenésére is tökéletes. Kenőmájas, párizsi héján csak siklik a kés, párat kell húzni és viszi mint a vajat.
Utána kell egy finomabb, mondjuk 400-as. Ez is még elég karcos élet csinál, durvább konyhai munkára már jó, pl. sötőtök, farhát stb.
A puha zöldségekhez, gyümölcsökhöz kell egy finomabb, 800-1200. Ez még mindig elég mikrobarázdás él lesz, pont jó ahhoz, hogy a sima feszes héjba bele tudjon harapni.
Konyhai késhez nem ajánlom a borotva élet, fölöslegesen éles, hamar romlik, egyes esetekben csak siklik, nem tud harapni.
Szóval egy 400/800-1200 dupla követ kell keresni, hogy ezek közül melyik a jó, azt hátha valaki megírja. Kínaiban pl. link.
Ne legyen túl kicsi, 6 cm x 20 cm körüli már jó.
Vannak a kerámia kövek, ezekről semmit nem tudok, nálam a kerámiával az a gond, hogy hamar telítődik fekete fémporral, és onnantól csak simogat, nem fen.
Gyémántporos lapok is vannak, próbát lehet tenni vele, pl. link. Kicsit megoldatlan az elhelyezése a kétkezes fenéshez, inkább hasonlít a használata a Fallkniven DC4-hez. Itt eszkábált hozzá egy tartót. De egyik kézben tartva a másikkal fenve használható, nem kell víz vagy olaj, gyors fenéshez használat előtt jó.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Bár a Spyderco azt ajánlja, hogy kb. minden 10. élezésnél a 20 fokos késedet élezd le 15 fokra, és utána az élszöget 20 fokra, és utána megint 10 élezésig csak a 20 fokosat használd. Sejtem benne a logikát, de nem így csinálom.
Én is ezt ajánlom, hogy először a kisebb élszöggel elmenni az élig, utána kicsit tompítani. Egyik előnye, hogy kicsit erősebb lesz az él, másrészt sokkal kisebb munka az él karbantartása, mert sokkal kisebb a meredekebb másodlagos élszalag felülete. hogy hány élezésenként az sok mindentől függ, ajánlom az órás lupét, az megmondja mikor aktuális a következő.
-
ginola
addikt
Sziasztok
Milyen fenőköveket vegyes konyhai kések fenésehez, ami jó ár/ érték arányú? -
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #8834 üzenetére
Nekem a Spyderco Sharpmakernél hiányzik a 25 fok, azon 15 és 20 van, jobban örülnék egy 20 és 25-nek (bár ez utóbbi meg pont a Lansky Turn Boxon van). Bár a Spyderco azt ajánlja, hogy kb. minden 10. élezésnél a 20 fokos késedet élezd le 15 fokra, és utána az élszöget 20 fokra, és utána megint 10 élezésig csak a 20 fokosat használd. Sejtem benne a logikát, de nem így csinálom.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz petipetya #8833 üzenetére
20 és 25-öt írt, szerintem a 20 nem rossz konyhakésekre, de persze a 15 még jobb lenne a finom vágóélekhez, sashimi/yanagiba, nakiri/usuba pl. A bicskánál meg az a kérdés, hogy mire használja az ember, ha csak evésre, akkor mehet a 15, ha durvább csomagbontós használatra, akkor jó a 25 is.
-
petipetya
nagyúr
válasz jozsi252 #8832 üzenetére
Csak 25 és 25 fokos szögben lehet vele élezni? Nem sok az, főleg konyhakéseknél? A Work Sharp Precision Adjust élezővel több bicskán is csökkentettem az élszöget, mert a felhasználási szokásaimhoz ez passzol.
"nincs rá lezsóidő"
-
veterán
válasz gyapo11 #8830 üzenetére
Köszönöm az infókat! Van elvileg egy felhajtható műanyag támasz amin a pengét kell vezetni, és a szélén van egy kis kiemelkedés. Elvileg ez meggátolja azt amit mondtál hogy a kés oldalra elforduljon a nyomaték miatt?
Ha jól rémlik 80-220-6000-es szalag jár hozzá, de lehet venni hozzá még más szemcseméretűt is.
djeperto
Ezen nem lehet élszög beállítást csinálni, szóval az 20 vagy 25 fok nekem, legalábbis ha a segédvezetőket használom.
Megkérdezhetem hogy te milyen szalagokat használsz, illetve honnan szoktad vásárolni, valamint mennyit bír ki ha csak átlagos használatról van szó?Köszönöm!
iPhone 16 Pro Max
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz jozsi252 #8829 üzenetére
Jó lesz, nekem egy egyszerűbb szalagos csiszolóm van. Két dolgot tudok mondani, az egyik, hogy úgy látom nem nyúlik túl a késtámasz a szalagon, ezért ha nem figyelsz oda eléggé, akkor a szalag lefelé nyomja a pengét és hajlamos elfordulni. Ha meg nagyobb erővel szorítod a késtámaszra, akkor nem tudod olyan finoman adagolni a nyomóerőt a szalag felé. Először én is ilyen késtámaszt faragtam, de most már olyat fogok, ami kétoldalt tovább megy a szalag mellett és így nem keletkezik forgatónyomaték, csak ráfektetem a pengét és nagyon finoman tudom a szalaghoz nyomni, inkább érinteni.
A másik a sorja, láttam 1000-es szalaggal is sorjaképződést, ezt le kell szedni finomszemcsés kövön vagy gyémánton éllel szembe tolva a pengét. Ekkor viszont veszik a pontos élszög ha kézzel csinálja az ember, ha vamilyen vezetett módszerrel, és pont ugyanazzal az élszöggel, akkor OK lehet. Olyat is láttam videón, hogy szalagon éllel szemben csiszolták (Victorinox gyártás), ezt én nem merem megpróbálni. Nem tudom, hogy 1000-esnél finomabb szalagon vagy bőrön el lehet-e tüntetni a sorját ha nem éllel szemben halad a szalag.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok
Egyszer már kértem segítséget élezővel kapcsolatban, viszont utána a vásárlás nem valósult meg. Viszont most újra előjött a téma és sok sok böngészés után inkább a saját fejem után mentem és a drágább megoldást választottam amiről jó sok yt videó győzött meg hogy talán nem fogok annyira melléfogni vele.
Megrendeltem ma a WORK SHARP Knife & Tool Sharpener Mk.2 gépezetet.
Azt szeretném megkérdezni elsősorban hogy van-e a topicban olyan akinek ilyen van és mondjuk tudna tanácsot adni a használatával kapcsolatban?Vannak itthon filézőkések, hosszú szeletelő kések, csontozó kések, és minden ami egy konyhában kellhet. Vannak olyanok amik csak fenve voltak acéllal, de voltak olyanok amik géppel élezve is voltak ismerős által. A kérdésem az lenne hogy mi van akkor ha egy ilyen kés most találkozik először egy ilyen WORK SHARP élezővel? Ha mondjuk nem 20 fok az élszög mint amilyen beállítást használni fogok az élezővel hanem nagyobb, akkor annyi lesz hogy kicsit többet fog leszedni a szalag?
Köszönöm!
iPhone 16 Pro Max
-
MODERÁTOR
válasz #86883328 #8826 üzenetére
Igen ezt mondja, hogy a jääkäripuukko-n magasabb a másodlagos élszalag, ezért masszívabbnak gondolja. Én a Garberget nem ismerem, ezért összehasonlítani nem tudom, de azt megerősítem, hogy emezen tényleg látható a másodlagos élszalag. Amúgy a Garberről nagyon jókat hallottam, csak árban nekem sok volt, ezért vettem ezt a másikat, de nem bántam meg, nagyon jó kés. Masszív nagyon.
-
törölt tag
-
weres78
senior tag
válasz jookomak #8821 üzenetére
Tudnál ajánlani magyar mester esetleg, akinek lehet készen ilyen kése?
Egyébként ma voltam nézelődni, és olyan 16-17 cm lehetett a penge. Nagyobbnak tűnt... Szóval a tizennégy-tizenöt teljesen jó már. De ha nem lesz más, veszem a Mora Garberg Polymer Sheath-t. Az árban, formában tetszik, csak a 11 centi tűnik kevésnek kicsit. -
weres78
senior tag
Le a kalappal Uraim! Köszönöm szépen a sok-sok segítséget!
Nem feltétel a hosszú penge, talán súlytásnál volt jelentősége, de jobban belegondolva többször volt inkább zavaró a penge hossza. Most beleásom magam a válaszokba, aztán "Visszatérek"...Lugosi, ezt lehet kapni itthon?
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz weres78 #8813 üzenetére
Mora Garberg Polymer Sheath, bár kisebb tán annál, mint amit szeretnél. 26 390 Ft Bladeshop-on, lehet, máshol olcsóbb.
Penge hossza: 109 mm
Penge vastagsága: 3,2 mm
Penge anyaga: Sandvik 14C28N
Markolat hossza: 120 mm
Markolat anyaga: Poliamid/gumi
Teljes hossza: 229 mm
Tok: Polimer
Ez ilyen tipikus nyúzható kés, nem könnyen megy tönkre. -
MODERÁTOR
válasz weres78 #8813 üzenetére
Szia! Én egy ilyet használok, kb ugyanarra mint te: terävä jääkäripuukko 140. Egy dologban nem felel meg az általad leírtaknak hogy a penge nincs 18-20 centi, csak 14, nem tudom hogy ez elég-e. A tök alapból bőr de rendelhető hozzá kompozit. A gyártónak van a skrama sorozatban nagyobb kése is, de azt sosem próbáltam. Szerintem a 140-es megéri az árát.
-
weres78
senior tag
Sziasztok!
Olvastam vissza jópár hozzszólást, és rájöttem mennyire nem vagyok képben a késekkel sem.
Nekem volt egy késem, körülbelül 20 évig használtam mindenféle körülmények között. Ha túráztam az első dolog volt, ami nálam kellett legyen, de használtam kertben, horgászatkor. Hasítottam vele fát, faragtam, "hűtőt" ástam, ajtót feszítettem fel vele... Iszonyatosan sokat bírt. Annyi még, hogy a túra nem abból áll számomra, hogy kimegyek sétálni a ligetbe. Általában nagyobb távot teszek meg, nem a járt úton,és nem egy nap alatt. Kimondottan kell a kihívás.
Ehhez keresném az új társamat, mert a régit sajnos "kölcsönvették" (soha nem adtam volna oda), és elveszett. Négy napig kerestem, mire feladtam. Aztán még visszamentem fémdetektorral, de sz@rt sem ért. Bocs, sok a rizsa.
Szóval keresnék egy masszív, erős kést a fenti célokra. Műanyag (kompozit) vagy gumi nyél tökéletesen megfelel (az előző nedvesen csúszott, ez volt az egyik negatívuma, a másik a bőr tok). Nyilván lehessen erősen, pontosan tartani, sújtani vele. Lehessen hasítani, ásni, feszíteni. Tartsa az élét, nem baj ha nehézkes a fenése, megszoktam. Egy stabil műanyag tok tökéletesen megfelelő lenne számomra.
Az előző penge lehetett úgy 18-20 cm, soha nem mértem. A penge anyaga végigfutott az egész késen, és így volt rajta kétoldalt szegecsekkel a nyél. A nyél mögött volt még egy túlnyúlás a penge anyagából, gondolom itt lehetett volna ütni, de ezt sohasem kockáztattam.
Az ár. Nos szeretném olcsón megúszni a dolgot. Ez persze nem 3000ft-ot jelent, de nem tudok rá 50.000et költeni. Nem mondanék árat, mi a legolcsóbb ami szóba jöhet? Illetve mi az, ami miatt érdemes lehet többet költeni egy késre? Ez számomra egy használati eszköz lesz, nincsen szükségem semmi extrára, ami minimális pluszt ad jó magas plusz áron.
Remélem tudtok segíteni. Természetesen ha van kérdés szívesen válaszolok, ha tudok...
Üdv, Csaba -
gyapo11
Topikgazda
A reptér elég speciális, mert esetleg nagyon sok idő eltelik, mire az utas visszatér. Másrészt meg nem valószínű, hogy hirtelen előre nem tervezetten be kell mennie valakinek a reptérre. Meg bár még nem repültem, mintha nem is a bejáratnál lenne érdekes a dolog, hanem a csomagok átvizsgálásakor, ami a repülőre felszállás előzménye. Na az meg aztán még ritkább, hogy hirtelen el kell repülnie valakinek, és mit kezdjen a nála levő késsel.
-
Lacerta
aktív tag
Visszaemlékezve régvolt tanulmányaimra, elég egyszerű acélok ezek.
A fűrészelés nem túl kifinomult megmunkálás, nem elvárás a magas termelékenység és a pontosság. Nincsenek nagy vágósebességek sem. A szerszám alakja miatt könnyű keményre edzeni, sőt igazából túlságosan könnyű is túledzeni, ezért jellemzően sima szénacélok ezek, nincs értelme nagyobb ötvözésnek, de még a túl sok szénnek sem, mert még levegőn hűtve is átedződik teljesen.
A sima, magasabb széntartalmú szerkezeti acéltól a nagyobb tisztaság és a szűkebb anyagösszetételbeli tűrések különböztetik meg. -
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #8806 üzenetére
Én amikor pár éve jártam egy hasonló helyen mint az OGY, azaz ugyanolyan védelem volt biztosítva, akkor egy kb 5-6 centis kulcstartós bicskát levetettek a kulcstartómról (nem is gondoltam rá egyáltalán, hogy ez felmerülhet). Adtak egy nyomtatványt, hogy átvették, és kilépéskor visszaadták.
-
prsq
aktív tag
válasz gyapo11 #8806 üzenetére
"Nekem az a logikus, hogy elkérik, megőrzik távozásig és akkor visszaadják."
Ez nemcsak logikus, de törvényszerű (is kellene hogy legyen).
Mert az egy dolog, hogy nem vihetem be, de attól az még az én tulajdonom, nincs joga megtartani. (Ez alól lehet kivétel az olyan eset, amikor előre lehet tudni a szabályt, pl. reptér.)
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz FBLLMAG #8803 üzenetére
Ez teljesen OK, csak nem tudom mennyire várható el az emberektől, hogy előre tudják, hogy hova akarnak bemenni, és hogy ott hogyan állnak a késhez. Az nyilvánvaló, hogy bárkinél lehet a törvény által meghatározott feltételeknek megfelelő kés. Simán lehet, hogy a rendőrök bekísérik az embert valahova, vagy olyan helyzet adódik, hogy kénytelen bemenni pl. a rendőrségre, olyan helyre ahova nem szabad kést bevinni, akkor mit csinálnak? Nekem az a logikus, hogy elkérik, megőrzik távozásig és akkor visszaadják.
-
gyapo11
Topikgazda
-
gyapo11
Topikgazda
válasz FBLLMAG #8799 üzenetére
Meg kell tudni, hogy tudják-e tárolni amíg bent vagy, és kilépéskor visszaadják. Bíróságon így volt.
De mondjuk ha lámpát beengednek, bent meg letekerem a fejét és pattognak ki belőle a pengék? Vagy szét is szedik, megnézik, hogy tényleg lámpa? Vagy megröntgenezik? A röntgensugár átmegy az alumíniumon? Vagy csak ami ránézésre nem veszélyes az mehet? Mint a seregben a házi meggybefőtt, aminek a leve színtiszta vörösbor volt? Kerámiakést bevihetek mert nem szólal meg a fémdetektor? És gondolom nem fél óránként téved be egy ember, hanem csoportok, meg sorok, haladni kell.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile 2
- Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Apple asztali gépek
- De mennyi az annyi?
- Kémia topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest