Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
xcvbxcvb
aktív tag
válasz petipetya #5792 üzenetére
Enyém nagyon jól szuperál pedig én el is szoktam mosni mindig. Annyit csináltam hogy olvadt gyertyába megfürdettem az elejét így video . Vagy van aki olajba kifőzte [link]
[ Szerkesztve ]
ELADÓ Work Sharp® Precision Adjust Knife Sharpener™ kézi késélező https://hardverapro.hu/apro/work_sharp_precision_adjust_knife_sharpener_kezi_k/hsz_1-50.html
-
gyapo11
Topikgazda
Volt ilyen kérdés, hogy egy hasonló cuccot hogy kell használni:
link
Azt mondja, hogy fűnyíró élező, szóval nem késre való.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Az enyém sem szorul, nem is használtam sokat még, meg erre odafigyelek. A patika külsőre nem, de a működésre igen.
Kertbe én fix pengést használok, ott nem szerenék ilyesmire vigyázni, hogy ne szúrjak vele a földbe, az meg biztos nem tenne jót neki. Van egy a házzal kapott agyonköszörült 15 centis körüli pengével, meg valami akcióban vettem vágódeszka+kés kombót, a vágódeszka kellett, a kés gagyi, ment a műhelybe, 20 centis séfkés.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #5794 üzenetére
Tényleg, súlya nincs szinte semmi. Én tisztán tartom az enyémet, nálam még nem fordult elő ilyesmi (persze attól lehet).
Még egy előnye ezeknek a késeknek, persze nem mindenkit érdekel, hogy a nyelét lehet otthon díszíteni, faragni, mintát belekarcolni vagy égetni, szóval egyéni ajándéknak is nagyon jó.
(Erre az elkoszolódásra és szorulásra majd visszatérek tavasszal, most van tervben nálam egy kertészkedés projekt és kerti késnek nem is gondoltam másra mint a No. 9-es carbonomra.)
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
Nekem is egy carbon 7-es van, ajánlom, de az valóban igaz, hogy a szerkezetéből adódóan ha valami bemászik a penge és a fa közé, akkor szorulhat. Ami főleg érv nálam, az a súlya, nagyon könnyű, ezért nyáron a derékszíj nélküli rövidnadrágot sem húzza le rólam. Csak példának Enlan 78 g, Byrd Crow 101 g, Opinel 7 28 g.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
MODERÁTOR
válasz discrate #5789 üzenetére
Többiek: fix alatt szerintem a penge rögzíthetőségére gondolt a srác.
discrete: szerintem nagyon jó kések, bátran vedd meg. Nekem van No. 7, 8, 9, 10., karbon és inox.
A kettő közül a karbon vagy inox kérdésre azt mondanám, hogy szerintem inoxot vegyél ("rozsdamentes"). Erről oldalakat lehet vitatkozni, ez az én gyors válaszom.
A méreteket tekintve.
7: szerintem határeset, majdnem kicsi. Igazából ezt a méretet alig használom. Épp csak egy kicsivel rövidebb a penge is és a markolat is annál, ami még jó lenne (pedig nincs nagy kezem).
8: nekem ez a pont jó, nem nagy kézhez. Ezzel reggelizek vagy 4-5 éve, és általában sokmindenhez használom, van pár késem de ezt használom a legtöbbet, szerintem kés terén az egyik legjobb vételem volt.
9: ez már nekem egy kicsit nagy mindennapokra, de akinek eggyel nagyobb keze van mint nekem, ez lehet az ideális általános célra.
10: ezt olyankor használom, ha én csinálok valami főzéssel kapcsolatos dolgot, ez már kifejezetten nagy. Hosszabb penge, hosszabb markolat, és itt vált vastagságot is (azt hiszem fél mm-rel) az opinel, a 9 és lefelé még egy kicsit vékonyabb. Zöldséget, egybeket vágni, aprítani használom, nagyon jó.Az összes opinelemre érvényes, hogy nagyon jól élezhetők és nagyon élesre meg lehet élezni. A zárgyűrűvel nagyon jól lezárható nyitott és csukott állapotban is. Nekem nem dagad a fa víztől, azt az opinelemet amit a legtöbbet használom úgy, hogy víz érheti, egy kicsit megolajoztam (a nyelet), így vett egy kis színt is magára és alig megy bele víz. Ha elmosáskor erre tudsz ügyelni, hogy ne legyen vizes a nyele, akkor nem kell vele foglalkoznod.
Bármelyik méretet is veszed, a nyél nagyon kényelmes a kézben, ugyanis nem lapos mint általában a bicskák, hanem henger alakú, nagyon jó kézbe fogni.
Szóval az én tippem hogy mit vennék, egy No. 8 inox-ot.
-
petipetya
nagyúr
válasz discrate #5789 üzenetére
Azt nem értem, hogy jön a fixpenge az Opinel 7 Carbonhoz. Mindenesetre ez mechanikailag egy hulladék (ezt leszámítva jó lenne), a konyhában használtam pár napot, de mivel a zsírt, kolbászt, szalonnát stb. le kell mosni róla, a fa része mindig megdagadt és csak a Victorinox fogójával tudtam kinyitni. Éles is meg olcsó is, de inkább mást vennék a helyedben.
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
-
discrate
aktív tag
Nem vagyok annyira a fix penge híve, de annyian dicsérték már az Opinelt, h beszerzek egyet.
Mi a különbség az egyes típusok között? Másképpen kérdezve, ha nincsenek nagy igenyeim, és nem akarok sokat áldozni, akkor ez a 2000 forintos is bőven jó vagy érdemes kicsit többet adni és jobbat választani? -
MODERÁTOR
válasz Digitalpimp #5787 üzenetére
Ezt én se értettem.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Cray Tyler #5785 üzenetére
Ezt kifejtenéd bővebben: "csak D2 késeim vannak, azok élezése meg kb minden mástól eltér, így nem nagyon tudom, hogy a VG-1hez hogy kezdjek neki. Lehet a köveim se jók hozzá"
Én minden késemet ugyanúgy élezem, tök mindegy, hogy milyen acél. Ami a D2-höz jó, jó lesz a VG1-hez is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
aktív tag
válasz Cray Tyler #5785 üzenetére
Szia, itt egy LINK VIDEO róla
"there are more jacks then one at the fair..."
-
Cray Tyler
senior tag
Sziasztok, EDC-re vennék egy CS Pendleton Mini Hunter-t. Akinek esetleg van magával a késsel, vagy a VG-1 acéllal élménye-tapasztalata, az írja meg kérem.
A késsel kapcsolatban aggályom, hogy nagyon könnyű. Ez miatt nem tudom pl. mennyire nyeklik-hajlik. A VG-1 acélt meg nem annyira tudom, hogyan élezzem. Disclaimer: csak D2 késeim vannak, azok élezése meg kb minden mástól eltér, így nem nagyon tudom, hogy a VG-1hez hogy kezdjek neki. Lehet a köveim se jók hozzá. -
petipetya
nagyúr
válasz Digitalpimp #5783 üzenetére
Az általad linkelt Kizer Dukes 15e HUF-ért sem lenne rossz vásár a VG10 miatt (ha a VG10-res Delica-hoz hasonlítom), de ha valahogy le lehetne nyomni 10-re vagy max. 12-re...
"nincs rá lezsóidő"
-
Digitalpimp
senior tag
válasz MittuDomain_ #5782 üzenetére
Van 50/10-es kupon, így vannak olyan 154CM anyagú kések, amiket 40USD közelébe lehet hozni, meg ha az Ali is dobna valamilyen kupont, akkor bemenne 40 alá. [link] Nézelődj. Mondjuk ez: [link]
VG10: [link]
Ha sikerül még valakivel összefogni, még 10% lejön.[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
MittuDomain_
őstag
-
Digitalpimp
senior tag
Aki Kizert szeretne az Aliról nézzen rá, vannak leárazások meg kuponok is.
-
petipetya
nagyúr
CRKT Bona Fide (youtube)
Mit kell ahhoz csinálni egy bicskával, hogy hetente kelljen megtisztítani belül? Oké, van aki a Manly Peak segítségével készíti a gyrost (youtube). Vajon egy év alatt 50-52 alkalommal történő szétszedés után is ugyanolyan feszes marad minden, és nem lesz holtjátéka a pengének?"nincs rá lezsóidő"
-
-
FBLLMAG
senior tag
A Swiza minden szerszáma lyukas, kenővel, vajjal, stb hamarabb bepiszkolódik, de nehezebb takarítani. Hajlított az egész, kb 1 ponton kopik a penge a konyhaasztalnál. A VIC azért más. Úgy írom ezt, hogy Venger, Delémont sorozatom is van, a 111 mm -esből is van a régebbi kisebb pengésből is, az újabb nagyobb pengésből is, sőt, fogazott pengésem is van. Ezek a pengék nekem valahogy jobban bejönnek.
-
petipetya
nagyúr
válasz FBLLMAG #5772 üzenetére
Túl sima a carbon? Ráadásul a csavarokkal könnyedén szabályozható az egyes eszközök nyitási/csukási nehézsége. A Sanrenmu WA742-A1 esetén először kicsit lazítottam mindegyiken, majd különböző erősséggel húztam meg azokat, így személyre szabva az ellenállást.
"nincs rá lezsóidő"
-
FBLLMAG
senior tag
válasz petipetya #5769 üzenetére
Még az első szériával van tapasztalatom. És azzal nem túl jó. Az ívelt mivolta miatt, és a használt anyag végett. Nem jobb az acél mint a VIC késeké, a görbített forma végett, a deszkán, kajálás közben, hamar kimegy az éle. Természetben kb ugyanaz. Konzervnyitója használható, de piszkosodik. A lyukasztója törik a fában is. A markolata viszont kényelmes.
-
petipetya
nagyúr
-
Lacerta
aktív tag
válasz Digitalpimp #5766 üzenetére
Ezt az Enlan gyártja nekik szakmányban, és saját néven L05-1 jelzéssel fut, töredék áron.
Nem mintha Böker brandinggel nagyon drága lenne. -
Digitalpimp
senior tag
Egy szép zebrafa nyelű Böker? [link]
-
mlado
csendes tag
válasz Digitalpimp #5764 üzenetére
Szia.Tetszik amikor a kés végén kötél van,tehát jó lenne,ha klipsz mellett lehetne úgy is hordani . Van egy Jimnym,szeretek erdőbe járni.Igazából mindennapos késnek kellene.Ha kell vmire használni,legyen nálam.
-
Digitalpimp
senior tag
Ok, haladunk. A Kershaw is van 20 alatt. [link] Mire használnád legtöbbször? Klipsz kell, nem, átszerelhető legyen? Sok szempont van, amit célszerű figyelembe venni, ami elsőre nem is tűnik fontosnak. A penge anyaga is olyan, 8Cr-től már mindegy, csak az élezési kedv, meg a pénz szab határt. Mondjuk csomagot bontani, meg fóliát elvágni felesleges az s30.
-
petipetya
nagyúr
-
BloodRay
veterán
Bladeshop-ot is nézd meg legalább... Szerintem ők nem drágák és ott nem arra adnak garanciát hogy hamis az áru mint Wish-nél...
Ha mindenáron azt akarod, hogy átverjenek persze vegyél ott nyugodtan bármit senki nem fog megakadályozni..."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
mlado
csendes tag
válasz Digitalpimp #5756 üzenetére
Első késem lenne.Szempont ár érték,és 8 cm alatti penge hossz.Tehát ha 10.000 Ft egy típus,de átlagos felhasználásra teljesen megfelel,akkor minek vegyek pl 30.000 Ft ért .
Több típust is néztem,hogy mit ajánlanak .Ontario Rat 2,Benchmade mini bugout,Kershaw Cryo,Spyderco Tenacious.Ezek közül az Ontario Rat 2 láttam 20 K alatt nálunk.Mit ajánlanátok,lehet más típus is.Keret mondjuk legyen 20.000 Ft.Amúgy ha egy boltban veszek itt egy kést,arra mi a garancia nem utánzat?Ad egy számlát és kész.Nem hiszem hogy általános vásárló utána tud járni mi a penge anyaga pl. -
MODERÁTOR
Éppen a héten adott be pár videót a youtube a wish-es lehúzásokról. Lehet, hogy a látottak csak a legrosszabb példákat hozták, de a videók alapján én onnan nem vennék semmit.
Egyébként ilyenkor, mikor 40.000 Ft-os terméket árulnak tömegesen 10.000 Ft-ért, a "mi valószínűbb" tesztet szoktam javasolni arra, hogy ez rendben lesz vagy nem.
-
gyapo11
Topikgazda
A wish az problémás, ahol 10 milliárd lumenes lámpákat árulnak, onnan nem szívesen veszek semmit az eladók által megadott adatok alapján.
A kérdés az, hogy ha veszel onnan kést, és kiderül a turpisság, akkor mihez tudsz kezdeni? Visszaveszik-e? Mekkora a visszaküldés költsége? Ha így is megfelel, csak akkor vedd meg.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Digitalpimp
senior tag
A Wisht inkább hanyagold, senki nincs jó véleménnyel róla. Inkább írd itt le, hogy mit szeretnél, aztán könnyebb lesz segíteni, válaszolni.
-
mlado
csendes tag
Sziasztok!
EDC folder kés vásárlásán gondolkozom.Az lenne a kérdésem,hogy pl. a wish-ről érdemes lehet venni? Árak töredéke az itthoninak.Vagy hamisítványok ?Nem mindegy itthon 40.000 és onnan 10.000 Ft.Ha itt veszek kést ,lehet az is onnan van.Mi a tapasztalat?Annyit még, keménységét meg tudom mérni majd a melóba.Köszi a választ.[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #5753 üzenetére
BUÉK!
Nincs fogadalom, ami kell, az kell. Na nem mintha nem lenne már így is sok."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
-
gyapo11
Topikgazda
BÚÉK.
Fogadalom nincs, de logikusan kevesebbet veszek, mert már kevesebbet találok olyat, amilyen még nincs és szeretnék. Cserék lehetnek jobbra, így lassan egyre jobb lesz az állomány.
Ugyanígy jártam a lámpákkal, órákkal is.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
MODERÁTOR
Boldog új évet srácok!
Kinek szerepel az újévi fogadalmai között hogy jövőre nem veszek kést / kevesebb kést veszek? 😀
-
gyapo11
Topikgazda
válasz petipetya #5747 üzenetére
Nekem bejön. Egy dolog zavaró, de ebben lehet hogy a nadrágom vagy a kezem a ludas, a zseb szélére csíptetve amikor belenyúlok a zsebbe, akkor végigszántja a kezemet. Nem sérti föl, de azért nem kellemes. Ha valami simább felület lenne a markolat hátán, az jó lenne.
Előszedtem a Meadowlarkot, majd tesztelem a zseb szélén.
Jó néha beletúrni a késes dobozba, találtam egy Byrd Crow-t is. Ezt még vaterán vettem szintén régen. Érdekesség, hogy először tévesen küldött egy Higonokamit, mondom ez meg mi a fene, aztán visszaküldtem és jött a Crow.[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
Mivel az élezésről elég gyakran van szó, ezért a YT -on találtam tesztet.
https://www.youtube.com/watch?v=uEDyYJJ6f9M
-
petipetya
nagyúr
válasz gyapo11 #5746 üzenetére
Akkor az már rendesen be lehet törve Van egy nagyobb Enlan bicskám, és hiába adja ugyanazt az acélt (8Cr13MoV) feleannyi áron, se érzésre, se fizikailag nem fog meg, így egy kisebbet sem vennék belőle (most, aztán lehet később változna a véleményem).
"nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
-
petipetya
nagyúr
Csatlakozom az élezős horror sztorihoz, igaz ez sok évvel ezelőtt történt. Volt egy szeretett Byrd Flight G10 bicskám, amit még személyesen vettem valamikor 2005-2010 között (?) egy Extrametálban. Alapjáraton nagyon szép volt a penge formájának kialakítása:
nem saját fotók - forrás: https://spydercollector.wordpress.com/
kép1
kép2Két dolgot tanultam meg akkor:
- Ne adjam más kezébe a bicskámat, mivel egy akkori kollégám sikeresen letompította a hegyét azzal, hogy fémet feszegetett vele
- Ne adjam be élezésre a vásárlás helyszínére, mivel egy köszörű (!) által kialakított élt kaptam vissza, ami ráadásul nem is volt élesÍgy utólag sajnálom azt a bicskát, mivel ki lett dobva, és a napokban vásárolt Byrd Meadowlark 2 FRN kinézetben a nyomába sem ér - igaz, funkcionalitásban és tisztÍthatóságban sokkal jobb a flat ground penge.
"nincs rá lezsóidő"
-
petipetya
nagyúr
válasz petipetya #5738 üzenetére
Krétafestékként azonosítottam be, de nem igazán vagyok benne biztos.
"nincs rá lezsóidő"
-
petipetya
nagyúr
Mi a hazai megfelelője vagy elnevezése ennek a RIT DYE nevezetű festéknek? Textilfesték? Úgy látom, ilyennel festik a natural jade G10 markolatot, mint amilyennel a Real Steel Luna Light is rendelezik. Szerintem kifejezetten jól nézne sötétszürke színben.
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Digitalpimp #5734 üzenetére
Igen, minden késkedvelőnek boldog Karácsonyt!
-
Digitalpimp
senior tag
Boldog Karácsonyt!
-
Jenne
őstag
Meg is válaszolom a kérdésemet.
Az eredetin a felső íves rész más ívben hajlik és rajta van lézeresn belegravírozva a gyártó logója. [kép]. 6000 HUF körüli áron vannak. Pédául Praktiker vagy Alza. Alzánál mondjuk a 14 vásárló 2.8 csillagot adott, ebből kettő csak egyet és nagyon lehúzta. Alzánál 500+ ügyfél vette meg de csak 42% ajánlja. Én már eddig kétszer befürödtem alza által forgalmazott termékkel, többet ez miatt nem is veszek onnan semmit. Nem eredetit adott hanem kínai klónt, de ez nem volt feltüntetve az adatlapon ami alapján megrendeltem.
A vaterka tele van klónokkal, kérdés mennyire éleznek ha éleznek. Nincs logó és a felső ív is máshogy hajlik.[kép]Már 2000 Forint körüli áron kaphatók.[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
vaakuum
addikt
válasz Dr. Akula #5725 üzenetére
Ahogy láttam, szerintem az elektromos szalagos kicsit konvex élt csinál, mert a szalag benyomódik valamennyire, így olyan, mint ha puha felületre fektetett vászonnal történne az élezés. Talán pont ez a kis konvexitás az, ami miatt tartósabb élt produkál. Én köveket használok idehaza (kaszakő, kétoldalas, és egy biztosíték porcelánburka, de ha most vennék erre a célra eszközt, tuti ilyet vennék.
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
Jenne
őstag
Minden fórumozónak Boldog és Békés Karácsonyt kívánok.
-
Jenne
őstag
Azt hiszem feladom a fenőköves és a kenyérvágókés vonalat.
Mivel egy-két késünk amúgy is lassan cserére szorul majd, nézegettem késkészletet.
Párom mondta, hogy mivel van itthon több Berlinger Haus edényünk is és eddig nagyon beváltak, néztem ettől a márkától késeket, pontosabban kés készletet tartóval együtt. Tudnátok mondani véleményt ha valaki használ ilyen késeket otthon? Fém tartóban vannak. A Shéf, a szeletelő és a kenyérvágó kések azok 20 cm pengehossz, az univerzális az 12,5 cm és a hámozókés az meg 9 cm penge hossz.
[kép] vagy [kép]
A teljesen fém kések, értem ez alatt, amikor még a nyelük is fém, azok mennyire praktikusak? Nem csúsznak a kézben munka közben?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz gyapo11 #5718 üzenetére
Nem használom én sem ezt a kést, a képet csak rossz példának tettem be
Illetve egyszer-kétszer azért használtam, ha az asszony valamiért azonnal fel akarja daraboltatni a lefagyasztott húst, akkor jó ez a penge.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Digitalpimp
senior tag
Az, hogy koptasd le a recéket, aztán vegyél új kést.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Donki Hóte #5710 üzenetére
Egyszer a kezembe került egy ilyen élű kés rokonnál, és próbáltam vele valami sültet vágni. Katasztrófa, minden egyes kis árokban hússzálak lettek, csak széttrancsírozta a húst, vágni semmit nem tudott. De családi összeröffenéseken is inkább a 8 centis bicskámmal vágok, mert az átlagember kései borzasztó életlenek. Régen, mikor még szülőkkel éltem, anyám vagdosta el az ujjait mosogatásnál a késemmel. Mert minden tompa volt kivéve azt az egyet. Most a párom lopkodja el állandóan, néha szoktam az övét is élezni, de azt ritkábban.
-
gyapo11
Topikgazda
Nem tudom hol nézted, kínaiaknál oda van írva a szemcseméret, pl. Ez a kék-rozsdabarna pont 400/1000-es. Szerintem az anyag másodlagos, ezek mind keményebbek a kés anyagánál, szóval jó bármelyik.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz jansky1 #5703 üzenetére
Nem egyszerű jól élezni vele. Addig OK, hogy fúrógép megfelelő fordulatszámmal, de hol érintkezik a kő a késsel. A vájatba nem látunk bele, de ott nem lehet semmi olyan, ami élezésre jó, másrészt kikapná a kezedből a kést, vagy itt-ott mélyebb árkokat készítene az élszalagba ha nem tökéletesen egyenletesen húzod a kést. Szóval marad a külső felület. Az érintett szakasz felén szembe megy a kő az éllel a másik felén fordítva. Ez nem olyan nagy baj, de furcsa lesz az élszalag látványa az íves barázdákkal. Ha kicsit megbillen a penge és a szembe jövő kőbe bele tud akadni, akkor csúnyán belemar az élszalagba, ugyanilyen veszély lesz a hegynél, ha az esik a szembejövő oldalra.
Lehet még a paláston is csiszolni, szintén ilyen gondok lesznek, hogy élszöget szabad kézzel szinte lehetetlen egyenletesre csinálni, ha valahol lelassulsz, akkor ott már több anyagot szed le, vagyis az élszalag egyenetlen lesz.
Nem forgathatod gyorsan, mert kilágyul az élszalag, így viszont lassú lesz, sokkal jobb lenne vizes kádban, de ahhoz meg szerintem kicsi a mérete.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Jenne
őstag
válasz Digitalpimp #5714 üzenetére
Én rákérdeztem a Fiskarsnál, hogy a recés/fogazott élű késeket, például a kenyérvágó késüket vagy a sonkaszeletelő késüket azt lehet-e/szabad-e kés élezővel élezni? Az Ügyvezető Igazgató válaszolt vissza.
Természetesen lehet, a Fiskars a görgős élezőivel ezek is élezhetőek. Az alábbi linken küldöm az általam ajánlott két élezőnket. [link]----[link]
Há most akkó mi az igazság?[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #5707 üzenetére
Azért nem próbálnám ki. Egy sarkos dologgal szépen ívet köszörülni 6-8mm-en nem egyszerű. Könnyebb elrontani, mint normálisan megcsinálni. Aztán olyan ronda lesz, ha nem sikerül, marad az egyenesre élezés.
Lugosi 5708: Azért "szakboltokban" "szakemberek" mondanak olyanokat, hogy az ember füle ketté áll tőle, a szeme meg felakad. A élezős szakikról nem is beszélve.
-
Jenne
őstag
válasz gyapo11 #5700 üzenetére
Szia!
Egyet még megkérdezek, az előbb elfelejtettem.
Ha veszek majd egy ilyen kétoldalas követ, akkor melyik a jobb választás? Jó lesz a hagyományosabb szilícium-karbid szemcsés vagy inkább a drágább korund szemcsés? (ezeket olvastam, hogy van ilyen belőlük)[ Szerkesztve ]
-
Jenne
őstag
válasz gyapo11 #5700 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm.
Csak az a gondom még, hogy amiket találtam a neten ilyen kétoldalas követ, azokhoz vagy nincs írva semmi, hogy milyen finomságúak, vagy csak annyi, hogy az egyik oldala az durvább a másik oldala az meg finomabb szemcsés. Egynél találtam, hogy K100 a finomabb oldal és K200 a durvább oldal. Ez a K100/K200 fogalmam sincs mit jelent.[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
válasz Donki Hóte #5705 üzenetére
Köszönöm, mindent rosszul csináltam akkor magamtól.
-
veterán
-
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #4778 üzenetére
Méhviasz témában hozom fel ezt a régebbi hsz-t.
Rákeresve a topikban a méhviaszra, láttam hogy a többiek inkább fához használták, én bőrt szeretnék vele ápolni. Mi a véleményetek erről?
-
MODERÁTOR
válasz Digitalpimp #5706 üzenetére
Nevetni fogsz, nekem ezt tanácsolták olyan boltban, ami hivatalos victorinox kereskedő. Az egyik recés élű (azaz inkább hullámos, a SAK Bundeswehr volt) kés esetén kérdeztem, hogy hogyan élezzem, ha kell, azt tanácsolták, hogy akkor ki kell köszörülni és sima élű lesz. Gondoltam magamban, na köszi, akkor inkább utánanézek.
-
veterán
válasz Digitalpimp #5706 üzenetére
Mivel van sarka a korongnak, azzal lehet élezni a recék mélyét
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #5705 üzenetére
Recés kést, oszt hogy? Vagy a recésből sima élűt csinálni? Az biztos menne.
-
veterán
válasz jansky1 #5703 üzenetére
Végülis ez pl. jó lehet recés élű kenyérvágó kés élezéséhez.
Ha mindenképpen használni akarod, akkor a fúrógépet a lehető legalacsonyabb fordulatszámra állítsd be és a korongot jól vizezd be használat előtt, sőt használat közben is nedvesítsd pár percenként (ennek két oka van, egyrészt a vizes kő szebben csiszol, másrészt a nedvesség hűti a kés élét, nem fog elégni).
Úgy nem fog menni a dolog, hogy a fúrógépet az egyik, a kést meg a másik kezeddel fogod, legalább a fúrógépet rögzítsd pl. egy satuba, hogy a kést két kézzel tudd fogni annak érdekében, hogy finoman tudd irányítani a csiszolást.
Innentől próbálgatás és gyakorlás kérdése az egész, szerintem a negyedik-ötödik próbára már menni fog a dolog
-
Digitalpimp
senior tag
válasz jansky1 #5701 üzenetére
Ennek ugyanaz a baja, mint a huzigálós élezőknek, csak ez fordítva működik.(Fix az élszöge.) Arról nem beszélve, hogy ezek elég durva szemcsések, max nagyolni lenne jó. Meg a fúrógépnek minimum 400-500 a fordulata, aztán ha kicsit nem figyelsz nagyobb kár lesz, mint haszon. Szerintem engedd el, én még olcsó késsel se próbálnám ki.
-
jansky1
senior tag
válasz Donki Hóte #5702 üzenetére
Biztos, hogy ennél csak alkalmasabb eszközök vannak, de szeretném hadra fogni, ha már van.
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Battlefield V
- Eredeti játékok OFF topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asszociációs játék. :)
- Nintendo Wii U
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5