Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Archttila #52199 üzenetére
Én arra gondolnék még, hogy ha úgy tervezed, hogy átvezeted a csatlakozón, azt nem a kábel végére teszed, akkor a vezeték ami kiállnak majd a csatlakozóból két irányba, az lehetőleg ne ütközzön bele fedélbe, vagy alaplemezbe amire a meghajtók csavarozva lesznek.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz #16939776 #52191 üzenetére
Ez lesz a megoldás!
A kábelhossz kiadja. Igazából vágni sem lenne muszáj, csak simán a másik sata tápcsati elé iktatom és kész. Így gyakorlatilag csonkolás helyett upgrade-elek.
Itt a szigetelő és a réz átmérője ami kérdéses, de mivel filléres így ennyi kockázat belefér.90 vagy 180, ezt még nem tudom (tippre 90)
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
flashpointer
őstag
válasz hszilard666 #52196 üzenetére
a 2 slot meg aftermarket coolerrel is necces, en valami kompatibilis halott karirol operalnam le a hutest vagy aftermarket cooler + kulso ventik ha a kinezet nem szamit .
-
hszilard666
veterán
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a videókártya deshroudolásban?
Van egy GTX 770 phantomom amit szeretnék belepaszírozni egy Silverstone ML08ba. A kártya 2.5 slotos, de a ház csak 2 slotig fogad. A legolcsóbb megoldást keresem hogy belemenjen, gondolkodom a deshroudon, de akkor meg ventit kéne heggesztenem rá és azért nem férne be Új VGA-t nem szeretnék a jelenlegi piaci viszonyok miatt, de kéne valami megoldás
Másik. Nincs valakinél elfekvőben valami ratyi low profile cooler a fővárosban? Venti sem kell rá csak a 1155 ös lefogató, ventit tudok rá tenni. Nem ingyen kérem ofc.
Köszi!
Keresek Apple Watch S1 S2 S3 Silver Steel 42 MM es eszközt.
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52193 üzenetére
Hát, nem tudom, az már nyilván más kategória, kíváncsiságból elindítottam egy prime 95-öt, rögtön más lett a szám, viszont ennél többet kitekerni ebből se lehet..
Cserébe a 4-5W meg az én átlagos 16W-om között nonstop használattal is 1000 óránként (41 naponta) leszek 32Ft bukóban.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
PROTRON
addikt
Szerintem a 10W gyári értéket ott a peak-re értik.
És abban az idle állapotban ahol nálad 16,4-et mérsz ott az kb 3-4-et.
De ez csak tipp az Odroid H2+ alapján, amiben az integrált celeron J4115-el mértek idle-ben falból 4W-okat a teljes rendszerre, persze nvme-vel.
Mondjuk az full cpunál már 14W-ot kér.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52189 üzenetére
Jaja, írtam is, mikor megjöttek, nem volt egész 3 ezres a 160 meg a 180W-os picopsu darabja, az egyik azóta is teszi a dolgát, nonstop megy a kisgép 1 hónapja.
duo: egy sima 1-2mm-es, de nagyobb felületű alu lappal és egy kétoldalas ragasztóval próbálkoznék, a hatás hasonló lesz.
sati: veszel egy ilyen kábelt, levagdosod a vezetéket, és szépen sarugod, szigeteled. Szerintem a leggyorsabb megoldás, és még ki is néz valahogy.
Érdekes ez a 11W-os kérdés, az egyik kisgépemben egy kontron itx lap van egy integrált i7-tel, 8GB rammal, egy 240-es SSD-vel, a komplett gép és a tápegység eszik 16W-ot működés közben, szóval ehhez épest nem kevés az a nagyon integrált valami a 10W-jával...
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
törölt tag
válasz Archttila #52190 üzenetére
Van olyan sata késes csatlakozó, amit a vezeték szigetelésre lehet rányomni. Azt kell ellenőrizni, hogy a meglevő réz és a szigetelő átmérője alkalmas legyen a csatlakozóhoz! : pl.:[link] [link]
Szerintem méricskével együtt, megállapítani hogy hova essenek a csatlakozók kb.: 10perc házilag rárakni. Persze oda kell figyelni a színekre, a csatlakozó orientációra. A többi, felesleges vezetéket le tudod vágni a korbácsról.
Centizd le hogy kiadja-e a gyári kábel hossz, illetve megfelel-e a 90°-os csatlakozó, mert ezen áll vagy bukik, hogy meg tudod-e csinálni magadnak a csatlakozó(k) árából.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz PROTRON #52189 üzenetére
Pontosan, mivel csak egy mindössze kerek 10 watt éhes passive integráltat etet, a feleslegesen sok kábelre, csatlakozókra meg nem szeretnék még egy plusz átalakítót.
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
PROTRON
addikt
válasz Archttila #52188 üzenetére
Lehet én értem félre, de a "mindössze 2db sata tápkábel lóg" alatt azt érted hogy a CPU tápcsatija sem kell? Mit bánt az téged ha egyébként térfogatilag elfér? Nem akar Ő semmi rosszat...de eskü.
Gondolom nem akarod megkockáztatni molex to sata, loose your data-t, de ha csak nem a 2,7 liter gaming pc-re hajtasz nem tudom elképzelni hogy ne férne el.
Amúgy Rick4 egyszer igazán nyitva hagyhatnád azt a fiókot hátha a huzat kisodor belőle 1-2 dolgot a HA irányába.
Egyébként honnan szerezted? Ali?
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
PROTRON
addikt
Egy ilyen tesztet találtam, ha jól értelmezem akkor nekik open bench van, viszont szerintem felül van a M.2, tehát felfelé el tud áramolni a hő: [link]
Véleményem szerint az már jó hogyha a hátlaphoz hozzá tud érni a thermal pad, át tudja adni a hőt, viszont az hogy a túloldalt SATA SSD-k vannak meg is öli a koncepciót. Meg ez a hátlapod eléggé vastag, megint nem optimális a termodinamika szempontjából.
Még azt lehetne hogy ahol be lehet juttatni levegőt, tehát a csatlakozóknál lévő kivágások, valahogy odapaszírozni egy slim ventit...a túlnyomás már lehet kitudja pumpálni a meleget.Én most egy PM981a-t 1TB-t tesztelgetek rendszer meghajtóként. Ezt ugye laposokba szánták, ahol a laptop alja tulképpen egy eléggé vékony nagy felületű alu lap, ehhez le tudja adni a hőt.
Nekem most az x299 PRO gépem alaplapjához tartozó vastag (5 mm) heatsinkek vannak rajta és ha nem küldöm rá közvetlen a 14-es phanteks ventit 700 rpm-en, akkor terheléses teszt alatt a 2-es szenzor felmegy 65+ fokra. 70-nél már ugye throttling van.
Ha ott van mellette a venti, hiába nem bordázott ez a heatsink, mégis 55 alatt marad.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
duo
addikt
válasz PROTRON #52180 üzenetére
itt látszik h. eleg szukos a hely. meglejet h egy hővezető pad, mar hozza is erne az alaplapi talcahoz.
ez meg az alaplapi tálca másik oldala.
@Rick4 az említett Akasát ismerem, meg a teszteken is a legjobb volt. (még a kétszer annyiba kerulő EK waterblocksnál is) de az ide nagy.@Qkackca: köszi. valamennyi levegő bejut oda is, mert oldalrol az egész hóbelevancot fujja egy 120-as slim arctic. de azon a kis résen azért nem sok.
[ Szerkesztve ]
Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
-
Rick4
félisten
981PM és 970 evo plus ssd-im vannak, mindkettő 512-es, kaptak egy olcsó akasa bordát, és köszönik jól vannak vele, a sima átmenő levegővel 60°C alatt maradnak.
nem tudom, mivel kellene tesztelni, de a mindenapokban elég kellemes hőmérsékleten dolgoznak.
-
Qkackca
őstag
Nekem Samu PM981 1TB (MZVLB1T00) megy Giga B450I Aurus Pro-ban az F5-ös biosszal (az se mai ). Nálam a proci meg a vga között van, a gyári borda alatt, így marad 60 fok alatt terhelve (játszva, töltögetve). Hogy ez most az alaplap hátoldala felől mennyire melegedne fel azt nem tudom. Esetleg ha a házad azon oldala szellős akkor biztos nem lenne gond.
http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'
-
PROTRON
addikt
Én még mindig nem látok a 980-asból "EVO"-t a hivatalos honlapon, honnan szerzed be? Nehogy véletlenül "Q"-s legyen, mert az belassul.
De amúgy visszafele kompatibilisek, ma már nincs olyan gond mint a régebbi alaplapoknál.
Puding próbája az evés, mert a sima 980-as elvileg a 970 EVO-val van egy szinten, amire legalább egy hűtőlapot ajánlanak telepíteni.
Nincs valam hátlap ameddig elérhet a thermal pad?
Környezetet pl házat belnkeled?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
duo
addikt
sziasztok! lehet nem jó topik de itt azert értetek hozzá. samsung 980evot (nvme m.2) vennék. 2 terásat. nagy adatmozgatas nem lenne rajta. lenne rajta két oprendszer és letöltések. valamennyi. de nem számottevő. asrock fatality b450itx-vel kompatibilis? márhogy az emlitett ssd nemcsak az 550-es lapokkal megy?
továbbá, az hogy alaplap alatt lenne, szűk helyen. borda nem fér el rajta max egy extra thermalpad. mi a véleményetek?Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
PROTRON
addikt
válasz PROTRON #52109 üzenetére
Hmm.
Visszatérve erre a problémára. Most átmozgattam a csatimat, mert próbálgattam itthon lévő más adapterek fejeivel. Valamiért a creative 5.1 hangsetthez kapott 12V 3A tápegység hivatalosan 2.1mm belső átmérőjű DC csatija nem ment bele, úgy hogy egy led-es 2,5-ös csatira meg gond nélkül rámegy, ugyanúgy mint a rendes téglatápom. Már kezdek agyfaszt kapni.
Ahogy visszadugtam a téglatápot megmozgattam körbe, bekapcsolás után a chrome-ban win7 alatt elsőre jól ment, de amint több oldalon szeretnék egyszerre linkeket betöltöget, pl Gmailen rányomok egy emailre, miközben facebookon is kattintok valaki ismerősre, megint kiakad.
Most próbaképp felraktam egy firefoxot, itt meg gond nélkül megy párhuzamosan minden.Lehet a Winfos7+Chromefos kooperációval is van gond?
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
Létezik olyan picoPSU kábel, aminek az egyik vége a képen is látható fehér csatlakozó, a másik pedig 2db SATA tápkábel?
-
törölt tag
válasz PROTRON #52174 üzenetére
Lehet hogy csak belemagyarázom, de a kompromisszumokban gondolkodás rákényszerít arra, hogy a feladatra optimalizáld a berendezést, amivel el lehet kerülni, hogy extra problémákat okozz magadnak, felesleges "kényelmi" funkciókkal, amitől végtelen-értelmetlen pénztemetővé vállhat a projekt, és még a célról is eltereli a figyelmet.
Amikor még Atx-en Matx-en játszottam/gondolkoztam addig átlag 300 ezret elköltöttem évente új hardverre, mióta átnyargaltam ITX-re leredukálódott átlag évi 100K-ra, és ami a számomra a legfontosabb, hogy sokkal közelebb van az eredmény az elváratásaimhoz. -
PROTRON
addikt
Szerintem sokkal többen választanának ITX kiépítést a jelenlegi mennyiségnél. Rengeteg embertől hallom hogy ronda nagy az ATX PC, fél szobát elfoglal közben csak 1 VGA-val használja, tehát az ATX-ben egy csomó olyan lehetőség van ami az átlag józsinak teljesen felesleges és értelmetlenül foglalja a helyet. Pl minek 10 USB port, nem szívesen nyúlkál az ember a gép mögé, jobb lenne egy kivezetés az asztalra, arra egér-bill-pöndrive-HDD számára táp, kártyaolvasó. Hangkártya-videocapture kártya...egyebeket legtöbben nem használnak.
Az egyetlen értelme hogy könnyebb szellősebb gépet összerakni....meg jelenleg ez az olcsóbb.
De rengeteg brand gyártó kísérletezte ki hogyan lehet itx méretben értelmes hőfokon tartani a rendszert, akár alacsony zajjal, szal igazából csak az ár maradt...Én is ha sikerült volna max 14k-ért gen 3.0-ás M.2-vel szerelt ITX alaplapot(olyat amibe a proci max20k) szerválnom boldogabb lennék mint az mATX lapommal. Nem csak a méret miatt szívok, amiatt is hogy felesleges lehetőségek vannak ebben. És valszeg azért is lesz nagyobb a fogyasztás, mert ITX alaplapoknál a tápellátást is alacsonyabb fogyasztásra alakítják ki.
[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52172 üzenetére
Nade az ITX nem csak számítási kapacitásra kiegyezett téma, sőt, még csak nem is minimális méret, hanem valakinek valamilyen jellegű önkifejezése, esetleg ízlése, hobbija, szobadísze, ez meg elsősorban nem pénzkérdés. Az ITX tulajok 99.9%-a sose venne ITX méretű gépet, amenyiben ez az eldöntendő kérdés csak a számítási kapacitásra redukálódna, nyilván nem éri meg, egy ormális ház az ATX-es megfelelőjének minimum a duplája, sok esetben triplája is lehet, és az csak egy tétel. De ahogy egy rolex is drágább a casonál, egy iphone is drágább egy umidiginél, egy bugatti is drágább egy bmw-nél, holott a fő funkciójukat tekintve minden kategóriából az olcsóbbak is használhatóak ugyanarra a funkcióra, és mégs rengetegen megveszik azt, ami többe kerül.
Én is elférnék simán itt két ATX házban, könnyebb lenne szerelni, nem kellene legózni, milyen ram megy a hűtő alá, milyen hűtő megy a fedlap alá, töredék áron lett volna ház, lap, hűtő is, akár még ehettem volna erősebb konfigot is atx méretben, mégis ezt választottam, mert évente 2-3x, jellemzően karácsony környékén annyra jót elszórakozok a szerelgetéssel, hogy ez nekem megér ennyit, pontosabban nem is tudom, megér-e, mert nem néztem sima házat- sima lapot évek óta, nem számolok velük.
Nyilván egyvalami számít neked, a rá szánható keretből a legjobbat kihozni, de ez már egy másik kérdés szerintem, a itx vnalon akarsz maradni, akkor egy itx házat- lapot mindig egy itx laphoz nézz..49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
PROTRON
addikt
Én a drágaság fogalmát általában nem az adott eszközhöz kötöm, hanem a munkafeladathoz.
pl.: light gamingre(pl CS:GO élvezhetően) alkalmas gépet nyilván drágább ITX-ből összerakni mint ATX-ből.
Aztán ahogy szűkül a mozgástér a konkrét további, főként fizikai paraméterek miatt, változik a viszonyítási konkurencia.
De van egy már elfogadható befoglaló méret kategória, elfogadható hanggal, fogyasztással. Na most az ezen belüli halmazban az ITX az árát tekintve feljebb fog pozícionálódni, holott az eredetileg meghatározott számítási kapacitás nem változott.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52167 üzenetére
mATX is jó, ha az itx neked drága, de nem igazán értem a drágaság fogalmát, hiszen valami akkor lesz valahol drága, ha máshol ugyanaz kevesebe kerül, szóval nem drága, ezek ennyiért vehetőek meg, és van aki megengedheti magának, van aki meg nem, szóval szerintem ne innen közelítsd meg.
Picosu és tápegység akármire dugható, tök lényegtelen a formátum, ugyanolyan a tápcsati minden alaplapon. Persze egy mATX lapot nem biztos hogy olyan házba tudsz majd tenni, amiben nincs kialakított hely egy atx tápnak, szóval szerintem ez se jó vonal, mert a "legkisebb" és szerintem a "halk" kitétel elúszott.A fejlesztés alatt mit értesz? Veszel most egy neked tetsző alalapot- procit- ramot, majd egy év múlva, mikor van bármi ok a cserére, a régit eladod, az újat megveszed. Nem kell ezen olyan sokat gonolkodni.
De szerintem írtam már, kell másik proci, ram, teszteket futtatni, ha a hiba megmarad, akkor a bent lévő alkatrészek valamelyike rossz, ha megszűnik, az épp kivett volt a gond.
-
PROTRON
addikt
válasz D.Dani #52169 üzenetére
Ami mostanában fejfájást okozhat az hogy legyen iGPU-val szerelt AMD procid AM4-ből, mármint olyan ami fosbúk mellett megbirkózik legalább fullHD film lejátszásával is. De az jó hogy az alaplap csak 4 pin CPU tápot kér.
No meg mint említettem a piszkos anyagiak...pl a legolcsóbb pico psu-kat 12V-os tápegységhez méretezik, azaz nincs bennük(vagy nem bíznám rá kategória) átalakító 19V--->12V.
Szóval a következő lépés a proci lesz, hogy meglegyen a terhelésed és ki lehessen választani a tápellátás pontos paramétereit...de aztán az elérhetőségben már a tapasztaltak többet tudnak segíteni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz D.Dani #52167 üzenetére
Mindig a pénztárca szab határt annak hogy mit lehet megoldani.
Nekem most mATX HTPC-m lesz a tervezett ITX helyett, de könnyen lehet hogy tégla táppal.
Nagyon egyszerű, az a lényeg hogy pontosan milyen konfigot raksz össze, mert az egy dolog hogy a 120-160-as pico PSU és panel tápok olcsóbbjai csak 1 db 4 tűs cpu csatival rendelkeznek, de vannak drágábbak, 200W de akár 300W feletti terhelhetőséggel amiken már van 8 tűs CPU, továbbá VGA-t is gond nélkül el tudnak látni.
Egyébként ha mATX, akkor a 310-es csipseted kerüld, nagyon sok spóroláson esett át, ezt most tapasztalom.
Szóval megoldható a csendes tápegység, csak tudnod kell a terhelésedet.
[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
Revidiálom a véleményem, újra alaplapi hibára gyanakszom a cpu hiba helyett.
[link] "Because of the poor design quality of the Asrock H110M-STX board, I replaced it with a Asus H110S1/CSM board. It works fine but is outdated now.
I regret there is no alterative to Asrock left nowadays." (Sep 30, 2020)
Felteszem, hogy nem bios, cpu microcode vagy driver hiba vagy rossz verzió használata, mert ezt említhette volna az Intel support.
STX-ből talán majd később lesz egyszer egy X300-asom vagy hasonló.
Addig viszont a legkisebb méretű lehetőleg halk konfigot szeretném összerakni, ami hosszabb távon is költséghatékonyan upgradelhető elsősorban proci és memóriaméret tekintetében és alkalmankénti hordozásra is megfelelő. Jól látom, hogy érdemes inkább az mATX-t választanom az ITX-el szemben? ITX-nél előny lenne a kisebb méret, viszont az alaplapok és az SFX tápok drágábbak. Nem lenne rossz a külső téglatáp, de úgy látom ez csak ITX-nél opció, mATX-nél ezt elfelejthetem.[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52161 üzenetére
Oké, én nem bacupolok komplett rendszert, viszot minden másról van mentésem, amivel egy szűz rendszer is működőépes egy órán belül...
Amúgy ez a t-s proci hamvában holt ötlet, amikor a t-s sima megfelelője 5- 10% cpu terhelés között dolgozik, és ennek megfelelően alacsony a speedstep órajel és a cpufesz, tehát a fogyi is, addig egy t jelű a saját korlátaiból adódóan jóval magasabb órajelen, és ehhez társuló magasabb fogyival tudja ugyanezt megcsinálni, azaz a kettő közötti eltérés majdhogynem nulla.Kb mint az 1000-es suzuki wagonR+, ami pályán 130-nál már 4500-at fotog, és 8-9 liter benzint nyel, pedig akutya se gondolná, hogy 5 literél többet meg tud enni....
[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
válasz mpierre #52159 üzenetére
Gyári Intel, a kellemesen halk féle (amd-k zajongásához viszonyítva).
Az is felmerült bennem, mi van ha olyan különbség van azon konfigok között, ahol gondok vannak és ahol nem, hogy nem mindenkinél ugyanazok a windows update-ek lettek telepítve, hiszen azok is tölthetnek be induláskor microcode-ot a cpu-ba, és ki garantálja, hogy a legújabb verzió nem ront el valamit, ami esetleg korábban jó volt. Túl sok a kérdéses faktor, ha minden egyes komponenst cserélnék egyesével teszt céljából, a végén már egy új konfig áránál lennék, ami - az eddig kapott visszajelzések alapján - viszont nagy valószínűséggel hibamentesen működne. -
PROTRON
addikt
Macrium reflectel csináltam az előzőt is, megoldható hogy ne legyen gond a "partícioeltolásból"...bővebben nézz be win10 totyikba.
Szal ez a rész nem is érdemel sok szócséplést, csak arra voltam kíváncsi hátha rendszerszintű a baj, de úgy néz ki nem az.Másik gépemben a 7500T eddig teljesítményben hozza amit kell, csak még nem sikerült megtalálnom winfos alatt a megfelelő energiahatékony beállításokat...ha leveszek mindent minimumra akkor valóban esik a normál felhasználás terhelése 45W-ról 25W-ra, de cserébe ahogy te is írod kritikán aluli a teljesítmény.
Mivel akksiról lesz járatva heti rendszerességgel többször is, ezért még 5W terhelés nyereségért is megéri megszenvedni a konfigurálással...pláne ha azt az 5W-ot már nem tudná nem "T" jelű proci.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52155 üzenetére
HDD-ról eleve ne akarj rendszert klónozni, mert a partícióeltolás nem lesz benne, a régi rendszer megint csak hordoz szemetet, én bedugnék egy 64-es SSD-t, kb 2-3 ezres az apróból, és 10 perc alatt feltolnék egy ein10-et.
De a t-s végű proci sajnos már csak ilyen, nekem se jöttek be, az energiaspórolás oltátán minden pozitív dolgot feláldoztak.Ha meg használni kell a rendszert, visszadugod a vinyót, és bekapcsolod, annál rosszabb nem lesz, mint jelenleg.
[ Szerkesztve ]
-
mpierre
veterán
válasz D.Dani #52150 üzenetére
Milyen hűtő van / volt a procin? Azzal is lehetnek gondok... [link]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #52157 üzenetére
az adoba-nak nem néztem utána. Először megnézzük így, aztán ha még se jó, akkor már legalább csak háttértáron belül kell újrarakni.
Ez ugye brand gép, klónozáskor a recovery meghajtót is átklónozom és onnan mehet az újrarakás ha kellene.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #52155 üzenetére
Én a klónozást sem tartom egy jó ötletnek, hiszen akkor az esetleg félrecsúszott konfigurációt is átviszed az új háttértárra. A szoftverek újra aktiválása sok esetben tényleg $z0pás, de ha a gép kompletten is lecserélődne, az Adobe-nak azt is illene tudni kezelnie.
inf3rno
Egyetértünk.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz cinemazealot #52154 üzenetére
Szerintem sem CPU hiba. Akár okozhatja malware is, bár nem túl logikus, mert azok általában a CPU-t eszik, a HDD-hez maximum ransomware nyúl. Lehet hibás HDD, laza SATA kábel, de szerintem inkább a Win10 hülyesége lehet. Van egy csomó 100% HDD cikk a témában, azokat érdemes lehet nézegetni. Én mondjuk továbbra is azt mondom, hogy naplózással lenne kideríthető, hogy mi baja. Újratenni a rendszert egyszerűbb, mint rendesen utánanyomozni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #52154 üzenetére
Pontosan ez az első forgatókönyv, csak a fenti eszmefuttatások már elbizonytalanítottak.
Először csak rendszer klónozás egy új 256-s SSD-re (mivel van NAS így csak 90GB rendszer van), hogy ne kelljen az aktivált acrobat professionölhöz nyúlkálni, aztán ha még mindig probléma van akkor jöhet az újrarakás.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #52153 üzenetére
Én ezt semmiképp sem tekinteném processzor vagy architektúra hibának. Sokkal inkább tudnám be a a jelenséget a HDD vagy a telepítés hibájának/használtságának, főleg ha eleinte nem volt vele gond. Megfontolnám a Windows újratelepítését, de már SSD-re. A HDD meg maradjon meg tárhelynek.
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #52151 üzenetére
HP ProOne 440 G3 - i3-7100T, 2x4GB ram, 500-as 5400 HDD 23,8" AIO. [link]
Alapvetően irodai, gmail, word-excell, acrobat professionölre van használva. Semmi komoly terhelés.
Állítólag az elején nem volt gond, de már jó ideje csinálja hogy pl egy idő után már a startmenü felnyitásán is gondolkodik fél perceket és közben 100% HDD használatot jelez, a cpu meg 0%-ot.
Ugyanígy pdf fileok megnyitásakor pláne szerkesztéshez...[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52149 üzenetére
A h110m-itx lap és az i7-6700 már szerverként dolgozik, másfél éve, nem windows fut rajta, szóval erre nem tudok mit mondani, csak ötletelek azok alapján, amibe én eddig belefutottam. Az 5 éves tápnál simán lehet egy kondi kiszáradás, ami hasonló módon jelentkezik, az ilyesmit egy táp cserével elég könnyű kiszűrni. Akár egy router, monitor tápja is megunhatja, szóval még csak nagy áramfelvétel se kell ahhoz, hogy megtörténjen az ilyesmi.
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #52138 üzenetére
Érdekelne, hogy pontosan milyen AIO (pontosan milyen konfigurációval) az a gép, mert én egy ASRock H110M-ITX lapban használtam évekig egy i3-6100-at mindenféle gond nélkül, pedig adtam neki rendesen (iGP-vel, nem dVGA-val), igaz Ubuntu Linux alatt. Ekkor még egy 80/120 W-os PicoPSU hajtotta. Pár évvel később játék gép lett belőle Win10-zel és egy GTX1050-nel, amit egy kibelezett 500 W-os ATX táp hajtott, de így sem fagyott le egyszer sem.
-
D.Dani
tag
Elhiszem. Nálad a legfrissebb Win update-el és Intel vga drive-el megy hibátlanul? Én folyamatosan frissítettem, de nem csak Win10, hanem még Win7 és Ubuntu alatt is volt fagyás, gondolom a linux is az intel-es driver-t és microcode-ot tölti be.
A H110M-STX-hez a legnagyobb kompatibilis proci amit ír a i7-7700K 91W és az összes DeskMini-hez 19V120W tápot írnak(adnak). Láttam olyan hozzászólást, ahol 150 ill. 180W-os tápot javasoltak, de én kétlem, hogy nálam ez megoldaná a gondot.
A tesztnél, amikor lefagyott max watt kijelzés módban 75-öt mutatott a konnektoros mérőm.
Lehetséges egy 5 éves tápnál, hogy a nagyobb teljesítményfelvételnél már nem stabil a kimenő feszültség eléggé vagy nem tudja leadni a kért teljesítményt, újkorával ellentétben? -
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52146 üzenetére
Olvasom, simán lehet ugyanaz, amit napokkal ezelőtt írtam, táp gond. i7-6700-ről váltva i7-8700-ra a 120W-os paneltáp és a 75W-os adapter már kevés volt az aida 64-es fpu testhez, elment minden és restart. Neked is kellene másik táp, ram teszt, stb stb stb.
-
D.Dani
tag
bocs, elbénáztam a link beszúrást. talán most sikerül:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/videotdrfailure-igdkmd64sys-with-any-cpu-stress/3c15e4a0-487f-4892-9ca4-
ba5372136882?page=1https://community.intel.com/t5/Graphics/Intel-HD-530-with-frequent-Video-TDR-Failure/td-p/457890/page/1
sajnos a deskmini alap csak a 6.és 7.gen-t tudja, és a kaby is problémás a mellékelt ábra szerint, ezért csak kukázni tudom. karakteres módban használni luxus lenne...
-
D.Dani
tag
válasz PROTRON #52143 üzenetére
Igen, ha csak ofisz meg wörd akkor valószínűleg nem ad fagylaltot.
De nekem már böngészésnél is fagyott, nyilván a sok izgőmozgó videóreklámos javascripthegyekkel telezsúfolt stb. oldalak könnyen előhozzák...
De ha pl. ezt kipróbálod és fagy akkor tuti nem kerek valami (nálam a webgl 4/20)-nál konstans mindig lehalt:
[link]
Remélem a repülőgépek és hasonlóan kritikus rendszerek tervezői nem ilyen szintű megbízhatóságú hw-t használnak.... -
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52142 üzenetére
Szappanopera 5468. rész: mindkét link rossz.
Skylake, mint írtam nálam sokadik éve hibátlan, és a 6-os sorozatnak a mai napig nincs rossz híre, Kaby Lake a 7-es széria volt, az nálam kimaradt, de sohga senkinél se olvastam ilyen gondot.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Utána olvastam és tényleg jelenség a 100%-os HDD használat, csak a forrás beazonosításával vannak gondok.
Van hogy napokig gond nélkül megy, van hogy 1 nap 5x kell újraindítani a gépet ugyanolyan használat mellett...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52132 üzenetére
A legkisebb minimumokkal igyekeztem számolni, a különbség csak több lehet, mindenre őszinte vleményt mondana egy fogyasztásmérő, br annak a megtérülését ki se merem számolni.
Én ilyen esetben sosem megtérülést veszek alapul, ha szeretnék valamit megvenni, akor lemegyek és megveszem, és örülök neki, nincs pia, cigi, semmi olyan hibbi ami viné a pénzt, cserébe van napi 14-16 óra meló a gépnél, hadd legyen már nekem jó.
De a te oldalad is másképp néz ki, ha nem kell a 400-as táp, akkor eladod, az árához kell valamicskét hozzátenni, ami vételi helytől függően (itthoni kisker) egy lejárt garis ATX tápból friss, garis picopsu-t veszel, ergo nem csak a kisebb tápra, hanem a kisebb fogyira, és élő garira is fizetsz. Szóval szerintem ne várj, nem jársz a picopsu-val rosszul.Én annyire felkészültem, hogy ha megállna itthon a technika, legyen mihez nyúlni, hogy van most két zsírúj 5A-es meanwell adapter, van még pluszban egy 12V 5A-es, egy 6A-es, van sosem használt picopsu, paneltáp, meg van két kisgép pluszban, de akad ram, ssd, kisvinyó, meg bontatlan dobozos itx házikó is, szóval akármi lenne, egy fél óra múlva mehet tovább a meló, kb 50 kiló mindenféle kábel, röbb router, 1kW-os szünetmentes egy rákötött 60Ah-s autóakksival, ha áram se lenne.
De mindez már az én hülyeségem.#52138:
Szerintem a hdd sokat fog minden gépen, a használhatóságot erősen befolyásolja, de ami nálam totál kicsapta a biztit, hogy a T-s végű proci milyen lassú egy ugyanolyan, nem T-shez képest. Igaz, hogy az mág valami i5-4790t volt, vagy asonló, de szonyat különbség volt a sima és aközött, figyasztásban meg alig... Nem ilyesmi van benne, vagy valami gyengusz kétmagos?[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz D.Dani #52126 üzenetére
Na most ez már engem is megijeszt...van a cégnél egy irodai AIO, i3-7100 procival ami már Kaby-lake.
Folyton megakad a használat, ami közben iszonyú belassulást és program elérést értek.
Általában együtt jár 100%-os HDD használattal.
De most elbizonytalanodtam, mert eddig azt gondoltam hogy a HDD-vel és annak kezelésével van a gond, tehát ha SSD-re cseréljük akkor megszűnhet a probléma, de legkésőbb egy Winfos10 újratelepítés megoldja.
Lehet még se fogja?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
HookR
addikt
'Clean Custom Mini-ITX Case' by makerunit - Thingiverse / Youtube
- 3D nyomtatott ház[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
ZZAW A1 (Zen Zone Art World / 小喆优品) - AliExpress / Newegg / Amazon
- 200 x 109 x 253 mm (5,52l)=====================================================
ZZAW B1 (Zen Zone Art World / 小喆优品) - Newegg / Amazon_1 / Amazon_2 / Youtube
- 310 x 140 x 237 mm (10,29l)
- DAN A4-SFX klón=====================================================
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Chaser
legenda
válasz PROTRON #52132 üzenetére
idle konnektorból max 20w környéke lehet az a gép
nemrég a 3800x-et teszteltem, de 4g-re fixálva, 3600-os ramokkal - 4 modullal ráadásul -
42-44w volt konnektorból x470 lappal - korábban b450-ekkel több, passz mért -
560-as platinum táppal, aminek "gyengéje" hogy kis terhelésen nem túl acélos - a többi sem, de ez valamivel gynegébb a többitől ebben a szegmensben - , tehát valósan talán-talán 30w körül evett úgy a gép, egy db 970 evo és gtx 1650 társaságában_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
PROTRON
addikt
Már kezded érteni a dilemmám és hogy miért zavarnak az eredmények.
Amúgy a 90%-os pico-s hatásfokba beleértik az ACDC átalakító veszteségét is?Tehát az eredeti feltételezésem az volt hogy eleve magasabb az idle terhlés, ilyen 50-60W-nál amit az underclockolt 8100+háttértárak jelentenek idle-ben, ott csak 50% körül lehet a 400-asnak a hatásfoka, tehát 30-40W veszteség keletkezik. Napi 24/7 járatva ez havi jelleggel: 30kWh*36,2FT kb 1,1k huf.
Átállni PICO+téglatápra kb 12k huf. Megtérülés --->max 1 év.De ezek a fenti eredmények elbizonytalanítottak. Ahogy te is írod ha 10W alatti a különbség, akkor már 3-5 évre nő a megtérülés, ami alatt sok minden megeshet.
Mondjuk az is gond hogy ez a FSP túl magas ahhoz a lapos-széles-monitor alá szánt házhoz amibe be akartam helyezni, de itt több probléma is van, mert ugyan a házban fizikailag van elég hely ennek a micro-atx alaplapnak mert az optobay kivehető, de a felfogatásokat olyan közel rakták az oldalsó lemezhez hogy csak mini-itx fér bele.Ezen kívül még a hang is zavar amúgy, tehát néma táppal be mehetne a hátul nyitott szekrénybe a TV alá, míg ennek a 400-asnak elég hangos már a ventije.
[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52129 üzenetére
Ekkora számoknál a 10% eltérés is max 3W, azaz ha nonstop megy, 0.7kW-ot kajál meg egy nap, 21.6kW-ről beszélünk havonta, 750Ft-os áramköltséggel. Amennybren csak napi 8 órát megy, 250Ft-ot kell érte csengetni havonta, a 10%-a havi 25Ft, ennyiért nem érdemes mozdulni.
-
HookR
addikt
Streacom DB1 hivatalos oldal - [link]
- 220 x 220 x 101 mm (4,98l)▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
PROTRON
addikt
A tápegységek normál teherlés-hatásfok görbéjével én is tisztában vagyok, ezért furcsállom a kapott eredményeket.
Az a gond hogy nem tudom hogy egy i3-8100 proci + 1 db M.2-vel szerelt normál alaplap mennyit fogyaszt idleben...VGA nélkül...mivel nem "T"-s ezért feltételezem hogy ha 20-30 közé jön ki az áramerősségből kalkulált terhelés, akkor abban nem sok veszteség lehet, mert nem energia takarékos prociként nagyjából ennyire lőném be az alap terhelését 100% hatásfok esetén. Aztán lehet tévedek és valóban 68%-on ennyi.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52125 üzenetére
A 80+ hatásfokot honnan látod? Ezt szerintem max úgy lehet mérni, hogy egy fix fogyasztót rádugva méred a konnektorból felvett áramerősséget, onnan vissza lehet számolni, milyen a hatásfok, de a picopsu-k mindig jobbra jönnek ki, kisebbek, némák, viszont ha nálad ha van hely egy atx tápegységnek, akkor nem kell picopsu.
Amúgy a 80+ szerintem erős túlzás, minden ilyen táp a max terhelés közelében a legjobb, a ppicopsu-kra jóval 90% fölötti értékekekt írnak.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
D.Dani
tag
-
PROTRON
addikt
válasz D.Dani #52124 üzenetére
Nyugi nem csak Te csodálkozol rá az ilyen dolgokra...mások csak akkor szoktak miután már ellopták a titkosított céges iratokat / bankkártya adataikat és fogják a fejüket hogy nem volt 2 lépcsős hitelesítés...
Amúgy srácok az létezik hogy normál 10 éves FSP ATX 400W 80+ tápegység ilyen 30W -60W terhelési tartományban is ilyen jó (80+) hatásfokkal üzemeljen?
Mert akkor lehet nem szórakozok pico-psu-val.
Legalábbis feltételezem hogy sima 8100-as procis rendszert csak alul underclock/volt tudom idle-ben 30W alá nyomni, nem véletlenül kérnek extra pénzt a "T" jelzésért.
Így legalább tuti nem lenne probléma azzal hogy egyeseknek a "PATA to SATA lose your data" manőver okozott fejfájást. (Tudom csak minőségi adapter kérdése.)Csak a ventivel kell még valamit kezdenem, mert nem akarom hogy az előszoba-konyhába kihelyezve egy betörő megtalálja.
[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
válasz D.Dani #52123 üzenetére
Sajnos már nincs meg az i3 proci és úgy látom AIDA64-el pont a CPUID microcode version részt nem néztem meg amíg megvolt. A CPU-Z a Revision-nél a CPU stepping értéket írja ki.
Nem vagyok eléggé képben, és ahogy olvasgatok erről, jól értem, hogy a windows is tölt(het) be microcode-ot a cpu-ba? Ez azt jelenti, hogy akár felül is írhatja, amit előtte a bios töltött be egy másik verzióval?
Úgy érzem magam, mint aki az Ámítástechnika bűzölgő mocsaras vidékére keveredett....[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
az általad linkelt oldalon:
Skylake H/S 6th Generation Intel Core Processor Family
cpuid: 506E3 Intel Microcode update revision: 0xC2nálam:
AIDA64 CPUID progival nézve:
Stepping: S0
CPUID Rev.: 6 5E 3
CPU-Z 1.96.0 progival nézve:
Family: 6 Model: E Steeping: 3
Ext. Family: 6 Ext.Model: 5E Revision: R0
a bios-om pedig a legfrissebb: 8.10 2019/4/16
a 7.60 (2018/3/29) -hoz írja: Update Skylake CPU Microcode to revision C2 and Kabylake CPU Microcode to revision 84. (For CPU security update)
feltételezem, hogy a BIOS cummulative, azaz elegendő csak a legfrissebbet flash-elni, nem kell sorban az összes korábbit[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52121 üzenetére
Kíváncsi leszek, de mondom, nálam ment prime 95 is azon a gépen, semmiféle fagyás, gond nem volt, sőt, 2019 májusban, mikor váltottam i7-8700-ra, és az asszonyé lett a gép, ő is nyúzta rendesen, és ott már napi 16 órát ment, és soha semmi baj nem volt vele. Itthonról dolgozunk, feltűnt volna, a gond van, akárcsak havi 2x- i kékalál- restart is. Ez itt azt írja, win 10 frissítés már 2018 áprilisban megoldotta ezt a dolgot, ha a hwinfo programma c2 stepinget látsz, akkor már frissítve van a procid is. [link]
-
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52119 üzenetére
Közben felébredtem, és rájöttem, hogy hogy melyik lappal is van összerakva az a skylake proci, decemeberben is volt gépcsere, már házi szerverként dolgozik egy Asrock h110M-itx lapban, annak pedig a legfrisebb biosa 2018 márciusi, tehát ezután 2 évvel jelent meg, volt elég idejük javítani.
-
-
Crabface
senior tag
Közben elkészült az NR200P rev.2 build. Ezúttal Rocket Lake alapokon... Majd ha meglesznek a custom kábelek akkor lesz kép.
"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."
-
Rick4
félisten
válasz D.Dani #52114 üzenetére
Asszony gépében az én régi gépbelsőm van i7-6700-zal, az is skylake, és direkt nem a legelején vettem, hanem mikor már eltelt vagy fél év, és ismert volt, hogy az egy jól bevált darab, és vállalható, de nálam sose csinált semmit, ami erre utalt volna, prime 95-tel is volt nyúzva, mivel ez már egy 5 éves sztori, gondolom a dolgok bios szinten rég megoldódtak már.
[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
válasz D.Dani #52114 üzenetére
[link]
Intel has identified an issue that potentially affects the 6th Gen Intel® Core™ family of products. This issue only occurs under certain complex workload conditions, like those that may be encountered when running applications like Prime95. In those cases, the processor may hang or cause unpredictable system behavior. Intel has identified and released a fix and is working with external business partners to get the fix deployed through BIOS. -
D.Dani
tag
FPU ray trace- tesztet sajnos most nem tudok futtatni mert időközben lecseréltem az i3-at egy am4-re (egy másik gépembe került).
hoppá, nocsak , ezt most találtam és gyanús nekem :
Hibát találtak az Intel Skylake processzorban [link]
nemrég kiderült, hogy a Hyper-Threadinggel rendelkező Skylake processzorok valamiért lefagynak az AVX-et is használó programok futtatása közben...
Mára hivatalosan is kiderült, hogy a Skylake processzorok bizonyos, jellemzően komplex terhelés mellett valóban hibáznak, ami a rendszer lefagyásához vagy hibás eredményhez vezet.
Lehet hogy meg kellene próbálnom másik procival?
Vagy talán sorban minden bios update-et meg kell csinálni, nem elég csak a legfrissebbet?[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52112 üzenetére
Érdekes, ez sajos a gyártási tűrés miatt van, ami ilyen méretre megadott dolgoknál nekem is furcsa. Ők nagyon lelkiismeretesek, csak jó dolgaik vannak, ez egy családi vállalkozás, ott még adnak arra, hogy az ügyfél elégedetten távozzon.
-
PROTRON
addikt
Köszi,
Tudom hogy nem drága, csokival pont nem fizetnék érte, az nekem értékesebb mint az arany. Inkább sörrel, borral, fröccsel.
Azt is tudom hogy sok vidéki bolt kilistázza, ahogy sok Bp-i bolt meg nem, de ha személyesen bemész akkor kezedbe nyomják.
A problémám az hogy netes katalógusokban NEM lehet megbízni, ezért akartam Budapesten olyat átvenni ami valakinél már bizonyított. Pl a téglatápom 2,5-es belsővel belemegy, de a sima LED szalagokhoz vásárolt csavaros, szintén 2,5-es DC jack nem megy bele.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52109 üzenetére
Nincs olyan, amitől megszabadulnék, viszont megmondom, hol vettem, egy csoki drágább dolog ezeknél.... Mikor még Szegeden laktam, (nemrég leköltöztem a Balatonhoz) a közelben, Algyőn volt egy nagyon jó kis elektronikai webáruház raktára, sok kis apróságot vettem tőlük, ez is onnan való, oda- vissza is van több méret, ne kelljen ezekért szaladgálni.
[link]
[link]D.Dani:
floating point test -nél lefagy
everest Aida64-esnél FPU ray trace- tesztnél is ez történik?[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
válasz PROTRON #52107 üzenetére
20 perces AIDA stressz teszt nem mutatott semmilyen hibát!
A gép kb. 5 éves, a 230V-os elosztó amibe be van kötve a tápja kapcsolós, amit naponta ki szoktam kapcsolni (lehet nem kellene?). Párszor volt csak olyan áram szünet, amikor éppen be volt kapcsolva és nagyon gyorsan ment el majd jött vissza az áram. Túlfeszvédős az elosztó, úgy vélem a táp jó. Hasonló áramszünet (gyors off/on, de az éjjel volt) kinyírta nálunk a 10+ éves gázkazánban lévő számítógép táp részét (vszeg az elkok kiszáradtak, de miért nem tudták ezt külső táppal megoldani? ja hogy így el tudja adni a gyártó a több mint 50-70eFt-os új számítógép részegységet is bele....ehh)
Van egy 2007-es gyártású Intel procis integrált grafikás laptopom, azt is naponta áramtalanítom, tökéletesen működik, igaz nincs benne még AVX és AVX2....ellenben a tesztjeim eredménye:
proci: i3 6100 3.7GHz
mem: 2x8GB kit 2133MHz XMP
Ubuntu 21 usb pendriveról bootolva, vezetékes netre kötve:
web.basemark.com WebGL 1.0.2 test (4/20) lefagy. lefagyásig a fogyasztás a 230V-nál mérve 55watt, fagyás után kb. 15W.legfrissebb Win10 x64:
Aida64 GPGPU benchmark: passed. max.56watts
Aida64 system stability test: passed. max. 62w
Heaven benchmark: lefagy, más DeskMini H110 felhasználónál hasonlóan, ld.:
[link]OCCT v.8.1.3 :
cpu test with avx2: passed. max.64w
3D test: freeze after 10sec or after 0sec
power test:
with sse: passed. max. 69w
with avx: passed. max.74w
with avx2: freeze. until freeze about 75w, after freeze 14.8wIntel Processor Diagnostic Tool
[link]
floating point test -nél lefagy (nem kék halál,nem black screen, csak a power gomb segít...)Win10 event viewer critical errors: kernel-power event id: 41 task category: (63)
Ubuntu 21 usb pendrive boot-nál egy ilyet ír ki, de lehet ez nem függ össze a fagyással:
"DMAR: [Firmware Bug]: No firmware reserved region can cover this RMRR [0x....], contact BIOS vendor for fixes
i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mismatch in DDB state pipe A plane 1 (expected (0,0) found (0,446))"ASRock support szerint alaplap vagy cpu hiba, Intel support szerint vszeg alaplap hiba. Sajnos "távgyógyítani" (még?) egyik sem tud(ott)...
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Igen, fentebb én is felvetettem ezt a bénázásomat ( a gyártó sokadjára tudta csak elküldeni a jack múszaki rajzát ahol 2,1 szerepel, nekem meg elindult 2,5-össel így nem aggódtam), de úgy vettem ki a mester szavaiból hogy ez csak súlyosbítja a problémát, a degradáció már elindult.
Van egyébként felesleges ilyen jellegű átalakítód amit elpasszolnál Budapesten (pontosan az kéne amit írsz)?
A boltok kínálata zavaros, nem mindig egyezik a leírás a névvel.Amúgy most építem a homeservert m-ATX alapon, egy FSP 400W ATX táppal, ami 10 éves.
Jelenleg ott tartok hogy rámértem PARKSIDE lakatfogóval a tápkábel betáp kábelének fázis vezetőjére és ez alapján 1 db M.2-vel IDLE 0,090-0,140A, tehát kb 20-30W, míg full terhelésen az i3-8100-as 4mag 4szál procival 0,250A, tehát kb 60W.
Ezek az eredmények nem egészen tettszenek, hisz a 400W-os tápnak ilyen alacsony terhelésen 60-70%-os hatásfokkal kéne bírnia, tehát arányait tekintve a betáp kábelen jóval nagyobb áramokat kéne mérnem, teljes terhelésen szerintem 0,300A vagy felette, tehát 100W körül...[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #52087 üzenetére
Ezen felbuzdulva végignéztem itthon mindent, semmi hiba. Az egyik kis házamban a legagyizott 10$-os kínai picopsu, és betekert anyás DC aljzat van, benne egy Kontron ktq87m alaplap integtált mobil i7-tel, igaz a betöltött gép működés közben csak konstans 17W-ot eszik (és ebben már a tápegység is benne van), de infra hőmérővel rámérve jelen pillanatban is 29-30°C, a ház hátsó részén a lemez máshol is annyi, tehát a kontakt itt rendben van.
Nem lehet, hogy nálad az 5.5X2.5-ös dugó egy 5.5X2.1-es aljzatba lett dugva, és nem értinkezik a közepe rendesen? Én ezekre figyelek, még kis átalakítóim is vanan innen oda, meg vissza is, és sose volt ilyen gond.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
PROTRON
addikt
válasz D.Dani #52103 üzenetére
6100-al annak a lapnak nem szabadna ilyeneket produkálni és megfelelő hűtéssel fél-1 órán át futtatott AIDA64 stressz teszt alatt azért kibukik a proci hiba.
Nekem hasonló problémám van, de azt fentebb tisztáztuk hogy alapvetően nálam a DC csatival van gond.
Amúgy ha thin mini-itx lapot választasz, akkor ami nálam is jelentkezett gond arra figyelned kell.
Szerintem a sima mini-itx, panel táppal a legbiztosabb megoldás ha a hordozhatóság a cél (tehát nem menet közbeni használat), 12V-os ACDC téglatáppal. Amúgy nem tudom miért tartasz a sodimm ramjaidtól, HA-n mostanság nagyjából azonos összegért megy minden ezen a területen. Tehát ha van 2x4 gb 2400-as nem gagyi sodimm DDR4-ed, akkor nullszaldóra tudod kihozni az asztali modulokkal a bizniszeket.#52102 Duracellm...
Még az érdekelne a témában a tapasztalataid alapján, hogy jelenthet-e megoldást az ha 19V-ról 12V-ra váltom a téglatápot. Hisz ilyenkor az alaplapom tápköreinek legalább azt a konverziót nem kell elvégeznie, ennyivel kevesebb hő.
Tudom így az áramerősség növekszik...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
Amennyiben a jelenlegi termék nem javítható, vagy adnak egy ugyanilyet (kicserélés, aminél újra indul a gari) vagy vissza a pénzt, más opciót a törvények nem ismernek..
A pénzből meg veszel bármit.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
cinemazealot
addikt
Átérzem a dilemmádat, de amíg az STX nem ér el olyan népszerűséget, mint a Mini-ITX, addig nem látom reálisnak azt, hogy egy ilyen gépet költséghatékonyan és megfelelő alkatrész ellátással össze lehetne rakni. Jelenleg az ilyen kompaktabb (hordozható) gépek összeállítására az egyetlen megoldást Mini-ITX platformon, DIY ház építésében látom.
-
törölt tag
kicserélteted garanciában a H110-es alaplapot és a dobozt+lapot eladod a fennmaradó garanciával. Máris beljebb vagy a következő STX géppel.
Nem volt a kezemben ilyen alaplap, de ha tippelni kellene, akkor a processzor leszorító mechanizmusa és a hátlapi merevítő nélkül felszerelt gyári processzorhűtő megdolgozza a processzorfoglalat alatti forrasztásokat. Ha AM4-re mész tovább, ott van hátlapi merevítő, de olyan hűtést kellene rá keresni, amivel szabályozható a leszorító erő. És a legjobb lenne, ha a hűtő az alaplap tartó lemezébe lenne becsavarozva, és az alaplap+processzor csupán össze lenne szorítva a hűtővel-alaplemezzel, nem az alaplap/processzor viselné a szállítás közben keletkező behatásokkal.
[ Szerkesztve ]
-
D.Dani
tag
válasz #16939776 #52102 üzenetére
Szia, köszi az infót.
Nem tudom hogy tudnék költséghatékonyan egy működő gépet összerakni.
Amim van egy DeskMini H110 ami sajnos intenzív grafika használatkor random de gyakran (webböngészés,remote desktop másik gépről erre,stb.) lefagy, ezért használhatatlan.
[link]ASRock support nem ad szervízként másfajta (újabb inteles H310 vagy H470) vagy amd-s (X300) alaplapot, csak H110-est. Venni sem lehet külön.
1. veszek egy új DeskMini X300-ast és am4 procit + bele a meglévő alkatrészeim (mem,ssd,hdd), H110 alap kuka; ház+táp padlásra tartaléknak mert ugyanolyan mint az X300-é.
2. várok, hátha valaki (ecs,gigabyte,asus,asrock?) kihoz egy mini-stx alaplapot. ez bizonytalan.
3. elfelejtem mini-stx formátumot, és összerakok mini-(thin?)-itx konfigot, ami bírja az időnkénti hordozást is. ekkor a sodimm mem-ek is mennek a padlásra (később laptopba még jól jöhet).
4. h110 alaplapot megpróbálom megjavítani/magjavíttatni. a proci mellett látom hogy van egy hűtőborda, ez ha jól látom lecsavarozható, talán alatta vannak (a) hibás (tápellátással kapcsolatos?) alkatrészek. mások is jeleztek hasonló fagyásokat, ha nem eleve intel proci hiba, vagy valamilyen rossz firmware,bios,driver vagy esetleg pcb hiba (elöregedik, levegő nedvességet vesz fel?), akkor talán lehet esélye a javításnak.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz #03969024 #52098 üzenetére
Ha nem jut el a delej az alaplapig akkor igen, segíthet (ha tényleg ez volt a baja) de mielőtt költségekbe vered magad, meg kellene táplálni a lapot labortápról, és ellenőrizni hogy vesz-e föl egyáltalán áramot. Ha mutat életjeleket, akkor szabad a csatlakozó megvásárlásához, kicseréléséhez hozzáfogni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest