Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HUresz
tag
Sziasztok!
Raise 3D Pro2 es Raise E2 nyomtatokkal van a kozossegben valakinek tapasztalata?
-
HUresz
tag
Sziasztok,
Kis segitseget szeretnek kerni. Fura a feladat, mert kellene neznem 1 gepet beszerzesre, ami nem lenne problema, ha otthonra kellene. A melohelyen kerdeztek tolem, hogy ha palyaznanak 1 gepet akkor milyet nezzunk. Kinait kellene rendelni, akkor ravagnam de ezekben nem vagyok otthon. A keret rugalmas, akar 10 milios nagysagrend is lehet.
Nekem elsore az Ultimaker ugrik be, de ezekben nem vagyok otthon.
Tudtok mondani valoban jo gepet, mondjuk ilyen milio korul es egy masikat 10 korul. FFF nyomtatora gondoltam a nagyobb meretu targyak miatt. Lehet kell majd pva tamogatas, szoval az is feltetel lehet, hogy ezt tudja kezelni.
Koszi -
HUresz
tag
Sziasztok!
Tevo Tornadom az utobbi evben egesz sokat ment. A napokban eszrevettem, hogy az ultrabase, ami nagyon szuper volt eddig, a kozepen durvan megkopott. Trehanysag, de sok apro alkatreszt nyomtattam vele kulonbozo gepekbe, es eszembe sem jutott, hogy szetszorva hasznaljam a bed-et. Ez van!
Amiert ezt leirom, az egyszeru, vasarolnek a helyere valami uj feluletet, es erdekelne ki mire eskuszik.
En nyilvan a tornadora (cr-10) vennem 310x310-es feluletre (vagy hasonlo meret), de biztos masok is rakeresnek a temara a kesobbiekben.A sajat tapasztalatom eddig, ultrabase, baromi jol tapad, ha kihult elengedi a targyat, hasznaltam PLA. PLA+, PETG, ABS, es HIPS anyagokkal.
hatranya: idovel megkopik es a tapadas csokken, nehez uveglap. (alacsonyabb gyorsulas es jerk ertekek)Orulnek ha ti is leirnatok a jo es rossz tapasztalatokat. Az is erdekelne, ha az ara annyira nem szamit, akkor melyik megoldast valasztanatok.
Koszi.
-
HUresz
tag
válasz
energy4ever #14655 üzenetére
Erre volt mar 1 doksi amibe beirtuk paran a nyomtatokat. Talan annyival lenne szerencsesebb, hogy itt be lehet irni a modositasokat is. (nyilvan a lenyegit).
PLA-s dolgokhoz hozzaszolnek, mar tobb mint 1 eve nyomtattam kabeltesztelo gepbe olyan cserelheto feszket, amivel egy panelcsatlakozot vizsgalunk. A termekbol mikor megrendeles erkezik, heti szinten tobb ezer darabot kell levizsgalni. Ezt a kezelo cserelgeti ahogy a csatlakozo merete valtozik. Eloszor csak probakent nyomtattuk ki, sennki nem varta, hogy tobbet fog birni par ezer darabnal. Azota is hasznaljuk, nem veszes a kopas, pedig ezek a csatik az alu tomboket is ki szoktak kezdeni. Ahogy irtam ezeket napi szinten tobbszor cserelgetjuk, az emberek fogdossak, nem laborkorulmenyek kozt hasznaljuk.
Biztos igaz amit irtok, de a hetkoznapi eletben nem szamit olyan sokat ... ugyertem ez eleg durva igenybevetel es teljesen jol birja. -
HUresz
tag
Sziasztok!
Klippert kezdem belakni, ami pozitiv, viszont felmerult bennem, hogy a most hasznalt, Trianglelab fele e3d hotendet mi lenne ha felpiszkalnam. Arra gondoltam, a blokkot es a hotendet kicserelnem volcanora. Azert merult ez fel bennem, mert a klipperrel azert gyorsabban nyomtatok, es lehet szerencses lenne az olvadt zonat picit megnovelni, hogy ki tudja szolgalni a nagyobb sebesseget.
Mit gondoltok, van ertelme? Vagy csak kibaszok magammal, mert rosszabb lesz az adagolhatosag?
-
HUresz
tag
válasz
Saccco #14346 üzenetére
Ezen most kacagok!
Emlexem, mikor en a tarantulaval kezdtem, egesz hamar ratalaltam a PETG-re, szerettem is vele nyomtatni.
Amikor ide irtam, akkor sokszor irtad, hogy igen igen majd kiprobalod ... de meg nem erzed a kenyszert, mert midenre jo a PLA.Nalam most hatterbe kerult picit a PETG, olyan projektek jottek be, amihez jobb volt a PLA es voltak olyanok, ahol a "lebomlo" kornyezettudatos alapanyag is szamitott.
eSun viszont bosszant.
Nalam beepitett szekrenyben orias muanyag, fedeles dobozban laknak a gurigak. Van meg bent 1kg-os "ne edd meg nem lesz neked jo" zacsi. A regi tekercsek, amibol azert keveset tekerek be, boven 1,5 evesek, ez a szaritas meg tenyleg nem hulyeseg.
Masik tema: en is a PA + retract + sebesseg -el kuzdok, egyszeruen nem lesz olyan szep. Az asztalom tele van a PA ajanlott keretekkel, marvinokkal, stringing teszt oszlopokkal. Viszont imadom nezni a gepet, ahogy mozog, feher eSun (#&&#$) van epp rajta es a fekete asztalon nezni az iveket, ahogy rajzolja, egybefuggo mozdulatokal ... szep.
-
HUresz
tag
válasz
Reggie0 #14342 üzenetére
Igen, aszalot hasznalok en is, volt regebbi pla ami nalam buborekosodott, azota van aszalo, es ha eloveszek 1 tekercset, mindig berakom par orara. Volt olyan pla, azthiszem a fenti eSun ami toredezett, mikor elovettem a tarolodobozbol, de 3-4 ora a szaritoban redbe rakta. Nem minden esetben, de ha reg volt utoljara hasznalva akkor bedobom. Hozzateszem, eleg sok tekercsem van, 20-25 tekercs PLA, 6-7 tekercs PETG, es van par ABS, HIPS es TPU.
-
HUresz
tag
2018.11.12 Erkezett meg, Hobbyking EU.
Nem azt mondom, hogy nem jo, csak azt, hogy nekem egy spektrum, egy gembird kevesebb szoszolest igenyelt a beallitasokkal. Fekete ami szerintem csunya, de az is igaz, hogy azt amugyis nehezebb beloni.
El lehet hasznalni, a nyomatok erosek, de nem szeretem. -
HUresz
tag
Sohatobbet nem veszek eSunt.
Legutobb mikor akcioban volt, vasaroltam 8 kilot. Feher, lila, zold, szurke, vilagitos, fekete, narancs.
Percek ota probalom megfogalmazni, miert is utalom. Nagyon nehez beloni, hogy tenyleg szep legyen.
Mostanaban raszoktam a gembirdre ... na az, ehez kepest egy alom.
Azert is rantottam be egy nagyobb rendelest, mert akkoriban egesz jokat mondtak rola. Mar azon is gondolkodtam ... lehet nem veletlen volt leakciozva ennyire(hibas sorozat)
Az biztos, hogy budos, nem edes mint a tobbi PLA ... hasonlo szaga van mint az ABS-nek csak nem annyira eros.
Vilagitost nem bantam megm, az halali jo.Mas:
Saccco, klipper jelentes? Belaktad mar? Hetvegen vissza kellett raknom a marlint, kaptam egy olyan munkat, amit a megszokott minosegben nem tudtam produkalni a klipperel. Nem tudtam vele eleget foglalkozni, es a finombeallitasok meg nem az igaziak.
Megint mas:
Vannak kollegak akik szaritjak a filamentet felhasznalas elott?
-
HUresz
tag
válasz
Saccco #14076 üzenetére
Nyomtattam tegnap este egy Benchy-t, le akartam fenykepezni a meloban, de otthon maradt, szoval a kep csak delutan. A gyorsulast csokkentettem, a terules sokkal szebb, de a "pattanasok" a hajofalon egesz csunyak.
Mar visszaraktam a 3.6 Curat, a beallitasokat is athuztam, ha hazaerek nyomtatok abbol is valamit, kivancsi vagyok a pattanasok elmulnak-e.
A mm/step ertekre ranezek, de elvileg atvaltottam oket, mikor a klippert felraktam.
Majd meg okoskodok rajta, csak azert duhito, mert az uj hotendel az utolso nyomtatasok a klipper elott, mar csodalatos egybefuggo felszint kepeztek, es piszok oromkodtem neki.
Lesz valami.
A Klipperes octo plugin viszont nagyon tetszik, menubol szerkesztheted a .cfg-t, kenyelmes parancsgombok, es makro lehetosegek.
Barhogyis ... jo ez a klipper, csak meg rugoznom kell rajta kicsit. -
HUresz
tag
válasz
Saccco #14066 üzenetére
Nekem most 2,5mm, BMG es kb 40-50cm 1.9-es kek bowdennel. De a felulet a felso retegen kozel sem olyan szep, mint marlin eseten. Nem terul ki olyan egyenletesen.
Mar van az asztalomon egy halom PA teszt "keret" egy masik rakas stringing teszt oszlop par, mondjuk Benchy-t meg nem nyomtattam. Majd talan delutan.
-
HUresz
tag
válasz
Saccco #14057 üzenetére
Amugy nekem ez az egesz nem tiszta teljesen:
Ez alapjan 0.7 korul lenne jo.
Aztan talaltam egy masik "megkozelitest" egy tetrisz formatgyorsitos lassitos, gcode-ban x-retegenkent emelt PA ertekkel. Kinyomtatod ... megnezed hol a legjobb, es megmered a magassagot, a kodbol kikeresed a mgassaghoz tartozo erteket. Ez alapjan 2,5-3,5 kozott szepseges, viszont 5-6 koruli erteknel mar csunyan alulextrudal.
Meg tanulom, es emesztem a dolgot. Ha van valami tapasztalat, ne tartsatok vissza.
-
-
HUresz
tag
válasz
Saccco #14047 üzenetére
Hihi, csak azert vettem eszre, mert ilyet hasznalok, es anno ki kellett cserelni a configban.
Felraktam a cura 4.0.0 BETA-t es most eszrevettem 1 hibat, ez olyan mint amit a S3D csininalt, egy varrat a targy szelen ahol a sort emeli. Ezt nekem mindig csinalta, de csak az S3D-vel ... cura jo volt.
Az a gondom, hogy uj a Klipper, uj a pressure advance, es a cura is. Szoval tudnom kene melyik?
Nalatok csinalt ilyet a cura? -
HUresz
tag
válasz
Saccco #14036 üzenetére
Ezt mar en is akartam kerdezni, marmint a pressure advance dolgot. Aztan rajottem, hogy direct drive-ban hajtod, en meg nem, igy a nagysagrend sem lehet segitseg.
Amugy nalam 0.33 korul lett szep, de meg kozel sem vegleges."[extruder]
sensor_type: ATC Semitec 104GT-2" ezt mar cserelted? vagy ilyen erzekelovel szerelik gyarilag?Nalam a tornadonak van epitve egy keret 2020 profilbol, ami, mint 1 bukokeret korbeveszi, gondoltam igy kicsit merevebb lesz a Z. De a klipper ugy rangatja
kis asztal is bedaral
kell vegyek olyan squash labdakat
-
HUresz
tag
Csak nem birtam ki, es felraktam.
Elso tesztkocka kesz van, lepest vesztett Y iranyban 2x elore es hatra is. Rangatja rendesen. Van 1 kis vibracio.
Elsore a TMC 2130-asok nem lettek belove, 0,8A kaptak, de most visszaneztem az Y anno 1.1.9 is 1A volt.
Szoval ez a resze oke, de a vibracio jobban zavar, persze tudom, nem kell meglepodni, nehez, nagy asztal es a utrabase sem javit. Az extruderben az LV csendesebb.
Mara ennyi.
-
HUresz
tag
válasz
Saccco #13962 üzenetére
Hihi
Parom szavajarasa szerint: molyolok a nyomtatoval.
Szoval szeretem butykolni, kiprobalni az uj cuccokat, uj megoldasokat.
Ezzel a klipperrel megzavartad am az allovizet.
Tegnap utana olvastam / 1-2 video. Elsore kicsit felelmetes, de igy most (meg nem probaltam) egyszerubbnek tunik mint egy marlin fw upgrade.
Ma meg van amit ki kell nyomtatnom, es mivel delutanos vagyok, nem lesz idom felrakni, de holnap delelott szeritnem nekivagok.
Mar osszeraktam a cfg-t, a fentiek miatt, utana kellett nezni par dolognak, de most elvileg csak fel kene rakni es vagy oromkodni, vagy hibakeresni.Mindig ez a terror
-
HUresz
tag
-
HUresz
tag
válasz
Saccco #13942 üzenetére
Grat, latvanyos
En is nezegetem a videokat, de meg nem szantam el magam, hogy kiprobalom.
OctoPit hasznalok most is szoval az pipa,
MKS Gen 1.4, TMC 2130 spi + LV, nincs blrouch (leszedtem mert felidegelt, hogy szintezes kozben random le fel csattogtatja, bekaphatja)Kivancsi vagyok mennyire nehez a fentiekre felconfigolni.
Lehet, ma a meloban vegignezem/olvasom a doksikat. -
HUresz
tag
Annyiban egeszitenem ki (sajat tapasztalat), hogy a direct drive elonyosebb rugalmas filament eseten.
Mas: Osszeraktam egy Trianglelab -fele e3d clone-t ... ugy kulon vasarolgattam ossze a reszeit, rez blokk, dragabb (pottyos) nozle, stb..... azt kell mondjam, az eddig hasznalt klonokhoz kepest, meglepoen jo.
Vasaroltam, torokbol titant es ptfe valtozatokat is (nem a titan van benne) es tobb nozzlet is ... igy egesz draga lett a csomag, de tenyleg jofele. -
HUresz
tag
Mostanaban curat hasznaltam, kiprobaltam slic3rt is PE fele valtozatot, es ma ugy gondoltam nyomtatok valamit S3D-vel es felidegelt
Tudom, miert tertem at a curara ... de akkor is.
Tudjatok van az a jelenseg (nem sajat foto) mikor keletkezik egy pattanas, +-+ kituremkedes.
Szoval erre valaki talalt mar megoldast?
Tudom, hogy nem HW hiba, hiszen a tobbi szeletelo szepen dolgozik, de egy vagon probanyomat utan sem tunik el. Probaltam mindenfele negativ ujrakezdessel, stb.
Ha valaki tudja ... ne tartsa magaban, en meg mindig a legjobban az S3D-t kedvelem, jo lenne ha lehetne hasznalni. -
HUresz
tag
Bekopiztak
[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
válasz
WinZol #12770 üzenetére
Szemelyes velemenyem, hogy mind1.
TMC2100: hasznalom, hasznaltam, csondes teljesen jo. 4db
TMC2130: Tornadomban van, SPI-ben, 3db +1db LV. A tisztan TMC2100 -as gephez kepest hangos, az LV az extruderben egesz rendesen cicereg. (szigoruan a fenti gephez kepest, igy is nagysagrendekkel csondesebb mint gyarilag).
TMC2208: Ilyen is van a polcon, azt mondjak nagyobb aramokkal is meg lehet kinalni, de az a tapasztalat (en tapasztalatom), hogy normal meretu nyomtatoban a 2100-as is eleg combos.TMC2130-at vennem, ha erdekel az SPI adta elonyok, a sensoreless homing, stb. Amgy mind1.
De erdekel mit mondanak a kollegak. -
HUresz
tag
válasz
Saccco #12733 üzenetére
Tornadon volt ido, mikor a Aero dolgozott, szerintem egesz szepen, azt is hurcolni kellett, jerk es az acc ertekek bantak. Igen, foleg a kis meretu targyaknal volt lassu. Nekem mondjuk raer a dolog. Jerk 5mm/s, acc 500mm/s2 ... tudom picit alacsony ertekek de igy tenyleg szep eredmenyt produkalt.
Most MK10 (ender / cr 10 fele) van rajta, probaltam a gyorsulast es a jerk ertekeket szepen visszacsalni, de nem volt sok ertelme. Eleve az Y nehez, nagy a talca es a ultrabase sem segit, X oldalon finoman probalhatnam de igy tenyleg jo.
Mas:
Polycarbonate Xtreme Soild kerek, tudjatok az az atlatszo v-slot kerek, szoval azzal van tapasztalat? Megeri a felarat? -
HUresz
tag
válasz
Saccco #12725 üzenetére
Tarantulat szeretnem cserelni, pontosabban nyugdijazni. Volt 1 regi TV alvany, amibe az uveges reszbe beszereltem. PC tap es az elektronika kint, a tobbi az uveges reszben. Nincs is ezzel semmi gond, sok sok modositas utan nagyon szepen dolgozik (abs, petg, stb), de koltozes miatt ez a sufni tuning gep nem maradhatna igy egybe. Tornado is nagyon szuper lett, es a tobbi, foleg PLA munkakat vele csinalom.
Baromi vagany ez a Veron tenyleg
De most nagy projekt lenne.
A 4Max is azert tetszett meg, mert "ugy egyben van" es ranezesre nem kene sokat foglalkozni vele.
Ugy neztem, kell nehany TMC vezerlo egy extruder, meg egy hotend es fasza is. (ezek a tarantulaba benne vannak csak ki kell rabolni). Kap egy "buborekot" a tetejere es mehet is. -
HUresz
tag
Sziasztok,
Vegigolvastam (majdnem teljesen) az elmult 2-3 honap esemenyeit,
nem tudtam kovetni valos idoben
.
Latom a regi motorosok, is bovitettek es sok az uj nep is.Kerdesem lenne a 4Max-os kollegakhoz, lattam itt irtatok, hogy tobben is rendeltetek, milyen tapasztalatok gyultek ossze. Nagyon nezegetem en is ... nem draga es majdnem zart ... extruder en szerintem cserelnem... 1 szoval erdekel.
Roviden ha van idotok, leirnatok, hogy mennyire vagytok vele elegedettek? Van olyan resze, pl az extruder amit cserelni kell mert gyarilag nagyon "keves"? Megvennetek a mai eszetekkel? Most mar azert szerintem lehet valos tapasztalat, mar erdemes lehet kerdezni.
Koszi
-
HUresz
tag
válasz
jerry311 #10052 üzenetére
[Google sheet] itt is talalhatsz infokat.
Eddig elnyomtatott DD gurigakbol nekem is volt rosszul tekercselt ... azthiszem 3 is ... mostanaban gembird amit vasarolok.
-
HUresz
tag
Nekem hasonlo van, Tevo Tornado + aero klon, pontosabban a gyari titanhoz vettem egy alu blokkot es kinyomtattam mindent ami kell. Igaz, nem volcano, mondjuk lehet kesobb azt is kiprobalom.
Kicsit meg finomitani kell, szerintem a jerk es gyorsulas ertekek meg nem tokeletesek, de alakul.
Nekem valahogy nem tetszik a bowdenes megoldas.Tornado marad szerintem kezi szintezesu, a BLtouch klonok nem tetszenek (a tarantulaban BLtouch neha hulyesegeket mer, es az oruletbe kerget azzal, hogy az ismetelt lassu meres elott leesik a meropalca majd felkapja, adtam mar neki kulso tapot de akkor is hulye.), ahogy olvastam a 230-as futes pedig zavarhatja a kozelseg erzekeles alapu szenzorokat.
Viszont lenne egy kerdesem:
Elokeszitettem mar egy cseret, tmc2130 spi modban behuzalozva, mar csak a beszerelesre var.
Az erdekelne, hogy X es Y iranyban, minden leirasnal latom a sensorless homing beallitast/huzalozast, de Z iranyban nem.
Mi az oka annak, hogy a Z 0 pontot nem a nozzle erintesevel vesszuk fel? bocs ha hulye a kerdes
Azt gondolnam az az abszolut pontos ertek. -
HUresz
tag
válasz
blountex #8936 üzenetére
Szia!
Pengevel nem feszitem .. csak elvalasztom a szelet ... korbejarom vele a targyat.
Neha ennyi is eleg es lepattan ... de ha nem az sem baj, akkor jon valami vastagabb (kaparo penge) ami mar be tud menni a penge utan.
Regen probaltam mashogy is, de ez hozza a legjobb eredmenyt (eddig) ... nem kell erolkodni, nem kell vadulni. -
HUresz
tag
Sziasztok!
Agyalok, van egy Tevo Tornadom, es most azt vettem a fejembe, hogy ki kene cserelnem a tapot benne. Nincs semmi gond a gyarival, csak van Mean Well tapom elfekvoben ... es az kicsit minosegibb darab mint a gyari.
Szoval kerdes, HB nelkul (az 230-as) mekkora tapra lehet szukseg?Van egy MW tapom olyan notebook tolto kiszerelesben, viszont az csak 5A 24v-on, szoval 120W, ennek orulnek a legjobban. Ha keves, akkor a fenti markabol van 240W-os, de az mar hazba szerelos tipus.
-
HUresz
tag
válasz
odiepapa2 #8295 üzenetére
Szia!
Itt egesz sokan vannak akik idovel (ki kevesebb ki tobb) szinte az egesz nyomtatot kicsereltek.
Azert irom le, hogy ertsd miert csinaltuk ezt (legalabbis en). Ket oka volt hogy "szereldmagad, szopatos" nyomtatot valasztottam.
1. Celom volt, hogy megismerjem a mukodeset, a nehezebbik uton. Ugy gondolom, azt tudom a leheto lehjobban megtanulni amire magamtol jovok ra. A nehez ut adja a leheto legtobb XP-t
2. En elsore nem tudtam mennyire lesz ez nalam egy mulo hobort, nem akartam tul nagy osszegeket beleforgatni.Minden upgrade utan megvizsgaltam, mit hozott az adott modositas ... nem mindig lett jobb a vegeredmeny
Sot, sokszor viszalepes volt.
Tarantulaval kezdtem, most mar nem hasonlit ra
Azota van mar masik nyomtato is ... ezt is megjosoltak.
Az az igazsag, meg tudtam volna venni az MK3-ast vagy mas komolyabb nyomtatot, de a mai napig nem bantam meg. (sokaig remegett a kezem egy tevo little monster felett)
Valoszinuleg igazad van abban, hogy ha minden penzt osszeraknek ami belement ezert vagy azert, akkor jobbat is lehetett volna venni, de akkor sem kapnek tobbet a penzemert.Nem mondom, hogy te is csinald igy
Foleg ha nincs idod es turelmed hozza, mert azert ez a ket dolog kell boven. De mikor valami nem oke, akkor felbecsulhetetlen a tapasztalat, amit az elore hatra lepkedesben ossze lehet szedni.
-
HUresz
tag
Sziasztok!
Megkernek egy Tevo Tornados kollegat, hogy legyen szives korbefenykepezni a Z - kocsikat. Valahogy ugy, hogy latszodjanak az alatetekha lehet. Attol tartok, hogy rosszul szereltek ossze.
Uj koratol kezdve van 1 hiba, amivel nem birok. A retegekben kb 2-2,5 cm utan van 1 ismetlodo vastagodas. Eloszor a kuplungra, aztan az orsora, vegul a kerekekre gyanakodtam. De lassan kizarok mindent, es mikor leszerelem a kerekeket rola ... eszreveszem, hogy a 2 oldal, az extruder oldal es a sima nem szimetrikus ...
A kozepso kereknel egyik oldalon szimpla .... masik oldalon dupla alatettel van szerelve.Elore is koszi.
-
HUresz
tag
Szia!
Probaltam formalevalasztot, meg az elsoknel. Moly ts HD valami ilyesmi ... az eredmeny nem lett jo, taknyos maradt.
Most ugy hasznalom, hogy nincs semilyen levalaszto ... pici feszegetes utan elvalik a muanyagtol.Elastosil RT 625 A amit en hasznalok ... vagyis ezt hasznaljuk a meloban.
-
HUresz
tag
válasz
blountex #7001 üzenetére
En csinaltam ontoformat es kiontottem szilikonbol.
Az e3d-t regota igy hasznalom, az MK8 gyari sarga nem rohadt meg le ... de mar felkeszultem
Az anyag amit felhasznaltam 2 komponensu szilikon, a cegnel hasznaljuk, az egyik sablon egyedi tomiteseihez. Elvileg sutobe kerulnek a sablonok, azt is, es a nyomtatot is jol birja.
A jol emlexem itt mar ajalotta valaki ... o "kandalló és tűztér tömítő-ragasztó paszta" vagy ehez hasonlo anyaggal csinalta.
-
HUresz
tag
válasz
davidd196 #6199 üzenetére
Szia!
Mind2 tipus nepszeru az itt forumozok kozt, a fenti keresoben ra tudsz keresni, es egesz korrekt leirasokat, hibalistakat, upgrade javaslatokat, konkretan egyedive varazsolt gepeket talalhatsz. Igy konyebb lehet valasztani.
300$ es meg 1 kicsi ... kategoriaban inkabb vennek (ha van kupon epp ... belefer) egy tonado/cr10. Azokkal kevesebb a szivas/tanulo fazis. (pl osszerakas)
200-250 kornyeken lehet egy kosselt nezegetnek a delta fronton. Nemreg volt a kicsi, kerekes valtozat 160& korul.
Mas:
Octoprintet hasznalok nagy elegedettseggel, a tarantulamhoz. Lassan uzemel a tornado is es az erdekelne, hogy a gyakorlatban, hogyan mukodik egy PI-rol ket octoprint. Van valakinek tapasztalata? Olvastam, hogy elvileg lehetseges, de erdekelne, hogy milyen mertekben terhelne, ha egyszerre uzemelnenek. Ha nem megy akkor sincs tragedia max 2 Pi lesz.
-
HUresz
tag
Fingom nincs
Eddig azt barkacsoltam, hogy base helyere bepereseljem a gent. Kiszedtem belole a jumpereket ahogy 2100-nal tettem a tarantulanal ... megcsereltem a forgasiranyokat ....
csinaltam 1 tesztkockat es ledadogott mikor a szelere akarta rakni
Ranezesre 1/8 mikroban van. -
HUresz
tag
válasz
blountex #6168 üzenetére
Alin kicsit tobb, mint fel dolcsi egy DC-DC konverter ... aztan mehet a 12v-os Noctua ... en legalabbis igy tervezem.
2208-asrol nem talalok infot ... pontosabban azt nem talalom sehol, hogy hogyan kell jumperolni a MKS-Gent.
Nehany helyen azt irjak, hogy a 2100-ashoz hasonloan ki kell oket szedni ... de az tuti nem jo ,mert lefut a nyomtato az asztalrol.
Mashol azt irjak, hogy MS1 + MS2 is high ... de akkor hol van MS3? -
HUresz
tag
A tornado meg nincs meg 24 oraja ... de mar megy a mokolas ...
tegnap kiprobaltam es iszonyat hangos ... hozzaszoktam a nema tarantulahoz.
-
HUresz
tag
Meg semmi ... polcon figyel ... tartaleknak erkezett, de ugy nez ki hogy a tornadoban lesz upgrade.
Figyeltelek titeket, ahogy dumaltatok rola, igyekeztem osszeszedni az info morzsakat, de meg nem astam bele magam. Nem teljesen tiszta, hogy mikepp kell felkonfiguralni, es neztem azt is, hogy nem lesz olyan plug&play mint a 2100-as volt anno.
Ha aktualis lesz belemaszok, illetve megkerdezem az itteni szakikat is.Lassan 1 honapja uton a tornado ... remelem ideer nemsoka. A tartalek alkatreszek mar lassan beerkeznek az alirol.
Mas:
Rendeltem egy titant mert az elso, amit anno a tarantulahoz rendeltem kisse megvetemedett. (a tengely amire a gorgo van rogzitve es amit tamaszt a rugo)
Nem art ha van tartalek, nem ker enni. Szoval tegnap megerkezett es csak lestem .... nem kicsit mas mint az elsoAz elsonel meg csak 2 iranyba lehetett felrakni a konzolra ... modositottak a frocsi szerszamot ... meg azt is latni ... de mar mind a 4 iranyban felmegy.
A bordazott tengely ... (nem tudom mi a hivatalos neve) is total uj ... ritkabbak a fogak de kb 2x olya magasak ... ez aztan belemar rendesen, nem kezdi el csiszolgatni a filament felszinet.
A tengely, ami az elsonel kicsit megvetemedett, az itt kapott egy rogzito csavart, ranezesre is stabilabb.
-
HUresz
tag
Nincs otletem a dologra ... tulsagosan zavaros ...
De en kicserelnem az elektronikat. Mondom ezt konnyen, mert van polcon egy zsir uj MKS Base es egy MKS Gen 1.4 -is (+TMC2208)
En is rendeltem egy Tornadot. Nem akarom ugy "szethergelni" mint a tarantulat .... de nem hiszem, hogy sokaig lesz benne a gyari vezerlo. Annyira csondes ezzel a TMC-vel a kicsi.
-
HUresz
tag
válasz
varadigabor #5986 üzenetére
Siman cserelheted a tornadon is a gorgoket sines megoldasra. Kinai sinek nem olyan dragak, valtozo minoseguek. A Tarantulam X tengelye MGN12, Y -on MGN15-re van atalakitva ... MGN15 trukkos, a sin egesz magas, a szijat is eleri ha nem modositasz a gorgok helyzeten.
Mi a cegnel HIWIN-t hasznalunk, (mas tipusu gepeknel) ezek szuper monosegu cuccok, ararol nem tudok nyilatkozni, de szerintem nem epp olcso. -
HUresz
tag
Nalam ATX a TT
Csondes, es nem kell fosnom a gyari taptol ...
Nekem sajnos, a polcon levo ATX 12v resze ket, 12v1 es 12v2 reszre van osztva .... ugyhogy a terhelest is elosztottam ... egyik kor kapta a HB-et masik a panelt.
Az 5v -rol pedig megy a led szalag.
Azon agyaltam ... ha a SB5V agra raknam a PI-t (elvileg 2,5A-t tud) es "5V Relay Module"-ra kotogetem a ATX indito madzagotEs ahogy neztem a Octoprintnek van ide tartozo pluginje ami jol be es kikapcsolgatja GPIO-n. Ehez nagyon nem ertek, de igy gondoltam ki, ha valaki jobban vagja, megkoszonom a kijavitast.
-
HUresz
tag
DDDDDDD
2017 ota dugulasmentes moka
DDDDDD
Igen .... raadasul az egyik audi A8-as lampaban van egy gyari radialfan 12v (13,5v) kicsit ducibb mint a 4020-as radial ... csondes es eszmeletlen a legszallitasa. szoval talaltam egy ilyet
csak picit nehez, mert hosszu uzemre terveztek ...
Anno ez a lampa volt az A8as extra megoldasa "nem kell lekapcsolni a refit mert nekem ledem van"
Valahogy bele kene szoritanom -
HUresz
tag
Az elso valtozatrol van most kepem ... ha mar nem dolgozik csinalok ujat.
Ez meg a nagy 2017-es ABS -es valsag elotti. Amit fentebb irtam (szerintem a 100+°C HB meglagyitotta a PLA alkatreszeket)
Akkoriban meg fostam hogy a pici motor piszkosul meleg ezert teszt uzemben volt rajta egy huto+ tomeg
HEA vazat is megerositettem
Most azert mar kicsit letisztultabb ... + ABS -bol vannak az erzekeny elemek.
-
HUresz
tag
MGN12-es sinen csucsul, igy szerintem sporoltam a kocsi sulyan kicsit ... en anno utolag vettem a titant es vasaroltam hozza motort is ... olyan picit.
Nem nehez szerintem ...Mivel sokat dolgozom PET-G-vel nem szoktam gyorsan nyomtatni ... az acc es jerk is egesz jol le van szedalva ...
Csinaltam egy kis kocsit, csak akkora hogy az MGN12H (20*20) furatai es a szij elferjen rajta. Egy T forma, ahol a T tetejen csucsul a titan es az egesz el van forgatva 90°-al ... igy nem veszitek olyan sokat a nyomtatasi magassagbol.
Csinalok kepet ha erdekel.
Most dolgozik ... egyik munkatarsamnak van egy "kinai" okoskarkoto ketyereje amihez nem lehet kapni csere pantot. Megcsinaltam neki pet-g -bol anno ... total jo lett ... holnap meglepem TPU valtozattal ... kivancsi vagyok nagyon
-
HUresz
tag
Egyetertek!
PET-G -bol keszitettem a reteghutot, minden mast PLA-bol. Tarantulam egesz rendesen szet van mar barkacsolva. Egyedi X kocsi, egyedi rogzites a radiator hutesnel ... sok sok mokolas.
Idovel beepitettem, egy "szekrenybe" es elerkezettnek ereztem az idot, hogy elovegyem a mar regota tartogatott ABS es HIPS tekercseket.
Elkezdtem ABS-bol nyomtatni ... Mivel nalam a TT directdrive-ban uzemel, kicsit magasabban vannak a dolgok mint normalisan, de meg igyis megvetemedtek a PLA alkatreszek. Arra lettem figyelmes, hogy zorog valami, benezek az uvegajton es latom, hogy a bltouch vidaman gravirozza a friss muanyag feliletet.
Most az X iranyban a teherviselo elemek ABS a reteghuto pedi PET-g bol van.
En is szeretem a petg-t, de van ahol nem tudom olyan jol hasznalni mint a PLA-t. Lehet, hogy meg nem talaltam meg a megfelelo beallitasokat. De vannak olyan apro es egesz bonyolult "csatlakozo feszkek" amik jelentosen szebbek pla eseten.
@Saccco: Anno rendeltem en is TPU-t ... azt hiszem ti linkeltetek meg ...
Van mar vele ertekelheto tapasztalat?
Kivancsi vagyok ... nalam direkt a titan ...
hetvegen kiprobalom szerintem. -
HUresz
tag
Sziasztok!
Valaki nyomtatott mar POM-bol? (Polioximetilén)
Esetleg PP? -
HUresz
tag
Igen ... nemelyik tipusban be is van forrasztva egy masodik csati. En oda dugtam a multi negativ felet mikozben beallitottam a vref-et.
Gondolom igy jobban meg lehet osztani az aramot. Nalam nincs ertelme mert kulon fet uzemelteti a HB-t
Szoval a lapon csak a Hotend es a motorok maradtak ...Ui: direkt maradtak benne a jumperek?
[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
válasz
blountex #4552 üzenetére
Amit te linkeltel az panelba forraszthato sorkapocs. Az a feladata, hogy vezeteket lehessen illeszteni egy nyomtatottaramkorbe.
Amit en linkeltem az egy olyan alkatresz, amivel oldhato modon lehet osszekapcsolni 2 vezeteket.
Ez azt jelenti, hogy minden, szammal jelolt, 2db csavar ossze van kotve 1 fem lapkaval.
A jobbrol es balrol bekotott 2 vezeteket osszekapcsolja. Ez azert jobb mint a forrasztas, mert ha masik akatreszt akarsz csatlakoztatni, akkor eleg kicsavarni majd a masikat becsavarni. 1 perc es kesz. -
-
HUresz
tag
válasz
blountex #4548 üzenetére
En raktam egy csokit es mindet abba csavarom bele ... de forraszthatod is ... nem erdemes ezeket nezegetni rendeles elott ... szerintem mind1 melyiket veszed.
Sexy ez az alaplap ... de valahogy kicsit sovanykanak erzem a betap es HB csatit.
Mekkora asztal van rajta? 24 voltos?
-
-
HUresz
tag
Nem megy 0,7v fole ... tovabb tekerem akkor elore ugrik. Mind1 majd meloban ramerek meg1x ott kicsit jobb a felszereles.
Amugy is gondolkodtam azon, hogy Z-t kicserelem. az nem sokat dolgozik igy nem szamit annyira, hogy mennyire hangos. Viszont a Texas csippek joval combosabbak, azon agyaltam, hogy a 2 moci miatt talan jobb valasztas.
Most ki lesz probalva
De mindenkepp rendelek 1 tartalek TMC-tTe mikor csereled le? kivancsi vagyok a visszajelzesekre ... eredeti vs kinai
Ui: ez a "tudastar" egesz komoly ... meg nem olvastam bele ... de mar itt a stepperek es vezerlok teren is ossze van szedve egy halom info.
[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
Meg nem biztos ... most itt van az asztalomon ...
Annyi biztos, hogy bekapcsolas utan nem lehetett 0,7V fole emelni a v-ref -et ... es az x, y, e ... vezerlokhoz kepest teljesen meleg volt ...Mindjart kiproba meg1x ... lehuzok rola mindent es ramerek.
Meg a 8825-ost olvasgatom, mert igy elsore kicsit nagyokat ugrik. Ugy nezem full step-ben van ... at kell jumperolni 1/16 microba. + a frissites a motorirany miatt. Bar itt a kabel forditast is lattam az elobb
(kicsit messze a PC a nyomtatotol).
-
HUresz
tag
Nem voltak radugdozva ... lathato jele nem volt ... csak mikor megmertem oket akkor az az 1 alacsony feszkon volt ... es meleg
Mind1 most rakok oda egy dvr8825 vezerlot ... (ebbol van csak itthon)
Csak ki kell meg talalnom, hogy kell jumperolni. + 8825 masik iranba forog[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
Saccco asszem elment ez egyik TMC2100-as vadaszni.
Megvolt az alaplapcsere ... es mikor atpakoltam a leptetovezerloket ... ramertem a vref-re. A Z-re akartam kis kakaot adni. (2 moci miatt)
Nem tudtam 0,7v fole tekerni, kicsereltem egy masik vezerlovel az alapbol 1v-n volt. Szoval nem a lap a hunyo.
Passzolok, hogy mitol lehet, volt egy kis zarlatom mikor levalt HB csatlakozo ... ami kinyirta a lapot de nem hiszem, hogy az gyilkolta volna le ... most kap egy masik vezerlot es rendelek potlast.
Mikor kicsereltem oket ... azt vettem eszre hogy a borda forro rajta ... a tobbi pedig teljesen hideg.
Az biztos, hogy a beepiteskor rendben volt mind a 4. Elatkozott gepezet -
HUresz
tag
Szia ...
elso korben en az asztal szintezeset ellenoriznem ... ha nem tapad majdnem mindig az a hunyo.
Ezzel egyutt ellenorzod a fuvoka uveg tavolsagot is .. szoval az szokott lenni a masodik
Utana nezhetunk jobban korul ... addig csak vaktaban otletelgetunkszerk: bocs ... mikozben irtam a hozzaszolast, elhivtak igy nem vettem eszre, hogy ugyanezt valaszoltatok.
nagyon gyanusz a szintezes ,,, az uveg elso resze a kepek alapjan mas magassagban van mint a hatulja.[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
válasz
ssid3956 #4507 üzenetére
Szia
Sajnos en ezt nem tudom, nem vagyok egy nagy G-code betyar. En Marlint hasznalok es azzal cserelem le a meglevo progit. Ez max 5p.
Most erkezett meg a heten az uj alaplap, szoval koltozok. Meg mielott beepitem a helyere, beallitok mar rajta szinte mindent. A mostani megszokott beallitasaimat beirom feltoltes elott az uj szoftverbe. Gondolok itt a: Jerk es acc ertekekre, a munkateruletre, a pid ertekekre, a lepes/mm, es mas valtozokra, amiket kitapasztaltam.
Eloszor en sem akartam igy beleturni, de mikor eldontottem, hogy lesz rajta BLtouch, mar biztos volt, hogy nincs mas lehetoseg. Egesz egyszeru, neten sok video van, es par perc alatt kesz. -
HUresz
tag
150$ asszem ...
De nem biztos, hogy a 4.x erdemes megvenni ...
nalam egesz furcsan viselkedik... pedig eddig nagyon csiptem. Vissza fogok terni a regire.
A soremeleseknel durva hibakat csinal ... tuti nem HW ... mert a CW nem csinalja ... es tuti nem beallitas mert kb ugyanaz. -
-
HUresz
tag
Nagyon fura nekem ... total maskepp nez ki az egyik es a masik ...
azota megcsinaltam oket meg1x ... CW sokkal szebb ... es a s3d is.Eddig az a tapasztalat, hogy az oldalfalakat a CW sokkal szebben rakja le ... de a teteje es az elso retegek csunyabbak. Finomitom meg a dolgot. Nem zarkozom el egyik szeletelotol sem. Najo a curatol igen.
Most szivok a "sokkolt" mks gen lappal is ... nem ertem hol van a megigert cseredarab ... hozzateszem a raspberry is valahol elveszett kina es Tolna megye kozt.
(Amit ajanlottal relek megjottek. Azon agyalok, hogy raspberryt az ATX SB5V kimeneterol etetem meg es akkor tavolrol lehet majd kapcsolgatni mindent)
Most szegenykem kicsit sebesulten dolgozik.
"Kíváncsi leszek az 1.15-re, remélem nem lesz elszúrva. "
Azt en is remelem ... -
HUresz
tag
válasz
ssid3956 #4444 üzenetére
Nemigazan ... nincs lefurva ... egy csuszasgatlo szonyegen van .... aldiban vettem, a kombik csomagtartojaba valo ... kivaloan csillapitja a rezgesekbol adodo hangokat.
A vibraciot pedig ami a kepeken van ... nekem 1 beallitassal sikerult tobbe kevesbe minimalizalni.
Keress ra itt a forumban, az acceleration es jerk szavakra. Sokaknak volt hasznos hozzaszolasuk, javaslatuk.
Nekem ket Z motorom van es ez a tarto rogziti oket. Petg-bol.
-
HUresz
tag
Kesz vannak!
Oldalnezet: Felso S3D szepen latszik a 2 oszlop a mogotte levo profil halvany arnyeka ... es a soremeleses hibak is ... igaz nem annyira (extra restart)
Also pedig a CW ... hat ... 2 sor hiba van benne ... nem tudom miert ... nem voltam a gepnel ... lehet elakadt a flla .. passz ... a visszahuzast sem talaltam el elsore ... hat ez van
Masik kep ... felulrol ... :
Bal oldal CW ...jobb oldal S3D... (elnezest a kepekert ... de leesett a telom ... azota nincs kepstabilizator ....csak csattog ahogy probalja kompenzalni a semmit .... felelmetesen nehez elfogadhato kepet csinalni)
Szoval a beallitasok mind2 esetben hasonloak ... igaz nem mindent talaltam meg ugyanugy
Falvastagsag 2 reteg ... also felso 3, kitoltes 40%, 100micron, 0,4 nozli, kb 40mm/s a sebesseg,
Ami fura ... a CW az elso reteget furan darabosan rakta le ... mintha nem folyamatosan leptette volna az extruder a filamentet ...
Ez egy egesz apro alkatresz ... kb 4cm * 1 cm ... szoval a kepek szepen fel vannak nagyitva
Hozzateszem S3D nyomat se tetszik ... ennel sokkal szebbeket szoktunk csinalni ...[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
válasz
ssid3956 #4427 üzenetére
Szia!
TT-vel siman nyomtatom a Petg-t ... igaz mostanaban nem volt fent. Az a tapasztalatom ... es a tobbiek kijavitanak ha hulyeseget irok, hogy lassabban erdemes nyomtatni mint a PLA-t ... fejet erdemes majd 1 tizeddel magasabbra allitani. Illetve fokozottan igaz hogy az elso par retegnel ne legyen semilyen hutes. A tovabbi retegeknel mar megoszlanak a velemenyek ... hogy mekkora hutesre van szukseg.
@Saccco:
Koszi, jo otlet volt.
kiszedtem a scriptet, most muxik ... nyomtatunk ... szerintem a fuvoka tisztitos resz zavarta meg ... vagynemtudom ... ezt hasznalom regota, s3d-bol masoltam at. -
HUresz
tag
Van ... de elvileg semmi erre vonatkozo ... azert kiprobalom ...
Van egy munkadarabom ... eleg pici de nagyon reszletese es nagyon pontosan kene kidolgozni ... sajat gyartmany ... mindjart kiprobalom vele ... S3D-vel mar kesz van ... 0,1 reteg es egesz lassan csinaltam.
Mindjart leszeletelem meg1x. -
HUresz
tag
Szia!
Nekem "leolvadtak" a pla alkatreszek ABS nyomtatasnal. Akkor ezt most reszletezem, kb 1 ora utan eszrevettem, hogy nem normalis hangokat ad. Sajat tervezesu x kocsi, hutotarto stb. ( A hutotarto ami tartja a bltouch-ot is e3d eseten nem tetszett nekem .... nem ereztem pontosnak a merest mikor volt 1 kis kotyogas a bordara illeszkedo kek muanyagon.) Szoval a hutotarto elkezdett vetemedni ... es szepen beleert a nyomatba a BLtouch ... okejo .... STOP ...
Az eredeti alkatreszek ABS-bol ujranyomtat .... mire elkeszultek mar kb minden rendesen meggorbult.
Most ABS-bol vannak ezek az alkatreszek .... erosek ... birjak a hot ... fasza minden.@Saccco
Valami nem stimmel ... olyan mintha 3x gyorsabban tekerne az extruder mint ahogy az normalis lenne.
amugy tetszenek a beallitasok ... van 1-2 dolog ami pozitiv.
Total nem ertem ... az ertekek jok ... tuti valami nevetseges dolog miatt nem megy. -
HUresz
tag
Szivok a Craftware szeletelovel ... Eloszor elindult futes nelkul ... mondom okejo, megnezem mi a gond .... a kis huncut nem futi fel ... pontosabban felfuti ,,,, de csak azutan hogy lefutott a starting script. Na ez annyira nem volt jo ... mert abban nekem van 1 kis tisztitas resz is ... okejo.
Aztan beleirtam meg 2 sort ... most felfutunk idoben ... de epphogy elkezdi rajzolni a skirt kinyom egy kb 3-4mm vastag pacat .... kb ugy tolja elore a filamentet mintha 1,2es nozzle lenne benne.
Pedig jol allitottam be ... agyfax. -
HUresz
tag
Craftware ..... rendesen vakon vagyok
nagyon megszoktam az S3D-t. Komolyan mondom .... ezek igazan osszebeszelhetnenek, hogy hasonlo kifejezeseket hasznaljanak. Sok sok minden van ... es igy hirtelen nem tudom mihez nyuljak .... kene 1 nyomat ... hogy lassam ... a HW a szar ... vegy tenyleg a szeletelo miatt vannak a huplik.
-
HUresz
tag
Z-ben nem vagyok biztos ... de az E-nel ajanlott szerintem ....gondolj csak bele, a gyakori retractio foleg ha a retraction speed magas .... akkor az egyik leghangosabb dolog.
De az igaz hogy a Z nem megy sokat .... max ha be van kapcsolva a lift.Vegulis van itthon masik lapka .. de eloszor emelem a vref-et ... amugyis tobbet kellett volna adni a 2 motor miatt.
Meg mindig ajanlott, foleg azota hogy nem a stock tap zajong. 2x ennyibe fajt volna akkor is megerne.
Ezzel a TT-vel lassan vegigszoptam mindent
Szerintem igy volt jo .... most mar ertekelni fogom ha veszek egy "komolyabb" nyomtatot.
-
HUresz
tag
Total szivas a gepem mostanaban .... nagyon nagyon szukosen fer el az uveges tv szekrenyben es valahogy sikerult letorni a csatlakozot a HB hatuljan .... nem lett volna nagy baj ... de megis.
1 Az alu lapon nem igazan lehet forrasztani
2 Rovidre zarta ... pontosabban a HB tapja megkinalta a homero madzagokat. Igy az alaplapon 3 kondi kidurrant es azota 88 fok az alap.1 Az alu lap jol vezeti a hot
... gondolom ezert hasznaljuk
Szoval a forraszto pakko nem tud annyi hot adni hogy kepes legyek megolvasztani a forr pontokat. Pakko szetszed ... a vezerlest tulhajt ..., most mar folyamat fut ... igy tudtam valami undorito modon megforrasztani.
2. A kondikat kicsereltem ... de szerintem valami mas is kapott .... sebaj ... alaplap csere lesz
Mondjuk amugyis ... mert ez mar egy javitott alaplap (hibasan kuldtek alirol anno... csak kijavitottuk).
Na es akkor a TMC .... szoval most 1v uzemelnek. Vasaroltam anno ANYCUBIC -ektol jofele Z orsot mert nem voltam elegedett az eredeti parossal. Mikor osszeraktam beszinteztem oket, hogy a ket orso ugyanabba a pozicioba legyen. Es azt vettem eszre, hogy pozicio tartasnal sokkal konyebb atforgatni mint regen. Szoval a Z motoroknak kell meg kakao. Mondjuk az is igaz, hogy 2 motor van igy az 1v keves lesz.
Megcsinaltam a tapcseret is .... egy 500 ATX tap uzemel, ket koros .... az egyik, 12v1 a HB Fet-et, a 12v2 pedig a tobbit eteti.
Igy most a leghangosabb dolog a 5015-os venti..... szuper
-
HUresz
tag
válasz
adatfalo #4398 üzenetére
Szia!
En is jartam igy. Nalam a hutes volt a problema. Pontosabban a hotend osszeszerelese. Az az arany, ahogy elosztjuk a torkot a hutoborda es a futoblokk kozott. Egyszeruen mind1 volt hogy hutottem, a torokban tul koran tudott "megpuhulni" a pla es szepen beekelte magat.
Ezen kivul megneznem a retrakciós beallitasokat is .... te is direct drive-ban hasznalod a titant, ahogy en is, igy meglepoen kozvetlenul reagal. Az a tapasztalatom hogy epp hogy csak meg kell "rantani". Elvileg 1,4mm ami nalam jol mukodik PLA-nal, ez annyira keves, hogy nem szamit a "hotend bevezeto szakasza" nem huzzuk ki annyira.
@ Saccco: Hat a 4.0-s S3D tenyleg kezd idegesiteni ezzel a sorkezdos dudor marhasaggal. Mar csinaltam vagy 5-6 probanyomatot ... negativ extra restartal es mas beallitasokkal is ... lehet ki kell probalnom a te befutodat. (bar szeretem az S3D-t)
@Dalee.:En mar panaszkodtam nehany hozzaszolassal regebben, Eddig ha jol emlexem 1 PETG es 2 vagy 3 ilyen DD filamenttel talalkoztam ... nem lehetett otthagyni a nyomtatot ... idorol idore ki kellett gubancolni,
Sajnos volt olyan nyomat amit kukaznom kellett mert mire eszrevettem, hogy total megszorult addigra 1 reteg kimaradt a targybol. -
HUresz
tag
Szia!
Nemreg szivtam hasonlo jelenseggel... bar nem pont... de az is igaz, hogy hamar meglett.
Nalam is Y .... nalam is jo volt a szij... gorgok es minden egyeb ..Szoval nezd meg a motort is ... tengelyt ... a hernyo csavarodott ki, ami rogzitette a gorgot ...
A "D" forma a tengelyen, a hernyo a lapos oldalon "fogta", nem tudott elfordulni de picit tudott mozogni a "D" also es felso szara kozott ...es volt 1 pici holtjateka iranyvaltaskor.Egy probat meger ellenorizni a hernyokat.
-
HUresz
tag
válasz
spidersoft #4313 üzenetére
En a cukrosoknak szant tut hasznalom, elvileg 0,4mm .... egesz pontos ... es nem tudod vele kinyirni.
-
HUresz
tag
Nem vitatom ...
Amugy nalam ez kicsit olyan .... mint gyerek a cukorkaboltban ... ezt is ezt is ezt is akarom.
Aztan elveztem hogy egyedive tettem .... marmint FB-n se lattam hasonlot
Meg aztan baromi jo moka volt.
Sokan a kezdo kittel ...mindenfele tuning nelkul is szepen nyomtatnak.Tobb ut is van ...ez kicsit rogos volt
Ui: mar baromi szepen nyomtatunk ... De van 1 hiba ami felidegesit (Blobs-Zits-Pimples jelenseg ha minden igaz) ... biztos hogy a szeletelo beallitasok .. csak meg nem tudtam megfigyelni, hogy mikor keletkezik ... a retraction elott vagy utan
Szoval arra jutottam .... hogy nem jutottam semmire ... probalgatni fogom mig jo nem lesz ...
Ott van a Extra restart distance - + , Retraction speed, stb
Eddig nem vagy csak ritkan jelentek meg ilyen hibak ... de most van ... -
HUresz
tag
válasz
janek69 #4248 üzenetére
PETG szerintem kompromisszum lehet ... kell futeni azt is ... de nem annyira + nem reped
Autot szerintem kibirja, marmint ha az utaster hosegrol van szo.
Annyi, hogy erdemes lassabban nyomtatni .... es a z offsetet 0,1 majdnem feljebb lehet tolni.
En szeretem a PETG-t nagyon ... jo tartos cucc ... eros ... es nehezen torik. Nyaron nem hasznaltam sokat ... tobbnyire futes nelkul nyomtattam, a meleg miatt ... De van belole sok szinben lassan eloveszem. -
HUresz
tag
válasz
janek69 #4241 üzenetére
Ha jol tudom, az ABS nyomtatasakor a retegek kozt a tobbi anyaghoz kepest joval nagyobb a feszultseg. Ha a retegek nem egyenletesen, lassan hulnek ki, akkor azok szetvalhatnak ... elrepedhetnek.
A "doboz" abban segit, hogy kulso levegoaramlas ne erje a munkadarabot (targyhutes sincs ABS eseten), ne tudjon egyenletlenul hulni, es hogy a benti levego temperalva legyen. Jobb dobozokban van erre valami aktiv elem ... egy futotest, nalam csak a HB melegiti a levegot ... kozepes hatekonysaggal
100-110 fokos HB mar egesz jol tolja ... de sokszor ez is edes keves.
Nem hasznaltam eddig sokat ... a nyomtatohoz kapott "demo" filament repedt is rendesen ... nem lett jo meg a dobozban sem ...
DD ABS-T mar mas teszta .... szepen nyomtattam vele ... leginkabb a nyomtatom olyan alkatreszeit amiket komolyabb ho erheti. Direct drive-hoz nyomtatott tartokonzolaim a 110 fokos HB felett szepen "elfonnyadtak"
ABS-bol mar jol szuperalnak. -
HUresz
tag
válasz
janek69 #4235 üzenetére
Semilyet... en is ezt mondom ...
lehet nem fogalmaztam erthetoen
Bocsi.
ABS-hez ajanlott a burkolas ... legalabbis addig nalam nem mukodott a dolog mig nem raktam dobozba ...
PETG-t es PLA-t nyomtattam, nyomtatok most is ... ezeknek majdnem mind1 ...
ABS-t csak speci dolgokhoz szoktam hasznalni ... meg igy is korulmenyes kicsit.
Szerintem PLA -val a legkonyebb eredmenyt elerni .... de szivtam mar vele .... foleg a meleg miatt.
PETG egy egesz jo kozeput, szerintem
ABS meg tenyleg tartos ... es jol turi a hot is ... de joval korulmenyesebb -
HUresz
tag
válasz
Teasüti #4233 üzenetére
Burkolasnak vannak elonyei foleg az ABS alapanyagnal ... Pontositok ... ABS-nek szerintem felesleges addig nekifutni mig nincs bezarva a nyomtato.
DE!
Se a PLA se a PETG nem koveteli meg ... ezekkel a filamentekkel nyugodtan dolgozhatsz "nyitottan".
Valoszinuleg a gyartok is hasonloan gondolkodnak, ha valaki megis belevag akkor majd maga beburkolja.
Amugy a satras megoldas nagyon az alja a dolognak. A legtobben kis szekrenykebe pakoljak ... plexis, ajtos megoldasokkal. Itt a forumon is vannak tobben, akik pl a "LACK" asztalos IKEAS megoldast hasznaljak.Az enyem egy kiszuperalt, uveges tv szekrenykeben van ... de igy csondesebb es ABS-t is nyomtattam mar.
400 dolcsi relativ. Nalunk a cegnel volt olyan .... hogy 1 kis muanyag darab elrepedt ami egy preciz muszert tartott. Ez a kis koztes betet 320 euro + adok. (egyedi ipari cucc ... amugy semmi extra)....
A ceg meg is rendelte ... a varhato beerkezese az alkatresznek legjobb esetben 1 het ... tipikusan 2 ... addig nem dolgozik az automata ... nem kis veszteseg.
Te azt mondod holnapra kesz .... akkor hamar osszejon az ara.
Amugy ezt csak pelda ... az iparban felhaboritoan dragan merik a hasonlo akatreszeket.
Bergyartassal ugyanez a szitu ... 1-2 het .... sot meg rosszabb ... van hogy kigondolok 1 alkatreszt ... vagy epp csak megprobalok egy torott darabot modellezni ... ez a darab mar lehet kisse kopott, vagy epp serult is. Nem mindig tudom es nem mindig lehet pontosan levenni a mereteket ... ilyenkor legyartom a darabot, neha csak 1 reszet ... hogy lassam jo lesz-e. Majd modositas ha kell ... A bergyartonak magyarazhatod hogy majdnem jo ... kulodm a kovi verziot ... csinaljatok meg meg1x ... ezt rajzoltad ezt kapodNyilvan csak te tudhatod mire van szukseged. Ez a 3d dolog azert neha igenyel idegeket
-
HUresz
tag
válasz
Teasüti #4227 üzenetére
Szia!
Amikor en vasaroltam ... a Tevo Tarantulara esett a valasztas, 200 dolcsi korul mozgott, es ar/ertek + a hatalmas kozosseg, upgrade-elhetoseg stb, miatt.
Akkor meg nem volt pl: Creality3D CR -10
Lehet a mai eszemmel mar egy ilyet vennek (vagy meginkabb egy Tevo Deltat
)
Azt a penzt amivel a CR 10 dragabb mar kb belekoltottem ... es a Cr-10 tenyleg jo. 400 dolcsi korul van.
Szerintem 1kis ugyeskedes a szeletelovel, es mindenfele tuning nelkul kivalo minosegben tudsz majd nyomtatni.
Amikor megvettem ... leginkabb hobbinak szantam a dolgot, de ido kozben rajottem mennyire sokmindent meg lehet vele oldani a hetkoznapokban es a meloban is. A gondolkodasmodomra is kihatott. Ha most felmerul egy problema, akkor egesz hamar vegigtancoltatom a lehetosegeket a fejemben .... hogy talan nyomtatni is lehetne valamit.
-
HUresz
tag
Teljesen jo ... nagyon megerte. Csalad ajanlasaval
Mult heten 1-2 nap ejjel is dolgozott, fel napos nyomatokkal. Fent van a hangtompito a tapon, de igy is megorit. ATX szetszedve az asztalomon, megkerestem a 12V1 es V2 agakat, az egyik megy HB-re a tobbi a masikra ...
Gyurus kontakt ... benne annyivezetekkel amennyi belefer. Aztan tesztelunk.Nincs lepesvesztes .. vagyis meg nem kaptam rajta ..
Nyomatek hiany ... erre sem lattam semilyen jelet.Mostanaban megint szet volt szedve ... az MGN 15 ami az Y vazon csucsul nagyon-nagyon vastag ... Igy az "eredeti" felfuggesztese a szijnak tul alacsony es a fogak elerhetik (vegallasban neha el is erik) a sin veget.
Ujraterveztem a szijfeszitot, 5 milivel magasabbra raktam a felso korgot ... mostmeg kell csinaljam a motor oldalt is ...
Szoval nem teszteltem annyit, amennyit szerettem volna.
U.i.: Nemreg volt tema es paran kerdeztek.
Ma felraktam a Spectrum filamentet, most megy az elso targy, elsore baromi idegesito, egesz merev, szerencsere nem torik ... de pattog ahogy lejon a spulnirol. Mar legalabb 3x odarohantam mert azt hittem az extruder motor kattog ... 2eldugult ... elakadt ...megtort" .... neeeeeeem csak a filament tekeredik le ....
200 fokon megy ... eddig egesz jol, szepen takar. Saccco ... a csondes gep hatranya -
HUresz
tag
Neztem en is ... .)
Nem xarral gurigaznak. Alaplapon 2130-as lapkak integralva ... rasberry ... optikai encoder ... pei ... meg meg sok sok finomsag
Nem lesz olcso, de ha azt veszed egy halom idot sporol a tuningolgatassal.Iszonyat idot belevertem a TT-be .... es mikor kesz vagyok valamivel vagy jon valami mas .... vagy csak egyszeruen ujragondolom ...
Szerintem az arat mar siman ujra belekoltottem csak tuningra ...
Mondjuk rengeteget tanultam menet kozben ... szoval nem banom ... de neha azert a hajamat teptem.Csak igy ami eszembejut:
-E3D, sima es volcano
-Dual Z
-MGN sinek 12 es 15
-Alaplap + TMC 2100
- Vaz megerosites 8 db 150mm-es profil es vagy 30 haromszog elem
- Titan extruder , Direct drive
- Alu bed tarto
- BLTouch
- Es a nyomtatott dolgok, meg az aprosagok, szijak gorgok,csapagyak, feszitok, csovek, biztositek, FET, fesz es arammero, stb stb stb.@blountex: nekem akkor csinalt hasonlot, mikor magas volt "extrusion multiplier" ertek ... es/vagy ellenorizni kene az extrudert, step/mm erteket ....
En ezeket neznem meg a helyeben eloszor. Azon kivul amit a tobbiek irtak, dugulas stb.
Felso reteg szep?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt A 3D nyomtatás sikerének alapja