-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarthSun
nagyúr
válasz tibaimp #74798 üzenetére
Masszív SMR 2TB laptopvinyók a használós Zen+ gépemben/alul keretben a 2 kis vinyó. Mivel nyugger vagyok, emiatt éjjel-nappal mennek, csak akkor vannak kikapcsolva, ha este megyek vásárolni a kistacskóba, ha lelépek otthonról, mindent áramtalanítok, kivéve a hűtő.
A gar reális, de nemigen izgat, a fontos cuccokról a fiókban van legalább 2féle médián a mentés.
A fentebbi pici 2TB SMR- ekről bench, mindjárt tolok...nehogy bárki azt higgye hogy csak véletlen gyártják ezeket.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
tibaimp
nagyúr
válasz DarthSun #74794 üzenetére
OK, elhiszem, de van itteni személyes tapasztalat is! [link]
2,5 colos SMR HDD teszt: [link]Illetve még egy fontos dolog, gyárilag 2 év gar vonatkozik csak az SMR HDD-kre, míg egy olcsóbb CMR 3 év garos. Páran úgy gondoljuk itt, hogy az a pár 1000Ft felár megérhet +1 év gart és tuti nem belassulást.
Az A400 nálam/anyumnál meg nagyon lassan boot-ol ezért lett kivéve, hordozónak nagyon jó, mert valóban gyors. Szerencséd, hogy Nálad nincs ilyen gond!
szerk:
Azok a Seagate 2,5 colos HDD-k amúgy simán lehetnek CMR-ek, főleg ha régebbi! Mi a pontos számuk?[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
DarthSun
nagyúr
válasz roli2024 #74795 üzenetére
Nem, én mindíg a saját próbapadomon kipróbált értékeket veszem figyelembe. A neten forgó hiedelmeket addig veszem figyelembe, amíg a a saját tesztjeim meg nem cáfolják. Nyilván az SMR lassúbb mint a CMR, de korántsem olyan mértékben mint azt hangoztatják sok helyen. A gyártói specek elég jól megadják, és az ott specifikált értékeket messzemenően tartja az SMR.
Az egyik kis SMR laptop vinyóra fel van másolva pld az Avatar2 BD50, rezzenéstelen a lejátszás, miről beszélünk?Mire a userhez érkezik egy HDD - szállítás, dobálás, erős G érték, mind bejátszhat. CMR/SMR is behalhat vagy rosszul működhet, már a szerencse is bejátszthat.
Filmekre és tárolásra az SMR is jó sztem, de mindíg meg szoktam említeni, hogy tök mindegy milyen HDD/SSD, lényeg hogy a fontos adatainkról még legalább 2 másféle adathordozón is legyen másolat(pld pendrive+optika vagy külső HDD/SSD).
[ Szerkesztve ]
-
roli2024
kezdő
DarthSun, szerinted nem furcsa, hogy maguk a gyártók is elismerik a lassulást (SMR), csak te nem?
-
DarthSun
nagyúr
válasz tibaimp #74793 üzenetére
A400- ról szoktam helyzetjelentést készíteni az SSD topikba is. Nem ajánlott a vezérlő crash miatt, itt 7db, egyik sem akar megdögleni évek óta. Ráadásul irtó gyorsak, semmi különbség nincs Win10-11 bootban, pld a Samu 870 SSD- hez képest, de még az NVME is csak 1-2mp plusz, stopperrel mértem. 2 félretró, és 2 relatíve modernebb gépekben. Persze nyilván az NVME szekvenciálisban sokkal gyorsabb, de bootban a kis fileok pörgetése a döntő.
SMR : évek óta 24/7- ben pörög a két kis Seagate laptovinyó a Zenben, mára tele vannak, szekv. 100MB/s- et tartják, soha nem láttam belassulást, kis fileok is bőven tárolva, azokat is mint a villám tudom másolni külső SSD- re.
Olcsó jános : SMR 8TB Seagate - ez még az elején, rádaásul USB(AsMedia chip)+tápos adapterrel, megy mint a golyó. Ez főleg filmek, tehát nagy fileok, de mértem kicsikkel, ott is több mint elegendő. Már nem fért be a gépbe, mert a gagyi Zen lapokon csak 6 SATA csati van, bezzeg a profi kínai X99 lapon, 8 SATA, és az NVME sem tilt 1 SATA- t sem + a kettő x16 PCIe csatin is megmarad a teljes sávszél, a maradék 2db 4x- es meg hab a tortán.A 3 test probléma nem megoldható.
-
tibaimp
nagyúr
Lokii: Azért lett az A400, mert annó, én hülye, nem kérdeztem utána a javasolt/nem javasolt SSD típusoknak a vonatkozó topikban, és ez került anyum gépébe, de olyan lassan boot-ol, mint egy "100 éves HDD"....így anyum gépe kapott egy normális SSD-t, ez az A400 meg lett, ami lett, erre jó...
Rick4: Így van! Gondolkoztam rajta, de végül a fenti okok miatt ez lett, mert ez volt "kéznél", de amúgy jogos, amit írsz!
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Lokii
aktív tag
válasz tibaimp #74790 üzenetére
KC 600, 2500 , meg A2000 stb is tök jó lehet e célra utóbbi 41.000 volt 1 tera az 2021 májusában nagyon olcsó volt. Most van hardverapron jó minőségű QLC 2 tb 35.000 Solidigm , gamedrivera kép film tárolásra is tökéletes csak ugye nem szabad így használni hogy naponta újra írja az ember egyszer kétszer
GTA5/Social club: Dunna8 , Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
tibaimp
nagyúr
Igen! Én is azt szoktam javasolni, hogy ha valaki kifejezetten hordozó pendrive-ot szeretne, akkor vagy vegyen jó drágán, jó minőségűt, ami gyors, vagy olcsóbban, bár igaz, nagyobb lesz fizikailag, építsen össze 2,5 colos SSD-t külső házba, az tuti gyors lesz!
Saját célra is egy 480GB-os SSD van összerakva, egy nem javasolt Kingston A400, erre jó.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Rick4
félisten
válasz satibi #74785 üzenetére
A raid-del az a baj, ha tükrözöd, valóban megmaradhat a meghalt lemez mellett a másik, de ez villámcsapásnál, vagy annak másodlagos túlfesz hatásánál, háztűznél, betöréses lopásnál, olyan alaplapi hibánál, ahol a vinyó csatira küld 12V-ot, bizony nem működik, ráadásul ugye a sima, minden mástól független vinyóhalál még ugyanúgy benne van a pakliban, de raidelésnél egy lemez helyett egyszerre minimum kettőt veszel, azaz az adott napon eladott 100 lemezből meghibásdodó egy darabra mindjárt dupla, vagy a komolyabb raid konfigok esetében a megvásárolt lemezek függvényésben többszörös esélyed van, és akkor még ott a dupla vagy többszörös zaj, fogyasztás, melegedés kérdése is, a berakott vinyók számával egyenesen arányosan nő a kockázat az egyedi lemezhalálra is.
Ráadásul a raid konfigok egyik eleme a csíkozás, amivel elosztogatja a rendszer az adatot a vinyókra, ez szép és jó, de ha egy vinyó cserés, akkor több napig eltart, mire újra tudod a rendszert hasznlni, mert megveszel egy vinyót, legyen másnapra a kezedben, berakod, és napokig dolgozik azon, hogy megint működőképes legyen a dolog, de akkor még csak egy vinyót cseréltél, a többi ugyanolyan öreg, ugyanolyan sokat futott, mint az, amelyik megkukult.
És akkor arról nem beszéltünk, hogy áramszünet, internet probléma esetén távolról ugyanúgy nem éred el az otthoni adatokat, szóval akinek valóban fontosak az adatok, az nem ezt csinálja.
Ha valóban szükséged van az adataid folyamatos elérhetőségére, kell egy második eszköz.
Csak a földrajzilag távoli, másik áramszolgáltató, másik netszolgáltatóra kötött mentős nas fog olyan védelmet nyújtani, amikor a fent felsorolt esetek mindegyike esetén akár egy okoskonnektoros vezérléssel bekapcsolod a második nast, és 3 perc múlva hozzáférsz az adatokhoz, 50-100-re nem lehet egyszerre két vinyóhiba (nyilván lehet még javítani az esélyeket, hogy nem ugyanazt a két típust nem ugyanabban az időben kell venni, hogy még biztosra mehessünk, és még mindig van egy opció, külső merevlemez, vagy külső házas ssd, amire rendszeres mentés készül.Nálam pont így van, bárhol vagyok, és az első eszközt bármilyen okból nem érem el (ehhez elég annyi is, hogy a buszos kidönti a villlanykarót a sarkon) máris bekapcsolom a második eszközt, és 3 perc múlva ugyanúgy, bitre pontosan ott van minden, mindössze a ddns név különbözik egy karakterrel.
Ja, a második eszköz minden este 22:00-kor bekapcsol, 22:15-kor kikapcsol, az első eszköz mindig este 22:05-kor ment a másodikra, nem snapshotok készülnek, az eredetivel azonos mappák, amikben az újonnan létrehozott vagy módosított fájlok frissülnek, a töröltek törlőődnek, gyakorlatilag bitre pontosan ugyanazt látom. Synology nas, ha nem nézek rá, akkor is megcsinálja automatikusan, szóval ez pont olyan, ami neked kell, de amúgy egy ilyen kis régi mentősnek tökéletes nas biztos lesz az apróban 15-25K környékén, és megcsinálja bármiféle oprendszer bármelyik mappájáról a mentést, nem kell kézzel nyomkurászni sem.
A második eszköznél, a vinyó napi 15 percet megy, évente össz 5475 percet, ezzel szemben egy folyamatosan bekapcsolt gépnél napi 24 óra, óránként 60 perc, évi 365 nap, összesen 525600 percet. Elég durva a különbség, a napi 15 perc az évente összesen 91,25 óra, 3.8 nap. Még négy napnyi használat se jön össze, a leállások, újraindulások száma meg évi 365, azaz jó eséllyel elmegy 30-40 évig macera nélkül..
Jó meg szép a raid, csak kevés kivételtől eltekintve felesleges, egy lemez is kimaxol egy otthoni 2.5G-s hálózati sebeséget, és mondjuk én szigorúan cserélem a vinyókat a gari vége előtt fél évvel, szóval nem futottam bele vinyóhibába, de nem is szeretnék, egy óra alatt többet keresek, mint amennyibe a mentős nas került cakk pakk, így leginkább akkor szeretnék ezzel a problémával találkozni, amikor én akarok időt szánni, és nem amikor úgy gondolja, hogy ugyan dolgom van, de összezuhan minden.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Lokii
aktív tag
válasz tibaimp #74787 üzenetére
Akkor majdnem annyira be tud lassulni mint egy pendrive, Kingston exodiat vettem próbábol tavaly 128 vagy 256 gigasat hát nem éri meg, linuxon streamen CSGO alig töltött inkább valami SSD alapú pendrive vagy SSD külső házba
Mert amd crasfdefendert troubleshootoltam , azt végül villamos meg forgalom miatt kilazult a PCIE kábel és akkor ez okozta jó hogy van húzásra lehetőség de játék alatt is max 55-60 wattot húz le szóval alaplapi PCIe slot elég is lenne ,1326 mhzen, 1396on hasonlót csak kicsit forróban
GTA5/Social club: Dunna8 , Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
tibaimp
nagyúr
válasz satibi #74785 üzenetére
Amit Lauda kolléga javasol HDD-k azok közül válassz!
Az általad írt HDD SMR-es, íráskor be tud lassulni pár 10MB/sec-re (ezért is olcsó, és csak 2 év gar van rá) szemben a CMR-es HDD-kkel (minimum 3 év garosak), amik tudnak 150-250MB/sec is akár!A fontos adatoknak pedig offline mentés külső házban. Azt, hogy milyen programmal, itt kérdezd meg: Milyen program, ami...?
[ Szerkesztve ]
-
satibi
csendes tag
Szia!
Köszönöm. Azt hittem,, a Raid biztonságot nyújt, ha valamelyik lehalna.
Akkor 1 belső+ 1 külsőt érdemes venni és néha kimenteni a külsőre?
(Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy "léhűtő" vagyok e téren és ha manuálisan kell csinálnom, elmaradnak mentések. Így valami backup progival kombinálva tudom csak elképzelni.)
Az általam írt 4TB-s Seagate-et továbbra is ajánljátok, vagy van jobb ár/értékű alternatíva az olcsóbb szegmensben? -
titán
válasz satibi #74783 üzenetére
Szia!
A fontosabb dolgokat érdemes két-három különböző helyen tárolni és sosem használni őket egyidőben. Azt kellene meghatározni, hogy mekkora tárhelyre van szükséged és abból venni dupla-háromszoros mennyiséget. Ha csak egy vinyót veszel, akkor ugyanúgy elveszhetned az adataid, bármelyiket is választod. Raid-be tenni őket pedig főként nem ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
satibi
csendes tag
Sziasztok!
Elolvastam a téma összefoglalót, ennek ellenére bizonytalan vagyok.
(Az első kérdés lehet nem ide való, de hátha valaki megválaszolja : )
- Már több vinyónk (2 samsung külső, több belső) is bemondta az unalmast és sok családi fotó veszett oda. Ezért szeretnék egy minél biztosabb tárolási megoldást a fontos dolgoknak (fotók, munkával kapcsolatos doksik, stb). Jelenleg abban gondolkodom, hogy veszek 2db 2TB vagy 4TB-os vinyót a viszonylag új asztali gépbe és raid-be rakom őket. (Esetleg az egy belső + egy külső vinyó jobb megoldás lehet automata biztonsági mentéssel beállítva?) Nas van egy a filmeknek, főleg gyerekeknek, azt nem szeretnék még egyet (főleg ár szempontból). Mi a legjobb megoldás?-Szerintetek milyen vinyót lenne érdemes venni fenti célra? Az összefoglalóban általános célra megadott típusokat néztem, de elég drágák, egyedül a
Seagate BarraCuda 4TB 5400rpm 256MB SATA3 SMR (ST4000DM004) van emberi áron.Minden tanácsot, segítséget előre is köszönök,
Tibor -
Rick4
félisten
A nagyobb cache jól hangzik, de valójában egy lassabb vinyó ennek segítségével fog tudni normális írás- olvasási sebességet hozni. PL a WD60 PURZ-nak össz 64MB cache-e volt, és ennek ellenére tudott 175MB/S sebességgel írni- olvasni, a WD80EFZZ-nek már 128MB cache-e van, és annak ellenére, hogy nem forog gyorsabban a tányér, (persze az adatok sűrűbben vannak rajta) megy neki a 200MB/s fölötti sebesség is.
Szóval ne úgy válassz két hdd között, hogy ennek nagyobb a cache, az a jó, az csak egy fontos paraméter.
Ez itt a WD80EZZ felcsatolt mappája a pc-ről indított nas performance test alapján.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Lokii
aktív tag
Köszi , ezt nem is gondoltam volna a red plusról, red pro kíváncsi vagyok milyen e téren
Nekem black most nincs bedugva mert hát régi
Garanciából kapott OS+ game drive 2016bol, és hát ha steam linkrol használom gépet akkor ne pörögjön feleslegesen mert 2 TB KC3000 és 1 TB A2000 van bennt es arra csomó minden ráfér, dea lényeg hogy 5,25os helyre volt/lenne berakva , és hát alig van/volt hangja , ez meg ugye black. Ha majd veszek több 2 teras ssdt meg 4-6 TBos HDDT akkor max 20-40 GBos játékoknak, stbnek jó lesz , 850 Evo szintén, csak ugye 2 NVMEvel sporolnom kell a slottal mert avval a kettő már 2021 óta kicsi meghajtóval max 1 SATA lenne szabad
3,25os helyből van 5 de az valami toolless sínes gumi cucc kicsit másabb csavar kell a gumiba, én csak sima csavarosat használtam szóval eléggé kínai nekem
Egyébként X300bol a 4+ TBos 256 caches is beragadt készletek, kanadai felhasználó által megtudtam hogy 4 TB mérettől 512 MB cache van. Persze ha a 256os is 14.000 felár 128 MBos képest minimális sebesség előnnyel, akkor ez még érdekesebb lesz
Nem is a sebesség miatt fontos hanem a fejet kíméli mert ugye nagyobb cache miatt kevésbé kell ugrálni, így kevesebb a belassulás esélye isRandom gaming In HD yt csatorna tesztre lennék kíváncsi mert tuti valami random HDDvel csinálta,128-512esig bármelyikkel N300 MG red pro black stb akár , Cyberpunkban meg Starfieldben
-
roli2024
kezdő
Azt nem tudom, hogy a prohardver.hu tesztelői közül ki olvassa ezt a témát, de talán jó lenne bekérni 15-20 merevlemezt (öt Toshiba, öt WD stb., 10 és 20 TB között, héliumosak, levegősek), hogy leteszteljék zajszint szempontjából, ha már a hangosság szinte minden üzenetben előjön, a gyártó oldalán pedig sokszor csak az Idle állapotra adnak meg értéket.
Csak egy ötlet.
-
Rick4
félisten
A Red Plus mitől lenne alacsony zajszint? Nem a motornak van zaja, hanem a fejnek és a rezonanciának, és ebben bizony a red plus rosszabb.
Itt egy WD60PURZ lett lecserélve WD80EFZZ-re, a fordulat ugyanúgy 5400, naivan én is azt gondoltam, miért ne lenne hasonló zajszint, de megdöbbentem, olyan hangos, mint az állat. Ez viszont nem motorhang, hanem seek zaj meg tartó polcnak átadott rezonancia volt.
Technikailag van jelentősége, mert nem hálószobában van, és egy red plus amőgy sem hálószobába való, de nálam sokat javított a helyzeten 10 db szilikonláb, a rezonancia megszűnésével véget ért az alap zúgó hang is, de ha bedobok 4-5 torrentet, még mindig zajos, kerreg ahogy kell, míg a purple-ből semmit se hallottam.tibaimp: Mondjuk pont ebben nincs tapasztalatom, mert a tévé is hálózatból játszik le, sose dugtam rá semmit, de azoknál az egyszerű oprendszereknél nálam kimerült annyiban, hogy 4GB fölötti filmet csak NTSF-re formázott vinyóra kell pakolni, és csá.
Furcsa, hogy egy 4TB-os vinyót érdemes még hurcolászni, meg külön rámásolgatni, kihúzni, átdugni, lejátszani, de végülis előfordulhat..[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
A GPT-re inicializást HDD-t tud bármilyen rendszer 3TB fölött kezelni és látni egyáltalán. Az MBR rendszernek ~2,4TB környékén vége van, (2 valahanyadik hatványa) nagyobb háttértárat nem kezel. Bocs a szakszerűtlen megfogalmazásért!
[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz roseA580 #74774 üzenetére
Igen , köszi a tapasztalatot, meg ugye vannak halkabb 7200asok(levegosekben is vannak hangosabbak halkabban Pl MAxtor diamondback 9 meg WD Fz1003ex nem vészes meg 500 gigás WD is halk volt mind A 3, persze nekem ), engem a zörgés hangja zavarna jobban sima merevlemez hang nem para
-
roseA580
tag
Én maradok az MG-nél, most vettem egy 14 TB-os TOSHIBA MG07ACA14TE HDD-t, mivel a májusban vett 12 TB-os TOSHIBA MG07ACA12TE azóta is jól működik! ( persze ez nem sok idő, de a 4 TB-os WD Red Plus 13 napot sem bírt ki hiba nélkül, így elveszett róla kb. 100 GB adat!)
Nekem nem tűnnek hangosaknak, de ez egyéni megítélés!
Viszont a jó áruk, nagy sebességük, viszonylag alacsony melegedésük, és az 5 év garancia már nem az![ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz Dr. Akula #74768 üzenetére
Elvileg WD black/Seagate Firecuda megfelelője, black aranyáron van, X300bol csak a benn ragadt éri meg Fire cuda 60-90 4-8 TB nyilván annyiért (+40.000 a Toshiba MG 20 TB) szóval blackhez képest nem vészes, de a gyakorlatilag ugyanaz N300 vagy MG jobban megéri , meg ugye red/Ironwolf pro, Purple amit tibaimp ajánlott .
-
tibaimp
nagyúr
Én külföldről nem vennék HDD-t, főleg nem ilyen "Ali-félét", nem tudom, milyen lehet, akkor már inkább használtan, innen a Hardverapró-ról, ha olcsóbban szeretnél. De ez csak tipp!
-
Brxx
kezdő
válasz King Unique #74767 üzenetére
Megnéztem, a jelenlegi GPT-re van formázva, és működik a TV-vel. Az USB-s külső ház egy Sharkoon Swiftcase Pro. Ez a gyártó oldala szerint 12TB-ig használható.
-
King Unique
titán
Azért azt nem árt előtte megnézni a tévé specifikációjában vagy ténylegesen letesztelni, hogy kezel-e GPT partíciós séma szerinti lemezeket, mert ha nem, akkor nem lesz használható a tévével a "4-6 TB" HDD teljes lemezterülete. Ha a jelenlegi 2 TB-os HDD is GPT és működik a tévével, akkor nem lesz gond, ellenben ha MBR, akkor javasolt GPT-vel is tesztelni.
+ Még az is lényeges, hogy maga az USB-s külső ház kezel-e 2+ TB-os HDD-ket. Ami ha egy modern, USB 3.X modell, akkor azoknál ez alap szokott lenni, ellenben ha egy régebbi, USB 2.0-s modell, akkor az utóbbiaknál sok esetben 2 TB szokott lenni a limit.[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz tibaimp #74765 üzenetére
Ez igaz , Purplet kifelejttettem, köszi, abból 5400asak Skyhawk 5640 de ez eléggé minimális különbség, S300 nem tudom ,. AliExpressrol gondolom nem érdemes viccből se kipróbálni HDDt rendelni max Lexar meg stb SDDT esetleg? Amazon eBay gondolom a "legit" bár azokon is és emagon is sok az "érdekes"/átverés ajánlat stb . Belföldről tervezek mondjuk csak eszembe jutott
-
tibaimp
nagyúr
A X300 esetében a 128MB-os a régebbi a 256MB-os az újabb. Csak nézd meg a számozást HDWE140EZSTA míg az újabb a HDWR440UZSVA, az valami beragadt cucc lehet, persze attól még jó! Csak ne feledd, hogy ezekre csak 2 év gar van, és ahogy néztem az árakat Purple-t olcsóbban kapsz 3 év garral! Szóval, elgondolkodtató, főleg, ha 2 darabot akarsz venni!
-
Lokii
aktív tag
Red plus se lehet rossz(5400 rpm így tuti alacsony zajszint) , ettől függetlenül purple is jó. Bár néha gondolom vannak halkabb 7200sok
Szerk1: ugye SMR zajszint miatt is kizárva mert hallottam amikor rendezgeti vissza írás után az adatokat annak van hangja
Más:
Különbség 128as és 256os pufferü X300as között? 128as csak Miskolcon kapható, 256os meg hát Budapesten is [link] . Én tanyán és fővárosban is lakok , HDDT gondolom érdemes személyesen átvenni SSD az jobban bírja a gyűrődést e téren . Mivel kettőt vennék egyelőre maradnék 4-6 TBos méretekben is
N300 más firmware vagy csak marketing a különbség [link] ? Több a választék , arányosabb is az ár,Kép és game tárolás lenne rajta , 2 TBos SDDk is hasonló céllal van/lesznek csak ott OS is van
WD Red pro , Ironwolf Pro hasonló meg MG ha Jól hallottam. X300rol halottam discordon kanadai tapasztalatokat , 8 ter(r )ásról , eléggé jó
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
-
Brxx
kezdő
Sziasztok!
Külső házba (3.5") keresek 4-6TB méretű merevlemezt filmek tárolására. PC-ről szoktam átmásolni az mkv fájlokat a HDD-re, aztán a külső házat TV-re csatlakoztatva megy a filmlejátszás.
Jelenleg egy 8 éves WD Red 2TB-t használok, de már nem férek el rajta. Ennek a sebessége, zajszintje teljesen megfelelt nekem. Nekem is jó lehet a Purple széria, vagy inkább a Red-nél kéne maradni?
-
Rick4
félisten
válasz Lipton #74759 üzenetére
Oké, ezért is írtam, nem tudni, milyen garázs, ott nem lesz gond.
2.5 évig használtam egy WD60PURZ 6TB purple vinyót a nasban, 180MB/s körül írt- olvasott, halk volt, még itt pihen a fiókban, de már egy éve nem használom, elégedett voltam vele, de a mostani WD80EFZZ 8TD Red PLus messze lelépi írás- olvasásban, és persze hangban is.
Ha valami komolyabb nasod van 2.5G lannal, meg 2.5G belső hálóval, lesz értelme a red plus-nak, egyébként sima 1G-s csatolóval simán kimaxolja a purple is.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Rick4
félisten
válasz Lipton #74755 üzenetére
Garázsból van olyan, ahol télen -10 van, nyáron meg +60, a páratartalomról nem is beszélve, nem igazán ideális egy ilyen elektronikai cuccnak. Lehet nem számít, de lehet belejátszik..
-
tibaimp
nagyúr
válasz Lipton #74753 üzenetére
Ha a megbízhatóság a lényeg, akkor célszerű az 5 év garos HDD-kben gondolkoznod, még ha drágábbak is, így szóba jöhet a WD Red PRO is (WD4003FFBX, vagy az újabb WD4005FFBX), vagy az általad is említett Seagate Ironwolf PRO!
Kb. ugyan azt tudják terhelhetőség, megbízhatóság terén [link] , [link]Azt vedd, amelyik olcsóbb, és megadják rá az 5 év gart!
szerk: Megnéztem, jó drágák!
Ha elég a 3 év gar, és jóval kevesebb terhelhetőség (550TB/év vs 180TB/év), akkor javaslom a "sima" WD Purple-t is, 3 év gar, CMR, olcsó![ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
Sziasztok!
Otthoni NAS-ba van szükségem valamilyen 4tb HDD-re.
WD Red plus vagy Seagate Ironwolf (pro) vagy esetleg valami más?
Sebesség kevésbé releváns, megbízható legyen.
Köszönöm! -
Dr. Akula
félisten
válasz r3dsnake #74747 üzenetére
A "lack of care, improper handling" az olyan mindenre ráhúzható gumikifogás. Nekem telefonra volt ilyen, reklámban: ha leejtem azt is fizetik, a valóságban: amikor összejött, kifogás: minek volt a kezemben, nem tettem meg mindent... Természetesen nem fizettek. Azóta semmilyen biztosítást nem veszek. Ha ingyen adják, jóvan, elfér, de pénzt 1 fillért nem ér. Mondjuk ha ez gyártói, akkor talán a legegyértelműbb esetekre jó lehet.
-
Patice
nagyúr
válasz r3dsnake #74744 üzenetére
X20-am nem volt még.
Szerintem az is hasonlóan viselkedik, mint az X18.
Azért nem kell az Exos-tól sem félni.
Nálam 3db Exos X18 18TB-os megy Syno NAS-ban, megoldottam a rezgésmentesítést és használom.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
Patice
nagyúr
válasz r3dsnake #74739 üzenetére
Exos X18 kicsit hangos amikor seek-el, meg jobban remeg és ez rezonáltathatja azt, amibe vagy amire teszed.
Toshiba MG10 20TB-os van még itthon, az halkabb.
Hardveraprón nézd meg, szerintem most is árulnak ilyet garral.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
-
r3dsnake
nagyúr
válasz r3dsnake #74140 üzenetére
Korábban már érdeklődtem 16TB-s vinyó iránt, de most újra rákérdeznék. Az X18 / X20 vinyók nem túl hangosak? Láttam egy-két youtube videót, ahol nagyon zavaróan "csattognak", ilyet tökre nem hallok a 8TB-s Ironwolfoknál. Nektek mi a tapasztalat?
Továbbá, érdemes Refurb vinyót venni amazonról? Használtok ilyet? Köszi! -
DarthSun
nagyúr
Nem valószínű hogy megállnának(bár minden termékben előfordulhat hibás példány). Évek óta pörögnek 24/7- ben, a használós kis Zen gépemben-alul vannak keretben, a régebbi példány másik gépből lett áttéve. Közel tele vannak, de a 100MB/s- ot tartják nagy fileoknál, és erre vannak, HD filmekre. Belassulást nem tapasztaltam soha, kisebb fileokkal is mindíg jól mentek.
[ Szerkesztve ]
-
vacs
veterán
Win PC-n a meghajtóoptimalizálás szerint csak 1%-ban volt töredezett a 3 éve non/stop működő SMR-es WD Elements Portable külső HDD-m, ami nagyon jó érték szerintem!
3 év garanciával 28 500-ért megvettem a Seagate-et a kazycomputers-nél!
Ha majd megáll, akkor ssd lesz az utódja!
Köszi mindenkinek.(^)(>.<)(^)
-
Rick4
félisten
Na ez tök jó, nem is tudtam, hogy van teszt, én már a harmadikat nyúzom (első kettőt továbbadtam 2-3 hónap után, de ez már maradni látszik), de szerver oldalról pár fontos kitétel vol csak, (2.5G lan, kicsi méret, kis fogyasztás, ssd cache lehetőség) amiket ez maradéktalanul teljesít, szóval szerverként is tökéletesen megállja a helyét. Ebben már egy 8 mag/16 szálas ryzen7-5700u van, az előzőekben 6 magos/12 szálas 5500u volt, nem nagyon veszek észre semmit, benchmarkokban van eltérés. A proci egy i5-10500 és egy i5-11500 között van, csak épp ez 10W-ot fogyaszt, a komplett gép működés közben beéri 25W-tal, szóval nekem egyelőre nem kell több.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Igen, nyilván jó lesz a Seagate (ST2000LM015) is, meg eleve kb. egykutya (
SMR | 5400 RPM | 128 MB cache, 2 év garancia
) a kettő, pont emiatt nem ér meg +15 ezret a WD, meg pláne hogy annyiért már majdnem 2,5" 2 TB SATA SSD-t lehetne venni. Sőt, az általad linkelt webáruházban a 2 TB-os Crucial BX500 SSD kb. egy árban van a WD20SPZX SMR HDD-vel, ez esetben eleve inkább az előbbi SSD-t célszerűbb megvenni. Bár a BX500 pont az olcsó QLC modell, aminek ehhez hasonló lehet az írási sebessége, az MX500 a jobb (TLC, DRAM
), igaz az utóbbi drágább is.Az az 5 TB-os WD Elements Portable külső HDD egyébként SMR modell.
A WD-nél amúgy toltak rajta és már 6 TB a max. élérhető tárolókapacitás a 2,5" HDD-knél, ami vsz szintén SMR lehet az 1, 2, 4, és 5 TB-os modellekhez hasonlóan.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz tibaimp #74732 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy a 2,5" / 3,5" SMR HDD-k sem feltétlen csak konstans 10 MB/s írási sebességet tudnak, hanem jellemzően X 10 / 100 GB adat írása után lassulhatnak be arra a sebességre (példa), majd ha elrendezte a vezérlő az adatokat és / vagy a Windowsban meghajtóoptimalizálás történt, akkor újra begyorsulhat az írási sebesség.
Egyébként hosszas fájlmásolásnál az írási sebességben a SATA SSD-k sem sokkal jobbak, illetve főleg az olcsó QLC és DRAM-less modellek, ott ha elfogy az SLC cache, akkor szintén drasztikusan belassulhat az írási sebesség (példa).[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
A kettő közül kb. mindegy melyiket veszed, egy kutya! (én se találtam többet 7mm-es méretben).
De, én még mindig az SSD javasolnám.
SMR 2,5 colos HDD ezt tudja, szóval meggondolandó: [link]A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
vacs
veterán
Akkor kicsit kifejtem bővebben!
Jelenleg egy felsőkategóriás Asus routerre kötött 2,5"-es 5 TB-os usb-s hdd-t használok média szervernek és kevés torrentre, ezt cserélném.
Kb 3 éve megy non/stop, eddig hibátlan!
Azt sem tudom, hogy smr vagy cmr, de nem tűnt fel, hogy lassabb lenne, de ettől még nem kizárt. Egy WD WDBU6Y0050BBK hdd-ről van szó!
Letöltött 4K filmeket is hibátlanul bírja!Ezekre használom most az Asus routert és simán bírja:
- kevés torrent, max 15-20 db (van netflix, disney, skyshow előfizetés)
- dlna/upnp media szerver: 3 telefon, 1 tablet és 2 tv-hez (chromecast eszközzel),
- plex/kodi
- ftp szerver
- smb windows laptop és asztali gép miattA rendszer egy nvme ssd-n lesz, a 2,5"-es hdd-n csak a fájlok!
Tehát ha a mostani "rendszeremből" indulok ki, akkor az újjal sem lesz probléma!A 7 mm magasságban csak 2-t találtam, kb minden webshop ezeket listázza!
Seagate 2TB 5400rpm SATA-600 2,5" 128MB 7mm Barracuda ST2000LM015
Western Digital 2TB 5400rpm SATA-600 2,5" 128MB 7mm Blue WD20SPZXA WD miért drágább, ér annyival többet, vagy jó a Seagate is?
Legyetek szívesek ajánlani párat, aztán ha nem működik hosszútávon, akkor majd cserélem az egészet!Rick4
A te minipc-dről van King's Tech videós teszt, mondjuk sokat nem ér, mert pont a nas részét nem tesztelte![ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
Rick4
félisten
Ez itt egy mobil proci és egy féltenyérnyi alaplap, azaz a hűtés pont oda van tervezve és gyártva, nem cserélhető, viszont szerencsére nem is kell cserélni, mert a méretéhez képest nehéz is, jó is, a hangja is a némához közeli, tehát az a rész hibátlan, bár belenyúltam, nekem van egy nyomtatott alsó rész, amibe bekerült egy 140-es venti, egy szűrőlap, szilikontalpas lábak, és egy különálló pwm-es ventivezérlő saját hőszenzorral, és így lett kerek, bár elég lett volna az alsó 92mm-es ventit cserélni, de nekem ez a megoldás jobban tetszett.
-
-
Rick4
félisten
Alis linket tudok mutatni: [link] de amúgy ugyanez van jóval olcsóbban.
Nas funkciókra egy kb 40-50MB/s sebességű vinyó gyengusz, erről akarod a rendszert is futtatni, a fájlokat is mozgatni, ha csak egy alap felhasználó vagy, és elindítanál egy hálózati filmlejátszást, plusz egy 30-40 torrent az már megfekteti a rendszert.
Nekem egy ilyen kisgépem van, egyszem WD red plus 8TB-os van benne, és 230MB/s körüli az írási- olvasási sebesség, ami a dupla 2.5G lan sebeségét majdnem ki is maxolja. Azaz nem csak hogy az igényekhez igazíítottam a vinyó és a gép képességeit, de minden passzol egymáshoz képest is. A notivinyó semmilyen módon nem illik bele egy ilyen rendszerbe, egész egyszerűen nem erre való. Pláne amiatt sem, hogy a sűrű írás- olvasás kifekteti őket, lényegesen kevesebbet bírnak, mint egy sima asztali cucc, ráadásul azonos tárkapacitás esetén a notivinyó jóval drágább, mint egy asztali. Szóval mindenképp öngól lenne.[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
Mert 2,5es HDDknél talán 2,5es WD black kivételével talán( de nem biztos lehet az is SMR) mindegyik SMR pont a 7 mm max vastagság miatt
És SMR nagyon max/szódával cold storage felhasználásra megy el , mert CMRel ellentétben a telitettsegtol nem kicsit lassabb hanem jelentősen lassabb lesz írás téren biztosan
2 TBos méretben a jó TLCk HMBvel olcsóbbak amúgy is legalábbis M2 téren HDDhez képest, SATA téren nem tudom , 4 TB meg 3,5es méretnél van , 2,5ben 2 TBot láttam max. P300 CMR HDWD1 eléggé olcsó de csak 3 TBos méretben van csak ugye 3,5
-
vacs
veterán
tibaimp és Rick4 (leírnád melyik az a gép?):
Tudom, hogy a 2.5” nem ideális, de szinte ingyen kaptam a gépet!
A pdf 27-ik oldalán megtaláltam, hogy "Accepts up to 7mm in height 2.5” drives".
Segítsetek kérlek, hogy melyik az a legnagyobb hdd amit "elbír"?
"Nas funkciókra nem lesz jó a notivinyó"
Miért nem?[ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
Rick4
félisten
Miért esett pont erre a típusra a választás? Nas funkciókra nem lesz jó a notivinyó, 2.5"-ban SSD, 3.5"-ban HDD, nincs nagyon köztes átmenet.
Nekem egy évig tartott megtalálni azt a nasnak való mini gépet, amiben van SSD cache és 2 db 3.5" HDD hely is, mégis alig nagyob ennél a kockánál, de bivaly a proci benne.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Nincs 2,5 colban már CMR, főleg nem 2-4TB-ban! Ráadásul a 4TB-os 15mm vastag (2TB-os van 7mm vastag, de van 9mm is)!
Szerintem SSD, még akkor is, ha drágább.
[ Szerkesztve ]
-
vacs
veterán
Sziasztok.
MiniPC-t fogok NAS-ként használni OpenMediaVault rendszerrel.
Sajnos csak 2,5-es hdd fér bele!
Milyen 2-4 TB-os HDD-t tegyek bele, ami bírja a 24/7-es folyamatos működést?
Plusz ha jól gondolom a CMR lemez az ajánlott?!(^)(>.<)(^)
-
DarthSun
nagyúr
válasz rabbit87 #74717 üzenetére
A problémák mennyiségét növeli, ha esetleg adatot kell menteni, hiba esetén. Minden HDD- t érdemes sztem 1 max partícióval használni. A leglényegesebb pedig hogy a rajta tárolt fontos adatainkról még +2 példányban legyen mentésünk más adathordozókon is.
-
rabbit87
tag
Még egy dolog érdekelne:
Érdemes több, mondjuk 3-4 partícióra felosztani egy 2TB-os alkalmi üzemben használt HDD-t?Iphone 12, Dell Inspiron 3521
-
Lokii
aktív tag
Köszi szépen az infókat, így mostmár tisztább a HDD technológia alapvető része is meg a gyorsítótár is hát igen izgalmas utána nézni
-
Rick4
félisten
válasz tibaimp #74711 üzenetére
Gondolom tisztában voltál vele te is, csak jobb így tisztába tenni, mert másnak lehet új infó. Amúgy abban valóban van igazság, hogy ha elkezdjük teleírni a vinyót, akkor belülről kifelé haladva hozza létre a sávokat a fej, azaz valóban lassul a sebesség, ha kezd megteni a vinyó, viszont egy égebbi fájl újraírása, vagy olvasása ettől még mindig a tárnyéron lévő helyétől fog függeni, és nem direktben a telítettségtől.
-
-
DarthSun
nagyúr
válasz tibaimp #74711 üzenetére
Igen, óvatosan kell bánni vele, működés közben kisebb esés is végzetes lehet. Egy előnye van a külső csatlakozásnak, másik gépre könnyű átcsatizni, viszont ez esetben is kikapcsolom a gépeket, elég vastag, merev az USB kábel, nem egészséges, ha működés közben a SATA+táp dugó bemozdul.
-
tibaimp
nagyúr
válasz DarthSun #74704 üzenetére
DarthSun, rabbit87: OK, ez a csatlakozó/külső megoldás is, én egy dolog miatt nem szeretem, nagyon kell vigyázni HDD esetén, hogy ne mozogjon az asztal, vagy bármi, amire rá lett helyezve. Persze egy külső házat is le lehet verni, egy dokkolót is, de valamivel azért stabilabb.
Lokii: Igen, igazad lesz, a kisméretű file-ok miatt lesz az!
Rick4: Ez jogos!
-
tibaimp
nagyúr
-
Rick4
félisten
válasz tibaimp #74700 üzenetére
Az írási vagy olvasási sebesség nem attól függ, mennyire van tele a vinyó, hanem hogy a tányér melyik részére ír épp a fej. A tényér a motortengelyen van, a motor forgási sebessége fix, tehát a tányér forgási sebesség azonos, viszont a kerületi sebesség egész más kívül vagy belül, a fejet a tányér külső szélén tartva egész más átviteli sebesség adódik, mint a belső felén.
-
Lokii
aktív tag
válasz tibaimp #74700 üzenetére
Hmmm ebből következtetve, nagyobb cache hasznos lehet kisebb fajloknal mert azok tuti beleférnek , de ugye nem kimutathatóan.SMRnal lehet ezért van több cache ugyanannyi TBre mivel írás után sokkal többet kell az apró töredezettségeket rendezni
-
DarthSun
nagyúr
válasz rabbit87 #74705 üzenetére
Szia,
2,5" LC Power külső házam - nem teljesen tudom követni, hogy akkor most a 2.5" vagy 3.5" a cél. Nagy különbség a külső ház/tápellátás tekintetében. A 2.5" a hátsó USB csatikkal stabil, fronton akár kevés amper, hibalehetőség.
3.5"+tápos kábel, általában stabil front/rear is.CopySpeed jó, annyi ha külső USB3.x eszköz, akkor íráskor nagyobb a prociterhelés, de kit izgat, a mai sokmagos, brutál átfogású procik pont azért vannak, hogy használjuk a kraftot.
Az AsMedia chipen a külső 8TB filmek miatt van, 200 körüli a copy SSDre, a BD50 film lejátszásakor szinte nyugalomban van a HDD .A 3 test probléma nem megoldható.
-
DarthSun
nagyúr
válasz rabbit87 #74703 üzenetére
Delock USB3 to SATA, a fotó jobb oldalán, mivel a linkelt WD23PURZ 3.5" HDD, emiatt a +tápos adapter. AsMedia chip, kiválóan műkszik, és évek óta megbízható, nagy HDD- vel, valamint BluRay optikával is. A típus már nem kapható, de van hasonló Delock...ajánlott...sztem.
Flame ON - a fotó bal oldalán az A400- asok, természetesen nem ajánlott SSD típusok, de jelentem, nálam évek óta kiválóan karcolnak, kaptak rendesen, értetlenül nézem a sok firmware crasht, időnként szoktam helyzetjelentést adni, de nálam nem akarnak kidögleni. Flame OFF.A 3 test probléma nem megoldható.
-
rabbit87
tag
válasz tibaimp #74697 üzenetére
Végül a WD23PURZ lett a befutó, kíváncsi leszek mit tud.
Első körben maradnék a külső felhasználás mellett, eddig egy ősrégi USB / SATA adapter kábellel oldottam meg a laptopra csatlakozást, de baromi lassú, néhány 10MB/s sebességet bírt produkálni.
Létezik olyan megoldás ebből, ami tud USB 3.0 sebességet nyújtani stabilan?
Kézenfekvő lenne a külső fiók, de rossz tapasztalatom van 2.5" külső HDD házzal, ezért ha megoldható külső kábellel, nem vennénk 3,5" házat.
Külső tápot már összeállítottam neki. 😊[ Szerkesztve ]
Iphone 12, Dell Inspiron 3521
-
bolic
őstag
válasz tibaimp #74667 üzenetére
Végre megnéztem a WD gyártói weboldalát ősrégi 2008-as asztali számítógépen, mert mobiltelefonon nehézkes a böngészés, szóval ott megírták hogy 256 MB-os változat az új WD4005FFBX, nem értem miért írtátok el a sok-sok webshopok 512 MB cache-re.
Tehát sokba kerül legalább 70 rúgóba az új 4TB WD RED PRO, a régebbi WD4003FFBX még mindig raktáron vannak többségükben hála az égnek, levásárolhatóak valamikor kb. 55 rúgó körül mozognak, de nem most majd a teljes HDD leltározás után. Jelenleg kb. 244GB még szabad hely van, még mindig válogatósan töltöm le a filmeket, sorozat videókat, így lassabban gyűjtök.
Ugyanis az utolsó napom ebben az évben szilveszteri nap, ezen a napon éjjel 12-kor más életem lesz egyelőre, nem tudok most előre írni hogy mi fog történik, hogy melyik életmóddal fogok kezdeni, inkább kussolok.
[ Szerkesztve ]
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Napelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Interactive Brokers társalgó
- Írók: a Meta tudta, hogy jogvédett könyvekkel tréningezik az AI-t
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen széket vegyek?
- EAFC 25
- RC modell földön, vízen, levegőben
- További aktív témák...
- BONTATLAN/Samsung Portable SSD T9 1TB
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-