-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szkutyi
addikt
Sziasztok.vettem egy ilyen hdd-t otthoni média szerverbe, [kép] nagyjából napi pár órát van nyustolve, torrent megy rá néha.
A problémám hogy nagyon agresszíven parkolgat.... [kép]
Hdd sentinellel be lehet állítani hogy figyelje(azaz pár másodpercenként valahogy piszkálja a lemezt így nem parkol ki) de így nem is lessz érvényes az hogy ha egy órán keresztül nincs mozgás akkor leállítja a hddt....
Olvastam ezt a wdidle3 opciót, de nem nagyon merek bele menni nehogy elbasszam a 4terrást...
Olvastam van olyan program ami X időnként ír egy üres txt file-t a hddre...ez mennyire egészséges hosszú távon?
Mit tudnátok ajánlani?
Köszi. -
veterán
válasz AlexDaywalkr #72888 üzenetére
Hali,
Nekem WD22PURZ van, azt csak akkor hallom, ha este van, síri csend a szobában és akkor is csak egy enyhe maszatolást. Szerintem simán ~20 dB körül működik idle. Napokban írtam róla: [link]Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Patice
nagyúr
válasz AlexDaywalkr #72888 üzenetére
Mindkettő jó NAS-ba, első halkabb kicsivel
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
AlexDaywalkr
tag
Sziasztok! NAS-hoz a WD20PURZ vagy a WD20EFRX a jobb? Megbízhatósága és a hangja ami fontos számomra. Melyiket válasszam szerintetek? Köszönöm ha válaszoltok!
-
Dr. Akula
félisten
válasz tibaimp #72881 üzenetére
Igen, AHCI-re kell állítani a rákapcsolt SATA portot. Aztán simán csak USB eszköz leválasztása Windowsban, mint egy pendrivenál.
Melegszik, de túléli. Majd lehül utána, lesz rá pár hónapja a polcon. A linkelt Silvestone-okon van propeller, ha van 2-3 szabad slotod ilyesmire. Mondjuk kapni úgyse lehet már, bár lehet hogy van ennek is klónja, és akkor lehet olyat is venni. A melegedésre visszatérve előfordult már hogy több TB vándorolt egyikről a másikra (2 vinyó 2 ilyen hotswap rackben, közvetlenül egymás felett), de azon kívül hogy jó forró lett, semmi bajuk.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tibaimp #72881 üzenetére
"Az alaplap BIOS-ában, a rá kötött SATA szálon be kell állítani a hot swap funkciót?"
Ezt nem tudom, annyit olvastam, hogy az AHCI módot BE KELL (!) kapcsolni, ha "plug and play" használni akarod őket, de szerintem egyre gondolunk. Az újabb alaplapokon az UEFI-ben szerintem ez már alapból így van beállítva, de érdemes lehet azért ránézni.
"Mennyire melegszik benne a HDD, mert külön hűtése ezeknek nincs, illetve ha lenne is, tuti lehúznám azt a kis, sok ezren pörgő ventit, mert ordít, vagy nem?"
Nos, van egy Cooler Master Cosmos gépházam, abban van beépítve előre 2 darab hot swap. 40 fokig simán felmegy bennük a HDD hőmérséklete, szóval igen, melegszik. Sokáig nem kell benne tartani, vagy valahogy oda kell barkácsolni mögé egy ventilátort.
Másik, szintén Cooler Master HAF XB Evo gépházamban tálcás kialakítású hot swap van, abban 40-45 fokig is felmegy. Annak az elejére tettem egy ventilátort, ami USB-ről kapott 5 volt feszültséget és az hűtötte. Úgy 30-35 fok.
Szóval igen, melegszik, ez nekem inkább arra kell, ha adatmentés céljából több merevlemezre akarok írni dolgokat, vagy később visszaolvasni, stb. Állandó üzemben én nem tartanék benne HDD-t.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
tibaimp
nagyúr
válasz Dr. Akula #72880 üzenetére
Rowon, Dr. Akula: A tapasztalatotokról, két kérdésem lenne (ha van, ill. ha majd lesz ):
- Az alaplap BIOS-ában, a rá kötött SATA szálon be kell állítani a hot swap funkciót?
- Mennyire melegszik benne a HDD, mert külön hűtése ezeknek nincs, illetve ha lenne is, tuti lehúznám azt a kis, sok ezren pörgő ventit, mert ordít, vagy nem?[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Dr. Akula
félisten
Kb. pont ugyanilyen van nekem Thermaltake felirattal, 2 db. A nyitókar más színű és formájú, de ugyanez az elrendezés, 3.5", 2,5", 2 usb. Vékony műanyag, nem túl robosztus, de már évek óta működik hibátlanul.
#72878tibaimp: Rendesen ki van használva, persze nem 0-24-ben, de egyik "töltelék" megy bele a másik után. Szerintem csak a nagyon lowcost koppintásokkal lehet baj, ahol még egy vasdarabból is kispórolják az anyagot.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
tibaimp
nagyúr
-
veterán
válasz tibaimp #72875 üzenetére
Igen, ennek az a baja, hogy csavarozni kell. Kényelmesebb csak bedobni a lemezt aztán had szóljon. Éppen ezért megrendeltem ezt: [link] Húzós az ára (31k), de ezzel biztos tudok hosszabb távra tervezni és 2,5"-t is bevesz.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
tibaimp
nagyúr
Ezt nézd meg: [link] , [link]
Ebben, ha jól látom, sínen csúszik egy belső fiók, amibe a HDD-t kell beleszerelni, így nincs az a szar kitoló mechanika, ami tönkremenne, és annyira nem is drága: [link]A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Dr. Akula
félisten
Sajnos már csak ilyenek vannak a piacon. Régen volt ilyen is, ma már csak 1-1 helyen látni, az is kérdés hogy egyáltalán van-e még, vagy csak benne maradt az árlistában:
Silverstone FS303 (54 rongy)
Silverstone FS305 (66 rongy)Ebben még minden fém volt, az ajtónyitó pöcköt leszámítva. Ma már csak az általad is linkelt bazári koppintásk vannak. Nekem van Thermaltake 1x 5.25" is, de anyagminőségre az is valami átmatricázott Delock műanyag lehet.
-
tibaimp
nagyúr
-
veterán
Hali,
Nem biztos, hogy jó helyen érdeklődök... 5,25-ös helyre beépíthető hot swapet keresnék... tudtok valami jót ajánlani? Nincs nagy választék, az olcsóbbik a Startech, a drágább a Delock és a RaidSonic.
Milyent éri meg venni?
Szerk.: konkrétan ilyenre gondolok [link][ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tibaimp #72864 üzenetére
Gépösszerakós topikban azt írta az egyik szaki, hogy általánosságban február környékén a legolcsóbb boltból minden. Lehet akkor nézek HDD-t is majd, még nem tudom.
-
tibaimp
nagyúr
-
ricsik
őstag
Beállítottam, pörögjenek.
5 év gari miatt nem érdekelne ha emiatt meghal, de a 18TB pótlása annál inkább -
veterán
Rég írtam ebbe a topikba. Még mindig ki vagyok akadva rajta, hogy milyen halk a 2 terás WD Purple lemezem (WD22PURZ). Összehasonlításként beraktam mellé egy 1 terás WD Blacket (WD1003FZEX). A lila hangját gyakorlatilag a rendszerhűtő ventilátorok elnyomják, míg a fekete kihallatszik, zúgó hangja van.
Következő lépésként szemezgetek valami 10 tera feletti héliumos HDD-vel, majd az lesz a következő projektem.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
tibaimp
nagyúr
válasz ricsik #72857 üzenetére
A HDD esetében a fej, illetve motor mechanikának van egy élettartama, ez az érték a legtöbb esetben 300.000 van olyan HDD ahol 600.000 (WD Red család), szerepel az Adatlapon!
Én ebből indulok ki: [link] ezért kapcsoltam ki ezt a funkciót, de Te tudod.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz ricsik #72855 üzenetére
Én kikapcsolom a Win-ben ezt a szart, ezzel kezdem a telepítés után!
Az Energiagazdálkodás részen tudod kikapcsolni. Állítsd 0-ra az értéket, és akkor "soha" lesz, miután kiléptél onnan.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
ricsik
őstag
3 hete vettem egy Toshiba MG09 18TB vincsit. Azóta 400x pörgött fel (8 nap működési idő), mert a Windows alapértelmezés szerint 10 perc inaktivitás után leáll. A kérdésem az, hogy jó ez így, nem lesz baja, vagy inkább pörögjön állandó jelleggel és vegyem feljebb 10-percről az idle time-ot?
Egy másik WD Red 8TB a gépben 525 nap működéssel 7500x pörgött fel ezzel a 10 perces idlével, idáig nem foglalkoztam ezzel. -
tibaimp
nagyúr
válasz MCGaiwer #72853 üzenetére
Korábban a WD bevezette, hogy egy-egy HDD esetében nem írnak pontos RPM-et, hanem csak "Performance Class", vagyis "teljesítmény osztályra" hivatkozik, létezik az 5400-as osztályú (és ebbe beletartozik a 5640 is) és a 7200-as osztályú RPM.
Aztán, mostanában meg már fel sem tűnteik az Adatlapon az RPM-et, eléggé zavaró ez. Gyanítom, hogy gyártási költségcsökkentés az oka.Ennek ellenére ugyan úgy ajánlott ez a HDD is, nyugodtan veheted.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
-
MCGaiwer
addikt
most akartam venni a még nyáron kinézett 8TB-os WD Purple-ból 5 darabot, de úgy látom, volt valami kisebb modellváltás.
Korábban ezek 5400-as, 256mb caches lemezek voltak, most pedig 5640-es, 128mb-osak.
Van valami tapasztalat az újabb verzióval?Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
tibaimp
nagyúr
válasz newmoonlight #72847 üzenetére
Rendben, jöhet, kösz!
-
newmoonlight
senior tag
válasz tibaimp #72846 üzenetére
Köszi szépen! (Egyébként ma megvettem a 14TB-os WD Purple-t, majd beszámolok a tapasztalatokról, ha beüzemeltem.)
“Míg az ENIAC számológép 19 ezer vákuumcsővel van felszerelve és 30 tonnás, a jövőben a kompjútereknek talán ezer cső is elég lesz, és az is lehet, hogy nem lesznek nehezebbek másfél tonnánál.” (Popular Mechanics magazin, 1949.)
-
tibaimp
nagyúr
válasz newmoonlight #72845 üzenetére
- WD PURZ a "sima" Purple, CMR, 3 év garral, 180TB/év írástűréssel 1 millió óra MTBF-el 8TB-ig, 5400-as RPM;
- WD PURP a Purple PRO, CMR, 5 év garral, 550TB/év írástűréssel, 2-2,5 millió óra MTBF-el 8-22TB-ig, 7200 RPM!A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
newmoonlight
senior tag
Villámkérdés. Mi a különbség a PURP és a PURZ között?
“Míg az ENIAC számológép 19 ezer vákuumcsővel van felszerelve és 30 tonnás, a jövőben a kompjútereknek talán ezer cső is elég lesz, és az is lehet, hogy nem lesznek nehezebbek másfél tonnánál.” (Popular Mechanics magazin, 1949.)
-
tibaimp
nagyúr
válasz Gempas 70 #72843 üzenetére
A külső 3,5 colos házzal kapcsolatban itt érdeklődj, illetve ha lenyitod itt az Összefoglalót, egy nagyon komoly táblázatot láthatsz, amit feltétlenül nézz át: [link]
HDD-vel kapcsolatban. Ajánlott szinte az összes HDD már ebben a méretben, mert CMR az összes 3 ill. 5 év garral. Toshiba MGxx, Seagate EXOS, Seagate Ironwolf PRO, WD Ultrastar, WD Red PRO, WD Purple PRO, (WD Gold, de ezt a típust nem javaslom, mert nagyon hangos), ezek vannak!
Nekem itthon van egy Toshiba MG-m, pont 16TB-os, javaslom, halk, gyors, 5 év garos, nagy írástűrés, olcsóbb.
Seagate EXOS-al vigyázz, mert ha kicsit visszább olvasol, láthatod, hogy mostanában nyomódott külső borítással kaptak többen is itt, ez később garanciális problémákat okozhat![ Szerkesztve ]
-
Gempas 70
aktív tag
üdv. film, zene, képek stb tàrolàsàra keresek HDD-t. 16TB-tol jàtszana a dolog egy külső hàzba 2 lemeznek. Kezelik a külső hàzak az ekkora lemezeket?
THX[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz mikej95 #72839 üzenetére
Lauda kollégával értek egyet, semmi gond nincs a He töltetű HDD-kkel. Az adatközpontokban sokat használnak belőlük, persze vannak kisebb %-os meghibásodások, mint kb mindenben, de nem számottevő.
-
titán
válasz mikej95 #72839 üzenetére
A héliumos lemezek műszakilag már bizonyítottak, nincs velük semmi probléma. A héliumos hdd-k már 10 éve a piacon vannak és nincs ebből adódó probléma a lemezekkel.
A kollégának a hélium az agymenése, szinte az összes hdd-s topikot széttrollkodja vele, szerintem nem érdemes vitába szállni vele.
-
mikej95
aktív tag
válasz Dr. Akula #72836 üzenetére
Nincsenek illúzióim afelől, hogy a gáznyomás nem megy mélyrepülésbe legkésőbb a garancia lejárta után két évvel (valószínűbb hogy szép lassan csökken). Még egy SMART attribútum amitől lehet rettegni.
[ Szerkesztve ]
Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.'
-
Dr. Akula
félisten
válasz csabika0001 #72837 üzenetére
WD Red Plus, Purple. Természetesen a Red Pro, Gold, Black is, de az azért feláras.
[ Szerkesztve ]
-
csabika0001
senior tag
Sziasztok!
Adattárolásra mi most a megbízhatóbb HDD modellek? 2-4TB-ban gondolkodom.
-
mikej95
aktív tag
Sziasztok,
Nézegettem az ajánlott 16TB-os SATA modellek ADAT/NAS a kategóriában, de elég nagy szórást látok az árak között, miközben sok olcsóbb modell is 5 év garanciával rendelkezik. Drágább modellek esetén jobb megbízhatósággal is lehet számolni (azonos garancia időket elnézve kétlem) vagy puszta teljesítmény különbséget és márkajelzést kell megfizetni az esetükben?
Blackblaze statisztikái és különböző értékelési felületek azt sugallják, hogy korábbi évekhez képest több/sok a DoA és a használat első pár hónapjában elhulló merevlemez. . Átvétel utáni alapos tesztelésen túl felteszem nem sok mindent lehet tenni ennek elkerülésére.
Blackblaze statisztikákból az is lejön hogy héliumos modellek jobban bírják hosszú távon, ami jó hír mivel levegős változat már nincs ilyen adatsűrűség mellett
Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.'
-
tibaimp
nagyúr
válasz modflow #72833 üzenetére
Szerintem is jobb döntés az SSD, és én úgy tudom, már lehet rájuk torrentezni, én is gondolkozom a WD Black cseréjén, és már csak SSD jöhet szóba. Arra figyelj oda, hogy amit venni akarsz, minél nagyobb TBW értékkel rendelkezzen, mivel sok írás lesz rá.
Az, hogy a fenti típus megfelelő-e, őszinte leszek, nem tudom, itt kérdezd meg, hamarabb kapsz választ, mivel nem mindegy milyen a vezérlő, van-e DRAM chache rajta, stb.: Milyen SSD-t vegyek?
-
tibaimp
nagyúr
válasz modflow #72831 üzenetére
Attól a HDD-től, ami már lassan 10+ éves, az összes mai kapható HDD jobb lesz! Nem tökéletes, de sokkal jobb. Viszont, ha elég a 2TB, akkor én már SSD-t vennék erre a célra is.
Vagy ha nem akarsz annyit rákölteni, akkor egy sima WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf, ezek olcsóbb HDD-k, CMR, 3 év gar. Igaz 5400-as fordulatúak, de gyorsabbak, mint a mostani régi Green-ed.[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
Tudnátok ajánlani egy 2, vagy 4 Tb-os HDD-t csak torrent menne róla.
Most egy western digital caviar green 2tb 64mb 7200rpm sata2 (wd20ears) én megy a dolog, 0% töredezett és állandóan berreg a hdd, meg 60-100%-on fut. Pedig Voda 1-Gbites netem van, amin a feltöltés eléggé kevés. (nem optikai) -
tibaimp
nagyúr
válasz PhoenixK #72828 üzenetére
Jó kérdés! Fogalmunk sincs.
Van ilyen amúgy a többi gyártónál is. Pl.: a WD-nek Enterprise HDD-je van több család is:
- Gold,
- Ultrastar,
- Red PRO,
- Purple PRO,
és sok esetben a Gold a legolcsóbb.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
-
őstag
Két vinyóval szemezek, és mint látom, volt már téma korábban is, de még mindig nem értem...
Seagate IronWolf Pro 18TB 3.5 Zoll SATA 6Gb/s Interne CMR NAS Festplatte
404,00@
valamint
Seagate Exos X20 18TB 3.5 Zoll SATA 6Gb/s CMR Interne Enterprise Festplatte mit FastFormat (512e/4Kn)
286,99€Hogy a fenébe olcsóbb szinte mindenhol ennyivel az Exos, mint az Ironwolf pro???
Mindenhol azt olvasom, hogy az Exos jobb NAS-használatra (is), mert Datacenter-kategóriás.
El vagyok kicsit bizonytalanodva, hogy most válasszam-e a NAS-kategóriás IW Pro-t, vagy menjen az Exos a NAS-ba? 3 lemez, Raid 5 (SHR) főként tárolásra, folyamatos archiválásra + standard (Filmek...)"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
tibaimp
nagyúr
OK, 15k-ért bagó.
Annyit tegyél meg vásárlás előtt, hogy alaposan nézd meg a külsejét, látsz-e rajta bárminemű külsérelmi nyomot, illetve egy gépben lásd, hogy működik az a megvenni kívánt példány. Ha ebbe nem megy bele az eladó, akkor hagyd, ha minden OK, akkor vedd meg.
Remélem beválik!A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
KrAt
veterán
válasz tibaimp #72804 üzenetére
"Kapugarancia" van hozzá, 15k a lemez, igazából backupnak vagy kameraszervernek akarom használni (vagy egy WD RED 4TB-m, az is szinte 0km-es, még nem tudom, melyik melyik legyen) egy 1U-s szerverben.
Még azt nem tudtam eldönteni, ha heti 1x akarok menteni, akkor a maradék 6,5 napban húzzam ki a caddy-t, vagy ne..
-
tibaimp
nagyúr
válasz jambiyya #72823 üzenetére
Attól függ, mire akarod használni:
- HDD, ha adat tárolása a cél, mert én úgy tudom, de az SSD topikban kérdezz inkább rá, hogy SSD-n nem jó adatot tárolni, mert a "fiókban" tárolva az eszközt, vagyis nem kap áramot évekig is akár, tönkremehetnek rajta az adatok!
- SSD, ha a gépbe kerül beépítésre, mondjuk játékok futtatására, vagy, mint nálam is, szintén 2TB-os Crucial, az utils programok (minden is) arról indulnak.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz jambiyya #72819 üzenetére
2TB-os méretben, ami ajánlott és 7200-as azok a Toshiba MGxx, Steagete EXOS, WD Black, WD Ultrastar, WD Red PRO, Seagate Ironwolf NAS PRO, szóval az Enterprise kategória.
Az a gond, hogy például a Seagate Barracuda ST2000DM008 is 7200-as, 2TB-os, de SMR-es, és kb. ez igaz a többire is, pl.: Toshiba P300 2TB-os méretben, vagy a WD Blue-ra WD20EZBX szintén!!
Itt vannak az adatlapok: [link] , [link] , [link]A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
jambiyya
őstag
Sziasztok!
WD20EFRX-em kondija naponta 20%-ot csökken, már nekiálltam lementeni róla mindent (a rendszer egy SSD-n van).
7200-as, CMR-es, ugyancsak 2TB-os HDD-t szeretnék helyette.
Visszaolvasva 35-40k között vannak a jobbak.
Esetleg olcsóbban is van ajánlott cucc?
Köszönöm előre is a javaslatokat. -
tibaimp
nagyúr
válasz tknof1871 #72817 üzenetére
Nem írtad fentebb, hogy tükrözve vannak a HDD-k, azért nem értettem, miért csak a 3TB jöhet szóba.
Azt, hogy 7200-as és 5400-as HDD-ket lehet-e keverni, illetve más gyártótól lehet-e alkalmazni, nem tudom, nem használok RAID-et. Van erre is célfórum itt.
A Toshiba HDWD130UZSVA CMR-es, az jó, ha azt szeretnél. A P300 szériából jellemzően a HDWD2xxxx jelzésűek már SMR-esek, szóval arra figyelj vásárláskor, hogy tuti azt kapd, amit írnak is az oldalon (nem csak elírta valaki).
-
tknof1871
őstag
válasz tibaimp #72816 üzenetére
Nem értem ezt a mondatot! RAID-be vannak, vagy miért ne lehetne eltérni a 3TB-tól?
1 HDD-t kiveszek a házból és 1 HDD-t beteszek. Ez fog történni.
Ha a két HDD eltérő méretű akkor a tükrözés miatt az egyik HDD-nek kihasználatlan kapacitása lesz. Semmi értelme.
Megnéztem az árukeresőn a 3 TB-os 3.5"-os HDD-ket. 38 000HUF-ig 5400 rpm mind. Az 5400 rpm-ek mind parkolják a fejet? Még mindig? Az nem jó az élettartamnak. Nem tudom mennyire probléma ha 2 eltérő rpm-es HDD-ből van a tárolóhely. (Nem tudom, ezt lehet RAID 1-nek nevezni? Ha lehet akkor a Microsoft inkább hagyta volna, hogy új nevet adjon neki.)
39 000 HUF a Toshiba P300 3.5 3TB 7200rpm 64MB SATA3 (HDWD130UZSVA). A kapacitás, a fordulatszám, a cache ugyanaz mint a Toshiba 3TB DT01ACA300-ban. Az ár... Hát fájó szívvel , de ennyit még kifizetek.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
tibaimp
nagyúr
válasz tknof1871 #72815 üzenetére
"A kapacitásban gondolom nem praktikus eltérni az új HDD-nél."
Nem értem ezt a mondatot! RAID-be vannak, vagy miért ne lehetne eltérni a 3TB-tól?
Ha nincs ilyen gond, és gyanítom, hogy nincs, akkor több HDD is szóba jöhet, attól függően mennyi pénzt szánsz rá, és mekkora tárkapacitás kellene (tipp: 4-6TB-ban gondolkozz):
WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf ezek CMR HDD-k, 3 év gar, halk (főleg a WD Purple), olcsóbb.
Vagy 5 év garos, nagyobb írástűrésű példányok: Toshiba MGxx széria, Seagate EXOS.[ Szerkesztve ]
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Win 10 alatt 2 darab Toshiba 3TB DT01ACA300 alkot tárolóhelyet. Otthoni használatra szolgál. Az egyik tönkre fog menni. Vajon mivel lenne célszerű ésszerű helyettesíteni? A kondíciója már csak 20%.A 2 HDD részletes adatai és link az árukeresőre. Már nem forgalmazzák.
Gyártó: Toshiba
Modell: 3TB 64MB 7200rpm SATA3 DT01ACA300
Kapacitás 3000 GB
Fordulatszám 7200 rpm
Cache mérete 64 MB
Maximális adatátviteli sebesség 6 Gbit/s
Csatlakozók SATA3A kapacitásban gondolom nem praktikus eltérni az új HDD-nél.
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
newmoonlight
senior tag
Lauda, tibaimp: Köszi!
-
tibaimp
nagyúr
válasz newmoonlight #72810 üzenetére
Elírás 7200-asok! Mondjuk az Árukeresőt azt inkább hagyjuk....
[link]A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
titán
válasz newmoonlight #72810 üzenetére
Elírás.
-
newmoonlight
senior tag
-
tibaimp
nagyúr
4TB-os Red Plus-ra [link] WD40EFPX vagy a korábbi WD40EFZX, mert ezek váltották a WD Red-et. A "sima" Red nem jó, mert SMR-es, és a NAS-ban nagyon nem ajánlott keverni a CMR-SMR HDD-ket.
-
őstag
Sziasztok,
Syno DS415+ NAS-ban, SHR RAID-ben (RAID5) 4db 4TB-os WD lemezből meghibásodott egy WD40EFRX. Érdeklődnék, hogy mire volna érdemes cserélnem?
Manapság igen ritkán van használatban a NAS, akkor sem a nagy írás-olvasási sebesség a fontos. Családi ereklyék, mentés mellett, néhány tera könnyen pótolható média tartalom található a NAS diskeken. -
newmoonlight
senior tag
válasz tibaimp #72806 üzenetére
Köszi a választ! Viszont jó lenne, ha a fórumtársak közül valakinek lenne személyes tapasztalata arról, hogy
1. Mennyivel (netán zavaróan?) hangosabb a 7.200-as Purple, mint az 5.400‐as, illetve
2. Mennyivel hangosabb (vagy halkabb) a Toshiba MGxx, mint a 7.200-as Purple?“Míg az ENIAC számológép 19 ezer vákuumcsővel van felszerelve és 30 tonnás, a jövőben a kompjútereknek talán ezer cső is elég lesz, és az is lehet, hogy nem lesznek nehezebbek másfél tonnánál.” (Popular Mechanics magazin, 1949.)
-
tibaimp
nagyúr
válasz newmoonlight #72805 üzenetére
Először is leszögezném, hogy a hangosság nagyon szubjektív dolog, kinek mi hangos!
8TB fölött a WD Purple családot leváltja a Purple PRO [link] , [link] , azok már mind 7200-as RPM-esek, így hangosabbak is. Ennek ellenére még mindig a WD Purple/Purple PRO a leghalkabb HDD. Az a gond a Purple PRO-val, hogy erősen túlárazott!
Esetleg tudom még javasolni a Toshiba MGxx szériát, abból van nekem itthon egy 16TB-os változat, annak se hallani a hangját. Neki kettő is van [link] , [link]
[ Szerkesztve ]
-
newmoonlight
senior tag
A segítségeteket kérném. (Pár hónapja már felmerült a HDD-csere szükségessége, de mostanáig elhúztam a dolgot.) Eddig -nagy megelégedésemre- WD Purple (5400 rpm-es) HDD-im voltak (kb. 5db), 1-10 TB-os méretben. A csendes működés kiemelt szempont volt, ezért (is) teljesen elégedett voltam velük, és nem szívesen váltanék más márkára, vagy típusra. A mostani (10TB-os) utáni méretek közül a 14, ill. 18TB-os darabokat nézegetem, viszont ezek már 7200rpm-esek. Az Árukereső.hu-s vélemények nem teljesen egységesek, ezért azok alapján nehéz döntenem.
A kérdés az, hogy maradva a WD Purple típusnál, a 14-18TB-os méretnél, ill. a csendes működést a legfontosabb szempontként kezelve
1. Ti melyik típust ajánlanátok, illetve
2. ha van személyes tapasztalatotok is az ajánlott változattal, azt légyszi említsétek meg.“Míg az ENIAC számológép 19 ezer vákuumcsővel van felszerelve és 30 tonnás, a jövőben a kompjútereknek talán ezer cső is elég lesz, és az is lehet, hogy nem lesznek nehezebbek másfél tonnánál.” (Popular Mechanics magazin, 1949.)
-
tibaimp
nagyúr
Attól függ, mennyi az ára és van-e rá valamilyen garancia, vagy csak "kapugarancia".
Egy mostani WD Ultrastar (közben a WD megvette a HGST-től), olyan ~60e Ft körül van, 5év garral!!A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
Ott a link a belassulásra az előző hsz-ben ! Pár 10MB/sec. Az USB 3-as ház tud olyan ~100-120MB/sec körül (saját tapasztalat), ezek a mai CMR HDD-k 5400-as meg olyan ~150-200MB/sec-et.
Az Ironwolf is jó, CMR-es, 3év gar, de a P300, amit linkeltél, ismét csak SMR-es [link] , szóval ugyan az vonatkozik rá, mint a S300-ra.
-
addikt
Bántani nem fog
Én nem félnék tőle, kíváncsi vagyok mint mondanak a többiek
⏺︎ Szeretnél akár 50-90.000 Ft-ot is egyszerűen zsebre tenni bankváltással? ⏺︎ Küldök neked meghívót a Gránit, Unicredit, K&H vagy Raiffeisen Bankok egyikéhez! ⏺︎ További részletekért írj privát üzenetet! ⏺︎ ️
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2025: AI a grillsütőben
- További aktív témák...
- WD Black SN850X Game Drive NVMe PCIe Gen4 x4 SSD 1TB - PS5 kompatibilis eladó - 3 év garancia
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP)
- BONTATLAN/Samsung Portable SSD T9 1TB
- Új SanDisk ultra 64GB - 128GB MicroSDXC kártyák . Árak a hirdetésben .