-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz Demizson92 #70699 üzenetére
Én most vettem 4tb-os wd red plust a konzolvilágnál 36500 volt. Nyilván plusz 7500at megér a dupla méret ha van is rá igény.
https://tinyurl.com/rasoapro
-
Demizson92
aktív tag
válasz tibaimp #70698 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat, tehát akkor ez vehető? [link]
Illetve másik kérdés, úgy látom ez a 2TB-os 29e Ft, de a 4TB pedig 40e, akkor megéri már a 4-est venni és ugyanúgy halk, CMR és 3 év garis?Kérlek tisztelj meg azzal, hogy, ha egy privát üzenetet kapsz, akkor válaszolsz is rá! Köszönöm szépen!
-
tibaimp
nagyúr
válasz Demizson92 #70697 üzenetére
Az SSD sokkal gyorsabb mint egy HDD, kb. minden szempontból, cserébe egy 2TB-os SSD minimum duplája a 2TB-os HDD-nek (~70eFt vs 30eFt).
HDD: 2TB-os méretben jó lehet a WD Purple/WD Red Plus ezek 3 év gar, CMR, halk olcsóbbak közé tartozik.
SSD: van külön topikja. [link]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Demizson92
aktív tag
-
tibaimp
nagyúr
válasz Demizson92 #70695 üzenetére
Pontosítás kellene, itt elsősorban a méret (TB) és a pénz kérdése a fontos, mert ha elég 1-2TB, akkor vehetsz nyugodtan 1-2TB-s SATA SSD-t is, ha hajlandó vagy megfizetni, de amennyiben 4+ TB-ban gondolkozol, gondolom onnantól HDD téma, mert több 100.000 Ft-ot nem tudom ki akarsz-e adni erre a célra SSD-re.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Demizson92
aktív tag
Sziasztok!
Asztali PC-be játékok tárolására és / vagy futtatására keresek HDD-t és/vagy SSD-t.
Jelenleg van egy 500as Kingston nvme SSD-m, de ez kevés lesz úgy érzem.Segítségeteket előre is köszönöM!
Kérlek tisztelj meg azzal, hogy, ha egy privát üzenetet kapsz, akkor válaszolsz is rá! Köszönöm szépen!
-
tibaimp
nagyúr
válasz Steve1207 #70692 üzenetére
Ez a HDD már a WD Ultrastar kategóriáját erősíti, szóval ez is már WD winyó lesz. Simán vállalható. A számozás, HC550 a nagyobb TB kapacitással függ össze. Ha jól emlékszem a HC550 kategóriában csak 16-18TB-os HDD-k vannak.
Amúgy ezek Enterprise szintű, nagy írástűrésű HDD-k, 550TB/év írástűréssel, 2,5 millió óra MTBF, 5 év gar, stb. Valószínűleg halk sem lesz! A WD Gold széria kifejezetten hangos.
szerk: jól emlékeztem: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Steve1207
veterán
Sziasztok,
HGST HC550 mennyire vállalható 0-24-ben működő otthoni gépezetbe? Eddig a PURZ-ok kiválóak az elmúlt 3-4 évben, így először a WD121PURZ lett volna kinézve, de egyre jobban kipróbálnám a HC sorozatot. Összefoglalóban csak a HC530 volt említve, de gondolom még sok tapasztalt sincs ezekről. Köszi az infókat.
-
veterán
válasz King Unique #70689 üzenetére
Családi fotókból van 1 példány a mostani usb-s 2TB WD vinyón, most lesz egy a másik vinyón, illetve a google photos felhőben, igaz jó minőségben, nem eredeti minőségben.
Még melóhelyre lehetne bevinni egy példányt ha gebasz lenne.https://tinyurl.com/rasoapro
-
Dr. Akula
félisten
válasz rasotamas #70688 üzenetére
Mivel tárolásra fogod használni, nem nagyon érdemes aprózni partíciókkal, menjen egybe az egész, nincs annál rosszabb, mikor 50 giga kéne valamire, de csak 49 van, a másik partíción meg még 5. Ha windowsos gépen használod csak, akkor GPT (MBR mai méreteknél már inkább hanyagolandó - kis infó), aztán mehet rá az NTFS. Ha NAS-ba megy, akkor meg ext4, szinte mind linuxos. De a NAS úgyis meg tudja formázni magának, oda nem kell előre készülni semmivel.
"Egy részén szeretném a családi képeket mint kincset tartani"
It a megoldás a TÖBB vinyó, nem a filerendszer fajtája. 1 vinyóban (vagy SSD-ben, pendriveban) nem szabad bízni, előbb-utóbb úgyis jön valami hiba.
""temp" "temporary" "tmp" "ideiglenes" "idg" "mentés" "mentés_kingstonpendrive" "sulimentés" "telómentés" "telómentés_Mate10Pro"
Ez minden csak nem használható"Én azt szoktam, hogy ha sokáig felé se nézek valaminek, az nem volt annyira fontos mint elsőre gondoltam, és mehet a lecsóba. Ha hiányzott volna, már nem lenne a tempben.
-
King Unique
titán
válasz rasotamas #70688 üzenetére
Ezt megmondja ám a webes kereső és sz itteni is, meg hogy 2 TB felett alapesetben (SATA, 512e szektorméret) értelemszerűen GPT séma szerint kell inicializálni a HDD-t a teljes lemezterület használatához.
How to format a new hard drive on Windows 10
"Van valamilyen ajánlott adattárolási rendszerezési irányelv, tipp valahol?"
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tibaimp #70687 üzenetére
Köszi!
Ezer éve nem foglalkoztam ilyesmivel, évek óta ssd+usb külső vinyó van.
Hogy kell partícionálni meg ilyesmi? Van valami GPT/MBR dolog is.
Rendszer nem lesz rajta. Érdemes egyben hagyni?Van valamilyen ajánlott adattárolási rendszerezési irányelv, tipp valahol?
Általában tömve vannak a vinyóim ilyenekkel mint:
"temp" "temporary" "tmp" "ideiglenes" "idg" "mentés" "mentés_kingstonpendrive" "sulimentés" "telómentés" "telómentés_Mate10Pro"
Ez minden csak nem használhatóEgy részén szeretném a családi képeket mint kincset tartani (usb-s vinyón is rajta van és maradna is), ezen kívül játékokat telepíteni, filmeket/zenéket tárolni.
Illetve régi egyetemi pdf-ek, korábbi munkákból pdf-ek, dokumentumok, régi letöltések, több rendszerrel ezelőtti Dok és Download mappák.Talán aminek van értelme azok az "Installerek" "programok" (telepítve), "Filmek", "Sorozatok", "játékok" mappa
Ez egy katyvasz. Van jobb?
-
veterán
válasz #12516608 #70683 üzenetére
"a személyes átvétel varázsa"
Mármint a parkolási mizéria bárhol a Hungárián belül?
Amíg kint volt a Firstshop a 17-ben néha mentem oda személyes átvételre, nagy ritkán az alzába is elmegyek, bár némi kerülő, de legalább van saját parkolójuk.
De ha pont a mindennapi útvonalam mentén van Foxpost automata egy benzinkúton, mit keringjek?
Mitől lenne szállítási sérült? Szépen be szoktak vastagon csomagolni mindent.https://tinyurl.com/rasoapro
-
tibaimp
nagyúr
válasz rasotamas #70679 üzenetére
OK, jónak tűnik, de nem ismerem a boltot! Ami fura, hogy nincs feltüntetve (vagy én nem látom) a pontos nevét, vagyis a WD40EFZX kifejezést. Mert ennek kellene lennie, majd ezt figyeld, [link]
-
veterán
Még soha nem vásároltam náluk, múltkor vettem a Compkerben valamit amivel egy cég, az a Váci úton volt a KV mellett közvetlenül, most nem találom, lehet megszűnt.
Amúgy is Foxpost kérem, mert így nem kell Pesten rohangálnom mikor hazafele megyek az agglomerációba, csak megállok egy útba eső Foxpost automatánál.https://tinyurl.com/rasoapro
-
veterán
válasz tibaimp #70678 üzenetére
Végül a Red Plus lett a konzolvilágtól:
https://www.konzolvilag.hu/pc/wd-red-plus-4tb-35-128mb-5400-sata3
36500, ennél olcsóbban lila sincs.
Mai megrendeléssel még a foxpost is ingyen van.
Ha elírás és sima red akkor elállok.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz rasotamas #70677 üzenetére
Mert "általában" a Red Plus a drágább, ekkora méretben, 5-6e Ft-al is. Azt én nem tudhatom, hogy Te hol veszed! A plusz chache kb. semmit nem jelent.
Arról győződj meg, hogy tuti Red Plus legyen, ne csak "sima" Red, mert az SMR-es lesz és az "szokott" olcsó lenni.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
veterán
válasz tibaimp #70672 üzenetére
Miért vennéd a Purple-t a Red plus helyett?
Ahol venni akarom mindössze 1400 forinttal drágább a Red, de azt írja abban 128MB cache van, és 150 helyett 175MB/s az írási és olvasási sebessége.
Ezen kívül a red plusz 110 grammal könnyebb, picit kevesebbet fogyaszt, és inkább szerverekhez ajánlják, míg a lilát számítógépekhez és kamerarendszerekhez.Szerk: Sőt, igazából egy másik boltban 4 ezerrel olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz rasotamas #70673 üzenetére
Igen, ez a kettő legyen arra figyelj: HDWD130EZSTA, HDWD130UZSVA
Ezek CMR-ek, 2 év gar!
Az a baj a kevert szériákkal, mint ez is, hogy a bolt vagy tudja neked garantálni, hogy ezt a jelzésűt küldi, vagy nem! Ha nem, akkor meg mehet a visszaküldés, szarakodás, stb...szerk: most néztem a WD30PURZ olyan 4-5e Ft-al drágább, mint a P300! +1 év gar, és tuti CMR-est kapsz. De Te tudod, a Te pénzed.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz rasotamas #70671 üzenetére
A Toshiba P300 4TB-os változata SMR-es (a 1-3TB-is még nem az) azért nem ajánlott!
Vagy, amit írtál, WD Red PLUS, vagy WD Purple, ezek tuti CMR, 3 év gar, halk! olcsó legalábbis a WD Purple. Én inkább Purple-t vennék. Az, hogy WD40PURZ, WD42PURZ az mindegy. A 42-es újabb.
-
veterán
Sziasztok, általános felhasználásra kéne a gépbe egy kb 4TB HDD, mert amennyi hely kell azt SSD-ből nem lehet kifizetni
A nem napi szinten használt játékok és egyéb programok, filmek, zene lene az elsődleges szempont, jelenleg egy 2TB külső HDD-t használok erre de erősen érződik, hogy az nem erre való, azt majd rádugom a routerre Naskodni.
Kérdésem, hogy jól látom, hogy a Toshiba P300 már nem ajánlott vétel, helyette kéne egy WD red plus WD40EFZX?https://tinyurl.com/rasoapro
-
tibaimp
nagyúr
-
P1eTr0
aktív tag
Sziasztok!
Asztali számítógépre, kifejezetten adattárolásra, valamint néha torrentre, illetve munkára (belépőszinten videóvágás...) a WD Purple jó választás? Konkrétan a WD84PURZ típus?A Pro azért nem volt szimpatikus, mert 7200-as, és talán a sima halkabb. Most egy ilyet használok, nagy megelégedéssel: WD40PURZ
Minden választ előre is köszi!
Normális vagyok. Megmondták a hangok is.
-
TIT
veterán
válasz MaxxDamage #70664 üzenetére
Akkor ok.
tibaimp: Igen néztem,csak nem gondoltam bele,hát addig nem élek.
A lényeg,hogy végre vége,holnap megyek érte.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Ezek a mai HDD 300.000 ill. 600.000 indulásra, megállásra vannak méretezve, ez benne is van az adatlapjaikban, szóval ettől többet tudnak.
Ha minden nap bekapcsolod csak 1x akkor az, ha jól számolok ~822 évA tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Annyi parkoltatás nem lesz vele amit valójában bír.
Attól hogy 24/7-re van "tervezve" és te nem pont úgy használod, az nem jelenti azt, hogy azt a felhasználó módot ne bírná.◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
-
Dzsekó
addikt
Arra ajánlott=arra van optimalizálva. Azaz olyan körülményekre jobb választás az arra optimalizált HDD. De az nem azt jelenti, hogy mezei asztali körülmények között nem működik megfelelően az ilyen HDD. Valamivel lassabb a Purple szekvenciális írás-olvasása, de egyrészt ez nem számottevő, másrészt szekvenciálisan ritkán dolgozik a HDD (kivétel kamera rögzítés), legtöbbször véletlenszerű írás-olvasás történik, ott meg nem érezni különbséget szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
TIT
veterán
válasz tibaimp #70658 üzenetére
Ok.
Egy vidibe azt mondta a srác,hogy a lila írása lassabb,pont a rögzítés miatt.
MaxxDamage: Hát igen,azért írtam rég volt,azóta változott a Toshiba.
Dzsekó: Akkor megnyugodtam,csak a honlap kategórikusabb,a laikus meg betojik,hogy jaj akkor azt ne mszabad venni,mert arra ajánlják,sokat nem ér a wd ajánlása.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Mint ahogy előttem írták, a módosított funkciók asztali környezetben NEM aktivizálódnak. Tehát a Red Plus és a Purple is normál módon működik asztali környezetben.
Amióta Green-t átrakták a Blue szériába (és rosszabb minőségű lett), azóta csak Red (régebben sima Red, aminek utódja Red Plus lett) és Purple szériákat használok/használunk asztali környezetben gond nélkül, ami uszkve 10 éve biztos van. -
Ugyan már...
Red Plus az egyik legjobb (bármire) szerintem. (Pro az hangos picit, mert gyors "7200rpm" is)
P300 (2/3TB) az már rég volt, azóta minden sokat változott...régen a Red-ből is sima Red volt (most van Pro/Plus változat is)
Purple szintén jó (az Camera rendszerhez való, de az nem jelent semmit.. 24/7-re tervezett szintén jó!)... gyártói dokumentumokat át kell nézni (azonosító szerint) és dönteni..◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
-
TIT
veterán
válasz MaxxDamage #70656 üzenetére
Jó mi? Csak tünjek már el,jó a vacak is
Pedig a toshibát tesztelted de az 5 éve volt.
Az a baj,hogy egy 7 évesnek lesz aki 500km-re lakik és nem akarok kiszúrni vele.
Néztem 2 toshibát de az 4tb-s smr-es.
A WD red plus lesz végre.
Köszi mindenbodrinak.[ Szerkesztve ]
-
Jó lesz az neked. 😉
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
-
TIT
veterán
válasz MaxxDamage #70645 üzenetére
Ok,akkor visszamondom a kéket,red akkor jó?
Mi a difi a plus és a pro között?
F34R: Toshibát néztem elöször,csak állítólag hangos,néztm egy 4tb-set de ott cmr-t és smr-t is ír.
Nehogy kinyírja a redet a gép kikapcsolása vagy a parkoltatás,lehet toshiba lesz,csak kell nem smr-es.[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz Haas01 #70648 üzenetére
Egyet semmiképp nem vennék magában, ha fontos a rajta tárolt adat. Ha nem, akkor persze jó lesz 1 is. Jó igásló, ha nem fogsz ki gyárilag selejtes példányt (arukeresőben 1-2 ember panaszkodott rá) remélhetőleg sokáig fogja húzni nálad.
Én annyit csináltam, hogy kikapcsoltam a parkolást, különben pár másodperc inaktivitás után kiparkolja a fejet, és hallható hangja van amikor visszaáll az újboli olvasás idejekor. Lehet h. ezzel az állandó parkolgatásokkal is kihúzza az 5 év garit, de én inkább kikapcsoltam. Picivel magasabb lesz a fogyasztása, cserébe nem gyilkolja a mechanikát az állandó tornáztatás.
Ebben a cikkben leírják hogyan kell, és mit látsz ellenőrzéskor ha jól csináltad:
Seagate Exos X18 Review (realhardwarereviews.com)[ Szerkesztve ]
-
-
joomt
csendes tag
Sziasztok. Én is vásárolnék valamilyen 2 TB Hdd-t, cmr-st, PC-be, melyiket tudnátok ajánlani? Köszönettel.
-
Haas01
tag
Sziasztok!
QNAP NAS-ba keresünk 10 TB feletti HDD-t.
Adattárolás mellett 3 db 4K kamera képe lenne rögzítve rá és torrentek is futnának.
Erre elég lehet egy Seagate Exos X18 18TB ST18000NM000J? Ár érték arányban ez elég jónak tűnik.
Vagy érdemes lehet 2 HDD-re megbontani a terhelést, mint 2x WD Red Plus 6TB WD60EFZX?Egyéb alternatívákat is szívesen fogadunk hasonló árfekvésben.
-
F34R
nagyúr
válasz MaxxDamage #70645 üzenetére
Nekem is van CMR es toshiba es szerintem is jobb mint a WD Blue.. ar ertek aranyban meg foleg.
-
Mind1, én fenntartom a korábban írtakat!
P300 is jobb (talán) mint a Blue...de ami nem CMR, az már (nekem) biztos nem kellene.◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
TIT
veterán
válasz MaxxDamage #70632 üzenetére
Lila kamerákhoz,írés lassú,piri meg nashoz,marad a kék.
Nem hinném,hogy ez jobb lenne. [link]
u299975: Azt írtad jó a kék,neked is van.,állítólag nem lassúak az 5400-esek.
Lauda: Egyértelműt nem kaptam,mert akkor nem vacilálok.,de a gagyi seagatenél biztos jobb.
Az meg,hogy SMR,LMR ki kéne írni,ezért már volt gubanc a gyártóknak.
Megérzésemre hallgatok,az még nem hagyott cserben.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Jahno: Köszi az infót!
ankaz: akkor ezt már neked kell eldönteni, mert a 6TB-os WD Red Plus, ami ajánlott HDD (3 év gar, CMR, halk), meg ér-e neked +8000-10000Ft-ot a 6TB-os P300 Toshiba-hoz képest.
-
tibaimp
nagyúr
6TB méretben az egyik legolcsóbb HDD a Toshiba P300 [link] . Pont az SMR miatt nem ajánlott, de itt egy itteni vélemény, a Te pénzed, Te döntésed: [link]
A megbízhatóság és az olcsóság nem együtt jelentkező kategória!
Amit Lauda kolléga írt, ha valami nagyon fontos, legyen meg 3. helyen is.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
ankaz
tag
Sziasztok!
Segítsetek kélek. Olvasom, hogy az SMR nem ajánlott mert be tud lassulni. Ha a sebbesség nem szempont, akkor még vehetem ezeket, vagy más dolog miatt is kerülendő?
Konkrétan, 2-3 havonta berakom a gépbe, rámásolok X gigát és kiveszem, bekerül a ruhás szekrénybe. Hogy az online állapotában az X gigát mennyi idő alatt másolja át az nálam nem lényeges.
Ami viszont nagyon fontos lenne, hogy megbízható legyen, ha 5 év múlva előveszem, akkor is lehessen róla lementeni vagy rámásolni. Gondolom nem lehet megmondani hogy mely típusok hajlamosak tönkremeni, de ti mit választanátok, ha a sebesség nem szempont?
(az ár jobban számít jelenleg, min. 6TB kellene)Köszön válaszaitokat előre is.
-
adler741
tag
plus-ra gondoltam ugy néz ki az lesz.
-
tibaimp
nagyúr
Nem akarlak elkeseríteni, de ha az WD40EZAZ, akkor az 5400-as és SMR-es, az pont nem ajánlott! [link] .
Pedig itt mindenki a WD RED Plus, WD Purple szériákat "szokta" ajánlani. A WD Blue-nak az 1TB-os változata, ami 7200-as és CMR (WD10EZEX), ami esetleg jó lehet, mint nagyon olcsó alternatíva.Ez a baj az ilyen "kevert" szériákkal, megzavarja az embert totálisan. A Seagate SkyHawk és a Toshiba P300 ilyen még. (legalábbis, ami így most hirtelen eszembe jutott)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MaxxDamage #70632 üzenetére
+1
Úgy biza. Ezek a Blue-k csak az átnevezett Green-ek. Lassúak, mint a csiga. -
Biztos nem vettem volna Blue-t!
Purple vagy RED Plus (CMR mind2 nem SMR)◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
válasz adler741 #70626 üzenetére
RED Pro vagy Plus? (elsőnek Pro írtál, már Plus-t)
Akkor melyik?◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
TIT
veterán
Az LMR megbízhatóbb?
A kék 4tb-s mennyire jó?
Kizárásos alapon az marad mert a piri és a lila nem igazán jó asztaliba,ami nem nonstop megy. -
adler741
tag
4 vagy 6 terrás méretben, purple már van a gépemben, nem hallani a hangját, de szeretnék most red pluszt venni egy másik gépbe.
-
adler741
tag
Üdv urak.
Egy wd red pro vásárlásán gondolkodom,kérdésem az lenne hogy mennyivel hangosabb egy purple-hoz képest,ha egyáltalán hangosabb.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Teal'C #70612 üzenetére
Ez is jó HDD, ahogy Lauda írta. Annyi, hogy a Gold széria kifejezetten hangos!
Az a gond, amit a többiek fentebb írtak, ez is "csak" HDD, az összes korlátozottságával!
Esetleg, amit u299975 kolléga írt, hogy ezt a bizonyos rendszeredet kipróbálni egy olcsó 1TB-os HDD-vel, hogy egyáltalán bírja-e a HDD, mint eszköz! Ha nem azzal, amit ő írt, akkor egy WD Black 1TB 7200-as, az nem olyan drága.
-
Teal'C
veterán
Esetleg erről mi a véleményetek wd gold 16tb/512mb [link]
[ Szerkesztve ]
"Nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés" Nem már nincs kerítés!!!
-
törölt tag
válasz Dzsekó #70607 üzenetére
"ha sok pici fájl olvasása történik szétszórva a HDD-n, akkor lehet gond." --- Én is céloztam ilyesmire, de nem voltam elég egyértelmű. Nomeg a mechanikát is durván igénybe veszi.
WD10EZEX-et javasoltam próbára, de az ilyen sok egyidejű dirib-darab szir-szarok olvasása ugyanúgy igénybe veszi a HDD-t mint a masszív torrent. És "zajos". Persze, mert ekkor már hallatszik a seek hang.
-
tibaimp
nagyúr
-
Dzsekó
addikt
válasz Teal'C #70603 üzenetére
Alapból a 18MB/s nem olyan sok, de ha sok pici fájl olvasása történik szétszórva a HDD-n, akkor lehet gond. Ilyen esetben már SSD-t javasolnék, mint RAID-el való vacakolást. Igaz, drágább beruházás, de hosszútávon megéri. 1TB-os Samsung SSD már megfizethető áron van.
Szerk: ritka, de akadozás lehet sata vezérlő vagy sata driver hiba is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tibaimp #70605 üzenetére
Hosszú évekig "távüzemeltettem" szervereket, onnét van bizonyos gyakorlati tapasztalatom. A "storage"-okkal csak elméleti, de ott is átéltem, amikor a frankfurti guruk nem követték az utasításaimat, hanem önálló intézkedésekbe kezdtek, úgyhogy 300GB adatvesztés helyett 20-50-szer nagyobb szart csináltak. 2-3 napos "restore" helyett 2-3 hónaposat csináltak.
De szakmailag meg tudták indokolni.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz #12516608 #70604 üzenetére
Kösz a gyorstalpalót! Nem foglalkoztam még RAID-el, így ez nekem totál kimaradt. Mondjuk annyit, amit a számok is mondanak, mint 0,1,5 tudtam, de ez konvergál a nullához.
-
törölt tag
válasz tibaimp #70602 üzenetére
RAID5 tömbbel lehet kb. duplázni a konkurrens olvasási kérelmek kiszolgálásának sebességét. 3 db tök azonos HDD kell hozzá. 2 HDD kapacitását fogja hozni, redundánsan, hibatűrően, ha 1 HDD kiesik, a tömb még életben marad. Ha 2 HDD esik ki, akkor a tömbön tárolt adatoknak annyi.
RAID0 csak egyszerű összefűzés, redundancia és biztonság itt nincs. Lehet gyorsabb 1 HDD-nél, de nem törvényszerű. Ha 1 HDD bukik, bukott minden.
RAID1 a tükrözés. Maximális biztonság, de nem gyorsabb 1 HDD-nél.
RAID magyarul.----- Teal'C : a kiszolgálás főként attól fog függeni, hogy a HDD-n mennyire szétszórtan fognak elhelyezkedni a beolvasandó adatok és mekkora a töredezettség. A nagy méretű cache memória segít és ha média megosztás a cél, akkor a lejátszó szoftver pufferelési szolgáltatása kisimítja a zökkenőket.
WD10EZEX-szel (7200 RPM, 1 TB) ki lehet próbálni, olcsó, gyors megbízható.Milyen lap az, amin csak 2 db SATA3 port van?
-
Teal'C
veterán
válasz tibaimp #70602 üzenetére
Köszönöm
Ahogy naívan számolgattam kb 1-5mb ot kell olvasni hozzáférésenként/másodperc ha átlag 3mb 6hozáférés akkor 18mb/sec ennyit gondolom tud egy 7200rpm/256mb gyorsítótár.
A mostani az 5400rpm/64mb és ez akadozik lejátszáskor.[ Szerkesztve ]
"Nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés" Nem már nincs kerítés!!!
-
tibaimp
nagyúr
válasz Teal'C #70601 üzenetére
A RAID-hez annyira nem értek, még sosem csináltam magamnak se, de tuti van rá jó fórum itt. Azért írtam, mert valamelyik RAID tömbbel meg lehet közel duplázni egy-egy HDD sebességét, mivel az összeadódik, az már elég lehet a feltételednek.
Vagy marad az eredeti ötlet, bár én előtte kipróbálnám egy kisebb kapacitású, olcsóbb HDD-vel, hátha bírja "egyszerre 5-6 olvasást". Ha nem, akkor jöhet a RAID.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2025: AI a grillsütőben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- További aktív témák...