Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz katt777 #26398 üzenetére
Ha szűz SSD-re teszed, akkor valóban teljesen mindegy. Nekem egy sima 120-as SSD-m van, csak a rendszernek és a programoknak van fenntartva. Az archiválandó adataimat külső HDD-kre teszem, hogy maradjon elég hely a wear leveling funkció megfelelő működéséhez. Feleslegesen nem foglalom le a jól használható cellákat. Az SSD-nél egyébként a tartóssághoz hozzátartozik, hogy minimum 10%-nak üresnek kell lennie, ugyanis a Wear leveling ezen az üres területen pakolgatja önhatalmúlag az adatokat, hogy egyenletes maradjon a terhelés. A nagyobb kapacitású SSD-k ezért értelemszerűen tovább bírják. Ha például egy 120-as SSD-n 30 giga adat van, akkor a maradék 90 gigán lehet az adatokat mozgani. De ha egy 240-es SSD-n van 30 giga foglalt terület, akkor itt már 210 gigán lehet mozogni. Ezeket a példákat most szigorúan csak az 1000-es szorzóval illusztráltam, a valóságban persze 1024-gyel van számolva.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz worxland #26393 üzenetére
A gép így néz ki:
Alaplap: Asus Z97-A
CPU: Intel i5 4690K
RAM: Crucial 2x8GB 1866Mhz
VGA: Asus GTX 660 2GB
Hang: Asus Xonar D1HDD1: Seagate Barracuda 7200.12 500GB
HDD2: WD WD10003FZEX 1TBSSD: Samsung 840 PRO 128GB
Tehát RAM-ból van bőven, a pagefile pedig le van korlátozva 2GB-ra. A Lightroom rengeteg memóriát eszik, de a 16GB-ot is max félig tölti meg.
uTorrent-nél megnéztem, de azon kívül, hogy a letöltések a HDD-re vannak irányítva és a letöltött torrent fájlok is, én nem találtam temp mappára utaló nyomot... Szerintem ezeken kívül nem használ más mappákat..
Az Erőforrás figyelőben egyenlőre nem látok olyan programot, ami látványosan "zaklatná" az SSD-t...(#26395) Dluinet: Valóban azt írja, de csak mert a Töredezettségmentesítőn és a Hibernáláson kívül a többi "SSD-dolog" nincs kikapcsolva (Indexelés, prefetch, superfetch stb...) Amikor Windows 7 volt az SSD-n akkor ezeket a dolgokat beállítottam, de sokan azt javasolták, hogy Windows 8.1-nél már nem érdemes ezekkel foglalkozni, mert ha ide telepítem az OS-t, akkor az automatikusan figyelembe veszi, hogy SSD-n van, és annak megfelelően konfigurálja magát.
Tiszta telepítés volt, nem klónoztam semmit. (HDD-k telepítéskor lehúzva)
A partíció kezdete az SSD-n 10048576, ezt elosztva 4096-al egész szám jön ki, tehát elvileg rendben van.
Viszont akkor lehet, hogy beállítom a szokásos SSD optimalizálási dolgokat, hátha mégis szügség van rájuk a 8.1 alatt is.Szerk:
(#26391) Dluinet: Hogy érted a Lightroom Temp mappájának áthelyezését?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz katt777 #26396 üzenetére
A partíció visszaállítással kapcsolatban nálam csak az volt a kérdés, hogy a recovery HDD-ként, azaz az adatokat egymás mellé pakolva rakja vissza, vagy pedig figyelembe veszi az SSD Trim, és Wear leveling funkcióit. Tehát a visszaállításkor automatikusan a kevesebbet használt cellákba írja az adatokat, vagy pedig erre való tekintet nélkül egymás után pakolja.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
nagyúr
válasz Alx.Mercer #26392 üzenetére
oda van írva a képre, HDD-re van optimalizálva az OS
windowst tükrözted vagy telepítetted
alignálás rendben van?
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
worxland
addikt
válasz Alx.Mercer #26392 üzenetére
Nem, pláne, hogy amire te gondoltál, az terabit. Terabite nagyon durva vérfarkasos filmben lesz csak, esetleg a Piranha XXXIV-ben.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
worxland
addikt
válasz Alx.Mercer #26390 üzenetére
Resource Monitorral nézd meg, mi írogat ilyen sokat. Gépről többet is elárulhatnál (mennyi RAM van benne, mekkora a pagefile).
Tipp1: alapból kevés a memória, sokat használja a pagefile-t a gép (pölö a torrenthez vagy a Lightroomhoz, utóbbit nem ismerem, nem tudom, mennyi RAM-ot bír felzabálni)
Tipp2: torrent rosszul van beállítva és valamelyik temp-je az SSD-n van''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
nagyúr
válasz Alx.Mercer #26390 üzenetére
Lightroom temp részét irányítsad egy HDD-re
napi 50GB többnek nemigazán kéne lennie
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Alx.Mercer
aktív tag
Sziasztok!
A 6 hónapja vásárolt Samsung 840 Pro 128GB-os SSD-m eddig felírt adatmennyisége 36TB.......
Feltettem a Samsung Magician-t, hogy ellenőrizzem, és az is 36TB-ot mutatott...
Az SSD-n csak a Windows 8.1 64bit van és pár program. Azok közül max a Lightroom, ami komolyabb, a többi alapprogram csak (zenelejátszó, CD író stb)... Játék nem is volt rajta, videót nem szerkesztek, torrent HDD-ról megy... Az össes általam használt program mérete nem éri el az 5GB-ot...
Normális ez a mennyiség? Szerintem irreálisan sok....
[ Szerkesztve ]
-
RudY
addikt
Remélem még nem volt, és talán hasznos is lehet:
[SSD fából] úgyhogy a nyóckerben nem érdemes SSD-t venni -
troll81
addikt
sziasztok ssd vásárlás a problémám az adatlapomon lévő lapba vennék ssd-t most a satás van benne 120 gb max 240 kell de hogy milyet is pontosan azt szeretném meg vitatni illetve tanácsot kérni ebbe a csatiba 1 x M.2 Socket 3 M Key csatlakozással, 2260/2280 típus
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
-
RohenHun
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A barátom a lenovo z580 laptopjába szeretne ssd-t venni úgy, hogy a merevlemezt a dvd író helyére tenné. Ezzel lenne pár kérdésem:
1. Kinéztünk 1 ilyen ssd-t: Samsung 850 Pro Basic (elég nekünk ugye itt a Basic, ha a merevlemez helyére akarjuk a laptopba tenni?)
2. Meg neten hirtelen csak ezt találtam, ahol ki volt írva, hogy a lenovo z580-hoz jó. Ugye ez kell nekünk, ha a dvd író helyére akarjuk a merevlemezt berakni? link: [link]
3. Még vmit kell vennünk ehhez, vagy más ezeken kívül nem kell?
Előre is köszönjük a segítségeteket! -
Veriakilis
senior tag
120 GB-os SSD-t tervezek venni.
ASUS P5W DH Deluxe alaplapom van.
SATA 2-es csatlakozók vannak a lapon.Azt olvastam, hogy SATA3 kompatibilis a SATA2-vel, tehát SATA3-as SSD-t keresek.
17 000 Ft körüli áron.
OP rendszere egyelőre XP, később win7, win8.
Mit ajánlotok, ami gyors, és megbízható?
Üdv.: Veriakilis
A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
-
törölt tag
válasz katt777 #26379 üzenetére
Nekem nem Samsung-om van, de sokan használják, és megbízható márkának tartják. Partíciómentést eddig én csak HDD-re raktam vissza, SSD-vel még nem próbáltam, mert ennek az SSD-re gyakorolt hatásait még nem ismerem. Így maradt a tiszta telepítés.
A Samsung-os tulajok valószínűleg tudnak neked válaszolni a migrációs szoftverekkel kapcsolatban.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz lionhearted #26360 üzenetére
Ha valamin nincs értelme vitázni, az egy eldöntött tény, de a segítségért és tudásom bővítéséért mindenképpen hálás vagyok.
gb4400: Hát nálam hib. és lapozófájl kikapcsolása is alapvető, hotfix backupokat és minden helyfoglaló szemetet eleve törlök a windowsból. Wear leveling ilyen szintű működését nem ismertem, a spéci SSD defrag egyszerűen megnyugtat. Régi beidegződés.
Sajnos nagyon sokat olvastam kompaitibilitási problémákról SSD-ket illetően, remélem, a Samsunggal nem kell ezeket eljátszani.
Viszont az érdekelne, hogy a Samsung milyen migrációs szoftvert ad, mert annak hibáiról is olvastam már, vagy hogy éppen az elmentett vinyós win particiómentésemet gond nélkül felpakolhatom-e az SSD-re, aztán majd úgyis felismeri a rendszer felálláskor (ahogy pl. egy új vinyót).Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
Gyulus76
aktív tag
válasz Gyulus76 #26372 üzenetére
3 db SATA II és 2 db IDE HDD van a gépben. Egy 160GB-os SATA II-n volt a döglődő rendszer. A rendszer partíciót a Macrium Reflect nevű program ingyenes változatával szépen sikerült klónoznom az egyik 120GB-os IDE HDD-re. SATA II-t már nem tudtam beállítani rendszernek, mert azok 500 GB-osak, és más célt szolgálnak a gépben. Annak ellenére, hogy az új rendszer IDE HDD-n van, a sebesség szárnyra kapott. Már csak ki kell iktatnom a döglődő HDD-t. Egyelőre megúsztam csupán 160GB tárhely mínusszal plusz anyagi beruházás nélkül. A jövő pedig úgyis az oprendszer csere lesz, akkor majd visszatérek az SSD-re is. Köszi a tippeket.
-
glaci
őstag
válasz Dzsozi56 #26374 üzenetére
A "nagy" manual -ban bene kellene lennie, hogy milyen boot sorrendet lehet beállítani, ill., hogy miket lehet kiválasztani erre a célra.
Egyébként szerintem nagy bolondság lenne, ha ott lenne, de csak "dísznek" mert az OPrendszert meg nem lehetne róla indítani.
(Persze ez csak a véleményem ...)Szerk.:
Még annyi, hogy ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy egyelőre nem ajánlják, hogy ilyenbe ruházz feleslegesen, ha van elég SATA portod, mert a sebességben még nincs különösebb előnye.[ Szerkesztve ]
Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
Dzsozi56
tag
Kedves Fórumozók!
Abszolút "zöldfülűként" teszem fel a kérdéseimet!
Elöljáróban:
Új asztali gépet szeretnék összerakni, amit szigorúan hozzáértőre bíznék, de az alkatrészek kiválasztásánál sem szeretnék melléfogni. Választásaim között egy ASUS Z97-A alaplap szerepel, és a magyar leírásban bemutatott alaplapi M.2 Socket 3 M Key csatlakozás és az ezzel kapcsolatos rendszergyorsítás reklámozása felkeltette az érdeklődésemet.
Úgy gondoltam operációs rendszeri meghajtónak így egy M.2 SSD-t szereznék be, de a progik és egyebek tárolására is SATA3-as SSD-t vennék. Ez a konfig. csak akkor jöhetne szóba, ha a rendszer indításakor az M.2 socket 3-ba behelyezett a tárról gond nélkül tudna bootolni a gép. Erről semmi nincs a magyar nyelvű leírásban és az alaplapi BIOS (UEFI BIOS) ismerete nélkül, laikusként erre keresem a választ.Az ismertetőben csak a következő információt találtam a specifikációk között, de ez alapján nem tudok dönteni:
________
Bővítőhelyek: 2 db PCIe 2.0 x1 *1
Háttértár: 1 db M.2 Socket 3, , M Key csatlakozással, 2260/2280 típusú tárolóeszközök támogatása (PCIe módban)
*1 : A PCIe x1_1/2 kártyahelyek osztoznak a sávszélességen az M.2 Socket 3 csatlakozóval. Az M.2 Socket 3 alapértelmezésben le van tiltva.
________
A webáruházban egy Kingston 120GB M.2 SATA SM2280S3/120G SSD meghajtót találtam, illetve egy jóval drágábbat a Plextortól (128GB) ami PCIe formátumú. Ez eldönti-e alapból, hogy a fent említett PCIe módban melyik működne? Lsd: ASUS Z97-Pro alaplap on az M.2 2260/2280 formátumú tárolók PCIe és SATA módban is ntámogatottak.
Meg tudjátok mondani, hogy az alaplap BIOS-ában az innen való bootolás beéllítható-e?
Az alapértelmezésben letiltott M.2 socket a BIOS-ból engedélyezetté tehető? -
feedme
tag
Sziasztok!
Segitesetek választani, egy viszonylag régi gépbe kéne egy ssd. Sata II portal rendelkezik, win7 megy rajta. Keret kb 20k és valami 120GB körüli érdekelne.
Amit én kinéztem:
-CRUCIAL 128GB MX100 5 év gari lenne rá, de azt írtátok hogy annyira nem tartos.
-HyperX 120GB FURY 3 év garivalHa cserélném a gépet akkor majd szeretném ha az ujba is jó lenne, de ez gondolom benne van mindkettőben. Ha van valami más ami jó lenne, csak bátran.
Köszönöm szépen!
-
Emperor_
addikt
válasz Gyulus76 #26368 üzenetére
Belassul és nem fogja hozni a gyorsaságot.
A helyedben az SSD-zést a win7-re csere utánra tenném.Ha most akarsz venni valami gyorsabbat és SATA2-t már tudja az alaplapod, akkor SSHD-k körül nézelődj! Opció lehet még egy WD Black 1TB FZEX (most kb 23 eFt) + egy későbbi SSD vásárlás.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
ló úr
őstag
Sziasztok. A 2 SSD közül melyiket ajánljátok jobban?
Crucial MX100 128 GB vs. Corsair Force LS 120 GB ?
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni"
-
Gyulus76
aktív tag
válasz Emperor_ #26365 üzenetére
Milyen problémát okoz, ha nem "XP alá ajánlott" SSD-re telepítek XP-t? Gondolom, a TRIM-mel függ össze a dolog...
Oprendszert egyelőre anyagi okok miatt nem tudok cserélni. Későbbi terveim között persze ez is szerepel, de pár hónapig még nem foglalkoznék ezzel, ha nem muszáj. Most azonnal pedig semmiképpen.
-
klarkzone
tag
4GB-os SSD-m új életre kelt, megjelent az Android x86 4.4 r2, hogy milyen? Biztató. Vicces, nemrég még egy ezresért kínáltam itt a hardveraprón ezt az ssd-t, aztán bevágtam a szekrénybe, most nem adnám oda senkinek. Ilyen stabil, használható, androidot még nem láttam, és ha valamit elrontok ott a macrium restore... Ja, Antutu: 51k pont, és nemigazán akadozik semmi...
Ha valakit érdekel: [link][ Szerkesztve ]
-
Dendry
csendes tag
Sziasztok,
Asztali gépembe (rendszer...office, net, stb.) egy begbízható SSD-t keresek. ASRock B85M Pro4 alaplappal rendelkezek.
A Samsung 250GB 850 EVO SSD SATA3 MZ-75E250B/EU (850 Series, SATA3) a kiszemelt.
Mi a véleményetek? Jó választás?
-
Gyulus76
aktív tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, a rendszer HDD-m lassan de biztosan az örök bitmezők felé araszol. Időnként már HDD hibával be se indult a gép. Most működik, de borzasztóan lassan éled fel a rendszer, és használat közben is beleőszülök, mire valamit sikerül dolgozni rajta. A rendszer néhány hónapja volt telepítve, akkor még azt hittem, valami teleszemetelte az elmúlt évek alatt, attól lassult be.
A PC-m nem mai csirke, de 2007-ben egész korrekt vas volt. Több HDD is van benne, a rendszert tartalmazót a fentiek miatt ki kellene dobnom belőle. Bár a hardveres upgrade anyagi okokból kifolyólag még nem időszerű, egy SSD-t még azért ki tudok szorítani hozzá. Igazából akár az egyik adat HDD-t is beáldozhatnám rendszernek, de - mivel már 15 éve is azt vallottam, a szűk keresztmetszet sebesség szempontjából gyakran a HDD - arra gondoltam, SSD-vel talán valóban jelentős fejlesztést valósíthatnék meg további beruházások nélkül is, és élményszámba menne rajta a munka.
SSD tapasztalatom nulla, a szoftvereim legálisak, az oprendszer viszont egyelőre csak XP.
A kérdésem az lenne, milyen SSD-t ajánlotok XP alá? Lehet-e gondom ezzel az oprendszerrel, ha SSD-re teszem, vagy a TRIM támogatás hiánya ellenére is érezhető javulást tapasztalhatok majd sebesség terén? (És ezt nem a jelenleg haldokló rendszerhez viszonyítva értem, mert ahhoz képest egy 5400-as jó HDD is csuda jó lenne.) Feltelepíthető rá CD-ről az XP vagy csak klónozva fog összejönni?
A rendszer partícióm jelenleg 50GB, ami bőven elég. Ehhez mérten úgy gondolom, egy 120-as SSD bőven megfelelne a célra. Egyelőre a Kingston V300-ast néztem. Lényegében ettől a gyártótól ez a legolcsóbb. A Kingstonban a pendrive-ok, memóriakártyák terén szerzett tapasztalataim alapján nagyon bízok, de persze nem tudom, az SSD-k piacán mennyire számítanak jónak.
Csak az XP és a telepített szoftverek futtatásához érdemes ennél drágább SSD-t választani? Vagy ajánlanátok helyette valami mást?
És még egy kérdés. Ha minden összejön, és segítségetekkel sikerül meglépnem ezt a fejlesztést, akkor jól gondolom, hogy a partíció eltolás helyes beállításához előbb a jelenlegi rendszerben célszerű erre alkalmas segédprogrammal (diskpar) partícionálnom az SSD-t? Ha jól értelmezem, az XP alapból nem jól csinálná, ezért feltételezem, nem okos lépés ezt a telepítőre bízni.
Köszi előre is a segítséget!
-
törölt tag
válasz katt777 #26359 üzenetére
Semmi extra dolgot nem kell csinálni vele, csak beszereled, rárakod a Windowst, és használod. Az automatikus defragot ajánlott kikapcsolni. Én letiltottam a hibernálást is, de csak helytakarékosságból. Így járt az indexelés is.
Nekem is kábé egy hónapja van meg az ssd-m, semmi gond vele. Átlagos használat mellett akár évekig is jól megy. Volt nemrég a neten egy átfogó teszt, amiben kiderült, hogy az ssd-k sokkal tovább bírják, mint azt korábban gondolták.
Nekem a Win 8.1 UEFI módban van telepítve az ssd-re, a bejelentkező képernyőig 5 másodperc alatt jut el. Persze a fast boot is be van kapcsolva. A rendszer villámgyors és csendes.
A defrag azért is lényegtelen, mert az egymástól távol lévő cellákból is ugyanolyan gyorsan olvas a meghajtó, mint az egymás mellett lévőkből. Másrészt a defrag felesleges írásnak teszi ki a memóriacellákat. A wear leveling úgyis ide-oda pakolgat az egyenletes elhasználódás érdekében. -
válasz katt777 #26355 üzenetére
Kereken 0. Mivel lapot lehet olvasni, azaz a legkisebb kezelhető egységenként ugyanannyi idő elérni.
Ha pedig tényleg igazi defragot futtatnál rajta, az amúgy is csak egy rövid ideig fog ott maradni, mert a WL akkor is folyamatosan fogja pakolni, mert ami hosszútávon rajta van, az az értékes, alig használt cellákat kisajátítaná. Ezeket az egységes elhasználódás jegyében a GC és a WL automatikusan, belső FW-ből áthelyezgeti.
Mindamellett, hogy az LBA nevében ott van, hogy logikai...tehát az OS azt sem tudja, hogy melyik adat fizikailag hol van (a WL dinamikus osztása miatt), tehát teljesen megoldhatatlan a defrag."Nem kell defrag-típusú válasz nem érdekel." Ez önmagában vita keltő kijelentés volt... ez így nem maradhatott csak tanácskérés.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
katt777
félisten
Ja, igaz, olvasás nem gond, csak kompletten írtam.
Nem vagyok agresszív kismalac, csak maximalista. Ha bármennyre lassul egy hardver bármi miatt, azt igyekszem kiküszöbölni. Nem vitázni jöttem, hanem tanácsot kérni, az elvárásaim nem tartoznak ezekhez, csak paramétereztem a kérdést.worxland: Eszem ágában sem volt okoskodni, nekem ezek az infóim voltak. Köszönöm a segítséget neked is.
[ Szerkesztve ]
Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
worxland
addikt
Annyit defragolsz, amennyit akarsz, nem ér semmit. A Wear levelling utána úgyis összevissza pakolja a fájlokat az SSD-n belül, mivel ez a dolga. Tényleg feleslegesen okoskodsz, egyszerűen csak használni kellene az SSD-t, nem pedig olyan dolgokkal emészteni magad, amivel úgysem tudsz mit kezdeni.
-
Tonyk
veterán
"Nem ahhoz nem értek, azt jól tudom, hogy nem szereti a sok olvasást/írást/törlést."
Nem jól tudod, az olvasással nincs baj. De a defragba is bele lehetne kötni...
Egyébként te ilyen agressziv kismalac vagy, hogy bármit mondanak, arra az a válasz, hogy "nem érdekel, mert...."
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
katt777
félisten
válasz worxland #26353 üzenetére
Na, jó helyen néztem!!! Viszont az általad linkelt helyeken csak 1-3 év gar van 5 helyett... Asszem marad a Samu, amelyre ezeken a helyeken szintén csak 1-3 év gart adnak. Érdekes.
lionhearted: Nem ahhoz nem értek, azt jól tudom, hogy nem szereti a sok olvasást/írást/törlést. Egy SSD-n viszont ugyanúgy lassulást okoz, mint HDD-n (nem érdekel, hogy mennyit, mert >0), ha több helyről kell adatot olvasni, ergo biztosan defragolni fogok.
[ Szerkesztve ]
-
worxland
addikt
válasz katt777 #26351 üzenetére
"Az Intel 520-at hanyagolom, 240GBb 90.000Ft... " - pár napja még 33 volt, csak kifutó gyártmány. Ha találsz valahol olcsón, akkor megéri megvenni.
itt érdemes körülnézni[ Szerkesztve ]
-
-
katt777
félisten
válasz worxland #26350 üzenetére
Nem értek hozzá,persze, hogy összekeverem. Annyi félét néztem, ráadásul jó pár boltban nem is jó paramétereket írnak.
Leírtam, mit akarok, meglepett az olsó darab, megbízhatóságára lettem volna kíváncsi.
Az Intel 520-at hanyagolom, 240GBb 90.000Ft...
A segítséget mindenesetre köszönöm, és azt is, hogy ilyen gyorsan jött.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
worxland
addikt
válasz katt777 #26348 üzenetére
Jól összekevertél mindent. 10 év gart MLC SSD-re kapsz (850 Pro), TLC-re vagy 5-öt (850 EVO), vagy 3-at (840 EVO). Töredezettség-mentesítő SSD-módban = TRIM, semmi kárt nem okoz.
"legfőképpen nem szeretném kidobni pár éven belül," vs "Találtam egy ilyet, feltűnően olcsó, 512GB-ért megérné, viszont csak 3 év gar," - ja, ha Te se tudod mit akarsz, akkor mit vársz tőlünk?
Ha találsz valahol intel 520-at, az elég jó, ha nem, akkor vegyél 850 Pro-t, 10 év garanciával. Annál megbízhatóbb jelenleg nincs a piacon.''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
katt777
félisten
Szeretnék SSD-t venni, de kicsit bizonytalan vagyok ezek használhatóságát és megbízhatóságát illetően. Lényegében be akarom tenni a gépbe és használni, nem hetekig tökölődni firmware frissítéssel, vagy éppen nem induló alaplappal és egyéb hibákkal. legfőképpen nem szeretném kidobni pár éven belül, csak mert egy töredezettség-mentesítő futott rajta hetente 1x, még ha SSD módban is. (Nem kell defrag-típusú válasz nem érdekel.)
Azt pedig nem értem, hogy az elméletileg 10x hamarabb elhasználódó TLC SSD-kre a Samsung miért ad 10 év gart, a papíron gyorsabb, valójában ugyanolyan sebességű MLC-s SSD-k meg alig 3 év garral kaphatóak, esetleg 5.
Melyik gyártó melyik modellje lenne megfelelő? Előre is köszönöm a válaszokat.Találtam egy ilyet, feltűnően olcsó, 512GB-ért megérné, viszont csak 3 év gar, gyakorlati tapasztalatom erről sincs.
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz rasurosenpai #26346 üzenetére
Teljesen átlagfelhasználásra mehet bármelyik.
A 850 evo azért jobb, mert 5 év gari van rá (meghatározott írási korláttal), és azért drágább még, mert még új. -
rasurosenpai
tag
Sziasztok!
A múltkor kértem segítségeteket, SSD választással kapcsolatban, és a Crucial m500 vagy Samsung Evo volt a javaslatotok. Akkor azonban még el kellett halasztanom a vásárlást.
Az iPON webshopjában most az alábbi árakat látom:31.929 Ft - CRUCIAL 256GB MX100 SATA3 2,5" CT256MX100SSD1
35.179 Ft - SAMSUNG 250GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE250BW
37.804 Ft - SAMSUNG 250GB 850 EVO SATA3 2,5" MZ-75E250B/EUMegéri-e a Samsung a magasabb árat, illetve ezen belül megéri-e 850 Evo a +2500 forintot?
A válaszokat előre is köszi!
-
glaci
őstag
válasz Nestor16 #26344 üzenetére
Szívesen!
(Bocs, nem akartam elrontani a feelinget.)
Az EliteBook -om gyári átalakítója egyébként sem olyan, mint amiket kapni, mert a belső SATA -n kívül még egy USB kivezetés is van rajta, hogy a külső ODD -t legyen hely hová kötni. (Amihez persze belül is egy kicsit "különleges" SATA port tartozik a gépen belül.
Egyébként én meg azon agyalok, hogy az 1,8 -as HDD helyére is be kellene rakni egy SSD -t.Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
glaci
őstag
válasz Nestor16 #26342 üzenetére
OptiBay -nek hívják, amit keresned kell.
Egyébként nem egy új találmány.
Nekem pl. a HP EliteBook 2540 -es laposomban (ami már nem egy mai darab) gyárilag nincs optikai meghajtó, hanem egy ilyenben van a merevlemez az ODD helyén.
(Vagy mehetne bele egy 1,8 -as HDD, de az nem egy sebességbajnok kategória, így szerintem jobb, hogy így szerelték.)Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
Nestor16
senior tag
válasz ThePoweR #26341 üzenetére
Hali.
Jó ötletet adtál, hogy a DVD meghajtó helyére be lehet tenni a régi HDD-t. Még utána kell néznem, hogy hogy is működik a dolog, hogy képzelted el. Így elég lenne a 120-as is, ha van mellette egy HDD.Egyébként a Samsung 840 EVO / 850 EVO (120 Gb) és az Intel 520 / 530 a legajánlottabb. Az ajánlottak közül elég sok jó lehet neked is, csak a csatlakozásra kell figyelni, mivel Sata2-n nem fogsz különbséget érezni egyik között sem. Szóval amelyiket tetszik igazából + érdemes a garit is nézni.
Üdv, Dávid
-
ThePoweR
senior tag
Hali
Laptopba (SATA2) kellene egy legalább 100GB SSD úgy 25k körül. A laptopot munkára használom.(webfejlesztés, PS, stb.) Egy DELL Inspiron N5010-65-ről van szó. Nem mai darab, de szerintem egy SSD-vel még vagy 2 évig kihúzza, mert úgy vettem észre hogy a vinyó miatt lassú. Win 8.1 oprendszert használok. Úgy terveztem, hogy ez megy a vinyó helyére, ami most benne van pedig a DVD meghajtó helyére.
Előre is köszönöm!
Üdv,
Dave -
gurabli
őstag
Sziasztok!
Van az ADATA SP600 64GB és az SP900 64GB között érdemi különbség, feltételezhetően az SP900 javára?
Mindkettő szerepel az ajánlottak között, kérdés, érdemes-e többet kiadni az SP900-ért, illetve mivel jobb?Köszönet!
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
Khaal
őstag
OCZ Revodrive 80GB-t érdemes még megvenni használtan, vagy az újabb sata3-as ssd-khez képest már alulmarad?
Játékok lennének rárakva a rendszer maradna egy 840-es Samsungon, csak elfogyott a hely.
Win7 x64 és egy AMD 970-es lap van alatta. -
virkir
veterán
Ok köszönöm, én is így gondoltam.
"Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda
-
virkir
veterán
Gyorskérdés, mert rendelnék.
Megéri a HyperX 3K a cirka 5k különbséget a HyperX Fury-hoz képest?
Semmi extra felhasználás, sima otthoni rendszer menne rá."Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda
-
domiromm
tag
Hello.
Marvell vezérlős ssd-t szeretnék venni melyiket ajánljátok?
Raid-ban szeretném használni. -
edari
őstag
hito : 1-2w-ot fogyaszt egy ssd, szóval sokkal nem lennél előrébb. Viszont jóval gyorsabb lenne a gépezet.
fenergie84 : samu 840 evo, adata sx900, intel 530
kgb12 : jó, ajánlott. Írásban kicsit ergya, 1-2 ezerrel drágábban meg már 840 evo is van, vagy intel 530.[ Szerkesztve ]
-
kgb12
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményetek erről az SSD-ről: Crucial 120GB SSD M500 (CT120M500SSD1)
Válaszokat előre is köszönöm!
-
fenergie84
addikt
Sziasztok!
Nem nagyon van időm átrágni a topikot, szóval előre is elnézéseteket a kérdésemért.
Oprendszernek keresnék 120/250gb-os SSD-t, mert a 64gb-ost kinőttem. Ár/érték tekintetében melyik most a legjobb választás?Üdv
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Takarékos SSD-t keresek, és utánanéztem a notimban lévő HDD fogyasztási paramétereinek. Meglepetésemre ezt találtam (középső oszlop). Ettől gazdaságosabban még SSD-vel se fogom tudni megoldani a dolgot, jól gondolom?
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
válasz radi8tor #26317 üzenetére
Köszönöm, akkor egyelőre marad az eddigi kettő, 850 Evo vagy Intel 530.
De továbbra is tartom, hogy már az első is erre irányult, hiszen rá is vágtad, hogy az ATA passworddel nem ekvivalens kapcsolatban áll. Bár a megfogalmazás tényleg nem volt szerencsés, de kitalálható volt, hogy olyan titkosítás kell (ha már ezt kiemeltem), amit tudok is használni. Értem én, hogy valami lehet rajta, de az useless. Sőt, luks-dm-mel is tehetek rá szoftveres AES-t, de mégsem ezt keresem.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz lionhearted #26316 üzenetére
Nem járatom a bolondját veled. A kérdésre nem tudok válaszolni (első HSZ-ed meg még nem erre irányult).
Ezt az oldalt találtam: [link]
2014-07-én frissült legutóbb.⭐ Stella
-
válasz radi8tor #26315 üzenetére
Gondolom megvan az oka. Pl egy elfáradt cellát sem lehet felülírni, törlés céljából sem. A rajta lévő adat viszont titkosított marad, szerintem ez is lehet egy ok.
De, mindamellett hogy a bolondját járatod velem, nem érkezett válasz, pedig már az elején tudtad, hogy mi a kérdés. Én ezt úgy veszem, hogy nem tudsz többet segíteni, így megköszönöm a kiegészítést.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz lionhearted #26314 üzenetére
Azért van titkosítva a NAND, hogy ne lehessen vissza nyerni róla az adatokat, ha elromlik mondjuk a vezérlő chip. Ezen felül vannak még egyes olyan típusok, amik tudják az ATA password-ot.
Sokan összekeverik a kettőt és abban reménykednek be tudják kapcsolni a titkosítást a meghajtón BIOS-ban. De AES256 másra vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
válasz radi8tor #26313 üzenetére
Gondolom senki nem poénból rakta rá, de engem az érint jobban, hogy ilyen, vagy ehhez hasonlót melyik támogat a Samun és az Intelen felül...
Mégha ezt nem úgy fogalmaztam, hogy AES titkosítást szeretnék elérni, hardveres szinten, valamilyen (lehetőség szerint ATA) jelszó beállításának segítségével. Bocsánat a pongyolaságomért.Mint ahogy pongyola az is, hogy "nem így működik". Hiszen így működik, csak nem minden esetben.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz lionhearted #26312 üzenetére
De nem így működik. Nincs ATA password titkosítás lehetőség minden AES256-ot használó SSD-ben.
⭐ Stella
-
-
andaman
tag
"Ez úton is elnézést szeretnénk kérni a kellemetlenségek miatt. Engedje meg, hogy tájékoztassuk, hogy illetékes kollégáink kivizsgálták az Ön esetét, mely során megállapították, hogy az SSD 850-es széria esetében a Samsung Electronics Magyar Zrt. tíz (10) év garanciát vállal, melyet a vásárlást igazoló számlával és a Samsung jótállási jeggyel bármely magyarországi márkaszervizünkben érvényesíthet Ön a jövőben.
Ezen információ hamarosan a honlapunkon is elérhetővé válik, mindaddig szíves türelmét kérjük."The man is a snowflake on the river.
-
Smithy1986
tag
válasz Smithy1986 #26301 üzenetére
Sziasztok, új gamer gépbe szeretnék egy nagyobb SSD-t.
Amiket kinéztem:
Kingston 240GB Hyperx Fury SHFS37A/240G - 31,567 Ft
Samsung 250GB EVO MZ-7TE250BW (840 Evo) - 35,133 FtGeil Zenith 240GB A3 GZ25A3-240G - 35,754 FtCsak kettő maradt. Fury, vagy 840 Evo?
--- Nil admirari | Semmin se csodálkozz {Horatius} ---
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz lionhearted #26304 üzenetére
Ezt az AES256-ot ne úgy képzeld el, hogy bekapcsolható egy biztonsági mód és akkor csak jelszóval tudsz hozzá férni az adatokhoz.
Úgy kell elképzelni, hogy minden adatot titkosítva tárol magán a NAND chipen egyéb okokból.
ATA password az más téma.⭐ Stella
-
-
ebali
csendes tag
SATA 2-es gépbe (HP Probook 4320S) érdemes azon morfondírozni, hogy mondjuk M500 vagy 850 EVO, vagy úgyis a SATA 2 a szűk, és jó az olcsóbb is? (Általános otthoni felhasználás.)
-
Smithy1986
tag
Sziasztok, új gamer gépbe szeretnék egy nagyobb SSD-t.
Árban ezek férnek bele, PCX-es.
Amiket kinéztem:Kingston 240GB Hyperx Fury SHFS37A/240G - 31,567 Ft
Samsung 250GB EVO MZ-7TE250BW (840 Evo) - 35,133 Ft
Geil Zenith 240GB A3 GZ25A3-240G - 35,754 FtKérlek segítsetek a választásban. A Kingstone Fury tetszik nagyon árban.
--- Nil admirari | Semmin se csodálkozz {Horatius} ---
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- AKCIÓ! "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest