Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
válasz Dorian #29300 üzenetére
"A Zyxel-ben nincs valami beépített töredezettség-mentesítés, amit időnként el lehet indítani?
(Tudom, hogy ehhez kell szabad hely is, azt megoldom)"Nincs töredezettségmentesítés, mert egy általános linux-os disztribúcó alapbeállítása nem engedi teljesen megtelni a köteteket.
"Ha ez nincs, akkor jó megoldás az alábbi?:
Veszek egy 4 (vagy 6)TB-os HDD-t, a jelenlegi 2TB-oson felszabadítok 30%-nyi helyet, és onnantól a save mappa a nagyobbon lesz. A kisebbik HDD-n is marad ez esetben adat, hiszen az egyidejű letöltéseim biztos nem haladják meg sosem a 100GB-ot, így azért a 2TB-ost is kihasználnám részben."Az én módszerem is pontosan ugyanez volt és jól működik.
#29299 Biga123
"EXT file rendszer nem nagyon szokott fragmentálódni."... ha van elég üres hely.
Ha majd üzemeltetsz nagyobb forgalmú adattárat, ráhössz, hogy nagyon fontos a szabad hely mennyisége, illetve a rendelkezésre álló RAM cache mennyisége, a megfelelő átvitel sebesség eléréséhez.Az EXT (3, 4) fájlrendszer (a többi, naplózott és Access Control List (ACL)-t használó rendszerhez hasonlóan), egyszerre több ponton (napló, bittérkép, adatblokkok) módosítják a kötet tartlmát, ezért kevés szabad hely esetén nagy a valószínűsége, hogy valamelyik adatszerkezet nem fér el egy blokkban, vagyis el kezd töredezni.
"Zyxel elvileg ext3-at használ de a Qnapom ext4 et , 5 éve a mostani diskek vannak benne , és kapja az ívet rendesen, de semmi lassulás."
Egy ismerősömnek 5 éve építettem egy HP microserver Gen7-ből, 8 GB RAM-mal, NAS4Free-vel, RAID5-be fűzött 4 x 2TB HDD-vel, UFS kötettel, hálózati adattárat, ami majdnem tele van, de az is hasít.
Ettől még tisztában vagyok vele, hogy az otthoni 0.5 GB RAM-mal szerelt Zyxel NSA325v2-m a nyomába sem érhet annak. A kevesebb RAM, "lassabb" proci (mas architektúra, viszont a Watt/művelet mutatója jobb, a sokkal kisebb fogyastás mellett), erősen limitálja a lehetőségeit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest