Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
-
GAMEPOD.hu
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
Hali!
Kompakt vízhűtésen gondolkodok, úgy látom most már kezd kiforrni ez az ág is, és kicsit többet nyújtanak, mint egy hatalmas hűtőtorony.
Corsair H100i és H110 között vacilálok. Egy tesztet találtam, itt nagyon egál, bár fura, mert a H80i is jobban teljesít, mint a H110.(eltekintve a ventifordulattól, tehát maximumon)
Megéri a H110, vagy tényleg csak annyit tud, mint a H100i.(pl. H100i-vel sokkal több case kompatibilis) Árban ugyan ott vannak egyébként...[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz BenHans #43235 üzenetére
Nem volt itt vita, egyszerűen be kell ismerni a léghűtés korlátait. És az is tény, hogy a kompakt léghűtések felejtősek, plusz ezek az olcsóbb épített hűtések sem érik meg a ráfordítást. Nagyobb befektetést igényel egy olyan vizezés, ami már jelentős különbségeket tud felmutatni a léggel szemben. Csak az nem 25-30k, annyiért még mindig a léghűtés a best buy.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Potzee #43218 üzenetére
Az a bizonyos TDP nagyon kicsi szám, lásd a közepesen húzott Ivy, amivel nem tud mit kezdeni egy léghűtő. És minél magasabbra mész, annál jobban elvérzik a vízzel szemben. Legjobb példa, amikor kicsit hideget csinálsz a szobában, és 0 fokban full loadban a hűtő bordái csont hidegek, ellenben a maghő nyaldossa a 90 fokot.
Egy D5 -ös pumpának nincs hangja, szóval ezt ki is pipálhatod. Ha megfelelő radit raksz a rendszerre, akkor az is elviszi a procit+vga-t elég könnyedén passzívan, meg sem kottyanna neki(azért egy CF-el megtámogatva már necces lenne). De ha teleaggatod 800RPM-es ventikkel, akkor lesz szellőzés is, hang =a nullával.
A procit meg Te hiába hűtöd passzívan, a VGA-ra aktív hűtés megy. Ha passzivizálod azt is, akkor a házra kell +ventiket aggatni(meg egyébként is), mert a tápod megdöglik a sok forró levegőtől(meg hangos is lesz), amit ki kell szállítania. Ha alsó tápos, és kívülről szívja a friss levegőt, akkor teljesen felejtős a teljesen passzív rendszer, mivel ott bent módszeresen átforrósodik minden a szellőzés hiányában. Tehát Te sem tudsz passzív gépet építeni ebben a formában. Ahhoz elég csirke hardware kell, hogy ezt kivitelezni tudd. Ivy-vel pl. esélytelen.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz KAMELOT #43211 üzenetére
Ezt amíg nem látod, nem értheted. Azért nem szabad kijelenteni látatlanba, hogy nem éri meg. A léghűtés egy bizonyos TDP felett nem működik, a hőcsövek nem tudják olyan gyorsan elvezetni a keletkezett hőt, és ezzel nem tudsz mit csinálni. VGA -t pedig úgy nézzed, hogy max. 35 fokos GPU, normál szobahő mellett, 7970 szinten, oc módban, egy full coverrel. Processzor hasonló, 15C°+ az, amit a legjobb léghűtéshez képest nyerhetsz.
Én már 3 éve nem használok házat, ilyenre nincs gondom."Szerintem meg olcsóbb halkabb és hatékonyabb!"
Hangban ugyan annyi, de nem értem miért lenne hatékonyabb?
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz KAMELOT #43199 üzenetére
Aki maximalista, annak megéri. Nem a decibelen van a hangsúly(bár azon is, a VGA-t vizezve megszűnik a legnagyobb zajforrás), hanem a teljesítményen. És itt nem 2-3, de nem is 6-8 fokokról beszélünk. 58k nem pénz egy ilyen komplett rendszerért egyébként. Én meguntam a léghűtés gyengeségeit mind VGA, mind CPU fronton pont ezek miatt. Egyébként egy komplett pro rendszer nem áll meg 180k alatt.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Potzee #43192 üzenetére
"szerinted a Phanteks vagy egy Silver Arrow nem hűti le röhögve???"
Megjegyezném, hogy nem igazán... A 3770K erősen húzva, léggel hűthetetlen, ahogy néztem még néha a kupaktalanítás sem segít.
BenHans: Szerintem maradj a Phanteks -nél, a legjobbat kapod. Kompakt vizet tessék elfelejteni. Ha van 58k-d, akkor lehet gondolkodni egy olcsóbb, közepes katos épített vízhűtésben, ami már simán elég a 3770K fölé, és jobb, mint akármelyik léghűtés.(mint ami a linken is látható)
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Van valakinek itt tapasztalata a Coollaboratory Liquid Pro/Metal Pad -al? Hűtési teljesítményt nézve tudom hogy number 1, de ugye vannak hátrányai is, amit nem nagyon hangoztatnak. Mennyire nehéz levakarni a blokk/kupakról pár hónap után?
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Lenne egy érdekes kérdésem. Szerintetek a hőcső mekkora mínusztól kezdve nem tudja ellátni a feladatát?
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Apollo_21 #33593 üzenetére
Ráadásul a V10 félre rett tervezve, ha jól tudom a peltieres részével buktak be. Jó hűtő lett volna, ha nem keverik össze a dolgokat. Ugye a peltier önmagában nagyon jó dolgot jelent, ha hűtésről van szó. Csak nem ebben a formában, peltier-levegő hűtés kombó elég határokon belül mozog.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz akela91 #33557 üzenetére
Attól hogy szépséghibás, még tökéletes. Le van csippentve 3db lamella szélső széle, ami a hűtési teljesítményt nem befolyásolja, és házba építve sem látható.
Speed(R): Igen. A True annyiból nagyon praktikus, hogy elég karcsú, és ventivel együtt is lazán elférnek a magas bordás ramok. A többi hűtő sokkal nagyobb felülettel tudja ugyan azt a teljesítményt generálni.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz akela91 #33552 üzenetére
Thermalright TRUE Black 120 CPU Mugen 2-3 -at megeszi reggelire, igaz kicsit kicsit drágább. Nekem valahogy a Mugen nem vált be.
Speed(R): Nem reklám, de a Brocken erősebb, mint a True SB-vel..
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Tothgera30 #33441 üzenetére
Dehogy nagy az ingerküszöböm. Van rajtam fülhallgató. Így nekem zúghat itt naphosszat, nem hallok meg semmit belőle.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Tothgera30 #33432 üzenetére
Neked az, nekem nem. 1400RPM is még tök baráti. De a 3000-es UK az, ami egy kicsit sok. 7970-nél nem nagyon tudom megválogatni, hogy csöndes legyen terhelés alatt. Te most egy netezős gépről beszélsz, oda meg felesleges akármilyen batár tuninghűtő.
Ilyen 700RPM-ekkel dobálóztok... Nálam BIOS-ban úgy kezdődik minden, hogy a ventivezérlést fix 100%-ra lövöm. Nem beszélve az UK-ról, mert az is gyakran elkél.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Tothgera30 #33427 üzenetére
Ott van Nálad is az ellentmondás. Úgy néz ki számunkra relatív, hogy mi a hangos, és mi nem az. Nekem 1200RPM-en pörög állandóban a cpu ventim, és itt van mellettem az asztalon. Game alatt pedig nem az lesz a legnagyobb probléma, hogy a cpu hűtő hangos, mivel a vga úgyis elnyom minden zajt.
OC-t pedig úgy értettem, hogy high TDP. Tehát a maximális, amit ki tudsz belőle préselni. Olyan körülmények között a léghűtés lehal, hiába a sok vagy nagy hőcső. Nem tudja úgy elvezetni, mint a víz.Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Tothgera30 #33422 üzenetére
Én mindig OC-s eredményt nézek... És ott már a léghűtésnek köze nincs hozzá. Olyan körülmények között a léghűtés is halott.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz ExtremeClock #33418 üzenetére
Szerinted? H100-nál egy a lényeg, rendesen át kell szellőztetni a radit.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz fagylalt #33411 üzenetére
Ha tényleg zavar a hangjuk, akkor ott kérdezz rá. Én UK3000-et használok, ha kell a hűtés, szóval nem szoktam foglalkozni a db-vel.
ExtremeClock: A legjobb hűtést akarta. A H100 kompakt, és erősebb mint a legerősebb léghűtés. Ő a legjobbra hajt, és ebben az esetben a H100 a nyerő.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz fagylalt #33408 üzenetére
Persze, parancsolj. Sok-sok teszt van fent róla, de nem mindegyik reális.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz fagylalt #33392 üzenetére
Ez ugyan az, mint a Corsair H70, ha emlékeim nem csalnak. A H100 annyiból más, hogy dupla ventis radija van, ami piszok sokat számít egy ilyen kompakt rendszernél. Pont a kis radi miatt szoktak ezek a konfigurációk elvérezni.
<MZ/X>: Brocken -t vedd meg, sokkal erősebb, mint a Mugen 2.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz fagylalt #33387 üzenetére
Elvileg erősebb lesz. Itt egy video róla.
Míg a hőcső egy bizonyos hőmennyiség után már nem tud többet elszállítani, így hiába szellőzteted a lamellákat, úgy hogy azok szinte hidegek, a hőcső nem tud így sem több meleget elvezetni.
Míg a vízhűtésnél ez a korlát sokkal magasabb, még ha ilyen kompakt darabról is beszélünk. Ugye alapból sokkal nagyobb mennyiségű a víz, amit keringtetsz, no meg sokkal gyorsabban is teszi. Szóval ha kicsit több pénzed van, akkor H100. Ilyen 28k-s tételnél az a plusz 7k már nem számít.<MZ/X>: Mugen 2 5k-ért nagyon jó vétel. A 8120 -ból pedig lazán kihozol többet is azzal a hűtővel.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz fagylalt #33383 üzenetére
Merlintől kell megkérdezni, elvileg már elérhető. Ugyan úgy jó 1155-re is. Csak azért van benne a nevében az SB-E, mert kapsz hozzá lefogatót, és nagyobb a teljesítménye.
Pedig azt a félvízhűtést nem szabad ám leírni, a H100 a maga nemében nagyon jó megoldás, és ott nem kell számolni a hőcsövek korlátaival. Igazából a legjobb léghűtéseket is beelőzi egy hangyányit. Ha meg hideg a víz, akkor agyon is csapja őket.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Brocken rendesen megszívatott. Venomous -al kiteszteltem a rendszer, hol is stabil, be is lőttem 24/7-re. Ez a Brocken -nél borult. Most plusz feszt kell adjak, csak félő, hogy úgy már nem bírja lehűteni. Pedig a low tdp-s tesztnél azt hittem, nagy meglepetés lesz.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Na, ideért a Brocken, a gépbe is sikerült életet lehelni. Hétfőn vagy kedden megcsinálom az összehasonlítást. Addigra még ki kell tesztelnem a rendszer korlátait. Persze megnézem alapon is, csak a low vs. high TDP -s összehasonlítás miatt.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32478 üzenetére
Akkor itt cáfolnék. A GIGABYTE X58A-UD9 -es lapja pl. az 1500W -os cpu power -t is lazán elbírta, semmi különleges nincs a lapon. Az Asus Rampage sorozatára ugyan ilyen extrém magas értékek igazak. Az új MSI Big Bang XPowerII szintén lazán bírja 700W fölött is.
Nitrogén alatt egy processzor fogyasztása jóval magasabb lehet, mint 300W.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32469 üzenetére
Nah akkor csak találkozik a véleményünk. Igen, a True Black(az volt 15k) drágább. Annyival jobb is. Én a D14-et azért nem értem, mert az erősebb mint a True, legalábbis én ezt tapasztaltam.
Igen, a 3000RPM-es venti csak tesztekre jó, hogy ne az legyen a szűk keresztmetszet. Mindennapokban én egy 1200RPM-est használok, és nem hogy házhűtésem nincs, még házam sincs. Van egy állvány, és csókolom.Mindenkinek másra kell a speckó hűtő, nekem inkább csak tesztekre. Akkor meg minden másodlagos, csak a teljesítmény számít. De 24/7 se zavarna, a fülesemben egyébként sem hallok semmit sem.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32464 üzenetére
Ja értem, magyarul úgy gondoltad, hogy két ventilátor az egy ellen? Vicces gyerek vagy... A True is két ventilátorra van tervezve, így ha a Brocken annyit kap, a True is annyit kap. Itt most a hűtők közötti teljesítményről beszélünk, nem arról, hogy melyik éri meg jobban. Hiába olcsóbb, ha a True erősebb... Mert ugye erősebb, ezt nem lehet cáfolni, és aki arra megy, az úgyis kiad érte 5k-val többet. Akkor erre pontot is tehetünk. A True nem 20k, hanem maximum 15k, én annyiért vettem. Most a Venomous X 16k volt.
Itt most a hűtők tudására kíváncsi mindenki, arra, hogy mit lehet kihozni maximálisa belőlük. Nekem legalábbis ez a fontos, és a látottak alapján ahhoz már kevéske, pedig a True se mai darab.
Az a 3000RPm-es venti meg pont arra való, hogy tesztek közben legyen mi szállítja a levegőt. Mert akkor kitörölhetem a hátsómat az 1200RPM-es ultracsöndes lapátosokkal.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Merlinclub #32461 üzenetére
Azzal fogom, True és Venomous is alapból két ventit fogad, annyi felfogatót is adnak hozzájuk gyárilag. A végén a high flow tesztnél lesz jó az UK3000.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32457 üzenetére
Te miről beszélsz? A True kifejezetten a magas légszállítású ventikre van tervezve. Ha erős ventit aggatsz rá, akkor majdnem verhetetlen. Pont az ellenkezőjét látom a tesztből annak, amit mondtál. 500RPM-en 1 fok különbség, 1000RPM-en 3 fok.
Ott van a teszt végén a konklúzió.
"Konklúzióként elmodhatjuk, hogy a Brocken öreg harcosként megállta a helyét, de magasabb fordulaton a True jobban szerepelt."Megint a semmibe beszélsz, pedig ott a házi teszt. Ha 2 ventivel lett volna megnézve, akkor még nagyobb lett volna a különbség a két hűtő között. True extrán sűrűn van lamellázva, ez a titka.
Az új generációs Intel prociknál a LinX a mérvadó, csak az támogatja az AVX-et. Mivel 920-asod van, Te ezt még nem tapasztaltad.Persze biztosan neki is fizettek, hogy a True nyerjen. Na de majd a Venomous X... És még csak két darab venti sem kell, van itthon 3000RPM-es darabom, ami még a Noctua dupla bordáját is keresztül fújta.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Tothgera30 #32453 üzenetére
Ugyan ezt gondolom én is. És ha már házi teszt, nézegettem kicsit ezt a vándor Brocken rovatot. És ezt találtam. Innen is látszik, hogy aggresszor fórumtárs nem konyít ezeknek a hűtőknek a működéséhez. 4Ghz-n még a Brocken vitte a prímet, ugye ez elég low tdp. Aztán 4.6Ghz-n kiegyenlítetté vált a verseny. Utána 4.9GHz-n a True 3 fokkal beverte a Brockent. Itt jön az amit mondtam, és amiért utána le lettem hurrogva. Egyszerűn e Brockenben kevés a hőcső. Az is látszik, hogy a vastag hőcső low TDP-n nagyon jó, utána szépen elfogy.
A True Black kb. 3-4 fokkal gyengébb ilyen RPM mellett, mint a D14.(ezt tudom, mert teszteltem) Akkor miről is beszélünk? Szvsz, köze nincs a D14-hez.
Ezért írtam, hogy aki kemény OC-t tervez léggel, annak a Brocken nem jó választás.És igen, kedves agresszív fórumtársunk kicsit elgondolkozhatna ez után, mit beszél, és hogyan teszi. Mert nem volt igaza. Amihez meg nem ért, ahhoz ne szóljon hozzá, elég sok hülyeség olvasható így is a fórumon.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Jaj, félre ne értsed. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy rossz lett a teszt, mert nagyon alapos, és rendben van. Csak annyit akartam, hogy ez alapján még nem lehet azt kijelenteni, hogy a D14 nem éri meg az árát, mert tök ugyan azt tudja mint a Brocken. Ennél sokkal több eshetőséget meg kell vizsgálni.
agressiv: direktbe írtam, hogy AVX-es LinX -re gondoltam. Az egy kicsit más tészta.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32409 üzenetére
Már kezded a személyeskedést. Direktbe linkeltem engusztól is egy házi tesztet, de ne zavarjon. Én megcsinálom a teszteket, de nem ilyen simogatós módon. Alapfeszes teszt után kijelenteni valamit... Elég sok hűtő megfordult már a kezem között, és egyiket sem alapfeszen simogattam, de még a 4GHz-t sem próbáltam.
1400 nap alatt megtanulhattad volna, hogy nem személyeskedünk, mert pihenő lesz belőle. Ha nem bírsz az indulataiddal, üssed a fejed a falba, vagy bánom is én mibe, de ne itt tombolj. Gyógyszeredet is vedd be, hátha jobb lesz.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Merlinclub #32404 üzenetére
Annyi, hogy én 3930K-val tudom megnézni, AVX-es LinX alatt, ami plusz 10 fok alaphangos a többi tesztprogramhoz képest, mert azokba nincs beépítve az AVX.
Küldök privátot az este. A gépem egyébként is a héten, maximum az azt követőn meg kell érkezzen.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Merlinclub #32404 üzenetére
Én inkább hiszek a nagy oldalak tesztjeinek.
De tudod mit, benne vagyok. D14-em már nincs, most jön meg a Venomous X-em. Az 1-2C-vel gyengébb maximum, mint a Noctua.
Az a 3.5GHz elég gyenge, szvsz minimum 4Ghz-n érdemes ennek nekiállni, de inkább fölötte.
Következő teszt, szintén elég gyengén teljesít, itt egy másik, elég harmatos.. Kár magyarázni ezt.És az Intel procikat LinX-el mérjük, az fűt a legjobban, és a stabilitás ellenőrzésre is az a legjobb.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32402 üzenetére
Igen, nézem az alábbi teszteket magas TDP-n, és csúnya lemaradásokat látok. Kár ezt magyarázni, igazából nem is nagyon lehet. Nem egy kategória a két hűtő sem árban, sem teljesítményben.
És reálisak, ezek nem alapon hajtott procik, hanem kaptak rendes OC-t. Az egyik házi teszt, amit engusz készített, aki csak csöndben jegyzem meg, hűtések terén nagy szaki. A másik xbitlabs -os, ami azért garancia a valódiságra.
De nézhetem én bármilyen híresebb tesztoldal összehasonlító elemzését is, ugyan ez jön ki. Na persze mindig van pár tulaj, aki bemagyarázza magának, hogy neki van a legjobb.
Egyébként azt jól mondtátok, hogy a D14-et letaszították a trónról. Méghozzá a PHANTEKS PH-TC14PE személyében, ami jelenleg a legerősebb léghűtés cím birtokosa.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Merlinclub #32400 üzenetére
Hát, ezt rosszul gondolod. Ne már egy 48 fokos prociból vonjunk le következtetést., LOL. Itt volt kb. 90W TDP, de lehet még annyi sem.
mod: A brocken mi? Ultra 120 Ex 68C, Brocken 74C. Nagyfordulatú venti, plusz áramszivárgással küszködő szénné húzott Prescott.
Itt egy újabb Brocken teszt, IFX-14-el van összehasonlítva, ami csöppet gyengébb mint a D14.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz agressiv #32397 üzenetére
D14 -en nem sűrű a borda. De velem kár vitázni, volt nálam D14, Megahalems, True, Corator, IFX14, Mugen 2 és az i7-930 LinX alatt 4.4GHz@1.385v-n lett kínozva, így tudom mit jelent a magas TDP, és melyik hogy bírja azt.
Szóval egyáltalán nem baromság, a Mugen 2 4GHz-ig elég jól bírta, utána hirtelen elfogyott. A 80C meg rengeteg ezzel a tesztel, ha tényleg annyit mértél... Az LinX alatt simán 90 fok lenne, ami nem egészsége. Nekem az említett értékek mellett, LinX-el mérve maximum 70 fokos volt a D14-el a proci, True -val 71. Mega pl szintén elvérzett, mert 86 fokot nyalta.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz hermanyi #32394 üzenetére
Persze... De ez újabb probléma.
Szvsz, a Brocken és a D14 más felhasználásra született. Normál használatban nincs különbség, csak annyi, hogy a D14 több mint kétszer annyiba kerül. High TDP-n viszont tudom mit tud az a batár, és aki úgy is használja a gépét, annak megéri az a pénz.
Na meg, aki nem tuningol, annak minek a tuning hűtő? Arra jó a gyári is.smiti: Kíváncsi lennék rá, persze ha nem probléma. A teszt meg maradhat, a lényeg, hogy melegedjen az a cpu. (azért kérdeztem rá, mert Intel esetében mindig a LinX a mérvadó, az egy +8 fok még pluszban, ha nem több)
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Továbbá:
Azt is meg kell jegyezni, hogy a nagyobb és jobb cpu hűtők előnye magas TDP-n jelentkezik igazán. Van egy pont, aminél tovább egy hűtő nem tud több hőt elvezetni. A D14 ilyenkor van elemében. Szvsz, túl kevés volt itt a TDP. A D14 nem arra való, hogy alapfeszen használd vele a procit. Ide egy gyalázós, high TDP-s tuning kellett volna. Azon garantálom, a Brocken hatalmas verést kapott volna.
Kérdésem. Milyen programmal volt terhelve a processzor?agressiv: A nagy hőleadó felület és a bordázás sűrűsége miatt a D14 -nek sem kell nagy huzat. De van olyan hűtő, ami csak nagyobb fordulatos ventivel teljesít jól, ilyen a True, vagy a Venomous X. Nekem 3000RPM-es ventivel hozta a D14 szintjét, 4.8GHz-n be is előzte 1 fokkal. 1200RPM-en meg 4 fok volt a hátránya.
A kupak kialakítása más kérdés. Attól függ hol vannak a magok elhelyezve, és hol domborul a kupak. Első gen. i7 esetében pl. a True nagyon ott volt a szeren, mert a talpa kicsit domború volt, pont ott ahol a magok is elhelyezkedtek. Így nagyon jól szerepelt... Aztán a naív ember simára polírozta a talpát, és azt vette észre, hogy több fokot is romlott a teljesítménye.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
A Brocken felszerelése nem volt valami szerencsés. VGA-ról szívja a jó kis meleg levegőt, ami elég hátrányosan érinti. Ráadásul úgy nézem, nem csak a nyák melegét kapja meg, hanem a vga ventilátorok is arra pumpálták a bordáról a hőt. Ugye a meleg levegő alapból fölfelé száll, szépen áttolod a hűtőn. D14 ezzel szemben hendikeppel indult.
Egyébként meglepő ez az eredmény.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Sziasztok!
LGA2011-re rendelnék egy Venomous X Black -et. A bökkenő, hogy nem jár hozzá LGA2011-es mounting kit. Szvsz, számomra érthetetlen, hogy egy 18k-s hűtőhöz még nem jött ki megfelelő lefogatás.
Szerencsére a lapon lesz 1366 -os lyukasztás is. De érdekelne, hogy van e info arról, hogy a későbbiekben lehet majd rendelni LGA2011-re is lefogatót hozzá? Esetleg van esély rá, hogy a Noctua -hoz hasonlóan számla ellenében biztosítanak hozzá megfelelő kit-et?[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Itt van Henk tesztje, házilag kreált, nincs benne turpisság, mint egyes oldalak összehasonlításában. És megjegyzem, a teszt előtt Henk is a Prolira esküdött...de csak előtt.
Az látszik, hogy a True ereje magas TDP-n jön ki. Ezért is olyan jó i7-re. Nagyobb órajelen még nagyobb különbség is lett volna, de a 3-4C is sokat mondó.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Tothgera30 #21412 üzenetére
Pont azt akarta sugallani, hogy nem akar hűtőtornyot. Na most annál nagyobbat nehéz elképzelni, betakarja a teljes lapot. Azért keres 'lapra fújós' hűtőt.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Ez az új Thermalright Archon szerintetek milyen erőt képvisel? Pl. Venomous X-hez képest.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz alibaba78 #18085 üzenetére
Nem sokra mész vele. Pont volt a hűtéshez szerencsém, és elég gyengus. Dobjál rá 2db ventit, lehetőleg hasonló fordulatúakat. Szívó oldalra mehet kicsit magasabb fordulatú, úgy szabályosabb a légáram. De mondom, sokat ne várj a hűtéstől.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Henk, True-ra 1366-os lefogatót hogy szerezhetnék a leggyorsabban?
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Nálam a Bloodrage elrendezése miatt sajnos útban lenne. De érdekes az amit írsz, kíváncsi leszek mire jutsz vele. Azért gondoltam, hogy high TDP-n talán erősebb lesz, mivel ugye nagyobb hőátadó felület, nagyobb súly is. Egyszerűen a fizika törvényei ezt diktálnák.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Gorneck #17912 üzenetére
Hát nem tudom, nekem 16K volt a hűtő, ez plusz 4k ugye. Nekem nem kellett hegesztenem és barkácsolnom sem, csak i7-re is a 775-ös felfogatóval raktam fel, így a black plate szolgál alátétnek, és még annak a tetejére raktam kis szivacsot. Ez egy 1 perces művelet.
Nekem a design és a méret miatt megérte, még ha csak 1C-t is ver egy 12k-s hűtőre. Nekem olyan hűtő mint a Corator vagy a D14 vagy akár a Mugen 2 is nem férne el rendesen a lapon, memóriákat zavarná, és az alaplap se szellőzne olyan szépen.Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Jah persze, középen van a venti.
Gorneck23: De ha kijavítod a gyári böszmeséget, és úgy közel 10C-vel erősebb, akkor már nem is olyan hülyeség. Mint mondtam, csak egy alátét.
Henk tesztje nálam mérvadó lesz abból a szempontból, hogy ott rendes a felfogatása, és egyből a 8C hátrányból 1C előny lett. Még ha házba is kerül, ez ekkora pálfordulást nem okozhat. A Tru meg i7 esetében már nem biztos, hogy erősebb mint egy True. Azt még asszem dual core procin lett megnézve. Nem mind1 a TDP sem. A Mugen 2 is high TDP-n adja ki az erejét. Láthatod az én tesztjeimet, a Mugen 2 legalább 10C-vel gyengébb volt, mint a True, ugyan azon a procin.Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Gorneck #17903 üzenetére
Jah értem. Bár akkor a felrakást úgy kellene eszközölni, hogy a sűrűn lamellázott rész kapja az erősebb légáramot, tehát az nézzen a memóriák felé, a ritkán lamellázott részhez pedig úgyse kell akkora szellő. Érdekes megoldás, de nem hülyeség, sőt nagyon is logikus, ilyen dupla tornyú hűtőknél előnyös lehet.
Én akkor is a D14-re vagyok kíváncsi, méretben az a legnagyobb, és vegyesek a tesztek. Néhol a Proli 1-2-3C-re van tőle, de láttam már olyat is hogy megverte. Ellenben a True jobban kikapott, Henk tesztjeiben pedig a True megverte a Prolit. Szvsz, mondjuk ez is visszafizethető a rossz felfogatásra.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Jah értem. Meg ahogy megfigyeltem, nem csak nagy a távolság, de elég vaskosak is azok a lamellák. Akkor a két részen különbözik a lamella sűrűség, vagy ugyan az?
Jah, 2kg elég húzós, én egy próbát ejtenék vele. Ha az elszíneződés megoldott, akkor talán nem gond. Mondjuk annyiból gáz, hogy a gépet nem nagyon lehet hurcibálni, mert eltöri a lapot.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Csak a magas légszállítás miatt mondtam. Mert ugye mindenki azt mondja, a True-nek kell. De a Corator nagy, nagyobb felület, kell neki a levegő, lehet akkor már erősebb lenne. Bár nem túl sűrűn lamellázott. Én igazából még egy D14-re lennék kíváncsi, elvileg az a király, minden tekintetben.
Persze, pénzkidobás, de ahogy néztem olyan 3C előnye van a simához képest. Tisztítás bonyolult, ugye réz elszíneződik. De erre is van egy módszer, szépen le kell kezelni, akkor le van a gond. Meg hát elég impozánsan né ki, bár a Black azért szebb. Csak ugye csábító, limitált szériás, nah...érted.Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Jah, hát 1C az nem sok. 3k-s ventik nincsenek? Esetleg 2db venti? Mondom, azt nem vitatom, hogy piszok jó hűtő, ez kiderült Qru-ék tesztjéből is. Csak azt mondom, hogy a True ahhoz képest, hogy mekkora, egész jól szerepel mind a Proli, mind a D14, mind a Corator ellen. És hát design, ugye nekem az volt a második a méret után. Sajna sokba volt, de 17k MX3 pasztával nekem megérte. Bár most játszok a gondolattal, hogy veszek egy True Copper-t, mert úgy tudom, hogy az még vagy 3C-vel veri a simát, és még elég impozáns is.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Matamata #17888 üzenetére
Olyan nem nagyon lehet, hogy a az egyik jó, a másik meg rossz. Itt csak a heatpipe nem működhet rendesen, de azt kizártnak tartom.
Ez a teszt abból a szempontból vérzik, hogy nincs összehasonlítási alap. Lehet egy iszonyat melegedős i7 930-ast fogtak ki, bár itt vannak az én eredményeim, amik azért alacsonyabb hőfokok.1,2. HT on számolj rá még 8C-t, többet biztos nem dob rajta. 6-8C között van a plusz.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Gorneck #17884 üzenetére
Az enyém nem forog. Igazából meg se tudod mozgatni. Persze, ez nem a gyári állapot, de egy jó 0.5cm-es alátét gond nélkül odafér, nem nagy dolog odarakni. Amúgy Qru mondta.
Mert akkor pincehely -nél valami nagy probléma lehet, brutális maghőket produkál.
Most olvasom, akkor mégis számít a lefogatás. Sajnos, elég nagy böszmeség, hogy a Thermalright ilyen putri lefogatást csinált ezekhez a méregdrága hűtőkhöz. De azért vannak a problémák, hogy megoldásra kerüljenek. Az nyilvánvaló, hogy ennyi pénzért abszolút best-buy, Z600 és a Mugen 2 is elbújhat. De nem csalódtam a True-ban most sem, ha csak abba gondolok bele, hogy a kisebb méret/súly-ért fizettem többet.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz pincehely #17882 üzenetére
Az piszok sok idle, nálam általában 34C körül vannak. Szerintem szedd le, takarítsd le a kupakot, pöttyözd be szépen ahogy mondtad, és úgy próbáld ki. Ha így se változik, akkor ennyit tud.
Az alsó venti egyik előnye, hogy kintről szívja a friss levegőt. Tehát úgy is érdemes használni. Próbálj neki olyan állást csinálni, ami biztosítja az air-t.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz pincehely #17877 üzenetére
Könnyen rájöhetsz. Szedd ki, és rakd bele megint. Ha akkor se jó, akkor megint. És 3-ból ha mindig 2C-n belül vannak a hőfokok, akkor annyit tud. A teszt, ami készült, csak a Corator teljesítményét mutatja reálisan, a Tru majdnem lebegett a procin. Sajnálom, hogy nem tudtuk letesztelni, de ha valaki jövő héten hoz nekem egy Corator-t, akkor szívesen összevetem a True ellen. Nálam olyan feszes a felfogatása, hogy nem tudod elforgatni a kupakon.
A pasztázást jól csináltad, ha több kis golyócskát tettél, akkor a hűtő azt szépen elosztja. De szedd ki, és próbáld újra.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
-
MPowerPH
félisten
válasz matthew95(2) #17237 üzenetére
Konkrét összehasonlító tesztet nem találtam róla, én Hyper TX3 -at venném. Teljesítményben ugyan ott vannak kb. és mindegyik alkalmas arra, hogy szépen lehűtse a procidat. A TX3 kicsit olcsóbb is.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz 1nsan1ty #17213 üzenetére
Szeva!
A hivatalos Asus termékismerető szerint nincs hozzá ilyen lefogató, csak ezeket támogatja:
Intel LGA 775
AMD 754/939/940
AMD AM2/AM2+/socket F(1207)/1207+Boltban sem találtam kiegészítőt.
Mákdaráló: A Quad procid természetesen jobban termeli a hőt, de ettől még nem ez befolyásolja az RPM -et. A lap PWM vezérlése az oka, elég agresszívra van hangolva az AMD -s lapon, ezért terhelés alatt full fordulaton járatja. De előfordulhat, hogy tudod saját magad szabályozni a BIOS -on belül.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Igen, én is olvastam. Rémisztően nagy, én a mostani lapomon nem is tudnám használni. De szerintem az i7 -re úgy egyben igaz, hogy magas memókkal nem érdemes ilyet venni.
A D14 az olyan, hogy sok anyag, nagy hőleadó felület, inkább a brutális nyers erőre mentek. Az tény, hogy jól hűt, de nekem se kellene.Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz egerszegi.z #17207 üzenetére
Ha tényleg nem akarod húzni, akkor elég a gyári hűtő is, fölösleges még +hűtőre pénzt kiadnod. De akkor tényleg nincs OC.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz carrot #17200 üzenetére
Gemin II-őm volt elég sokáig, és nincs vele semmilyen nemű probléma. Az alaplap is szépen szellőzik alatta, csak kell a 2db venti. Elég szépen megtudja hajlítani a lapot, szép íves lesz tőle. 6k -ért még nem is olyan rossz vétel, de ez attól függ, hogy a Vandetta 2 mennyibe kerül? Mert kialakítási is kedvezőbb, és jóval erősebb is, mint a Gemin. És ugye a Gemin 2 ventivel böhöm nagy, és bonyolult a felfogatása is.
Én X4 -re már mindenképpen a Vandetta 2-őt javasolom.
A ventiket illetően a sima Arctic F12-őt javasolom, Vandetta esetében mindenképpen csak azt, mert szívó oldalra a Pro-t nem tudod felszerelni. A Gemin2 esetében ez mind1.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Persze. 12,5k az végül is nem olyan nagy pénz érte. Ahogy néztem, gyengébb mint egy True, a D14 azért erősen ráver. Kialakítását tekintve nem igényel magas légáramot, elég neki két lassú lapátos is, szépen áttudja szellőztetni a lamellákat.(ez pozitív ebben a kategóriában)
Ár/érték arányt nézve szerintem ugyan ott van mint a D14, vagy a True. A Mugen 2 -őt ez sem tudja megközelíteni, de még a Z600-at se. De ennek a kialakításnak van egy óriási hátránya, mégpedig az, hogy sok helyet foglal hosszában. i7 esetében valszeg betakar a memória moduloknak.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest