Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• yle_greg

tag

Lehet, hogy ezért megköveztek, de szerintem minden obi kurva jó.

Én kiskompaktról érkeztem, akkor váltottam "nagy" MFT -re, amikor a gyerek kalimpáló karját nem tudtam elmosódás nélkül lekapni a szobában, mert nem volt elég gyors a záridő.

Az első gépem, a Pana GX7 dögösen nézett ki, nekem a mai napig nem jönnek be azok a gépvázak amelyeknek egy rogyott sátor van a tetején. Szóval ott kezdődik a választás, hogy hogy néz ki. Hogy mit tud? Öcsém, aki kiskompaktról vagy telefonról jön, annak az MFT és a FF tök egyforma, lévén mindegyik csúcsszuper, és igazából nem is érti, hogy a fórumokon miről vitáznak. Megnéz egy-egy review -t, ott vannak a példa képek, és azt látja, hogy mindegyik kép úgy ahogy van, jó. Nem zajos, nincs beégve, és éles ahol kell. Az a tesztkép fog neki jobban bejönni, amelyiknek a tartalma megragadóbb, egy dögös csaj portréja budget obival és géppel is kellemesebb látvány mint egy pro szettel fényképezett házfal a kromatikus abberáció nélküli króm teraszkorlátaival. Így jönnek a vevők.

Aztán ha már itt van egy-két éve, és rájön, hogy mit jelent az F, meddig lehet csavarni az ISO-t, esetleg kipróbál egy manuális objektívet, akkor elgondolkozik rajta, hogy mi mire jó, és hogy mit akar. Aztán belenéz a zsebébe, és ha van benne zsé akkor megveszi, ha nincs akkor B terv. Használt piac, vagy más komromisszum.

Apropo, komromisszum. Ez szerintem a fényképezésre jellemző legfontosabb szó. Mindig komromisszumot kötünk a záridő, az apertúra, és az ISO szentháromságában lötyögve, plusz a helyszín, a látószög, a képkivágás, ki-mi legyen vagy ne legyen benne, keressük a legjobb kombinációját egy csomó változó dolognak. Soha nem tökéletes semmi, mindig lehetne jobb, és egy fél millás obival hátha egy kicsit jobb lesz legközelebb. Na, ebből élnek a gyártók.

Készítettek a népek 50 évvel ezelőtt is olyan képeket amik tényleg jók? Naná. Mivel? Autofókuszos időjárásálló obival aminek a geometriai torzítását automatikusan javította a gépvázban futó szoftver? Lófaszt. Valami manual 50 mm-es "szarral", amiért ma már csak a gyűjtők hajolnak le, mert aki telefonról érkezik, az fel sem ismeri, hogy ez egy objektív.

Na, ehhez képest az összes obi jobb mint amit megérdemlünk. Én vettem már olcsót és drágát is, most egy GX9 -et "nyúzok", és válthatnék FF-re, de akkor sem csinálnék jobb képeket, mert még mindig én vagyok a leggyengébb láncszem a történetben. Oké, van amit nem lehet profizmussal megoldani, most például már nincs meg a 100-300 -am, így 140 fölött nem tudok mit tenni, max a digitális zoom jöhet szóba, de az meg ugye nagyon-nagyon kompromisszumos megoldás. De egyszer majd megint lesz nagytelém, és akkor lesz öröm-boldogság.

Kompromisszum. Mindenki megköti a sajátját. Kiránduláskor Apuka cipeli a három kilós FF szetjét, anyuka a csupán egy kilós MFT szetjét, és míg az obikon vitatkoznak, hogy melyiket miért hozták, addig a gyerek körbefotózza őket telefonnal. Mindeközben meg a nagypapa elmereng azon, hogy milyen puhány már a fia, hogy azon picsog, hogy nehéz a 3 kiló, miközben neki ebben a korban a 30 kilós menetfelszerelésben kellett hegyikecskét játszani, plusz a 10 kilós katonai rádió, és nem halt bele a megerőltetésbe. Ezek a majmok meg kiadnak rá egy kocsi árát, hogy megspórolják négy nagy alma súlyát! Beszarás...

Vettem egy Pana 10-25 -öt, ami bazi nagy. Hülyén néz ki rajta a hozzá képest kicsi GX9, de a kettő együtt még mindig nem vészes a súly tekintetében. Viszont most pénteken elmentünk a gyerekekkel sárkányt eregetni, és ott jól jött a 10 mm, hogy beleférjen a sárkány és a gyerek is egy képbe, meg az f1.7 amikor a feleségem mellé lépve a boldog szülői mosolyt portréztam le 25 mm-en. Nehéz a cucc, de nem lett tőle izomlázam. Ugyanezt viszem a családi hacacárékra, beltér, kevés hely, kevés fény, tökéletes. Állatkert, manuális fókusz, és máris nem a rács lesz éles. Sokat videózok, arra is jó. Örülök, hogy megvettem, miközben tudom, hogy ez nem volt egy jó döntés anyagi szempontból.

Tervezünk csónakos, kajakos túrára menni. Oda nem fogom vinni, mert ha bluggyan, akkor mellé halok. Mivel a leendő Librem 5 telefonom megint csúszik, ezért vettem egy kínai 40 ezres víz, ütés, meg minden álló akármit (ulefone armor 8) mert a kamera része nem tűnik teljesen használhatatlannak. De a teszt képek alapján messze van a GX9 + 12-32 mini obitól is, pedig az nem egy pro obi. Talán a high-end telefonok már csinálnak jó képet, nem tudom. De drága telót meg nem veszek, mert nem akarok sem Androidot sem Almát, ez az ulefone majd jó lesz a gyereknek, amikor már muszáj lesz a kezébe adni valamit. Ezt leejtheti. A fényképező gépemhez nem nyúlhat. Pont.

Amúgy nem akarok nagy dolgokat. Csak szép fényképeket készíteni. Néha elgondolkozom rajta, hogy lehet, hogy teljesen tévúton járok, és nekem is elég lenne az LX100 II + 24-75/f1.7-2.8, töredék áron. De persze akkor nem tudnék játszani a 7.5 mm-es halszemmel, és nem lenne 14-140 -es mindenes, hogy a 100-300 lehetőségéről már ne is beszéljünk. Szóval, kompromisszum. A lehetőségek kontra pénz.

Hogy ki hova teszi a voksát, az mindenkinél más. Még az is lehet, hogy néhány év múlva veszek egy nagy levegőt, és eladok mindent, mert egy telefonban megtalálom azt ami nekem már elég. Most 6 éves a fiam. 16 évesen már nem velünk akar majd túrázni, a családi vacsik szerkezete is átalakul, vagyis a témák természetszerűleg változni fognak. Az én szemem is szarabb lesz, és valszeg mindent a telefonon fogunk visszanézni, arra a méretre meg már most is jó szinte bármelyik tepsi.

Nem tudom, hogy az MFT -nek mi a jövője, de szerintem az AI támogatásával a telefon már csak praktikus okokból is meg fogja enni a fényképezés és videózás szegmensének az alját. Márpedig ha az FF a fényképezés teteje, akkor az MFT az alja, vagyis ha nem lesz olyan olcsó, hogy különösebb rizikó nélkül be lehessen szállni, akkor nem fogják venni. Ha drágább lesz mint egy telefon, akkor inkább egy jobb telefont fognak venni helyette. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

Új hozzászólás Aktív témák