-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ixion77
addikt
válasz BlackV #87171 üzenetére
A nagy kérdés, hogy tud-e héjább lenni. A 0.5 borítékolható, egyrészt mert az adatok nem indokolnak többet, másrészt mert a hitelesség miatt nem emelhetnek többet, harmadrészt mert "adatvezérelt FED". Kevesebbet meg azért nem, mert abból durva rally lehetne, ami ellentétes az érdekeikkel.
Fenyegetőzhet azzal, hogy hosszabb lesz az emelés és magasabban lesz a vége mint a piac gondolja. Ezt tette legutóbb is, de hiába, mert a piac azt nézi, hogy vajon mennyit bír el a gazdaság, és az alapján már az 5% is kérdéses, inkább 4.75% látszik plafonnak. Plusz a politikai nyomás sem elhanyagolható.
Ezeket figyelembe véve én nem tudom mit tudna mondani, ami "sokkal héjább lenne a vártnál". Azt elhiszem, hogy megpróbál az lenni. Azt kevésbé, hogy hatása is lesz a tegnapi inflációs adatok után."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
A portfolióm esett már nagyobbat. De egyetlen ügyleten, egyetlen nap alatt még nem vesztettem el soha a portfolióm 0.4%-át.
Ha az aktívan kezelt részt nézem, akkor ~20% esés volt az a nap. De a portfolió nagy része természetesen a passzív részben van. Mivel már túl vagyok életem jól kereső periódusán, ezért nem kockáztathatok ennél nagyobb arányt. Főleg amíg ekkora böszmeségeket tudok csinálni..."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Kb. 0.4 portfoliószázalékot. Az eddigi legnagyobb egy napos veszteségem volt. Maximálisan be voltam állva az ellenkező irányba. Nagyon biztosra vettem hogy Powell így vagy úgy de ledumálja a piacot, mivel az a FED érdeke. Mivel magam is hallgattam és egész mást hallottam mint a piac, ezért mereven hittem hogy előbb-utóbb fordulunk, így még tetéztem is a bajt. Nem fordultunk. Nem aludtam jól aznap.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz axioma #87139 üzenetére
A növekedési részvények estek a legnagyobbat. A FAANG is nagyot esett. Ahhoz képest a World ETF egész kicsit esett, mert az tele van value részvényekkel, amikbe mostanában bemenekültek az alapkezelők.
Tehát a csúcshoz képest a FAANG van jobban "leárazva", de az olcsó is lehet még olcsóbb."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
netbroker.erstebroker.hu oldal csak nekem nem megy?
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #87128 üzenetére
Rosszul rémlik. Nekem jól beégett november 30 az emlékezetembe - rengeteget veszítettem aznap, mivel arra számítottam nagy meggyőződéssel hogy Powell lebeszéli a piacot. Nem sikerült neki:
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #87110 üzenetére
"Mostmár csak az segít ha a FED holnap irgumburgummot mond továbbra is."
Hiába mondja, már legutóbb sem hitt neki a piac. Csak azt hallotta meg hogy "lassítunk az emelések sebességén", az összes többi dörgedelemből semmit. Most már annyit sem tud mondani, mert fél éve mantrázzák hogy "adatvezérelt FED". Az adat pedig ma megjött.
-
Ixion77
addikt
válasz kozeposztaly #86256 üzenetére
1, Eladtam nemrég. Ezt bármely eszköznél trendforduló és erős emelkedés követi minden esetben.
2, Valószínűleg OTP részvényt (pár hetes alatt 8K -> 11K ~+40%), 18%-os államkötvényt, és egyéb államkötvényeket tart."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Amilyen jókat szaladgál mostanában a forint, egy hét múlva bármi lehet. Ma pl. 11:12-kor egy percen belül volt 408.1 és 404.8 is. 0.8% mozgás egy percen belül egy devizapárnál... A kriptók a fasorban sincsenek ehhez képest.
-
Ixion77
addikt
Kb. egyetértek azzal hogy mi várható kormányzati intézkedések terén. Murphy után szabadon: amit el lehet b*ni az el is lesz b*va.
Ugyanakkor szeretnék rámutatni hogy mi történt nyugat Európában azokon a területeken, ahol leállt vagy nagy mértékben lecsökkent az új lakások építési volumene, például mert hatósági maximumot vezettek be a bérleti díjakra: 10+ éve minden évben 10+ százalékot nő a lakások ára. Hiába hogy már rég túlment az ár az átlagember által megfizethető kategórián, még mindig emelkedik. Mert nincs elég lakás, lakni pedig kénytelen vagy valahol.
Több nyugat-európai területen már évi 2% alatt van a kiadással szerezhető bevétel, mert többet képtelenek a bérből és fizetésből élő családok kifizetni. Ami persze a lakástulajdonosoknak sem jó üzlet, ami értelemszerűen tovább csökkenti a lakásépítési kedvet, és ezzel be is zárult az ördögi kör.
Nyilván ez nem egy gyors folyamat. Sok év alatt indul be, és sok év alatt ál le (ha egyáltalán valaha). A szociális következmények persze katasztrofálisak: a társadalom egyre nagyobb része számára válik reménytelenné hogy lakása legyen, mert minden pénze elmegy bérleti díjra. Idővel egész generáció nő úgy fel, hogy vagy örököl lakást, vagy megnyeri a lottó ötöst, vagy élete végéig a bérleti díjra megy el minden pénze.
-
Ixion77
addikt
"Ami viszont remélhetőleg pozitívan fog hatni az árakra"
Az, hogy nem épül új lakás? Kétlem. Ha a kínálat csökken, attól az ár nem csökken, hanem pont hogy emelkedik...
Ha pedig nincs új lakás, akkor előbb a jó minőségű használtak ára emelkedik, aztán a többié is. Az elmúlt két évben ez jól látható volt az autópiacon. Előbb az új autók ára szállt el, aztán a fiatal használtaké, végül valamelyest még az öregeké is. Pedig ott nem is nullázódás volt az új autók esetében, csupán volumencsökkenés.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #83941 üzenetére
"Kértek 1 hét gondolkodási időt, hogy kitalálják hogy mit szeretnének a volt randomosokkal csinálni technikailag, ugyanis jelenleg még nem áll arra készen a rendszer hogy ha áttesznek worldbe akkor a randomos díjkedvezmény megmaradjon"
Kigondolták már azóta?
-
Ixion77
addikt
válasz HussarF #84583 üzenetére
Mi lehet a magyarázata annak hogy aug. 11 és okt. 14 közt nem emelkedett semmit? Tele volt kincstárjegyekkel, amiknek folyamatosan esett az árfolyama?
Aztán eladta mindet és használta az új overnight lehetőséget? Használhatják azt alapok egyáltalán?#84585 refrigerator
Igen, közben rájöttem hogy állampapír alapról van szó, nem pénzpiaciról. Rövid távon jól jártál vele, de érdemes megnézned a hosszabb távú hozamait a linken amit írtam. Nem biztos hogy érdemes benne sokáig ülnöd.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz refrigerator #84581 üzenetére
50/30000 => ~1.66%/hó * 12 => ~20%/év
Vagy valami kezdeti bónusz is bele van, vagy pontatlanul adtad meg az adatokat. Utóbbi valószínűsíthető abból, hogy nem létezik olyan hogy: "Állampapír befektetési jegy" értékpapír számlaK&H állampapír alap létezik, és ha szerencsésen nyúltál bele október 14.-én 1,105573 árfolyamon, akkor november 8.-án 1,126978 árfolyammal kijön 58083 Ft nyereség.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz robi212 #84408 üzenetére
"kapunk külső segítséget"
Nagyon hozzá vagyunk szokva ehhez a gondolathoz, mert a múltban mindig volt aki épp relatíve jól állt gazdaságilag, lehetősége és érdeke volt minket kisegíteni. Most viszont nem látom hogy ki lenne az aki kihúzna minket a gödörből amibe ástuk magunkat. Az USA lehetne a legalkalmasabb, de épp nem a puszipajtásunk és el lesz foglalva a recesszióval. Az EU recessziózik és inflációzik egyszerre, örülhet ha szét nem esik. Az oroszok úgy lábonlőtték magukat hogy max. energiahordozókat tudnak mostanában adni. A kínaiak meg azon túl hogy épp próbálják elérni hogy a gazdaságuk ne omoljon össze az ingatlanválságban, rendesen meg lettek lőve a US tech export tilalmával is.
Szóval én nem fogadnék a forintra és Magyarországra mostanában. Ha a háború elmúlna, akkor talán lassabban gurulnánk a lejtőn, de az elmúlt 10+ év sorozatos baklövései és populista intézkedései sajnos lassan beérnek, és ezen már a hurráoptimizmus sem segít."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz VoltanIgor #84307 üzenetére
Na ugye hogy nem tőzsdézik el!
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #84224 üzenetére
"Vajon mennyi a reális tartozás amit még engedni kell?"
És vajon mi számít egyáltalán jövedelemnek? Pl. lakáskiadás az? Osztalék? Tőkejövedelem?
-
Ixion77
addikt
válasz bulikavagyok #83891 üzenetére
"Reményeim szerint idén még benézhetünk 400 alá is."
Ha megközelítenénk a 400-at, szerintem az MNB megszűntetné a 18% O/N kamatot, és másnap ismét 420-nál lennénk. Nem akarnak erős forintot. Nem akarnak alacsony inflációt sem.
-
Ixion77
addikt
Tudja valaki hogy mi ennek az ETF-nek az EU-s megfelelője?
Invesco S&P 500 Growth at reasonable price ETF (SPGP)
Elég szépen felülteljesíti az S&P500-at. Még idén is."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #83757 üzenetére
Ha már a pénzügyi felügyeletek így beszigorították hogy milyen ETF vehető európaiként, akkor igazán megtehette volna hogy kötelezővé teszi a valós teljes költségszázalék megjelenítését a reklám és tájékoztató anyagokban. Ahogy #83748avl írta, a TER több mint megtévesztő elnevezés így. Nem teljesen mindegy, hogy pl. egy JPGL költsége évente 0.2% vagy 1.0%. Utóbbi már egyes aktív befektetési alapokéit közelíti.
Ez az osztalékveszteség miből adódik egyáltalán?
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #83743 üzenetére
Én úgy tudtam, hogy a nagy cégeknek a US tőzsdén gyakorlatilag nincs kereskedési költsége. Ha lenne, akkor a HFT nem működhetne.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #83741 üzenetére
Én azon gondolkodtam sokszor, hogy miért csak negyedévente súlyoznak át. Különösen pl. egy momentum esetében ildomosnak tartanám havonta, vagy akár hetente átsúlyozni. Akkor jobban kijönnének az előnyeik is.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #83729 üzenetére
Pont ez lényeg. Az hogy valami value, még nem jelenti azt hogy ne eshetne újabb 25%-ot a következő jelentéskor. Amikorra ahogy #83729 PredatorZoli írja, már bent lesz a value ETF-ekben, jelentős súlyal. Azzal ellentétben amire avl #83716 utalt, a value egyáltalán nem szent grál. Simán bevesz olyan cégeket, amiket még visz a lendület, de leszállóágban vannak (pl. Meta), és kihagyja a legnagyobb növekedési sztorikat (pl. Tesla, Enphase).
-
Ixion77
addikt
"a Meta pedig 24,5%-os zuhanást mutat a rossz gyorsjelentes után"
"aranyat érnek ilyenkor a value ETF-ek"Konkrétan a Meta a jelenlegi árazáson value befektetés. A bevételei a tőzsdei árához képest igen jók, a financiális helyzete szintén.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Lex Icon #83564 üzenetére
Miből számolta ezt ki? Matematikus Ön? Ne vicceljen már!
Ahhoz nem kell végzettség hogy a jegybank elnőke ne nyilatkozzon nyilvánvaló ökörségeket.
-
Ixion77
addikt
válasz fokukac #83557 üzenetére
"Csak tudnám, ez hol fogja megfékezni az inflációt"
Ha jól értelmezem amit kommunikálnak (nem könnyű, mert csak gyorsolvasásban tudom átfutni amiket nyilatkoznak, különben a kortizol szintem túl magasra emelkedne), akkor úgy gondolják, hogy az infláció egy részét megoldják a nemzetközi hatások, valamint idővel a bázishatás. Az maradéknak meg örülnek. Eddig is inflációt és romló forintot akartak, ezután sem változtatnak.
-
Ixion77
addikt
válasz Ringman #83521 üzenetére
Lényegében nyíltan beismert tény, hogy a kormányzat a külföldi tulajdonú cégek működésének ellehetetlenítésére törekszik Magyarországon. Ennek eredményei évek óta látszanak a különböző cégek kivonulásában, leépítésekben, fejlesztések elmaradásában.
A bankok esetében ez most várhatóan még intenzívebbé válik, aminek a kormány valószínűleg örül. Hogy ez a gazdaságra milyen hatással lesz és hogy összességében megéri-e majd az országnak, azt mindenki eldöntheti maga. Mindazonáltal a jobboldali politikai világnézetnek megfelel.Zsiday az írás alapján úgy gondolja, hogy ez hosszú távon tönkreteszi az ország gazdaságát, mint azt már láttuk sok ország esetében a világtörténelemben. Zsiday pragmatikus ember.
Egyébként nem is tudtam, hogy még Bulgária előtt vagyunk. Én a jelek alapján azt hittem, hogy a hosszútávú célunk gazdasági fejlettségi versenyben Ukrajna...
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz j0k3r! #83465 üzenetére
Ahogy azt a US QE bebizonyította, összességében mindegy, hogy kihez és hogyan kerül a plusz pénz. Lényeg, hogy bekerül a gazdaságba anélkül, hogy gazdasági teljesítmény-növekedés lenne mögötte, ergo inflációt fog okozni. (Ha akár csak kisebb növekedést eredményez mind amennyi bekerült, már akkor is.)
#83464 emvy:
Ugyanezen logika alapján mivel a gazdaság összteljesítménye nem nő, az árak és bérek viszont igen, a valuta annak megfelelően át kell árazódjon.
Lásd például ha a FED QT-zik, a dollár erősödik.Ugyanez okozza pl. az olasz problémát is, ahol a bérek úgy növekszenek már lassan egy évtizede, hogy a gazdasági teljesítmény messze nem nő annyira. Az ő valutájuk is értéktelenedne, ha lenne. De nincs, ezért az EU feszül egyre inkább észak-déli közt.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz aAron_ #83460 üzenetére
"Igen valószínűtlen hogy 1 év múlva 15% felett lenne az infláció... A forintárfolyam nem lesz 413*1,15*1,15 = ~550 Ft két év múlva... Szerintem az infláció le fog csökkenni a gazdaság lassulásával."
Egyet is tudnék érteni, ha nem pont ma olvastam ezt:
"Éves alapon a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 18,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest."Ez számomra olyan brutális ár-bér spirált vetít előre, amiben simán benne van két éves időtávon az 550-es forintárfolyam, és a tartósan 15% felett ragadó infláció.
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #83227 üzenetére
Ne aggódj, nem valószínű hogy lemaradtál. Amilyen zseniálisan vezetik ezt az országot, jövőre lesz az az árfolyam lejjebb is. Nem sokkal azután hogy elkezdenek megjelenni a cikkek arról, hogy Mo. devizatartaléka közelít a nullához, az IMF pedig ismét "megelőző jellegű" látogatást tett...
Ez úgy szokott lenni, hogy mire annyiért adnak valamit amennyiért úgy érzed hogy szívesen megvennéd, már nem lesz kedved megvenniNézd meg a forintárfolyamot. A 18% O/N betét ellenére 86.3 a PLNHUF, tehát annyi mint idén a korábbi csúcsokon, és jóval magasabb mint azelőtt bármikor. Tavaly augusztusban még 76 volt... A PLN pedig azon ország fizetőeszköze, amely pont ugyanúgy nem kap egy petákot sem jelenleg az EU-tól, mint mi. Ráadásul meglehetősen hasonló, csak kevésbé durva okok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz paatrick #83191 üzenetére
A gond az, hogy jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy be fog. A kérdés csupán az, hogy mikor.
No meg hogy hogyan lehet felkészülni ellene. Mark Moss szerint arannyal és saját farmmal, de sajnos szerintem is igazad van abban hogy a saját termést is ellopják, az aranyért meg még meg is ölnek.
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #83182 üzenetére
A forint ma reggeli akciójából ítélve igen. Bár lehet, hogy ez is közrejátszik. Igaz, hogy sorra zárjuk be az uszodákat mert nincs pénz a fenntartására, de ez nem lehet ok arra, hogy ne építsünk még 10-et...
-
Ixion77
addikt
válasz Yager01 #83141 üzenetére
Az még hagyján, de ha már ügyfelük vagy, és oda szeretnél transzferálni egy régi TBSZ-t, akkor ismét be kell hozzájuk menni csak hogy aláírj erről egy szerződést. Ezt pont a napokban volt szerencsém megtudni.
Idegbaj, hogy 2022-ben még mindig személyesen kell odamenni és aláírni egy teljesen felesleges szerződést, mikor már amúgy is szerződéses viszonyban vagy velük. Felesleges időpazarlás, benzinpazarlás, papír- és nyomtatópazarlás... Ahelyett hogy egy kattintás lenne belépés után az online felületen.
-
Ixion77
addikt
válasz szabi__memo #83130 üzenetére
Az euro bevezeti önmagát.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Drizzt #83066 üzenetére
"Egyebkent ezeknek mi a teljesen hivatalos kozgadasagi neve? Van egyaltalan?
Mert nagyon megteveszto es konnyen osszekeverheto a 2 egymassal"Tudtommal nincs, mivel gyakorlati jelentősége sincs. Arra nem találnak ki külön nevet a szakmában, ami csak ahhoz kell hogy az MNB hozzá tudjon kapcsolni egy terméket amellyel jól jár erősen gyorsuló inflációs környezetben.
-
Ixion77
addikt
"Revoluton tárol mondjuk 1000-2000€-nyi összeget?"
Simán. Egy pénzintézetnek az pont semmi. Még kerekítési veszteség sem.
Neked persze lehet, hogy az össz. megtakarításod - ebben az esetben nem biztos hogy a Revoluton érdemes tárolnod. Ha csak tartogatni akarod, a készpénz is megfelelő.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Genesist #83065 üzenetére
"az előző évi átlaginflációt veszi kamatbázisnak"
Amit úgy értelmez, hogy fogja a 12 db. havi inflációt, és kiátlagolja.
Fog meg az itt található utolsó 9 számot, aztán játszadozz egy táblázatkezelőben hogy milyen utolsó 3 szám esetén milyen éves átlaginfláció fog kijönni.
-
Ixion77
addikt
válasz student #82915 üzenetére
Ezt az ábrát figyelembe véve 20 éves US államkötvényt kell venni. Annak a jelenlegi hozama 4.33%, lejáratig tartás esetén fixen. Hogy, hogy nem, az valahogy kimaradt az ábrából.
Kedves a JPM-től hogy elszórakoztatja a befektetőit, de az ilyen jövendöléseik egy éves időtávon sem szoktak bejönni, nem hogy 10-15 évesen.
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #82850 üzenetére
Ahhoz azért az MNB-nek is lesz néhány szava...
Plusz az embereket azért nem lesz olyan könnyű meggyőzni arról, hogy egy veszteséges fintechnél tárolják a pénzüket, amelyikre még a magyar betétvédelem sem vonatkozik. A cégeket is nehéz lesz meggyőzni, hogy egy nem magyar székhelyű cégnél vezessék a folyószámláikat.Az iwiw egyébként messze elmaradtabb volt technikailag mint a facebook, millió hibával. Az akkoriban legfontosabb tényezőről, a játékok hiányáról nem is beszélve. Még egy sima email oldalt (facebook) sem sikerült megbízhatóan működtetnie a T-nek. Mindazonáltal szerintem nem összehasonlítható a 15 évvel ezelőtti social networking a bankolási szokásokkal.
-
Ixion77
addikt
válasz mgoogyi #82823 üzenetére
Újabban megjelent még az árfolyamba épített lehúzáson túl számlavezetési díj is, szintén 1.5-2% nagyságrendben, amit viszont jóváírnak. Egyelőre...
Én javaslom mindenkinek hogy meneküljön az alapokból, hogy ne veszítsen annyit mint én tettem. Minden nap, amíg bef. alapban van a pénz, veszteséget okoz. Most nincsenek csúcson a részvényárak, kiváló alkalom van átszállni ETF-ekbe. Persze lehet még további 50%+ esés, de az alapokban ugyanúgy meglesz, csak ott még pluszban az alapkezelő beépített fix díjait is bukja a befektető.
Szerintem az sem biztos, hogy az ETF-ek, a jelenlegi államkincstári kamatok, és az újabbnál újabb adók közé szorulva az alapkezelők hosszú távon fenn tudnak maradni. Ha mégis, akkor a befektetőik megkopasztása árán. Ahogy az élelmiszerek árában is megjelentek az újonnan feltalált adók, úgy a pénzügyi termékekében is meg fognak. Végül mindig a fogyasztó fizeti a révészt.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #82796 üzenetére
Érthető ugyan, de például kiválóan megakadályoz abban, hogy a számládat elhordozd tőlük. Ha visszaváltod hordozás előtt, akkor brutál büntetést kapsz. Ha nem váltod vissza, akkor meg később sem fogod tudni, mert pl. a KBC-nek ezt az értékpapírt nem engedélyezi a Hold Alapkezelő visszaváltani. Tehát ott fog ülni a számládon mindaddig, amíg vissza nem transzferálod a Hold-hoz.
-
Ixion77
addikt
válasz Feriboy2 #82786 üzenetére
Az is egy csodás darab, de tudok másikat is: HOLD EURO Alapok Alapja
Én kis naív, azt hittem évekkel ezelőtt, hogy ez euró alapon, minimális költséggel fektet nemzetközi termékekbe. Minthogy mostanában, masszív forintgyengüléssel is alulteljesített, ezért elkezdtem kikutatni mit lehet tudni arról hogy mit tart. Ezt találtam:
"MÖGÖTTES ALAPOK
• Citadella Származtatott Befektetési Alap
• HOLD Columbus Globális Értékalapú Származtatott Befektetési Alap
• HOLD Expedíció Származtatott Befektetési Alap
• HOLD Orion Származtatott Befektetési Alap
• HOLD VM Abszolút Származtatott Befektetési Alap
• Platina Pí Származtatott Befektetési Alap
• Superposition Származtatott Befektetési Alap"Tehát kizárólag saját alapokat tart, amiket egyébként ugyanúgy megvehetnél. De az Alapok alapjával egyszer lehúznak a saját alapjaikon keresztül, majd még egyszer az alapok alapján keresztül. Az "Euro" meg csak dísznek van a nevében.
És akkor még nem beszéltünk az egyéb ravasz cseleikről, hogy pl. miként kötnek magukhoz azzal, hogy pl. az interneten nem vásárolható alapjaikat nem lehet tőlük eltranszferálni, vagy hogy a Deep Value alapjuk visszaváltási büntetése 8% (!)
Mára már egyértelmű, de sajnos kb. 2 évtizeden keresztül számomra sem volt az: A befektetési alapok csak a kibocsájtóik érdekeit nézik, okos befektető nagy ívben elkerüli őket.
A Holdnál sem tűnik fel, hogy bár nincs év 0.12% számlavezetési díj, mint az Erste-nél, de cserébe van évi 2% alapkezelői költség, amiért gyakorlatilag semmit sem kapsz cserébe. Csak fizeted a csili-vili irodaházukat, az alkalmazottjaikat, és az alapkezelőik sikerdíját.
A sikerdíjak is vérlázitó alapra vannak származtatva, de ebbe most már nem megyek bele, csak ideírom hogy pl. a hozzászólásom elején említett alapnak mi az aktuális benchmarkja: 35% CETOP (forintban számolva) + 65% RMA
Az eredmény pedig (augusztusi kimutatás):
Alap indulásának éve: 2013
Indulástól számított hozam (nominális): 16,22%
Ugyanez pl. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD esetében: ~190%
9 év után 16% hozam a befektetőé, a maradék ~170% meg az alapkezelőé. Marha jó üzlet. Nekik."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz balpeter04 #82540 üzenetére
"Mi lehet az oka ennek a fiskális alkoholizmusnak?"
Amennyire én át tudom gondolni, racionális oka nincs. A legvalószínűbb, hogy populista politikusok révén egyszerűen képtelenek megszorító jellegű politikát folytatni. Nem értik, nem áll rá az agyuk.
A szénájuk szerintem nagyon rosszul áll, de úgy tűnik hogy semmit sem képesek tenni ellene.
Ha a várakozásaimnak megfelelően jövőre megjelennek a csődök és az intenzív elbocsájtási hullámok Magyarországon, az a még akkor is rekord magas inflációval és az eszköztelen MNB-vel együtt végzetes koktélt fog alkotni.
Kicsit furcsa is számomra hogy gazdasági témákkal nem foglalkozó ismerőseim számára mennyire nem világos hogy borzalom nehéz év következik. Rendszeres a "mostanában nehéz volt, de már csak egy picit kell kihúzni valahogy" hozzáállás. Lehet, hogy a kormány is ugyanilyen álomvilágban él."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
"több legyen a hiteled mint amennyit ér az ingatlanod és majd akkor eltörölni a kamatstoppot hogy beledögölj."
Ennek semmi értelme nem lenne, ugyanis akkor az emberek elkezdenék nem fizetni a hiteleket. Rengeteg lakás visszaszállna a bankokra, kikerülnének aukcióra, összeomlana az ingatlanpiac, ezért még többen nem fizetnének, összeomlana a bankrendszer.
Már most ettől rettegnek az USA bankokban, pedig még csak -0.7% változás volt az ingatlanárakban. Az autószektorban már kicsit előrehaladottabb az ügy."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz paatrick #82483 üzenetére
Szerintem jól következtetsz. Lapot húztak 19-re, mert más lehetőség már nem maradt. Kb. januárig lehet reménykedni, aztán az IMF-nél kuncsorogni.
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #82479 üzenetére
Azon túl, hogy finoman szólva nem kedvelem a fickót, van amiben igaza van. Az MNB ötletszerűen, egyik hétről a másikra önmagának is teljesen ellentmondva hoz alkalmanként túl enyhe, máskor drasztikus intézkedéseket.
Még a jelen fórumban is mindenki számára világos, hogy egy jegybankelnök egy turbulens időszakban nem állhat ki azzal hogy "most csináltunk jó nagy kamatemelést, de többször már nem fogunk". Ez minősíthetetlen, nemzetgazdasági szintű károkat okoz, és egyértelműen azonnali leváltásért kiált.
-
Ixion77
addikt
válasz fokukac #82426 üzenetére
"ez a 17% hogy fog bekavarni most a kincstárjegyeknek? Ha 11-12%-ról ekkorát ugrik, ott szép árfolyamveszteség lehet..."
Egyrészt aki lejáratig tartja, annak mindegy hogy alakul közben az árfolyam.
Másrészt - bár nem vagyok közgazdász - de úgy gondolom, hogy ezek az átmenetileg, néhány napra szánt intézkedések nem kellene hogy közvetlenól befolyásolják jelentősen a DKJ-k árfolyamát.
Ami inkább számít szerintem, hogy ez csak tűzoltás. Célja a short állomány elijesztése a piacról. A jegybanki devizatartalék feláldozása pedig bár jelen esetben indokolt, gyakorlatilag a padlás kisöprése. (Ez utóbbi egyébként a csődkockázat emelkedésén keresztül sokkal erősebben hathat a kötvényárfolyamokra.)
A forint hosszú távú problémáit a kormány állításával szemben nem Brüsszel okozza, hanem az erőforrások évtizedes fecsérlése. Az ország termelési hatékonysága nem nőtt, a bürokrácia nem csökkent, az oktatási színvonal nem javult, a lényeges dolgokban előrelépés nem történt.
Középtávon nézve várható hogy az MNB akár már az év vége előtt kifut a devizatartalékból, jövő évben pedig az USA-ban és az EU-ban várhatóan egyaránt beköszönt a recesszió. Megugró munkanélküliséggel és csökkenő termeléssel kombinálva a magyar infláció kezelhetetlen lesz, és az MNB-nek már semmilyen eszköze nem maradt a védekezésre. A jelenlegi politikai elit működési módja pedig összeegyeztethetetlen a Világbank/EU elvárásaival ahhoz, hogy kimentsenek minket. Ahhoz nem elég az "elvesztette közpénz jellegét" szintű pofátlankodás.Most kilőtték az utolsó töltényt. Amennyire én látom nincs tovább, innentől megyünk amerre a szél fúj minket. A mostani várható forinterősödést szerintem ki kell használni, örülni hogy lehet eurót/dollárt venni 500 alatt.
-
Ixion77
addikt
válasz Dare2Live #82086 üzenetére
Pontosan így van.
Még annyit tennék hozzá, hogy 360-nál nem szabadott volna önelégülten ülni és mantrázni hogy "nincs semmi baj, nem ég a ház".
Ott és akkor ki kellett volna állni az MNB-nek, és kijelentetni hogy minden tőlük telhetőt megtesznek hogy ne gyengüljön tovább a forint. Akkor még meg lehetett volna fogni, és még mindig 400 alatt lennénk.Csak arra tudok gondolni, hogy valami unortodox csillagállásjóslás alapján azt gondolták, hogy jó ha minél nagyobb az infláció, mert akkor jövőre már a magasabb bázis miatt majd százalék jön ki. Nem volt ortodox közgazdász a környéken aki elmagyarázhatta volna, hogy ez csak az általános iskolai matekpéldában működik így.
-
Ixion77
addikt
válasz Brandynew #81833 üzenetére
Nem valószínű. Ezek a szintek már politikailag is fájnak, de már nem tudnak mást tenni, mint igyekezni a felelősséget áthárítani, hogy ne rajtuk vezesse le a nép.
Olyan ez mint amikor a gyerek a lejtőn elkezd szaladni lefelé. Amikor még meg tudna állni, még túl jó érzés, hiába kiabál anya hogy lassítani kellene. Aztán már túl nagy a sebesség, megállni már nem lehet, elkerülhetetlen az esés. Csak a remény marad, hogy egy kicsit laposabb szakasz jön és nem szakadék. Talán megúszható az ökörködés néhány horzsolással vagy töréssel, kórház vagy hullaház helyett.
-
Ixion77
addikt
válasz szabog74 #81434 üzenetére
Mik, hol?
Netboon / Számlainformációk /
Portfolió egyszerű: "Nincs kapcsolat."
Értékpapír részletes: "Nincs kapcsolat."
Nettó pozíció: nem csinál semmit
Elkülönítések: "Hibás parancs"A számlakivonatot meg továbbra sem jöttem rá honnan lehetne letölteni.
-
Ixion77
addikt
Ma küldött az Erste körlevelet:
"Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Netboon felületére 2022.10.14-ig (péntek) van lehetőség belépni a Random Capital-nél használt belépési adataival és letölteni a korábbi időszakok riportjait, számlakivonatait. Ezt követően a Netboon és ezen dokumentumok a rendszerben már
nem lesznek elérhetők."Ezzel nekem az a gondom, hogy hiába keresem a Neboon-on a számlakivonatokat, már most sincsenek ott. Az értékpapírkimutatások hibára futnak (nincs kapcsolat a szerverrel, vagy valami hasonló), pdf kimutatásokat meg én nem is találtam meg hogy hol kellene lenniük.
Meg tudja valaki mondani hol kellene lennie az szeptemberi számlakivonatoknak?
-
Ixion77
addikt
válasz kozeposztaly #81062 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy az osztrák ügyfeleiknek is ugyanezt szolgáltatják-e, vagy csak mi vagyunk így "elkényeztetve".
Néhány US diszkontbróker és bank felületét láttam már, és ehhez képest űrtechnika mindegyik. A Youtube-on meg van egy ausztrál srác, akinek a Tiger Brokers a támogatója, abból mutat néha ezt-azt. Abban pl. a nyilvánvaló alapfunkciókon túl olyan elemzési lehetőségek vannak, mintha egyesítenénk a TradingView-t a FinVizzel és a TipRankssal.
-
Ixion77
addikt
válasz j0k3r! #80996 üzenetére
Bár nem nekem szólt a kérdés, de elmondom az enyémet:
A tézis annyi, hogy chipre szükség lesz a jövőben is. Nagyon kevés gyártó van Taiwanon kívül képes gyártani. Az Intel az egyik. Mindezt az USA kormánya is tudja...
Nem feltétlen jött már el az abszolút mélypont, de hosszú távra már szerintem be lehet szállni. Kellően kiábrándult már jelenleg mindenki a techből és semiconductorból. Főleg retail körökben.
-
Ixion77
addikt
"Szóval valami hasonlóan likvid dologra gondoltam, csak ne a folyószámlán álljon a pénz, legalább kicsit hozzon még ha kockázatos is."
Erre pont az ETF-ek valók. Csak nehogy akkor legyen szükséged a pénzre amikor -50%-ban van, valamint ne okozzon problémát várni 15 évet hogy pluszban legyen.
Most aránylag jó beszállópont van, de azért vedd figyelembe hogy a piaci konszenzus vízesés-szerű esést vár a következő egy évben valamikor. Ami vagy lesz vagy nem, vagy akkor vagy nem"Ezért is javasolta az összes tanácsadó, hogy ne befektetéseken agyaljak éveket, hanem keressek jobban. "
A kereset meglehetősen maximalizált a szakma és hely által. A pénzügyi nyereség viszont tőkefüggő, ergo jobban skálázható.
"Még az is lehet kriptózok egy kicsit"
Szintén jó beszállóidőpont van, de egy BTCUSD 10K-n azért ne lepődj meg a közeljövőben.
"Vicc egyébként, hogy bárki felelősen gondolkozik az el van kaszálva."
Ez jó ideje egy ilyen ország. De idővel mindennek megjön a böjtje. Persze nem feltétlen a vétkesek fogják állni a cechet.
-
Ixion77
addikt
Szerintem az aktív traderek közül szerintem kb. mindenki így égeti meg magát először. Szép dolog az ötletelés, de a piac ennél lényegesen komplikáltabb. Lehet szerencséd, de nagy eséllyel jobban jársz ha indexekkel veszel.
1: Recesszióban nem mennek jól az autók. Főleg nem a hagyományosak, hozzáadott különleges érték nélkül.
2: Most 26 alatt vettem én is, de nem tervezem sokáig tartani. Chartja jelenleg "hulló kés", szerencse kell hozzá.
3: Én mostanában nem bíznék a régióban, de jóárasítva van, és előbb-utóbb remélhetőleg véget ér a háború. Akkor talán megindulhat, de azért érdemes megnézni pl. a napokban hírhedtté vált CS chartját 2007 óta...
4, Ezzel van a legjobb esélyed, de persze ez csak esély, a valóság bármi lehet."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
-
Ixion77
addikt
válasz Blackmate #80935 üzenetére
Teljesen különböző termékek.
A bond magyarul kötvény. Egy cég/állam/stb. kötelezettséget vállal hogy ha kölcsönadod neki a pénzed (megveszed a kötvényt), akkor arra adott időpontokban adott összegű kamatot fizet, majd végül visszafizeti az alaptőkét. Kb. mintha bank lennél és kölcsönt adnál valakinek.
Az opció pedig egy szerződés, amit egy pénzpiaci szereplővel kötsz. A szerződés egy pénzügyi eszközre szól (részvény, etf, stb.), amit jogosult vagy megvenni/eladni egy előre rögzített áron egy előre rögzített időpontig. Ez egy biztosításra hasonlít, és a veszteségeket tudod vele limitálni. Persze nem ingyen, mert a "biztosító" nem jótékonyságból dolgozik.
-
Ixion77
addikt
"Az ilyen viszonylag stabil ETF-ek is csak hosszú távon érik meg?"
Igen.
Szerintem most nem kell kapkodnod a befektetéssel, ráérsz visszaolvasni itt a fórumban és esetleg a szakirodalmakban.
Ha egyszeri nagy pénzt akarsz befektetni, akkor érdemes lehet most kicsit kivárni. Ha folyamatos bevételről van szó, akkor mehet a lusta portfolió.
-
Ixion77
addikt
válasz paatrick #80872 üzenetére
"Majd vezesse le aki tudja."
Szerintem az ábra alapján egyértelmű:
Amikor a gáz ára gyorsan emelkedik, akkor a forint gyorsan gyengül.
Amikor a gáz ára csökken, akkor a forint lassabban gyengül.
Vagy erre gondolt Nagy Márton út, vagy hazudik. Döntse el mindenki maga.Dühítő ez az egész. Meg kellett volna fogni a forintot 360-nál, és legalább bejelenteni hogy vége az összes értelmetlen populista intézkedésnek. Komolyan nem gondoltam a választások előtt, hogy miután bebiztosítják maguknak az újabb 4 évet, még mindig mennek tovább az ország romba döntésének útján.
-
Ixion77
addikt
"Jól látszik, hogy mekkora hiba volt engedni 350-360 fölé elszállni a forintot: az egész folyamatnak semmi haszna nem volt, csak megemelte a későbbi inflációt, és ezáltal a kamatszintet is. Ha korábban sokkal keményebb lett volna a jegybank, akkor most nem lenne ekkora az infláció, és nem lenne szükség ilyen magas kamatszintre."
Ezt mondta Zsiday, ezt mondtuk mi, és minden közgazdaság-tankönyv. Miért az MNB volt az egyetlen, akiknek ez nem volt nyilvánvaló?
A "végeztünk a kamatemeléssel" bejelentésnek meg azóta sem tudom megfejteni hogy mi értelme volt."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz donat_sz #80730 üzenetére
"kellemes meglepetés volt, hogy a lakossági ERSTE számlámmal elsőre sikerült nekik hiba nélkül kapcsolniuk az RC-s értékpapír számlám és a készleteknél, vételi áraknál se találtam eltérést."
Mivel gyakorlatilag ugyanazt kellett nekik csinálni mint TBSZ transzfernél (és mellesleg meglehetősen primitív feladat), szerintem elég meglepő lett volna ha nem sikerül.
-
Ixion77
addikt
válasz travix #80727 üzenetére
"azt mondanám, hogy év végéig tart a medvepiac."
Szerintem meg bőven erről fog szólni az egész 2023 év is. A kamatemelések hatása 6-12 hónap mire begyűrűzik az eredményekbe, tehát még jövő ilyenkor is tippelgetés lesz hogy melyik cégnek mekkorát esett az eredménye, és melyik állhat a csőd szélén.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #80723 üzenetére
Tapasztalataim szerint bármikor is tolod be a nagy összeget, a piac azután fog esni
-
Ixion77
addikt
válasz Victory99 #80369 üzenetére
Tanácsot szeretnék kérni, hogy mibe érdemes most befektetni?
Neked, ennyi infó alapján PMÁP 2029/I, államkincstári számlára.
Biztonságosak egyáltalán még az állampapírok?
Igen.
Egyre jobban félek az államcsődtől, hogy elveszik az összes megtakarításom...
Nem veszik el, viszont az értékét elveszítheti.
Jelenleg pmáp-ban van pénzem és a számlámon felesben, ennyi... :/
A számládról is rakd át PMÁP 2029/I-be, aztán felejtsd el amíg nem lesz szükséged rá, és aludj békésen.
Ha hajlandó vagy nagyobb kockázatot vállalni, akkor nyiss valamely brókernél számlát, és vegyél World ETF-et abból a pénzedből amiről úgy gondolod hogy 10+ évig nem lesz rá szükséged. Most relatíve jó beszálló időszak van. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne jövő októberre -50%-ban.
-
Ixion77
addikt
válasz Yellow73_a #80223 üzenetére
Azért ez elég undorító, hogy egész délután nem lehetett egy vételi tranzakciót végrehajtani (sokszor még belépni sem), majd 4 óra után hirtelen minden tökéletesen, gördülékenyen működni kezd. Nem rajongok az összeesküvés-elméletekért, de azért elmehetnek a francba ha tényleg az történt amire gondolok...
-
Ixion77
addikt
válasz CriticalHit #80211 üzenetére
"megvédték/lenyúlták az egyéni nyugdíjszámlák 3 milliárdját"
Inkább 3000 milliárd volt az.
-
Ixion77
addikt
Számomra öreg programozóként az ebben a szomorú, hogy amit csinál ez a rendszer az nem egy különösebben komplex, számításigényes feladat. Csupán az alkalmazott eszközök, technológiák, módszerek, és rendszerfelépítés annyira nem hatékonyak, hogy végül relatíve kis feladattól is térdre rogy az egyébként iszonyatos erejű hardware is.
Van 20+ éve írt programom, amit a mai napig használnak, mert amit elvégez egyetlen magon 1 mp-en belül egy gyenge laptopon, azt a mai napig nem tudják megoldani a legnevesebb rendszerintegrátorok hogy lefusson 2 percen belül a leggyorsabb, legmodernebb sokmagos szervereken. Ezért inkább sorba vannak állítva a feladatok, és az én kis egy magon futó programocskámat hívogatják a háttérben, mert még így is sokkal reszponzívabb a rendszer. A vagyonokért berendelt szerverek meg porosodnak a sarokban.
-
Ixion77
addikt
válasz Lex Icon #80173 üzenetére
Én is csak ezt tudtam kigondolni, de még ha mindenki átváltással veszi, akkor is csak 5mrd-ot tudnak beszedni ma. A MAP+ váltók miatt még kevesebbet. Lényegi összeg tehát csak új befektetésekből jöhet.
Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy miért nem emelték meg a régebbi futamok visszaváltási díját, mielőtt bevezették az újat? Nyilván azért, mert ezzel rávilágítanának az új PMÁP trükkjére.
Mindazonáltal én is átváltok az új PMÁP-ra, mert racionálisan most ezt kell tenni. Persze rossz érzés, hogy lehet, hogy ezzel lehetséges, hogy hurokba dugom a fejem. De ez tulajdonképpen ugyanígy van amikor pl. részvényt vesz az ember abban a reményben hogy emelkedni fog, de azért tudja hogy sajnos eshet is.
-
Ixion77
addikt
válasz kocsisdavid5 #80147 üzenetére
Nem vesszük az új BMAP-ot. A 3 hónapos kamatlábhoz van kötve, ami rövidsége miatt mindig a legkevesebb kockázatot hordozza, ergo a legalacsonyabb. Nem éri meg.
Ezzel szemben a PMAP inflációhoz kötött, amit a következő két évben tudjuk hogy magas lesz, azután pedig valószínűsítjük. Ráadásul jellegéből adódóan hosszú távon valamelyest kompenzálja a forintgyengülést is.
A kockázat a visszaváltási jutalék esetleges változása, de sajnos a kockázat fundamentális velejárója minden befektetésnek.
-
Ixion77
addikt
válasz richson #79638 üzenetére
"A plusz hozamért plusz kockázatot vállalsz a visszaváltási díjat és a likviditást illetően."
Amennyire emlékszem, eddig mindig bejelentették előre a visszaváltási feltételek változását. Ez talán biztosít némi nyugtató hatást.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #79481 üzenetére
"sehol se lenne racionális a helyi pár dologba betenni mindent, hisz tudjuk hogy a globál diverzifikációval érhető el a legjobb hozam"
Az amerikaiak többségét ez a legkevésbé sem érdekli, vidáman fektetnek kizárólag US részvényekbe. Ráadásul ezzel évtizedek óta vidáman verik a globál diverzifikált portfoliókat. Pedig pénzügyileg sokkal jobban képzettek mint mi.
Azt állítani szerintem is elég övön aluli, hogy "lehetett volna számolni országkockázattal". Azt juttatja eszembe, mikor azt mondják hogy "miért nem számoltál a vállalkozásodban arra, hogy emelkedhetnek az alapanyagárak". Azért, mert azzal lehet racionálisan számolni, hogy 10%-kel emelkednek, de azzal nem hogy fél éven belül a háromszorosára. Ez konkrétan kivédhetetlen és kigazdálkodhatatlan sokk.
Mo.n is lehetett azzal számolni hogy nem lesz 2020-ra bevezetve az Euro, és Ausztriát sem fogjuk utolérni, de azzal nem hogy 12 év fosztogatás után még mindig elmúltnyolcévezés fog folyni, a környező országok mindegyikét sikerül masszívan alulmúlni, a forint lesz a környék leggyengébb fizetőeszköze, és itt lesz a legmagasabb az infláció. A veszteségeket lehet valamelyest csillapítani, de a felháborodás jogos. Különösen azokat sajnálom, akiknek most kell nekikezdeni az életnek, és bár nem akarják itt hagyni minden szerettüket és ismerősüket, de nem maradt más lehetőségük, mert sikerült úgy tönkre tenni a gazdaságot a sok populista ökörséggel.ps.: Amerikába vándorolt magyar ismerőseim döbbenten kérdezik hogy hogyan sikerült ezt az országot annyira elszúrni az elmúlt évtizedben, hogy már ott tartunk, hogy a többség az oroszok ölelésébe vágyik vissza...
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Yellow73_a #79441 üzenetére
Valószínűleg elfogyott. Már ma sem tudtunk venni. D231123 még volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Interactive Brokers társalgó
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Új, ISO-Magyar (PBT keycap), modolt, vezeték nélküli billentyűzet eladó
- Lenovo IdeaPad 1 15AMN7 - 15,6"FHD - Ryzen 5 7520U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - 1+ év garancia
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th gen., I7-8650U, 16GB RAM, 256GB, FHD IPS, 2 év garancia, számla!
- Creality Ender 3 V2 3D nyomtató, fejlesztett, zárt nyomtatótérrel
- Zenbook Pro 17 27% 17.3" FHD IPS Ryzen 7 6800H 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest