-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
addikt
Számomra ami inkább meglepő az a rendelkezésre álló információk figyelmen kívül hagyása. Pl. eddig nem lehetett tudni hogy mennyire vannak bajban a légitársaságok. Kijött az első jelentés (DAL), kiderült hogy minden elképzeltnél is nagyobb a veszteség ($4.5 részvényenként $25 részvényárnál). Ezután finoman szólva sem logikus másnap 10+ százalékokat emelni az árfolyamaikon.
Hajósoknál dettó: Carnival várt vesztesége $2.2/részvény (árfolyam $15), majd kijön az adat ami ezt 50%-kal meghaladja. Erre emelkedik 16%-ot. WTF? Külső segítség nélkül egyre inkább úgy néz ki hogy csődbe megy a cég, de ez nem izgatja a befektetőket.
Furcsa idők."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Sub-S
senior tag
válasz Ixion77 #45897 üzenetére
A szerinted legfontosabbnak tartott hírhez idézném Kékes525 (#32629) hozzászólását a koronás topicból:
"Ezért könnyen lehet, hogy egy védőoltás nem ad hosszú távú védettséget, ráadásul egyenlőtlenül fogják elosztani...""
Védeni fog, 1 évig minden bizonnyal. Annyi elég. Az influenza is ilyen.
""...Az sem túl jó hír, hogy londoni tudósok arra jutottak, azok akik felépültek a betegségből, csak néhány hónapra szereztek védettséget, ugyanis három hónap után antitestjeik száma jelentősen csökkent. "
Ez pedig marhaság. Hány egyértelműen bizonyított újrafertőzés volt az elmúlt 6 hónapban? Semmi. Az ilyen cikkekben kiforgatják a szakértők nyilatkozatait, vagy egyszerűen félreértik, mert a humán műveltségű újságíróknak nulla a reál műveltsége. Tisztelet a kivételnek, olyan pedig nagyon kevés van. A másik pedig a klikk vadászat. Az ilyen tipusú híreket többen megnézik, mert szeretünk rettegni. -
Sub-S
senior tag
válasz Ixion77 #45895 üzenetére
Az ilyen "minden emelkedett" kijelentéseket nem kell sosem komolyan venni, ilyen nyilván nincs, barokkos túlzás.
Ha jön a korábban említett örömhírek közül valami akkor az addig vírusnak leginkább 'kitett' részvények kezdenek jól futni a vírusállóak meg kevésbé. Ellenkező híreknél pedig fordítva. Ez látszik a bennük lévő forgalmon is.
Amiket felhoztál példának mai esőkre az a lista elég hosszú, NVIDIA, ZOOM, MS, PAYPAL, SHOPIFY... nincs ebben semmi meglepő szerintem. -
Ixion77
addikt
Igen, kb. ugyanezt látom én is. Két jellemző gondolkodási szisztéma tűnik mostanában érvényesülni:
1, "Tegyük a nyilvánvaló ellenkezőjét"
Ha valami csődbe megy, akkor venni kell, ha szart jelentett venni kell. Ha régi nagy erős és megbízható akkor meg eladni.2, "Ők lesznek majd a világ urai"
Ez most főleg az elektromos autósokra igaz: egyszer majd, a világvége után ők lesznek nyerésben és megesznek mindenkit, ezért azt kell venni bármi áron. De megy azért ez AMD-vel, DOCU-val, AMZN-nal is.A hírekben meg valahogy elsikkadt az hogy a legfrissebb eredmények szerint úgy néz ki, hogy a korona-védettség csak pár hónapig tart, tehát nem lesz ebből soha nyájimmunitás. Az oltást is lehet majd adogatni újra meg újra. Az elmúlt napokban szerintem messze ez volt a legfontosabb hír, de a piacot nem különösebben érdekelte.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
SzGee
aktív tag
sziasztok, ha esetleg valaki tart a randomnál ír bejegyzésű, német tőzsdén kereskedett (xetra) osztalékfizető ETF-et, megírná, hogy vonnak-e osztalékadót a kifizetéskor? ha igen mennyit? köszi előre is a legjobb lenne, ha a pénzforgalmi napló részét be tudná tenni
If you leave me, can I come, too?
-
-
Sub-S
senior tag
válasz Ixion77 #45891 üzenetére
Az a baj, hogy túlgondolod most a dolgot, nem kellene az idődet elemzések, jelentések meg hasonlók tanulmányozására pazarolni.
Van egy jó hír vakcináról, EIA adatok sem rosszak, néhány egyéb pozitív dolog, máris lehet venni az eddigi szemét részvényeket. Repülős, hajós meg a többi. Ma mondjuk hajózásra volt kellemes az idő főképp.
Amúgy is minek portfólió építéssel bajlódni, hogy évek múltán majd esetleg dőljön a lovetta, mikor mint ma is GENE-vel néhány óra alatt meg lehet többszörözni a vagyonkát? -
mgoogyi
Topikgazda
válasz csoki9019 #45887 üzenetére
Ha valamit kihagysz a világból, akkor a kihagyott dolog ellen fogadsz.
Én nem bonyolítanám ennyire túl.
A REIT-et a részvénypiac részének tekintem, de van olyan, aki szerint van értelme, a Yale portfólióban is van.
A dividendnek nincs hozam szempontjából jelentősége, max akkor jó, ha folyamatosan pénzt akarsz kiszedni a részvényeidből.
Small cap-ben van ráció.
Egy egész világot lefedő etf + egy msci world small cap etf kombónak se lesz nagyon más teljesítménye, csak sokkal egyszerűbb menedzselni.
US és EU small cap value weighted etf-je van az SPDR-nek, ha nincs RC-n fel lehet vetetni őket, mert a Xetrán elérhetőek.
Ezek szintén vannak Xetrán:
US small cap blend: S&P SmallCap 600 / MSCI USA Small Cap
EU small cap blend: MSCI Europe Small Cap / MSCI Europe Small Cap
US mid cap blend: S&P 400 US Mid Cap
EU mid cap blend: MSCI Europe Mid Cap -
Ixion77
addikt
Kaszinó és sportfogadás helyett? :)
Teljesen véletlenszerűnek tűnik ami történik. Tegnap kijött a DAL jelentése, és kiderült hogy a légitársaságok helyzete minden elképzeltnél rosszabb, a jövőbeli kilátások még különösen borzalmasak. Erre ma 10-15 százalékot emelkednek a légitársaságok árfolyamai... De miért?!"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Sub-S
senior tag
Felült ma valaki a GENE vonatra? Lassan mehet a short arra is.
-
csoki9019
csendes tag
Sziasztok!
Még kezdő vagyok a témában, de egyszer valahol el kell kezdeni.
Jelenleg RC nél nyitottam értékpapír számlát.Full ETF portfólió összeállításán gondolkozom csak, egyedi részvényeket egyelőre nem akarok venni, max sokkal később.
4-7 ETF el gondoltam lefedni amerikai és európai piacot a következő képpen:
1 US large cap blend | 1 EU large cap blend
1 US small cap blend | 1 EU small cap blend
1 US REIT | 1 EU REIT
1 Dividend ETF (akár US akár EU vagy all world)
Megérheti szerintetek így felosztani? Vagy felesleges lenne, esetleg lenne értelme elhagyni a small cap-et, vagy pont be kellene még venni a buliba mid cap ETF-eket (de akkor már lehet all world kellene helyettük)? Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Ezt az egészet szépen fokozatosan tervezem megvásárolni, S&P 500-at már elkezdtem időközönkét megvenni.
Meg kicsit talán körülményes is megvalósítani, RC-n nem igen találok megfelelő small mid etf-eket.[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
Hali
Asszonynak és nekem is csináltunk tegnap mákhoz webkincstárt. Meg kellett adni egy hat jegyű jelszót amit nem fogad el a webkincstár de sebaj kértem új jelszót emailre meg is kerekezett megoldódott, legalábbis az asszonyé. Nálam ugyanez de új jelszót sem enged azt mondja nem megfelelő a felhasználónév vagy az e-mail cím (mindkettő egyezik a papíron szereplővel). Van ötletetek? Várni kell pár napot nem azonnal lehet használni a szolgáltatást vagyis lehet csak nekem pár nap neki nem? Vagy az a gond ugyanaz az e-mail cím lett megadva? (Ügyintéző azt mondta mehet)[ Szerkesztve ]
-
Na mi ez a nagy csönd? Ma nem munkanap van vagy már mindenki úgy meggazdagodott, hogy nem írkál ide?
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #45756 üzenetére
Nem tudom neked hogyan sikerult venned belole.
Ma irtam nekik hogy valami gixer van egy ideje, valasz is jott, miszerint ma mar lehet ra ajanlatot adni, ar pedig holnaptol lesz.'Tájékoztatjuk, hogy a mai napon már lehet limit áras megbízással ajánlatot bevinni a papírra, adat a következő kereskedési naptól lesz rá.'
-
Zoty4
őstag
következő negyedév osztalékán 80%ot vágtak, nőtt az adósság.
Wells Fargo cuts dividend by 80%, builds loss reservesWells Fargo (NYSE:WFC) slashes its dividend to 10 cents a share from 51 cents and boosts its credit loss reserves by $8.4B.Compares with $3.1B reserve build in Q1."Our view of the length and severity of the economic downturn has deteriorated considerably from the assumptions used last quarter, which drove the $8.4B addition to our credit loss reserve in the second quarter," said CEO Charlie Scharf.Q2 loss of 66 cents per share vs. consensus estimate for a loss of 10 cents per share and EPS of 57 cents in Q1.Q2 net interest income (FTE basis) of $9.9B vs. consensus of $10.4B and $11.3B in Q1.Q2 provision for credit losses for loans were $9.57B vs. $3.83B in Q1.Shares are up 1.15% premarket.Conference call at 11:00 AM ET.Previously: Wells Fargo misses on earnings, slashes dividend (July 14)[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
wfc short
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz lordjancso #45872 üzenetére
Igen, az első a kapitalizáció alapú. Minden cég a saját piaci súlyával szerepel benne.
A másik kettő meg az MSCI saját faktor definícióit követi. -
lordjancso
senior tag
válasz mgoogyi #45871 üzenetére
A dokumentáció alapján ezeket az indexeket követi:
50% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating: FTSE All World Index
25% Xtrackers MSCI World Value Factor UCITS ETF 1C: MSCI World Enhanced Value Index
25% Xtrackers MSCI World Quality Factor UCITS ETF 1C: MSCI World Sector Neutral Quality IndexEbből ha jól sejtem, akkor pont az első az, ami piaci kapitalizációt súlyozó, hiszen az magát a világpiacot képzi le. Vagy valamit nem jól értek?
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz lordjancso #45862 üzenetére
Pont idevág:
https://www.youtube.com/watch?v=Qo4XPAQZCjA
Példának mond olyat, hogy a részvényeid fele hagyományos market cap weighted indexkövető etf-ben legyen, a másik fele pedig egyenlő súlyban olyan faktorokban, amik mellett 10-15 évig ki tudsz tartani. -
Sub-S
senior tag
válasz Bestspiler7 #45809 üzenetére
Van ahol már 2300 fölé emelték a célárat...
-
lordjancso
senior tag
válasz PredatorZoli #45861 üzenetére
Nem befolyásolsz, de valamilyen szinten szükségem van segítségre, tekintve, hogy még annyira nem igazodok ki az ETF-ek világában.
Ezeknek utanánéztem, értem, hogy mit reprezentál az adott ETF, úgyhogy az idei TBSZ befektetésnek szerintem teljesen jók lesznek.
Nagyon köszi a segítséget!
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz lordjancso #45860 üzenetére
Igen erre gondoltam, erről itt nemrég beszélgettünk is, hogy kiegészíti a value-t sok szempontból. De azt válaszd amit te jónak gondolsz hosszú távon, nem akarlak befolyásolni
-
lordjancso
senior tag
válasz PredatorZoli #45859 üzenetére
[Xtrackers MSCI World Quality Factor UCITS ETF 1C]
Erre gondolsz, ugye?
Mivel TBSZ-ben gondolkozom és jelenleg a gyűjtő évben vagyok, így alapvetően megoldható lehet, hogy vegyek mindháromból az év végéig. Próbálom a tranzakciók számát is minimalizálni, úgyhogy valószínűleg az év végéig tervezett összeget 4 részre osztom, így 4 tranzakcióból fogok venni az említett 3 ETF-ből.
Jelenleg a tervezett összeg felét tudom beutalni, így 2 tranzakciót már le fogok tudni, amiből így valószínűleg akkor felesben fogok venni a Vanguardból és az MSCI Value-ból.
Utána pedig veszek még egy adagot a Vanguardból és az MSCI Quality-ból is.Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz lordjancso #45858 üzenetére
Szerintem jó választások, bár talán annyi, hogy az 50% value-t kicsit túl soknak érzem, lehet én választanék még egy harmadikat is és 50-25-25 ben tenném, pl quality-t is mellé, és akkor lesz az agresszívnek egy defenzívebb párja), vagy ha maradnék a kettőnél akkor inkább ilyen 70-30-ban gondolkodnék.
Én egyébként az említett value-t jó vásárnak tartom kimondottan most. Ha megnézitek az indexet amit követ:
https://www.msci.com/documents/10199/174e3915-2087-4c5b-815b-c1b7ea1ccbbf
10-es P/E mutató, 97-óta a sima msci world-nél jobb teljesítmény (éves 2%-al!), az elmúlt 10 évben kicsit alatta (3%-al), de a jelenlegi árszint 2015-ös, ami érdekessé teszi. -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
ETF-be szeretnék fektetni RC-n. Egyet már régen megjegyeztem ami szimpatikus és itt is többen ajánlottátok. Viszont arra gondoltam, hogy 50-50%-ban két ETF-be fektetném a pénzem és gondolkozom, hogy mi lenne a második jó döntés.
Jelenleg az alábbi kettőt néztem ki. Mi a véleményetek?
[Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating]
[Xtrackers MSCI World Value Factor UCITS ETF 1C]Szerk: Természetesen TBSZ-re, hosszú távra.
[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
Sorry guys, természetesen az S&P500 nálam az snp
csak ez jobban kézre áll minden platformon, meg cimborákkal magunk közt is így beszélünk róla. Azonban valóban megtévesztő. Igyekszem kerülni -
Ixion77
addikt
Én nem jöttem rá magamtól hogy mit jelent, de nem mertem rákérdezni mert nem akartam hogy hülyének nézzetek Pedig párszor megnéztem a China Petroleum & Chemicalt. Sosem igazán stimmelt rá amit írt, de feltételeztem hogy bennem van a hiba
-
Zoty4
őstag
ilyet se látni minden nap, SNP +1,5%ról -0,5% és még 1 körül is lehet
-
Ixion77
addikt
Jó kis bulvár vicclap lett belőle. Ma is alkottak az általad említettnél cifrábbat is:
"Különösen jól teljesít ma a Unitedhealth Group részvénye (+12%),..."
Tegnapi záró: 291.23
Mai maximum: 304.52
Hogy ebből hogy jött ki a +12%, az rejtély. De végül is munkaidő után, 19:51-kor írták: olyankor már szabad inniPedig vannak valódi sztorik is a piacon amiről írni lehetne:
- DRD -11.5% miközben XAUUSD pluszban van.
- DOCU is végre kapott egyet (-11%), már el nem tudtam képzelni meddig akarják még feltolni.
- A nap szöcskéje a CYD (+6.5%). Ugrott egyet, mert csak. Miközben a többi kínai esik.
- A tegnapelőtti szöcske AMD ma ért földet. Pont oda, ahonnan felugrott
- Amazon +4%-ból -3%-ba napon belül.
Stb.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz mgoogyi #45846 üzenetére
Igen, de a lényeg, amit írtál, hogy Ixion nem jól vezette le a beépülést mivel az ETF súlyozása csak néhány havonta történik meg.
Attól, hogy akár a nagybefektetők vásárolnak még nem lesz új ETF jegy, mivel azt mások eladásaiból kapják meg. Pont ahogy attól hogy sok részvényt veszünk, még nem fognak újat kibocsátani.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Lex Icon #45845 üzenetére
Nem 10 db-ot kell vennie a példádban, hanem vagy sacc 85x annyit.
A legkisebb súlyú részvény olyan 0.01%-ot tesz ki az etf-ből, ez meg ~0.85%-kal akar majd bekerülni. A példád csak akkor működne, ha két azonos kapitalizációjú cégről lenne szó, ahol az egyiket kidobják, a másikat beteszik.
Szerk:
Utólag hozzáadtad: "Persze ha magasabb helyre jut, akkor a többit is csökkenteni kell."
Igen, erről van szó, hogy a Tesla bekerül valahova előre az S&P 500-ba.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz mgoogyi #45842 üzenetére
Nem tudja. El kell adnia a többi indexben maradóból is egy kicsit.
Biztos? Az 500. cégtől van pl.: 1000 db 15$-os részvénye = 15000$ részesedés. Ennél persze sokkal több van, de most ez is elég. Ebből vesz 10db 1500$-os TSLA-t. Ennyi.
Persze ha magasabb helyre jut, akkor a többit is csökkenteni kell.[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
Portfolio: 2020. július 13. 19:51: Nagy lendületben a Dow
Milyen szívás, hogy pont amint kikerül kezd esni minden. -
Zoty4
őstag
válasz mgoogyi #45840 üzenetére
számomra az nem logikus abban amit mondasz, hogy az 500. kiesik és abból a pénzből hogy tudná megvenni a top10be kerülő részvényt? Aminek magasabb az ára és a súlyozása is. Szóval nem az van hogy az 501. belezőzi a 500.-t hanem hogy a semmiből bejön egy részvény a top10be.
Ha a többiből el kell adnia, akkor azoknak minimálisan csökken az értéke, de Ixion is ezt mondta, hogy el kell adni a többiből
Nem félek attól hogy a befektető alapok rosszul járnak, ki fogják matekolni hogy járnak a legjobban[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Ixion77 #45839 üzenetére
Ha az 500. legértéktelenebb kiesik, azt eladja, meg még annyit elad a többiből arányosan, hogy meg tudja venni a Tesla részét az indexnek.
A tesla teljes market capja 315 milliárd dollár, a legnagyobb ucits s&p 500 etf teljes kezelt vagyona 36 milliárd dollár. A Spy SPDR S&P 500 ETF 276 milliárd dollárt kezel.
Most a Tesla úgy a 20. helyre férne be, 0.85% körüli súllyal az S&P 500-ba.
Ez a két etf óriás együtt 1% alatti tulajdonosa lesz a Teslának.Szerk:
185.48M darab Tesla részvény van
és napi átlag 14M részvény cserél gazdát.
Egy nap alatt kb minden 10. trade-et behúzva két nagy ETF pipa.Azt nem tudom, hogy az összes S&P 500 etf-nek mennyi az összvagyona, de nekem nem tűnik neccesnek a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz mgoogyi #45838 üzenetére
Jogosnak tűnik amit mondasz. Akkor már csak azt nem értem, hogy ha nem ad el semmit, akkor most ha bekerül a TSLA az indexbe, miből fogja azt megvenni? Mert ha van ennyi pénze szabadon, akkor viszont azért fog eltérni az index teljesítményétől.
De az logikusnak tűnik, hogy TSLA áreséskor nem kell eladnia. Tehát a teóriám második része (a shortolás) nem működik. Az ETFek részvétele miatt még önmagában még nem szükségszerű az áresés. Az első része (megelőző árfelhajtás) viszont továbbra is működni látszik. Azzal, hogy (#45830) Oppenheimer felvetése jogos, kérdéses hogy milyen ütemezéssel kell az ETF-ek vegyék a kosárba kerülő TSLA-t. Ha okosan van megoldva (pl. negyedéven keresztül minden nap 3%-ot vesz), akkor nem lesz annyira hirtelen a hatás, viszont akkor megint csak csökken az esélye a pontos indexkövetésnek.
-
mgoogyi
Topikgazda
-
Ixion77
addikt
válasz mgoogyi #45836 üzenetére
"Az etf-nek csak akkor kell eladnia bármit, ha az indexből kiesik valami"
Tehát ha mondjuk egy részvénynek 2%-ról 0.2%-ra esik a részesedése (kapitalizációja) a piacon, akkor szerinted az indexkövető ETF kezelő program továbbra is vidáman tartja az azt az ETF teljes saját tőkéje 2%-ának megfelelő mennyiségben?
Szerintem akkor a negyedév végére kellemetlenül nagy mértékben eltérhetne az árfolyamváltozása a követett indexétől.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Ixion77 #45829 üzenetére
"Mivel esik, az ETF-eknek adniuk kell, amitől méginkább esik, és nincs vevő aki venné."
Az etf-nek csak akkor kell eladnia bármit, ha az indexből kiesik valami vagy csökken az ETF által kezelt pénz.
aujjobba:
"De ha beszakad a Tesla arfolyama, akkor az ETF-nek vennie kell, es nem eladni, hogy tartani tudja az 1% sulyt."
Az etf-ek többsége piaci súlyozású, ha csökken a részvény értéke, akkor csökken a részvény súlya is az indexben. Amikor a Tesla bekerül az S&P 500-ba, akkor kell belőle venni egy nagy adagot, utána csak akkor, amikor új befjegyet kell előállítani. A "turnover"-je - azaz hogy mennyi adok-veszeket kell csinálni - nagyon minimális a legtöbb ETF-nél
Pl. az iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF pedig félévente rebalancol és a tartalma jelentős részét elcseréli valami másra. Ebben már a Tesla a 4. legnagyobb súlyú.
Az etf-ek az év nagyrészében semmit nem csinálnak. -
julius666
addikt
válasz aujjobba #45808 üzenetére
Én egy szóval sem azt írtam, hogy bődületes nagy veszteségeket fognak most szenvedni az ETF-ek, se nem jósoltam ennek a befektetési formának a végét. Meglehetősen nagyra hízott eszközökről beszélünk, elég ha minden ezekbe fektető zsebéből "kicsit" vesz ki a túloldali viszonylag kevés számú aktív játékos, ők már baromi jól jártak. Számomra ez megkopasztás: te buksz, ők jól járnak.
És minél nagyobbra híznak az ETF-ek, annál inkább megéri fejni majd őket a jövőben. Elég ha évi pár ilyen manőver miatt buksz összesen 1-2%-ot, hosszú távon az már tetemes különbség tud lenni. Persze ide is igaz, hogy minél diverzifikáltabb az alap, annál kisebb a kockázatod. Meg eredetileg nem is az msci worldről volt szó, hanem az S&P500-ról, nem tudom miért keverted ide.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #45832 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy 3 havonta csak az kerül meghatározásra, hogy mi van benne az indexben és mi nincs. De hogy minek mennyi a súlya, az minden nap a bent szereplő részvények market cap-ja határozza meg.
Mindazonáltal nem ismerem a részleteket, lehet hogy neked van igazad.(#45833) Zoty4: Szerintem de, pont ezt magyarázom. A kisbüfiknek messze nincs akkora vásárlóereje hogy ilyen iszonyatos rallyt csináljanak. A value alapú befektetők pedig a közelébe nem mennének ilyen árazásnak, amikor a átlagos becsült jövőbeli érték valahol 600 körül van. Maradnak a cápák. Pl. bankok akiknek kifejezetten jól jön a könnyű pénz az aktív alapjaikba, a passzív S&P indexkövetőik tulajdonosai kárára. Főleg hogy az indexkövető ETF-k tulajai észre sem veszik hogy meg lettek kopasztva, hiszen az index is mozgott. Előbb fel, aztán le. A piac ilyen, minden rendben...
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Nade varj.
Az index maga amit kovet, nehanyhavonta kerul csak ujrasulyozasra.
Tehat tegyuk fel nagybufi megoldotta, hogy a Tesla sulya 1% legyen az indexben, ezaltal az ETF felevig ezt az 1%-ot fogja tartani.
De ha beszakad a Tesla arfolyama, akkor az ETF-nek vennie kell, es nem eladni, hogy tartani tudja az 1% sulyt. -
Ixion77
addikt
válasz Oppenheimer #45830 üzenetére
A gond az, hogy nem értek hozzá annyira, hogy biztosra vegyem hogy az összes aspektusát látom az ügynek.
Olyan az ügy mint pl. a tankerek esetében, ahol láttam hogy óriási bevételekre fognak szert tenni a társaságok májusban, de azt nem láttam hogy ennek nem lesz hatása az árfolyamukra, mivel nem sajátrészvény-vásárlásra fogják költeni, hanem az adósságaik csökkentésére.
Vagy mint az olajár esetében, ahol láttam hogy az olajár fel dog menni 20-ról 40 köré, de azt nem láttam hogy ez az USO árfolyamában a legkevésbé sem fog tükröződni. Tudtam, mi az a contago, de nem tudtam hogy ennyire jelentős lesz a hatása csak amikor már késő volt."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Oppenheimer
nagyúr
Ha ilyen drasztikus kimenetelre szamitasz, jatszd meg penzzel. Szerintem nem fognak az ETF kezelok egymas nyakaban taposba kapkodni a Tesla reszvenyert, csak hogy azonnal kovethessek az indexet. Ugyanis van 3-6 honapjuk ra.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Ixion77
addikt
válasz Mercutio_ #45826 üzenetére
"Ez a duplázásos vételes előírás így fixen be van drótozva? Egyetlen ETF-nél sem gondoltak hasonló öngerjesztő folyamatra?"
Nem tudhatom biztosra, de ameddig az én ismereteim terjednek az alapján, igen, ez be van drótozva.
Látszólag semmi gond nem lesz, mert az ETF szépen követni fogja az indexet.
A felszín alatt viszont az ETF-esek nagyon meg lesznek kopasztva.
A recept amennyire én látom a következő:1, Nagybüfi vagy. Mondjuk BRK. Fogd meg az 500-at érő Teslát, és vedd óriási tételekben amíg fel nem megy mondjuk 5000-ig.
2, Amikor végre az ETF-ek is vehetnek, mi több, kénytelenek lesznek venni, akkor az egész pakkodat add el 5000 felett. Ha bátor vagy, a nyert összegből be is shortolhatod.
3, Amikor az ETF-ek bevásároltak, a nagyjátékosok pedig kiürítették a TSLA készleteiket, akkor nem lesz többé vevő a piacon a teljesen felfoghatatlan és értelmezhetetlen árazás miatt. A TSLA elkezd esni. Mivel esik, az ETF-eknek adniuk kell, amitől méginkább esik, és nincs vevő aki venné. Esetleg a shortosok...
4, Eléri idővel a TSLA a reális, mondjuk 500-as szintjét. A playerek nyertek részvényeként 4500-at, az ETF tulajdonosok vesztettek ugyanannyit. De nem látszik, mert az index szépen lekövette az egészet, ők meg az indexet. Mossák kezeiket. Mindazonáltal a veszteség megtörtént."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Kobe
veterán
Lehet tudnal, ha a mondat masodik felet is hozzaolvasnad
Anno 20K btc nel volt tobb tucat idiot, aki eladta a US hazat + hitelt vett fel majd betolta az egeszet btc be
Szted ekkora populacional 0% a valoszinisege, hogy egy kb ugyanekkora halmaz a tslanal is megjatsza ugyanezt? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Ixion77 #45823 üzenetére
Nincs két egyforma eset természetesen, lehet ugyanilyen még nem volt, de hasonló biztos. (pls ne kérd hogy adjak példát, az egyedi papírok történetét annyira nem ismerem, túl fiatal vagyok még, de a kalapomat rá hogy volt már ilyen gyorsan berobbanó dolog )
A helyzet az, hogy mint ahogy fentebb már volt róla szó, sok ETF-ben már benne van. oké az SNP-ben még nincs. Az aktívan kezelt alapok és aktívan forgatott tőke még mindíg egy nagyságrendel nagyobbak mint az ominózus ETF állomány.
Gyakorlatileg az egyesek által ETF-bubbel néven emlegetett dolog ez amit írsz, de már számos cáfolat érkezett rá(nem laikusok által). Ráadásul ehhez 1 papír kevés volna az egészen biztos. -
Mercutio_
félisten
Ahogy amcsikst ismerem telw van debill kretenekkel akik a teljes nyugdijvagyonukst feldobtak erre az 1 reszvenyre, btc nel is volt par nemkeves okos
Ha te okosabb vagy náluk, és nyilván látod ezeket a tipikus reakciókat, akkor nem kell hogy zavarjon, hisz tudod mikor szállj ki
Ixion77: Ez a duplázásos vételes előírás így fixen be van drótozva? Egyetlen ETF-nél sem gondoltak hasonló öngerjesztő folyamatra?
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Kobe
veterán
Ez azert nem igy van, hogy mindenki 500ert, 1000ert vette es orul hogy magatol megy fel az arfolyam
20ezres btc nel is cnn elemzok es youtube megmondok live feedbackjebe mentek a koszonom smsek ilyen dumaval hogy "koszonjuk ezt a fantadztikus penzteremto masinat, isten aldja onoket" :D latszik mi is lett a vege
Minden 1000 korul vasarlora jut 2-3 majom aki 1500ert vagy felette vasarolt be (tipik FOMO, a mozhas vege a legdinamikusabb), aztan ha tortenik valami 1 ember jol jar, 3 meg nagyon nem
Ahogy amcsikst ismerem telw van debill kretenekkel akik a teljes nyugdijvagyonukst feldobtak erre az 1 reszvenyre, btc nel is volt par nemkeves okos -
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #45815 üzenetére
"A gyakorlatban azonban ezzel sem volt még gond gyakorlatilag sose, pedig mindíg van ilyen sikersztory mint a tesla"
Mondj egy sikersztorit, ami top 10 market cap-pal katapultálta be magát az S&P500-ba. Ideális esetben olyat mondj, ami akkor tette ezt amikor megközelítőleg hasonló összegek voltak indexkövető ETF-ekben mint manapság...
Máshogy megvilágítva az esetet: számold össze az összes létező S&P500-al kapcsolatos long ETF vagyonának mondjuk 1%-át. (A mostani árfolyamon már több, min 1% lesz a TSLA súlya). Két héten belül hirtelen az összesért TSLA lesz véve, mert kötelező. Képzeld el ettől mennyire száll el majd el az árfolyam. Ha mondjuk duplájára, akkor a következő 1%-ot is kötelező rákölteni. Amitől értelemszerűen tovább emelkedik. Miközben minden mást adni kell. Így már érted a problémát?
-
aujjobba
addikt
válasz Oppenheimer #45819 üzenetére
Pontosabban a kiertekelo algoritmusok dontik el a sulyat, ha jol sejtem.
Na jolvan, akkor ezek szerint nem vagyok teljesen hulye, amiert megkerdojeleztem az ETF-ek megkopasztasat, koszi sracok.
-
félisten
> Szted a remegokezu atlagjoska, robinhoodos brahibefekteto aki azert vett teslat ezerrel mert hallott valamit a sogortol, vagy olvasott valamit a twitteren nem fogja az elso lejtmenetben ugyanolyan lendulettel eladni?
Siman lehet, de ezek az emberek _nyernek_ rajta. Aki vett 1000-nel, amikor mar regesreg ment a BTC-zes itt a forumon, az eladhatja lefele 1500-nal, es nyert rajta 50%-ot. Vagy 1300-nal, es akkor 30%-ot.
Vagy amikor 500-nal mar mondtad, h lufi, meg BTC, ... arra azert sok penzt mernek tenni, hogy nem fog 500 ala beesni.
Nem azt mondom, h ertelmes valuacio az 1700. Azt mondom, h a piacnal nehezebb okosnak lenni.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz bandus #45816 üzenetére
"akármennyit megy a tesla, nem képvisel majd ngyobb részarányt az edott etfen belül, ez nem egy aktív befalap."
2 reszmondat tokeletesen ellentmondasban van egymassal. Noni fog a sulya, mert nem aktiv alap.
De Predatornak igaza van, vegso soron az indexet csinalo ceg dont a sulyarol, ami jelen esetben az MSCI
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Zoty4
őstag
ugyanez van a snp-vel is. Jönnek az egyre durvább covid adatok, erre full ignore. Majd jön egy emelkedés arra a hírre, hogy optimizmus van valamelyik covid vakcina miatt.
Hát menjenek a ....SNP mindjárt (lokális csúcs 3234) március óta, aztán marad a 3390-es mindenkori csúcs
Tesla is röhej, juni 30-án lépte át az 1000$t, ha igy egy akkor két hát alatt duplázódik
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz aujjobba #45812 üzenetére
ezt nem lehet ceteris paribus vizsgálni, mert az etf többi eleme is változik.
ugyanakkor javítson ki valaki, ha tévedek, de az etf esetén a részarányok fixek, így akármennyit megy a tesla, nem képvisel majd ngyobb részarányt az edott etfen belül, ez nem egy aktív befalap.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #45812 üzenetére
Ha valamit 1% súlyal tartalmaz, és az adott részvény holnap lenullázódik, az az ETF árfolyamában -1%-ot jelent.
Igazából semmit nem fogsz belőle érzékelni, akármi lesz a teslaval. Az ETF-nek épp az a lényege hogy tökmind1 mi lesz 1-1 egyedi céggel, a piaci átlag a meghatározó.
A felfelé úton sem nagyon lehet gond, hisz ahogy fentebb már írtad is, már benne van az indexben (lehet az s&p-ben még nincs de nem is arról van ugye szó). Ugye szokták mondani hogy az ETF-nek az a baja hogy ha valaminek emelkedik az ára, nő a súlya az indexben akkor kvázi drágábban vesz belőle az alapkezelő, és a többiből mivel csökkel az arány, azokból meg elad normál áron. A gyakorlatban azonban ezzel sem volt még gond gyakorlatilag sose, pedig mindíg van ilyen sikersztory mint a tesla, nem ez az első és nem is az utolsó.
Szóval így vagy úgy, ha bedől a tesla ha nem, az ETF-piacot ez egészen biztosan nem fogja bedönteni. -
Ixion77
addikt
Vakarja itt most a fejét szerintem mindenki. Aki óvatos azok a FOMO miatt, aki nem, az meg egyelőre örül, de a történelem fölöttébb zavarja. Ez nem egy egészséges piac képe. Kizárólag a legnagyobbak húzzák fel az indexeket, de azok rettenetesen.
A lakosság (Robin-hood) pedig nem a bull piacok kezdetén szokott beszállni...
-
Kobe
veterán
Szted a remegokezu atlagjoska, robinhoodos brahibefekteto aki azert vett teslat ezerrel mert hallott valamit a sogortol, vagy olvasott valamit a twitteren nem fogja az elso lejtmenetben ugyanolyan lendulettel eladni?
Kisbufik fognak rajta sztem a legtobbet vesziteni, bitcoint is ok pukkantottak az elso negativ hirre
(aki a pozitivst sem tudja helyen kezelni, a negativat sem fogja, ugyanez volt btc nel is)Amugy mostanaban nekem a teslaval kapcsolatban a vak hit / alkalmi suket mentalitas tetszik. Majus korul jottek hirek ami szerint paran, pl GM lehet kozelebb is jar mar az akksi technologiaban az 1M merfoldes akksi gyakorlati megvalositasahoz, (kozelebb = even belul) arfolyam meg sem zizzent (mmimt GM).
Musk bejelentette h az altala kodosen ertelmezett lvl 3 / lvl 4 / lvl t kozott lehet hogy lesz egy ugras valamikor a jovoben, raketazzunk hat -
aujjobba
addikt
Magyarazzatok mar meg kicsit ezt az ETF attet dolgot legyszives, tenyleg nem latom at.
Tegyuk fel a tuggyukkik jol felnyomjak a Tesla arat, az ETF meg szepen bevasarol, felmegy a kitettsege mondjuk 1%-ra.
Aztan mi tortenik, valahogyan lenullazodik ezutan a Tesla arfolyam?
Ha lenullazodik, vagy nagyon beesik, az mekkora zakot okoz az ETF-nek? -
Kobe
veterán
válasz Bestspiler7 #45809 üzenetére
Azert szerintem sokan kezdik fogni a fejuket hogy ennek mekkora geccnagy eges lesz a vege, indokolt vagy nem indokolt arazas eseten is.
Ha nem indokolt, lesz egy csunya korrekcio, ha indokolt akkor meg a kollega altal is leirt ETF attet kapcsan -
Bestspiler7
tag
Tesla napi mozgás ...
Bitcoin labdába se rughat -
félisten
válasz Oppenheimer #45806 üzenetére
nem fogok egyelore, nem latom az upside-ot a kockazathoz merten
(mert ha fel is megy 2000-re -- az %-ra keves mar a kockazathoz)
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SONY LCD és LED TV-k
- Politika
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook