2019. szeptember 20., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-11-26 18:03:50

GAMEPOD.hu

Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "20.000Ft alatt kéne megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd(az adatlapodra is hivatkozhatsz)?
● Pl "Lásd az adatlapomon."
● Pl "i3 6100, MSI GTX 1050 Ti Gaming 4G, 1db SATA HDD, 1db M.2 SSD", esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt.

+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Például: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● "Tuningolni tervezek" (írd le mit és mennyire tuningolnál)
OFF topik: Tápellátások OFF (ide kérnénk mindent, ami nem vág a témába)
A garanciáról: Tápegység garancia GYIK (hol, mennyi, miért annyi, stb.)

Tápegység-kérdőív

Az ebben a topikban ajánlott tápegységek túlnyomó részt bevált, tesztekben jól szereplő tápegységek, melyek az adott számítógép számára teljesítmény tekintetében is megfelelnek. A minél pontosabb ajánlás érdekében ajánlott a fenti kérdéseket minél pontosabban megválaszolni.
Az alábbi linket megtalálható a topikban ajánlott tápegységek egy része: [link]

A nem ajánlott/veszélyes tápegységek nem azért nem ajánlottak, mert hangosak, vagy mert nem elegendő a (valós) teljesítményük, hanem mert gyenge minőségű alkatrészekkel rendelkeznek, nincsen bennük megfelelő védelem, illetve a ráírt adatok sokszor mesébe illőek(pl hatásfok, minőség, teljesítmény tekintetében). A magasabb meghibásodási valószínűség és a megfelelő védelem hiánya miatt hamarabb tehet - végzetes - kárt a számítógépben, mint egy minőségi darab.
Veszélyes tápegységek listája
A nem ajánlott tápegységek másik csoportjába a túlárazott tápegységek tartoznak.

A mai, modern konfigurációk döntő részben(~90%-ban) a 12V-os ágról fogyasztanak, így tápvásárláskor a 12V-os ágon leadott teljesítményt súlyozottan érdemes figyeleni. Megemlítendő, hogy az osztott ágas tápegységek egyes ágainak az ágankénti teljesítménye sok esetben nem adható össze, a közös maximumuk kevesebb, mint amennyi a két ág maximumának összege. Szerencsére ezt rendszerint fel szokták tüntetni a tápegységen.

Az interneten talált fogyasztás-kalkulátorok sokszor valótlan értéket adnak, ezért használatuk nem minden esetben javasolt. Azonban ezek egész pontosan számolnak:
-Be Quiet! tápegység-kalkulátor: egyszerű, ajánl tápegységet is a Be Quiet! palettájáról
-Outervision tápegység-kalkulátor: több értéket lehet rajta beállítani, több gyártó tápegységeit ajánlja, a számolás végeredményénél a Load Wattage értékét figyelmen kívül lehet hagyni.

A megfelelő méretű tápegység meghatározása((körülbelül, átlagos gépek esetében))
(CPU max fogyasztása+VGA max. fogy.+egyéb hardverek fogy. ~ 40w)×1,2

A legtöbb otthoni konfiguráció esetében a VGA fogyasztása határozza meg, hogy mekkora(illetve milyen 12V-os ágazással rendelkező) tápegységre van szükség.
-Prohardver! videókártya tesztek(teljes gép fogyasztása a konnektor felől)
-techPowerUp videókártya tesztek(csak a videókártya fogyasztása, magyarul)

A szoftveres értékeknek nem szabad hinni, mert sokszor eltérő értékeket mutatnak a valóstól! Egyedül mérőműszerrel mért értékekből lehet, és szabad következtetéseket levonni!
Ezért mindenki mérjen multiméterrel, vagy egyéb feszültségmérővel, ha konkrét választ vár, különben mehet a sóhivatalba. Nem feszültségmérő a BIOS, Aida64, Speedfan és egyéb szoftver, aminek az értékét a monitoron láthatod és nem külső hardver által mért értékről van szó.

A tápegységünket se kerüli el a por, főleg az aktív és félpasszív hűtéses modelleket. A tápegységek tisztításáról itt találsz egy jó segédletet: Tápegység belső tisztítás- és ellenőrzés alapok. Mivel elektromos eszközt akarunk tisztítani, szerelni, ezért győződjünk meg arról, hogy a tápegységben nincsen áram! A tápegység megbontása a garancia elvesztésével jár a legtöbb esetben.

A táp, miközben átalakítja a hálózati áramot(hazánkban 230V AC) a PC számára hasznosíthatóvá(pl 12 V DC), hőt termel, ez pedig veszteség. A hatásfok megmutatja mekkora ez a veszteség. Néhány egyszerű képlet:
A táp, miközben átalakítja a hálózati áramot(hazánkban 230V AC) a PC számára emészthetővé(pl 12 V DC), hőt termel, ez pedig veszteség. A hatásfok megmutatja mennyi is ez a veszteség. Néhány egyszerű képlet:
felvett energia=leadott hasznos energia+veszteség
felvett energia=leadott hasznos energia/hatásfok
leadott hasznos energia=felvett energia×hatásfok
hatásfok=leadott hasznos energia/felvett energia
hatásfok=100%-veszteség
(%-ban, ez 1-nél, azaz 100%-nál mindig kisebb)
A minél magasabb hatásfok elérése miatt az újabb modellekben sokszor találkozhatunk DC-DC átalakítással, ami annyit jelent, hogy a 3,3V és 5V-ot a tápegység által előállított egyenáramú 12V-ból állítják elő, nem a hálózati áramból. Azoknál, a tápoknál, amelyek nem alkalmazzák ezt a technológiát, szükség van extra szekunder tekercsekre, ami a hatásfok rovására megy.

A hatásfok 1-nél, azaz 100%-nál mindig kisebb.
A 80 Plus kategorizálás a legelismertebb hatásfok-minősítés. Fokozatai: 80+ Plus(Standard), 80+ Bronze, 80+ Silver, 80+ Gold, 80+ Platinum, 80+ Titanium.
Prohardver tudástár: 80 Plus tanúsítvány
80 Plus matricás tápegységek listája
A másik, jelenleg még kevésbé ismert hatásfok-besorolás a Cybenetics Eta. A Cybenetics által közzétett eredmények részletesebbek. Tesztjeikben a tápegységek ventilátor-zaját is mérik, melyet a Lambda-rendszerük szerint sorolják be. Erről magyarul, részletesebben a Prohardver! cikkjében olvashatsz.

Egy 350W-os, 80%-os hatásfokkal(a hatásfok terheléstől függően változhat - például Seasonic S12G-450 hatásfokának a változása: [link]) rendelkező tápegység maximumra terhelve 437,5W-ot vesz fel a konnektorból, de ha csak 220 W-ot kér tőle a géped, akkor csak 275 W áramot vesz fel a konnektorból..
Elmondható, hogy alacsony, nem kellő terhelésnél, rosszabb a hatásfok, mint optimális kihasználtságnál, tehát feleslegesen nagy, túlméretezett, 500+ wattos tápoknál fajlagosan többet fizetsz ugyanannyi energia előállításáért, mintha optimálisan kihasználnál egy kisebb tápot.

A hatásfok nem keverendő a PFC áramkör által a táp 1-hez közelítő teljesítménytényezőjével.

Bevett gyakrolat, hogy a piacra dobó cégek - 'átcímkézők' -(pl Cooler Master, Corsair, XFX) a tápegységeket megveszik az erre szakodosodott vállalatoktól(pl CWT, Enhance, FSP, Seasonic, Sirtec, Super Flower), és csak apró technikai módosításokat(pl saját ventilátor profil) hajtanak végre - ha egyáltalán eszközölnek ilyen módosításokat. Ez jelenthet jót, de rosszat is, hiszen így a gyártók költséghatékonyíthatják a tápjaikat, de akár jobbá is tehetik, mint az eredeti modell. Az 'átcímkézők' jellemzően a saját tápegység-házaikba rakják a termékeiket.

Tápegységek és OEM gyártóik adatbázisok:
-Orion PSU Platform Database
-RealHardTech X(RHTX)
-Tom's Hardware

(El)ismert tápegység fejlesztők:
-CWT > Tudnak ők nagyon jót is gyártani, ha a vevő erre kéri őket(jó példa erre a Corsair RMi széria), de ekkor már árban ugyanott(vagy magasabban) vannak, mint a a többiek, de lejjebb adják a minőséget, ha a vevő úgy óhajtja.
-Delta Minőségi beszállító, saját márkaként ritkán találkozni vele, leginkább OEM beszállító nagyobb PC gyártóknál(pl HP, Dell, IBM, Lenovo).
-Enermax > Régen a neve egyet jelentett a kiváló minőségű PC-tápegységgel, de néhány éve az olcsóbb tápjaikba CWT belsőt raktak. A drágább tápegységeik elektronikáját is bérgyártásban(CWT-nél) gyártják, de azokat még az Enermax tervezi. Saját márkaként (is) találkozhatunk vele a boltokban.
-Enhance > Megbízható tápgyártó, régebben saját brandjük is volt Q-technology néven(nem keverendő a gyenge minőségű Q-tech tápokkal).
-FSP > Az olcsó tápegységeik is jó minőségűek. Saját márkaként is találkozhatunk velük.
-HEC > Hasonló a CWT-hez. Saját márkája Cougar néven ismert, tesztekben jól szerepel, viszont a minőségével nincsen hosszútávú tapasztalat.
-Seasonic > Napjainkban az egyik legelismertebb tápegység gyártó, a boltok polcain saját nevén is árulják.
-Sirtec/Sirfa > Saját tápjait High Power néven találjuk meg(pár kivétel akad, ott olcsóbb CWT belsőket használnak).
-Super Flower > Ők is jó minőségű tápegységeket gyártanak, az (el)ismertség fele tartanak. Ővelük is találkozhatunk saját márkaként.

Ha itt nem találod meg a kérdésedre a választ, akkor látogasd meg a PH! Tudástárat, vagy kérdezd meg itt.

Mi a különbség a moduláris és a nem moduláris tápegység között?
A moduláris tápegységek kábelei lecsatolhatóak a nem modulárissal ellentétben, amely fix(forrasztott) kábelekkel rendelkeznek(angolban: non-modular, vagy PSU with fixed cables). Hogy még jobban cifrázzam: vannak félmoduláris/részben moduláris(angolul: semi-modular) tápegységek - néhány kábel lecsatolható róluk, de a legtöbbet használtakat forrasztották, pl alaplapi csatlakozók, PCI-E áramkábel -, és teljesen modulárisak(angolban: full-modular) is, ahol mindegyik tápkábel lecsatolható.
Két különböző típusú tápegység(akár márkán belül is) kábelei nem mindig kompatibilisek egymással!

A passzív hűtéses tápegységek miben különböznek az aktív hűtéses társaiktól?
A passzív hűtéses tápegységek nem rendelkeznek (beépített) ventilátorral, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen szüksége légáramlatra.

Mit jelent az, hogy egy tápegység félpasszív/hibrid?
A táp bizonyos hőfok/terheltség alatt nem járatja a ventilátorát. Ez a funkció a legtöbb félpasszív tápegységnél kikapcsolható, ilyenkor mindig megy a ventilátor.

Miért javasolnak a kisebb videókártyákhoz is 500w-os tápegységet?
A gyenge minőségű tápegységek miatt, hogy ezek se füstöljenek el garantáltan nagyobb terhelés alatt. Ezek sokszor nem képesek a ráírt adatokra(akár a névleges teljesítményre, nemhogy a 12V-os ágak erősségére), és még megfelelő védelemmel sem rendelkeznek. Ami még nagyobb baj az az, hogy sok felhasználó rendelkezik ilyen tápegységgel.
A Prohardver videókártya tesztjeit javasoljuk olvasgatni, ahol a teljes konfiguráció fogyasztását mérik, a tápegység veszteségével együtt.

Az informatikai boltban veszélyes tápegységet ajánlottak. Ha valakiknek tudniuk kéne, hogy melyek a jó tápegységek, akkor ők közöttük lennének, nem?
Ha komplett gép vásárlásáról van szó: az emberek leginkább a tápegységen szeretnek spórolni, ezért nem a tápegységet nézik első sorban, hanem az árcímkét. Ha csak egy tápegység vásárlásáról van szó: szintén az előbbi, az emberek - sajnos - szeretnek a tápegységen spórolni, illetve az eladó azt akarja eladni, amin több nyereségük van, vagy amit hosszú ideje nem tudnak eladni.

Van egy 5-6 éves tápegységem. Használhatom még?
Ha nincsen sérülve, nincsenek benne kipuffant kondik, jól működik, és jó minőségű, akkor maradhat.

Cicereg a tápegységem. Ez azt jelenti, hogy baja van?
Nem. Erről itt olvashatsz bővebben: Prohardver tudástár: A tápellátó áramkörök „cicergése“, sípolása

El szeretném adni a tápegységemet, de nem tudom, hogy mennyiért adhatnál el. Hol tudnám beáraztatni?
Itt foglalkoznak a Prohardver-en belül asztali számítógép alkatrész beárazással: ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
A topik nem adás-vételre van. Ha hirdetési szándékod van, látogasd meg a Hardveraprót.

Előző összefoglaló: [link]

Készítette: Dospalek _Atesz, DR|FTK|NG DR|FTK|NG,
Közreműködtek: Duliee Duliee, jim bcs jim bcs
, dqdb dqdb

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.