-
GAMEPOD.hu
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
itouchfan
senior tag
válasz dom1n0 #316991 üzenetére
A profik közül sem csinál már senki egy órás tesztet, sőt, már 20 perceset sem, asszem 2, 5-8 és 12 percet mérnek, talán ez most a legnépszerűbb.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
-
itouchfan
senior tag
Szerintem a humor segíthet túllépni az ilyen keserűségeken. Én más, talán nehezebben orvosolható okok miatt tekertem idén rettenetesen keveset, de ha valaki esetleg elüti egy poénnal a Strava osszegzesem majd, nem fogok megsértődni.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz Csokicsibesz #316406 üzenetére
Sárga kereszten érdemes felmenni a Szépjuhásznétól szerintem, az jól tekerhrtő és csak pár száz méter van, ami sáros lehet, a többi inkább murvás út.
-
itouchfan
senior tag
Melyik az az SPD pedál és stopli kombináció, amelyik bármelyik irányba ki tud oldani? Nem emlékszem a típus számára, köszi előre is
-
itouchfan
senior tag
válasz mauimagic #315693 üzenetére
Tavaly télen Calpe-n (szintén érdemes elmenni, bringás paradicsom az a része spanyolországnak, nem véletlen edzőtáborozik ott a fél profi világ /most pl. Valter Atti és Fetter Erik is kint van magán szervezésben/) 32 euró/nap-ért béreltünk karbon Giant TCR-eket, hidrós 105 szettel.
-
itouchfan
senior tag
válasz Hasaggymeg #315661 üzenetére
Montenegróban akár terepen, akár ilyen kisebb aszfaltutakon kutyák vagy bármi, ami esetleg felbukkanhat és kevésbé élvezetes az mennyire fordul elő?
-
itouchfan
senior tag
válasz Maximum1 #314172 üzenetére
+parandroid: köszi a Sram Apex-es válaszokat, elgondolkodtató, van fent egy jó bringa, ilyen szettel, bár pont most rakattam rendbe a Kelly's gravelt meg raktam fel a görgőre a sort...
Még egy kérdésem lenne a szakikhoz, ha ezen a bringán van egy említett 1*11 Apex szett, akkor annak a helyére felmegy esetleg egy 1*12 Apex XPLR? Hajtókart/első lanctanyért kell cserélni, illetve a 11-es sor helyére elfér a 12-es?„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
Aki használ, használt esetleg Sram Apex 1*11 hidrós szettet gravelon vagy bármin, tudna véleményt írni róla, hogy milyen? Ami fontos lenne az a megbízhatóság, tartósság és a jó fék - erős és adagolható.
-
itouchfan
senior tag
válasz Napfénysüti #313746 üzenetére
Nekem volt régebbi Zadon ZR Team montim, teljesen jó belépő kategóriás volt, ezen is az alap elvárható felszereltség megvan, mindenből az, ami az általad írt felhasználásra szerintem elég. A geo nem annyira sportos, de lehet vele élvezetesen menni, ennyiért meg pláne nagyon jó vétel szerintem.
-
itouchfan
senior tag
-
itouchfan
senior tag
válasz ZavaBalazs #310806 üzenetére
Nem sajnos, de abból kiindulva, hogy az előtte lévő rész (Gát utcával párhuzamosan Pünkösdfürdő után, de még az ártéri kanyargós előtt) milyen, szerintem nem az igazi, úgy néz ki a bringám mintha egy faszát montiztam volna, annyi sarat szedett össze ott.
-
itouchfan
senior tag
válasz ZavaBalazs #310776 üzenetére
Tegnapi Strava videó alapján még nem, áll a víz, ahogy láttam.
-
itouchfan
senior tag
válasz AsmundTorben #309921 üzenetére
Ez alapján megéri, könnyebb majd egy kilóval, Judy helyett SID teleszkóp és full XT hajtás.
-
itouchfan
senior tag
válasz parandroid #309314 üzenetére
Mégis nagyjából hasonlóra jutottunk, nem hülyeség a tudomány
-
itouchfan
senior tag
válasz parandroid #309310 üzenetére
Én sose voltam dagadt, kikérem magamnak ellenben nem a saját tapasztalataimra alapozva írtam amit írtam, hanem pár év edzéselméleti tanulmányaim nyomán.
-
itouchfan
senior tag
Azért, mert
1.) nem alakul ki az alapállóképessége és 3-4 de legkésőbb 6 hónap után nem fog tovább fejlődni és kezdheti elölről
2.) a magasabb keringési terhelés (=gyorsabb tempó) magasabb mechanikai terhelést is jelent, és az ízületeknek, izmoknak is szüksége van időre az alkalmazkodáshoz. Tehát ha valaki 7 perces km-eket fut, kevésbé veri oda a lábát, mintha 5:30on futna, így az elején kisebb eséllyel sérül meg, amellett hogy a keringési terhelés is így lesz optimális.Nincs shortcut, nincs rövidebb út, az állóképesség fejlesztés nem ilyen játék.
-
itouchfan
senior tag
válasz dom1n0 #309287 üzenetére
Igen, értem, meg teljesen korrekt amit írtál ezzel kapcsolatban, csak fontosnak tartottam kiemelni, hogy nehogy valakit félre vigyen, hogy ott máshogy van.
-
itouchfan
senior tag
válasz dom1n0 #309274 üzenetére
Ebben mondjuk a végén a saját kutatásnál csak 3 zónát különít el, inkább 5 vagy 6 a szokás a kerékpárban és a futásnál.
Ami ebben a táblázatban Z1, az valójában a mi szóhasználatunk szerint Z1-Z2, ami ott Z2 az a Z3, a kutatás ábráján írt Z2-3 határa a Z4, és az ottani Z3 a Z5-(6). Szóval ez tök jó, még jó a végeredmény is, csak ez a zóna felosztás nem az, ami itt a bringás topikban megy.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz Csápájev #308299 üzenetére
Erre szerintem teljesen jó lehet a tegnap linkelt új Cube Nulane 2*10 a Shimano Cues-zal. Nekem az tetszik, ha ilyet keresnék azt venném.
-
itouchfan
senior tag
válasz f4lcon #307870 üzenetére
Köszi, érdekes.
Tényleg elég jó felszereltség (legalábbis nekem), de az 9,9 kg majdnem 600k áron azért durva.
[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
Én is nézegettem reggel az új Cube kínálatot, ez egyébként nem lenne rossz, de a majdnem 10 kg azért sok... Bár van másik kerék szettem, biztos azzal egy fél kilót lehetne faragni belőle: [link]
-
itouchfan
senior tag
válasz lsebestyen #307164 üzenetére
Élőben is szép, pont láttam tegnap a boltban.
-
itouchfan
senior tag
Ezt azért nehéz elhinni, a semminél biztos jobb de ennyi idő alatt semmilyen alkalmazkodás nem történik és váltódik ki a szervezetben. Azzal egyet tudok érteni, hogyha valakinek nagyon kevés ideje van, 5 nap 20-25-30 perc kocogás pl. többet érhet, mint egy nap alatt 2,5 óra... De azért az állóképesség fejlesztése szempontjából 35-40 perc alatt nem nagyon érdemes gondolkodni még futásban sem, bringán pedig pláne.
-
itouchfan
senior tag
válasz Ringman #307026 üzenetére
Teljesen korrekt szerintem a megállapítás, az élsport és az egészségtudatosság szempontjából is. Ugye az állóképességi edzés az tulajdonképpen anyagcsere folyamatok edzése és fejlesztése (energianyerés módja, hatékonysága, az esetleges melléktermékek /laktát/ minél gyorsabb felszámolása és újrahasznosítása).
Azt kell megérteni, hogy a sejtszintű folyamatok és adaptációk esetében nincs annyival nagyobb benefit vagy fejlődés, ha Z2 teteje-Z3-ban történik az aerob anyagcsere fejlesztése, mint amennyivel nagyobb fáradtságot és ezáltal amennyivel hosszabb regenerációt okoz a magasabb intenzitás (a futásnál vagy más nagy mechanikai terheléssel járó sportnál pláne érvényes ez, hiszen ott gyorsabb tempónál nagyobb lesz a "mechanical damage" vagy izomfáradtság). Ellenben az alacsony intenzitást ha hosszabb ideig, nagyobb mennyiségben tudja fenntartani a sportoló, akkor elérhet magasabb szintű alkalmazkodást, úgy, hogy a terhelést jobban tudja regenerálni. A magasabb intenzitások esetében (Z4 vagy treshold, Z5 vagy VO2Max) pedig kutatásokkal alátámasztva megállapítható az az időtartam, amennyit hasznos, érdemes az adott képesség fejlesztése szempontjából abban a zónában eltölteni és már hatásos. Ha többet csinálunk, megint csak az a helyzet, hogy nem lesz nagyobb a fejlődés, mint amennyivel nagyobb fáradtságot és hosszabb regenerációt okozunk. Pl. V02max esetén ez a 12-15 perc időtartam, egy edzésen belül, ezért van profik esetében is hogy a VO2max résztávok sokszor 6x2-6x3 perc terjedelemben vannak meghatározva."Longevity" szempontból (minél hosszabb, egészséges életre törekvő kutatások) a szelídebb ajánlás a minimum heti 2x1 óra súlyzós vagy külső ellenállás végzett erőfejlesztő edzés (csontokra is jó hatással van) és a minimum 5 óra állóképességfejlesztő aerob aktivitás, kiegészítve rövid intenzív részekkel. De van olyan kutató aki ennél sokkal komolyabb számokkal dobálózik állóképesség terén, (akár 10+ óra), és 2-3x1,5 óra ellenállásos edzés, de szerintem ez átlagembernek már nehezen kivitelezhető fenntarthatóan. De ha már meglenne a minimum ajánlás mindenkinek és az emberek odafigyelnének a táplákozásukra kicsit jobban, nagyon nem így nézne ki és nem ilyen állapotban lenne a magyar társadalom. (Magánvélemény).
-
itouchfan
senior tag
válasz rétisün #306568 üzenetére
+lsebestyen, Fall-N: köszönöm szépen a válaszokat, akkor jó volt a megérzésem, de megerősítettétek, hogy akkor valóban felejtős, elengedem a storyt.
-
itouchfan
senior tag
Hali,
A változatosság kedvéért keresgetem az N+1-dik bringámat, (bár az előző outit eladtam). Találtam egy jót, meg is néztem ma, de nem vettem meg végül, ez a karc vagy sérülés az első villán kicsit eltántorított. Kérdés, hogy Ti foglalkoznátok vele vagy paráznátok tőle, vagy nem? Nem tudom benyomni mellette, nem mozog, de azért egy körömnyi mély van.
Köszi előre is mindenkinek.
-
itouchfan
senior tag
Amennyire én tudom, ha jár a fogas, lehet rajta bringát vinni, sok férőhely van rajta. Szerintem a járművek pont ugyanazok lesznek, mint 20 évvel ezelőtt, szóval nagy változásra ne számíts, de ez csak megérzés
-
itouchfan
senior tag
válasz 6030D #305381 üzenetére
Jobbulást, kemény, hogy még ennyit gyalogoltál. A Vállízület sajnos nagyon kényes, ha javasolhatom, tényleg érdemes energiát, időt, (pénzt) nem kímélve utánajárni a pontos diagnózisnak és kezelésnek, mert különben hosszú távon megbosszulhatja magát ennek a hiánya...
-
itouchfan
senior tag
-
itouchfan
senior tag
válasz monster95 #302460 üzenetére
Túl sok az intenzív edzés, kevés az alapállóképesség fejlesztés. Egyébként mennyi a max pulzusod, amit kitekertél? Csak mert múlt héten írtad, hogy 155-160-nál nem ment feljebb.
-
itouchfan
senior tag
válasz dom1n0 #302223 üzenetére
Ki lehet menni bármikor, nagyrészt rendben van egész évben. Nyilván azt kérik/úgy illik, hogyha nagyon nagy dagonya van, akkor ne túrja szét az ember a pályát.
-
itouchfan
senior tag
válasz Ixion77 #301835 üzenetére
Nem, nekem 3 éve volt már, szerintem írtam is itt róla. Tényleg gyors és könnyű, de minimális sárban vagy mélyebb talajon már kevésbé volt elemében.
-
itouchfan
senior tag
válasz jamy79 #301522 üzenetére
Szia, szerintem teljesen korrekt ennyiért, ilyen felszereltségű új bringát rég láttunk már. A kerékszett és a felnifék a két kompromisszumos pont, de kezdő bringának szerintem rendben lesz, ha nem a nagy hegyvidéken tervezed használni, a kerékszettet pedig könnyű cserélni jobbra, ha aktuális lesz. A méret szerintem jó lesz, bár így látatlanban nehéz.
-
itouchfan
senior tag
Akinek nem inge...
-
itouchfan
senior tag
válasz -=RelakS=- #300481 üzenetére
[link] - Fülöp Tibi cikkeit érdemes olvasni, Facebookon is van oldala.
[link]
[link] - Itt is vannak jó cikkek, többnyire futás témában de néhány bringás is van + táplálkozás stb, ők is felkészültek.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz -=RelakS=- #300476 üzenetére
Nem mondom, nem is mondtam.
Biztosan nehéz, mert egyre több információ áll rendelkezésre, de nagyon nehéz rendszerezni őket. Sőt, sok információ egymásnak ellentmond. Ezért fontos (bármilyen témában), hogy megtaláljuk azt a néhány hiteles, megbízható, szakmai forrást, amit érdemes nézni és onnan tájékozódni. Ha lesz időm, megpróbálok egy pár ilyet összegyűjteni és belinkelni.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz -=RelakS=- #300457 üzenetére
Már hogyne lehetne gyorsan menni meg gyorsulni Z2-ben, nézd csak meg a kicsit edzettebb amatőr vagy félprofi országútisokat, lazán mennek 30-32 feletti átlagot 120-125 alatti pulzuson, alapállóképességi vagy regeneráló zónában.
Információ foszlányaid vannak, amiket önmagában értelmezel, kiragadva a nagy képből.
A Bot egyszerűen véve felfogás az rendben van, ennyi elég.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz -=RelakS=- #300450 üzenetére
Mind a kettő van, lassú izomrost is, és aerob túlsúly is, de olyan nincs hogy a lassú rostok zsírt használnak, a gyorsak meg nem... Olyan dolgokat különítenek el sokan, amiket nem lehet, a szervezet nem így működik, maximum arányok eltolódásáról van szó.
Ezért értek sokszor egyet azokkal is, akik írják, hogy ez már túl van tolva ez az elmélkedés, mert hiányoznak ezekből a megállapításokból az összefüggések.
Az, hogy önmagában van egy pulzus adat, az még nem jelent semmit. Azt az adatot tudni is kell értelmezni, kontextusba helyezni és használni. Attól, hogy beírja bárki, hogy másfél óra Z2, nem fog semmi történni, tök jó, de miért csinálod, mi a célja, mit szeretnél fejleszteni, hova fogsz továbblépni?
Ne értse félre senki, nagyon hasznosnak tartom és hosszú távú egészségmegőrzés céljából végzett sporttevékenységnek ez az ajánlott intenzitás, sokkal inkább mint amikor egy kezdő kimegy és megy 160-170+ pulzuson, de azt érzem, hogy már átmegy ez néha ilyen céltalan szamhaboruba...Kiegészítés a későbbi hozzászóláshoz:
Vannak különböző típusú izomrostok (lassú, köztes, gyors), de nem úgy működnek, hogy mint két külön motor, hogy egyszer egyik, egyszer a másik kapcsol be...[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
válasz -=RelakS=- #300435 üzenetére
"Amúgy is, a lassú izomrostokat kell használni, azok égetik a zsírt."
Ezt hol olvastad? Csak mert teljes őrültség, ilyen nincsen
-
itouchfan
senior tag
Ma esti kormányos, térd nélküli, rossz minőségű hangulatkép:
Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy miért nem montizok többet, sőt, miért tekerek általában is ilyen keveset idén... Szenzációs az erdő, alig volt sár a tegnapi nagy eső ellenére.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz Ringman #299435 üzenetére
Ez tök jó út gravellel szinte sztráda, menjetek a főváros határában a Jánoshegyi és a Tündérhegyi úton a János hegy oldalában, na azok is hasonlóan jók.
[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
válasz parandroid #299003 üzenetére
Ezt nem tudtam, köszi. Akkor ezek szerint pl. Decathlonban is vissza kell venniük?
-
itouchfan
senior tag
Használt külső és belső gumit lehet a sima kommunális szemétbe dobni? Vagy le kell adni valahol? Van erre valami szabály? Köszi előre is
-
itouchfan
senior tag
válasz ZavaBalazs #298170 üzenetére
Hát amúgy ki lehet kerülni, de kicsit rizikós. A gát utca teljesen sima aszfalt a Lupa-tóig vezető kereszteződésig, de onnantól a nagyobbik fele ilyen betonlapos, nagyon gagyi út és az utolsó 6-800 méter pedig murvás földút, néhol nagyobb kavicsokkal. Gravellel simán megyek arra, még jó is, de outival óvatos lennék nagyon.
-
itouchfan
senior tag
válasz lacibattya #298109 üzenetére
Szerintem ennyiért nem rossz, ha használt nem jön szóba akkor ez korrekt választás lehet, vagy Decathlon.
-
itouchfan
senior tag
válasz balintbaba #298010 üzenetére
Azt a rózsaszín vázat nem nehéz észrevenni, amellett ilyen apróságok nem is tűnnek fel.
Hasonlóan gondolkodom teljesen az országútizásról, sajnos. Én is csak bringaúton, vagy erdészeti utakon tekerek többnyire, meg maximum Szentendrén amíg kiérek az erdészeti utakhoz, addig valamelyik Pilisi autóúton muszáj mennem. Nagyon szívesen mennék máshol is, de mindig arra jutok, hogy számomra túl nagy a kockázat. Egy jó kör, vagy egy kicsit tempósabb haladás a főúton nem ér annyit, hogy esetleg baleset legyen belőle.
De pont ezért válik feleslegessé a tárcsás Merida úgy érzem, ami azért nem egy súly bajnok gép. Azt lecserélném egy olcsóbb, fürge, akár kicsit retro felnifékes outira, és a megmaradt pénzt beforgatva és a Soot-ot eladva kijönne egy hidrós fékes gravel, amihez adott lenne a két kerékszett is. valami ilyesmit lehetne csinálni, kérdés mennyi értelme van.
-
itouchfan
senior tag
válasz balintbaba #298006 üzenetére
Jut eszembe, nem te jöttél ma szembe Fehérvár felé rózsaszín Bianchi vázzal? Ha jól emlékszem Sárga mezben, sárga Kelly's Soot-on voltam.
Egyébként rácsatlakozva az általad írtakra, és parandroid-ra, én is elég keveset montizok, és jobban szeretem a koskormanyt, a gravel meg nagyon bejött, mióta megvan a Spot, a Merida Tiagras outira szinte rá se ültem, de a montira se nagyon, csak azt nem akarom eladni mert nekem is vannak bikepacking-es álmaim, aztán ki tudja, oda lehet jobb néha a Monti. De néha még jó lenne száguldani is outival, szóval bajban vagyok, mit adjak el, mit alakítsak át, van plusz kerékszett is, amit lehetne használni...
-
itouchfan
senior tag
Gratulálok, szép munka
A végén még kiderül, hogy az elmúlt bő fél évben se a sporttudomány, se én nem mondtam olyan nagy hülyeségeket.
De hogy legyen ellenpélda is, tegnap brutál jót mentem, Kab -hegyi erdészeti utakat ajánlom mindenkinek, gyönyörű az erdő és tok jó az út. Ezen felbuzdulva ma délután BuBa volt tervezve, de az ebéd nem tett jót a gyomromnak, nagyon nem, emiatt nem tudtam se jól enni, se jól inni, plusz a nulla árnyék, nagyobb meleg délután megdobta a pulzust is, úgyhogy ez egy kifejezetten szenvedős tekerés volt.
-
itouchfan
senior tag
válasz Ringman #297317 üzenetére
Szerintem nem kell hozzá Polar app. Mármint valószínűleg elsőre telepíteni kell, de utána szerintem csatlakozik bármilyen órához vagy computerhez.
A tegnapi FatMax-es kérdésedre válaszolok majd csak még nem volt időm teljesen megnézni amit linkeltél.
Sirarcheer: koszi, és a sima Explore és az Explore2 között van valami nagy különbség ami miatt megérné a 2-t venni?
[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
válasz Ringman #297314 üzenetére
Jó a verity sense.
Tudom, hogy volt most több negatívum a Garminnal kapcsolatban, de én meg elgondolkodtam, hogy a navi miatt vennék egy sima Edge Explore-t. Megéri még szerintetek?
-
itouchfan
senior tag
válasz A Zéé #296987 üzenetére
Voltam erre pénteken, akkor is így nézett ki, de simán ki lehet kerülni két utcával beljebb, majd utána vissza csatlakozni a bringaútra. Sződliget elejéig mentem, addig nem volt gond, utána nincs tapasztalatom.
-
itouchfan
senior tag
válasz szgzuri #296753 üzenetére
Szép munka, gratulálok. Bringában biztos van még tartalék még egy 2-2,5 hétig lehet nyomni, aztán az utolsó 7-10 nap már ne edz, hanem kicsit vegyél vissza, hogy friss legyél a versenyen. Nagy kalappal
-
itouchfan
senior tag
válasz Maximum1 #296738 üzenetére
Én ezzel is egyetértek, hogy hobbi szinten, aki nem versenyzik, nincs komolyabb célja, annak felesleges (épp én is csak pulzust mérek, jelenleg azt is csuklóról), mert mostanában számomra csak kikapcsolódás a bringázás. De közben mégsem felesleges a pulzumérés, ha valaki tudatosan egészségmegőrzés céljából sportol (vagy pl. konditermi edzés mellett könnyű aerob sportnak), akkor jó, hogy van kontroll és hasznos lehet mérni. Nekem csak az szúrja a szemem, hogyha már használjuk ezeket a szakszavakat, ezt a szaknyelvet, ezeket a számokat, akkor egyrészt legyenek tudatosan használva és ne hamis információk hangozzanak el, mert félrevezető lehet mások számára.
-
itouchfan
senior tag
válasz parandroid #296732 üzenetére
+MPowerPH:
dom1n0: direkt nem írtam számokat, mert az valóban teljesen egyéni, arra tényleg nincs más megoldás, el kell menni labor diagnosztikára és kimérni. Lehet ez is, lehet az is. Engem csak az a része bosszant, amikor valakik beirjak, hogy mentem ma egy jó Z2-t, 164 átlag pulzus, seggemen vettem a levegőt, ja meg az emelkedőn 198 volt de kicsi Z3-Z4 belefér, nem baj...majd lejjebb megy.Nem ezzel van a baj, ha valaki így megy, vagy más hajszolja a kom-ot, szíve rajta, írja be, hogy tekertem X km-t, megnyomtam, bomba volt. A probléma azzal van, amikor olyan edzési és teljesítmény monitorozási tanácsok hangzanak el a tudatlan kérdezőknek, a hasonlóan tudatlan válaszolóktól, amik konkrétan egészségre ártalmasak lehetnek. Ugyanis bármennyire is jó bulinak tűnik, egy szíve van mindenkinek, és egy kezdő, 25-30 éve nem sportoló embernek egyáltalán nem tesz jót, se rövid, se hosszú távon ilyen szinten túlterheli magát. Ez a probléma ezzel.
-
itouchfan
senior tag
válasz Hasaggymeg #296717 üzenetére
Igazad van, rosszul írtam. Természetesen bárki írhat, csak az nem baj, ha olyan ad tanácsot, akinek van releváns tapasztalata.
-
itouchfan
senior tag
válasz parandroid #296697 üzenetére
Nagy +1, pláne az utolsó bekezdés.
Az a baj, hogy múltkor is leírtam Tin fórumtársnak, hogy edzéselméleti szempontból elég rossz megközelítés, az hogy megyek X tempón X pulzuson, és majd várom, hogy a pulzus lejjebb megy, mert nem fog, csak nagyon minimálisan, nagyon kezdőknek. Ugyanis a zónák tulajdonképpen anyagcsere zónákat jelölnek, hogy a szervezet hogyan, miből nyeri az energiát, milyen arányban. Hosszú időtartamú állóképességi sportág révén nekünk az aerob, lehetőleg zsírból történő energianyerés folyamatát kell "edzeni", az abban részt vevő szerveket. De ha valaki az ideálisnál kettővel magasabb zónában megy, más képességei fognak (illetve nem fognak alapállóképesség hiányában) fejlődni. Bizonyos rész képességek fognak fejlődni, mert nem lehet ezeket nagyon élesen elkülöníteni, de nagyon hamar platózni fog a teljesítmény és nem lesz további fejlődés csak a szenvedés.
A helyes megközelítés az, hogy megyek a megfelelő zónában (teljesítmény, pulzus) és majd az ahhoz tartozó sebesség fog nőni idővel, lépésről lépésre. És majd ha már van alapállóképesség (le tud tekerni 1,5-2 órát azonos teljesítményen, anélkül, hogy elszállna a pulzus), akkor lehet építeni tovább a Z3-Z4-Z5 bevezetésével, de azt sem úgy, hogy 60 km-en át mert az konkrétan komoly verseny terhelés, hanem felépítve.De mindegy, ebben a kérdésben a szakmaiság itt már elveszett, bárki adhat tanácsot..
-
itouchfan
senior tag
válasz Runner_fxr #296612 üzenetére
Nagyon szép ez a bringa, gratulálok, meg nekem a felszereltség is tökéletes lenne. Télen majdnem rendeltem egy ilyet, több kereskedővel is beszéltem, hogy mikor érkezik, de végül győzött a józan ész és a pénztárca, bár most irigykedem nagyon.
-
itouchfan
senior tag
-
itouchfan
senior tag
Valaki próbálta már/használja ezt a kormánytáskát? [link] Vagy van valami bevált tipp 10k alatt, 2-2,5 literes méretben? Ami fontos lenne az az, hogy stabilan lehessen rögzíteni, ne himbálózzon össze vissza.
-
itouchfan
senior tag
válasz fulton #295838 üzenetére
Tradíció. Ilyenkor kell venni a fáradtságot és utána olvasni, hogy mi is az a Giro d'Italia és nem pedig anélkül véleményezni.
-
itouchfan
senior tag
válasz Roland861010 #295797 üzenetére
Ha az 56-57-es nagy volt, akkor valószínűleg az 59-es jó lesz...
-
itouchfan
senior tag
Nem erőltetném ezt a magas pulzust továbbra sem, pláne nem betegség után. Egyébként az előző írásodhoz mondom csak, hogy ezt az ilyen pedálfordulat, ilyen százalékon ezt el kell engedni, mert nem vezet sehova. A teljesítményt kell nézni, aminek az értéke a watt, ha ezt nem tudod mérni nem baj, ott van a belső terhelés (a pulzus), ami jó indikátora a valós leadott teljesítménynek. Mert lefelé, síkon és felfelé is lehet 200 watton menni / vagy "x" pulzuson, a szervezeted nem tudja hogy épp merre lejt az út, ahogy azt sem, hogy 75 vagy 85 pf-tal mész.
Az a baj, hogy teljesen rossz a megközelítés. Mész/többen mennek viszonylag rövid sportmúlttal, nem optimális testalkattal úgy, hogy magas pulzuson (nem optimális terhelésen) egy tempót és várják, hogy majd a tempó marad/nő, a pulzus meg lejjebb megy. Csak ezzel az a baj, hogy egy ideig óráig lehet működik talán, de aztán biztos, hogy nem, mert az edzéselmélet és a sportélettan nem így működik. Félre kell tenni az egót, de nagyon, és menni megfelelő terhelésen, pulzuson, ami majd kiad egy tempót. És ha fegyelmezett az ember, akkor szépen egy-két hét, hónap után már nem 18-as átlag fog tartozni a 125-140 közti átlagpulzushoz, hanem 19, aztán 20, aztán 21... És ez lesz az, ami hosszú távon fenntartható. Been there, done that, lélekölő az, amikor nyárról, őszről volt 28-29 átlagsebességű outizásom 130 alatti átlagpulzussal, majd két-három hónap leállás után meg jött a 24-24,5 átlag ugyanazon a sík körön 140 átlagpulzussal. A megoldás nem az, hogy akkor megyek mint a meszes és hajszolom magam 170 átlagpulzussal mert az egómba nem fér bele a 24-es átlag, hanem a türelem. Ahogy Csokicsibesz is írta, ez egy ilyen játék. Nem a türelmetleneknek való.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz ZavaBalazs #294293 üzenetére
Na elrontottam természetesen a leírást.
A Bükkös patak parti bringaút a Duna korzó előtt indul balra, új aszfalt van végig, és nem a szentlászlói úton a baseballpálya előtt jön ki a fő útra.
A leírást elrontottam, természetesen dömörkapu után a rámhegyi úton gondoltam legurulni Pilismarótra, úgy jött ki ez a 60/500 .„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz ZavaBalazs #294283 üzenetére
Én úgy mennék, hogy Szentendre - új bringaút a Bükkös patak partján - Dömörkapu felé (igen az első 2-3 km szar) - Királykúti út végig felújítva, tüköraszfalt - Pilismarót és a 11-esen Esztergom. Ez így Észak Pesttől tervezve 60 km/510 m szint lett nekem.
-
itouchfan
senior tag
válasz Roland861010 #293771 üzenetére
[link] ez is kenterbe veri az összeset, amit linkeltél.
-
itouchfan
senior tag
válasz Roland861010 #293695 üzenetére
Az oké, hogy erős vagy, de ehhez a sporthoz állóképesség kell, magyarán a szív és keringési rendszert kell edzeni a megfelelő tartományban (ezt a konditermi edzés nem fejleszti). Azért írták többen, hogy az elején teljesen mindegy, mivel tekersz, a lényeg, hogy gyűjtsd a kilométereket. És persze, Etyek felé a dombokon lefelé lehet gurulni 50-nel, de szerintem az a rész (Érd, Sóskút, PZ, Etyek, Herceghalom, Bia felé) pont egy nyugodt rész, szóval én teljesen jó szívvel vennék oda felnifekes outit. Nekem is volt régen egy 85k-ert vett Cannondale R400 felnifekkel, nagyon jókat mentem vele azon a környéken.
-
itouchfan
senior tag
válasz Dark Archon #293468 üzenetére
Nature az, nem Nulane.
-
-
itouchfan
senior tag
Még egy dolog, amit akartam az előbb írni, táplálkozásnál nem km-ben érdemes gondolkodni, hanem eltelt időben. Ugyanis 30 km lehet több mint két óra is ha olyan a terep és sok a szint, meg lehet kevesebb mint egy is, ha hátszél van vagy lefelé. Plusz a tekerés utolsó fél óráján belül már kb hiába eszel, nem hasznosul, max a zselé.
Én amikor versenyre készültem tavaly (Dolomiti Superbike) akkor azt a stratégiát követtem, hogy 40 percenként ettem egy komolyabb müzli/zabszeletet (a versenyen is), legalább 40 grammost vagy egy banánt. Szóval elindultam betöltve, 40 percnél, 1:20-nál, 2 óránál és 2:40-nél ettem, ha esetleg még hosszabb lett akkor 3:20-nál is, így négy óráig simán el lehet menni + ugye ISO, amiben van ásványi anyag és cukor is. Persze van olyan tempó, aminél így is meg lehet rogyni, de nem kell ész nélkül menni.
-
itouchfan
senior tag
+6030D, parandroid: oriasi +1!
Nyilván mindenki más kicsit, nekem is van, hogy nem kell enni 2 óra környékén se, de... Nálam 2 óránál hosszabb út esetén alap, hogy egyik kulacs ISO, másik víz, és a zsebben van müzli/zabszelet és banán. Nem kerül semmibe elrakni, vinni a mezzsebben, lehet meg is marad, ha úgy van, de ha gáz van, akkor aranyat ér.
-
itouchfan
senior tag
válasz Csokicsibesz #292456 üzenetére
Kint vagyok most Etyeken a Tour de Hongrien, nagyon sokan mennek elég komoly bringakkal, amik újonnan minimum a 800k - 1 millió Ft-os kategória, de többségében 3-4 évnél nem régebbi modelleket hajtanak az emberek, akiken látszik, hogy sportcéllal tekernek, szóval úgy néz ki, megtehetik az emberek, legalábbis az ország ezen részén.
-
-
itouchfan
senior tag
válasz MPowerPH #292089 üzenetére
Szerintem de, legalábbis én azt tapasztaltam, hogy az outihoz képest az újabb gravelen sokat megyek így "ramps" póznak megfelelően. Már az első pillanattól kezdve bennem volt, hogy lehet, hogy nagy vagy hosszú a stucni, de mivel kevesebbet bringáztam télen meg idén, kivártam, hátha csak szokni kell újra ezt a testtartást, de mivel nem ez a helyzet ezért már érkezik is a 90-es stucni a 110-es helyére.
-
itouchfan
senior tag
válasz sirarcheer #291615 üzenetére
Az etyeki kút teljesen jó, iható.
-
itouchfan
senior tag
válasz DonThomasino #291451 üzenetére
Az alján, de teljesen használható. Tiagra, új 105 vagy éppen az új 12-es XT után kicsit darabos nekem, de nem zavaró.
-
itouchfan
senior tag
válasz SpaceKombajn #291047 üzenetére
Az a része a körnek pont a jobbik, út minőséget és vonalvezetést tekintve is, számomra outival élvezetes, amikor nincs tömeg.
-
itouchfan
senior tag
Látom, hogy ezek a kínai gatyák nagyon mennek most itt a topikban, de esetleg itthonról beszerezhető kantáros rövidnadrágot tudtok ajánlani 12-15k körül maximum? Van egy Northwave régi nadrágom, az nagyon jó, a Decathlonosok nem jöttek be annyira újabban. Köszi előre is
-
itouchfan
senior tag
válasz Roland861010 #290568 üzenetére
Cukor = gyors felszívódású szénhidrát.
Értem a gyúrós gondolkodást, de ide kell a gél, meg a cukor (lehetőleg amit minél gyorsabban tudsz hasznosítani). Profik is így nyomják (ricecake, csokik, energiazselék, iso stb).„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz cattus #290404 üzenetére
Én hasonló célra rendeltem most egy Panaracer Gravelkinget, 40-est. Régen volt 32-es, az haladt is, de tapadt is ha kellett, defektet nem kaptam vele, én ezeket remélem a most érkező 40-estől is.
-
itouchfan
senior tag
válasz A Zéé #290264 üzenetére
Leányfalu távolabbi végétől végig van bringaút (Leányfalun keresztül a felújított út tök jó lett) egészen a hídig, addig kell csak egy 3-4 km-t menni a 11-esen, de arra már kevésbé forgalmas.
-
itouchfan
senior tag
Hali, néhány egymáshoz kevésbé kapcsolódó random kérdésem lenne:
1.) A pesti alsó rakpart le van zárva most hétvégén/hétvégente már?
2.) A Soot 30 gravelre menne fel a DT P1750 kerékszett, 11 sebességes shimano szabadonfutóval. Hol, milyen és mennyi hézagolót kell raknom rá, hogy működőképes legyen a Claris 8 sebességes (CS-HG 50 [link] ) sorral? Szintén 11 sebességes Shimano szabadonfutó van a görgőmön is, arra is gondolom ugyanaz a hézagoló kell?
3.) Szintén gravel pimpelés, ennek a TRP [link] féktárcsának a helyére tehetek egy RT 54-es Shimano tárcsát? A betét nem tudom milyen sajnos.
Köszönöm előre is„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz semmiho #288500 üzenetére
Gratulálok!
A Víz témához: a meleg víz is sokkal jobb, mint a semmi, "elszomjazni" még rosszabb, mint eléhezni, legalábbis nekem egy két alkalommal volt már szerencsém és az én figyelmem olyankor vészesen lankad, ami se erdőben, sem közúton nem túl előnyös.
-
-
itouchfan
senior tag
válasz balintbaba #287367 üzenetére
Ez nagyon jó vétel. Nekem volt Radonom, 183 cm-hez a 20" tökéletes volt.
-
itouchfan
senior tag
válasz MPowerPH #285567 üzenetére
Nekem amúgy tetszene, na nem a 200, mert ahhoz most puding vagyok, de a 100-at bevállalnám és még rá is érek pont, csak az nem tetszik, hogy a 77-es főúton megy elég sokat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Steam Deck
- nVidia tulajok OFF topikja
- Otthoni időjárás-állomás
- 3D nyomtatás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Házimozi belépő szinten
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...