-
GAMEPOD.hu
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
-
313313
addikt
Azért vannak ellenpéldák is.
Ismerőst Augusztus végén ütötték el megyeszékhely belvárosa, úton szabályosan haladva az autó 180 fokba akart megfordulni, srác záróvonalon bicajozott, balra akart tartani, autó fellökte, vállficam, vállszalag szakadás, műtét.(autós nem ismerte el, hogy ő volt a hibás, bicajosra fogta, hogy ő hajtott gyorsan...)
Kollégát Szentes és kisfalu közt csapták el, ő robogóval volt, az autós nem adott neki elsőbbséget, nyílt sípcsonttörés, azóta is foltozzák a lábát...
Másik ismerőst a bicajos elgázolása után kb 1 héttel csapták el, ő gyalog volt, autós korforgalomból kifele jövet ütötte el, megúszta...
Harmadik ismerős biciklivel tartott hazafelé, amikor is egy autós nem adta neki meg az elsőbbséget és beleszállt a jobb támvillába (váz geometriája sérült, kuka...), sofőr elismerte a hibáját, elvileg téríti a kárt, személyi sérülés nem történt.
Ez az elmúlt 1 hónap statisztikája...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
törölt tag
válasz beleszólok #34593 üzenetére
Ugyanannyi marha autos van meg mindig forgalomban, mint eddig... Evi ~10 ezer km varosban tekeres tapasztalata ez.
-
beleszólok
senior tag
Autósok
7:20-ig érdekes ebből a szempontból
(egyébként érdemes a filmet végignézni annak, aki még nem látta... csak tudnám, ki volt a személyautó sofőrje... ismerős a képe, de nem jut eszembe, ki volt)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
beleszólok
senior tag
válasz razzorr #34594 üzenetére
Persze, van ellenpélda is. Páromat kerékpárúton gázolták el, pedig még macisajt is védte a kerékpárutat.
Engem négy éve a Duna Plaza mélygarázsából kihajtó ámokfutónak sikerült majdnem eltalálnia, szintén macisajt figyelmen kívül hagyása mellett.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
razzorr
őstag
Azért javult a helyzet az utakon,mert azok az autósok akik figyelnek másokra és betartják a szabályokat, civilben bringások.
Sokszor én is kellemesen csalódok,de van 1-2 típus,akik menthetetlenek (szuzzuki,óódi,szkodaaa)
-
beleszólok
senior tag
Én sem vitának szántam, egyszerűen ezt láttam.
Korábban az nem volt divat, hogy úgy előzzenek meg, mintha egy egész autónyi helyet elfoglalnék, idén ez volt a gyakoribb.
Korábban ahhoz is hozzá voltam szokva, hogy bárhol megyek, a teherautók, buszok, 20-50 centire tőlem húznak el. Idén ritkább volt, leginkább buszokkal volt ilyen tapasztalatom, olyan helyeken, ahol egyszerűen helyük nem volt nagyobb oldalközt tartani.És hát... nem tudom, kerékpárutakon mennyit jártál régebben és jársz most, ott nagyon feltűnő - főleg hétvégéken -, hogy nagyon sokan bicikliznek. Bp-Dunakeszi-Göd-Vác útvonalon néha akkora a tömeg, hogy szívem szerint inkább kimennék a Váci útra.
Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
torzo
őstag
válasz beleszólok #34591 üzenetére
Nem akarok vitatkozni. Most tűnt fel és nem korábban. Minden nap bringázom, télen-nyáron, hosszú évek óta. A nyáron pl. nagyon kellemetlen élményeim voltak. De legyen neked igazad, biztos én vagyok figyelmetlen!
Mindenesetre örülök neki. -
beleszólok
senior tag
Akkor csak nem vetted észre. Három év után feltűnő volt a változás. És nem csak egy-két alkalommal, hanem napi szinten. Ezzel nem azt mondom, hogy minden autós megváltozott, de van egy olyanom - a bringás forgalom növekedése alapján-, hogy sokan kipróbálták, milyen kerékpárosként az autók közt. Talán ezért figyelnek jobban.
-
torzo
őstag
válasz beleszólok #34588 üzenetére
Valóban. Mindössze naponta 45-50 km-t gyötrök le gyönyörűséges fővárosunkban.
[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
Rég biciklizhettél
Nekem már nyár elején is feltűnt, három év kihagyás után, hogy sok lett az udvarias, óvatos autós.
Korábban hozzá voltam szokva, hogy úgy tesznek, mintha egy mozgó tárgy lennék.
Idén már az is megtörtént, hogy elengedtek ott, ahol nem volt elsőbbségem. Meg esélyem s az átjutásra, mivel nem volt lámpa, csak tömegnyomorTiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
torzo
őstag
Lehet, hogy csak álmodom, de az utóbbi két hétben úgy vettem észre, az autósok észrevesznek, sőt, figyelnek. Jászberényi út, bazi forgalom reggel, jelzem, hogy balra óhajtok letérni és.... fékeznek, beengednek, nem anyáznak. Amikor elkerülnek, megvan a min. egy méter, nem kell összef@ssam magam. Maglódi úton keresztbe várakozom, megállnak. Nem 1x, sokx.
Bakker, 13 éve nyomom, de korábban nem ez volt a tapasztalatom.
Mi van itt??? Meghülyültem, vagy tényleg javul a helyzet? -
Teasüti
nagyúr
válasz beleszólok #34493 üzenetére
Az meg a marha nagy gépjárműs öntudat, hogy bármi áron megelőzzük a biciklist?
Rengeteg olyan előzésbe mennek bele emberek, amik jó esetben szabálytalanok, rosszabb esetben közveszélyesek.
A Kresz-ben nem az szerepel, hogy kötelező előzni amint utolérted.Nagyon egyszerű a képlet, a Kresz is világosan tárgyalja az előzés feltételeit.
Ha ezek nem adottak, akkor mögötte csordogálok hússzal amíg lehetőség nem lesz biztonságosan előzni. Ennyi.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz beleszólok #34583 üzenetére
Mivel az emberkek felprobaljak, ahogy en is tettem, igy nem meglepo, hogy ki vannak bontogatva..
Igaz, itt meg kell nezni, hogy valamelyik barom nem probalt-e fel az xxxl-es testere egy xs kabatot, meg hasonlok, de eddig meg nem volt vele gondom, mondjuk csak most vasaroltam, eddig normalis bicikli nelkul inkabb csak nezelodtemEzen kivul csak a peksuti, meg neha 1-1 energiaital&csoki, amit szoktam itt venni, foleg, mivel az egyetemre menet utba esik, jobban, mint a teszko. Ezekkel meg nem volt gondom.
[ Szerkesztve ]
Everybody lies.
-
beleszólok
senior tag
válasz Pttypang #34582 üzenetére
Lidl-aldi témában szkeptikus vagyok, hogy úgy mondjam.
A saját márkás élelmiszerek közt még nem találtam olyat, ami az ehetőnél csak egy fokkal jobb lett volna.
Egyéb holmik, főleg ruhák meg... csomagoltat tegnap láttam először. Általában azt látom, hogy 2-3 darab behányva egy kosárba, összekeveredve másféle ruhákkal és egyebekkel.
Ritkán járok ilyen boltokba, lehet, hogy rosszkor megyek rossz helyre ilyen esetekbenTiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
veterán
válasz beleszólok #34581 üzenetére
2 lidl 1 aldi korbol vadasztunk ossze egy kantaros nadragot havernak 48/50 meretben, meg nekem egy m-es softshell kabatot a nadrag aldi, a kabat az egyik lidlibol van
Everybody lies.
-
beleszólok
senior tag
válasz Pttypang #34578 üzenetére
Én aldiban jártam tegnap. Eredmény: gyomorrontás egy jól kinéző csomagolású, de gusztustalan tartalmú halkonzervtől, valamint hosszas anyázás, mert két órát gyalogoltam, hogy lássam: két darab, 4p-es női felső az össz készletük. Meg akartam nézni, hogy az 56-osnak hirdetett felső jó-e rám. Nadrág egy darab sem volt.
-
beleszólok
senior tag
válasz fpeter07 #34577 üzenetére
Az a csoda a korábbi felvételei alapján, hogy ez volt az első komoly balesete.
(miből gondolja azt a sok ..., hogy aki nem tolerálja a biciklisek felelőtlen viselkedését, alapvető szabályok felrúgását, az csak "autós" lehet - utalva valamelyik előtted szólóra)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Rottweiler89
senior tag
válasz Runner_fxr #34453 üzenetére
Hidd el,megelégednék a Santa Cruz-al,de nagyon is! Egy álom lenne nekem!
[ Szerkesztve ]
DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
veterán
Sikerult hatkor elindulnom lidl auchan bevasarlos korre, aztan feluton jutott eszembe, mikor elkezdett sotetedni komolyabban, hogy egy kumma lampat nem vittem magammal.. Persze ilyenkor tele a varos rendorokkel, szerencsere egyik e allitott meg..
Viszont volt softshell kabat a lidl-ben, meg az "M" meret is nagyjabol jo ram, csodalkoztam is, hogy nincs annyira hardcore lerabolva a keszletEverybody lies.
-
fpeter07
veterán
válasz beleszólok #34456 üzenetére
Csoda, hogy túlélte az az ember.
-
syl5
őstag
Mi volt ma itt, beszabadultak az autósok?!
Legalább itt hagyjatok minket békén, elég ha az utakon basztattok![ Szerkesztve ]
-
Because
őstag
válasz imyourfriend #34569 üzenetére
ilyenkor megkérdezem magyar fórumon vagyunk-é? mert az alkartámasz az alkartámasz, ahogy nem push up, vagy pull up-ról beszélünk ha fekvőt vagy húzódzkodást említünk
-
anorche1
őstag
válasz imyourfriend #34567 üzenetére
Jaj én nem bicón gondoltam Hanem földön: [link]
[ Szerkesztve ]
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Az alkartámaszt ti meddig bírjátok?
-
belaazallat
addikt
Tériszonyosok csak saját felelősségre 3:30-tól.
[ Szerkesztve ]
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
TayRol
nagyúr
válasz beleszólok #34561 üzenetére
ott lakom mellette, az nem egy bringabarát út.
-
beleszólok
senior tag
válasz Pttypang #34555 üzenetére
Ez egészen addig működik, míg nincs az út szélén kerékpársáv.
Meg amíg valami félhülye autós nem kezd kötekedni, mert nem tudja, hogy az utolsó előtti KRESZ módosítással törölték a szigorú jobbra tartási kötelezettséget.
Azért középre nem szoktam behúzódni, de sávközépre igen.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
beleszólok
senior tag
válasz Maximum1 #34557 üzenetére
Ezt nem értem, mire mondod.
Ki lenne a kibic? És mitől?
Ha rám céloztál, én elég sűrűn jártam autók közt, most kicsit félretettem a bringát (június óta csak 700km-t tettem bele, de nincs erre az időre alkalmas ruhám, aldiban meg nem engem vártak... )
Nem tudom, Fóti út rákospalotai szakasza mennyire ismerős... Nem is igazán széles, kamionosok nem harminccal mennek rajta.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
venember83
nagyúr
válasz belaazallat #34554 üzenetére
Az már nem az igazi. Lehet, hogy csak a kónusz lazult meg, jobbik esetben.
-
imyourfriend
őstag
-
Maximum1
őstag
válasz beleszólok #34476 üzenetére
Erre mondják: A kibicnek semmi sem drága.
(#34556) anorche1 jelentsd fel, nagyfatert is
-
anorche1
őstag
Remek. A 80 éves nagyfaterom kapott még 2 évre jogsit. A köcsög orvos nem vizsgálta meg a látását, hallását, csak a kardiológiai állapotát. Nagyfater mellet utoljára 2 éve ültem, és soha többet. Nem lát, csak emlékezetből vezet. Azt kb. lesz*rom hogy magára veszélyt jelent, de rám és másokra is. És még hány ilyen öregember lehet, akik rossz érzékszervek ellenére is vezetnek.
-
belaazallat
addikt
válasz venember83 #34462 üzenetére
Ha áltó helyében csinálja ugyan ezt?
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34548 üzenetére
Hagyjuk már, nekem pl. van jogsim is. Amit megtanultam a bicajból (figyelni a másikra, követni nem csak a pillanatot, hanem az utána következőt is szem előtt tartani), azt az autóban is alkalmazom. Szerintem tökéletesen kiegészítik egymást.
Bárhogy ragozzuk, a tény marad, hogy a sofőr volt a figyelmetlen. Ahogy ott elhúz, nem fért volna el mellette egy bicajos sem, de minimum beszaratja őket, mivel nem volt meg a megfelelő oldaltávolság! És akkor odaképzelhetnénk egy bizonytalanabb hétvégi bringást is, akit már az ijedtség és a nagy jármű szele is eséshez vezetett volna. Az, hogy ilyennek tette ki a bringást, eleve egy igen paraszt dolog, radadásul a közvetlen veszélyeztetés jelen esetben erőteljesen megalapozottnak látszik. De annyira túlbeszéltük a dolgot az értetlenséged miatt, hogy ehhez tényleg nem lehet már mit hozzáfűzni.
Qru: Ok.
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
Fejezzétek be a flamelést!
#nincsbennetarcsi
-
DigitXT
nagyúr
válasz Pttypang #34550 üzenetére
Ez megint bukta: egy nyomon haladó járművet sávon belül is előzhetsz.
Természetesen a megfelelő oldaltávolság itt is feltétel: a busznak nem volt.És még mielőtt jönne egy következő (ritka veszélyes baromságok vannak a
KRESZ-ben): a busznak alapból nagyobb követési távolságot kell tartania a
fogalomban ÁLTALÁBAN (27. § (2)), azonban ezt egy nyomon haladó jármű
mögött nem kell alkalmazni. Tehát oda elég a "normál" követési távolság is.Magyarán, aki szereti hangoztatni, hogy a bringás / motoros egyenrangú fél
a forgalomban, az nem árt, ha tisztában van vele, hogy nem mindig, s miket
követhetnek el vele szemben, amit ő nem követhet el az autóssal/buszossal
szemben. Pl. engem (motorosként): előzhetnek sávon belül (valójában ez az
elhaladás sávon belül, lásd párhuzamos közlekedés 36. § (6) b)), de én nem
tehetem ezt meg az autóssal, akkor sem, ha széles a sáv, bőven van hely...[ Szerkesztve ]
-
veterán
Ehhez a tortenethez annyit bekerdeznek, hogy a jelenlegi tudasom szerint elozni teljes savvaltassal kell, nem?
Everybody lies.
-
törölt tag
válasz beleszólok #34548 üzenetére
Az nem mentség arra, hogy elüss bárkit is, ha nem érzed magad alkalmasnak egy akkor jármű vezetésére, akkor nem muszáj... A bicajos meg a busz előtt volt, tehát tudnia kellett, hogy nem párolog csak úgy el.
-
-
törölt tag
válasz DigitXT #34544 üzenetére
A kerékpárosok jóval nagyobb részének van kresz vizsgája, mint akinek nincs, valós felmérés... Akkor miért is mondják, hogy a kerékpárosok nem ismerik a kreszt? Ezek szerint, akkor az autóvezetők jórésze sem (ami tökre igaz)...
Az előzésben igazad van, kicsit túltoltam. A lényege az lett volna, hogy azon a szakaszon hiába szűkül az út, attól még a kerékpárost is úgy kell kezelned, mintha autós lenne, hiába a jobb szélre lehúzódva közlekedi, hogy segítse a forgalmat a haladásban...
-
LonGleY
veterán
válasz DigitXT #34544 üzenetére
Na ja, csak itt egyértelműen veszélyezteted a másikat az amúgy tényleg idióta, régről bent ragadt kresz szabály mentén. Nálunk is az elméleti oktató kiemelte, hogy ugyan benne van a könyvben, de senkinek, soha nem ajánlja - pont a veszélyessége miatt. És ez akkor is az előző felelőssége marad.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz #48525824 #34543 üzenetére
Ebben egészen biztos vagy? Hint: védett útvonalon lehet előzni... 34. § (8) e) Szerk: mi több, az egy nyomon haladó járművet tetszőleges kereszteződésben meg lehet előzni gépjárművel, lásd 9. pont. Tudom, hogy ez agyrém, mert életveszélyes, stb. Csak hát ez van a KRESZ-ben. És ha valaki ennek az ellenkezőjét állítja, annak valószínűleg nincsenek (megfelelő) KRESZ ismeretei. Márpedig, ha ilyen emberek kezdenek el "emberkedni", és "KRESZ-t oktatni" az úton fejkamerával, abból lehet balhé. Nincs is rosszabb annál, amikor az ember a saját szabálytalanságát hozza fel bizonyítéknak.
Lehet, hogy feketeseggű leszek (hiszen a linkelt véleményemben is leírtam, hogy a forgalomban résztvevő bringásokat általában - statisztikai alapon - nem szeretem), de meg kell, hogy mondjam, azon a véleményen vagyok, hogy kelljen jogsi (min. KRESZ vizsga) a forgalomban való bringázáshoz is. Ahogy a kisrobogókra is kéne rendszám szerintem, mert az is agyrém, amit rendszám nélkül előadnak a pizzafutárok (megintcsak tisztelet a kivételnek).
Természetesen nem vitatom, hogy rengeteg agresszív barom van az autósok közt is. Ennek egyszerű magyarázata: nem autós, bringás, motoros, gyalogos valaki. Hanem ember, aki éppen valamilyen járműben ül, vagy nem ül. A barom, az bármin barom. Gyalogosból is hány idióta van, aki átrohangál a 6 sávos úton, nem?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz beleszólok #34539 üzenetére
Kereszteződés előtt nem kezdhetsz előzésbe.
DigitXT: nekem is volt fejkamerám és nem azért, mert direkt kerestem a necces szitukat. Aki napi szinten 30-50 kilométert teker Budapesten a forgalomban, azaz az úttesten, az tudja, hogy napi 2-3 gyilkolászós balfasz akarja minimum megölni és ezek a nagy súlyu esetek, a többit már fel sem hozom.
Tegnap igaz autóval voltunk, kanyarodtunk le balra, de előtte a zebránál megálltunk, mert átengedtük a gyalogost, a mögöttünk jövő autós sérelmezte, hogy mi megállunk a zebránál, ezért rohadt nagy tempóval behajtott mellénk, majd satufék, elkezd magyarázni, erre úgy belecsattantak hátulról, hogy a mögötte jövő autós került mellénk... csak tapsolni tudtam a fószernek. És nagyon sok ilyen balfasz, agresszív autós van és pont ezért kell a kamera, mert teljesen egyértelmű lesz balesetnél a szituáció és nem kell attól tartani, hogy mit kamukázik a sok barom.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz beleszólok #34529 üzenetére
Ma reggel (gyalogbékaként) két terepjáró nem engedett át (meg sem lepődtem!), mondjuk a második vicces volt, mert lett volna ideje fékezni, DE inkább nem, sőt még intett is a kormányon tartott kezével, hogy köszi! Mármint, hogy NEM lépek elé, tehát kvázi elengedem őt: ha lett volna fejkamerám, ezen a felvételen semmi látványos nem lett volna. Ellenben ha lelépek, elb*sznak: kapott volna publicitást...
Eleve felveti a kérdés, hogy a bringás mi célból kamerázott (2 kamerával is). Mondom: a "ki, ha én nem" hozzáállás vezet legtöbbször balesetekhez... A kijön eléd valaki a macisajt ellenére mind bringánál, mind motorosoknál gyakori. Mivel ilyenkor legkevésbé az autós sérül ellenben a kétkerekűt hajtó simán meghalhat, szerintem ésszerű defenzív vezetést feltételezve minimum fékkészenlétben lenni, vagy ha nagyon úgy néz ki, akkor már előre fékezi. Igen akár kiengedni a barmot, ezzel lemondani az elsőbbségedről, DE megtartva az életed. Ha ez a példában hivatkozott autós ugyanúgy leszarja a macisajtot mint a legtöbb bringás (tisztelet a kivételnek) a piros lámpát, akkor a 2 "ki, ha én nem ember" találkozni (és fájni) fog.
Már elég rég csináltam a B jogsimat, de még emlékszem a KRESZ könyvből egy motoros (igen, szemét motoros: én is az vagyok LOL) példára, valahogy így szólt: "Észleli, hogy a főúton haladva kereszteződéshez közeledve a mellékútról érkező motorkerékpáros nem mérsékli nagy sebességét. Köteles-e lassítani?" (A válasz, igen, mert a balesetet el kell kerülni, akár az elsőbbségről való lemondás árán is...)
Az más kérdés, hogy a KRESZ alapelve, a bizalmi elv mennyire életbiztosítás! Ti. fel kell tételezni, hogy mások betartják a KRESZ szabályait. Tehát pl. eleve nem érkezhetne az alárendelt(!) útról a kereszteződéshez megtévesztően(!) nagy sebességgel, még ha amúgy egyáltalán nem volt szándékában úgy körültekintés nélkül kirongyolni, csak éppen "rövid féktávot vett", mert hülye. Tehát megszegi a
KRESZ szabályait. Viszont aki látványosan megszegi a KRESZ szabályait, azzal szemben a bizalmi elv nem alkalmazható: sajnos sok bringás esetén ez áll fenn... De mondhatnám a robogósokat/motorosokat is... az itt is linkelt mai balesetnél pl. egy nagyrobogós (rendszámköteles gépjármű!) látható, amin nincs rendszám... Eleve szabálytalan. Valaki hibázott: talán pont ő. Lehet, hogy valaki ezért meghal. Lehet, hogy jogosítványa sem volt arra a bálnára, csak ráült B jogsival. Szar ügy...Szerk: a buszsofőrt viszont hirtelen haragomban én is lecsukattam volna anno. Az mondjuk megint más, hogy az ítéleteket nem hirtelen haragból, hanem mindent mérlegelve kell meghozni. Sajnos, a legkönnyebb elfogultságból, más szempontokat lesöpörve, rögtönítélőbíróságot játszani. Más kérdés, hogy ha az ember egyszer a másik oldalra kerül, szeretné-e, hogy vele is így járjanak el.
[ Szerkesztve ]
-
razzorr
őstag
A buszsofőr örüljön,ha csak a munkáját veszíti el. Mert ha rajtam múlna, már büntető eljárásban magyarázkodhatna. És gyorsított eljárásban úgy elkaszálnám,hogy a felfüggesztett idejében még a sarki lottózóba se merne elmenni.
Ez nem szeretet intézmény, hanem veszélyes üzem,ahol neki foglalkozásából kifolyólag kutya kötelessége másokra 100%-ban vigyáznia. -
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34537 üzenetére
Nem gondolni kell, hanem ésszerűen mérlegelni. Egy szűk útszakaszon, főleg úgy, hogy közel sincs meg a másfél méter oldaltávolság, NEM előzünk bringást. A busz mégis megtette. A bringás hova az anyámba húzódjon még beljebb, mikor ott a patka?
Attól, mert a sárga vonal elvileg elválaszt a másiktól, nem ütheted el a rajta haladót. Itt mégis megtörtént... Széles járművel hatványozottan figyelembe kell venni, hogy nem csak a te sávod számít, bizony belelóghatsz egy másikba is, de minimum veszélyeztetheted az ott haladót. Nem tolhatod le a másikat arra hivatkozva, hogy bezzeg én a sávomban haladtam. Ezt még egy 5 éves is felfogja. Láthatóan nem vagy a helyzet magaslatán, mikor mások gondolkozásáról alkotsz véleményt, így inkább ezt ne tedd!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz beleszólok #34535 üzenetére
mész autóval, szűkül a sávod, de mész tovább a sávodban, persze picit beljebb a szűkület miatt, erre bal oldalról leszorít egy zil és felken a járdára... ugyanaz az eset, tökmindegy autóval vagy bringával vagy.
-
beleszólok
senior tag
válasz LonGleY #34536 üzenetére
Már megint a személyeskedés, nulla gondolkodással. Amikor a busz a bringás mellé ért, még bőven feltételezhette (többek közt erre mondtam a kamera torzító hatását, amiből nem látszanak a valós távolságok), hogy el tud menni a biciklis mellett gond nélkül. Tudod: záróvonal mentén haladt, tehát egyenesen, nem kerülgetett. Az ütközés pillanatában azért látszik úgy, mintha ráhúzná a kormányt, mert a járda szegély ferde, egyre szűkül az út, ráadásul kis mértékben kanyarodik is.
-
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34535 üzenetére
Ennek a buszsofőr tudatáig kellett volna eljutni, nem az elöl haladónak. Pont ez a vita lényege, csak nem fogod fel a hülye fejeddel.
Teljesen más kérdés, hogy egyébként pont az ilyen barmok miatt érdemes vigyázni ezekre a dolgokra. Ez viszont akkor sem menti fel a hátul haladót a felelősség alól. Összemixelsz két olyan dolgot, amit nem kéne (fokozott elővigyázatosság esetleges hiánya + konkrét szabály).
[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz LonGleY #34530 üzenetére
Még mindig ott tartok, hogy
a) nem vagyok biztos benne, hogy valóban elsőbbsége volt
b) ettől függetlenül, ha elsőbbségem van, ha nincs, amennyiben vészhelyzetbe kerülök, igyekszem valahogy sérülésmentesen kikeveredni belőle, amit a biciklis a felvételen nem tett meg. (hogy az idióta példáitokkal éljek: ha azt látod, hogy valaki előtted áthajt egy gyalogoson, aki szabálytalanul ment át az úttesten, te is áthajtasz rajta, mert szabálytalan volt?)[ Szerkesztve ]
-
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34532 üzenetére
Mi az, hogy meg kell győződni róla? Miért kéne? Haladsz előre szépen az úton, akkor minek kéne erről meggyőződni? Te minden fél mp-ben hátranézel, hogy mi újság, hátha épp eltoszni készül valaki egy leszorítással? És akkor te vagy a hibás, ha nem tudod, hogy leszorítani készülnek éppen?
[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz fjudors #34531 üzenetére
Mint mondtam, én még úgy emlékszem, hogy akár előzés, akár kikerülés, meg kell győződni róla, hogy nem kezdett-e valaki az előzésembe. Pont. Ha ez változott az elmúlt harminc évben, akkor így jártam, feleslegesen mondok le az elsőbbségemről ilyen esetekben.
-
fjudors
aktív tag
válasz beleszólok #34524 üzenetére
mégis, egy forgalmi sávon belül az előrébb haladó járműn kívül kinek lehet még elsőbbsége?
az nem játszik, hogy a baleset elkerülése érdekében kikényszeríteni az elsőbbségről való lemondást, mert az már más kategória...
nem számít, hány meter széles az úttest. aki elöl van, annak van elsőbbsége, egészen addig, amíg szabályosan meg nem előzik.
most a sávon belüli előzést ne kezdjük el boncolgatni, mert nem fogo érteni miért nincs ilyen
az előzés befejeződéséig az elöl lévő járműnek van elsőbbsége
vagy szerinted ha én előlek téged, és melléd érve jobbra akarok kanyarodni, akkor neked meg kell állnod, hogy le tudjak fordulni jobbra?cask kérdezem, van jogsid, vagy KRESSZ vizsgád?
ha nincs, értem, ha van...nos, akkor mindent értek. -
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34529 üzenetére
Te tényleg kikapcsoltad a logikád.....
A bringásnak volt elsőbbsége! Ezt te hányféleképp tudod még értelmezni? Hiába próbálod torzítani, a tényt nem tudod.
Nem számít, hogy a busz a nagyobb, nem számít, hogy többen vannak. Attól nem kap előjogokat...
[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz LonGleY #34528 üzenetére
Éppen erről van szó, hogy a busz is teljesen legálisan közlekedett az úton.
És mivel ők vannak többségben, előfordulhat, hogy neked kell magadra vigyáznod.
Mint mondtam: miután kilapított a kamion, az urnácskádból már hiába óbégatsz, hogy neked volt elsőbbséged.
Ezt hívják defenzív közlekedésnek.
Zebrára sem lépek le olyan autó elé, amiről látom, hogy nem tud vagy nem akar megállni.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34527 üzenetére
Csakhogy itt neked kéne végre gondolkodnod, hiszen a bringás teljesen jogosan közlekedett az úton, ellentétben a gyalogos vs bringaút példáddal.
Ha nem vagy 100%-ig meggyőződve, akkor nem kéne ekkora mellénnyel a bringást hülyézni. Mellesleg ki lett fejtve, hogy miért volt neki elsőbbsége: ő haladt elöl. Ez ilyen rohadt egyszerű.
Személy szerint ilyenkor hátranézek, intek egyet, hogy bizony, be fogok jönni eléd, busz, és meg is teszem. Csak hogy véletlenül se akarjon elslisszanni mellettem a kérdéses ponton.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz beleszólok #34521 üzenetére
Felhajtok a járdára, átmegyek rajtad... Te bajod, te vagy a puhatestű, miért nem vigyáztál magadra jobban. Amúgy ez a puhatestűzés akkora kretén dolog, hogy sikítok tőle. Én legalább nem egy fémkoporsóban ülök.
-
beleszólok
senior tag
válasz fjudors #34523 üzenetére
Halványan sejtem, de ebből már voltak vitáim, miután én gyerekkoromban tanultam a KRESZ-t, azóta csak felületesen figyelem a változásait.
(lásd: iskolás gyerekeket szállító buszt tilos kikerülni/előzni - nem tudom, melyik a kettőből -, ez számomra az újdonság erejével hatott minap)[ Szerkesztve ]
-
fjudors
aktív tag
válasz beleszólok #34520 üzenetére
tudod mi a különbség a kikerülés és az előzés között?
illetve melyikre milyen szabályok vonatkoznak?
tudod, ez olyan, mint a ráfutásos baleset...minden esetben a hátsó a hibás..magyarázhatod ahogy akarod, miért az elöl lévő a hibás, te nem tartottad be a követési távolságot.ha müszaki hiba, akkor is.
-
fjudors
aktív tag
válasz beleszólok #34521 üzenetére
igen.
de elsőbbségem volt
tehát elismered, hogy elsőbbsége volt, csak le kellett volna mondania róla?
egyetértünk. de nem mondott le róla, és balesett let belőle. amiről nem ő tehet, amiért nem mondott le az elsőbbségéről, hanem a sofőr, aki nem adta meg neki. -
beleszólok
senior tag
-
beleszólok
senior tag
válasz fjudors #34518 üzenetére
Útszűkület, kikerülni való roller, bicikli, aknafedél, bármi... jelen esetben egy az utat alaposan leszűkítő járda.
(ezeket, ha ésszel megyek - előfordult már, hogy nem - mindig figyelembe veszem és nem várom el, hogy a mögöttem jövő megvárja, míg túljutok rajtuk)
Miután a képeknek annyira nem hittem, kimentem megnézni és tényleg elég alaposan beszűkül miatta a Thököly, gyakorlatilag a korábbi kerékpársáv teljes szélességét elvették az Erzsébet királyné útja sarkán.
Sajnos akkor már fel volt túrva az út, nem lehetett látni, hogy a terelő-/záróvonal pontosan merre is volt eredetileg[ Szerkesztve ]
-
fjudors
aktív tag
válasz beleszólok #34514 üzenetére
na igen.
eljutottunk ide.
várható volt.a végén, ismeretek hiányában mindig ez marad.
továbbra sem érted: az, hogy túlélésileg és jogilag mi a mérvadó, két külön dolog.nem tudom, mennyit közlekedsz városban kerékpárral, de a városi közlekedésben ha minden kockázatosnak tűnő helyzetre bátortalanul reagálsz, akkor nem jutsz sehova
tipikus példa: nagy sebességgel jön keresztbe a kocsi, előtted tíz méterrl.elsőbbségadás tablája van.meg fog állni, lassít, vagy elédvág?
ha te lassítasz, biztos ami biztos, akkor úgy értelmezheti, el akarod engedni és elédvághat
ha nem lassítasz? megáll, vagy kivág? beljebb húzóddsz, a mögötted jövő számít rá?végeredmény normal esetben? utolsó pillanatban kiderül, megáll, az orra majdnem előtted, te meg vacogsz a kormányt markolva, a jobb szélen haladva, hogy megadta...de ez addig nem derül ki, amgí egyenes haladva el nem mész előtte a job szélen...
ha berántod balra, elkaszálhatnak hátulról
ha lassítasz, kijöhet eléd
meg is állhatsz, el is engedheted, akkor biztos nem less bajod..csak sehova nem érsz odajavaslom, menj át dél-budára, a villamospálya építés környékére, gyakorolj a forgalomba egy fél napot..
na ott megérted majd..az útszükületek, szembesávba terelve...a közlekedésben határozottnak, kiszámíthatónak, egyértelműnek kell lenni, minden járművel.aki határozatlan, nem tartja be a szabályokat, bizonytalan, az hamar balesetet okoz / balesebe kerül
egy kereszteződésben nem percek alatt döntöd el, ki megy át elsőnek..nem gondolhatta volna, meg azt hitte..ez nem így müködik.
szabály szerint közlekedünk (igyekszünk) , számíthatóan mozogva
ha 20-al döcögök, akkor a kereszteződés előtt 10 méterrel nem gyorsítok 50-re
ahogy nem belátható kereszteződésbe sem megyek be padlógázzal, mert ha én nem látok, engem se látnak, és ahhoz hogy észrevegyenek elém kell állniuk...és ha a biciklis elesik, és átmegy rajta a busz mert eléesik? akkor ki a hibás?
[ Szerkesztve ]
-
fjudors
aktív tag
válasz beleszólok #34511 üzenetére
sávon belül..nem számít
amiről te beszélsz, az útszűkület, vagy gyorsítósáv, ahol elfogy a jobb oldali sáv.ilyenkor a belős sávnak van elsőbbségede itt nincs útburkolati jel. mivel a kerékpáros volt előrébb, így nem volt elsőbbsége. mivel a szabálytalan előzést nem sikerült befejezni az "útszükület" előtt, így szabálytalannak minősül.ha előzés közben frontálisan ütközöl, te lesze a hibás, nem az, aki szembe jot. te nem tartottad be a szabályokat, noha a szembejövő lemehetett volna az árokba...
[ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
táblánál kapja el és tovább sodorta
milyen sok helye maradt a kerékpárosnak
A biciklis húzódott egyre közelebb a buszhoz mi?
Tanulság nem szabad lehúzódozni egyenesen haladva sávot kell foglalni.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz LonGleY #34498 üzenetére
csak sérülésmentesen nem kapott volna ekkora publicitást
Az a baj, hogy ez felveti a kérdést, hogy nem pont a "majd én megmutatom!"
hozzáállás miatt ment bele ebbe a necces helyzetbe? Tudta, hogy necc, DE
nem akarta elkerülni, mert rajta van a kamera (elöl és hátul is: valamit tudott)
majd lesz belőle egy jó kis YT videó gondolta. És lett is, csak ő is megsérült.Ennek ellenére hibásnak érzem a buszsofőrt... Mert ő is tudhatta, hogy ha
ott a bringás fafej, akkor összemennek. Szerintem arra számított, hogy majd
elfér, mert a bringás, látván, hogy elfogyott a hely, fékez és besorol rendesen. -
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34512 üzenetére
...... te direkt nyomod a full kretént? Merül fel a kérdés.
I'm out.
[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz fjudors #34507 üzenetére
De, életszerű, ha élni akarsz, ezt már sokszor mondtam.
Miután a biciklis előtt összeszűkült az út, még abban sem vagyok biztos, hogy a busznak nem volt elsőbbsége, de ez kb az a kategória,mielőttnt hogy mikor alkalmatlan az úttest kerékpározásra.(mielőtt kikerülsz valamit, nem árt ellenőrizni, hogy nem kezdett-e valaki előzni)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34509 üzenetére
Egyre közelebb, mert úgy vezette az út....
Vagy rá kellett volna hajtania szép egyenesen a padkára?
Szerintem azt sem tudod már, hogy már mivel példálozz.[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz LonGleY #34506 üzenetére
Nézd már meg azt a nyomorult videót! Nem szorította le. A biciklis húzódott egyre közelebb a buszhoz, míg beleakadt az oldalába.
Okkal húzott befelé, mert előtte kiszélesedett a járda, emiatt elfogyott az úttest. (Ma már hiába megy oda bárki, mert kb egy-két héttel később elkezdték átépíteni a kereszteződést)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
nrk
tag
Sziasztok.
Gondoltam írok pár sort. Indítottunk egy weboldalt (még tartalmilag készülőben van, de elindítottuk) ahol bringás dolgainkat osztogatjuk, legfőképpen túráinkon készített képeket és videókat. Jövő évtől a túráink részletes útvonalait is fel szeretnénk tenni, gps-el végig rögzítve és az erre a célra készített hamarosan elkészülő telefonos applikációnkat is. Esetleg akinek van ilyen útvonal és szívesen megosztaná azokat szívesen fogadjuk és ha nincs ellenére felkerül az oldalra is.
Gondoltam érdekelhet valakit és hátha szerzünk új túrázni szerető bringásokat, helyileg szabolcsban vagyunk, nyíregyházán és körülötte lévő településeken szétszórva, szóval akit érdekel várjuk szívesen.
[ Szerkesztve ]
-
fjudors
aktív tag
válasz beleszólok #34497 üzenetére
mert közlekedett, és oda akart érni ahova
és mert az adott pillanatban / körülmények között szabályosan tette.hogy megérte-e, az kérdéses.de elsőbbsége volt.és nem életszerű úgy közlekedni, hogy tizméterenként emondasz a jogaidról, cask azért, mert 100-ból 1 gyilkosjelölt.mert minden nap arra jársz, nincs gondod, mivel kulturáltan közlekedik a többség..de egyszer jön valaki.
saját magadnak mondasz ellent.és a tényeken nem tudsz változtatni, se meggyőzni racionális felnőtt embereket.
baleset kedvezőtlen események térbeli és időbeli találkozása
sok a ha.meg a miért. de megtörtént.
és ennek az okojója az, aki akkor nem tartotta be az előírásokat.kiványcsi vagyok, mi lenne a véleményed, ha kiderülne pl, hogy a sofőrre több utaspanasz és koccanásos panasz van?
akkor már szándékosságnak neveznéd? nem számít sem az előélet, sem a hold állása. mindenki hibázik forgalomban, cask nem mindegy, mi a következménye a hibának, és hogyan reagálja le.itt mindkettő kedvezőtlenül alakult, ezért let ekkora visszhangja, és a media miatt vannak, akik meg akarják magyarázni a tutit.ott volt a bmw-s..és? az se vette észre, mi ? divat let a felelőség alóli kibújás, és nem csak a közlekedésben.ráadásul, nem vagyunk hajlandóak elismerni ha hibázunk, az meg, hogy elnézést kérjünk érte, már mindennek a teteje.
-
LonGleY
veterán
válasz beleszólok #34504 üzenetére
Ha szűk a hely, csík ide vagy oda, direkt nem szoríthatod le a másikat... Mégis milyen hozzáállás ez? Szívből remélem, nem is lesz jogsid soha - a többi ember épségére való tekintettel.
[ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
válasz LonGleY #34494 üzenetére
Szerintem lassan lépjünk túl a témán hagy írogasson amit akar szinte már egy tucat fórumozó hozzászólt az esethez és nem adott neki igazat de ő még mindig csak hajtja a magáét.
beleszólok
Nagyon remélem,hogy nem vagy vagy sosem voltál főnök egy munkahelyeden sem.Rémálom lenne az amit az emberekkel művelnél.[ Szerkesztve ]
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz beleszólok #34499 üzenetére
Én se szeretem mikor centikre mennek tőlem. Nem valami jó érzés.
A bringás baleset helyszínét nem ismerem, nem vagyok pesti de ebben az esetben nem lett volna célszerűbb a busznak lassítva beállni a bringás mögé amíg rendesen ki nem tudja kerülni?Més que un club!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Elfelejtettem a film címét
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...