Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12931 üzenetére
Magic . Mondjuk az őrlés lehet valamennyire.. Decaf esetén még szinglit főzök, és ott 12.4-5gr simán belement 2 ricnivel odébb már a 12.3 is sok bele..
Szerintem igen, brazilnál nekem is a csoki volt nagyon domináns amikor azt ittam.. Abban nem lesz sok gyümölcs ízjegy .
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12926 üzenetére
na nekem 17.8-al ment, küldöm a képet hogy mennyi hely maradt a penge alatt: [kép]
Lefőzve: 26mp 44ml 93fok ricni egyel durvábbra véve.. Kicsit citrusos savanyús kevés keserűség.. Ennél azért több olaszos vonal kell bele úgyhogy visszaveszem finomabbra az őrlést . [kép] Amit érdekesnek találok hogy 36 vagy 44 ml, nincs olyan kiugró difi mint amennyire gondoltam... -
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12926 üzenetére
Az én időmből kiindulva akár 25mp-ig is le lehet menni ha nem megy el a keserű mellékíz... Illetve nekem az lehet ami számít hogy le tudtam menni úgy nyomásban (nem tudom az neked hogy alakul közben) hogy ne akadjon ki a manométer (és jöjjön ki jelentős vízmennyiség a túlnyomás-szelepen). Az növelheti meg annyira a kioldódást hogy bejönnek a túlzottan keserű ízjegyek.
-
kchris78
veterán
-
donat_sz
senior tag
válasz donat_sz #12924 üzenetére
reggeli folytatás.
1. próbálkozás - 14,8g a korábbi őrlési beállításon. 30g 40s (úgy tűnik erősebben nyomhattam). jobb lett az íz, de még mindig maradtak kellemetlenebb savak. a penge pont elment a tömörítés után a kávé felett.
2. próbálkozás - 14,7g és kicsivel (0,5) növelt szemcseméret. 30,2g 32s. Kevésbé nyomtam a tempert így kicsit tolt maga előtt kávét így azt még korrigáltam. Javult a csokis íz, tovább csökkent a kellemetlennek tűnő sav. Azt hiszem megnézem még egy fél egységgel durvább őrleménnyel.
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12920 üzenetére
16.3 - 8 - 0fok - 44ml 26mp - inkább túl savanyú
17.5 - 7 - +1fok - 32ml 38mpnem éreztem teljesen a toroktabi miatt de annyit igen hogy ez már túlkivonatolt túl-keserű - túl finom az őrlemény
17.7 - 8 - +1 fok 38ml 32mp körül - ez az amit jónak ítélek meg az eddigiekhez képest...Ezek voltak a próbálkozások, azt sejtettem az előzőek alapján hogy 16 alá nem érdemes mennem/nem érdemes kezdeni a próbálkozást mert túl sok hely marad a felsőszűrő és a pogácsa felett és mocsaras lesz.
Amit követek mostanában alap - IT algoritmus hogy egyik véglet nagy lépés, ha túllőttem a másik irányba akkor azon belül kis lépésekkel finomítok .
17.7gr ami majdnem eléri a felsőszűrőt, razorral nézem, illetve a portafiltert behelyezés után kiszedem hogy látom-e a felsőszűrő nyomát, 100Ftos teszt csak egyszerűbben .Képet is lövök, elég jó cremás . Akkor vagyok általában a citrusos vonalon megelégedve ha olyan az eredmény hogy akár tej nélkül is el tudnám kortyolgatni.. És pont emiatt csak egy kevés (hangulattól függően 1:1 vagy 1:1.5) tejet rakok csak hozzá lágyításnak. Klasszik olasz vonalas kávékhoz 1:2 ütősebb esetben 1:3 -t is rakok hozzá és akkor jönnek ki a mélyebb ízek, nyersen csak az ütős keserű vonalat érzékelni szinte .
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12911 üzenetére
Na úgy érzem megérkeztem . IMS22-es kosár ugye, végül tyúklépésekben haladtam, két véglet között és végre sikerült édeset-citrusos vonalat kihozni a Bányai Fincából...
17.7gr ez érte el majdnem a felsőszűrőt.. Sikerült úgy belőni az őrlést is hogy finom, de mégse ugrott ki a nyomás a max értékre. Lehet ez volt a nyitja a dolognak.. Citrusos vonal nem jön ki 12 baron..Egyik jó dolog ebben hogy észrevettem magamon hogy az hogy éppen mit szeret az ember az változó -hol olaszosabb hol citrusosabb- ennek szépen utána lehet menni hiszen én magam lövöm be a paramétereket...
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12908 üzenetére
Köszönöm ezt a gondolat ébresztőt.. Visszanéztem más kv-kkal való paramétereket (valamire csak jó hogy irogatja az ember ezeket ), és ezt a kávét 7-8 beosztáson őrlöm az IMS22-re. VISZONT, ezt a kávét 8-9 beosztáson őröltem a szingli gyárin.. Másik kávét meg 10-12-n szintén szinglin.. (ebből nincs most hogy az IMS-t ezzel teszteljem) Szóval ez alapból ilyen vagyis kb arra hajaz amit meglehetősen jól megfogalmaztál hogy "hagyományos ipari sötét" .
Azt hiszem most egy ideig nem rendelek többet a Kapuczinertől, tényleg az van hogy ezek brutál meg vannak pörkölve.. Nem is tudom hogy ha a saját bevallásuk szerint ez közepesen pörkölt akkor mi a sötét??? Lehet nekik közepes de hát az összehasonlító csapolások kiadják hogy brutálisan pórózusak, sok kell belőle hogy megadja az ellenállást.. (azaz jobban meg vannak pörkölve) Van még egy San Salvador amit most bontottam fel, nagyon kíváncsi vagyok hogy ez mit hoz..
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12848 üzenetére
íme: [kép] [kép] ez 17gr. Végül azt csináltam hogy mocsaras vagy sem, 15gr-n húztam le 40ml-t, és tejjel egész jó csokis lett . Volt még egy 17gr 34ml körül, az töményebb volt - de megnéztem ezt a kapuczínert és diós - magvas ízjegyei vannak szóval nem csodálkozhatok mit azon hogy nehezen jön a csoki és savanyú irányú ízjegyből semmi sincs - csak ha mr tényleg alulkivonatolás történik . Illetve ez nem Sage szűrő hanem precíziós IMS és nem single dose aminek a minőségét rosszabbra is mondják jobban belegondolva..
Mivel 15-17gr ról van szó ezzel a mennyiséggel decafot iszok (plusz alvásprobléma..), friss brazil avx decaf van soron.. illatra jobb mint amit most iszok kapuczíner kolumbia (mondjuk ez már "régi" is..)
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12616 üzenetére
Igen de nekem 24-es a kosár.. +2mm, nem tudom abban űrtartalomban hány gr őrlemény fér el, de pont 22-es kellene nekem is . A pengét szoktam használni hogy meddig is érne a felsőszűrő.. Ha a 22-essel kellene próbálkozni adnék még neki esélyt de így hogy 24-es mellett még 22-es is van így megy vissza .
-
goom
senior tag
válasz donat_sz #12471 üzenetére
Anyukám mondta kávékat többször is rendeltem, és még fogok is, mert nagyon-nagyon bejött. Ráadásul hal, paradicsom.. vannak ott más jó cuccok is.
Ez a Hertz viszont nekem már túl van a "piros vonalon". Ezek még 250 gramm esetén se olcsó árak, 200 g kiszereléssel meg pláne... -
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12435 üzenetére
Tedd azt, én meg fordított irányban indultam el: kisebbre vettem a szemcseméretet és nem mentem el csak 23ml-ig.. Az idő maradt, nagyon szuper lett ez is, savas, és töményebb. Igazi szpesialiti vonal . Eddig attól féltem hogy húúú ami 40+ mp az már csak keserű lehet az extra-extrakció miatt... Aztán nem.. Hogy miért? Azt nem tudom . A lassú áramlás vagy a -2 fok az alap 91-hez képest vajon. Érdekes szinte tényleg jobb ezt tej nélkül inni (és meghagyni a klasszik vonalra) mert volt hogy az az érzés kapcsolt be mintha ez a tej savanyú lenne pedig friss Zselici 3.6-os.
Nem sok van már ebből az AVX-ből, kíváncsi vagyok ezzel a fajta kivonatolási beállítással mit lehet kihozni majd az Anyukám mondtás kávéból ami azért nem a savas irány .
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #12431 üzenetére
Az őrlőnek a belső beállítását már nem is tudom mennyire tekertem le... A külső ricni az 8-ason volt ennél az éppen AVX Nicaragua kávénál. A gyári szingli kosárba tettem 11.5gr őrleményt, és így adta azt hogy 30ml-t húztam le 10 + 40mp alatt. (A pontos mp-ekre nem emlékszem, a pre-infusion 8-10mpig szoktam kitartani amíg meg nem jelenik az első csepp) Mindig bele szoktam kóstolni még tej nélkül a főzetbe és ezek olyan ízűek voltak már hogy (én pedig tényleg nem tudom meginni legalább 10ml tej nélkül) ezeket kiskanállal szépen el is kanalazgattam volna, nem volt semmi olyan durva íz ami miatt tej kellene. (Bár ez lehet amiatt is van mert 1:3 már az arány majdnem)
[ Szerkesztve ]
-
headhunter86
senior tag
válasz donat_sz #11670 üzenetére
Közben, ebben a pillanatban felkerültek: Kingrinder kéziőrlők
-
headhunter86
senior tag
válasz donat_sz #11670 üzenetére
Mert csak akkor fog újra látszódni, ha beérkezett nekik a raktárba. Addig nem dobja ki az oldal.
Az oldalon lévő várható szállítás pedig általában automata generálja a dátumot, egyáltalán nem valós. Facebook oldalon kell olvasgatni, ott mindig írja, mi mikor jön.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz donat_sz #11657 üzenetére
Latte vs Flat white
Tehát a fw még kevesebb foam és tej.
Csak azért reagáltam egyáltalán, mert nekem a latte az a magas, "üvegpoharas", 2,5-3dl tejes ital, a FW meg 180-200ml csésze latte art-tal. De úgy látom h latte simán lehet 200-220ml csészés, latte art-os pohár is.szerk.: de a wiki alapján is minimum régiófüggő, hogy hol-mi-minek számít.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
capafog23
őstag
válasz donat_sz #11593 üzenetére
Facebook-on írta hogy a websopos várható szállítás nem jelent semmit.
Facebookra irogatja ki az akutális várható szállítás fejleményeket.Most látom amúgy hogy van még DF64V ezüstből 8db 190k-ért, 220 az alapár, talán 200 volt az előrendelés. De ez az ezüst szín valami katasztrófa.
amúgy érdekes hogy itt vannak magyarba már innen onnan 1-2 éve a df64 gen1/gen2 df64v és nem igazán láttam még belőle eladót használtpiacon.
-
Horvi
őstag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz donat_sz #11175 üzenetére
Vízkőre egy-két teáskanál citromsav feloldva a tartályba (tartály és bojlerméret függő) és 10mp csurog 10mp szünet stílben átengedni. Majd egy teljes tartály hideg tiszta víz. Felesleges költeni bármire.
Alutartályra nem szerencsés, oda tejsavas jobb. Rézbojlerre nem tudom miért nem ajánlja a lelit, én nem foglalkoznék vele. Icm épp most pucolt gyönyörűre egy öreg dallacortét, a hardcore totyikban ott a kép."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kmarci25
veterán
válasz donat_sz #11149 üzenetére
A CEC egynaposán voltam. Csak ajnálani tudom. Előtte már egy éve benne voltam a presszóban, meg filterben is, elolvastam Hoffmann könyvét, néztem egy rakat youtube videót, de igazán ott értettem meg, amit korábban láttam, olvastam, mert nagyon jól magyarázott Döníz, és nagyon jók voltak a kóstolások is, tisztázott sok mindent. A nap végén meg van egy jó fél óra latte art, az alapokat megmutatja, segít benne.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Alabástrom
senior tag
válasz donat_sz #11149 üzenetére
az úgy 2 nap. Még mindig csak a fele. Sokmindent meg lehet tanulni könyvből, youtube-ról is, de az eszpresszófőzéshez sztem nagyon kell a kóstolás, kérdezés, mutatás... Ott baromi jó lehet egy élő egynapos. (Persze mind baromi jó, csak hát drága...)
Félő, hogy az egynapos "home barista" tanfolyamokon csak átrohannak gyorsan mindenen és nem sok pluszt ad ahooz képest, amit önállóan megtanulhatsz könyvből, youtube-ról.
Aropó, biztos van a topiclakók között, aki elvégzett már valamit. Mi a tapasztalat?[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Horgász topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Minden ami hőszivattyú
- World of Tanks - MMO
- Gyúrósok ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autós topik
- További aktív témák...