Új hozzászólás Aktív témák
-
balazs0726
csendes tag
Én amikor még a dedicat használtam, akkor legalább negyed órával előbb bekapcsoltam a gépet mielőtt főztem volna vele, hogy bemelegedjen(ha a teteje meleg akkor már jó), meg átfolyattam a portafilteren forró vizet, hogy az is viszonylag meleg legyen majd szarazra töröltem. Sötét/közepes kv bele, tamp es megcéloztam egy 1:2-es arányt 30-35s alatt. A világosabb pörkölésű kvnak akár jót is tehet ha kicsit tovább húzod, de nagyon világossal szerintem nem érdemes próbálkozni ezzel a géppel, mert csak szenvedés lesz.
-
őstag
Valahogy úgy mondanám, hogy van a rossz savanyúság és van a kellemes savasság.Ha nálad a kávé = sötét, keserű, olaszos, vastag crema-s, akkor tényleg menj el robusztásabb irányba, boldogabb leszel A kávé maga sem annyira kényes az elkészítésre, és kb 0 savat fogsz benne találni
Főleg a crema miatt pontosabban lehet grammban mérni a kávét mint mérőpohárral
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
ha savanyú, akkor lehet, hogy a kávénál kellene elindulni - az Alzás kávé egy kellemes arabica volt, elő lehetett belőle hozni kis savat is emlékeim szerint. Ha valami SO avx-et vettél, annál még nagyobb erre az esély.
A Dedica-t nem ismerem, de ha lehet hőfokot állítani lehet érdemes a magasabbal kezdeni.Elsőre annyit tudsz csinálni szerintem, hogy kicsit még finomabbra veszed az őrlőt, és a friss kávéval 15g -> 35s -> 35g irányba indulsz.
De az alapvető kérdés: a kesernyés kávét szereted? Mert akkor lehet valamilyen robusta-s blenddel kellene próbálkoznod
"... and I hope you have a great day!"
-
kmarci25
veterán
Csak off, de a válasz érdekelne, mert erősen gondolkodom egy őrlőn és karos gépen (olyan 150-200 ezer között szánva a kettőre együtt). Na most, ha megveszem ezeket és nem sikerül jó kávét főzni, akkor a hajam kitépem...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
Igazából a klasszikusabb vonal fog jól állni a dedicának. Presszó blendek, brazil SO, nem tudom mit néztél ki. Grandi arabica már kérdéses, de choco madness, getup, vagy malabar jó lesz.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
_NCT
addikt
Én ezt a klasszik eszpresszo vonalat elengedtem ezzel a géppel. Kb csepegtetve 30s alatt, 40-45g kivonatolt kávé jön le 14g daráltból, akkor az szörnyen savanyú, crema nélküli valami lesz. Így most inkább az ízre megyek, 2 alátéttel nekem most 5-7 őrlési fokozat között sikerül a Dedica+Graef kombóval egy viszonylag szép és jó ízű kávét főznöm. Így nagyjából 14g inputból 55-60g output lesz. Arra is rájöttem, hogy túl eszetlenül tamperolok, ami szintén elronthatja az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
Az avx ezer forintos kosár ugyanolyan kínai. A minősége egy fos, de mondom kérdés kiérzed-e. Amíg az ember tanulja a melót, ebből a szempontból mindegy. Más kérdés, hogy az ims konzisztensebb lefolyást ad, illetve lassabban engedi át a vizet, mert olyan a felépítése.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba?[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
pecsenye88
csendes tag
Van bottomless-em is, de egyelőre a gyárit használom. De még mindig nem értem mi akkor a hivatalos arány egy presszó esetén?
A belinkelt oldal tanúsága szerint a presszó 7/20-25/20-25, a dupla 14/20-25/55-60. Videókban is gyakran látom a 14g-ot. Szívesen tanulok, de nagyon kuszák voltak a források, azért is kértem itt segítséget. -
_NCT
addikt
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma abból fakadt, hogy egyáltalán nem volt a kúp alatt alátét, jelenleg 2-őt tettem alá, így értem el a kolléga által is említett állapotot, hogy konkrétan 5-ös alatt lefulladt a gép. kb 7-8-ason sikerült ~12g őrölt kávéból 43g-os löttyöt csinálni 25 sec alatt (tamperelni is nagyon finoman kellett). Így is elég nehezen indult be, kvázi csepegve folyt le. A végeredmény: valami cseszettül keserű és egyben savanykás erős lötty, de ezt betudom tanulós kávénak, ami közepes pörkölésű Pellini N85 Vivace (még tavaly vettem és elég régóta egy üvegben várta a szebb napokat). Jelenleg hallom a színeket, szóval azt hiszem valami sötétebb pörkölésű és frissebb kávéval fogok próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
szerintem az alap kérdés, hogy ittál-e automata főzővel készült kávét és ízlett-e.. + tejre van-e igény?
lehet itt megszakérteni, hogy az automatás szar, hogyha neked egy 2 gombnyomásos espresso/cappuccino egy szemes Tchibo kávéval megüti az ingerküszöböd, akkor felesleges belemenni, hogy karos géppel milyen speciality kávézást lehet csinálni otthon, ha az egy hobbi, Te meg egy pohár/csésze kávét szeretnél
aki itt van ezekben a topikokban inkább szeret foglalkozni vele és a lehető legjobbra törekedni, és erre a legkevésbé alkalmas egy automata gép. ez tény.szüleimnél van egy legolcsóbb automata Philips (valami 85k volt akciósan), "manuális" tejhabosítóval. Közepesen hosszúra állítva espresso módban (kb 40gr folyadék, talán 8g a max kávé ami belemegy 1:5 arány kb 15-20s) Alza kávéval nincs kellemetlen íze, nem mondanám, hogy rosszabb mint egy kapszulás, inkább nagyon más. Nekem a kapszulások még kevésbé jönnek be
Tejhabot elő tud állítani - nyilván nem azt a selymes mikrobuborékmentes dolgot amit gőzzel készítene az ember, de használható, megmelegíti, habos lesz, nem kell "érteni" hozzáTartós? Valószínűleg nem, a gari időt azért esélyes hogy kibírja.
Olcsó? bekerülési áron igen, de vagy szűrt víz, vagy valamilyen vízszűrő (AquaClean talán a philips-nél) nem árt hozzá, ami azért növeli a költséget. Heti-havi karbantartás könyv szerint nem vészes de 1-1 órát néha rá kell szánni.
Kényelmes? Igen.Van egy automata kávés topik, látom oda is bekérdeztél - talán a Tchibo gépet ajánlották amikor legutóbb néztem, nekem az is szimpatikus volt, elég kompaktnak tűnt.
"... and I hope you have a great day!"
-
Osynho
addikt
Az automata gépet is takarítani kell bizonyos időközönként. Sőt, mivel sokkal bonyolultabb felépítésű, szervizigényesebb is, mint egy karos gép. Tehát azért nem olyan egyszerű a dolog, hogy megnyomod a gombot és kész a kávé. Kivéve, ha a családban valaki más tartja karban a gépet. A kávé minősége pedig nyilván nem fogja elérni a karos gép által produkáltat. Hozzáteszem, nem akkora varázslat és munka egy közepesen sötét pörkölésű kávéból karos géppel főzni.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
Alapvetően úgy gondolom - bár rühellem a kapszulát - ha muszáj, akkor konzumerben csakis Nespresso. Az automata pedig nem fog jó kv-t csinálni. A pénzedet akarják, gyorsan és ezért mindenféle csicsás szart megvetetnek veled, semmire se jó marketing feature-ökkel, csak éppen semmit nem tud ízben felmutatni, tekergetheted ahová akarod. Biztos van olyan amelyik igen; azt kifizetni nem lehet és akkor már ott vagyunk, hogy vagy ráállsz a karos gép vonalra és örülsz, de melózol érte, vagy megnyomod a kapszula gombját. Egyébként a hardcore-ban ajánlották neked az ese pod gépeket. Drága lesz bele a cucc, igen. Cserébe egész jó végeredményt kapsz. Ez ilyen, ne ringasd magad másba.
200 alatt én nem tudok jó szívvel ajánlható automatát, felette meg irreális pénzköltésnek érzem."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest