Új hozzászólás Aktív témák
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
A meglévő Krups Nespresso kávéfőzőmet szeretném lecserélni, mert kezdett eléggé drága móka lenni (1000Ft alatt már nincs nagyon kapszulacsomag, amit normálisan lefőzne). Egy héten nagyjából egy csomag el is megy, ha vendégek jönnek, akkor persze több is. Az automata kávégépek sem nagyon jöttek be, 100k-150k közötti árban nem főznek sokkal jobb kávét , mint a nespresso. Ezért arra gondoltam, valami alap készletet összedobok, ami nem túl drága. Általában hosszú kávét iszom, de ha pl. kávézóban iszom, akkor az espresso-t preferálom.
Nagyjából milyen karos gépet ajánlotok ilyen max 50-60k között? A Gaggia az ár miatt kiesett, ami elsőre megtetszett az a Delonghi Dedica. Abszolút kezdő vagyok az egész témában, szóval sem daráló, sem tamper, sem egyéb úri huncutságok nincsenek a tulajdonomban.
Esetleg megéri még gyűjteni és valami 100k-s gépre beruházni, vagy teljesen overkill lenne elsőre?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
válasz #64905664 #6402 üzenetére
A kotyogóst annyira nem preferálom, elektromos tűzhelyen egyáltalán lehet használni? Mert ismerősöm pl nem tudta kerámia főzőlapon, semmilyen megoldással sem. Láttam, hogy a Gaggia Classic-ot sem ajánlják ,csak a 2015 előttit, Delonghi Dedica-nál sok a panasz a rövid élettartamra. Nehéz szülés ez, a Blitzwolf egy Gorenje, az AVX-et néztem, de ennyi erővel Aliról is rendelhetek olcsóbban.
Lehet várok még vele, emésztgetem a lehetőségeket. Mostanában egy Philips és Delonghi automatát is ízlelgettem, nem túl meggyőzőek….
-
_NCT
őstag
Sziasztok! EC685-ös Delonghi Dedica bottomless/nem-nyomásfokozós portafiltert honnan érdemes rendelni? Csak Ali/Amazon vagy van az országban olyan bolt ahol ilyet kapni?
-
_NCT
őstag
Sziasztok,
Dedica-val valaki tud latte artot csinálni? Leszedtem a gőzölő fém külső részét, csak a szilikon vég látszik, azzal egészen krémes tejet tudok készíteni, forog is rendesen a fém kiöntőben, nem lesz a teteje pogácsás , viszont ahogy kiöntöm körkörös mozdulatokkal, azt látom, hogy az eleje kellően krémes, viszont a vége már nem, pont mikorra rajzolni kellene, vagy bármi mintát készíteni, Aztán a legvége megint jó, de ott már kemény a hab, inkább capuccino szerű. Nekem kell még többet gyakorolni, vagy ezzel nem fogok tudni latte artot készíteni? Youtube-on egy két embernél láttam, hogy gyári gőzölővel készített latte artot Dedicaval, a többiek cserélték a gőzkart Rancilio-ra. Van french press, meg Ikeas tejhabosító, de a gőzkarral szeretném megtanulni 🙂
-
_NCT
őstag
válasz balazs0726 #6501 üzenetére
Köszi. És gyári fém gőzölőfejjel (amin tudod a cappucino/hot milk-et variálni), vagy leszedted te is és csak a szilikoncsővel?
-
_NCT
őstag
válasz balazs0726 #6503 üzenetére
Köszi. A cserét néztem én is, de eléggé meg kell bontani a gépet, lehet inkább egy szakira bíznám.
-
_NCT
őstag
Sziasztok! Viszonylag olcsón vásároltam egy Graef CM 702-es örlőt (újracsomagoltként, de amúgy hibátlan állapotban, valami 26k volt). Egy Delonghi Dedica mellé vettem, na már most a legkisebb beállításon finom a kávé szemcsemérete, ám még mindig túl gyorsan fő le a kávé. Dupla, nyomásfokozós gyári kosárban 12g Pellini 25 sec alatt 60g kávét eredményezett. Rossz az őrlő, vagy finomhangolni kellene?
-
_NCT
őstag
válasz pető bá' #6526 üzenetére
Köszönöm, kipróbálom!
hyperspace: lehet akkor nem túl jó a mérlegem, de ha a darált kávé súlyát nézem, max 12-13g lesz a kétszemélyes kosárral, egyszemélyessel 9-10g. Nagyon többet nem is tudok beletenni, mert akkor rá se tudom húzni, illetve túlságosan fent van a kávé szintje.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma abból fakadt, hogy egyáltalán nem volt a kúp alatt alátét, jelenleg 2-őt tettem alá, így értem el a kolléga által is említett állapotot, hogy konkrétan 5-ös alatt lefulladt a gép. kb 7-8-ason sikerült ~12g őrölt kávéból 43g-os löttyöt csinálni 25 sec alatt (tamperelni is nagyon finoman kellett). Így is elég nehezen indult be, kvázi csepegve folyt le. A végeredmény: valami cseszettül keserű és egyben savanykás erős lötty, de ezt betudom tanulós kávénak, ami közepes pörkölésű Pellini N85 Vivace (még tavaly vettem és elég régóta egy üvegben várta a szebb napokat). Jelenleg hallom a színeket, szóval azt hiszem valami sötétebb pörkölésű és frissebb kávéval fogok próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Akit édekel, Dedica hőmérséklet tesztelés, kicsit profibban. Elég jól leírja a dolgokat.
Sajna akkor ez van, ezen már csak a PI(D)ócás ember segíthet…
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
válasz balazs0726 #6539 üzenetére
Egy fokozattal durvábbra állítottam az őrlést, illetve 2 üres duplát lefőztem előtte, így már jobb lett az eredmény, jobb crema és nem olyan savanyú. Még erősen ki kell tapasztalni, de a következő must have egy nyitott szűrőkosár és nem nyomásfokozós szűrő lesz.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
válasz pecsenye88 #6548 üzenetére
Szia!
Ez a sajnos ilyen kategória, nekem is ez a tapasztalat. Másik, dupla szűrőt kell használni, avx-en találsz hozzá, de a belső műanyagot vagy kiveszed vagy megmetszed, hogy a dupla szűrő belepasszoljon.
-
_NCT
őstag
válasz pecsenye88 #6551 üzenetére
Nekem Graef-el 2 alátéttel 5ös őrlési fokozaton 0 crema-val 30 sec alatt 55g fekete jön le, 10es őrlésen viszont gyönyörű crema-ja van, és ugyanannyi jön le. Akkor itt hol a hiba?
-
_NCT
őstag
Sziasztok! Én is Dedica 685-höz kapcsolódóan írok, annyi mod-ot tettem a dologban, hogy az egyszemélyes kosarat kicsit megfúrtam (1.5mm-es fúrószárral) ahol gyárilag a kifolyó lyuk van, aminek az átmérője nagyjából mint egy gombostűfej nagyságú. Így kvázi nyomásfokozó mentes(ebb)é tettem és azóta jobb kávékat főzök, nincs már meg az a savanyú íz, már-már ki lehet érezni a kávé igazi ízét. Persze így az őrlővel is újra szórakoznom kell, de kiegyensúlyozottabb kávét lehet inni. Először nem hittem, amikor olvastam, hogy a nyomásfokozós kosarat ki kell dobni, de valóban szükség van rá.
-
_NCT
őstag
válasz RetepNyaraB #6580 üzenetére
+ apróság de jó tudni, hogy ezek ridgeless kosarak, tehát nincs bemetszés a kosáron ha a gyári karral, az abban lévő szorító rugóval használnád. Gondolom az is kivehető, max egy picit lötyögni fog.
-
_NCT
őstag
válasz RetepNyaraB #6582 üzenetére
De nem fog teljesen belepasszolni, mert a rugó kinyomja kicsit. Legalábbis nekem itthon egyik ilyen van és nem passzol bele, akárhogy akartam.
-
_NCT
őstag
Sziasztok!Megjött az IMS 14-16g-os nyomásfokozó mentes kosaram az AVX-től. Beleapplikáltam a gyári Delonghi karba, mivel nem találtam olyan bottomless kart olcsón, amiről sok jót olvastam volna és hosszútávon nem cseszi össze a konyhát. Kis faragással de szépen bele lehet tenni a gyári karba, a belső műanyagot kicsit visszavágtam, megcsiszoltam 100-as papírral és egészen jó lett. Érdekes, hogy ez a kosár gyönyörűen bepattan a szűrőtartó rugóval, míg egy másik nem ment bele.
Most újra be kell kalibrálni a darálót, mivel teljesen máshogy viselkedik a Dedica mint a nyomfokissal. Amit tapasztaltam, hogy a pogácsáim sokkal könnyebben és egyben jönnek ki, mint a gyári szűrőkosárral, illetve talán jobban át is melegszik a kosár és a szűrőtartó is.
A kávé íze valamivel jobb, viszont azt tapasztalom, hogy finomabb őrlésnél nincs olyan crema-ja a kávénak, mint mondjuk 6-8-as fokozaton (Graef őrlő). Ez mitől lehet?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Én ezt a klasszik eszpresszo vonalat elengedtem ezzel a géppel. Kb csepegtetve 30s alatt, 40-45g kivonatolt kávé jön le 14g daráltból, akkor az szörnyen savanyú, crema nélküli valami lesz. Így most inkább az ízre megyek, 2 alátéttel nekem most 5-7 őrlési fokozat között sikerül a Dedica+Graef kombóval egy viszonylag szép és jó ízű kávét főznöm. Így nagyjából 14g inputból 55-60g output lesz. Arra is rájöttem, hogy túl eszetlenül tamperolok, ami szintén elronthatja az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Sziasztok! Delonghi Dedica-ba milyen sötét pörkölésű kávét érdemes venni? Van értelme egyáltalán ilyen Casino Mocca árfekvésű kávékkal próbálkozni, vagy úgy sem fogom kiérezni ezen a kávéfőzőn az ízeket? AlzaCafe-nál mi a garancia, hogy nem több hónapos kávét kapok?
Korábban voltam olyan hülye, hogy kínaiban vásároltam Lavazza Qualitá Oro-t, na az nagyon nem jött be, szerintem a közepes pörkölésű nem jó ennek a főzőnek, kevés a hőfok . Most egy bolti tégla Pellini-t bontottam meg, de valami kegyetlen rossz égett gumi ízű kávét főzök vele (ajándékba kaptuk, gondoltam adok egy esélyt).Nem nyomásfokozós IMS szűrő és Graef őrlő megvan, az Oro-val a végére sikerült kikísérletezni egy iható kávét, de valahogy mindig volt egy savanykás beütése. Viszont gőzölt tejjel pl iszonyatosan finom latte-t meg capuccino-t lehetett vele csinálni, a mostani Pellini-n a tej sem segít.
Általában reggel minden mentes kávét iszok, tehát no tej (cukor meg amúgy sem megy bele soha).
-
-
_NCT
őstag
válasz RetepNyaraB #6691 üzenetére
Lessons learned És akkor a másik kérdés, hogy érdemes-e próbálkozni drágább kávékkal vagy nem lesz érezhetőbb?Vagy próbáljam ki és megtudom 🙂
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Én most épp ezt csináltam és belefáradtam a kísérletezésbe, amennyi pénzt elb*sztam eddig az “olcsóbb” kávékra, annyiból vehettem volna normálisat is. Utóbbi időben volt: Lavazza Crema Gusto, Lavazza Qualita Oro, Cafe Frei Espresso (az utóbbi kettőből a végén tudtam ihatót készíteni, de Dedica-nak nem való a közepes pörkölés szerintem), Tschibo Espresso (eddig ez a legpocsékabb), tégla és szemes Pellini (so-so). A gond az, hogy a dátumokkal meg vagyok lőve, átlag 4-5 hónapos kávék voltak, ha a dátumot nézem, de franc se tudja, lehet 1 éves is volt. Újbudán van egy pörkölő (42 coffee , valaki ismeri?) azt lehet bejátszom. Nem olcsó, de csak hétvégi széánsznak iszunk itthon kávét, arra nem fogom magamtól sajnálni a jót.
Szóval a végén lehet az olcsó lesz a legdrágább…..
-
_NCT
őstag
Amúgy aki Graef vadászatban van és elég neki a CM702, megnézném az Emag újracsomagolt szekcióját is, én ott vettem 25k-ért, és egy karc nem volt rajta. Talán egyszer használhatták, de nem volt rendesen kalibrálva.
Illetve 25k körül Aldiban láttam kúpos kávédarálót, bár annak a tartósságát nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Van köztetek olyan hasonlóan elvetemült aki éhgyomorra issza a kávét, tisztán, mint én? Általában kávé után 1 órával tudok enni valamit.
-
_NCT
őstag
Én a San Ramon Kenya 100% arabica, illetve 80%/20% (arabica-robusta) kávékat tudom ajánlani, eddig ezekből főztem Dedica-val a legjobbakat.
-
_NCT
őstag
Kérdés; miért van az, hogy a citrusos, vagy akár világosabb pörkölésű kávék sokkal finomabbak tejjel, mint az olaszos, sötét pörkölésű társaik?
-
_NCT
őstag
Sziasztok! Ársapkát tettem az itthoni kávé importra, rosszul vagyok összerakva ha az Amaroy Roastmaster ízlik? Aug. végén csomagolták, egészen finom espresso jött le belőle.
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
Úgy érzem kinőttem a Delonghi Dedica + Graef CM702 kombót. Már nem nagyon akarok reggelente szarakodni, belustultam és elgondolkodtam egy automata kávéfőzőn. Ismerősnek Philips EP2235 van LatteGo-val, ami nagyon tetszik, praktikus és viszonylag kommersz kávéból is jókat lehet vele főzni. A Dedica háklis a jó kávéra, az ilyen 10k/kg-os kávékból finom eszpresszo jön le, de a kommersz kávékból nem, nagyon kijön a különbség. Automata hozza a szokásos (f@s) színvonalat, de nekem igazából elégséges.
Van a Philips-en kívül, ami megérheti? Munkatársam a Tschibo gépét dícséri nagyon. Érdemes megtartani a kávéőrlőt automatánál?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó