-
GAMEPOD.hu
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
válasz fattyu #92998 üzenetére
Mérd ki, nézd meg. Jobbat nem tudom, nekem annyi szerencsém van, hogy általában ha kell 2-3 azonos gép, akkor van és megnézem. De ha valaki gyorsabbnak érzi, nekem az is jó
Az a felső rész amit te keresel az a klasszikus benchmarkos látvány. Én most cserélek NVMe-re SSD-re asztaliban, majd akkor megstoppereljük. Reakcióidőn belül lesz az is
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tim82
félisten
válasz fattyu #92998 üzenetére
Az mSATA szerintem az X230-ban is (az X220-ban tuti) SATA II sebességet tud.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
fattyu
veterán
válasz Tikakukac #92997 üzenetére
nemtudom. mármint nyilván vaktesztelni sem az általm felrakott gépet
de isten bizony érzem az x230ban is hogy az msata windows lassabb volt mint sata3on a 256 ssdvel
mondjuk én vagyok a leghülyéb a cégnél aki legháklisabb ezekre a dolgokra. amiken a kollégák simál elvannak azt án kivágnám az ablakon.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Tikakukac
titán
válasz fattyu #92996 üzenetére
Vakteszteld ki, erősen kétlem megérzed az ezred másodperceket, mert kb. annyit hoz egy bitang erős gépben is. Tegnap volt itt apámék ismerőse Vizsolyban álltak valami megszentelt izé fölött, azóta semmi lábfájás, fejfájás, ott helyben bizsergett is Mosolyogtam és inkább húztam tovább a nyomatékkulcsot.
Vizes topikban volt, hogy egyszer rendszer szétkapás után lassabb Sata portra lett rakva a méregdrága high-end SSD. 1 év múlva takarításnál vette észre, hogy hopp. Egyébként semmi. Ezek a dolgok inkább az ember fejében vannakA fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
fattyu
veterán
válasz Tikakukac #92995 üzenetére
nyemtom.
teljesen teoretikusan kötöttem már raid0ba 8 256ost is. mondjuk az régebbi izomgép volt sata 3gbvel. de nvme magasságokba felhozta crystal diskmark szerint. és szubjektí@ érzésre is jóval pattogósabb lett tőle a rendszer.
gyenge procival nem próbáltam még.
de akkor kiejtem a dell-t. x230 a kedvenc gépem kb amugyis.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Tikakukac
titán
válasz fattyu #92994 üzenetére
Nézz RAID0-ba kötött SSD-ket tesztekben, hogy az mekkora procit és milyen feladatot kívánna, hogy te azt kihasználd. Ipari szinten beszélgetünk, nagyon hosszú feladatokban. Az SSD RAID0 főleg ilyen notiban teljesen értelmezhetetlen.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz fattyu #92992 üzenetére
Érzésre szerintem sosem mondanád meg melyiket használod.
Raid0 SSD-vel elég értelmetlen ilyen procikkal, cserébe Dellben nincs rendes panel és hullanak is szépen. X230-ban mondjuk van panel, csak imád az is elhalni.
Döntsd el melyik kezedbe harapj
-
fattyu
veterán
fura kérdés jön.
le akarom cserélni a 230tabletet. két dolog jöhet szóba.
x230 i7 -3520m ips.
vagy
dell 7240 i7 4600uegy dolog miatt jött szóba a dell az pedig a két msata slot amit hajlandó raid0ban kezelni.
jól gondolom hogy a dell az us proci ellenére üzemidőben alulmarad a x230 al szemben ha abban 9 cellás van?
illetve való életben hogy viszonyul a 4600u a 3520hoz? mert azt tudom hogy az i5 4300 u sokkal gyengébb érzetre mint a3520m.
-
thgergo
tag
válasz Frawly #92988 üzenetére
Buszsebesség független a ram szorzótól, nincsen már a P4-Core2 korszakból megmaradt FSB. Gyorsabb ram-tól túl nagy csodát ne várj az IGP ennyit tud.
Bios-ból vagy a downgrade, vagy az oleh féle modbios kell neked. Ez abban jobb hogy többmindent tudsz állítani is amit a lenovo eltakart. RAM speed, vagy CPU TDP korlátok.
Nekem 1600-as DDR3L ram van, lehet megérné 1833-on kipróbálnom, ugyanis 1.35V helyett 1.5V-on alapból túlfeszeli a RAM-ot a sandy bridge. Samsung 1600-as DDR3L ramot próbált már valaki 1833-on? Ha már nem tudja kihasználni a alacsony feszültséget legalább gyrsabb lenne picit.
-
-
tag
Sziasztok!
Csak gondoltam megírom, hátha más is már vagy fél órája keresgéli a régebbi Lenovo drivereket
A Lenovo szokás szerint állandóan variálja a support oldalának struktúráját, most éppen itt találhatóak a legacy driverek:
https://download.lenovo.com/eol/index.htmlÜdv,
BélabácsiÜdvözlettel: Bélabácsi
-
Frawly
veterán
Kösz a választ, felteszem ezt a TLP-t, remélem van Arch Linuxra is. Meglépem akkor a BIOS downgrade-et, mert az tényleg nem árt, ha dob az amúgy sem erős GPU-n. Viszont azt továbbra sem értem, hogy akkor a proci a szorzókkal hogy fog variálni emelt buszsebességnél, hogy tartsa a gyári órajeleket, vagy ilyenkor a proci is tuningolódik arányosan?
-
Tim82
félisten
válasz Frawly #92986 üzenetére
TLP + az itt is írt csomag kell neked.
Ami a RAM sebességet illeti, az integrált HD3000-ra lehet hatással.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Frawly
veterán
Illetve majdnem elfelejtettem: írtátok az előző oldalon, hogy az aksinak nem tesz jót, ha állandóan 100%-on töltött állapotban tartjuk. Nekem állandóan telepről megy, így pont ez történik. Van erre valami tool, hogy csak 99%-ig töltse? Súlyosbítja a helyzetet, hogy Linux alá kéne.
-
Frawly
veterán
X220-ban érdemes 1.28-as BIOS-ra downgrade-elni, hogy 1866 MHz-en menjenek a RAM-ok? Mert az a gyári órajelük nálam, de jelenleg értelemszerűen 1333 MHz-en mennek. Valamelyik thinkpades fórumon írták, hogy érdemes, de nem értem mit lehetne vele nyerni, ha a proci frekije az 1333 MHz-es sebességhez × szorzó igazodik.
-
chab7
addikt
Sziasztok! SSD-t vennék a T500-asomba, a HDD-t meg az optikai meghajtó helyére betenném (az író egy ideje úgyis bekrepált). 7mm-es a HDD, ehhez kellene egy "adapter" vagy minek is hívják. Jól jönne egy konkrét javaslat, milyen legyen, sőt ha valakinek van is eladó akkor az még jobb. SSD-ből milyet lehet bele tenni? Sosem volt még, nem tudom mire kell figyelni SSD vásárlással kapcsolatban. (Olvasgatom itt is vissza a dolgokat de még nem kristály tiszta minden).
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
félisten
válasz scarbantia #92978 üzenetére
Nem lehetett volna a múltkori interjú előtt?
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
scarbantia
aktív tag
http://blog.lenovo.com/en/blog/rewiring/
David Hill visszavonul.
-
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92969 üzenetére
"Önmagában meg sajnos a 90% meg 80% sem váltja meg a világot."
Természetesen nem, mivel akkunként eltérő, a cella képességeihez képest mire lövik be a 100%-ot. Ha amit neked 100%-nak mutat a cellához képest csak 80%, akkor máris töltheted tele, jó lesz az élettartam bohóckodás nélkül is. Viszont vannak akkuk, ahol a 100% az 100%, és igencsak sokat számít ez a kis figyelmesség.
Aki tutira akar menni, szépen megméri a cellafeszt, és belövi az igényei szerint a kompromisszumot élettartam és és kapacitás között.[ Szerkesztve ]
-
-
Sanyi.mTs
addikt
létezik, h itthon csak utángyártott akku van x200-hoz?
google-lal csak ilyeneket találtam. -
addikt
oksa, kösz skacok próbálkozom
-
Uzi74
senior tag
válasz Janoska26 #92968 üzenetére
Nekem a registry módosítás vált csak be t440p-n:
pl:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Lenovo\PWRMGRV\ConfKeys\Data\xxxxxxxx]
"FirstInstID"=dword:00001d26
"ChargeStopControl"=dword:00000001
"ChargeStartControl"=dword:00000001
"ChargeStopPercentage"=dword:0000005a (90)
"ChargeStartPercentage"=dword:00000028 (40)
"Automatic"=dword:00000002 -
Tikakukac
titán
Ennél azért bonyolultabb a matek, a nálam követett akksik sokáig rendszeres "kínzás" mellett is tartották a szintet és csak a gari idő vége felé kezdett pusztulni, akkor is volt ami picit, volt ami instant zuhant 4%-okat.
Önmagában meg sajnos a 90% meg 80% sem váltja meg a világot. Mobilomban mindig csuma töltés van, másfél éves és 1,5%-ot romlott. Hülye lennék nem csontra tölteni, így is van elég bajom az akku bankozással, kábelekkel meg egyéb francokkal.
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92965 üzenetére
Oké, és ha beleszámolod, hogy 4X-es sebességgel romlik az akku kondíciója, akkor elég hamar eléred azt a bizonyos pontot, amikor a 100% már igazából 78% sem lesz....
De igen, valahol 80-90% között van az a pont, ameddig érdemes tölteni. Matek nerdek ha van kedvük kiszámolhatják esetleg az optimum pontot is az akksi teljes várható élettartamára vetítve. -
Tikakukac
titán
Hát azért a 78% vs 100% az nálam egy komplett másik gépet jelentene, az azért nem mindegy. 10% belefér. Legyen. Több nem. Mondjuk 8k a gyári akksi ebbe a masinába, szóval nem érdekelnek már az ilyenek, ez csontra van töltve, lazán kibírom 2 évente a cserét
-
addikt
Sziasztok!
Van 1 Lenovo Thinkpad X1 Carbonom, ami nem hajlandó az új akksit se 78% felé tölteni. Hol lehet ezt kikapcsolni? Úgy olvastam ez valami védelem, hogy kímélje az akksit, de jobb szeretném ha 100%-ra tolná fel
Előre is köszi!
-
Fkris
őstag
-
azbest
félisten
Nem, a hűtésen semmit sem segít. Sőt, lecsukott fedéllel egy picit talán melegebb. De bírja ez. A t61-eseim is évekig mentek így dokkolókban, a t430-cast is így használom főleg. Bakker már 9 éves a t61es. Hogy repül az idő. És még mindig gép (8GB ram és ssd ) a működő példány, a másiknak is csak az tett be, hogy folyamatosan tele volt dugva usb eszközökkel és valami elfáradt ott az alaplapon.
A hűtésen az segít, ha fél évente ki van porolva. Ha pedig légkondis szobában használod az a te közérzeteden is segít
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Én az otthoni gépemet is dokkolón használom külső monitorral, külső billentyűzettel és egérrel, mintha asztali gép lenne.
Így töltenem sem kell, mindig 90%-on van (ennyire van beállítva a max. töltés).
A dokkoló hálózati kábellel van összekötve a routerrel, nagyságrendileg gyorsabb a net. Ha a gépet ráteszem a dokkolóra átvált LANra, ha leveszem róla, akkor pedig automatikusan wifire kapcsol.
A házimozi rendszer is a dokkoló audio kimenetére van kötve.
Aztán állandóra be van dugva a dokkolóba egy micro usb kábel, ezzel másolom át telefonról a videókat.
Nálam el van dugva az asztallap alatti polcra a dokkoló, nem is látszik.
Szerintem a dokkoló az ember legjobb barátja, nélküle nem is tudnám elképzelni az életemet[ Szerkesztve ]
-
Fkris
őstag
Énis most szereztem egy dokkolót a 430-as hoz, faszán megemeli kicsit, kényelmesebb a gépelés, és a töltő sem csúszik ki belőle olyan könnyen, mint a gépből.
USB-k működnek rajta( eSatás, szal a hátsó csak 2.0-s), ki bekapcs hibátlan, a többi csatlakozónak perpill nincs funkciója, mert egyrészt nincs külső eSatás vinyóm, másrészt nincs a közelben ethenret, harmadrészt nincs külső monitor.
Hűtésben segít valamit a gépnek a megváltozott helyzet, vagy a dokkoló igazából csak vállalati környezetben hoz sokat a konyhára?
szerk:
más, power managerben beállítottam, hogy 92-96ig töltse csak az akkut.
Jobb ez így neki, vagy más beállítást kéne neki adni?
60 valahány %os a mostani telep.[ Szerkesztve ]
"...on the Fields of Trenzalore, at the fall of the Eleventh, when no living creature can speak falsely or fail to answer, a question will be asked — a question that must never ever be answered...
-
törölt tag
válasz azbest #92954 üzenetére
Hát ez a herélés egy igen jó ötlet, nem kell kidobni a régi, jól bevált, megszeretett dokkolót
Nem volt olcsó újkorában a dokkoló: 250 dollár + ÁFA = 90ezer Ft...
Ahhoz képest, mondjuk nem sok, hogy az én T520-as gépem meg 535.000 Ft volt újkorában. -
azbest
félisten
válasz #57271552 #92953 üzenetére
hát, thinkwikin van moddolás, avagy a csatlakozó alakításával működhet benne. Én nem próbáltam ilyet
itt is erről beszélgetnek [link]
"Yes, you can shim the connector. I've done it myself. Works perfect.
The Series 3 Plus docks all have the same board, only difference is the connector.
This is done as a cheap way to force W510 owners to buy new Docks. For a 5 cent connector change, Lenovo makes 250 bucks.
All you need a fine razor, some balls of steal, and a filing unit. Once you shim the teeth down on the 170 AC you're good to go.
Save yourself $250 on a brand new dock. "[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz rgeorge #92951 üzenetére
Második pofon: a 4337-es dokkolónk tényleg nem jó a 4 magos W520-as 170W-os töltőjéhez.
Ugyanakkor kiokosodtam dokkoló ügyben, leírom ide, hogy ne kelljen újra rákeresnem:
A 170W-os töltőfejben van 2 rovátka, ami megakadályozza, hogy behatolhasson illetéktelen helyekre.
A 4337-es dokkolóegység csak a kerek (65W, 90W, 135W) töltőfejeket fogadja be.
4338-as dokkolókból 2 fajta töltőfejes változat van. Vásárlás előtt meg kell nézni, hogy befogadja-e a 170W-os, rovátkás töltőfejet.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz rgeorge #92949 üzenetére
Ooopsz, kösz! Átsiklottam a fránya K betű hiányán. Mínusz 20-30%:
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-Quadro-2000M-vs-Nvidia-Quadro-K2000M/m7776vsm8574A 4337-es dokkolóink elvileg kompatibilisek nagyobb töltőkkel is, de most ebben is elbizonytalanítottál. Utánanézek ismét.
[ Szerkesztve ]
-
rgeorge
addikt
-
törölt tag
válasz zsolt734 #92945 üzenetére
Időközben eldőlt a kérdés, olyan gépet választok, ami nem is szerepelt a listámban
W520 fog érkezni QM procival, K2000M videokártyával és 32 GB rammal.
Több előnye is van, hogy a T510 és a T520 mellé W520 jön:
- ugyanaz a billentyűzet (nem kell keresgetni, mi hol van),
- ugyanaz a dokkoló (csak 90W helyett 170-es töltő kell hozzá),
- szükség esetén tudunk csiki-csukizni az akkumulátorokkal, mindegyik jó mindegyikbe,
- W530-ban is ugyanez a videokártya a legjobb opció.
- 200-250ezer helyett ki lehet hozni 150-ből. -
fattyu
veterán
válasz zsolt734 #92945 üzenetére
azokkal az a baj hogy az akkuk sokkal gyorsabban döglenek. cégnél a 3-4 éves darabok 90%ának halott az akkuja. de anyira hogy be se kapcsolt táp nélkül. ennyi idős t530ak még röhögve mennek 2 órát
-
zsolt734
tag
válasz #57271552 #92937 üzenetére
Én T40, R61 majd T500 után váltottam HP EliteBook 8570p-re és nem találom rosszabbnak, mint az IBM, illetve a Lenovo-k voltak. 8770w-t egyszer láttam, tapiztam, kb. ugyanaz, mint a 8570p, csak nagyobb. Dolgozni nem dolgoztam vele, így a megbízhatóságáról nem tudok nyilatkozni. A 8570p viszont már vagy 6 éves és megbízható, gyors gép (2db SSD-vel, 8GB RAM-mal). Elnézést az OFF-ért!
-
Tikakukac
titán
-
scarbantia
aktív tag
Hasonló kérdésem lenne, mint itt felettem. W510-et használunk, másodgép egy asztali WS mellett, de már nagyon kinőttük. Mivel P50/P51-t egyelőre még nem veszek, ezért maradnak a W széria korábbi darabjai.
A kérdés, hogy a W520-W530 gépek között mekkora az érdemi különbség? Mindegyikből egy jobb kiépítés érdekelne (i7-2860QM, i7-3840QM, illetve 2000M, K2000M). Alapvetően Illustrator, InDesign, néha Lr, Ps.Nemrég próbáltam egy W520-at 2000M-es Quadroval, Illustratorban sokkal gyorsabb volt a GPU támogatás miatt, de nem tudom, hogy egy W530 ehhez képest mennyivel ad többet. Igazából akkor vennék W530-at, ha még kapok vele pluszba pár évet, amíg nem kell újra váltanom. A nagyon gépigényes műveletekre végszükség esetén ott van az asztali vas, de azért gyakran van, hogy két embernek kell egyszerre komolyabb munkára gép.
Ami a W530 ellen szól:
-nem igazán lehet a BIOS-t piszkálni, azaz LTE modem és asszem AC-s wifi is kilőve
-a billentyűzet ugyebár szigetes, és abból is a bénább, de erre van moddolás, amit meg is csinálnék
-PWM vezérlést szeretném mindenképp meghackelni, erre T530-hoz volt a neten program, de nem tudom működik-e... (W510 ebből a szempontból hibátlan)
Még valami?Szóval érdemes W530-at venni? Kifejezetten teljesítmény szempontjából.
-
Tikakukac
titán
válasz Martin97 #92939 üzenetére
Volt igaz ez részben egyes kategóriák egyes darabjaira.
Neked Edge-ed van. Attól, mert rárakom a Dell logót a HP-ra, nem lesz Dell. Az Edge is a KKV-nak legyártott szegényített TP. Na, most ha már gyárilag is herélve vannak akkor sokat nem kell ettől sem várni
Ez ilyen tipikusan 5 oldalas leírásból megszült szájhagyományos 3 szavas mondóka, hogy a TP, az megborít, olyan. Eggyel jobb a Lenovo vásárló aki a 90k-s idejapedet azért veszi, mert van otthon T60 és az is Lenovo, milyen jó is az 10 év után. Egyfelől remek, hogy a brand ilyen erős, másfelől, mivel ezt a levonó gyönyörően széttrancsírozza nonstop, így kíváncsi leszek mi lesz később.
-
-
törölt tag
Grafikai munkákhoz (tervezés + videóvágás) keresek hordozható gépet, 200ezer körül.
Hetek óta nézegetem a kínálatot és ismerősöket is kérdezgetek. A videokártya alját meghúztam K2000M-nél az alá nem megyek. Processzorban meg 3840QM az alja, mert a kisebb processzorokhoz kisebb videokártya (pl. K1000M) jár.i7-3940XM:
- 17,3” Dell M6700 + Nvidia K4000M
- 15,6” Dell M4700 + Nvidia K2000M
- 15,6” Lenovo W530 + Nvidia K2000Mi7-3920XM:
- 15,6” Lenovo W530 + Nvidia K2000Mi7-3840QM:
- 17,3” HP 8770W + Nvidia K4000M
- 15,6” HP 8570W + Nvidia K2000M
- 15,6” Lenovo W530 + Nvidia K2000MA W530-as azért merült fel, mert dolgozunk T510-es és T520-as gépekkel is, van hozzájuk dokkolónk, arra elvileg csak egy nagyobb tápegységet kellene kötni és belecuppantatna a W530 is.
A T szériás Lenovókat ismerem és szeretem, viszont a Dell Precision és a HP Elitebook Workstation modellekhez nem volt szerencsém. Azokkal volt, van tapasztalatotok?
Meg azt sem tudom, mi az XM és a QM processzorok között a különbség, nem találtam olyan oldalt, ahol értelmesen elmagyarázták volna. -
Tikakukac
titán
-
HSM
félisten
-
Tikakukac
titán
Ugyanaz a szitu családon belül és kívül is. Egy gen alatt akkorákat lehet fejleszteni meg bukni, hogy szerintem még márkatársakkal is érdemesebb összenézni őket. Ritka budi gépeket sikerül néha kihozni újítás szinten.
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92931 üzenetére
Oké, de az "azonos kategória" nem egy termékcsaládon belüli közvetlen utód. Persze, gyakorlati különbség könnyen lehet tök más gépek között, van egy csomó platform-kütyü, amin elúszhatnak dolgok. Pl.wifi kárta, kijelző, hűtés, esetleges további onboard kütyük... Egy-egy rosszul megválasztott kütyü plusz 2-3W fogyasztása egy kisebb akkus gépben már látványos lehet akkuidő tekintetében.... Közepes terhelésen ez már könnyen masszívan két számjegy lehet %-ban.
-
Tikakukac
titán
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92929 üzenetére
"Ennek a beillesztése egy ilyen áramkörbe és a menedzselés ami elviszi az egészet."
Igen ám, de a menedzselés nagy részét az Intel PCH és Intel mikrokód végzi, plusz némi okosság az ME kontrollerből. Ez meg ugye adott. Ahogy az is, milyen specifikációnak kell a VRM megfeleljen, erre komplett Intel guide-ok szoktak lenni az elektronikai specifikációkon felül. Ami változhat, hogy mennyire minőségi cuccokból építik fel a specifikációnak megfelelő VRM-eket, és így mennyi energia alakul hővé (veszik el "feleslegesen") működés közben. De mivel ilyen picibe azért nem horror kihívás jó hatásfokú VRM-et készíteni, ráadásul a tuning sem opció, így pontosabban belőhető egy optimális VRM méret, így szvsz nem kell túl nagy feneket keríteni az ebből adódó pontatlanságok felderítésére.Persze, egyetértek, az igazán pontos mérés ez amit írtál, laborban. Kérdés, egy nagyvonalúbb konzekvencia levonásához az egységsugarú felhasználó számára szükség van-e ilyen alapos mérésre. Szvsz nem igazán.
-
Tikakukac
titán
Ez mind jó lenne, csak akkor a Intel igen lazán adna specifikációt, ami igencsak érdekes lenne, hogy egyik gépben ennyi másiknak annyi, aztán te magyarázd ki
Szóval nem, a procik azok elég szűken vannak kiadva. Ennek a beillesztése egy ilyen áramkörbe és a menedzselés ami elviszi az egészet. Nem véletlen mondta egybehangzóan legutóbbi tankörös sörözésen a villamosmérnök szakasz, hogy összedobni azt a sort, nem vész. Megoldani, hogy a mercik úgy is legyenek sorban összerakva, na az az idő meg a rohadt munka
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92925 üzenetére
Persze, móka lenne lemérni pontosan.
Amúgy, ha már kiemelted... A konnektoros mérőtől a prociig két léyneges alkatrész van: egy VRM, ami a táp 20V-jából csinál valamennyit, gondolom 10-12V magasságában. Ezeknek sanszosan elég magas lehet a hatásfoka (különben erősen kellene rá hűtés is, annak nyoma lenne az alaplapon), és kétlem, hogy jelentős difik lennének T420-T430 megvalósítások között. A többi kacat fogyasztása nem igazán függ a prociétól, szval ha üresjáratban elég hasonlóak, akkor jó okkal lehet feltételezni, hogy csupán a processzort terhelve amit mérünk difi az a processzorok közötti difi, és nem valami más.
-
Tikakukac
titán
Eddig procról volt legalábbis ezzel indult a thread. Azért mondtam, hogy önmagában lehet nem ez számít. Régen és most is órák lehetnek a különbségek egyes gyártók gépei között. Ez a szegény 840 is kukára veri a másik 2 kortársát. Pedig kopp ugyanaz a proci és a panel is, sőt, konkrétan az Dellből lett lopikázva.
Hogy miért ne vedd be amit ezek a progik mondanak, arról a tápos mélyvízben sokat tudnak mesélni. Nem véletlenül a konnektoros mérők szitokszavak arrafele Odáig, hogy ennyit vesz fel a táp, odáig okés. Onnantól hatalmas a köd, ez a gond. Régen egy Acer TimeLine volt nálam a csúcs, az konkrétan 20-30%-al evett kevesebbet azonos konfiggal, mint a társai. Hogy a progik mit írnak, hát amit akarnak. Most nem vagyok labor közelben, de érdemes lehet megnézni kiherélni egy lapot és meglesni vajon Intel olyan hülye, hogy túlfeszel procikat vagy inkább csak nem
[ Szerkesztve ]
-
metal01
őstag
30-as szérián, konkrétan W530-on használ vki W10-et? Működik minden driver? Érdemes felküszködni, vagy jobb a béke és W7?
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92922 üzenetére
Lesz@rom a segédáramkörök külön külön fogyasztását. Ha azt látom, hogy mindkettő mondjuk 7W körül eszik bekapcsolt wifi-vel, kis fényerőn, nulla terheléssel, akkor őszintén hidegen hagy, hogy abból a 7W-ból éppen mennyi az alaplapi VRM vesztesége, és mennyi pl. a tapipadé. Nincs jelentősége számomra.
Ugyanúgy nem érdekel, ha egy videózás közben pontosan melyik mennyi, amikor azt látom, hogy a lényeges 4-5W-os difi szinte egy az egyben a CPU package power értékéből jön....Nem random progival mértem, hanem a noti saját Power Manager alkalmazásával, a battery fül alatt. Amúgy a HWiNFO által mért package power is elég pontos kell legyen, mivel pont 35W-on akad meg a proci, és az alapján működik a saját turbo szabályzása is. De ha annak jobban hiszel, kimérhetem őket a konnektoros mérővel is, ugyanarról a tápról, akku nélkül. Egy elég jóféle komoly mérőm van, ha ott kijön valami difi, akkor az annyi. Bár egyébként nem látom okát, miért ne hihetnénk az akku illetve a proci beépített mérőiben, pláne, hogy nagyon szépen egybevágó értékeket mutatnak...
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Hát amennyiben van otthon egy fullos laborod ahol kimértél minden segédáramkört, akkor elhiszem, az amit mutat egy konnektoros mérő vagy egy random progi az halottnak a csók Én a körítés címén egészen mást értettem, betáptól megindulva minden egyes kis körbe felírható nagyobb fogyasztót külön-külön.
-
HSM
félisten
válasz fattyu #92920 üzenetére
Nagyon durva vas, néztem.
Viszont nekem a mostaninál is inkább kicsit magasabb egyszál erő kellene. Ez csak egy ezrest tud CB-ben: [link]. A kényelmes 24/7-es 4ghz-es beállításomon pedig 916 körül.
Lehet most nyáron eladom, nincs nagyon időm kihasználni, csak áll benne a pénzem. Nagyon tetszenek az új Ryzenek, lehet idővel beneveznék onnan egy 1600X-re, egy olcsó B350 lapban. Egyszál erőben is jobb, és nagyon takarékos platform, csak még sokallom, amit rá kéne fizetnem. Szval lehet végül csak VGA downgrade lesz, mert már hónapok óta nem játszottam a 290X-emen egy percet sem...[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92918 üzenetére
A körítésben semmi lényeges difit nem vettem észre, épp ez az érdekes. A T420 is alig kér enni, ha nem piszkálom, és a T430-nak is megjön az étvágya pl. ha maxra húzom a fényerőt.
Viszont az Ivy Bridge i5 a T430-ban határozottan kisebb package power mellett dolgozik terhelés alatt, pl. ha ugyanazt a videót elkezded rajtuk nézni, vagy ugyanazt a Cinebench kódolást elindítod. A merülési sebessége az akkunak is pont a package powereknek megfelelően alakul. Pontosan kimértem ezeket, csak nem tudom már hova írtam fel az eredményeket, szval számokat inkább nem írnék. Nem estem hasra az i5-től sem, nem rohantam T430-ra cserélni a 420-am, de a határozott javulás jól mérhető volt.Ami még jobb lehet az újabb procin "platform szinten", hogy ott már támogatva van az 1,35V-os DDR3L, de én még a gyári 1,5V-os modullal teszteltem. Most 1,35V-os modul van benne, kétszerannyi, lehet így is érdemes lenne megmérni, mi változott. Még ha tudom is, hogy nagy csodára nem érdemes számítani ettől.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Az a baj, hogy itt 2 igen nagy téma lett bemosva és most már akkora a kavar, hogy a Duna kiárad tőle.
De így már értem, true. Van Inteles kolléga azért ő megjegyezte, hogy hát nem feltétlen a proci eszik kevesebbet genváltásnál, hanem minden más. Ez keményen ki is van kommunikálva.
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92916 üzenetére
Olvasd már el mégegyszer, amiket írtam... Semmiféle erő difit nem írtam a két noti között. Ami erőben reggelire megeszi az összes itthoni notit, az a hatmagos húzott asztali Xeonom... De ott mérni is kár, akkora a difi, ahogy fogyasztásban is.
Szval, röviden. Sebességre alig van különbség, érzésre végképp semmi, mérve CB R15-ben az i7 durván 270 pont, az i5 250 a T420 + i7-2620M és a T430 + i5-3210M között. (Turbo-s CB értékek.)
Viszont a modernebb i5 jóval takarékosabb. Ehhez írtam hozzá, hogy sanszosan a 3000-es i7 már nem lenne olyan takarékos, mint a legkisebb i5, ami akad itthon. Nyilván, sebességre is gyorsabb lenne valamivel.
A turbo-t amúgy érezni az i7-en, azért nem mindegy, hogy 3,2-3,4Ghz-en, vagy csak 2,7Ghz-en teker. Viszont akkuról nagyon merül úgy, ha használva is van, szval inkább a kicsit lassabb turbo nélküli működést szoktam használni akkuról.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz Martin97 #92911 üzenetére
Olyan, amilyen, nyilván te sem gondolod, hogy ok nélkül lesz T árának töredéke egy E
HSM: Na ez most kezdett nagyon érdekelni. Na akkor írd le pontosan mit is csinál másképp az M-es i5 meg az i7 nálad és mitől lesz akkora fogyi meg erő diffi., mert az általam ismert működési eltérés ezen a szinten Turbot lelőve nem sok, leginkább kevés.
-
MrSealRD
veterán
-
Martin97
aktív tag
válasz Martin97 #92911 üzenetére
Húha. Akkor pontosítok picit:
Suliban 6-8 órát kellene hogy bírjon nagyon alap word felhasználásra visszavett fényerővel. 1,5 óránként tudom tölteni 15 percet.
A netezés nálam a ph!-ból és a híroldalakból áll. Egyszerre 4-5 lappal. Illetve 1-2 óra videostream ágyból.
Előfordulhat olyan a jövőben, hogy egy-egy árajánlat során nagyobb méretű 3-4 lapos excell táblákkal kell majd ügyködnöm.
Az eddigi tapasztalat:
A gép gyári (~60%) töltését lemerítettem.
Neteztem, és néztem egy filmet. Érzetre kb. Ugyan olyan volt mint az asztalim (i5 6500, 8gb ddr4, 500gb hdd).
Utána felraktam töltőre és jöttem vizsgázni pécsre. -
MrSealRD
veterán
válasz fattyu #92899 üzenetére
A HP Z620-as otthonra ilyen kiépítésben? Milyen célra használod? ( Ha lehet érdeklődni.)
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Martin97
aktív tag
-
Tikakukac
titán
válasz fattyu #92907 üzenetére
Definiáld apró és jelentős. Mikor váltottunk a 130-ról 90-re és végre nem kellett hűtőszoba, az jelentős volt. Még talán a 65-ről 45-re is megérződött asztalin is. Azóta azért messze nem a csíkszél ami miatt a fogyi csökken.
HSM: Vakteszteltem ezt anno, össze-vissza mondott mindenki mindent Egy i5 meg i7 között senki meg nem mondta a diffit. 2 azonos gép volt, letakart matricával, klónozott rendszerrel. Ennyi előnye van a helyemnek, az ilyen mítoszokat gyorsan és hatásosan lehet rombolni
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92904 üzenetére
Nem azt írtam, hogy kiakasztja, hanem hogy jól érzékelhető a különbség.
Kiszolgál a noti is amúgy egész szépen, most hogy hőség van, inkább ezzel tolom dokkról, nem mindegy, hogy 120-180W-ot kér, vagy 20-40W-ot... Ennyit megér kis áldozat fürgeségben.(#92905) fattyu: Kicsi i5-öt ne hasonlíts csúcs i7-hez. Pláne különböző gépekben... Akad itthon T420-T430, enyémben Sandy i7, na az turbóval simán ki tudja akasztani 35W-ra a fogyasztását. A T430 az i5-3210M, na ott nyugodtan rá lehet tenni a turbo-t, mert jóval 35W alatt marad intenzív használatnál is. Nyilván a fullosabb i7-nél már ott is megjönne az étvágy.
-
fattyu
veterán
válasz Tikakukac #92906 üzenetére
engem mondjuk nem zavar. többnyire azért csak lakásban van használva és mindkettőhöz van plusz akku ha netán elmenve kell kibírnia sokat.
amugy azért 32nm vs 22nm nem olyan apró csökkenés. hőtermelésben jelentem igenis jelentős és érezhető difi van.
-
Tikakukac
titán
válasz fattyu #92905 üzenetére
Miért lenne fura. Eközött a kettő között fogyiban sok diffi miért is lenne, semmi nagy truváj nem volt, ez a 2-3 nanométerezés meg baromság, mikor léptünk a Prescottról meg Northwoodról, na ott volt. Meg 45-ről. De ez itt már régen nem ilyen alapvető dolog. Plusz tablet egy szép csokor extra fogyasztóval.
Nyilván az akksi idő ősi téma, nagy mágiával bármi megoldható. Nekem van egy saját felhasználásom ami 2 hétig lett rögzítve, utána erre lett megcsinálva a battery eater és így megy. Nyilván Word pötyivel meg 13 órát elmegy, de hát ha nem arra használom annyira mindegy
-
fattyu
veterán
válasz Tikakukac #92904 üzenetére
furaezis.
x220 2520m el zsír uj 9 cellással elmegy TÉNYLEGES 6-7 órát könnyed office használattal.
x230t 3540m 6 cellással szintén zsír uj 3at tud talán. pedig ugye elvileg fejlettebb hőtermelésben alacsonyabb csíkszélességű proci azt mégse.
a w530 3740qm is olyan 3talán 3.5 tud a 97%os 9 cellásról könnyed használattal.minden teljesen natúr rendszerbeállításokkal többnyire performance módban csak a fényerő van szemre kellemesre visszavéve.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Nem. Ez alatt azt értem, hogy mindenki más, mint aki tudja mi a konfigja, ami a jellemző emberi tulajdonság. Az átlag nem netezik 80 oldallal, nem vág 4K videót Premiere-ben, nem fűz 500 megás PDF-et, mert azt sem tudja hogyan kell, nem játszik Excelben 20 lapon és makrózik, mert poén stb stb stb.
Ha nálad a 2620M-et kiakasztja az átlagod, akkor te nem az vagy. Mert az a procierő bőven kiszolgálja a mai napig az ügyfelek létező legnagyobb részét. Mindenki más vagy a szomszédnak veszi, vagy játszik vagy tényleg tudja, hogy neki az kell. Mint a pult másik oldalán álló mondom.
AxBattler: Becsületes, de közelben sincs. Én vadásztam feszeket épp elég X-es TP-n, wattokban lehet mérni a különbséget. Ami qrva sok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Tikakukac #92898 üzenetére
Kasztni nem kérdés, most nem arra gondoltam.
Fogyi meg nyilván jobb az ULV-os gépen, de azért egy 9 cellás TP, visszafogott órajeles régi i5-el elég böcsületes üzemidőt tudhat.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
őstag
Én a késlekedést inkább Core2Duo-s W500 Thinkpadnál érzékelem, ott kellemetlen már a görgetés is, a mai agyonupgradelt böngészők újabb és újabb verziójai kinyírják már a procit is
Ha válaszolunk / írunk az üzenetére, elvárjuk a választ. Egy minimális kommunikációs etikettet tartsunk be, még akkor is, ha nem érdekel az ajánlat.
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #92900 üzenetére
Amenniyben az "emberi dolog" alatt notepad szövegszerkesztést értesz, akkor egyet értek.
Én már csak egy böngészőt kinyitok a szokásos lapjaimmal és ordít, hogy az asztali hatmagoson (X5660-4Ghz, 12GB ram) vagy a notin vagyok (T420, i7-2620M, 8GB DC ram). Samu 840 PRO SSD van mindkettőben, ugyanaz az 1Gbit lan hozzáférés, ugyanabból a switch-ből.
Nyilván, nem mindenki egyformán érzékeny az ilyesmikre, de nekem azért bőven észrevehető, hogy egyből szórja elém a weblapokat, vagy azért minden kattintás után rövid kínos csend, és csak kis késéssel jön a kért tartalom...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest