Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• niof

addikt

válasz Tothg86 #88569 üzenetére

Engem is sok-sok évre elragadott anno a hi-fi világa. Sajnos meglehetősen sok idő elment azzal, hogy rájöjjek, csak a technikai része érdekes, a többi, az összes audiofil márka rizsája, csak maszlag, mellébeszélés, marketing. Igazából egyetlen helyes út létezik, hogy azt hallgatod, ami tetszik, és a mások véleményén alapuló ítélkezést el kell felejteni.
    Én jónéhány éve rátaláltam a saját utamra. Manapság már semmilyen guru véleménye nem számít nálam, csak és kizárólag audió hangtechnikával foglalkozó mérnökök véleményét veszem figyelembe (mixing engineer, mastering engineer), de az sem szentírás. Érdemes belegondolni! Az összes audiofil a világon odavan a felvételekért, szereti azokat visszahallgatni a rendszerén. De azokat stúdióban keverték, még ha élő felvétel, akkor is ott csináltak utómunkákat rajta. Tehát, a hangmérnök volt az, aki egy random otthoni high-end (általam csak híg-end) rendszernél sokkal nívósabb rendszeren megalkotta azt a hangzást, amit az audiofiek, meg mindenki más is, otthon hallgat. Hangzásban pedig érdemes (bármely komponens esetén) a lineáris átvitelt, és a lehető legalacsonyabb torzítást keresni, mert az áll legközelebb ahhoz, amilyennek lennie kell. Nagyjából ennyi. De ismétlem, a legfontosabb, hogy ha valami tetszik, akkor az jó. Dan Worrall szokta mondani a videóiban, ha valami szerinted jól szól, akkor az általában jó is. Persze ezt kicsit árnyalja az, hogy kinek milyenek a preferenciái...

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés