-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
KveZ
tag
A nap folyamán megérkezett az új hálókártya a routernek használt gépünkbe. Egyből indult a beszerelés, de problémába ütköztem.
A gép alaplapján csak PCI-e 16x-os és PCI-e 1x-es slotok vannak. Az új egységen pedig PCI-e 2x-es csati van. Egy routerról lévén szó nem maradt más választásom, mint a VGA helyét felajánlani az új kártyának.
De a bonyodalmak nem értek vége. A gépben nincs integrált VGA és másik lapot sem találtam, ami tetszett volna.
A megoldás: -
-
Srácok segíjjetek mán nekem! Az Öregem el akarja adni a már ismert tröffögőjét. Mennyi lehet szerintetek amit egészséggel el lehet kérni érte?
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
creation
senior tag
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
imibogyo
veterán
Én azért valahogy csak megoldanám a szelepek cseréjét, sok szituációban (radiátor kilyukadás esetén pl.) nagyon hasznosak lennének.
Igen könyvtáros vagyok. Alapvetően egyébként Youtube, felújítós blogok és hasonlók a "tudásom" forrásai. Villanyszerelő/karbantartó édesapámtól is sok mindent tanultam (sajnos nem eleget, de alapvető szerelések azért mennek). És hát az is igaz, hogy sok minden nem jön össze elsőre, de nem szoktam feladni. Most például az alig 1 éves vízhálózatomban már kellett is egy fali 1/2"-es csapot cserélni, de úgy vagyok vele, hogy a közel 300 kötési pontból 1 hibás (eddig), az nem olyan rossz arány. Persze ez lehet műszaki hiba is és nem szerelési hiba, mert olyan, mint ha maga a csap eresztene az anyagában (600 Ft-os kínai csap, mert erre volt csak pénzünk, így is kellett csak ebből vagy 20 darab), de simán lehet, hogy én bénáztam el valamit, azt is be szoktam vállalni.
Egyébként meg szeretek "mindent" kipróbálni. Anno totál brahiból jött például a CNC-zés is. Az első gépem kidobott, ingyen elhozható fénymásolók motorjaiból épült (még most is vannak bontani való nyomtatóim a polcon pont emiatt), egy nagyon durván 10.000 Ft-os vezérléssel. Nem voltak lineáris vezetékek sem (pénzem sem lett volna rá), simán a zártszelvényen gurultak a legolcsóbb görkorcsolyás csapágyak 4 oldalról körbefogva azt. Csak rajzolni tudott a gép egy gumiszalaggal felfogatott tollal. Sajnos erről képeket sem tudok mutatni, mert volt egy teljes gép leolvadásom (Démász egy szerelés során véletlenül megküldte az utcát 4-500 V-al) és minden fotóm, amiről nem volt biztonsági mentésem az ment a levesbe. Ezután már jött a többi magától. Ma már 3 CNC gépem is van (maró, lézer, 3d nyomtató) és bár alapvetően béna vagyok mindegyikkel, azért nem adom fel. A marógépem is már évek óta csak olyan 80-90%-os (működik, de a nagyon gagyi trapézmenetes orsót ki kellene cserélnem), sem időm nem volt rá, mostanában a házvásárlás és felújítás miatt pedig pénzem sem volt befejezni. Talán majd a most következő időszakban...
-
Pete55555
addikt
Ez így van ahogy mondod, csak osztó-gyűjtővel egyszerűbben, meg talán pontosabban lehet szabályozni.
Tény viszont, hogy osztó-gyűjtős rendszerrel drágább a kiépítés, néhány radiátornál nem feltétlen éri meg / felesleges.
(#61388) Reggie0
Ezt inkább az autós topikokban kellene megkérdezni szerintem.
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
Reggie0
félisten
A szakikat kerdeznem: A3 e-tronnal van valami tapasztalat/tudnivalo?
-
-
pjen
félisten
Én a helyedben még most a fűtési szezon elején kicserélném azokat a szelepeket.Működő szelepekkel normálisan belehetne állítani a fűtést.
#61385) vezeálam a két szinten 11 radiátor van egy C 24 es cirkóval,nincs gyüjtő elosztó,mégis fűtött mind,amíg át nem álltam klímára.
[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz Pete55555 #61382 üzenetére
4 radiátorra valószínűleg nem csináltak osztó gyüjtőt, de minden radiátornál az elmenőnél lent kéne lennie torlószelepnek [link]
ezekkel osztó gyüjtő hiányában is jól be lehet szabályozni 4 radiátorbol álló rendszert, ( nálam 7 radiátor van 1 körön és teljesen jól működnek ezzel)[ Szerkesztve ]
-
Ezt megszívtam akkor, mert a régi radiátorok szelepei be vannak állva. Gondolom a vízüveg áldásos hatása. Számomra azért furcsa ez az áramlás probléma, mert a bejövő cső (2") rögtön a szobák irányába megy, a kiegyenlítő csatlakozása után van szűkítve 1.5" méretre, és ez megy a lapok felé, a legvégén (a lapraidátorok előtt 1-1 méterre) T alakban kettéosztva. Ennek a körnek az elején is van egy bordás radiátor, az is jó meleg mindenhol. A másik kettő (konyha-étkező/nappali) a kör elején van leágaztatva másfelessel, majd tovább szűkítve először 5/4", majd 1"-ra. Egyedül a konyhain tudok állítani, mert annak a csapja ki lett cserélve (a csonk megforgott a hollandinál, mikor szedtük le), le volt leszedve az összes radiátor (házvásárlás, enyves csoda kaparása, komplett felújítás, belső átalakítás, volt itt minden), pár napja kerültek vissza, akkor lett feltöltve szép lassan a rendszer. Bár az előző tulaj mondta, hogy az egyik szobában a lapradiátor csak félig fűt, de igazából a kettő egyforma. Ha elég sokáig megy a szivattyú (úgy háromnegyed óra után) a lapok is szép lassan átmelegednek, csak ekkor már a többi okádja a meleget. Na majd fűtésfelújtásnál tíz év múlva megoldjuk...
Más kérdés: a retro Edison stílusú COB LED izzókkal lehet-e világítani is? A nappaliban a csillár kovácsolt jellegű (bolti cucc, ajándékba kaptuk újonnan), kristály ernyőkkel, ide jól menne ez a retro izzó, csak fényerő is kellene belőle (18nm a nappali, kétkaros a csillár).
imibogyo: most is leborulok a munkásságod előtt. Hol tettél szert ilyen szaktudásra (ha jól rémlik könyvtáros vagy)?
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
imibogyo
veterán
Én ma már a vizet is így szerelem (persze az olcsó osztókkal és nem az elsődlegesen fűtéshez valóakkal). Tisztább, jobb, szárazabb érzés. Bár a sajátom még nagyon WIP, látszik a bojler körüli káosz, de eddig nem volt időm rendbe tenni, a pincében meg amúgy sem látja senki, hogy milyen állapotok uralkodnak. Működik, használjuk, kivárja a sorát. Most a lakótér és műhely a fontosabbak...
Hibajavításhoz is mindig elég csak az adott kört lezárni. Vagyis ha gondom van a mosogatógéppel, vagy a mosógéppel, vagy ereszt egy fali korong mondjuk a mosdó alatt, akkor csak azt a kört kell lezárnom (dugózni szoktam, sajnálom a pénzt annyi csapra, amennyi a teljes kör "csaposításához" kellene ) és így alig vesztek "pár liter" vizet egy-egy javítás során. Ezen felül pedig a nyomás is állandóbb, mint a nagy körök esetén. Nincs meg a zuhanyzás közbeni "úristen leég/lefagy a bőröm, mert valaki lehúzta a WC-t" jelenség...
[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
Ahogy fentebb is írták, fojtani kell a lemezradiátorok szelepein.
Ha ez nem segít, esetleg a kazán hőcserélőjét is át lehet nézetni, nincs-e elvízkövesedve, és amiatt nem tud a szivattyú eleget nyomni. Nálam ez volt a gond.
(#61381) imibogyo
Osztó-gyűjtőt mindenhova![ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
imibogyo
veterán
Csatlakozom pjen véleményéhez. Nekem is áramlás gondnak tűnik így elsőre és látatlanban.
Nem vagyok szaki, de most fejeztem be életem második teljes központi fűtésének kiépítését és a hasonló problémákat áthidalandó, én radiátoros fűtés esetén is használok fali osztót. Így minden radiátor egyéni körön van (vagy maximum 2 radi van egy körön, mint például a 2 törölközőszárító a fürdőszobában) és ez egy nagyon finoman szabályozható rendszert ad végeredményben. Egy jövőbeli átalakításhoz, vagy mondjuk költözés után egy új rendszer kiépítéséhez ennek kialakítását is érdemes megfontolni.
-
Ért valaki itt a központifűtéshez? A házban van összesen négy régi lemezradiátor (bordás), a két nagyszobában pedig kettő lapradiátor. A fűtés egy régi még nyílt égésterű gázkazánnal megy. Nagyon hamar bemelegszik mind, kivéve a kettő lapradiátort. Azok az alul hideg, felül meleg játékot játsszák. Ez a kettő a rendszer vége. Anno gravitációsra lett tervezve, bazi nagy csövekkel, de most keringtető viszi a vizet.a lapradiátorok légtelenítőszelepén csak víz jön, levegő nem. Mit tegyek? A bordás radiátorok ontják a meleget, de a kettő lap...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
cinemazealot
addikt
válasz kispal87 #61376 üzenetére
Bakker, cipőfűző!!! Egészen más téma, de ötletet adtál: asszonnyal úgy döntöttünk, hogy követjük a "izzószálszerű LED-es vintage Edison égős" vonalat az itthoni lámpatestek megreformálásában, és már mióta agyalok, hogyan lehetne olcsón szövetszigeteléses kábelt csinálni (ami boltban kapható, az horror áron megy, vagy dugóval szerelt). A foglalatok már fel vannak lógatva egy relatíve vékony fehér kábelre, de harisnyára még nem találtam ki semmit (hegymászókötél lett volna a következő próba, de azt is elég drágán mérik). Ez a cipőfűző viszont remek ötletnek tűnik. Köszi!
-
creation
senior tag
-
kispal87
aktív tag
Köszönöm szépen az elismerő szavakat!
Sajnos "level 1-en" hajlamos volt "leragadni" a görgő, így benyomva maradt az alatta lévő kapcsoló amíg meg nem igazgattam egy kicsit oldalról a kereket és ugye addig nem vette a gombokat sem, ezt untam meg a mai nap.
Bár a képen nem látszik annyira, de a kábel sem eredeti, mármint a borítása, illetve megtört annó a tövénél, ezért kivágtam belőle egy darabot, húztam rá egy cipőfűzőt aztán a csatlakozóba alulról bedugdostam a leblankolt vezetékeket amit így dugtam rá a tüskékre.
Nagyon a szívemhez nőtt, nehezen engedem el!
[ Szerkesztve ]
-
kispal87
aktív tag
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Nem értek a lovakhoz, csak arra akartam rámutatni, hogy a videóban látható cuccos "más" kialakítású (vékonyabb).
(#61360) dewil666: van fenn sok videó (már linkeltek is). Ennél többet nem igazán tudok segíteni, mert még soha nem dolgoztam ilyen cuccal. Csak mivel elég sok minden érdekel, ezért pont mentve volt az adott videó...
-
Inhouse
őstag
válasz pepejoe #61353 üzenetére
Ilyen áramoknál az átmeneti ellenállás igen lényeges tényező. Ilyen megoldásnál lényeges, hogy ez állandó legyen, nem lehet a kezedre bízni. Ha nem nyomod kell eléggé, akkor nem folyik elég áram, ha túl jól nyomod meg sok lesz. Rugós feszítést szoktak alkalmazni, és megfelelő anyagú érintkezőket, kellően puha és kellően kicsi átmeneti ellenállású, pl. bronz, talán...lényeges az érintkezők távolsága is... Szerintem nem a szekunder oldali nagy áramot kell kapcsolni, hanem a primer oldalt.
Nézz szét itt![ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
veze
őstag
Itt [link] meg itt is [link] mintha egy menettel kevesebb lenne mint a Tieden és több nem is férne bele ( tahát a keresztmetszete esetleg nagyobb is , egyiknél irja hogy 35mm2
nem lehet hogy ez a probléma a tieddel?
Reggie0 Te honnan vennél ilyen relét? mert néztem hazai eladót de nem is találtam. Arról nem is beszélve, hogy az vajon nem kinai e..csak itthon már 2x annyi, vagyis pöttyintésenkét az már 2x5
ebből a videóból [link] sem derül ki milyen is a relé, de lehet ez is 5Ft/pötty kínai tipus... -
Reggie0
félisten
Az a 200-as rele, csak 150-et tud kapcsolni, es 200-at tartani.
Szerintem felejtsd el ezeket a kinai vackokat, talan birnak 1000 kapcsolast. 500 amperes 200A-ren tudhat talan 2000-ret.
Amit neztel 500A-es, az akku levalasztahoz van, ami nem uzemi aram kapcsolasara van kitalalva, azon csak parszaz-ezer kapcsolast tud, hogy hiba eseten meg tudja szakitani vagy hibas rakapcsolast elviselje. Allando arambol csak 300A-ig megy es jelentos kontaktellenallasa van: [link]
Ha veszel egy ilyet 5000-ert es bir 1000 kapcsolast neked, akkor 5 forint egy pottyintes.
[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz Reggie0 #61359 üzenetére
Nekem nem kell(ene) korlátoznom, vannak motor akksijaim, ilyenek mint a videóban is, (mert hogy motor is van hozzájuk ) ez jó így, fel lehet tenni akár a konyhában is az asztalra, kényelmesen. A relé kérdéses csak, hogy a 200A [link] vagy inkább 500 [link]
[ Szerkesztve ]
-
dewil666
őstag
válasz imibogyo #61357 üzenetére
Egy ilyen kell nekem ami a videón van!
Miket kell beszerezni hozzá? Maximum milyen vastag anyagot lehet ponthegeszteni vele?KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
veze
őstag
válasz imibogyo #61357 üzenetére
hegynek elég 1,5mm2 vagy 2,5mm2 rézvezeték, még azt is kicsit meg kell" hegyezni"
Viszont a linkelt videón a DC 12 voltos relé az vajon mekkora áramerősségű lehet.. mert annak a YUASA motorakksinak , amiről csinálja , 200A az indító árama. 200A os relé van elérhető áron kb 1400 Ft ért de az 500 A os az már 3800 [link]
a motoros akku 200A -ja az kb a reális érték, szval kocsi aksiról ez nem is működhetne mert az alapbol 500+ Amperral indítana, szóval ehhez a feladathoz túl sok.
Mondjuk ha a 200-as relé pár használat után beég, akkor biztos olcsobb az 500-as mert az fél terhelésen dolgozna és úgy kis tulzással örök élet..[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Nem vagyok szaki, de nekem az rémlik régebbről, hogy az ilyen fajta hegesztéshez pont, hogy "sokkal több áram és úgy sokkal rövidebb idő" az ami szükséges. Vagyis brutál teljesítmény, de csak pillanatnyi "munkaütem" az ideális. Itt jól látszódik mennyire pillanatnyi a dolog. Ja és a "hegy" is jóval vékonyabb a videóban, míg a tiéd elég vastagnak néz ki, lehet ez is baj, nem tudom, ez csak most olyan hirtelen jött észrevétel a videót megnézve.
-
pepejoe
tag
Sziasztok, építettem egy ponthegesztőt - habár még nem ez a végleges formája, kap majd egy házat - de már "használható" állapotban van.
Akkupakkok hegesztésére akartam használni de sajnos ezt még nem tökéletesen csinálja, valamiért hegesztéskor néhány cellát kilyukaszt így használhatatlanná téve.
Ha csökkentem a teljesítményét vagy az időt akkor pedig nem hegeszt, csak szép mély krátereket csinál a cellán (csak a katód oldalon, anódon szépen hegeszt).
Esetleg van valakinek itt gyakorlata hegesztő készítésben és vagy akkupakk hegesztésben?
[ Szerkesztve ]
-
-
imibogyo
veterán
-
-
creation
senior tag
válasz Gyíkac #61329 üzenetére
Nem írtam el, valamiért a kínaiak a "márkás" tápjaikban használt legalább annyira márkás elkóikra ilyen szórakoztató feliratokat nyomtatnak rá
Így fért be csak ide a topikba
2db 330uF 200V van az egyik LC pówerban... Van elfekvőben 1db 680uF 200V-os darabom. Nézegettem az áramkört és arra jutottam, hogy ezek 660uF-ra vannak bekötve. Tehát ha minden igaz akkor ez így plágenplélyj
-
törölt tag
válasz macilaci78 #61345 üzenetére
-
Czimby
addikt
válasz Zoli Durden #61321 üzenetére
Én nekem a mostani Antec 300 házamon így van lezárva 2 db ventihely is, csak nem alulemez hanem plexivel.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
imibogyo
veterán
válasz macilaci78 #61345 üzenetére
Jóvanna, tudod, hogy hogy értettem. Az lett volna a mondandóm lényege, hogy szívesen segítettem volna neki ingyen is, topiktársi alapon, ha nem lenne ennyire kilátástalan a műhelyem hadrafoghatóságának időpontja.
De csak, hogy jó napod legyen: neked sem tudok segíteni...
Egyébként ők nem járható út? Egy kérdést szerintem megér, hogy mennyi az annyi, ha gyártatod.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Valaki tudna nekem 4db forgastestet tized mm pontossaggal esztergalni kemenyebb fajta aluminiumbol, vagy rozsamentes acelbol?
Kb. 12mm hosszu, 12 es 8mm atmeroju 6mm-es furattal.
Nem pontos adatok, de majd pontositom.
Eros sugar iranyu terhelest fog kapni, es ez alatt a terheles alatt 20-30 fokot fog forogni.
Ezt kell minel tovabb birnia.Kossz elore is.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
imibogyo
veterán
válasz hegegabi80 #61340 üzenetére
Igen, őt nagyon érdekli minden ami a műhelyben "történik". 2,5 éves, de már most sokkal több affinitást mutat, mint a 4,5 éves bátyja.
Egy műhelyasztal szerintem a legfontosabb kellék a műhelyben. Nekem is tervben van több variáns (sőt már az anyag is megvan hozzá), de most várakozó álláspontra helyeztem magam, mert úgy néz ki az általános iskola leselejtezi a régi nagyméretű satupadjait és egyre be tudtam jelentkezni. Ki várom mi lesz belőle...
Nekem mondjuk 100%, hogy lesz egy másik nagyobb műhely/fészer, csak hát azok a piszkos anyagiak. A jelenlegi fészer ami a műhely/garázs mögött található az 6*6 méteres, az új majd olyan 9*12 méteres lesz (persze itt is van több elképzelés, például, hogy a jelenlegi műhelyt bővítem ki). A nagyobb gépek (szalagfűrész, marógép stb., majd oda mennek ki (ha lesznek, mert most csak kisméretűek vannak belőlük)).
(#61341) bitpork:
Én is örököltem. Ha jól tudtam kivenni az aljába vésett ("ütött"?) számot, akkor minimum 2x olyan idős, mint én. -
-
hegegabi80
addikt
válasz imibogyo #61339 üzenetére
Ilyen kis gézengúz segítséggel könnyű.
Mintha a saját garázsomat látnám (igaz gépek nélkül), annyi hely van épp, hogy a kocsi beférjen. Na de majd most télen eljön remélem az én időm is. Barkács asztal már megvan, egy fém vázas szélességében és magasságában állítható masszív asztal, és majd ehhez készítek szerszámtartót. + majd szekrény az egyéb lomoknak.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Az lemaradt, hogy ez természetesen azt is jelenti, hogy a műhellyel is haladtam. Most már minden CNC gép átkerült a régi műhelyből plusz a motort is áttoltam (meg vagy 6 nagy zsák téli ruhát ). Így most újra nem férek el (illetve be az autóval), de legalább már mindenem/mindenünk egy helyen van. Nagyon kellene már, hogy újra tudjam építeni a fészert (most a traktor váza és a lomok vannak benne), de az majd csak jövőre lesz meg, mert most "nincs kedvem"....
-
addikt
válasz Zoli Durden #61331 üzenetére
Lefotóztad a paintet? Megy a topikhoz.
5600X 2x16GB 6800XT | ASUS Zenbook 14 UX425 | iPad Pro 12.9 | iPhone 15 | iMac e2008
-
-
Submarine
senior tag
válasz Krisz1000 #61313 üzenetére
Üdv!
Én az ilyet, lehetőség szerint ötvözöm egy kis vasdarabbal. Lemez, drót vagy amit megkíván a rendszer.
Ha eltört, akkor a ragasztásnak erősebbnek kellene lennie az eredeti anyagnál. A vas meg ugye erősebb. Konkrétan mai termés:
Az AS szabvány is kimondja: "namos'törjé'elvazze.."A te esetedben konkrétan pillanatragasztóval esztétikailag összehoznám, aztán egy méretre és formára vágott kis vaslemezt olvasztanék bele. Mondjuk óvatosan az ilyesmivel, de nem lehetetlen. Ehhez egy forrasztópáka hője is elég lehet. De általában gáztűzhelyen melegítem 600°C fölé (akkor már piros)
Persze a jobbak egy fertály óra alatt, akár egy Gucci labortápot is összedobnak a sufniban..
-
Zoli Durden
csendes tag
válasz macilaci78 #61327 üzenetére
Szia! Hangszigetelés nem fontos, mert nem lesz hangos.
Küldök egy rajzot, hogyan is gondoltam:Mivel 3mm vastag az alulemez gondolom az illesztéssel sem lesz gond, meg nem baj ha nem pont passzol, lehet közte 1 mm távolság.
Elrettentőként írták ennél a háznál, hogy nagyon porosodik elől ahol szívja a levegőt. Ha hetente letörlöm akkor csak nem lesz pormacskás. Vagy itt is segíthet a harisnya?
-
Reggie0
félisten
válasz Krisz1000 #61326 üzenetére
Siman vegyszerboltban(pl. azur). Hetkoznapi oldoszer, nem jon rad a TEK. Inkabb az a kerdes, hol lehet keveset venni, mert nem kell neked egy liter.
Ami mar kockazatosabb es korlatozottabb anyag, de szinten gyakran hasznalt oldoszer volt, mig be nem tiltottak a hasznalatat lakkokban/festekekben a halalesetek miatt(foleg parketta lakkozok haltak bele), a metilen klorid, leanykori neven diklormetan. Ezzel is szepen lehet plexit hegeszteni, vegyszerboltban szinten be lehet meg szerezni onmagaban, mert eleg jo extrahalasra is, a koffeint ezzel oldjak ki.
Vegso esetben akar aceton is jo lehet, de en azt nem szeretem, altalaban taknyolas lesz belole nem hegesztes. Tul gyorsan parolog es nem megy bele a muanyagba eleg melyen. En a kloroformot tartom a legjobbank erre a celra.
[ Szerkesztve ]
-
Gyíkac
aktív tag
válasz creation #61319 üzenetére
330uF 200V akart lenni?
erre azt szokták mondani: ha cserélni karod: amit teszel bele legyen :
nagyobb vagy egyenlő uF értékű
nagyobb vagy egyenlő v értékűazaz ha van otthon 400uf 400V értékű, és bele is fér akkor megfelel.
A kondi főleg a melegedéstől, kiszáradástól púposodik. (persze előfordul ha valami hiba van a rendszerben, de akkor általában pukkan, ég, "büdösödik") 1X sikerült 110v-ra állított tápot bedugni a 220V-ba, fél órát zúgott a fülem..
-
macilaci78
nagyúr
válasz Zoli Durden #61325 üzenetére
Meg tudod csinálni alulemezzel is. Tegyél valamit a peremére, szivacsot, vagy ablakszigetelő öntapadós profilt. A gépház teteje perforált lemez, esetleg felfekszik itt-ott és hézagosan illeszkedik. Ezt küszöböli ki a szigetelés.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Zoli Durden
csendes tag
Miért? Hol tegyem fel a kérdést? Hiszen gányolok xD
Specko szűrőt nem akarok venni, mikor van otthon alulemez. Ha vennék pár ezerért szűrőt akkor azt a pénzt inkább egy jobb gépházra költeném ahol nem kéne gányolnom.
A harisnya megfogná a finom port? Erről még nem hallottam xD -
imibogyo
veterán
Mivel a barkács, gányolás topikban teszed fel a kérdésedet én inkább a nejlon harisnyára szavazok. Így a szellőzésed is megmarad, de a por sem jut be.
-
emre
veterán
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
Zoli Durden
csendes tag
Sziasztok!
Tervezek egy cooler master n300 számítógép házat venni.
A tetején van szellőző nyílás a vízhűtésnek. Hogy ne szálljon be a por, meg tudom oldani, hogy alumínium lemezt teszek a belsejébe, és felülről meg bele eresztek egy belsőkulcs nyílású süllyesztett fejű csavart.
Meg lehet szerintetek így oldani? Jó lesz? -
emre
veterán
válasz creation #61309 üzenetére
szép lett
hasonló ez tesco gazdaságos változatban:
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
creation
senior tag
Srácok egy jó kérdésem lenne...
Adott egy tápegység (PC) nagyfesz köre... Gyárilag ide tettek 2db 330uF 200WV-os elkót... Az egy megpúposodott... Ha nagyobb értékűre (470/680uF), de azonos feszültségűre cserélem, azzal meg van e javítva, vagy mindenképp vadásszak gyári értéket?
@Kernel?
-
creation
senior tag
válasz Gyíkac #61314 üzenetére
Elég lett hogy mindenhez ha csinálni akarok valamit cipelnem kell plusz eszközöket. Sokszor volt olyan hogy ismerősnél csak ki kellett próbálni valami hang cuccot és akkor jött a "nem hozod le az erősítődet" kérdés... Nem, nem viszem le. Nagy és nehéz. Amikor egy hangváltót vagy valamit kell csak összedobni...
Most azon is gondolkodtam, hogy veszek csatlakozót a forrasztópákámhoz és azt is bele hekecsölöm.
@cinemazealot: A LED... Barátok is kérdezték, hogy minek az BELE? A válaszom az, hogy félnek az amperek a sötétben. Így könnyebb őket vadászni
-
NEMO1968
őstag
válasz Krisz1000 #61313 üzenetére
Szia!
A hàz anyaga szerintem valamifèle polietilèn,vagy a kemènysège miatt inkàbb ütèsàllò polisztirol.
Ragasztani talàn felületkezelès utàn(csiszolàs,zsìr-portalanìtàs) UHU-val,vagy epoxival tudnàd igen jòl ragasztani.
A modellezök ezekkel ragasztgatjàk a repcsiket,ha azok nem esnek szèt a levegöben, a Te hàzad sem fog.
Persze a megfelelö szàradàsi idö(akàr 2-3 nap) betartàsa utàn.Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
Krisz1000
tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni, nem találtam egyéb megfelelő topicot.
régebbi, de tökéletes állapotú házam előlapi ajtaján letört az egyik "zsanér".
ezt szeretném megragasztani, a belső oldalon plusz anyaggal "sínezve", ott nagy felületen tudok ragasztani (persze a felület simára gyalulása után)kérdésem az lenne, h milyen ragasztót használjak hozzá?
pillanatragasztót nyilván nem akarok, még nagy felületen sem, mert rideg, törik, stb.
vmilyen oldószeres ragasztó kellene, ami kicsit meg egybe is olvasztja az anyagot (a sínnel amit belülről ráteszek)de már az is segítség, ha megmondjátok milyen műanyagból készülhetett ez a ház, mert akkor ahhoz keresek specifikus ragasztót.
elég jó házról van szó, ezért szép, tartós javítást akarok csinálni.
tanácsokat előre is köszi
-
creation
senior tag
Rég nem hallattam magamról... Íme hát a gányolt házi szabályozható tápom...
Minden kézügyességemet igénybe vette ez a silány kinézetű doboz, de akkor is büszke vagyok rá
Alapja egy FSP 400W-os táp.
A gyári madzagokat nem bontottam meg, 24pin és molex csatlakozókat használtam a megfelelő ágak eléréséhez.
Az előlapi panel egy része gyári, egy része nyomtatott.Ami van benne:
Feszültség mérő: [link]
Feszültség és áramerősség mérő: [link]
Némi LED szalag, 2db 12cm-es ventilátor a tápén kívül
Kb ennyi.
Minden modul külön lekapcsolható. Az előlapon a 3 DC-DC kimeneten kívül megtalálható a fix 3-5-12V is.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz szabifotos #61302 üzenetére
& (#61303) pepejoe
Köszönöm a segítséget!
-
dewil666
őstag
válasz Satyricon #61304 üzenetére
Szia!
Nem biztos hogy 10-15-ből kijön egy festékszóró ami jó is! Én biztos közepes méretű dekor pisztolyal csinálnám (kb 1-1.5 dl a tartálya).
Elsőnek telibe kell fújni kék páccal majd a feketével, kialakítva az átmenetet.
Autóra való víztiszta lakkot használnék de ugye az sem túl olcsó.
Pácról nincs infóm.[ Szerkesztve ]
KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Lehet már kérdeztem, de ha nem, akkor most megteszem:
Van itthon három dobszerkóm, ebből kettőt rendbe akarok tenni: Le akarom róluk szedni a gyári fóliát, majd kék és fekete páccal ilyet szeretnék elérni(hossuú évek után el tudtam végre dönteni, milyen színűek legyenek )
A fa felületkezelésben jártas topic lakókhoz lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban:
Pl:
- Milyen márkájú kék és fekete pácot vegyek, ami szépen kiadja a fa erezetét? Illetve víz, vagy szesz alapú pác legyen?
- milyen márkájú magasfényű lakkot vegyek, ami elég kemény ahhoz, hogy ne sérüljön, ha netán hozzáütődne valami?
- Milyen hígítót vegyek hozzá? Egyáltalán kell majd hígítani?
- Milyen szórópisztolyt vegyek, ami nem túl drága, de mégis szépen lehet vele dolgozni?Csupán csak ennyi kérdésem lenne
A pácot is szórópisztollyal akarom felvinni, mert nem akarok szopni a szivacsos megoldással, ugyanis nincs benne rutinom, nem akarom elcseszni.
Festékszórásban van rutinom, ráadásul csinálni fogok a dobtesteknek egy forgó kerek asztalt, aminek segítségével egyenletesen tudom majd eloszlatni rajtuk a pácot és lakkot.
Rászánt összeg: Minden kellékkel együtt jó lenne 10-15.000 forintból kihozni
[ Szerkesztve ]
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
szabifotos
senior tag
válasz st6969 #61300 üzenetére
Működne Li akkukkal, sőt még kicsit erősebb is lenne. Az eredeti töltőt nem tudod használni, de egy DC csatlakozón keresztül, egy külső 24V táppal tudod tölteni az akksikat. CC/CV konvertert kell bele tenned és védelmet.
[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Tőzsde és gazdaság
- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- Nintendo 3DS és DS topic
- SONY LCD és LED TV-k
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hisense LCD és LED TV-k
- Politika
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest