-
GAMEPOD.hu
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Perijon
tag
válasz benfolds #167512 üzenetére
Ha nem látod, hogy mit lehet nyerni egy resistance band megfelelő használatával, akkor előbb tájékozódj a témában, és aztán tegyél kijelentést. Ez persze minden területre igaz. A jelenlegi tájékozódásra egyébként kiválóan alkalmasak a myckey és a Madwe fórumtársak által adott információk. Illetve ahogy James Grage mondja: if you say bands are easy, you are crazy.
-
Perijon
tag
válasz aelod #166187 üzenetére
Hogy célszerű-e, az egy másik dolog. A 21. században szerintem nem is érdemes kijelenti, hogy "kelleni nem kell de célszerű", hiszen ez azt előfeltételezi, hogy csak egy cél létezik vagy több, de minden idevonatkozó célnak ez a közös nevezője. Ha azt szeretnéd sugalmazni, hogy a mindenevő táplálkozás lehet csak az ideális egy kiegyensúlyozott és egészségtudatos táplálkozáshoz, akkor azt pedig meg lehet cáfolni. Ezt pedig megannyi orvos és tudományos kutatás, valamint számos hétköznapi ember tapasztalta erősíti meg.
Nem kell feltétlen közös nevezőre jutni ebben a kérdésében, és úgy látom, nem is fogunk. Egyébként mindenképpen érdekes belegondolni, hogy az ember sok ezer éve fogyaszt állati és nem állati forrásból származó tápanyagokat. Viszont ehhez képest elenyészően kevés ideje van meg az érdeklődés, hozzáállás, lehetőség és eleve maga a táplálkozástudomány ahhoz, hogy a növényalapú táplálkozásról tudatosan vizsgálódhassunk. Az a véleményem, hogy már csak emiatt sem szabad elhamarkodottan ítélkezni.
-
Perijon
tag
válasz aelod #166173 üzenetére
Igen, ugyanaz, de meg vagyok győződve arról is, hogy nem szabad szélsőséggel válaszolni egy másik szélsőséges hozzáállásra. Ezért is írtam, hogy teljesen rendben van, ha valaki állati forrásból származó tápanyagot fogyaszt, de kelleni akkor sem kell.
Az több szempontból is egy szerencsés tény, hogy az ember mindenevő. Viszont ez nem jelenti azt hogy feltétlen kell is mindenféle forrásból táplálkozni. Természetesen – többek között – ezt az élethelyzet és az egyéni célok is befolyásolják. Továbbá egyetértek Madwe idevágó gondolataival annak kapcsán, amit a #166176 hozzászólásában ír.
-
Perijon
tag
válasz Apollyon #166167 üzenetére
Azért ez a "vega/gyümölcs életmóddal a test csak túlél" dolog nem igazán így működik. Gondolj bele, a mindenevő táplálkozást folytató emberek étkezése között is hatalmas különbségek vannak. Az étkezés alapjától függetlenül oda kell figyelni a céljainknak megfelelő táplálkozásra (vagy legalább a kiegyensúlyozottra). A topik nagy átlaga mindenevő táplálkozást folytat, mégse ugyanolyan ez a táplálkozás, mint a mindenevő "átlagmagyarnak".
Attól, hogy valaki növényi alapú táplálkozást folytat, még teljességgel meg tud adni mindent a szervezete számára, ami szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és az egyéb (pl. testépítés) céljaihoz. A B12-vitamint kell csak pótolni, ami egyébként teljesen logikus is (+ olcsó és nem kíván túl nagy odafigyelést).
Ha valaki fogyaszt állati forrásból származó tápanyagokat, az rendben van. De amikor valaki amellett érvel, hogy kell is, ott előbb-utóbb mindig kibukik valami: tájékozatlanság, szubjektív meglátásokon alapuló szelektív tudományosság, közöny, előítélet vagy a "mert csak" hozzáállás.
-
Perijon
tag
válasz Banano #161187 üzenetére
Ez legalább akkora butaság, mint mikor valaki szerint kolbászt és darált pulykát enni az "vegánság extrákkal". Nem tudom, lehet, csak trollkodsz, és igazából te vagy a legnagyobb vegánellenes a topikban.
Vegánság: etikai mozgalom, amelynek tagjai kizárólag növényi alapú táplálkozást folytatnak.
A növényi alapú táplálkozás (plant-based diet) viszont nem szükségszerűen jár az állati forrásból származó ételek elhagyásával. Ahogy a nevében is benne van, a növényi alapú táplálkozás az alapja az étkezési rutinnak. Pl: 80-20 arányban növényi alapú étkezés
Természetesen, ha valaki plant-based diet-et folytat, azt csinálhatja 100%-ban is, szíve joga. Viszont ez sem fekete-fehér dolog, nem kell valakinek vegánnak lennie attól, hogy 100%-ban növényi alapú étrendet alkalmaz. Ha nem találkoznak az elvek, nem tartozik az etikai mozgalomhoz (pl.: táplálkozástudományi érdeklődés végett éli így az életet), akkor az illető nem vegán.
Viszont, amit te csinálsz, az se nem vegán, se nem növényi alapú étrend. Meg amúgy is, akit egy kicsit is érdekel a táplálkozástudomány, az tudja, hogy a sárgaborsó, lencse, bab, stb. több fehérjét tartalmaznak, mint a csirkemell. Semmi meglepő nincsen ebben.
Tanulság: Ne járasd le magad mások pedig vegyék le a szemellenzőt, és attól, hogy valamit nem kedvelnek/ismernek, ne állítsanak butaságot a "szakmaiság" jegyében.
-
Perijon
tag
válasz benfolds #161071 üzenetére
Ez a turmixgép tökéletesen megfelel a célra, egy kisebb edényt is adnak hozzá.
A chiamagot pedig valóban nem kell ledarálni/megtörni, stb. Azonban, nagyon is érdemes, mert így eljárva kimutathatóan nagyobb mértékben, 20-30%-kal jobban hasznosulnak a chiamagban található zsírsavak. Ahogy te is írtad, nem megy át csak úgy az emberen.
-
Perijon
tag
válasz Apollyon #160252 üzenetére
Az aláírásodban lévő második pontot érdemes lenne megfogadnod. Részben a harmadik pont miatt, csak neked nem hatalmad van, hanem sportember lévén -legalábbis, haladóként- befolyásod van másokra, akik érdekeltek a táplálkozástudománnyal kapcsolatban.
Többekre is jellemző a topikban, hogy kettős mércét alkalmazva, csak azt a kutatást, eredményt fogadják el, amelyik szimpatikus. Ez nem baj alapvetően, csak ne terjesszenek másnak valótlant. Pl, ha valaki olvassa a bejegyzésed, és nem járatos a területen, akár még el is hiheti azt, amit éppen írtál a húsról és a szójáról.
Tudom, ez most éppen nem tetsző írás, hiába a WHO-tól van, de éppen arról van szó, hogy a vörös hús és, kifejezetten a feldogozott vörös hús rákkeltő.
https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/Monographs-QA_Vol114.pdf
Nem szeretnék megint egy tengernyi linket írni, nyugodtan lehet keresni az alábbi kulcsszavakkal: USDA, WHO, Harvard, stb. A nem vörös hús kapcsán is.
A szója pedig alapvetően nem rákkeltő, de a többszörösen feldolgozott változatai igen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1480510/
Számos dietetikus, orvos, és táplálkozásszakértő is megerősíti ezeket (ha már hiányoltad őket). A teljesség igénye nélkül:
Dr. Michael Greger
Dr. Michael Klaper
Dr. Milton MillsEszem ágában sincs meggyőzni téged a fentebbiekről. Nehéz lenne, mert számosan állnak táplálkozástudományhoz úgy, ahogy az nekik tetszik. "Mert csak az a hiteles". Fájó is lenne elfogadni sokaknak, ha nem az "átlag gyúrós" hozzáállással fogyasztanák a húst.
Ez a hozzászólás annak szól, aki szélesebb látókörrel szeretne rendelkezni a témában. Mert ez is hozzátartozik. -
Perijon
tag
válasz aelod #160187 üzenetére
Érdekes kijelentések, amelyekről lehet és -szerintem- érdemes is beszélgetést folytatni.
Persze, én teljes mértékben tiszteletben tartom a véleményedet. Nem a vita miatt írtam a hozzászólást. Ha valakinek felkelti a téma az érdeklődését, és gazdagabb lesz az által, hogy informálódik a területen, akkor már megérte kilépni a read-only üzemmódból.
-
Perijon
tag
válasz aelod #160136 üzenetére
Érdekes ez a szójával kapcsolatos félelem. Mindenki tart tőle, de csak ilyen bro science alapon. Valljuk be, annak a bizonyos embernek, aki érdeklődött tőled, számos más dologtól is lehetett hormonproblémája.
Engem kifejezetten érdekelt ez a téma, ezért utánajártam még régebben. Erősen módosul az összkép, ha az ember tudományos kutatásokat néz meg. A teljesség igénye nélkül:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2013.770648#.Ulb9HSQ6gpw
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2164/jandrol.107.003392
https://www.nature.com/articles/1602473
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20378106
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22066824
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1480510/
https://examine.com/nutrition/is-soy-good-or-bad/Ha valaki nem szeret olvasgatni (de azért tud angolul):
https://www.youtube.com/watch?v=w3Wt7mhJRwQÉn magam közel 1 éve minden nap fogyasztok szója terméket. Nem a durván feldolgozottakat, hanem pl: szója fehérje, szójatej, tofu, stb. Naturál, hobbi szintű edzés mellett, étkezésre odafigyelve a következő a tapasztalat: 30 évesen a libidó kiváló, az edzés jól megy, látható és érezhető a fejlődés.
Ha valaki hajlandó túltenni magát a topikban könnyen fellelhető vegán-ellenességen, akkor Brian Truner videója is érdekes tartalom lehet:
Eating Over A Pound of Soy Everyday For A Month | BLOOD TEST RESULTS
Nem probléma, ha valaki továbbra sem fog szóját fogyasztani egy mítosz miatt vagy bármi más miatt. Szíve joga. Csak ne terjesszünk valamiről butaságot, csak mert nem szimpatikus/nem ismerjük.
A videók alatti kommenteket is érdemes olvasgatni.
-
-
Perijon
tag
Mi a vélemény az ilyen guggoló gépről?
Esetleg van vele tapasztalat? Mindig sorban állás van a guggoló keretnél, de ezt a gépet senki sem használja.
-
Perijon
tag
válasz MATEO6600 #156655 üzenetére
Nekem is hasonló problémám volt 2 évvel ezelőtt, csak nem a bal, hanem a jobb oldalon. Sokáig nem tudtam, mi lehet a gond, de végül rájöttem: lehúzás széles fogással.
Kifejezetten ügyeltem a szabályosságra, és a megfelelő súlyra, de csak akkor múlt el, miután hanyagoltam a gyakorlatot. Azóta nem jött elő, más gyakorlatnál se.
-
Perijon
tag
Diéta alatt mennyivel érdemes csökkenteni a súlyokat?
Korábbi diéta során ugyanannyi súllyal edzettem, mint alapvetően. Egy idő után már csak több időráfordítással sikerült szabályosan megcsinálni a gyakorlatokat. De amit éreztem, hogy fájnak az ízületek. A diéta sikeres volt, stb, de az edzés részét is szeretném legalább annyira okosan csinálni, mint az edzést.
Esetleg a tápanyag bevitellel arányosan érdemes csökkenteni a súlyokat? Ha jól gondolom, ilyen időszak alatt az a fontos, hogy az izomcsoportok megkapják a kellő stimulációt, hogy a lehető legkevesebb izomtömeg csökkenjen a diéta végére.
-
Perijon
tag
válasz MATEO6600 #145032 üzenetére
Én heti szinten 40 körüli tojást eszem meg, immáron kb. 1 éve. Semmilyen káros hatást nem észrevételeztem ez idő alatt. Az elfogyasztott sárgája annak függvényében változik, hogy diétázom-e. Illetve, rendszeresen edzem és alapvetően tisztán étkezem.
Nem azt mondom, hogy ez különösebben helyes vagy helytelen volna, szimplán csak saját tapasztalat.
-
Perijon
tag
-
Perijon
tag
A szőlőmaglisztről mi a vélemény? Annyi jót olvastam róla, hogy raknék belőle 4-5 g-t az edzés utáni turmixba. Kb 7 kalóriával dobná meg, tehát nem tétel.
Viszont leginkább olyanokat lehet találni a neten, ami vagy 130+ vagy 300+ kalóra/100g. Eljárás, meg minden ugyanaz, csak a tápérték a különbség. De feltételezem nem csak kalóriában lehet differencia. Akkor most melyiket?
-
Perijon
tag
Halihó!
Kreatinos kérdés.
Eléggé megosztó a téma. A topikban is sok mindent olvastam, meg külföldi tanulmányokból is jópár dologra lehet alapozni. Én használom, és a tapasztalatok a következők:
2 éve szinte minden reggel 10g kreatint fogyasztok. Hogy dobott-e a dolgokon? Hát, nem tudom. Amikor elkezdtem szedni, akkor változott az edzésfilozófiám és maga a táplálkozási rutinom is. Így mindez sokat dobott a dolgokon, de az, hogy a kreatin milyen szerepet játszik, abban a mai napig nem vagyok teljesen biztos. Az edzés jól megy, erre nem panaszkodom.
Na, de akkor miért írok egyáltalán? A kérdésem a következő: Lehetne jobban használni a kreatint vagy egyáltalán használjam-e?
Nyilván akkor derülne ki az utóbbi, ha elhagynám a dolgot, és úgy rövid úton tapasztalnék valamit (ami lehetne az is, hogy semmi változást nem tapasztalok).
Ellenben olvastam arról is, hogy edzés utáni turmixba lenne tán a leghasznosabb. Esetleg érdemesebb lenne ezt kipróbálni? Tehát csak is edzés utáni turmixba 10g.
Hmm..lényegében itt egészen jól megválaszoltam magamnak a dolgokat. De kíváncsi vagyok a nálam hozzáértőbbek véleményére is.
-
Perijon
tag
Halihó!
A három multi-vitamin közül melyiket raknátok az első helyre az összetétel alapján?
Mega Daily One Plus
One-A-Day
vagy
Vitality Complex multivitamin - Gym BeamÉveken át a Mega Daily One-t szedtem. Viszont most egy rövidebb kihagyás után újra vennék, és nem vagyok biztos abban, melyik is a legjobb választás. Napi 1 kapszulára nézve.
[ Szerkesztve ]
-
Perijon
tag
Halihó!
Újbudán melyik edzőterem az ajánlott, ami nincsen horror áron?
-
Perijon
tag
Hello!
Most egész jó akcióban van ez a bizonyos PurePro - Iso PRO, és a makrói sem rosszak. Általában GymBeam-et veszek, de ez most jobban megérné. Valakinek van vele tapasztalata? Tudom, hogy a nem "Pro" termék egyeseknek gyomorproblémákat okozott.
Előre is köszi.
-
Perijon
tag
Halihó!
Fogynak a fehérje készletek. Általában myprotein-től rendelek, de az utóbbi időben felment az ár. Az enproteinem-től annyira nem akaródzik, meg ott a szállítási költség (10 kg-t rendelnék).
Mi a vélemény a wheyprotein-ről? Nem sok infó hangzott el itt az oldalról/termékekről korábban. A legfelső szimpatikusnak tűnik.
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Diéta alatt, edzés előtt melyik L-Carnitine-t javasoljátok(már ha javasoljátok)? Esetleg van most ár/érték arányban jó vétel?
-
Perijon
tag
válasz wertigo1984 #122682 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az ajánlásokat.
Lehet igazság a "maflásban" vagy abban, hogy valamit szétzúzunk a fejünkön. Persze, csak ha abban a vonatkozásban nézzük, hogy igazából nem is kell edzés előtti.
Én támogatom azt a gondolatot, hogy ne edzünk olyan súllyal, amit saját magunk nem tudunk pozícióba helyezni. Azaz megkérünk valakit, segítsen a kezünkbe adni. Persze, ennek lehet vitaalapja, semmi gond.
Hasonló a helyzet az edzés előttivel is. Ha pörgetés kell ahhoz, hogy azokkal a súlyokkal eddzen valaki, amikkel, akkor nem biztos, hogy alapvetően készen áll rá az ember teste. Jó, jó, persze közrejátszanak a körülmények, munka, család, lelki dolgok. Nem rossz dolog ez, pl a koffein. De mindenesetre egy újabb aspektussal gazdagodtunk.
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Több éve edzek már, de még egyszer sem próbáltam ki "edzés előttit". Ami ennek mégis megfelel, az a kávé+koffein tabletta. Csak is edzés előtt használom ezeket, az életem többi napján sohasem kávézok, stb..
Viszont kezdem úgy érezni, hogy a közepesen erős fekete + 400mg koffeinnek megfelelő két tabletta már nem pörget annyira.
Érdemes lenne valami mást, ésszel kipróbálni, amire nem szokik rá a szervezet?
[ Szerkesztve ]
-
Perijon
tag
válasz -Ben- #122472 üzenetére
Üdv!
Ugyan teniszkönyök esetén még nem próbáltam, de hasonló esetkénél beválik. Lehet érdemes lenne egy próbát tenni: Rheunol krém
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Voltam vérvételen még csütörtökön. A nővérke nagyon szerencsétlen volt. Mondta, milyen jól látszódnak az erek a karomon, mégis keresztül szúrta a vénámat. Azonnal végighasított az égető fájdalom a kisujjamig. Most, ha bizonyos pozíciókban tartom, akkor egyes pontokon fáj a karom és a csuklóm. Minden bizonnyal a vér beszivárgott a szövetek közé, és amíg az nem megy ki, addig ez így lesz. A vizes borogatás elviekben segít ezen, de azért jó lenne minél gyorsabban.
Egy edzés már kimaradt emiatt. Nem szeretném a holnapit is kihagyni. Azon felül, hogy "én érzem", nem tudom, érdemes lenne-e így menni. Vélemény? (tudom, tudom.. max akkor lábnap)
[ Szerkesztve ]
-
Perijon
tag
Esetleg erre valaki?
"Szevasztok, srácok!
Már fél éve minden nap megy a reggelibe 10g kreatin, edzésnapokon a turmixba is. Ennyi idő után érdemes lenne szünetet tartani? Tartok én is az erőcsökkenéstől és a visszaeséstől. Minden más rendben van."Azért teszem fel ilyen rövid időn belül a kérdését, mert még érdeklődnék a tapasztaltabbaktól. Zola fórumtárs mintájára én is a 4x500mg C-vitamin elosztás próbálnám ki. Mivel mérjem ki vajon akár az 1g-t? Nincsen annyira pontos mérlegem, ami erre képes lenne. Ha nincs más, akkor marad a kapszulás változat, de az meg drágább is emiatt.
-
Perijon
tag
Szevasztok, srácok!
Már fél éve minden nap megy a reggelibe 10g kreatin, edzésnapokon a turmixba is. Ennyi idő után érdemes lenne szünetet tartani? Tartok én is az erőcsökkenéstől és a visszaeséstől. Minden más rendben van.
-
Perijon
tag
válasz Shingen #114278 üzenetére
Minden tisztelettel, de ha ismét elolvasod a kérdésemre adott válaszodat, akkor rájöhetsz: abszolút haszontalan volt. Semmilyen érdemleges tartalommal nem rendelkezett. Azt az érzetet kelti bárkiben, mintha csak azért szóltál volna, hogy rád figyeljenek/hozzászólást gyűjtsél.
És a mostani válaszodat illetően szintén hasonló a helyzet. Ahogy az első hozzászólásom nem arról szólt, hogy milyen táplálékkiegészítőtől izmosodik meg bárki, úgy a másodikban sem utaltam olyanra, hogy megakarok-e izmosodni vagy sem.
A táplálkozás kapcsán pedig szintén nem tudhatod, miként csinálom a dolgokat. De azért megsúgom: rendben van.
Tessék jobban odafigyelni a szövegértésre. Ha még pluszba elhagyod a nyers stílusodat, akkor már jó lesz a dolog.
Továbbiakban nem kívánom folytatni ezt a témát, de azért itt hagyom ezt az üzenetet, hogy tanulj belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Perijon
tag
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Nutriversum-on most eléggé jó árban van néhány dolog. A glutamin, a kreatin, és a C-vitamin csipkebogyóval.
Mit gondoltok, érdemes lenne ezeket megvenni vagy gyanúsak? "Csak úgy" kipróbálni meg nem akarom, nem költök zsákbamacskára.
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Tippeket szeretnék kérni, Ti mit esztek vacsorára? Én már nagyon unom a brokkoli/karfiol + csirke/pulyka kombókat.
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Eddig Builder Pak vitamincsomagot használtam. Szeretnék olcsóbb megoldásra váltani. Ezek után mi az, ami ár/érték arányban a legjobb? Tudom nem lehet helyettesíteni egy Mega Daily One-nal, de ha az a legjobb alternatíva, akkor az lesz.
Előre is köszi!
-
Perijon
tag
Szevasztok!
A Full Force-os BCAA van a legjobb árban a BCAA-k közül. Diéta esetén is érdemes használni, ha adagonként kb 3g cukor van benne?
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Hosszas tömegelés után eljött a fölösleg lediétázásának ideje. Egy dologban vagyok bizonytalan, hogy az edzés utáni turmix miben változzon? A két adag tejsavó fehérje és 5g kreatin mellől teljesen elvegyem a zablisztet vagy maradjon egy kevés?
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Arra gondoltam, hogy kipróbálom én is a kreatint. Edzés előtt és után 5-5 gramm. Melyik monohidrátot ajánlatos megvenni? A Nutriversum-féle a legjobb árú (gondolom azért is, mert ízesítetlen), azt érdemes?
[ Szerkesztve ]
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Tömegeléshez melyik ajánlott inkább, a most akciós, 6 kg-os Jumbo Hardcore! vagy a fehérje + zabliszt kombó? Úgy olvastam, hogy az utóbbi már bevált Alpachnio és Zola fórumtársnak is.
-
Perijon
tag
Köszönöm a válaszokat az előző üzenetemmel kapcsolatban.
Amióta edzek, szépen fejlődik minden izomcsoport, de a bicepsszel elégedetlen vagyok, nem fejlődik úgy. Azért vagyok bizonytalan, mert így is 3 féle gyakorlatot csinálok rá, szabályosan, lehető legnagyobb súllyal. Az edzéseket követő napon mindig érzek kellemes izomlázat a megedzett izomcsoportnál, de a bicepsznél nem, holott keményen elfáradok közben. Még jobban meg kéne dolgoztatni?
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Több hónap edzés után volt 1 hét kihagyásom. Ilyen rövid idő után is illik visszavenni a súlyokat egy kicsit vagy mehet onnan, ahonnan szüneteltettem?
-
Perijon
tag
[ Szerkesztve ]
-
Perijon
tag
Szevasztok!
Egy ideje járok edzeni, de csak úgy tudom megoldani, hogy heti 2 nap. Így egy edzésen 3 gyakorlatot végzek. Tudom, az lenne a jó, ha heti 3 nap lenne.
Így is lehet érdemben fejlődni? Esetleg van valamilyen hasznos tanács erre a helyzetre? Igyekezzek úgy kombinálni, hogy mind a két edzésen legyen nagy és kis izomcsoport megedzve? Pl, ne legyen a mell és a hát együtt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!