Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Yogibear974 #4597 üzenetére
Erről a progiról dobj képet: SSDOK
(0-ról induló, növekvő MWI nincs)[ Szerkesztve ]
-
Yogibear974
senior tag
Szevasztok, topiklakók!
Szerintetek mennyire problémás, ha W7-nél az op. rendsz. trim. támogatva, de letiltva van.
A trim parancsot elküldi az ssd-nek, vagyis értéke 0, de mégsem aktív sentinel szerint.Régi az alaplap, még achi mód sincs, csak ide.
Gondoltam használom még még nem pakolom össze az új gépet. (elvégre van rá 5 év gari 840 256 PRO:-)
Lehet ahhoz köze, hogy a Wear Leveling cc. 10 nap után már 1-re ugrott?
Vagyis nem egyenletesen használja a cellákat?
Csak 186 GB összes írt adat van.Vagy ne aggódjak, használjam nyugodtan még a régi konfiggal.
Kép
-
Sonja
nagyúr
-
Ice&Lime
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #4593 üzenetére
köszi a tartalmas kiigazítást!
-
válasz
Ice&Lime #4575 üzenetére
Nyilván nem Samsung 840-esed van, ami kb 1TB írt adat után csökkenti az MWI értékét egyel (ez nem egységes dolog, gyártónként/vezérlőnként eltér az MWI kezelése és a megnevezése is)
Pl 4TB írt adat után egy Samsung 840-en az MWI kb 96-ra csökken, míg ugyanennyi írt adat mellett egy Samsung 470 vagy pl egy Vertex 3 marad 100-n.djyuri #4580
A Revo-n akkor sem lesz TRIM, a Marvell driver miatt (de mint írtam, az annyira nem is fontos), viszont az Agility3-n lehet, ha megfelelő AHCI drivert használsz.MrCsiT és keke69
Nektek is szól, amit jakos73-nak írtam plusz annyi, hogy az MWI értékét (ami egy érték mindösszesen a SMART adatokból) nem keverendő a kondíció fogalmával. Pl egy 80-as MWI érték mellett is lehet 100% a kondíció, de 80% kondíció mellett biztosan nem 100 az MWI.
A kondíció meghatározása több SMART adat elemzésén/összevetésén alapul, pl mennyi hibás szektor lett áthelyezve a tartalék tárterületre. (nyilván ha folyamatosan kell áthelyezni/kivonni a forgalomból hibás/elöregedett szektorokat, akkor a kondíció is folyamatosan csökkeni fog) -
keke69
őstag
[ Módosította: radi8tor ]
-
djyuri
őstag
körbepisilem magam....elfogadta az ahci....de nem így
Kékhalálba zuhant a gép a bios flash közben,mert közbe skype-oltam haverrel és a hangkártyám kiakadt..és olyan 705-nál tarthatott,amikor kiütötte magát a gép és egy pillanatra láttam a kék képernyőt..a bioszba magától kiment a gép (ilyet régi p3-as gépeken láttam,amikor irq ütközés volt)
Mindenesetre beállítottam és felállt a win.Trim most sincs,de már ahci-ben van a gép.
-
djyuri
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #4571 üzenetére
semmi..sikerült a downgrade....de nem hiszem,hogy lesz értelme,mert pont emiatt frissítettem,mert se hardveresen,se szoftveresen nem látta a gép a revot...de hátha csak szarul volt fent az enyém...
restart...
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
nincs valami tuti hely ahol olcsóbban lehet ssd-ket venni?(újonnan)
(#4574) Fire/SOUL/CD: én már majdnem 3TB-nál járok és a teljesítmény még mindig 100% a hd sentinel szerint.
[ Szerkesztve ]
-
-
diegho
nagyúr
Az normális, ha a Samsung 840 120GB-os SSD-n 1 TB írás után a teljesítmény 98%-ra csökkent sentinel szerint?
-
Nixon18
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #4562 üzenetére
Nincs szükség rá
Megszűnt a távsegítség, előttem van a gép és nincs is AHCI-n a SATA-vezérlő, hanem RAID-en...
Volt valami cikk, erről a vezérlőmód-váltásról, igaz? Azt be tudja valki linkelni? (az összefoglalóban nincs benne, ha jól láttam) -
Az Asus Maximus IV Extreme deszka is hasonlóan bimbiacél, mint a Crosshair, ott is gond volt régebben a BIOS-al, de a 2002 verziójú BIOS mellett biztosan kifogástalanul megy a Revo.
A Te alaplapodhoz is létezik a 2002-es BIOS, ha downgrade-led, akkor a 2002-re.anderledani
Vagy megadsz OP-t vagy a formázott kapacitás 10%-t mindig üresen hagyod. (nem írod sose tele a meghajtót) -
anderledani
őstag
válasz
anderledani #4559 üzenetére
valaki?
-
djyuri
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #4568 üzenetére
Még annál is több gond van ezzel az alaplappal.... de azt fel se sorolnám,mert reggelre átszúrnám álmomba egy csavarhúzóval...ez tényleg egy CSAK tuning alaplap...
A béta biosz azért van fent,mert a simával ennyire se sikerült a dolog. Az angol asus fórumon adtak mindenféle bioszt,hogy próbáljam ki...a gyárival semmi semmi se látszik a revoból...ezzel a moddingolt (eredetileg extrém túlfeszültségre alkalmazható) bios-sal IDE módban látszik.
A trim engem csak a revo drive-on érdekel....az agility-n nem...mert nem az a fővinyó...
Elküldtem a hibajelentést....viszont mennem kell aludni...4-kor kelés
köszönöm előre is!
üdv
[ Szerkesztve ]
-
Sajnos itt több gond is látszik, plusz még amit írsz...
A SATA portok (gondolom az AMD sata portok egyikén van az Agility 3) üzemmódjának nem lehetne köze a PCIE porthoz. Ahogy nézem béta BIOS is van a deszkán...Mindenképp küldj egy hibajelentést az SSDOK-ból, Thx!
"egyébként az agility-n megy a trim"
Persze, hogy megy, nem is írtam az ellenkezőjét.[ Szerkesztve ]
-
djyuri
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #4566 üzenetére
Ha AHCi-re állítom a biosz (vagy raidre),akkor nincs revo drive...inaktív lesz...se boot,de telepítési lehetőség...megszűnik létezni. Csak IDE módban használható boot-nak.
AHCI-ben meg windows alól betöltődött "d meghajtónak"....ezer variációt kipróbáltam.ok...ott elfelejtettem átállítani..itt a friss
De ha azt mondod,hogy a revo drive-nak nem számít,hogy aktív-e a trim vagy sem,akkor megnyugodtam és tökéletes ez így...
-
Konkrétan nem tudom mire vagy kíváncsi, így leírom, amit látok
1. Van egy Agility 3 és egy Revodrive 3 SSD-d, ez utóbbi a rendszermeghajtó éppen
2. Az Agility 3 SATA IDE módba állított SATA porton megy (miért nem AHCI-ben, ha már egyszer a deszka támogatja?), az OS alap IDE drivere van használatban, megy a TRIM
3. A Revodrive 3 (PCIE x4) csak a Marvell driverrel megy, ami nem támogatja a TRIM-et (belső architektúrának köszönhetően ez nem akkora gond a revo 3 esetén)UI: Az SSDOK-ban is kijelölhetted volna a Revo-t, az SSDOK-nak is azt kell kijeleznie, hogy nem megy a TRIM azzal a pl Marvell 106x-es driverrel...
[ Szerkesztve ]
-
djyuri
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #4562 üzenetére
-
Macka
veterán
Sziasztok!
Adott egy OCZ Vertex 3, amin a rendszer van. Játszok, vagy éppen csak idle a gép, kifagy a rendszer, csak resetelni tudok. Reset után azonban HIÁNYZÓ BOOTMGR hibával nem tölt be. Reset megint, belépek Biosba, ami nem látja az ssd-t. Gép kikapcs, sata kábel, vagy tápkábel lehúz, majd visszadug. Gép indításkor már megint lâtja az ssd-t, és a win is betölt. Van, hogy hetekig nem jön elö, de tegnap 2x is csinálta.
Próbáltam új sata kábelt, másik tápkábelt, de mèg mindig nem jó.
Szerintetek? -
válasz
Nixon18 #4561 üzenetére
Dobj 2 képet. Az egyiket a HDS-ről (áttekintés fül és látszódjon a szöveges értékelés egésze is), a másikat meg az SSDOK-ról.
Több ellentmondásnak tűnő dolog van a korábbi hozzászólásaidban, (ezért kérném a 2 képet, mert azon látni fogom, mi a helyzet), mert ha a HDS 80%-t ír ki a kondícióra, azt általában akkor teszi, ha a TRIM OS részről támogatva van, de inaktív. Inaktív akkor szokott lenni, ha pl az AHCI driver nem továbbítja a TRIM parancsot, viszont ez esetben meg nem fordulhat elő
1. hogy az SSDOK szerint minden OK a TRIM-el
2. hogy az OS alap AHCI driver-t használnádUI: A Samsung 830 mSATA támogatja a TRIM-t és semmilyen FW gondról nincs tudomásom, ami a TRIM működésével/nem működésével lenne kapcsolatos
[ Szerkesztve ]
-
Nixon18
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #4560 üzenetére
És akkor mi lehet a probléma szerinted?
Vagy nem is lényeges? -
-
anderledani
őstag
Az Over Provisioninget bekapcsoljam a Samsung Magicianban, a Samsung 840 250Gb-omon?
-
embe
nagyúr
Hali!
Most a gyerek unszolására, és persze csak nekimegvettem a Battlefield3 Premium kiadást. Kérdésem az lenne, hogy ajánlott-e az SSD-re telepítése, nem ír-e sok adatot. Feltehetően lesz játék óra benne rendesen.
Vagy telepítsem hhd-re inkább?
Köszi a választ előre is! -
dunc
nagyúr
Jó reggelt win 7 alatt kiírja a lemeztöredezettség mentesítő,hogy xy % ba töredezett az ssd ,de ha jól tudom ,nem kell (nem szabad "ráengedni" a defragot ! ) Tehát mi a teendő ?
-
vlevi
nagyúr
"Akkor az NCQ hiányának a számlájára irható a hiányzó MB/s"
Igen annak. NCQ nélkül egyszerre csak 1 utasítás kiküldése utána fogadása, feldolgozása történik meg. NCQ-val párhuzamosan több is. De még így is százszor gyorsabb (4k részben mindeképp), mint egy Samu Ecogreen HDDIsmerősöm Atomos netbookba rakott SSD-t, szárnyra kapott tőle a gép. Főleg azért, mert abban memória sincs olyan túl sok, és a swappelés is átkerült a lassú (ráadásul tetézve mindent a leglassabb notebook HDD-ről ) SSD-re.
-
anderledani
őstag
Over Provisioninget akkor bekapcsoljam?
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor az NCQ hiányának a számlájára irható a hiányzó MB/s. Meg ugye nehéz a gyári szintetikus értéket reprodukálni. Azonos vezérlő/driver OS, stb kellene hozzá. Ki tudja ők mivel mértek érted...
De a lényeg, hogy megnyugodhatsz, a hétköznapokban házi használat esetén úgy sem vennéd észre ha ott lenne az a hiányzó pár MB/sec.
Gondolom OS-nek van az SSD, ott meg úgy is a kis file méretekkel végzett műveleti sebessége dominál.mod:
Na de hogy vígasztaljon, nem mindenben nyom le az én V300-am (ICH10R vezérlő és default W7 driver, AHCI mód):
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
-
sss
őstag
Hali,
Futtattam egy CrystalDiskMarkot a v300-asomon. Sata2-es lap, ahci nincs, trim az van. Frissem telepített w7, semmi drivert nem raktam fel. Ezek az értékek mennyire okésak?
Sata2 300MB/sec-et tud max, reméltem, hogy az meglesz. Vagy ahhoz ahci is kellene? -
Nixon18
senior tag
Hello!
Vettünk egy új ultrabookot és egy Samsung PM830 mSata SSD van benne, aminek a teljesítménye a HDS szerint 80%. Ez normális 10 óra üzemidőnél és 200 GB írt adatnál? Vagy mire véljem? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
anderledani #4534 üzenetére
A gyári értéket soha sem fogod elérni ebbe töröődj bele. Esetleg másik driverrel próbálkohatsz.
-
vlevi
nagyúr
válasz
anderledani #4531 üzenetére
Most nincs elottem a magicion de emlekim szerint nincs ott semmi, ami az irasi/olvasasi sebessegre lenne hatassal. Csak a defrag, prefetch, i.yesmik. egyedul talan az irasi cache dolog, ami kicsit szamithat.
-
anderledani
őstag
válasz
anderledani #4531 üzenetére
Valaki?
-
anderledani
őstag
Na megvan az SSD.
Átment rá sikeresen a rendszer.
Pár kérdésem lenne: Az OS Optimization-t a Magician-be mire állítsam? Most maximum capacity-n van mert Maximum performance-n csak 320MB/s volt az olvasási sebesség.
Az Over Provisioning-et bekapcsoljam? Meg a DiskMark-ban az olvasás is kicsit alacsonyabb.
Itt vannak a teszteredmények, ezek megfelelőek? Az IOPS alacsonyabb a megadottnál, ez normális?[ Szerkesztve ]
-
Impressa
őstag
válasz
anderledani #4528 üzenetére
C meghajtón kívül másold át a 100 MB-osat is. Anélkül nem fog működni a rendszer.
-
ba3_2107
tag
válasz
Balázs1986 #4525 üzenetére
Laptoban van az SSD és msata slotban. A HDD az eredeti helyén van.
-
promo
csendes tag
válasz
anderledani #4526 üzenetére
Át, annyi adatot másol át amennyi a c-n van.
-
anderledani
őstag
válasz
anderledani #4522 üzenetére
Erre valaki?
-
promo
csendes tag
Hello.
Az mitől lehet hogy a sasmung 840 -es ssd-nél a random írás-olvasási értékek csökkentek az előszőr mért adatokhoz képest?
-
Impressa
őstag
-
anderledani
őstag
Sziasztok!
Ha 2 partícióm van egy 1 terabyte-os HDD-n, akkor a Samsung Data Migrationnel át tudom másolni csak a C:-t, amin a Windows van?
Előre is köszi a választ.[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
válasz
Impressa #4520 üzenetére
Nekem is elindult rendsen. Pont penteken csinaltuk ugyanezt a cegnel az egyik gepen, raadasul megcsavarva azzal, hogy ket particio volt a hdd-n, raadasul az easusnak meg menet kozben ossze is kellett huzni a particiokat, mert egy 500 as vinyo koltozott egy 240 es ssdre. Persze szabad hely volt, csak a particiok meretet kellett csokkenteni.
Szerintem ott mar az a baj (utolag konnyu okosnak lenni :-( ) hogy mivel ugy volt telepitve a rendszer, hogy a hddrol bootolt, es onnan bootolva toltotte volna az ssdn levo rendszert is, ezert klonozaskor ez is meg,aradt, ezert keresi szerintem a masodik meghajtot is.
Nincs otletem, hogyan kellene helyrerakni.
[ Szerkesztve ]
-
Impressa
őstag
válasz
ba3_2107 #4519 üzenetére
Érdemben nem tudok hozzászólni, csak a tapasztalatomat írnám le. Mikor SSD-re átklónoztam a rendszert a Macrinummal, a HDD-t kivéve nekem simán elindult a rendszer, soha nem hiányolta a vinyót + ráadásul én a azóta sem nyúltam a vinyó MBR partíciójához, és még nem okozott gondot egyszer sem. Ezzel csak azt akartam mondani, nem kell másik meghajtó az SSD mellé, akár benne lehetne az ODD továbbra is.
[ Szerkesztve ]
-
ba3_2107
tag
Klónoztam a MBR-ot és annyira elrontotta az egészet, hogy újra kellett rakni mindent. Viszont amit nem értek, hogy mindenképpen kell egy HDD is az SSD mellé laptoba legalábbis, ugyanis, ha csak simán az SSD-re telepítem a windowst, úgy, hogy nincs bent a HDD, akkor egyszerűen feltelepíti és utána nem indul el többet. Keresi az oprendszert és nincs. Arra gondolok, h a MBR-t mindenképp a HDD-re kell írnia, attól függetlenül, hogy a rendszer az SSD-re van-e telepítve vagy nem. Magyarul, ha most kiszedem a HDD-t nem indul el a rendszer.
-
djyuri
őstag
Sziasztok!
Kölcsön szeretném adni a barátomnak az SSD vinyómat. De nyilván ehhez formáznia kell,hogy tudja használni. Le szeretném ghost-olni a partíciót róla,hogy amikor visszakapom,akkor vissza tudjam állítani.
Korábban már ütköztem olyan hibákba,hogy a norton ghoost nem látja az ssd-t , meg az easeus boot lemeze a vissza állítás közben befagyott.
Mik a mai tapasztalatok,mi a legalkalmasabb erre?köszönöm!
szép napot
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
ba3_2107 #4499 üzenetére
Igen, itt az a baj, hogy telepiteskor benn volt a regi vinyo, es annak a boot sectoraba telepult az uj windows is. Vagyis ne, a bootsectorba, hulye vagyok :-)
Csak abba a bootsecorba jegyezte be magat az uj is.
En klonoznam a regit, pl az easeus todo backuppal. Azthiszem a free versiojaban is van klonozas.
Vagy emlegettek itt korabban a macriumot, az is ingyenes, de azt nem ismerem. -
ZBO
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #4377 üzenetére
Üdv ismét!
Az Acer Aspire 5745G notebookon elvégeztem a BIOS frissítést, és így sem ismeri fel a V+100 SSD-met.
Firmwaret pedig úgy látom csak a sima V100-hoz adtak ki a + oshoz nem. Bekapcsolás után ,,Press F12"-t javasol, de nem történik semmi. A wincsestert visszatéve minden ok. -
Pycee
tag
De van egy kis "bibi". Elvileg az elindulás után, több percig keresnie kellene az eszközöket.... Vagy ilyen gyors volt, vagy a háttérben csinálja, mert semmit nem látok, hogy dolgozna. Még nem kért újraindítást sem.
Meg volna még egy kérdésem. Nálam a BIOSban úgy adta a kiosztást, hogy az a sata csatlakozókat 1-től 4-ig állította ahcira. Most akkor a tároló vinyót ne arra dugjam, hanem az 5-6 valamelyikébe, amit IDE-n hagyott? Vagy annak mindegy?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- World of Tanks - MMO
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ukrajnai háború
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motoros topic
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- További aktív témák...