Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Jaó reggelt!
Esett az éjjel ónos eső? Időkép szerint volt rá némi esély.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz Stylewars_kp #132564 üzenetére
Hál Istennek, mi el se kezdtük.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
Engem személy szerint nem zörget a dolog. Az én családom amúgy sem egy összejáró fajta. Anyámnak már most is messze vagyunk, hogy csak úgy meglátogasson. 250 km, rokkantnyugdíjas, nem bírja az utazást. Azt az évi pár alkalmat meg messzebbről is kibírnám.
Feleségem családjában meg van már a külföldi életnek hagyománya. Eleve élt Németországban a család, bölcsit, ovit ott járták, majd feleségem és az öccse is élt kint az egyetemi évei alatt, az öccse azóta sem költözött haza. A húga azért nem ment ki, mert a gimnáziumi szerelmével azóta is együtt vannak, német tanár és rendezvényszervező a húg, 3 gyereket vállaltak 6 év alatt, a férje informatikus. Építkeztek Budaörsön, a húg képezte magát a gyes alatt, pár éve kezdett el dolgozni, most már teljes állásban, de több nap home office-szal. Volt cégen belül németországi pozíció meghirdetve, megpályázták, nem jött össze. Feleségemnek több kolléganője is kiment élni, férjestül, gyerekestül.
Nem vágyom arra, hogy kiköltözzek, de esne rosszabbul, mint 12 éves kollégistának lenni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132539 üzenetére
Eljött az emancipáció, ha a férfinak is lehet karrierje, akkor a nőnek is. Ha a férfinak nem kell szülnie, akkor a nőnek sem. Ezzel önmagában nincs bajom. De amíg csak a nő képes szülni, addig az a nő dolga, a férfié pedig, hogy támogassa a nőt, az anyát.
Kinyílt az elmúlt pár évtizedben a világ, globalizáció, urbanizáció, média, internet. A mai ember sokkal több információhoz fér hozzá, sokkal több inger éri. Emellett az erkölcsök, elköteleződések is lazábbak lettek. "A házasság is csak egy ddarab papír", ahogy mondani szokták. Nagyon sok párkapcsolat azon fut zátonyra, hogy legalább az egyik félnek abszolút semmi ingere nincs megoldani, ne adj Isten, megelőzni a problémákat. Inkább összepakol, elmegy. És ezen nem változtat se a 3 gyerek, se a közös hitel. Miért? Mert megteheti. Mert más is megtette. Egyszerűen a házasság intézménye ellaposodott, nincs mögötte erő.
Feleségemmel voltunk néhány esküvőn a baráti társaságban, mielőtt egybekeltünk. Zömmel polgári, egy-két templomi esküvő. A polgári esüvőkön nagyjából ugyanazt mondta el az anyakönyvvezető minden párnak, amik szerintem, szerintünk tök alap dolgok és ha valakinek el kell mondani, az nem érett meg a házasságra. Már untuk hallgatni, főleg, hogy volt a baráti társaságban, aki akkorra már a 2. válásán is túlesett. Üres szavak.
Ezért amikor mentünk első ízben az anyakönyvvezetőhöz, azzal nyitottam, hogy nekem a rövid verzió felárat is megér. Főnököm videózott, egy nem egész 7 perces videó készült a bevonulózene felcsendülése és a két igen elhangzásával.Régen 1 keresetből el lehetett tartani egy családot, etetni, ruházni 2-3-4 másikat. Volt értéke a családi pótléknak, többen laktak falun, vidéken, volt egy kis konyhakert, jószág. Anyám is hogy leesett lábról (harmincpár évesen lett leszázalékolva), dönthetett, hogy visszamegy bérszámfejteni a téeszcsébe, vagy marad otthon kettőnket nevelni, csinálni a kertet, stb. Azt a pénzt, amit munkával kereshetett volna akkoriban (helyben, mérlegképes könyvelőként), bőven elköltöttük volna arra, amit nem otthon teremt elő háztartásbeliként.
Ezek a lehetőségek mára jószerével megszűntek. Azokon a lakhelyeken, ahol van lehetőség háztáji gazdálkodásra, nemigen van olyan fizikai munkahely, ahol egy keresetből el lehet tartani egy családot.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
Elment, mert nem látta biztosítottnak az itteni megélhetését, boldogulását.
"Az én házam az én váram." - Mit érdekelne engem, hogy milyen virágot tűz a gomblyukba az ország vezetője, ha biztonságban érzem magam fizikailag, anyagilag, egészségügyileg?
És aki ún politikai okokból ment el, azt pont nem érdekli. Nem azért ment ki Németországba, vagy Angliába, USA-ba, vagy akárhova, mert az ottani politikai környezettel szimpatizál, hanem mert az ottani politika adta környezetben biztosítottnak látja a megélhetését, boldogulását.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
Végső soron de, leginkább anyagi okai vannak. Vannak, akik családalapítás előtt egzisztenciát akarnak építeni. Felsőoktatás, karrier, vagy szakmunka és abban tapasztalat, kapcsolat, addig facsarja ki a testét, amíg szép és fiatal, aztán vállalkozik és mások verejtékéből él.
És vannak, akiknél előbb jön a gyerek, mint az anyagi biztonság, keresik, kutatják az ingyen pénzt, amit egy szociális jóléti állam adni képes, óhajt.Egyik kollégám mondta, sosem fogom azt érezni, hogy "igen, elég pénzem van gyereket vállalni", szóval erre kár várni.
Ha meglenne az az jövőbe mutató anyagi biztonságérzet, hogy láthatna az ember egy 20-40 éves pénzügyi stratégiát, akkor a tudatosabbja (aki végülis fizetni képes a szociális jóléti állam kiadásait) nagyobb hajlandóságot mutatna a gyermekvállalásra. De amikor megtakarításokat söpörnek ki, extra adókkal kezdik el terhelni, mellette röhelyes módon magasabb a bevallott inflációs rátánk, mint egy háború súlytotta országban, akkor úgy nehéz víziókat felállítani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz bul07 #132525 üzenetére
Azért vettek szüleim Szegeden garzonlakást, mert öcsém is oda ment egyetemre, elfértünk egymás mellett és a két albérlet ára vs lakáshitel mérlege is ezt kívánta.
Lehet, más lett volna a helyzet, ha külön városban tanulunk, vagy ha nem csak 1 év korkülönbség van köztünk.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #132523 üzenetére
Sajnos azt látom, hogy felborultak az értékrendek. Az állam érdeke, az állami vezetők érdeke és a nép érdeke csak nagyon kis metszetben találkozik.
Te se nyertél annyit, mint hiszed. Az, hogy a CSOK belengetésével az ingatlanod értéke ugyanannyival emelkedett, az nem a te nyereséged, hanem a többiek vesztesége.
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #132496 üzenetére
Mesélték olyan ismerősök, rokonok, akik külföldiában élnek, dolgoznak, gyarapodnak, szaporodnak.
Van ez is, az is. Egy barátom tavaly nyáron ment ki az említett dán kisvárosba, sertéstelepen melós. Bejelentett munka, betartott munkaidő, de fizikai munka. Az asszony a karon ülő gyerekkel pár hónappal később ment utána. Még nem szokott le a forintról, mindent átvált...
A 200 m2-es, 4 szobás lakást bérlik 200kFt értékben rezsivel együtt a 740kFt értékű fizetéséből. A hármójuk élelmezése 200k Ft-ból megvan. Van szakmája, ez ideiglenes melónak van szánva, de a bónuszrendszer 6 hónapos ciklusokra van osztva, szóval belátható időnként tervezhető fizetésnövekedés jellemzi a helyet. Angolul jól beszél, van egy-két szakmája is, de ez a munka jött szembe ismerősi körből. Mindketten tanulják a dánt ingyen, a lány az angolt is magántanárral.Sógorom kvantumfizikus, egyetemi tanulmányai alatt ment ki. Münchenben csinált egy 4 éves PhD képzést, onnan Barcelonában 2 év posztgraduális képzés, most Bécsben kutat és tanársegéd az egyetemen. Köszöni szépen, nem akar Magyarországon vegetálni. A barátnője török állampolgár, autómérnök, nemrég kezdett el Linz-be ingázni vonattal, önvezető autók szoftverét fejleszti. Sógorom azon vaccillál, hogy hagyja a kutatást és az ipar felé fordul, mert a barátnő a linzi munkahellyel kb révbe ért, a régiót tekintve biztosan. És akkor inkább odaköltöznének. Amúgy Bécsen belül albérletet váltottak, pár háznyira a Hauptbahnhof-hoz költöztek, hogy a lány munkába járása könnyebb legyen. Amúgy a vonaton töltött időt is elszámolják munkaidőnek, amennyiben a laptopon tud dolgozni. És ott azért kicsit jobb a vasúti infrastruktúra, mint nálunk...
Volt osztálytársam 8-10 éve költözött Tamoerébe, programozó, a helyi szilíciumvölgyben fejleszt, tesztel. Kint ment férjhez, hivatásos katona a srác. Össze tudták szedni magukat egy 3 szintes családi házra a kertvárosban, szobáról szobára újítottak fel, a fűtőolajas kályhát lecserélték geotermikus fűtésre, mindketten lecserélték a kocsit pár éves használtra, 1,5 éve összejött a lombik is. A csaj közben elsajátította a finnt középfokra, kellett az itthon megkezdett PhD-hoz egy második idegennyelv.
Aki meztelen seggel megy ki semmi tudással, azelőtt is ugyanúgy ott a lehetőség, hogy képezze magát. Egy lenézett munka mellett is tanulhat szakmát.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #132490 üzenetére
Azért írtam, hogy reálérték.
Az adott országban megkeresett pénz és az adott országban megtakarított pénz aránya kint kedvezőbb arányú, mint idehaza. Nem csak nominálisan több, hanem arányaiban.Itthon ragaszkodunk a saját tulajdonú lakóingatlanhoz, ennek sokféle oka lehet, van. Kint azért nem gond a bérlemény, mert egy-egy tulajdonosi kör kezében sok lakóingatlan van. Nem az a jellemző, hogy azért mondja fel a tulajdonos a bérleti szerződést, mert kell a gyereknek, unokának, stb. Egy bérleti szerződés simán fut 10+ évig, ha neked az felel meg.
Viszont mivel bérlemény, mobilis vagy. Például másik munkahely miatt egy számodra kedvezőbb lokációt választhatsz, akár városon belül, akár tartományokkal arrébb. Nekem ez nem gond 11 albérlet után, de szüleim szemében elképzelhetetlen, hogy ne abban a házban múljanak ki, amit a két kezükkel építettek fel.
Pedig mikor 12 évesen Szegedre kerültem tanulni, majd 3 évvel később öcsém is, koleszban laktunk. Nekünk mindegy lett volna 90-100 km-t Battonyára utazunk-e hétvégénte, vagy Békéscsabára, Kecskemétre... És azért egy gépészmérnök, egy mérlegépes könyvelő nem feltétlenül van arra rászorulva megyeszékhelyen, hogy 80 disznót, 40 tyúkot tartson, 30 libát tömjön, 30 hektárt műveljen és ebbe menjen tönkre...Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz tboy93 #132491 üzenetére
A karácsonyi csomagban volt 3 üveg fancy sör, egy üveg pezsgő, egy doboz Milka szaloncukor, egy csomag filteres teaválogatás, egy karácsonyi illatú (narancsos) illatmécses, egy kis rúd Pick szalámi, meg még valami, amire nem emlékszem.
Motorral mentem a céges partira, azzal hoztam haza. Az üveges sörök egyikének a kupakja nem tartotta meg a rázkódás miatt megnövekedett nyomást... Pár cent folyhatott ki a sisaktartó dobozba. Persze fent a lakásban derült ki, hogy inkább volt az 2,5 deci, mert a 0,33-as üveg alján csak egy ujjnyi sör maradt. A többit felitta a filteres tea, meg a szaloncukor doboza, illatgyertya csomagolása.
Sört, pezsgőt nem iszok, az illatgyertyát másnap dobtam ki, hogy az Asszony is megszimatolta. Fogyózok, párom inzulin rezisztenciával küzd, évek óta nem veszünk saját fogyasztásra szaloncukrot, de nem is kívánom. A szalámi finom, még van belőle.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #132486 üzenetére
A népesség csökkenésének visszaszorítására más stratégiák is lennének. Például az elvándorlás visszaszorítása. De nem az élhetőbb ország felé tekintenek a honatyáink, hanem a röghöz kötésben látják a jövőt.
Erre mondjuk kiválóan alkalmas a "dugj pénzért és adósodj el" propaganda, míg egy mindenféle állami támogatástól mentes egyedülálló fiatal, vagy házaspár összefogja az ingóságainak legjavát egy kombiba és felkerekedik.
Egy kétkezi szakmunkás nyelvismerettel blindre is elindulhat, mert mert kap szakmájában állást, egy diplomásnak kicsit több energiát kell beletennie a munkakeresésbe, de belátható időn belül ő is boldogulni fog.Feleségemmel több ismerősünk is van, akik kimentek az évek alatt, van, aki már az egyetemet is külföldön végezte. Egyről sem tudok, aki huzamosabb időt töltene Magyarországon. Bécs, Salzburg, Tampere, dán kisváros, Linz, Barcelona, Giblaltár és sorolhatnám. Átlag polgári keresetből arányaiban többet sikerül félrerakni, mint idehaza. Azzal sem értek egyet, hogy minden drágább kint, mint itthon (reálértéken). Amikor Münchenben voltam, meglepődtem. A Lidl nettó árai azonosak voltak a magyarországi Lidl-höz. Oké, a szolgáltatások drágábbak, de nem kötelező étteremben enni, vagy két hetente frizurát csináltatni, nekünk például nincs erre igényünk.
Az állam azokat a fiatalokat (30 év alattiakat) támogatja, akik gyereket vállalnak és ez jól is van így. - Azzal nincs bajom, hogy őket támogatja, nem sajnálom tőlük. 34-et betöltöttem, mikor megnősültem, feleségem 9 hónappal idősebb nálam. Mindkettőnkre igaz, hogy ha kb bármelyik korábbi kapcsolatunkból lett volna gyerekünk, akkor most elvált szülők lennénk. Te láttad a szüleiden, milyen az. Annyira előre mutató, támogatandó családmodell?
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132485 üzenetére
Ja, a kerítés az erdősáv külső felén lenne, tehát a telek valós nagysága inkább 3600-5000 m2.
Veteményesre, jószágra nem szánnék időt, energiát, a fűnyírást is megoldaná valami elektromos robotfűnyíró. Nekem valahogy nem szimpatikus ház körüli munkával kipihenni a kenyérkereső munkát. Gyerekkoromban besegítettem, amíg még a szülői házban laktam, de a kertet csinálni kell, ha tetszik, ha nem, akár betegen is, akkor, amikor ideje van és egy kedvezőtlen időjárás (pl fagy, jégverés), vagy akármi hazavághatja az egészet. Ehhez nincs kedvem és mástól sem várom el.
Fűnyíró, sövényvágó legyen a legkomolyabb kerti szerszámom, pár lombos fa (nem gyümölcsfa), amit az elején egy szakember metszéssel beállít, körben pedig az erdősáv a maga természetes valójában.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132479 üzenetére
Inkább nem egyedül te.
Én is kitaláltam már, milyen családi házat szeretnék. Nem túl nagy (80-120 m2) kétállásos garázzsal, plusz hely a motornak, bringának, egyszintes. 6-800 m2 telek, körülötte pártíz méter erdősáv, főút mentén, de a telekbejárat nem a főút felől van. Mindezt kb 10 perc sétányira egy metrómegállótól.
Ha majd lesz ilyen, elkezdek hisztizni az árán.[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Nyugaton más a lakáskultúra, részben a lakásárak miatt. Simán lehet bérelni 10+ évre egy nagyobb lakást, vagy családi házat is és a bérleti díj az egyik kereső jövedelmének 20-30%-át emészti csak fel.
Budapesten egy akármilyen lakás bérleti díja nem áll meg 100k alatt, de egy 1+2 szobás panel közelebb lesz a 200-hoz, mint a 150-hez. Ez önmagában nem gond. A gond ott kezdődik, hogy ez egy kereső jövedelmének nem a 20-30%-a.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132413 üzenetére
A 200 milliós házra meg mit tudom én. - Kicsit úgy érzem, hogy fordítva ülsz a lovon.
Nem 200 milliós házra vágyik, hanem az, amire vágyik, 200 millióba kerül.
Lehet, ugyanarra vágytok, csak a lokáció tér el. Te agglomerációban egy tavaly 65 milláért elkelt házra, ami Budapest fancybb kerületében nem biztos, hogy megáll 200-ban.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz tboy93 #132408 üzenetére
Újépítésű kb fekete listán volt. Eleget látok, meg hallom az ügyfelektől, ismerősöktől, kollégáktól az elb@szásokat. Szándékosan a 20 év körüli társasházak mezőnyében nézelődtünk, ott már a szerkezeti elb@szások kijöttek, de annyira nem öreg, hogy a lakásajtón kívüli dolgokkal is tervezni kelljen pénzügyileg, a belteret meg úgyis alakítjuk a saját igényünk szerint.
A felettem lévő, stb eseményekre ott a biztosítás. De itt is szerepet játszik az épület kora. Szegeden építtetőként egy kis garzon lakásba ugrottunk bele, vadiúj minden. Épp csak a falba épített könyökök voltak gyári hibásak, amik rendre elrepedtek és áztattak... De ezek a hibák kijöttek az első 3 évben. Szóval nem csak az 40-60+ éves házakban fordulhat elő csőtörés.
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132402 üzenetére
Nem, építőipar... Sok alaprajzot, épülő ingatlant, vagy felújítást látok.
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #132397 üzenetére
Öregszik a magyar korfa. A tudatos családtervezés előbb tanul, karriert épít, párt keres (és hogy talál-e?), utána jön a gyerek. Nagyon sokan járnak termékenységi klinikára már a 20-as éveikban, mert nem kapják be a legyen. Egy tökéletes egészségnek örvendő pár a 30-as évei végén egyszámjegyű százalékos eséllyel tud természetes úton teherbe esni a statisztika szerint.
A támogatásokat pedig szépen beárazza a piac: hirdetésfigyelőben volt 10 db budapesti kertes ház. Mikor 4 éve bejelentették, hogy az épp futó CSOK-ot meghosszabbítják, aznap este 7 ingatlannal kapcsolatban jött az értesítés, hogy 10 millióval drágább lett. Mégegyszer: ezek olyan ingatlanok voltak, amik hirdetési árában már benne volt a meglévő CSOK...
Elmondhatom, hogy feleségemmel jól élünk, de a jövedelmünk, megtakarításunk gyarapodása nem éri utól az ingatlanárak növekedését. Semmilyen támogatásra nem vagyunk jogosultak, bérből és fizetésből élünk. Szart sem érek a jelenlegi ingatlanom értékének növekedésével, mert ami ettől bármilyen szempontból is jobb, az biztosan drágább. És egy szülőnek nem csak az a célja, hogy az 1, 2, 3, 4, stb pulya feje fölé fedelet adjon, amíg egy háztartásban élnek, hanem hogy utána is el tudja őket indítani az életben. Legalább egy garzon önrészével, amire hitelt lehet felvenni. És azért egy CSOK esetében van mondjuk 12 éved onnantól, hogy az utolsó gyerek megszületett odáig, hogy a legidősebb nagykorú lett...
Elodáztuk a válságot azzal, hogy az állam borította a pénzt az építőiparba mindenféle mondvacsinált indokokkal. Még 2025-ben sem várhatunk fellendülést, hiába a kozemtikázott számoknak. 2-3 éve hivogat a bankom, hogy hitelt akar nekem adni, pedig 8 éve ugyanott vagyok.
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132399 üzenetére
Tudom, ebben dolgozom...
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #132389 üzenetére
A hazai orvosi képzés a régióban jónak mondható, sok orvos a diploma, szakvizsgák után is képzi magát, idegen nyelven is, akár külföldi tanfolyamokkal, konferenciákkal erősít.
Mellette közalkalmazott a közegészségügyben, ami egy sor csapástól szenved. Ezért vannak hosszú várakozás idők, sok megoldás nem TB-támogatott, stb.
Erre jött az a gyakorlat, hogy ugyanaz az orvos ugyanabban a rendelőben, ugyanazon gépekkel folytatott magánpraxist, ahol pénzért ugyan, de nem hónapok, hanem napok alatt kaptál ellátást. Volt is belőle hiszti, kiszervezték és most a magánkórházak élik virágkorukat.Azért járnak át hozzánk osztrákok, más országok betegei, mert az ellátás színvonala megfelelő, árszintje pedig az anyaországukban lévőhöz képest lényegesen alacsonyabb. De egy Átlága Jóska és egy Durshschnittliger Jürgen jövedelme eltér, Jürgen szemében olcsók vagyunk, míg Jóska megtanul együtt élni a megmaradt 9 fogával korona és implantok helyett.
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132386 üzenetére
Újpanelok? Egy felújítandó panel is már 1mFt/m2 ár fölött van hirdetve Zuglóban. És ugye az nem csak egy tisztasági festést jelent, hanem porcelán biztosítékokat, alumínium vezetékeket, földelt aljzatok nélkül, fa ablakokat, elporladt linóleumot, komplett új fürdőt, WC-t, konyhát, stb...
És ez nem is feltétlenül a metró környékén, hanem onnan még 8-10 megállónyira. buszsáv nélküli útvonalon.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz fjudors #132369 üzenetére
Ha nem megy el Ph!-n keresztül, akkor van egy élhető fb-csoport.
-
macilaci78
nagyúr
válasz radi8tor #132295 üzenetére
Pesten vagyok és nem barkácsgépet keresek. Megköszönném.
albiosz: ez is egy hasznos tudás, köszi!
anonymus89: ha nekem nem volt kedvem ma csak ezért kimenni a lakásból, mástól sem várom el.
Volt, aki ramírt messengeren, hogy neki jutott, de az uno kártyákhoz nem jó. Viszont a visszavitel helyett átadná nekem 5 ezerért - a 3 ezres terméket.
Ennyiért hazai webshopban is találtam kiszállítva ugyanúgy 2 paklisat. Alin 9k-ért van postával 6 paklis, úgyis olyan lenne az ideális a Mars Terraformálása társashoz. Bár C-elemem, akkum (és töltőm) nincs hozzá, ezt barkácsolással megoldanám.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz anonymus89 #132293 üzenetére
Fb csoportba is betettem a kérdést tegnap. Mindenki a tegnappal (27.-vel) jött, hogy reggel (az akció első napjának reggelén) még volt, miközben délután 4-kor Szeged (épp itt voltam) egyik üzletében sem volt már.
Na, az ilyen tegnap még volt pár darabra nem indultam el, helyette szétnéztem Ali barátomnál...Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Hátha valaki lát még ilyen kártyakeverő alkalmatosságot valamelyik Lidl-ben. Lehetőleg Budapesten.
Köszönöm!
-
macilaci78
nagyúr
válasz KilgoreTrout #132290 üzenetére
Mol Bubi...
-
macilaci78
nagyúr
válasz MrSealRD #132288 üzenetére
Amúgy ki kell próbálni... Én is azt csináltam, a Nagy Lajos király útjától indulok, pont a Bosnyák és az Örs között szállok fel a villamosra. A Szerémi-Hauszmann Alajos sarkán van a munkahely. Rengeteg lehetőségem van, de sajnos a lassú és a lassabb közül válogathatok, legalább 50 perc.
1. Lesétálok a Mogyoródin és felszállok az 1-es villamosra, majd a ház előtt leszállok.
2. Egressy tér troli, Keleti, 4-es metró, Újbuda Központ, onnan villamos, vagy gyalog, vagy Bikás Park és 1-es villamossal hátulról támadva, esetleg 107-es busszal Dombóvári utca és séta.
3. Tetszőleges villamossal, vagy a 32-es busszal a Bosnyákra és onnan
3.a. tetszőleges busszal a Keletibe...
3.b. 133-as busszal
4. tetszőleges villamossal, busszal Örs, 2-es metró,
4.a. Puskás, 1-es villamos
4.b. Keleti, stb
4.c. Blaha, 4-es villamos, Schönhertz kolesztól séta (itt át lehet szállni 33-as, 133-as buszra, vagy villamossal tovább Újbuda Központig)
4.d. Astoria/Deák Ferenc tér, 47-es villamos, séta, vagy átszállás az 1-es villamosra
4.e. Batthyányi tér 41-es villamos, séta, vagy átszállás az 1-es villamosra
4.f. Széll Kálmán tér, 17-es villamos, séta, vagy átszállás az 1-es villamosra
5. 62-es villamos az Örs irányába, 1-es villamos
6. természetesen a Bosnyákon is túl lehet menni a 3-as villamossal és a Mexikói útnál átszállni az 1-es villamosraFejem nem fájna, ha nem loptak volna el a 4-es metróból 4-5 megállót.
Ha elkészül a Déli Körvasút, akkor lesz értelme bringával elgurulni Zugló Vasútállomásra és pár megállóval arrébb leszállni a Nádorligetben. De ezt már bukták így, hogy jó időben inkább robogózok.Budapest tömegközlekedése azért elég jól lefedi a város nagy részét, de az utazási idő nagyon sok is lehet, attól függ, honnan hova kell menned. A szerelvények, utasok minősége, tisztasága esetenként hagy kívánnivalót maga után.
-
macilaci78
nagyúr
válasz MrSealRD #132274 üzenetére
Van, aki azt a 30 percet is próbálja hasznosan eltölteni és mondjuk bevásárol. Igen, én sem szívesen vinnék romlandó árut a vagy fűtenek, vagy nem vonatra, vagy a maxi pakk budipapírt, de pár kifli, zsömle, vagy kenyér belefér, ha más amúgy nem kell.
Bringa nagy szállítani, tárolni, de mondjuk, roller nem segítene a vonat megközelítésében? Személy szerint ellenzem a roller használatát, de ezt inkább a sok rolleres által tanusított közlekedési morál indukálja.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz bul07 #132239 üzenetére
Ahogy már írták: be az Üllőin, Hungária. Lesz pár csomópont, ahol kissé belassul, de araszolgatni nem kell. Ilyenkor azért még bőven járható.
Az Egér úton eddig csak befelé tapasztaltam tumultust, de lehet, csak tapasztalatlan vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz föccer #132222 üzenetére
Most voltam ott, gyenge eső, közvilágítás inkább csak amolyan irányfény, a nedves aszfalton semmi nem látszik, főleg az öntudatos gyalogos fekete szövetkabátban.
Lidl-höz fordulok be, nekem már zöld, de azért a fényvillamos még elrobog...Kb biztos, hogy a reggeli balesetben a buszos piroson ment, de szerintem esélyes, hogy a villamos is lendületből közelítve várta a szabad jelzését.
-
macilaci78
nagyúr
válasz tboy93 #132200 üzenetére
A partnerrel rendszeresen járunk ide, ez van közel. Az első 40 percben arról ment a sápítozás, hogy megdrágult. A következő 1 órában, hogy jajj, de tele van. Én meg mutatom az órán, hogy bakker, félidőnél se járunk, de már feladja?
-
macilaci78
nagyúr
válasz rgeorge #132195 üzenetére
A Trófea előnye, hogy sok dolgot ki tudsz próbálni. 10-12 féle fűszerezéssel grillhúsok, 6-8 fajta készétel, 4-5 leves, megannyi szushi, saláta, desszert. Egy időben sokat jártam oda (évi 8-10 alkalommal), meguntam. A burgundi szarvas burgonyafánkkal mindig finom, a hortobágyi húsos palancsita is, ha van. A sütik, saláták, hidegtálra való dolgok is. A többi inkább csak átlagos.
Az egyik partner szereti a sushit, neki bejön a Trófeás. A kollégám is szereti, szerinte kimondottan nem jó. Én nem szeretem.Ami viszont hátránya az újbudai Trófeának, a nagy egybe nyitott tér, és ezzel együtt a hangzavar. Kb minden alkalommal van valami esemény is: valaki születésnapot, vagy osztálytalálkozót, házassági évfordulót stb tart. Ahhoz torta, zene is jár és elvárják, hogy tapsoljon mindenki, vad idegenek is. Azért egy családi programot, magánügyet nem feltétlenül tapsoltatnék meg 100 idegennel.
-
macilaci78
nagyúr
válasz tboy93 #132194 üzenetére
Hétfő este mentem üzleti vacsorára, 2 fő. Telefont nem vették fel, honlap szerint tele. Személyesen tudtam foglalni 3-kor, érdekes, volt még hely, egy 4 fős asztalhoz ültünk, a mögöttünk lévő asztal végig üres volt. A másik oldalt, a volt beltéri cukrászda helyén háziorvosoknak valami éves díszvacsorája volt, kb 60-80 embernek foglalták le.
-
macilaci78
nagyúr
válasz rgeorge #132183 üzenetére
Vak Varjú rendben van. Családon belül az István tanya és Budaörsön a Fogadó a magyar királyokhoz étterem vált be, barátomék a Promontorra esküsznek, nekem nincs tapasztalatom vele.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Petyyyyy #132158 üzenetére
Olivari kilincsek, van olyan, aminek a felületére 30 év garit adnak. Egészségedre!
Ideál desszert, klasszikus francia cukrászda Franciaországban tanult cukrászokkal.
Qru: A Daubnert átlagosnak mondanám az ízvilágot illetően. Bármit kóstoltam ott, olyat valahol máshol ettem már finomabbat. Nem rossz, de semmiben sem a legjobb.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz HUTCHDB #132139 üzenetére
A zöld autó előnyeinek érvényesüléséhez pakolni kell bele a kilométereket és használni.
Én személy szerint évi 10-12 ezret megyek és nincs rendszeres dolgom fizető parkolóban. Idén 7 alkalommal fizettem parkolásért.
-
macilaci78
nagyúr
válasz TheProb #132130 üzenetére
Teli áron is elhoztuk volna a lakást, de a kérdés ingyen volt. Már a hirdetés részletességéről is lehetett látni, hogy komolyan gondolták az eladást, nem az ornitológusok országos szövetségének elismerésére mentek.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Stylewars_kp #132112 üzenetére
Logikai bukfencek. Mi például vásárlás után felújítottunk, kéményt kellett bélelni és marha hasznos volt az egyedi kémény a gyűjtő helyett.
-
macilaci78
nagyúr
válasz föccer #132094 üzenetére
Amikor a mostani kecót vettük, FB-hirdetésre írtam.
"A képeken látszik, hogy a görgősszék két szobában is kikoptatta a parkettát, de az árat látatlanban nem méltatom."
Majd megtekintettük, mi már az ötödikek voltunk a hétvégén, tettünk egy ajánlatot.
64-ért volt hirdetve (60 lakás + 4 garázs), jó lenne, ha a garázs beleférne a lakás árába. De ezt már a kiskapuban kifelé menet. Addig egy jó 40 percet tébláboltunk a lakásban, garázsban, tárolóban, udvaron, stb.
Hát, azért az karcsú, legyen 62!
61?
61,5!
Kezet rá!Ezt a 10-20 másodpercet ki lehet azért tolni, ha nem az árral kezded.
Ami még szimpatikus volt a hirdetésben, hogy fotók, alaprajz mellett google drive mappában fent volt alapító okirat, szmsz is. Még az előző két év pénzügyi beszámolóját kértem el.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz Stylewars_kp #132042 üzenetére
Sok egyéb más dologra is. Ááá, mindegy, inkább a vérnyomásomra figyelek, mint arra, hogy mit piszkítanak mások a homokozóba...
-
macilaci78
nagyúr
válasz Stylewars_kp #132033 üzenetére
Vagy otthon a kert végében egy másik stadit?
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132002 üzenetére
Van support, vagy csak alapjáraton tesz pár kört és szétnéz a racse előtt.
-
macilaci78
nagyúr
válasz FoxiestFox #132000 üzenetére
Engem gyerek nélkül is zavar.
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #131922 üzenetére
Nekem nem lenne türelmem hozzá. Van pár partnercég Dunaharasztiban. Nap közben lévő meetingnél is volt forgalom oda is, vissza is. El se akarom képzelni, mi lehet 8-9 közötti munkahelyre érkezéssel és 16-17 közötti munkahelyről távozással. Erős a teherforgalom is, minden második autó dobozos, vagy nyerges volt.
Nem is minden kereszteződés lámpás, ahol mégis, ott meg hajlamosak be-beszorulni.Az új háziorvosi ügyeleti rendszert mennyire ismered? Vidéken tavaly vezették be, Budapesten a napokban. Ha kiköltözöl, a területileg illetékes szakrendelőkbe kell majd járnotok.
-
macilaci78
nagyúr
M6 is ugyanúgy esik el, mint az M1-M7 bevezető. Reggelente a Szerémi, Budafoki tele van, a Fehérvári egysávos.
Most a vasútvonal bővítése a Rákóczi hídnál ideiglenes, de a XI-XXII. kerületben nyakra-főre épülő társasházak, irodaházak által generált autóforgalom előre vetíti a jövőt, zárt pályás tömegközlekedés fejlesztéséről annyit hallani, hogy a Budapartig elhoznak a budai rakparton egy villamost. A buszos tömegközlekedés fejlesztése meg tudjuk, hogy az autós forgalmi sávok rovására történik.
Majd még elvileg jön valamikor a Galvani híd, pár évnyi építkezés az is.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz tibbike01 #131917 üzenetére
Kolléga Kajászóra költözött ki 5-6 éve.
Kinézte a falut: szétnézett az óvodai, iskolai tablóképeken, milyenek a familiárisan hiperpigmentált gyerekek aránya, elbeszélgetett a leendő szomszédokkal, szidják-e egymást... Ő a klasszik falusi életet kereste: nagy udvar, nagy kert, 30 gyümölcsfa, egy tucat birka, kuvasz, macska.
Persze sok városinak is megtetszett a jó vidéki levegő, így épült egy lakópark is a faluban, az ingatlanárak meg soszorozódtak azóta...
Ami nem tetszik: M7 ha beáll, akkor cumi. A Budapestre tartoó tömegközlekedés a szomszéd faluból érhető el, kórház Székesfehérváron (, mert Kajászó már Fejér megye). Fasza lehet budapesti munkahellyel 3 szülés és minden betegség miatt a szomszéd megyeszékhelyre járni, tegnap például az asszony volt fogorvosnál...Én vasútvonal mentén nézelődnék, bár kollégám meg vonatot szidja a XVII. kerület külső szélén lakva...
-
macilaci78
nagyúr
Kollégám venne egy használt laptopot, ki mostanában az ajánlott bizniszmen Budapesten?
15", i5/i7, magyar nyelvű (nem csak kiosztású) bill és Win11 az eddig definiált igény.
-
macilaci78
nagyúr
válasz grizlisandor #131856 üzenetére
Nincs infóm az M5, M0 viszonylatról. Arra készülj fel, hogy jó útvonal nem lesz, a legkisebb rosszat kell meglelned.
-
macilaci78
nagyúr
válasz grizlisandor #131854 üzenetére
A Rákóczi híd a budai oldalon egy sávos. A Budafoki út a Rákóczi híd alatt megint egysávos, a Bogdánfi kereszteződésében villogó sárga. A lezárt rakpart miatt mindenki a Hungáriára menekül.
-
macilaci78
nagyúr
válasz bul07 #131826 üzenetére
Ahogy írtad, M0, M3 ha dugó van, akkor már csak szép lehetsz... A városban azért van jobban lehetőség kerülni.
A wazera ránézhetsz indulás előtt, de hogy mi történik Budapest környékén abban a bő órában amíg közelebb érsz, nem fogja megmondani.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
Van valakinek tapasztalata idősotthonnal?
Budapest, Dél-Buda, vagy arra eső agglomeráció lenne ideális lokáció.
93 éves, felügyeletet igénylő asszony. Szóval a várólista ne legyen hosszú...Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
Elezdődött volna az iskola, vagy csak ennyi tanár jár kocsival az évindító értekezletekre? Rettenetesen megnőtt a forgalom...
-
-
macilaci78
nagyúr
válasz radi8tor #131762 üzenetére
Engem az zavar, hogy nem csak a betétdíjas sz@rok visszavétele nehézkes, hanem az egyéb szelektív hulladákoké is. Oké, a papírt, műanyagot gyűjtjük a társasházban szelektíven, de üveget már évek óta nem, elektronikai hulladék, kiégett izzó, led, fénycső, elem sincs, csak erre-arra.
Korábban ezeket a Tesco homlokzatán kialakított nyílásokon keresztül lehetett szelektív konténerekbe dobni anélkül, hogy az üzletbe be kellett volna menni. Június 1-gyel az összes nyílást lefedték egy lemezzel, az ügyfélszolgálat nem tudta megmondani, hol van a szelektív gyűjtő, a helyi fb-csoport meg azt mondja, menjek egy km-rel arrébb (a Tesco-tól, ahova amúgy nem járok, de legalább útbaesett) a játszótér sarkára kidobni a szelektív hulladékot. 'nyádpics!Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz zsolti72837 #131727 üzenetére
Hegyeshalmot arra hoztam fel, hogy ott is sok időt lehet spórolni a kishatárátkelőn, utána már csak a lovat adtam alád.
-
macilaci78
nagyúr
válasz zsolti72837 #131723 üzenetére
Ha nem akarod érteni, ne értsd.
Te ültél fel erre a Hegyeshalom felé kerülni vonatra, én csak annyit szántam ebből, hogy Budapestről Bécs felé menet is lehet rövídíteni az állásidőn a kishatárátkelőn.
Engem minden megoldás érdekelt volna a 4. óra megkezdésével, de ha a visszafordulás is lehetetlen küldetés, akkor már minden mindegy.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz föccer #131722 üzenetére
Visszafordító: előre sétálsz, megszólítod az első egyenruhást, napszaknak megfelelően köszönsz:
- Vissza szeretnék fordulni.
Elvileg ezt soron kívül is megteheted. Öcsém az M43-on túlszaladt, a nagylaki átkelőig. Őt egy magyar rendőr kísérte a visszafordítóig soron kívül.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz zsolti72837 #131719 üzenetére
10 órát vesztegelt Horgosnál. Szerintem ha ezt előre tudja, 5 óra lefaragásával lehet, elment volna Hegyeshalomig.
föccer: Rendszerint meg szoktam nézni utinform.hu-n, milyen a sor a nagylaki átkelőnél, mikor megyek szüleimhez. Utolsó lehajtójánál szoktam menni, de volt olyan, hogy az utolsó előttitől ez kb 4 órát vett igénybe.
Röszke átkelőn dolgoztam anno, vezetékesen gyakran fel szokták őket hívni, milyen a forgalom. Ha minden igaz, még az ÜTI vezetékes telefonszám, amit elmentettem.
De basszus, 10 órát szobrozni a sorban, éjszaka. Kelebia, Nagylak inkább...
Egyszer Bécsbe menet egy 3-4 órás sort kerültem ki a kishatárátkelőn, bár az is be volt állva, csak 2. alapjáraton tudtam gurulni.[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz zsolti72837 #131717 üzenetére
Ahogy olvastam, a tiszaszigeti átkelő nyitásakor még Szerbiában vesztegelt. Nameg ennyi idő alatt a hegyeshalmi kitérő is befért volna, ha tud menni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Félkörpanorámás mikrotorony érkezett, ezúttal a SilverStone berkeiből
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Visszatér a Pebble
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Futás, futópályák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th gen., I7-8650U, 16GB RAM, 256GB, FHD IPS, 2 év garancia, számla!
- Creality Ender 3 V2 3D nyomtató, fejlesztett, zárt nyomtatótérrel
- Zenbook Pro 17 27% 17.3" FHD IPS Ryzen 7 6800H 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Edifier R2750DB BT 136W RMS, akár 2.1 rendszerben
- Latitude 5440 27% 14" FHD IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest