Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
Szülői csoporttal az a bajom, hogy egyik hülyébb, mint a másik és max, annyit tudnak, hogy Face csoportos cset, dobják be a képet, minősége meg semmi. Nomeg ugye fent a fineart kérdés, azért ennyire ne menjünk előre, jó eséllyel nem 50 kilobyteos képeket fognak kapni és bőven sok lesz arra, hogy 10 centis méretben kinyomtassák és kirakják a polcra.
-
Byk01
őstag
Ha szülőknek van eszük, mindegy, mert egy csoportképet egyszer kérnek, aztán megy a szülői csoportban mindenkinek. Ugyanez, ha két-három gyerek áll össze egy közös képre.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
MODERÁTOR
Én 600 Ft/db-ot látok nem 6 ezret.
A 250e videó megvágásával, videózással, fotózással együtt nem feltétlenül irreális. Sokmindentől függ, hogy ez hány ember hány órai munkája, milyen eszközigénnyel stb.
Meg azt ne felejtsétek el ilyenkor, hogy ez az összeg nem zsebpénz, bér hanem egy vállalkozás bevétele ennek minden következményével együtt. -
Lassú Víz
addikt
válasz racskobalazs #32992 üzenetére
Kérjetek referenciát az előző év tetszőleges osztályáról. Ott látható, hogy mit kaphattok. Egy jó anyag fejenként 10 ezret megér. Ha a videós bemehet oda is, ahová a szülők nem, vagy valamilyen szempontból kiváltságot élvez, akkor pláne. Ha ő is csak egy a sok meghívott közül, és beszorul a tömegbe, akkor megette a fene.
Ami a fényképet illeti, az azoknak lehet fontos, akik gyereke valamiben kiemelkedik, és kihívják egy igazgatói kézfogásra. A többiek készítenek saját maguk az iskola kapuja előtt és/vagy bárhol. A ballagást követő családi kajapartin úgyis sk kell megoldani a fotózást.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Jahno
veterán
válasz racskobalazs #32992 üzenetére
Hátaz, de árakon mindig vittakoznak és marják egymást, lehet kicsit komolyabb videóra gondoltak az meg azért nem 1 óra, de pluszban 6ezer/darab kép, ííííj ha én ennyiért tudnék élni az nem lenne szar. Kb. komplett egész napos esküvők utómunkával lemennek ennyiért....
-
racskobalazs
senior tag
"250 000 Ft az alkalom fotózása, videó osszevaágása. Utána 600ft/db a digitális kép, e-mailben elküldve."
Kicsit irreálisnak tűnik.[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Jahno
veterán
válasz racskobalazs #32990 üzenetére
Ja, lehet az irreális nem is olyan irreális, ha valaki tapasztalt és már tudja pontosan, hogy ilyenkor mi a "valószínű" meg szopószorzó Amúgy mit mondtak rá?
-
racskobalazs
senior tag
Hát nem tudom mik az elvárások csak kaptak egy olyan irreálisnak hangzó árajánlatot, hogy gondoltam inkább megkérdezem itt...
1 osztály, valami basic utómunka mondjuk, 30 fő, valószínű kültéren. Ennél pontosabban nem tudom sajnaAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Jahno
veterán
válasz racskobalazs #32988 üzenetére
Pár óra az pont 1-1.5 nap. Meg milyen szinten, autómunkával hány felé válogatva albumba? 17.500.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Ballagási fotózásra mi egy normál ár amit el lehet kérni? 1 osztály, pár óra max.
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Viiktor1989
aktív tag
Köszönöm a segítséget nektek.
-
Jahno
veterán
"Ha pl. túlságosan balra csúszik el "
Akkor lehet csillagokat fotózok :-D
" Ugyanígy ha túlságosan jobbra csúszik, akkor"
Akkor ködös fát :-D Sokan nézegetik, de ja, van róla n+1 cikk, leírja, aztán megcáfolja saját magát aztán meg a cáfolatát indokolja. Nálam nem vált be és nem látom értelmét, csak szélső értékekkel dolgozom:
-
Taci
addikt
válasz Viiktor1989 #32981 üzenetére
Az a hisztogram. A gép az adott kompozíció képének képpontjait szürkévé, szürkeárnyalatossá alakítja, aztán összeszámolja, hogy az egyes szürkeértékeknek hány pixel felel meg. Ennek a kijelzését láthatod a hisztogrammon.
A vízszintes tengelyen a legsötétebb szürkétől (fekete) a középszürkén (középen) át a legvilágosabb szürkéig (fehér) szerepel a teljes szürkeskála, és a függőleges tengely mutatja az adott szürkeárnyalat előfordulási gyakoriságát.
Ez arra jó, hogy tájékoztasson az adott kép (kompozíció) fényességeloszlásáról. Ha pl. túlságosan balra csúszik el a hisztogram (a fekete felé), akkor a kép alulexpontált lesz, mivel a feketénél nincs sötétebb árnyalat, ezért információ veszlik el, amit nem lehet már helyrehozni. Ugyanígy ha túlságosan jobbra csúszik, akkor túlexponált lesz (kiég a kép), mert a fehérnél nincs világosabb árnyalat, és megint csak információ veszlik el.
A te képed (valószínűleg az automatikának köszönhetően) megfelelő van exponálva.(Bocs, ha túl szájbarágós lett, de legalább én is gyakoroltam kicsit. )
-
vihartigris
őstag
válasz Viiktor1989 #32983 üzenetére
Te is használod a hisztogramot?
A gugli a barátod.bármi reciproka a semmi
-
Jahno
veterán
válasz Viiktor1989 #32981 üzenetére
Az hisztogram.
-
Viiktor1989
aktív tag
Nem a vízszint jelzőre gondolok,mutatom: [kép]
Alul , középen,a rekesz jelző feletti pigtogramra gondolok.
(OLYMPUS E M5 III)[ Szerkesztve ]
-
vihartigris
őstag
válasz Viiktor1989 #32977 üzenetére
Ez szerintem a digitális vízszintjelző lesz.
bármi reciproka a semmi
-
Grillo
őstag
Ez milyen fényképezőgép?
-
Jahno
veterán
Fehér az fehér, kiégés meg az expó. Fehéregyensúlyt vagy szokásos felhőcske/napocska módszertannal állítjuk, sok gép tud Kelvinre beírt értéket, meg ugye fehér papírt/szürke kártyát tartunk a gép elé, azt lefotózza beállítja manuálisan is.
Kijelzőről kellene egy kép, meg mondjuk a típus ismerete sem árt, mert elsőre azt mondanám, hogy a zöld vonal a vízszint lesz csak úgy véletlenül.
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Fehér egyensúllyal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A fényképezőgépemen van egy fehér egyensúly mérő. Gondolom a fehér színű vonalak mutatják a mért fehér egyensúlyt,a zöld vonal pedig jelzi, ahogyan épp tartom a gépet. Nagyjából a zöld vonal hogyan kell,hogy helyezkedjen a fehér vonalhoz képest? Teljesen fedésben legyenek? Minél jobban közelìtsen a zöld a feherhez? Gondolom minél távolabb vannak egymástól, annál nagyobb lesz a kiégés mértéke? Köszönöm szépen a segítséget!
-
MODERÁTOR
Segítsetek a Lightroom előfizetésekkel kapcsolatban. Nézegetem az Adobe weblapján és ott egy 12 eurós csomagot hoz ki, az ipad-en pedig egy 799 Ft-osat, mint Lightroom premium. Miben különbözik a kettő? A sima premiummal lehet raw-ból jpg-t exportálni?
-
Neck
veterán
De van. Jött ki Tamron 50-400 is Sony-ra
Az APSCn 75-600, már majdnem megvan.
Vagy full frame-en használod 50-400-nak, és váltani APSC módba, ha kevés a vége.An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
veterán
válasz lugosi #32967 üzenetére
+1, jól látod, általában pont ez szokott lenni a gond, hogy aki nem próbálta, az elkezdi nyomni szélsőséges szintre, és úgy persze, hogy életszerűtlennek tűnik. Amit írt Byk01, az viszont lehet probléma, mert nyilván rossz érzést kelt az egyik félben. Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy akinek több a fizetése, az valamennyivel többet rak be, és nem 50-50, hanem mondjuk 70-30 az arány. Volt ilyen, ráadásul én kerestem kevesebbet akkoriban, szóval ez is kezelhető.
Lassú víz: 20 éve vagyunk együtt, ebből 14 éve házaspárként. Ha vitázunk, az soha nem a pénz miatt van, szemben például a szüleimmel, ahol folyamatosan azt néztem végig, hogy Faterom egy szaros doboz csoki, vagy egy üveg tömény vásárlása miatt kapja a szemrehányást anyámtól, aki meg a lakásba az n+1 díszlóf@szt vette meg. Na, én itt döntöttem el, hogy bármi lesz, nekem lesz saját zsetonom. Az mennyivel jobb, amikor sok párnál azt látom, hogy az ember hazaadja a pénzt ugyan, de van kis mellékes maszek pénze innen-onnan, amit meg rejteget? Ráadásul én vállalkozó is vagyok a főállásom mellett, a munkát és minden költségét én állom, teljesen életszerűtlen, hogy utána a nyereséget a közösbe dobjam be. Ő is dolgozhatna a 8 órán túl is, a szakmája kiált érte, hogy vállalkozzon vele, de nem teszi. Erről ennyit, így is lehet, meg úgy is, ahogy én csinálom. Na mindegy, én senkit nem akarok az igazamról meggyőzni, nálunk bevált, így például két éve vagy tíz workshopon voltam ott úgy, hogy egyetlen szó vita nem volt emiatt. Megnézném ezt olyan helyen, ahol közös a kassza, és az Asszony a pénzügyminiszter...
Abba pedig már bele se megyek, hogy egy esetleges válás esetén mennyire legegyszerűsíti a helyzetet ez a felállás. És senki ne húzza elő azt a demagóg kártyát, hogy hát milyen dolog már erre eleve készülni, stb. Csak meg kell nézni, hogy hány férfi kerül utcára 20-30 évnyi házasság és átdolgozott élet után úgy, hogy semmilye nem maradt, köszönhető a hazai jogrendnek és visszásságoknak. De ha még jóindulatú, békés elválásról is van szó, akkor is járhat az ember nagyon rosszul: nem egy olyan párt ismerek a környezetemben, ahol az egyik fél kvázi kitartottként éldeg kamu munkákkal, a másik meg tolja haza a kemény pénzeket. Ha borul a bili, akkor meg persze 50-50 lesz a leosztás, de ez hol korrekt!?
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
Jaja, bár lehet menni kellene az offolósba, de még tán belefér. Ok, hogy fotómasinát veszek magamnak, de család alap fenntartásainak fele szerintem nem fér bele asszony fizujába. Olyankor jöhet, hogy miért Ő finanszírozza azt, hogy sokat zabálok :-D Meg ki spórol nyarlásra? Nekem marad lóvém tartalékba és jól el vagyok, nyaralni egyedül menjek, mert asszonynak nem fér bele?
-
Jahno
veterán
Írtam végletet, de mondjuk most jött olyan, hogy autó szervíz, meg elég szépen emelkednek az üzemanyag árak is. Akkor most felezzük el, de miért pont fele ha én sokkal többet használom? Nálunk ilyen ami esik úgy puffan van, most fizettem nagy bevásárlást, nézte a fene, hogy mikor mennyiért és mit veszünk, kicsiket meg 1-2 nagyot asszony fizet ha meg már cipelnem kell vagy most van fél szabadnapom elintézni, akkor megveszem és kész, mert kell. Odahaza üljünk le a blokk elé, aztán ami jóga matrac és nem sörnek a fele, azt utalja át?
Ráadásul mondom, ki sem jönnénk úgy a pénzből. Akkor mi van?
-
Byk01
őstag
Egészen addig élhető, amíg kb. azonos mindkét fél bevétele, de mihelyst az van, hogy te keresel mondjuk nettó 800 ezret, a párod meg tanárként annyit, ami épp sok az éhenhaláshoz, akkor már előjönnek/jöhetnek a feszültségek.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Jahno
veterán
Én nem ugatok be a jógáért is, de ennyi erővel kiporciózhatnánk a kaját, mert engem nem gazdaságos etetni itatni meg az ásványvíznél sem mindegy, hogy ki hány palackot szív fel? Lennének még ötleteim a bonyolításra, akár a fűtést is számolhatnánk kilojuoleban, mert nekem jóval kisebb az igényem.
-
Lassú Víz
addikt
Nézd, ha nektek működik, akkor a ti dolgotok. Szerintem az asszony munkája van olyan fontos mint az enyém, de a társadalom másképp gondolja. A ti módszeretekkel nem hiszem, hogy leéltünk volna egymással 32 évet. Jézus, még gombócból is sok .
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
veterán
Egyben válaszolok mindenkinek. Ez úgy néz ki nálunk például a gyakorlatban (illetve nézett ki, mert most épp a Csemetével van itthon, tehát normál üzemmódban vagyunk), hogy van egy havi fix, előre kikalkulált összeg, amit mindketten beadunk a közösbe. Hogy ez most bankkártya, kápé, az mindegy, egyrészét így, másik részét úgy. Ha nagyobb beruházás van és közös célú (nyaralás, műszaki cikk, lakás felújítás, stb...), akkor azt ezen az összegen felül felezzük. Ami megmarad hónap végén, az tovább van görgetve a következő hónapra, ha nem elég valamiért, akkor még belerakunk mindketten ugyanannyit a közösbe. Bonyolultnak tűnik, meg sokaknak ettől feláll a hátán a szőr elvi okokból, de igazából ez egy baromi igazságos rendszer, és rohadt sok méregfogat kihúz vele az ember a házasságában. Például: ha én fejlesztek, azt saját pénzből teszem. Ha Ő kondiba megy, jógára, azt a saját pénzéből fizeti. Nincs az, hogy mi a f@sznak Neked heti három jóga meg miért nem olcsóbb tampont veszel, és én se kapom meg, hogy minek vettél már megint egy újabb szűrőt vagy CPU-t a gépedbe. Ha az ember lekűzdi a dogmákat, meg a család/barátok véleményét magában, csak ésszel nézi, akkor ennél igazságosabban nem tudod leosztani a dolgot. Tatós betegség, tartós munkanélküliség, vagy mondjuk gyerekvállalás az, amikor ezen változtatni kell, de amíg mindkét oldalról van bevétel és vannak kiadások, ez egy jó út. Egyetlen hátránya van: ha spóroltok valamire közösen, így nehezebb, mert nincs az, hogy "ááánemveszemmegmertletépiapöcsöm". Egyébként tartalék képzés is úgy van, hogy adott hónapban a rezsi és minden egyéb mellett van egy fix összeg is, amit megtakarításként elteszünk egy külön számlára. Ennek mértéke bizonyára több lenne, ha közös kasszán lennénk.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
-
veterán
Az ilyen kérdésekre a megoldás mindössze két szó. Külön kassza. Szívesen!
-
Jahno
veterán
válasz Grillo #32955 üzenetére
Én falinaptáram meg olyan jól sikerült, hogy fotós boltban elég volt már csak megmondani, hogy "abból" kérnek és kész És örültek, hogy végre nem szar mobilos képes kiscicáskutyásgyerekes foshalom. Néha nem irigylem őket, mikor ilyesmiket látok...
Többi meg olyan ja, valaki most megint beszólt, hogy hát ne ugráljak a fixek ellen ha nem láttam olyat és különben is. Na mondom ok, van idehaza kb. 47 darab, lehet nem csak láttam de le is ejtettem, csak akkor menjünk bele a részletekbe, mit, mikor és mire meg vonatkoztassunk már el a stúdió/portré vonaltól de főleg önmagunktól.
Többi kiderül, most ha ez a nemzetközi fotóművészség jól sikerül, akkor megtettem amit meg lehet, de legalább sokba került. Még nem akarom elkiabálni, de alakul.
Az albumra esetleg mondhatod, hogy pont ezért kell az új objektív meg sokkal több idő, hogy ilyen is legyen és akkor idei terv, hogy őszre teljesíted a kihívást :-D
Vagy megmondhatod, hogy jaja, itt volt ez a majom haverom az is nyomtatott képeket és kicsit komolyabban vette, így rögtön elugrott 80ezer pénze erre a pakkra:
Bármit megmagyarázunk és az ellenkezőjét is.
-
Grillo
őstag
válasz Lassú Víz #32954 üzenetére
Nálunk most asszony azt mondta, hogy ha új obit szeretnék, előtte válogassak ki az elmúlt 2 év képei közül egy albumnyit legalább, aztán legyen belőle nyomtatott anyag is (mert hogy nem nagyon van látszatja a dolognak )
Aztán pedig hol vagyok én cuccokban mondjuk Jahno-hoz képest. -
Lassú Víz
addikt
válasz Seirus #32950 üzenetére
Biztos, hogy már nem egyszerű az eset. Gondolom anyukád másképp állna hozzá, ha nem érezné háttérbe szorítottnak magát a fotós szenvedély miatt. Vagy csak látná, hogy van ennek eredménye. Kiállítások, pályázatok (elfogadások), publikációk.
Beszélgess anyukáddal, hogy mekkora probléma ez neki valójában. Egy bizonyos mértékig a (házas)párok tolerálni szokták a másik önmegvalósítását. Aztán dönts belátásod szerint.
Gyakori eset, hogy az ember lát valamit és elindul a vezérhangya, hogy ha lenne olyan kütyüm én is tudnék olyan képet csinálni, mint a reklámban láttam. Aztán megjön a kütyü, pár nap boldogság, jobb esetben el is készül az a kép, de valószínűbb, hogy kiderül, sokkal több van a marketing képben mint a kütyü önmagában. És jön az újabb kütyü keresés...
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Jahno
veterán
válasz Seirus #32952 üzenetére
No de mit mondjak mikor nekem is van vagy 10 vázam ha úgy nézzük :-D Attól függ milyen és miért, mondjuk ennyire babrálósan nyilván egy is bőven elég, de hátha meg tudja indokolni. Obiból is van ezer féle, közelpontra meg látószögre, abból azért kell mennyiség.
Egy csomó fotós csoportban van aki túlvariálja, újabb modellre cseréli az obikat, meg beruház valami újabb cuccra, aztán hónapokig/évekig fekszik a polcon, mert "nem ér rá" fotózni, de azért bújja a teszteket és megy a megfejtés, hogy melyiknél hány pixel a felbontás és milyen a széle meg az ilyenolyan háttérmosás. Vannak akik csak birtokolni szeretnének ezt-azt, nálam mentségemre legyen mondva, hogy kipróbáltam pár dolgot, sikerült racionalizálni és ami van azt használom is.
-
Seirus
tag
Én itt most csak az alap dolgokra gondoltam (váz, objektív)
Kicsit nehezen hiszem el hogy a macro fotózáshoz a 4 váz meg 6-7 objektív mellé kell még...Én is mindig variálok a PC-mmel de akkor is max 1.5 gépnyi cuccom van. 1 amit használok, meg 1-2 alkatrész amit még árulok...
[ Szerkesztve ]
Telefonszám adatlapomon.
-
Jahno
veterán
válasz Seirus #32950 üzenetére
Nincs limit, nekem is túl sok kevésbé használt szarom van Utána meg jó, ha van. Heti 1 óra még nem mennyiség és ahhoz is lehet sok cucc, meg kevés cumóval is sok pöcsölés. Makrónál hátterek, csipeszek, tárgyasztal, mozgatás, világba ki lehet menni mindennel. Én igyekszem használni is, amennyire csak lehet és bár a füstgép is pont ilyen, hogy most ha már van akkor 10ért nem adom el, ha valakinek kell akkor kölcsön bírom adni, most meg már elő is vettük a szomszéd profilképéhez.
-
Seirus
tag
Sziasztok, abban szeretném a segítségeteket kérni hogy egy hobbyfotósnál (első sorban macro) aki mondjuk heti 1 órát tölt vele, milyen mennyiségű gear reális (vázak, objektívek)
Édesapám szerintem klasszikus gyűjtögető / shopaholic aki 10x annyi időt tölt ebay-en "kihagyhatatlan vétel"eket nézegetve mint fotózással, és lassan egy kisebb szekrény tele van alkatrészekkel.
(És most újabbal szeretné hogy "meglepjem" mivel anyukám már semmit nem enged venni)Sosem foglalkoztam a témával gondoltam a közösség segíthet egy reális limit meghatározásában.
Telefonszám adatlapomon.
-
Jahno
veterán
válasz Lassú Víz #32948 üzenetére
Naja, egy csomó füstös kép van, de a sima füstgyertya iszonyat büdös és megfogja a ruhát. Ha számít. Meg néha 40 másodperc 2ezer pénz.
Szórakoztam füstös képekkel, mikor szomszédnak kellett valami profilkép akkor a kertben egyszerű dolgom volt, mert kihúztam a hosszabbítót és kész is, azzal el voltam fél órát míg kicsit a vakut toszogattam és valahogy a gyerek is belefér mindenbe.
Ez sem lett életem képe, de egyszer el kellett kezdeni, gyereknek bejött, kapott egy jó kis sorozatot.
Ha már itt van ez a sok szar, akkor használjuk is néha...
-
Jahno
veterán
Nekem ár-értékben drága, beltérben is éppen csak látszott valami és a legkisebb szellő elvitte. Nem fogod tudni úgy fújni, hogy egyáltalán a papírt beterítse vagy bármit. Én haver e-cigijét nézegettem, hogy sokkal töményebb és jobban megáll a füst, ahol nincs elektromosság ott azt kellene használni, mert mondjuk pár palack után megtérül, aztán végül sosem ruháztam be rá.
-
veterán
Srácok, használt már valaki ilyet? Tényleg nem hagy nyomot? Azért kérdem, mert elvileg 10 százaléka ásványi olaj. Beltérben fújnám, jó lenne, ha nem cseszné szét a papírt, softboxot, és gondolom, a vaku se annyira szereti az olajat.
https://www.mikrosat.hu/spd/8663170002070/Atmosphere-Aerosol-Haze-Spray-Kodspray
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Nekem egy ilyen van, de nem használom, de a videó illusztrálja, hogy hogyan működik.
Ezekkel az olcsóbb alternatívákkal neked kell kézzel Adobe DNG Editorral kamera profilt létrehoznod az adott körülményekhez, míg egy X-Rite ColorChecker egy "létrehozott szabvány", ami plug-in használatával integrálható a szoftverbe, ami felismeri ezt a konkrét eszközt. Azért kerül annyiba, mert valószínűleg sokkal jobban működik. -
Taci
addikt
Sziasztok!
Érdekelne, hogyan lehet/kell helyesen használni a színellenőrző kártyákat, pontosabban hogyan lehet Lightroomban kalibrálni a képeket az olyan kártyákkal készült képeknél/sorozatoknál, amihez nincs hozzá készített plugin/preset.
Pl. adott az X-Rite ColorChecker ( [link] ), amihez le lehet tölteni a hozzá való szoftvert (DNG ProfileManager), és a neten millió leírás van, hogyan lehet a színeket így együtt kalibrálni.
Viszont nem olcsó termékek, ezért körbenéztem, van-e elérhetőbb alternatívájuk. Nyilván Alin találtam jó párat (pl. [link] ), viszont nagyon nem áll össze számomra, hogy hogyan kell plusz szoftver nélkül a kalibrációt elvégezni... Ebben kérnék iránymutatást.
Adva van a kártya maga: [link]
Adva vannak a kártyán lévő színek kódjai: [link]
Elkészül a kép a kártyával (neten találva csak egyet random): [link]
Importálom Lightroomba. De utána nem igazán tudom, mit kellene csinálni. Ott a kép, ráviszem mondjuk a kártyán lévő piros négyzetre a kurzort, és jobb felül látom az RGB értékeit: R:55,8 G:26,8 B:15.
Aztán megnézem a kártyán lévő piros szín kódját, és látom, hogy R:181 G:55 B:60 értékekkel van. (Oké, ez a kártya ami a képen van, nem az, ami az Alis linken, de azért valamennyire nyilván hasonló kellene hogy legyen.) És azért itt bőven van eltérés.
De ha csak kicsi eltérés lenne, akkor sem igazán tudom, hogyan kellene ezt konfigurálni, helyre rakni a színeket "kézzel". Mert ugye egyszer tudom főbb dolgokat állítgatni (Temp, Tint), aztán a HSL-értékeket, illetve az alján a Calibration panelt.
De ennél a példánál pl akkora az eltérés, hogy ezt a színt pl. sehogy sem tudom "normálisan" (kártyán lévő értékekhez) beállítani, de ha a közelébe érnék is, pocsék eredményt adna. (De ez továbbra is lehetne a két kártya közötti különbség eredménye.)
(A fehéregyensúlyt beállítani egyszerű. De a színek beállítását egyszerűen nem látom át.)Ha lenne egy linketek a megfelelő processzel vagy akár ha pár mondatban leírnátok, hogyan lehet a színeket kártyával, de plugin/preset/extra szoftver nélkül beállítani, azt megköszönném.
Nem tudom, valaha használnék-e ilyen kártyát, de már annyira zavar, hogy nem értem, hogyan kellene jól használni, és a YouTube is csak az extra szoftveres/pluginos megoldásokat mutatja.
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
2019-ben voltam legutóbb focimeccsen, amikor a Cowbells az első meccsét játszotta a Tichyben. Egy D90-nel meg egy Sigma 150-500-zal kolbászoltam a pálya körül
-
Jahno
veterán
válasz vihartigris #32937 üzenetére
Amerikait :-P És nem volt kötelező, akadt aki hobbiból csinálta.
-
-
Byk01
őstag
válasz eventus #32932 üzenetére
Elég egyszerű a képlet. Megnézed, milyen méretű szenzor van a gépben, és abból számolsz. A mikro 4/3-os gépekre 300 mm, az APS-C-re 400 full frame-re pedig (értelemszerűen) 600 mm kell. Más reális alternatívan nincs.
-
csacsi77
senior tag
válasz eventus #32932 üzenetére
Itt meg tudod nézni, hogy melyik látószög melyik szenzormérettel és rekesszel hogy mutat. Bár ez egy DOF szimulátor, de minden látszik szépen rajta.
Most nézem, hogy ekkora gyújtótávolságokat itt nem lehet beállítani.
De van benne jópár nevesített objektív is.[ Szerkesztve ]
Öreg fater megoldja!!!!
-
eventus
veterán
Sziasztok!
Sony RX10IV 24-600 mm obival rendelkezik, amit nagyon szeretek. Viszont milc gépre vàltanék, de ilyen gépnél ugyanilyen 600 mm obit kell vennem? Kiszemelt gép Sony A6400/ 6600.
Köszönöm a segítséget!
BlackBerry R.I.P. - Sony Xperia 1 V, Sony RX10 IV, Withings ScanWatch
-
t72killer
titán
Akinek cri99 kell, vegyen izzószálast. Olcsóbb kifizetni az áramszámlát, mint az égőt...
A szűrős kísérletnek annyi értelme van, h ezeket az égőket van-e bármi értelme a házi növényeknek-palántáknak megmutatni: ha 630nm felett "sötét van", akkor tök felesleges. Nem kell 1, sőt 10%-os precizitás, elég ha azt tudom, hogy az össz fényerő harmada vagy tizede van ebben a tartományban: előbbi eset szupi, utóbbi kuka.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Jahno
veterán
válasz ph_5.5 #32923 üzenetére
Jajj ne is emlgesd, Hollywood az. Fotós csoportba rendszeresen beesik egy hülye, fél évente felveti, hogy kellene 99+ CRIvel E27es LED. És nem érti, hogy a CRI igényt a LEDben sem biztos, hogy teljesíthető, de az E27 az kommersz otthoni fos, míg az igény pro színvonal. És más csatlakozókkal más kivitelben más eszköztárral kell gondolkozni.
Már az 1800. hozzászólást rágjuk, mikor kiderült, hogy otthonra kellene világítani meg ki tudja még mi a baja és azért nem jó vaku meg LED tabló, de van ezer+1 féle jó LEDes világítás és szerintem inkább a fejében van baj, nem a piac lehetőségeivel....
Ja, igen, még a színhőt is szerette volna tekergetni, tán 2000K-tól 6000-ig Hát mondom persze, vegyél Arri SkyPanelt hülyegyerek, de nem is értette mi a különbség a színhő és a spektrum közt, vagy hogy az RGBből kikevert sárgás az sem színhő....
-
Jahno
veterán
válasz t72killer #32926 üzenetére
Én nem sokat fejtenék meg házi technológiákkal, országban van 1-2 hely ahol ezt rendesen meg tudják csinálni, aztán kész. Bár éppen most verik szét a GE-t, ki tudja mi maradt meg a laborokból. Főleg telefon, meg sacc meg valamilyen szűrő valamilyen összetétele alapján? Akkora szórás lesz, aminek nincs értelme.
-
t72killer
titán
válasz t72killer #32925 üzenetére
Ami nagyon piszkálja a fantáziám, az az, hogy mennyi fényt bocsát ki 660nm környékén (világítás mellett uis növénylámpa feladatokat is szánok az égőnek) - ehhez vagy tudni kéne h pontosan melyik ledet használták, vagy ki kell mérni. A kiméréshez megszületett a favágó style 5letem: van itthon egy B+W 091-es mélyvörös fotószűrőm, megnézem mennyi marad a fényből pl az ismert spektrumú Nap-hoz képest - elsőre mezei telókamerával. Napra már sacc/kb ki is mértem, szűrő vs szűrő nélkül 2,5 FÉ a különbség, izzószálas égőnél 2 FÉ - a kérdéses LED lámpát holnapután hozzák, kíváncsi leszek+kicsit finomítok a metodikán (teló helyett rendes fotógép, fixált wb, stb).
-
ph_5.5
aktív tag
válasz t72killer #32919 üzenetére
Nem kell vásárolnod semmi plusz kütyüt. A ledek CRI-je normál esetben 83 körüli. de mivel önmagában a CRI ezeknél nem jelent semmit (és pl 2700 Kelvines ledeknél nem is beszélhetünk CRI-ről) nem kell foglalkozni vele. 90-es CRI értéket azok tudják melyek megkapták a High CRI led lamp jelzést. Ilyet fotós eszközparkban találsz. 94-95.. körüli CRI-vel. Háztartási eszköz nem fogja tudni. A legmagasabb besorolású Ultra High CRI led az 99-re képes... olyat meg kb max Hollywoodban láttak
SZóval a tied 83-as. De ez is sokkal jobb mint egy neoncsőé. (51-76, fajától függően)
A led esetén nem is ez a zavaróbb, hanem a PWM. Alapból sokszor észrevehetetlen, de LV üzemmódban vagy milcnél bizonyos beállítosoknál simán látható a vibrálása. Nos pl a fotózásra fejleszett led lámpáknál ilyen villogás nincs. A sima háztatrtási led meg Samsung chipes agyonmagasztalt VTAC esetén is simán vibrálhat. -
MODERÁTOR
válasz Laslow #32920 üzenetére
Szia, valószínű vannak bizonyos eltérések a helyek között odafigyelést és egyebeket tekintve. Én utoljára náluk [link] rendeltem meg nagyobb mennyiséget, szegedi cég, nagyon meg voltam elégedve velük, legközelebb is oda vinném a nagyobb mennyiséget (a kisebbet itthon nyomtatom inkább). Amivel még személy szerint elégedett voltam az a media markt, de ott jó régen hívattam már elő.
-
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék előhívatni pár(száz) digitális fotót. Nem tudom, hogy ugyanazt a minőséget kapom-e bárhol, és egyszerűen válasszam a hozzám legközelebbi fotóelőhívással foglalkozó helyet, vagy van erre kifejezetten ajánlott, de nem lényegesen drágább hely, ahol ilyet érdemes? (Családi fotók 10*15 és 13*18 cm méretben.)"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
t72killer
titán
Sziasztok! Kíváncsi lennék mennyire jó az itthoni világítás spektruma, de nincs kedvem külön kütyübe invesztálni, hogy az égőket teszteljem. Nemrég vettem pár ilyen égőt, ami CRI80+-ot ígér. RAW fileokból pl valamilyen színsor fotózásával ki lehet kalkulálni, hogy az égő CRI80, vagy CRI90-es ledekből készült? A forgalmazó 80+ értéke ugyebár mind2-re ad lehetőséget, ha bármilyen mod (búra?) alapján 80,001-re felhúzta az indexet, akkor azt már lehet 80+ként árulni ugyebár...
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz matyi012345 #32916 üzenetére
Katalógusnak nyomj egy optimalizálást. Bár érdekes, mert fordítva szokott lenni, az előnézetet törli egy idő után és azt generálja újra. Sok más ötletem nincs, meg a teljes könyvtárra egy szinkronizálást, akkor talán kibukik a baja.
-
matyi012345
őstag
Sziasztok!
Mi okoz olyan problémát Lightroomban, hogy nem jeleníti meg rendesen a raw-okat? Kiírja hogy "embedded preview" tehát valamilyen beágyazott előnézeti képet nagyít fel és minden képnél rá kell kattintani a feliratra, utána tűnik el és utána tölti be a képet rendesen. Nikon D5100 vázzal nem csinálja, de az Oly E520 és a Nikon D600 vázammal is csinálja. Régen ilyen semmilyen vázzal nem csinált. 11.3-as programverzió.
-
Jahno
veterán
válasz tvamos #32914 üzenetére
Az ingyenre is szoktak ugrani, hogy "ne dolgozz ingyen". Bocs, nekem ez szórakozás, akkor mi van? De érdekes volt, mert a kutyás fotózásnál olyan a szerződés, hogy eladhatjuk a képeket és elég sok versenyző megtalált, hogy van-e még meg mennyiért adom. Én meg köcsög voltam, mondtam, hogy már megcsináltam itt van ingyen vagy a következő versenyen hívj meg egy sörre :-D Felfoghatom marketing értéknek is, ha mozgatnám magam vele, vagy bárminek, esetleg egy ilyen workshopnak hívott izé konkrétan nincs is, nem sokan értenek hozzá meg minden drága és a többiektől tippet is lehetett kapni, meg ellested miképpen dolgoztak. Szóval jobb helyeken ilyenért fizetni kell, ezért örülök ha ingyen mehettem. Lehet idén is bevállalok 1-2 hasonlót.
-
tvamos
nagyúr
válasz ph_5.5 #32899 üzenetére
De te most itt folyamatosan az ugyfelrol beszelsz. A felvetes nem az volt, hogy ingyen csinal valamit szivessegbol? Persze, almodozhat rola, hogy kesobb ezt esetleg penzert is csinalna, ha mar gyakorolt, es van egy jo portfolioja. Ehez venne most egy fasza objektivet, Vagy megint osszekevertem a dolgot?
(#32911) theporcupine
Azt neztem egy csomo Youtube videon, hogy lerakjak a szeleslatot a foldre, es ilyen fura nagy rajta a labuk. Megneztem par videot, es kiderult, hogy ez tetszik nekik. Fene erti... de ez mar csak ilyen.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Jahno
veterán
válasz theporcupine #32912 üzenetére
Nekem főleg gyerekekkel nem jön be az ilyen túltolt retus meg unott (havercsaj mondása szerint: unalmas ostoba modell tekintet) pofa, de hát ez van. Annál már csak az jobb, mikor az ilyen fotósok/utómunka művészek nem látnak tovább ennél a műfajnál és csak abból tudnak kiindulni bármilyen kezdő kérdésére a csoportokban.
-
theporcupine
tag
Egy másik, lehet megosztó téma, ami pár napja foglalkoztat és kíváncsi lennék mások véleményére.
Egyre több fine artnak titulált képet látok, ami tulajdonképen tetszik, jó a kivitelezés, Talán kicsit túltolt a retus néha, de ilyen festményre hajazó képeknél még el is lehet ezt fogadni. A problémám inkább elvi. Ez a jellegű képkészítés, értsd alatta a háttér, kiegészítők és ruhák ilyen használatát, a fotózás kezdetén divatossá vált portréfotózás elemeire emlékeztet engem. Ez üzletileg sikeres volt a maga korában, akkor még feketefehérben, esetleg utólag színezett képeken, de már akkor sok fotós elutasította, főleg nem tekintették művészetnek. Aki tanult fotótörténetet, az tudja, mire gondolok. Azért elméleti a kérdés, mert technikailag és tetszetősség szempontjából jó képek, de a fine art megjelölés meg a leírtak fényében elég ellentmondásos nekem. Persze, tudom, mondhatjuk, hogy teljesen mindegy, minek nevezzük, ez egy stílus és kész. Esetleg én értelmezem rosszul az elnevezést és a festményekre hasonlító kinézet miatt hívják így, mert amúgy (félve írom le), de kicsit giccs kategória.https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
theporcupine
tag
Neked ízlés, nekem megy egy testi fogyatékos ember képét adja. Ez tényleg nagyon zavaró egy képen. Napokban láttam egyik FB csoportban ilyen képeket és meg kellett néznem több képet, hogy nem törpe-e a model. Az lehet (biztos), hogy az emberek agya a vizuális illúziókat nem egyformán dolgozza fel. Lehet, hogy a te agyad a valósághoz igazít, az enyém meg a látványhoz, de a fotósnak olyan képet kellene készíteni, ami mind a két agyműködésnek megfelel.
Az egy gyakori fotós vita, hogy a szabályokat be kell-e tartani, vagy ahogy te írtad, az csak egy trend. Én abban hiszek, hogy az értelmes szabályoknak oka van és úgy is tanítják, okkal együtt. Ezért csak okkal és tudatosan lehet "megszegni". Idézőjelben, mert akkor a szabályt arra használjuk, hogy ellenkező hatást érjünk el.
Egy másik téma, ami előjött ezzel kapcsolatban, hogy az átlag emberek vizuális kultúrája igen alacsony szinten van. Elég megnézni a FB, Insta stb. szelfi özönét, vagy akár más képeket. Vagy, hogy ezeken a platformokon hogyan terjedt el jó pár évvel az ufo fej (fentről, nagylátóval) lehetőleg beszívott arccal és csücsörítő szájjal fotózás. A hivatásos fotós profi képe, meg olyan "hát, ez nem olyan jó".https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
Jahno
veterán
válasz theporcupine #32909 üzenetére
"kamera felé álló végtagok groteszk rövidülése, vagy a vágásnál a képből ki, majd visszatérő kezek"
Ez meg ízlés és trend kérdésköre.
-
theporcupine
tag
Egyetértek azzal, hogy nem jó élesben gyakorolni és én nem is merek bevállalni ilyeneket, de ez meg csak azt hozza, hogy akkor nincs gyakorlat és meg is állt a folyamat. Sokan meg bevállalják és rosszabb esetben pár kudarc után már magabiztosabban mozognak a terepen. És valóban ez minden szakmában így megy. Most van egy kis rálátásom az egészségügy egy szeletére és elég döbbenetes, hogy a paciens fizet azért, hogy a kezdő, talán élete második adott típusú beavatkozását elvégezze rajta. Mert az egyetemen azért kapnak krediteket, hogy borkostolásra mennek. De a szakmára nincs elég idő, eszköz és felkészült és felelőségteljes gyakorlatvezető. Ne én legyek már akin egy orvos gyakorol, de másfelöl meg neki is kell valakin.
Nekem érdeklődésem is, meg lehetőségem is inkább a tárgyfotózást hozta, de nagyon kellene, hogy portréfotó is menjen egy elfogadható szinten. Tanfolyamon is azt mondták, hogy családtagon lehet gyakorolni. És pedig de nem. Valóban az van, hogy családtagok nem szeretik, nem érnek rá, türelmetlenek és az egyik legfontosabb dologban, a kommunikációban, meg nem is működik túl jól a közeli ismerős. A retust, a fények beállítását még tudom magamon is próbálgatni valamennyire. A tanfolyamon is a konzulensem egyből megjegyezte, hogy baj van a portréimmal a beadott portfolió képeken. Igen, a gépet beállítani nem egy nagy dolog, a portréalanyt "beállítani", legalábbis nekem, a sokkal nehezebb feladat. És nem is a testtartás, a póz feltétlen nehéz (egy amatőrnek még azt is nehéz elmondani, illetve a testalkat, a ruha figyelembe vétele is egy nehezítő feladat), hanem a kisugárzás, a nézés.
Egyébként ez a póz dolog is érdekes, mert bár nekem nagyon nem megy a portré, de mások képeit sokat nézem és engem sokszor zavarnak olyan dolgok, amit mások észre sem vesznek, vagy nem tartanak hibának. Gondolok olyanra, mint a kamera felé álló végtagok groteszk rövidülése, vagy a vágásnál a képből ki, majd visszatérő kezek idegen test érzete. Vagy a súlyt tartó végtag visszafeszülése (nem tudom a jelenség pontos nevét), tenyérbe fotózás, cipőtalp. Van, aki ezeket az elfogadható kategóriába sorolja, meg "a fotós szabályokat az ókorban, nagy szakállú öregek találták ki és megölik a kreativitást" hozzáállás, Például nézhet az alany a rövidebb oldal felé, de annak jelentése lesz és ezt a kép többi részének is meg kell erősíteni, feszültségkeltés, bezártság stb.
Visszatérve az eredeti témához, ezeket tisztességes és jó módon sok fotósnak nehéz lehet megoldani és nem kaptam rá én sem elfogadható választ, hogy akkor hogyan is kellene. Nekünk a két éves iskolát kilenc hónap alatt darálták le és talán 3 alkalom volt, ahol stúdió gyakorlat volt fél nap kb. 20 embernek tárgy és portré témában. Rettenetesen kevés. Egyik tanárunk mondta is, hogy ez egy vizsgafelkészítő, nulláról itt senki nem fogja megtanulni a fotózást profi szinten, illetve alá is írattak egy papírt, hogy tudomásul vesszük, hogy bár nem csinálnak tudásfelmérést felvételiként, de rendelkezünk az alapok ismeretével, saját felelőségre.https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
Jahno
veterán
Fotózz érdekes virágot. Most elvileg találtam egyet, de 400 km autózáshoz annyira nincs kedvem :-D
Egyéb koncepciókkal is jól el lennék, ehhez majd megpróbálok helyet csinálni:
A 157. hasonló kép után ez is kifújt, kell valami más. Idénre megint megpróbáljuk a csillagjárás/tejút csapásirányt,ott lesz mit fejet vakarni no meg mai üzemanyag árak mellett megnézni a helyet és adott időpontban visszamenni mikor pont nincs felhő és jól áll a Hold... És szociotanulmánynak kitaláltam, hogy őszig járjuk végig Pest összes kerületét, mert az jó
-
veterán
Jó olvasni benneteket. Két világ, két nézőpont, és mindkettőtöknek igaza van a maga szemszögéből.
Jahno lehetőségei között élek, ph 5.5-höz hasonló hozzáállással. Én b@sztam rá a legiobban, mert raklap jó cuccom van, csak nincs kit fotózni!
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz ph_5.5 #32904 üzenetére
" Ezt előre nem lehet tudni sosem, így B tervként vittem akkus led lámpát. És"
Ja, ez a másik mikor próbálkoztam. Nem értik, hogy nem 5 perces lesz és szórakozunk ilyesmikkel is, meg ide tedd a vakut oda a derítést. Mer' minek bonyolítod, hisz csak 1-2 kép kell.
Elmondom, hogy a kisszobában összerakok egy hátteret, előtte kell ennyi hely, valami lesz. Az első állványnál meg a szett táskánál már hallom, hogy úristenminekennyicucc. És akkor még sehol nem vagyunk.
-
Jahno
veterán
válasz ph_5.5 #32904 üzenetére
"Otthon megkéred a családtagothogy készít róla portrét."
Nem érdekli őket, nem közreműködőek. Gyerekkel néha lehetett kísérletezni, de vágja a pofákat és 2.5 perc alatt unta meg. Tudom, csak a kifogásokat keresem....
"Azt felejtik el sokan, hogy"
TFCD nagy része fizetős, max. nem írják oda, de ha gyakorlatozásról beszélünk akkor azért nem kell rögtön az ország legjobb fodrásza meg styliszt egy alap sminket meg mindenki fel tud rakni magának. Lassan már én is :-D
Ruhát sem biztos, hogy pont ezért vásárol, amúgy azt még tán lehet is szerezni meg mindenféle kiegészítőkkel jól álltam. Melóm miatt nekem kiegészítő, ékszer és smink/körömlakk szirszarok itt vannak olcsón/ingyen, felőlem fotózás után meg is tarthatja.
TFCD teljesen másról szól, itt-ott lerágtuk róla a gittet, hogy félig kezdőként mennyire van esélyes, mire nem és mennyire megbízható az átlag vagy átlag alatti TFCD modellkör.
"Ha kiviszel egy kutyás ismerőst a parkba és futtatod az ebet"
Na, erre is időnként rákérdeztem, aztán nem akartam mindenkinek a nyakán lógni így ez sem maradt opciónak. Másrészt az a kutyás kicsit más, parkban hosszabb záridő is elég volt, éppen nem jutott eszembe vakuzni, bőven el voltam F2es rekeszekkel is, másikon meg 5.6 körül kezdett működni a dolog. Művészkedni meg úgysem lehet, ahhoz nem úgy jönnek, nem úgy áll a nap, csinálsz egy csomó képet aztán majd válogatod.
-
ph_5.5
aktív tag
Otthon megkéred a családtagothogy készít róla portrét. Nem egy végnél próbálod kitalálni hogy melyik világítás az ami működik fekete hűttéren szőke és fekete hajú embernél is...
Vagy hogy kutyát melyik szögből fotózzak le egy eseményen.
Azt felejtik el sokan, hogy egy tfcd alapú modellfotózásnál is
- a fodrász időt áldoz, és pénz (bérleti díj, rezsi, vendég kiesés... bármi)
- a sminkes detto
- a modell esetleg ruhát vásárol, készül...
Majd jön a nincs "tétje fotós", és készít egy sorozat hulladékot. Eredmény? Fodrász azt mondja ezt nem tudom kitenni. Sminkes azt mondja hogy bakker, ezek nem azok a színek amiket felkentem, ezzel mit csináljak? A modell? Hát.. ismerek olyat aki többet nem akart menni fotózásra mert eddig sem volt önbizlama, de most hogy "profi fotós" képén látta hogy ő ilyen csúnya, nagy a feje, hülyén áll .. hát neki semmi keresnivalója a jó csajok között.
És igazából egy valaki volt béna- a fotós. Mert arra sem volt képes hogy normálisan "lopjon" ötlet a netről.
#32903Jahno Korábban leírtam már vaalhol hogy az iskola olyan mint a gimnázium. Nem a logaritmus oktatás, nem az hogy mikor élt II RÁkóczi Ferenc, nem az hogy a ph érték mit jelent a tudás lényege, hanem összességében az ami rád ragad általános műveltségben a sok év alatt amig odajársz. Hogy mindenről lesz egy kis fogalmad.
A fotós iskola (nem tanfolyam, nem 6 hónapos gyorstalpaló), hanem a normális közegű, kötelező gyakorlati oktatású helyekről beszélek- tehát iskolákról... ott volt egy két éves tanmenet. Akit érdekelt az megtanulhatta a fotóelhívást is. Tanult arról hogy hogy is alakult ki a fotózás, hogy voltak kísérletező emberek.. és arról hogy egyáltalán hogy működik a fényképezőgép amivel dolgoznia kell.
És aki eljárt egy iskolába az nem mond nekem olyat a stúdióban hogy ő nem vakuzik mert aa milccel nem lehet... ahoz csak állandófény a jó.
Alapokhoz jó a suli. A többi később megtanulható. Pont ahogy a google egy olyan eszköz ami segít a keresésben- de csak akkor ha tudod mit is akarsz megtudni.
Nem iskolapárti vagyok/voltam. De normális vizsgáztatás esetén a hülyéket eddig is kiszűrték az egyetemről is, meg a normális egyéb sulikból is. Aki meg átment az kapott egy esélyt- egy "jogosítványt" arra hoyg ezzel foglalkozzon.
Amikor a stúdió padlóját öntettük egy "burkolóval" akkor ismét rájöttem hogy minden szakma annyit ér amennyit az adott szakmunkás ki tud hozni belőle. Azóa is szívok az infinity háttér retusálásánál, mert elcseszte a szakembör a padló egy részét. Lehet legyinteni hogy a fotzás nem építészet, nem fog összedőlni a híd... de pont oylan károkat okozhat vele egy induló kiscégnek "kspénz kifoci" jeligéjű fotós mint az asztalos aki elcseszi a konyhabútort és évekig nézed hogy eláll a csempénél.. de nem már nincs pénz új munkalapot vágatni.
Fotósok is csak legyintenek hogy megoldottam nem? Akkor meg mi a bajod, te hibád hogy nem lett jó a képanyag mert nem béreltél elég szép kastélyt, nem volt jó a modell, nem volt kellő napsütés.. stb.
Egy hozzáértő fotós kihozza a legjobbat a legrosszabb helyből is.
Most fotóztam egy pesti 5*-os szállodában két királylánnyal. Vittem akkus vakukat- a hely fényviszonyai miatt túl erősek voltak. Ezt előre nem lehet tudni sosem, így B tervként vittem akkus led lámpát. És hiába vittem 150-es fényformálót, ha csak a kisebb fért el.. de vittem azt is. Nem azért mert akkora király vagyok, hanem mert tudtam hogy nins olyan hogy ez vagy az mindenre jó. Így készült fotó a wellnessben mert befértem. Mert nem kellett 220V-os kábelt húznom mint a videosnak, aki nem akkus állandó fénnyel érkezett.
Az autó tele volt cuccal? Igen. Jó lett a képanyag? A megbízó és a lányok szerint igen. Többt fizetnek mert ennyi szutykot vittem 1 vaku és fényformáló helyett? Nem. De ha kell a melóhoz- legyen. Engem így neveltek. Tőlem ezt várják el. A tisztességes munkát és nem a más kárán gyakorlást.
Ha kiviszel egy kutyás ismerőst a parkba és futtatod az ebet- fotózod, akkor látod hogy élesben működhet-e. Ha jó a találati esély, akkor el lehet vállalni. Ha lassú a tele amivel dolgoznál akkor felejtős alapból. És még nem is bszéltem arról amikor napfénystúdió meghirdeti magát.. majd nem süt a nap. Ugyanez igaz a kültéri fotózásokra. Te felkészülsz, gyakoroltál.. de aznak esik. Lesz kép? Persze. Ha "vízálló" a rendszered, ha van esőkabát a szetthez, ha ilyen fényviszonyoknál is megy a váz af-a. Ha meg olcsó a szett és beázik akkor ők bukták a fotókat, te meg a géped.
A gázszerelő is jött bekötni a főzőlapot az új konyhába. Én adtam neki 35mm-es fafúrót akkus fúró-csavarozóval hogy át tudja húzni a gázcsövet a munkalapon és a korpuszon. Mert van ilyenem.. neki meg otthon maradt. Egy fotósnak kevesebb esélye lesz hogy kap egy jobb vázat, obit, vakut a helyszínen... ha valami nem olyan mint ahogy gondolta. -
Jahno
veterán
válasz ph_5.5 #32901 üzenetére
"Mivel már nem kell iskola ahoz hogy kírja xy hogy fotós, a színvonal még lentebb szánkázott. "
Eddig olyan jó volt? Művtörin kívül akadt suli ahol vakut sem láttak, vagy az össz fotózás 1-2 modelles bohóckodással kimerült és ránézésre is nulla dolgot tanultál. Vagy néhány nebuló talpraesettebb volt, mint a tanárok. Nehéz ügy.
-
Jahno
veterán
válasz ph_5.5 #32899 üzenetére
"Gyakorolni nem ügyfélen kell. Hanem tét nélkül. Otthon megnézni hogy"
Ugyan. Odahaza ezen mit gyakorlok, lásd DJ csaj meg kutyás fotózás meg társai?
Ráadásul az a jó, hogy csoportokban akiről azt hinnéd, hogy ért hozzá és próbál okosat mondani azok is teljesen el vannak tévedve még az egyszerűbb és könnyen ellenőrizhető dolgokkal is. Aztán van amikor küzdünk, mert én speciel amerikai focin az első 1.5 meccsen teljesen elvesztem, fogalmam sem volt a világról, de hát innen lehet okosat mondani, hogy ragadd meg a pillanatot, legyenek érzések meg hangulat meg ilyesmik, hát persze :-D
-
ph_5.5
aktív tag
"Mindenki ezzel jön, hogy jajj majd ezt rontom el meg azt. No de akkor miképpen csinálom meg az első hármat és honnan szerzek gyakorlatot?"
A szakmát próbálták iskolákban megtanítani. A fotózás pl sok gyakorlatból állt. Elvben. Pár helyen pedig az életben is... Mivel már nem kell iskola ahoz hogy kírja xy hogy fotós, a színvonal még lentebb szánkázott.
A 2010-es évek elején nagyon sok fotós, másodfotóssal ment el dolgozni. Tét nélküli másodfotósokból 1 év elteltével általában főfőtósok lettek. Vagy közös vállalkozásba fogtak és dolgoznak a mai napig. Ez egy jól, és korrektül működő megoldás volt. Valós élettapasztalattal, valós helyzetekkel.
Most kinek van esélye?
- Aki tehetséges, aki képben van a technikában, aki készség szinten tudja használni a gépét és nem kell fél percet agyalni hogy mi miért nem az igazi... ehez a részhez nem kell sok korábbi fotózás, csak némi hozzáértés.
- Aki elegendő összeggel rendelkezik, hogy megvásárolja a megfelelő technikát ahoz amit fotózni szeretne. Itt nem kell óriási dologra gondolni. Két 10 éves fx váz, két fényerős fixxel már elegendő tud lenni egy tisztességes és látványos esküvői sorozathoz is.
- Akinek van érzéke a képek megfelelő időben, megfelelő szögből történő elkészítésére
- És van érzéke az utómunkához
Utóbbi kettő az ami gyakorlattal nagymértékben fejleszthető. A technikai háttér pedig a bevételekből bővíthető. De ha valaki esküvőn szocializálódik, az nyugodtan elvállalhat pl céges rendezvényt. A kreatív rész miatt pedig pl kültéri portrét. Lehetne sorolni... A lényeg, hogy nem véletlen egyre kevesebb fotós enged betekintést a munkájába. Mert nem olyan nehéz megtanulni dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest