Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz #65388800 #2000 üzenetére
Amugy milyen zoommal erdemes "ramenni" a jelensegre? Ekvivalens 190-816 az obim, de van ra egy 2.5x teleconverterem. Vagy eleg lenne a 82-299?
Amugy a Baader szurore azt irja, hogy ND5. Van itthon amugy ND5-os szurom, csak arra nincs irva, hogy sun filter, meghat nem fenyes, hanem sotet szurke. Mi a kulonbseg a ketto kozott?
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
törölt tag
objektívhez annyira nem értek
De napfólia. Két különböző létezik. ND5 és ND3,8. Az 5-ös vizuális megfigyelésre lett kitalálva míg a 3,8-as pedig fotografikus. Vagyis a fotografikus több fényt enged át, a fény 1/6300-ad részét míg a vizuális a fény 1/100.000-ed részét. A fotografikus azért is enged több fényt át, hogy a fényképezővel elég gyors záridőt lehessen produkálni akár 1/5000-ed. Mivel több fényt enged át tilos vele szabad szemmel napba nézni. A vizuális fóliával is lehet fényképezni, de akkor a záridőt is feljebb kell venni mivel kevesebb az átjutó fény.
Bár én nem merek ilyen fóliákkal közvetlenül napba nézni, mert ha lecsúszik vagy kiszakad azonnali vakságot is okozhat.
-
kovisoft
őstag
Itt találsz egy jó összefoglalót az átvonulásról. A Merkúr látszó átmérője 12" lesz, ami a Nap fél fokos látszó átmérőjének kb. 150-ed része, vagyis egy nagyon apró pont lesz, amit szabad szemmel (szűrőn keresztül, of course) nem is lehet majd látni. Ennek megfelelően minél nagyobb nagyítást, azaz minél hosszabb gyújtótávolságot célszerű alkalmazni. Az ekv. 300-at én kevésnek érzem ehhez, én a lehető legnagyobbat javasolnám. De kipróbálhatod most is, hogy különböző gyújtótávolságokkal készítesz egy-egy felvételt a napkorongról, és a képeken megméred a Nap átmérőjét, aztán elosztod 150-nel, kb. akkora lesz átvonuláskor a Merkúr.
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz kovisoft #2005 üzenetére
Amugy ez mondjuk hogyan aranylik a Jupiterhez kepest? Az kisebbnek latszik?
------------------
Ezt a filtert talaltam, amit meg tudok venni. Ha jol olvasgatom, olyan ND10-12 korul kene legyen a vegeredmeny, tehat ezt osszecsavarva az otthoni ND3-mammal, ez megfelelo lehet. (Ahogyan en azt most elkepzelem.) Persze, egy DIN12-es hegeszto uveget is meg tudnek venni, csak az tenyleg elcsuszhat, es akkor tonkre mehet a vas, meg ezt az ND szurot barmikor tudom hasznalni, nem csak erre az egy dologra. (Es kicsi is, elver a zsebemben, fotostaskaban, ha megyek valahova.)
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kovisoft
őstag
A Jupiter látszó átmérője jóval nagyobb a Merkúrénál, kb. négyszer akkora (50" körüli), amikor a legközelebb van a Földhöz.
A szűrőkkel kapcsolatban: tudtommal a Baader Astrosolar fólia, ami vizuális napmegfigyelésre használatos, a fény 1/100000 részét engedi át. Az ND8 meg a fény 1/8 részét. Szerintem nagyon nem egy súlycsoportban vannak, még az ND1000 sem elég sötét ehhez. A DIN egy másik (logaritmikus) skála, a DIN12 valóban elég sötét, de ezt ne keverd össze az ND12-vel.
Szerk.: fotografikusan persze nem kell olyan erős szűrő, mint vizuálisan. Ezzel együtt én gyengének érzem az ND8+ND3 kombót.
[ Módosította: radi8tor ]
-
törölt tag
válasz kovisoft #2008 üzenetére
Baader Astrosolar fólia az ND5 a fény 1/100.000-ed részét engedi át az ND3 a fény 1/6300-ad részét. Akkor az ND8 nem lehet 1/8. Ez a fólia a fény 1/100.000.000-od részét engedi át ami már szerintem igen sötét.
Vagy ez nem így van mert én mindenhol ezt olvastam. Az ND jelenti a 10 kitevőjét.
[ Szerkesztve ]
-
kovisoft
őstag
válasz #65388800 #2011 üzenetére
Sajnos nagyon zavaró, hogy többféle ND-skála létezik. Az a fotós ND8-as szűrő, amit tvamos fórumtárs linkelt, aszerint van számozva, hogy a fény hányad részét engedi át. A Baader pedig aszerint, hogy fényszűrés mértéke 10-nek hányadik hatványa. Itt van egy táblázat az egyes skálákról. Ebből látszik, hogy Baader-féle ND 5.0 megfelel a fotós ND100000-nek.
-
kovisoft
őstag
válasz kovisoft #2012 üzenetére
És hogy még tovább cifrázzuk, rákerestem a DIN-skálára is, amit a már említett hegesztőüvegeknél alkalmaznak. Ha jól értelmezem, akkor az a Baader-nél használt ND számnak a 3-szorosa, vagyis a DIN 12-es hegesztőüveg az ND 4.0-nak (ill. a fotós ND10000-nek) felel meg.
(#2010) tvamos: remélhetőleg apró fekete pöttyként akkor is látszani fog, csak legyen pontos az élesreállítás.
-
törölt tag
válasz kovisoft #2013 üzenetére
Ehh istenem Minek így összezavarni. De akkor bárki belekeveredhet a vásárlásnál mert nem mindegy hogy ND2.0 vagy ND2-es szűrőt rendel. Mert az egyik 1/100 a másik meg 1/2. Bár ha jól sejtem egyiket fóliánál használják a másik meg ez a becsavarható szűrő.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hirtelen ezt sikerült összehoznom telefonnal és távcsővel.
Remélem valaki jobbat dob össze -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz kovisoft #2030 üzenetére
Igen tudom, hogy ilyen színű fólián keresztül. Egyes drága üveg napszűrőkkel lehet csak szép sárga színben látni a napkorongot.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz BITBOYS #2033 üzenetére
OMG.
De ez egy filmből van.kalm007: Hubble nem is, azt nem engedik Nap közelébe.
De vannak itt igazi felvételek is.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz #65388800 #2038 üzenetére
Napkitörést speciális távcsővel lehet nézni, aminek a fókuszban ki van takarva a napkorong. Természetesen egy spéci fém tüskével oldják meg, mert sok száz fokos lesz.
Iskum Józsinál egyszer láttam ilyet sok sok éve. Nagy élmény volt.Pl ilyennel.
Galériában vannak jó képek, láthatod mire képes a távcső.tvamos: kár hogy életlen lett.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
törölt tag
válasz radi8tor #2040 üzenetére
Nézem az árát. Látom 17.000 Ft. Mondom holnap veszek egyet tekerem lejjebb látom a 17 ezer Ft egy PST csatlakozó a távcső 320.000 Ft 😂
Amúgy ilyen baader napfóliát meddig érdemes használni? Olvastam hogy egy idő után elkopik ha vigyázunk rá ha nem. De mennyi lehet ez az idő?
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
BITBOYS
addikt
Atyaég, ezt olvastátok? Nem kínáltak ma önnek gyanúsan olcsón egy carbon asztrográf léptetőmotoros, saját készítésű, fókuszírozós, fekete keresőtávcsővet egy M-gen kamerával? Vajon tudja a tolvaj mit lopott? Remélem megtalálják és visszakapja a tulajdonos, totál katasztrófa..
-
BITBOYS
addikt
De jó kis cucc, most találtam rá Vixen Polarie Star Tracker
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest