Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz f.lorand #1896 üzenetére
Tegnap meglestem, amikor a leonidákra kiraktad a linket! Grat! Szép munka megint.
Én meg sajnos már lassan azt is elfelejtem, merre van a Nagy Medve. Idén még kukkerba sem néztem. Innen elég rossz az ég (közvilágítás), arra meg lusta vagyok, hogy 50-100 kilométereket utazgassak. Lehet, eladom a felszerelésem a francba és maradok fotelamatőrcsillagász. -
f.lorand
Topikgazda
Új asztrofotó készült el (régi elmaradás a nagylátó verzió után):
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
f.lorand
Topikgazda
Szia,
Köszönöm a kedves szavaid.
Igen nagyjából jól össze is foglaltad magadnak. Többfajta csomagban kapható a cucc, de mindegy is, mert ami kell:
- alapfej
- ék (pólus állításra)
- gömbfej (külön vásárolható meg)
- pólus megvilágító (külön vásárolható meg)Jól írod, az a nagy dög balra akkor kell, ha valami távcsőfélét raknál rá, amit szerintem nem érdemes.
Nekem elég a gömbfej.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
veterán
válasz f.lorand #1882 üzenetére
Jaj... most nézem csak a nicked, és rá jöttem hogy nem is olyan régen radi8tor1 kolléga megosztotta velem a weboldalad címét. Minden túlzás nélkül magával ragadt minden egyes kép és írás, és a Namíbiai túrád írásodnak ittam minden betűjét! Ha fogalmazhatok így, hatalmas rajongód lettem
De hogy ON is legyek. Mi szükséges ennek a szerkezetnek a működtetéséhez kezdésként?
Nyilván maga a szerkezet. Amit még látok, az a ekvatoriális ék.
bal oldalon van egy felfogató szerkezet (nem tudom mi a pontos neve). Ez az alapcsomag része? Ha nem, ez kell nekem?
Vagy erre akkor van szükség csak, ha ellensúlyt, vagy elég nagy kamerát szeretnék a szerkezetre tenni? Illetve a gömbfejes felfogatás külön megvásárolandó?
Hát hirtelen ennyi. Elnézést, ha hülyeségeket kérdezek, de nem egyértelmű a webshop amit néztem. -
kovisoft
őstag
válasz Darko_addict #1888 üzenetére
Ha nem akarsz fotózni, ill. sokat költeni egy stabil ekvatoriális mechanikára, akkor nézz szét a Dobson-ok között. 100ezer körüli áron ilyesmiket lehet kapni, de használtan nyilván olcsóbbak.
-
törölt tag
Azt sajnos nem tudom. Ezt tőlük kellene megkérdezni, akár emailon, hogy mennyi lenne a csere. Azt nem mondanám, hogy az eq3 jó. Nekem eq6 van bordásszíj meghajtásra átalakítva és attól is időnként kihullik a hajam, pedig csak egy 100/800-as tmb apot hord.
Vannak a kínai cuccoknak gyerekbetegségei, de még mindig tized annyiba kerülnek, mint a japán társaik pl.[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
17-18 éve, amikor megvettük a Gemini G40-et, akkor 2x annyiba került, mint a többi hasonló mechanika a piacon. Most már sokat fejlődtek ezek, talán már nem is olyan jó a G40, de akkoriban 80000-ért még csak átlagosnál jobb mechanikát lehetett kapni. G40 asszem 200000 felett volt.
El kell döntened, hogy az elején megveszed a jobbat, vagy saját "károdon" tanulva lépkedsz feljebb a minőségben. Utóbbi többe fog kerülni.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Darko_addict
őstag
Elég összetett a képlet... Csak az EQ3 láb 80.000,-Ft Maszkutovnál, és azzal sem elégedett mindenki... Azt tudod-e, ha tőlük vennék távcsövet, mekkora lenne a felára EQ2 helyett egy 3-asnak? Mert hiába vennék egy fasza 100/1000 vagy nagyobb tubust állvánnyal 80e körül használtan, ha még kell hozzá 80-ért másik láb!
De nem is értem... másik fórumon is azt mondták, hogy kéne még ez meg az... Ha már 100-nál tartunk egy elfogadható élményért cserében, minek árulnak, vagy kik és miért vesznek 25-35-ért készülékeket, ha még 100-ért is csak kompromisszumos minőséget kapsz?Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
törölt tag
válasz Darko_addict #1883 üzenetére
A kompromisszummentességet én arra értettem, hogy univerzális, mert olyan távcső nem létezik. A 80E pénz meg egy távcsőre plusz mechanikára meg okulárokra kevésnek érzek. A barium oklik helyett mindenképpen plösslben gondolkodnék.
Az eq1 és eq2 mechanikákat el kell felejteni. Az adott távcsőkategóriában mindenképpen eq3 kell, hogy bosszankodás mentes legyen a kukkerolás. Az, hogy refraktort vagy reflektort választasz, ebben az esetben inkább érzelmi döntés. Nagyjából a 130-as tükör és a 80-as lencse ugyanazt tudja. -
Darko_addict
őstag
[Egy ilyen] van a környéken használtan 80-ért. Arra már rájöttem, hogy első alkalommal újat nem veszek, meglepően sokat esik az áruk használatba vétel után, pedig kb. ugyanezeket a kütyüket árulták a boltok már 2009-ben is, szóval nincs az a nagyon durva technológiai újítás, mint megfigyelhető máshol.
[ Szerkesztve ]
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
tvamos
nagyúr
válasz Darko_addict #1883 üzenetére
Igen, valoban csak beleolvastam, hogy akarsz fotozni is.
Nezd meg a videokat, mert nagyon jo! [link]De jo ez a cucc.. mindjart veszek egyet...
Megjegyzem, ujonnan 80 ezer...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Darko_addict
őstag
válasz kovisoft #1879 üzenetére
Csak vizuális megfigyelésre. Szükségem van tubusra és állványra is. Egy kisvárosban lakom, alacsony a fényszennyezettség. Egy magánház udvarában lenne a kütyü, nagy a telek (1.000m2), tudok vele "forgolódni' ha kell.
Ha egy "hordozhatóbbra" esne a választás, el tudom képzelni, hogy ide-oda magammal vinném, de ez nem elsődleges. Szeged mellett (városon kívül) van egy telephelybérleményünk, nagy placc, akár ott is kukkerolhatnék vele.Nem tudom neked fixen megmondani, hogy melyikre használnám többet. Arra gondoltam az első kérdéseim egyikénél, ami a "kompromisszumokat" illette, hogy ha (teljesen véletlenszerűen mondom) a refraktor alkalmas bolygófigyelésre 8/10 értékben és mélyég-hez 4/10 értékben, míg a Newton 6/10 és 8/10-et tud, akkor a Newton mellett döntenék. Nem tudom, sikerült-e átadni, amit ezzel mondani akartam. Az alattad író kommentelő valamit félreértett, mert nem kompromisszummentességet keresek.
@meunier: Alaposan át fogom gondolni, mielőtt kiadok bármire is 80 ezret!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Használ valaki ilyen SkyWatcher Star Adventurer mechanikát?
Van ennél jobban ajánlott termék ebben a témában, vagy ez a megfelelő termék erre a célra? Ha igen, és használ valaki ilyet lenne pár kérdésem. -
törölt tag
válasz Darko_addict #1877 üzenetére
Hát, szerintem ne siesd el a távcsővásárlást. Inkább próbálj meg érdeklődni, esetleg megérdeklődni, hogy a lakhelyed környékén van-e amatőrcsillagász. Meg még egy könyvet tudok javasolni: amatőrcsillagászok kézikönyve.
Egyébként a legfontosabb: kompromisszumnentes távcső nem létezik. Minden távcsőtípusnak megvannak az előnyei és hátrányai.
-
kovisoft
őstag
válasz Darko_addict #1877 üzenetére
Vizuális megfigyelésekre használnád a távcsövet vagy fotóznál? Csak tubus kellene (gondolom, nem) vagy tubus+állvány? Hol használnád elsősorban (mennyire fényszennyezett helyen) és főképpen miket figyelnél meg vagy fotóznál (pl. bolygózás vs. mélyegezés)? Lenne-e sokat hurcolva?
A személyes véleményem az, hogy a legjobb távcső az, amelyiket aktívan használod is. Nem kell, hogy adott árból a lehető legnagyobb teljesítményt hozza, ha cserébe nem szívesen veszed elő, mert túl nagy és nehézkes a használata (pl. jusztírozni kell, meg kell várni, míg lehűl, nem fér be az autóba, stb). Akkor már akár egy jó binokulárral is többre mész, ha az viszont mindig nálad van.
Érdemes végignézni a Makszutov bazár-t, mert sok használt, de jó állapotú távcsövet hirdetnek sokszor az új ár töredékéért. A zoom dolgokat általában jobb kerülni, mert drágábban gyengébb képminőséget és szűkebb látómezőt adnak. Azonos minőségű távcsövekről általában elmondható, hogy annál nagyobb az optikai teljesítménye (felbontóképesség, határfényesség), minél nagyobb az átmérője. Nyilván ez az árban is jelentkezik.
-
tvamos
nagyúr
válasz Darko_addict #1874 üzenetére
Nekem (gyereknek) egy National Geographic N 114/500 compact Dobsonian (ami egy Bresser) van. Ilyet ne vegyél, ez nem jó! Van egy 500-as fix manuálom, az sokkal jobb. Szerintem, ha nincs ingered a vizuális megfigyeléshez, egyszerűbb egy objektívvel kezdeni.
Úgy írom ezt, hogy abszolút kezdő vagyok, és nincs szándékom profivá válni. Elkövettem én is a kezdők hibáját, csak a számokat néztem. "114-es cső, 30 ezerért... az már tuti jó lehet! - Nem, nem jó!" (Ezért is teszem off-ba.)Olvastam X-Y zoomról, pl. 36x vagy 90x. Ekkor a távcső csak ezt a kettőt tudja, vagy fokozatmentesen állítható
Ha ilyet akarsz, variable zoomot kell keresni!Ezt a könyvet olvastad már? [link] Nekem el kellett volna, távcső vásárlás előtt!
[ Szerkesztve ]
-
Darko_addict
őstag
Remek fogadtatás, köszönöm!
Ezek maradtak a fejemben kicsit homályosan, felsorolásszerűen leírom:
Melyikkel kell kisebb kompromisszumot kötni, Newton-féle vagy a Refraktor típusú távcsövekkel?
Konkrét elvárásaim abban kimerülnek, hogy az élmény, amit kb. 80.000,-Ft-ból ki lehet hozni, a legtöbbet nyújtsa. A lehető legtöbb "felfedezést" szeretném tenni. Nem tudom rangsorolni ezeket, lenyűgöz a galaxis minden négyzetkilométere.Jó dolgokat olvastam az E-Plössl okulárokról, de elmondható-e, hogy minden tekintetben jobb-e (megéri-e a felárat) a Báriumoktól?
Ha használtat veszek, mire kell figyeljek? Ezek tudnak amortizálódni, elkopni, elfakulni stb.?
Láttam olyan távcsöveket, amik a tulajdonságai nem „egyenes arányosan” nőttek. Pl. 102/1000 vs. 130/650. E kettő között hogyan fogalmazható meg a leginkább észlelhető különbség?
Mivel alapvetően 80.000,-Ft-nál sem beszélünk valami extra távcsőről, a 20-40-60-80e,-Ft-os kategóriák között van-e akkora minőségi, élménybeli különbség, mint amit az áruk sugall?
Milyen hasznos extrákat érdemes még venni hozzá?
Egy napszűrő biztos lesz a kosárban.Olvastam X-Y zoomról, pl. 36x vagy 90x. Ekkor a távcső csak ezt a kettőt tudja, vagy fokozatmentesen állítható e kettő között, mint mondjuk egy DSLR objektívje?
Köszöntem szépen!
U.i.: Nem tudom, volt-e lehetőségeket olyan helyen járni, ahol nem volt fényszennyezés és alapvetően jól be lehetett látni a tájat, mint pl. Chile vagy északi vidékeken Norvégia vagy más országok. Én a Grand Canyonban voltam idén, sátraztunk egy éjszakát. Sajnos sietős volt a program, de még maradtam volna egy hetet is. Leírhatatlan élmény, a még a horizonton is látni lehetett a csillagokat, nem csak az égen. Körbe vette az egész teret. Frenetikus volt a tejút is. Borzzasztó, milyen hatalmas is az egész, mert én csak ott jöttem rá. Amúgy az a vidék kicsit "kihalt", nem csak a Grand Canyonból lehetett látni sokkal többet, mint amit valaha is láttam ezelőtt, hanem legalább annak 100 km-es körzetében. Azelőtt is szerettem az eget bámulni, de nyáron megvilágosultam, hogy valóban mennyi mindent is lehet észrevenni, ha a közvetlen környezetünk engedi.
-
törölt tag
válasz Darko_addict #1874 üzenetére
Hát van olyan hogy távcső topik de eléggé kihalt Szóval igen.
Nekem most egy Skywatcher 130/900-as van .
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Első csillagászati távcsövemet szeretném megvenni. Olvastam sokat a témában, pl. megvolt az összes Maszkutov honlapon lévő cikk is.
Maradt még bennem pár kérdés, itt feltehetem őket?[ Szerkesztve ]
-
-
f.lorand
Topikgazda
válasz #84221696 #1856 üzenetére
Kicsit mindkettő. Ugyanúgy nagylátó, csak sokkal nagyobb átmérő. 550-ről 620mm, de 10cm-ről 28-ra nőtt. Emiatt brutál fényerős, f/2.2. (Természetesen nincs ennyi pénzem most, egy tehetséggondozó alapítvány vette, de megadtál a lehetőséget, hogy használjam).
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz #65388800 #1862 üzenetére
Dehogynem.
Ajánlom a Citizenfour című filmet.Titkosszolgálattal amúgy nekem kevésbé van ellenérzésem, mint a multikkal akik saját haszonszerzés miatt elemzik az adatainkat. Pl Google olvassa a leveleidet, hogy célzottabb hirdetéseket tudjon eléd rakni. Eltárolja a keresési előzményeket, hogy szerinte relevánsabb találatokat adjon.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
törölt tag
válasz radi8tor #1860 üzenetére
Hát nem tudom, ha az ember szenvedni akar az 1 megabites letöltéssel akkor ez van van hogy 1 megabit sincs.
Meg honnan tudja az ember hogy mit néznek és mit sem. pl a data.hu nézi e vagy sem. Senki sem tudja.
Meg ha nem nézi a data.hu valaki biztos figyeli az adatforgalmat
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
válasz belovary #1849 üzenetére
Szia!
Megnéztem a görög srác képét, szerintem semmi különös. Jó égről készült és ezért volt tartalom benne. Ha jó az ég, nagyon sok minden előjön, nekem Namíbiában ettől is sokkal több bújt elő.Ha gondolod, megnézem szívesen a te nyers képed, mi van benne.
Lóránd
-
belovary
senior tag
válasz f.lorand #1835 üzenetére
Köszi Lóránd!
Visszajáró emberke vagyok az oldaladon, korábban néztem tippeket, de sajnos ettől még nem lettek jobbak a képek. Egyértelmű, hogy én vagyok béna, ez nem is kérdés, csak rá kellene jönnöm, hogy mit bénázok.
Szóval a beállítások. Most az tiszta, hogy manuálisan beállítom a fókuszt, meg automata zajszűrés ilyenek kikapcsolva, stb... Ugye most nekem a 18mm f3,5 értéken mondjuk ISO3200 vagy feljebb, olyan 15s - 20s hosszan expózva előjön egy kép, amin csak épphogy ki lehet venni valamit. Most próbálgattam régebbi képen ezt a görbézést újra, nem jön elő azon semmi. Persze picit jobb, de olyan messze van pl az ilyen képektől:
[link]
Bocsi, nem tudtam belinkelni szebben, mert gondolom letiltotta a letöltést.Szóval ezen a képen a srác 10mm f/4 30s ISO4000 beállításokat használ. f4???? Ilyen képet? Vagy ezt hogyan? Több képből összerakja? De hogy küszöböli ki, hogy mondjuk az 5-ik képen a sarkokon a csillagok már olyan mértékben elmozdulnak hogy ihajj. Gondolom nem vezetéssel fotózta.
Egyáltalán van olyan hogy túl lőni a képet? Mármint túl magas az ISO, túlexpós a kép? Persze amíg a zaj engedi.
Itt egy régi képen, ma már másként dolgoznám ki, de akármennyire is eljátszok vele, nem lesz jobb, és a görbézés sem segít neki.
Bocsi a sok írásért, meg az értetlenkedésért, de nagyon szeretnék végre értékelhető tejútas képet kreálni, és nem éreztem rá még a technikára.
-
tvamos
nagyúr
válasz f.lorand #1835 üzenetére
Piszok jo oldal! kosz, hogy megosztottad!
Esetleg ebben a problemamban tud valaki segiteni? Tudom, hogy ez Nikon 1 specifikus dolog, de hatha...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz f.lorand #1843 üzenetére
Ja valahogy gondoltam Így is alig volt látható szabad szemmel vagyis távcsővel. De legalább láttam Lesz mostanában valamilyen égi jelenség amit érdemes megnézni? Üstökös, "a mars akkora lesz mint a hold" stb
Stellarium programot szoktam használni, de most nem látok benne semmi érdekeset.
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
válasz belovary #1834 üzenetére
Egy képből is nagyon sokat ki lehet hozni, akkor görbézni kell a képet valamilyen képszerkesztő programban. Ha több kép, akkor bármelyik mélyeges szoftver alkalmas rá (DSS, Iris ingyenesek), Nebulosity fizetős, de kényelmes. A görbézésről és a Nebulóról is van tutorital az oldalamon.
-
belovary
senior tag
Sziasztok!
Nem annyira ide, de azért remélem segítetek.
Készítettem már pár képet, amit meg is osztottam veletek, de igazán normális képet a tejútról még soha.
A csillagjárós képeket pihentetni szeretném, és inkább most a tejútról szeretnék végre valami értékelhetőt produkálni.A gondom a következő:
Voltam én már fent hegyen, messze a fényszennytől, csináltam bármit, baromira nem jön össze. Oké, a technikám sem a legjobb rá, de láttam képeket, akiknek ugyanígy nem volt méregdrága felszerelésük, mégis értékelhetőt alkottak. Canon 70D, 18-135mm f/3.5 IS STM obi, 10-18mm f4.5 IS STM, 50mm f/1.8 STM obikkal tudok kooperálni, és tudom hogy nem egy bajnok obik, de ezek vannak.A 18-135-el szoktam szépeket alkotni, de a tejút soha nem jön össze. Hiába nyomom az egekbe az ISO-t, meg csinálok bármit, éppenhogycsak valami halovány dolog lesz. Szóval mi itt a titok? Mer vannak olyan képek, amik tényleg nem komolyabb obival lettek lőve, mégis olyan mintha az én képemhez képest a NASA készítette volna.
Sok képnél kizárt szerintem kizárt hogy egy expo. Mivel, és hogy dolgozzák ki ezeket? Persze néztem turotialokat, de egyik sem igazán segített a képeimen. Gondoltam megkérdezlek titeket, hátha tudtok segíteni.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz #65388800 #1826 üzenetére
Sok helyen fel szokták használni. Ha megjelölik a forrást, akkor nem zavar, sőt. Az indexesekkel amúgy is jóban vagyok, mert ha van valami eredmény, le szokták közölni, ami azért erős hírverés.
VOlt most egy TV adás is. Néha ellentmond a narrátor annak, amit mondok, de nem baj
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz f.lorand #1803 üzenetére
Egy ilyen cikknél kérnek engedélyt a képed felhasználására?
⭐ Stella
-
törölt tag
válasz radi8tor #1822 üzenetére
Amúgy néztem távolságot elég közel lesz.
Most ebben a pillanatban 131.292 millió km-re van
2016.május 22. 76.336 millió km-re lesz.Bár a Jupiter sincs még messze. 3 millió km-rel került távolabb mint márc 8-án volt. Majd szeptemberben már messzebb lesz 960 millió km-re. Most kb 650 millió km-re lehet.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz #65388800 #1821 üzenetére
Májusban lesz Földközelben Mars. Akkor érdemes nézni, mert nagyobbnak látszik valamivel a korongja.
De nem lesz telihold méretű.Hm, Merkúr átvonulás jó lesz. Talán össze rakom a távcsövet addig. Kérdés milyen állapotban van, majdnem 10 éve hozzá se nyúltam.
Ma szépen néz ki Jupiter a Hold mellett.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
törölt tag
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz #65388800 #1815 üzenetére
8-án volt szembenállás. Nem tudom mit írt neked tegnapra.
március
nap óra
01. Hajnalban a Mars és a Hold közel látszik egymáshoz az égen.
02. 00 Utolsó negyed, a Hold az éjszaka második felében látható.
02. Hajnalban a Szaturnusz és a Hold közel látszik egymáshoz az égen.
08. 12 A Jupiter szembenállásban, a Földről nézve a Nappal átellenesen helyezkedik el.
09. 03 Újhold, a Hold nem látható az éjszakai égen. Teljes napfogyatkozás, Délkelet-Ázsiából és Ausztráliából figyelhető meg.
14. Este a Hold az Aldebaran (a Bika csillagkép legfényesebb csillaga) közelében jár. Délután a nappali égen el is fedi azt.
15. 18 Első negyed, a Hold az éjszaka első felében látható.
20. 06 Tavaszi napéjegyenlőség.
21. Este Jupiter és a Hold közel látszik egymáshoz az égen.
22. Hajnalban Jupiter és a Hold közel látszik egymáshoz az égen.
23. 13 Telehold, a Hold egész éjszaka látható. Félárnyékos holdfogyatkozás, hazánkból nem figyelhető meg.
23. 21 A Merkúr felső együttállásban, pályájának a Földdel átellenes pontján halad át.
27. 02 A nyári időszámítás kezdete, óra előreállítás 3 órára.
29. Hajnalban a Mars, a Szaturnusz és a Hold közel látszik egymáshoz az égen. A bolygók közül a fényesebb a Mars.
31. 17 Utolsó negyed, a Hold az éjszaka második felében látható.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
törölt tag
-
törölt tag
Üdv!
A naptáram azt írja ma van valami "Jupiter at Opposition". De igazából a fogalommal nem boldogulok magyarul sem. Szemben áll a Jupiter?
-
törölt tag
1-2 asztrofotós ismerősöm bolygóra 2-3 méteres fókuszt használt régebben. Szerintem ez most is megállja a helyét.
Illetve, bolygóra és Holdra nem igazán dslr-t használtak, hanem web vagy bolygókamerát. Aztán a registax nevű progival rakták össze a frame-eket. Nem tudom, hol tart most a technika, mert egy jó ideje már nem művelem a asztográfiát, de szerintem még mindig jó lehet a webcam. -
radi8tor
MODERÁTOR
Mekkora távcsővel próbálkozol Jupiternél?Ja megvan: 200/1000. Az kevés lesz bolygózáshoz. Kellene valami fókusz kétszerező szerintem. (én papírra dolgoztam régen, 4400-as fókusztávnál - Cassegrain)
Expozíciós időt kell csökkenteni, akkor nem fog beégni, de sok minden van még ami befolyásolja az eredményt.Szaturnusz nem tudom merre jár most, azt elég könnyű lefotózni, és látványos a gyűrűjével.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
zoomon
tag
válasz #65388800 #1753 üzenetére
Nem haladok gyorsan a sok egyéb dolog miatt, de a Holdról az előbb sikerült egy képet készítenem.
Hát fel kell kötni a nadrágot, van mit tanulni...Így sikerült a kép (iso100, távkioldó, óragép):
Ez talán még nem is olyan szörnyű, de próbáltam a Jupitert és a holdjait lekapni, a bolygóból csak egy nagy fényes paca lett, azt vajon hol ronthattam el?
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz belovary #1805 üzenetére
Persze, mivel nem a sarkcsillag van az égi északi pólus középpontjában.
Évezredek során vándorol, mivel a Föld imbolyog a forgástengelye körül.
"A jelenkorban a Sarkcsillag (Alfa Ursa Minoris; a Kis Medve legfényesebb csillaga) csupán 0,8 fokra van a valós égi pólustól. Ez a szögtávolság 2102-ig 0,46 fokra csökken, majd ismét növekedni kezd."
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
belovary
senior tag
Sziasztok!
Tudom, én vagyok a tudatlan ezzel a kérdéssel, de azért felteszem. Miért van az ha ráállok a polaris-ra és készítek egy csillagjárós sorozatot, akkor nem a polaris körül forog a dolog, hanem tőle egy picit jobbra, és egy picit le. De ott nincs csillag (ami látható lenne), semmi nem látszódik, de ott lesz a forgás középpontja.
Korábban is készítettem ilyen képeket, és bajlódtam vele, gondoltam elmozdult a kamera. Úgy néz ki nem a kamera mozgott be, mert most levittem, lőttem direkt 170 képet, beállítottam mindent, és úgy van ahogy írtam. Lehet ti ezzel tisztában vagytok, de én úgy tudtam, tanultam, hogy a polaris marad a helyén innen nézve. Ezek szerint nem, csak nagyjából? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- Milyen videókártyát?
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- BestBuy topik
- A Jézuskát is megelőzi a Dimensity 8400
- Fujifilm X
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- LEGO klub
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest