Új hozzászólás Aktív témák

  • Darko_addict

    őstag

    Remek fogadtatás, köszönöm! :)

    Ezek maradtak a fejemben kicsit homályosan, felsorolásszerűen leírom:

    Melyikkel kell kisebb kompromisszumot kötni, Newton-féle vagy a Refraktor típusú távcsövekkel?
    Konkrét elvárásaim abban kimerülnek, hogy az élmény, amit kb. 80.000,-Ft-ból ki lehet hozni, a legtöbbet nyújtsa. A lehető legtöbb "felfedezést" szeretném tenni. Nem tudom rangsorolni ezeket, lenyűgöz a galaxis minden négyzetkilométere.

    Jó dolgokat olvastam az E-Plössl okulárokról, de elmondható-e, hogy minden tekintetben jobb-e (megéri-e a felárat) a Báriumoktól?

    Ha használtat veszek, mire kell figyeljek? Ezek tudnak amortizálódni, elkopni, elfakulni stb.?

    Láttam olyan távcsöveket, amik a tulajdonságai nem „egyenes arányosan” nőttek. Pl. 102/1000 vs. 130/650. E kettő között hogyan fogalmazható meg a leginkább észlelhető különbség?

    Mivel alapvetően 80.000,-Ft-nál sem beszélünk valami extra távcsőről, a 20-40-60-80e,-Ft-os kategóriák között van-e akkora minőségi, élménybeli különbség, mint amit az áruk sugall?

    Milyen hasznos extrákat érdemes még venni hozzá?
    Egy napszűrő biztos lesz a kosárban.

    Olvastam X-Y zoomról, pl. 36x vagy 90x. Ekkor a távcső csak ezt a kettőt tudja, vagy fokozatmentesen állítható e kettő között, mint mondjuk egy DSLR objektívje?

    Köszöntem szépen!

    U.i.: Nem tudom, volt-e lehetőségeket olyan helyen járni, ahol nem volt fényszennyezés és alapvetően jól be lehetett látni a tájat, mint pl. Chile vagy északi vidékeken Norvégia vagy más országok. Én a Grand Canyonban voltam idén, sátraztunk egy éjszakát. Sajnos sietős volt a program, de még maradtam volna egy hetet is. Leírhatatlan élmény, a még a horizonton is látni lehetett a csillagokat, nem csak az égen. Körbe vette az egész teret. Frenetikus volt a tejút is. Borzzasztó, milyen hatalmas is az egész, mert én csak ott jöttem rá. Amúgy az a vidék kicsit "kihalt", nem csak a Grand Canyonból lehetett látni sokkal többet, mint amit valaha is láttam ezelőtt, hanem legalább annak 100 km-es körzetében. Azelőtt is szerettem az eget bámulni, de nyáron megvilágosultam, hogy valóban mennyi mindent is lehet észrevenni, ha a közvetlen környezetünk engedi.

    Don't give up your dreams. Keep sleeping.

Új hozzászólás Aktív témák