Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
Kérdés a hypokloritos fához mit szól majd a lakk...
Amúgy a kereskedelem tele van fölösleges mondvacsinált ürüggyel árult ránktukmált, oktrojált termékkekkel amire vallási hit alapon ráfogjuk hogy megér 1000Ft-ot holott filléres alapanyagokból magunk is kikotyvaszthatnánk 2 perc alatt.Nembeszélve az influenza " meggyógyításáról" a körzeti orvos által...Egy orvos se tudja meggyógyítani .Magadtól gyógyulsz meg ha kifekszed.Ha nem ,szövődménye lehet.De az orvos csak rázkódik fehér köpenyben ,ő a mágus ,hókuszpókuszt ír a levegőbe ad egy aszpirint,ír egy receptet, egy hét múlva meggyógyulsz fiam.. Az orvoshozt menetel a legjobb alkalom hogy a váróban amíg várakozom ,az épp aktuális levegőn keresztül cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegséget ,(az összecsődült betegektől) egyúttal beszerezzem, ha eddig megúsztam.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Ifjúkoromban vízműnél voltam raktáros. Az ivóvizet alapban a háztartási hypo-nál kétszer töményebb hypo-val fertőtlenítik, mielőtt tároznák. No, a hypo-t mi raklapra szerelt 1000 literes műanyag ballonokban tároltuk, amin alul volt egy lefejtőcsap. Amikor cserpákoltuk ki 20 literes kannákba, óhatatlanul mellépöcsögött némi hypo. Ez a raklapra került. Emlékeim szerint mezei euro raklap volt. És a lefejtőcsap alatt olyan fehér volt még a legretkesebb raklap is, mint a gyúródeszka. Vakított. De vigyázat! Innen a hypo-t ugyan sosem takarítottuk le, de idővel szabályos tölcsért mart magának a hypo a fába!
Ha van próbadarabod az adott fafajból, szerintem nyugodtan kipróbálhatod a mezei háztartási hypo-t. Ha kifehéredés után lemosod, s félreteszed a próbadarabot, úgy letesztelheted későbbi esetleges tudományod bővítéséhez, hogy tovább marta-e a fát a beivódott hypo, vagy le lehetett teljesen mosni a fáról.Szólok előre, soha nem próbálkoztam fát így fehéríteni, soha nem hallottam, hogy asztalos ilyet csinálna. Mindezt csupán arra az empíriára építettem, amit pihebajszú legényként megtapasztaltam. Mert olvasván elégedetlenségedet a lakk nélküli felület terén, nekem egyből az a nagy kontraszt ugrott be régről, amikor az igen kékpenészes és napfogta raklapon a csap alatt makulátlanul hófehér, szép erezetében pompázó fenyőfa virított. Azt semmiképp nem javaslom, hogy élesben próbálkozz, mert mint mondottam, a fát is szétmarhatod kellő tapasztalat híján.
S ha már hypo, offnak is elmenne, de nem offolom:
Amikor fürdőszobában a csempe fugája, hideg falak a bútorok mögött penészednek, erre árul a kereskedelem ezer forint magasságában egy maroknyi priccolós flakonba penészeltávolító csodaszert. Ami valóban el is távolítja a penészt. Egy alkalommal szükségem volt rá, megvettem hát. Az első priccentés után rögtön megérezte az orrom, hogy másítatlan hypoval van dolgom. A flakon gyorsan kiürült, és én nem szaladtam a baumaxba újabb csodaszert vásárolni, hanem a sarki kisboltban vettem egy százasért duplaannyi ugyanazt, vagyis hypo-t. És a dolog nem csalt meg.
(Csak a találékony kereskedelem csalt meg alaposan ezzel a csodaszer dumával. Erőlködés nélkül nevezhetem magam valódi kémia seggfejnek. De ha én az vagyok, és többé soha nem nyúltam a polcon csodaszer után, akkor minek való titulálni azon tömegeket, akik rendszeresen visszajárnak a boltba ezért a ciccentős csudaszerért? Hát, ha most itt lenne a lányom, akkor kapásból példáznám is neki, hogy erre jó az érettségi, nem arra, hogy pontszámaid, meg bizonyítványaid legyenek. Önálló gondolkodásra érettnek nyilváníttatnak, és semmi többet ne várj tőle. Magyarul kevésbé fognak tudni átejteni, mint szart a palánkon.)Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Egy másik eljárás: Oxálsavval, citromsavval, heresóval:
Csersavtartalmú vagy vasfoltos fák esetében alkalmas. Az oxidációs reakció során a csersav közel színtelen vegyületté alakul. Forrón, 30-35 gr/liter koncentrációban alkalmazzuk. Hajlamosak kristályos kicsapódásra, melyek a pórusokban rakódnak le, és akadályozhatják egyes lakkfajták megkötését,ezért alkalmazásuk után a felületet alaposan át kell mosni. A heresó a juhar, nyír és a dió szijácsát rózsaszínűvé változtathatja, és ez gyakran csak néhány hét múlva utólag következik be. -
Márton111
aktív tag
Ez az előbb kimaradt a közömbösítő közömbösítése
.A nátrium- hidroxid 20 %-os oldatát sötét színű lombos faanyagok és megkékült fenyő esetében használjuk a hidrogén- peroxidot tartósító sóinak semlegesítésére. Hatására a halványítási folyamat gyorsabban játszódik le, és a felület érdesebbé válik. A művelet után a felületen visszamaradó anyagokat citromsavval vagy ecetsavval közömbösíteni kell.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Igen a sav-lúg, lúg-sav kombó még nekem is megy, de mit mivel mennyi ideig az már nem.
Sztem amúgy lúg ha ecettel és citromsavval lehet közömbösíteni.
Suliba is úgy voltam vele inkább tíz matekóra mint egy kémia.Jimmy: A wikipédiát én is nézegettem de már a második sor után elég rossz emlékek törtek rám és kezdett hányingerem lenni. Engem inkább a gyakorlati része érdekel az is a faiparban mert ahogy olvasgatom rengeteg helyen használják a hidrogén-peroxidot.
Jövő héten lefényképezem a problémám. Jó volna még vmi agresszívebb fehérítő maró cucc, mert ahogy néztem csak ott szedte le szuperül a penészt ahol a penész és a fa között van egy réteg lakk. Viszont ahol a lakk megkopott és a penész belement a fába ott egyelőre nem annyira szép. Lehet tovább kellene rajta hagyni a fán.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
A hidrogénperoxid száraz változata látod még üzemanyagnak is jó ,betankolhatod a lökhajtásos repülődbe de rakétába is jó.
Szerintem érdekes volt a cikk ,többet írtak a felhasználhatóságáról, mint vártam (én kémiából gimiben az első 2 évben jó voltam.),és tetszik hogy szennyező anyag mentesen bomlik le vízre és oxigénre. A hidrogénhajtású tüzelőaanyag cella ilyen okos jószág még,hidrogénból szennyezőanyag nélkül csupán vizet termel és áramot és mivel a hidrogénnek 4x magasabb az energiatartalma mint a benzinnek és 80%-os hatásfokú ármaelőállító a tüzelőanygacella *szemben a benzinmotor 30%-ával hát az olajlobbi biztos bevetett apait-anyait hogy a hidrogénhajtás minél lassabban terjedhessen el. Ezért szívjuk ezt a nagyon mérgező ,szénhidrogén égéstermék szemetet ,amit kipufognak az autósok.
*a hozzá kapcsolódó villanymotoros hajtás is 80-90% közti hatásfokú, tehát nincsgyenge lácszem a hajtáskörben![ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
Ezen a lapon olvasgathacc.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
"Mindig is utáltam a kémiát."
Ebben tök egyformák lehetünk, én is. Savat lúggal, lúgot savval, de hogy mennyit mennyivel, milyet milyennel?
Szerk:
A hidrogén peroxid tán nem is sav, nem is lúg. De hogy mi?
Hogy segíthessek, megkérdeztem a páromat (orvos, ráadásul sürgősségi szakos), h mivel lehet semlegesíteni? Ő sem tudta a választ, pedig Ő nem utál kémiául. (Ezek szerint nem gyakori eset a hidrogén peroxidos mérgezés.)[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
jimy_l
tag
Bocsi nem olvastam mit szeretnél.
Mi az antikoláshoz eccerű vecsési savanyú káposztát használtunk, azt meg vízzel semlegesíthető.
Mondjuk érdemes kitapasztalni, melyik anyagod mennyi ideig ázzon benne, de pl. 24 óra vasnak nagyon bőségesen elég.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Márton111
aktív tag
Esetleg valami szexlapot is betehetek kémia helyett
Halványítás 30-35 %-os hidrogén-peroxiddal:
A bomlásakor felszabaduló nagy mennyiségű reakcióképes oxigén fehéríti a fát. Könnyen bomló vegyület, ezért eltárhatóságát sókkal biztosítják. Ezeket a sókat felhasználás előtt semlegesíteni kell. A semlegesítést ammónium-hidroxiddal vagy nátrium-hidroxiddal végzik.
Az ammónium-hidroxid a felületről maradéktalanul elpárolog, és a felületi feszültség csökkentése által javítja az oldat beszívódását, ezáltal az mélyebb rétegben fejti ki hatását. Csersav tartalmú fáknál szürke elszíneződést okoz! Főként finom pórusú lombos fákhoz és fenyőhöz alkalmazható.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Én egyszer vettem egy locsolóvégződést szórófejet, piros/szürke volt,ahogy vittem a villanyoson a lányok egyből másra asszociáltak
Ebbe a nők számára való kategóriába tartozik még (a motor nélküli fajtából ) bármelyik kellő keménységű zöldség :kígyóuborka vagy répa, de lehetne még sorolni (egy másik topikban )csak a barkácsoló kedvűek kedvéért írtam le egypár alternatív megoldást[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
A nem tudom és nem láttam élőben az merőben más értelmezés.
Én csak a filmekről írtam."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Soká
senior tag
válasz thomgrande #9183 üzenetére
Valószínűleg félreérthető voltam, ráadásul prűdnek is látszó, noha tényleg csak arról van szó, hogy a sors úgy hozta, nem volt hozzá szerencsém élőben, csak képernyőn.
Pontosabban, egyszer, ez még a 80-as évek első felében volt, nyugaton jártunk a barátaimmal (19évesen - nagy kalandnak számított) és akkor Münchenben bekeveredtünk egy peepshow-ba, de nem őrzök róla jó emlékeket, mert elég fura alakokkal találkoztunk, ráadásul az egész olyan labirintusszerűen volt kialakítva, hogy a legnagyobb öröm az volt, amikor sikerült kiszabadulni onnan. Így aztán nekem kimaradt a hazai hasonló műintézmények meglátogatása, amikor az újdonságnak számított
-
thomgrande
tag
Nem is gondoltam hogy ennyi ember nézte a hogy mi újság a Futrinka utcában? Mivel tölti napjait Cicamica, Morzsa kutya és a többiek? Ezért a csúnya filmek kimaradtak.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Márton111
aktív tag
hidrogén peroxid erős oxidálószer , és nem árt hamar semlegesíteni , ha már nem akarod tovább oxidálni a terméked.(nekem avval tunkolta a doki láb hüvelykujjam, amikor letépte a körmöm, elállította a vérzést,fertőtlenítette ,és erősen habzott hozzá.de azt nem kérdezetem meg hány%-ossal dolgozik)
Igen a gumikesztyű ajánlott , meg a szemedbe még véletlenül se fröccsenjen egy csepp se , meg a lakkot festéket textil színét is megmarja ,szóval sehova se menjen aminek számíthat.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Először is, nem tudom mekkora egy vibrátor, kimaradt az életemből..
De azért el tudom képzelni az archetípusát naponta használom. Erre-arra...Én sem láttam még vibrátort, de van egy ismerősöm, akinek az ismerőse már látott és azt mondta kb. akkora mint egy pneumatikus élmarógép.
-
mdk01
addikt
-
Márton111
aktív tag
Hát ehhez az elszívóhoz már csak egy közepes méretű asztalos műhely hibádzik,meg egy (kisebb ) 3 méter magas ciklon forgácsülepítő az udvarról .
Jimmy ?Nem érdekel?[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Először is, nem tudom mekkora egy vibrátor, kimaradt az életemből..
De azért el tudom képzelni az archetípusát naponta használom. Erre-arra..."Viszont mint látom a sors elintézte ezt a kérdést, sajnálom."
Ne bánd, nem volt létszükséglet. Gondolom, hogy más is van úgy a szerszámvétellel, hogy vagy azért vesz meg valamit, mert éppen szüksége van rá nagyon és akkor kevésbé számít az ára, a másik eset pedig, amikor éppen szembejön az emberrel egy kedvező ajánlat. Mondjuk, hogy féláron én már képes vagyok meginogni olyasmiért is, amire nincs azonnal szükségem. Nyilván megnyugtat az a tény, hogy ennyiért valószínűleg tovább is tudom adni bukta nélkül.
Egyébként ezeket a gépeket egy Fétis nevű ( www.fetis.hu ) szerszámáruház, pontosabban annak szervize árulta. Én most jártam ebben az áruházban (M3-nál), szép nagy boltocska sok szerszám, elsősorban kékBosch, Metabo és Festool. Van egy akciós árlistájuk is, de kiderült, hogy már a jó ajánlataik nem élnek, éppen csak lusták frissíteni...
Más. Hátha érdekel valakit iparinak mondott forgácselszívó:
nem értek hozzá -
Márton111
aktív tag
válasz Márton111 #9172 üzenetére
Aszem el tudnám ezt a házat viselni.Közel - s távol egy idióta szomszéd sincs amely nonstop napi 10 órában szemetet éget vagy egyéb ismeretlen fölösleges okból csinál minden nap füstöt ,télen-nyáron, se egy csomó autós ,ami szintén számomra szintén megfejthetetlen okból nonstop füstöt csinál, amitől többszázezren allergiáznak nyáron és párezren meghalnak (légzőszervi e- miatt) minden évben.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
bútorrestaurálós ügy, tesztelés ?? Mi volt az? Vettél egy feint?
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
A múltkor kicsit füllentettem, mert miközben megírtam hogy nem láttam még asztalos műhelyben élmarót, rá 2 napra beugrott hogy a cég ahol dolgozom rendszeresen használja azt, csak én kapásból a 220v-osra gondoltam ami te is linkeltél viszont amit mi használunk az pneumatikus és akkora mint egy vibrátor. Mi nagyon sok 1000m marunk ezzel havonta és így látom értelmét, de egy kis asztalos műhelybe ezt bármi kiválthatja. Én mint írtam csak egy olyan kicsi makit vennék hogy ne kelljen a 6kg-os dögöt emelgetnem ,de azzal a munkák 95%-át eltudom végezni kisebb kompromisszumokkal.
Viszont mint látom a sors elintézte ezt a kérdést, sajnálom. Majd biztos lesz még hasonló lehetőséged.Köszi hogy szóltál a bútorrestaurálós üggyel kapcsolatban már írtam is vissza de még nem jött válasz. Majd holnap fogom tesztelni, mert sikerült is beszerezni.
-
Márton111
aktív tag
Nem olcsóbb még véletlenül sem ...sőt drágább ,én meg egy még drágábbat vettem nagyhirtelen, de üsse kavics , gyorsan megvolt ,(3 táblánál nem számottevő, )az idő legalább nem ment el (a gyorsaság nem az én művem volt hanem sürgettek )
A minőséget én fára táv, nem mondanám,meg, hanem amikor kiszedtem a rakatból a használható db-okat és ha eleget talátam használhatóból, akkor mondanám fizetéskor .(Vagy ha megbízható valaki van ott aki tudósít)[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #9167 üzenetére
"Ha mondok egy árat ideutazol megvenni a lemezt?"
Dehogyis utazok. Viszont ha az ár, amit jelzel, alatta van az én beszerzési forrásomnak, akkor addig keresgélek, míg utól nem érlek árban. És az sem lehetetlen, hogy odautazok.
Megmondom, konkrétan mi van:
A NATI Bázisnál szoktam nyír rétegelt lemezből tankolni. Mint jeleztem, egy tábla B/B 6mm 1525x1525 nyír lemez ára itt 2800 és 3200 Ft között mozog. Most készülök minimum 20 táblát beszerezni. Erre legkésőbb 4-6 hét múlva sor kerül. S most számoljunk:
Ha táblánként 500 Ft-al olcsóbb valahol, az 20 táblánál már 10 ezer pénzecske. Ha tételesen épp arra van dolgom (pl Szentendre, vagy Visegrád, ahova épp holnap indulok), akkor csak egy utánfutó és néhány óra pluszmunka árán a zsebemben maradhat akár a teljes árkülönbözet.Arra időm nincs, hogy minden árat folyamatosan monitorozzak az országban, de ha valaki beleszalad a kérdésembe, mint most épp Te, hát miért hagynám ki?
A fa alapanyag áraknak nagy szórása van. Most pl a szélezetlen hárs érdekelt. Egyik beszállítóm br 100-ért szerzi be Pest környékéről légszárazon, én pedig az imént találtam a világhálón valahol dunántúlon nettó 60-ért műszárítottat ugyanabban a minőségben. 2 m3-nél ez jelentős árkülönbség ahhoz, h rászervezzek a dologra.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Körbeforgatható ház 2. kép távlati 3. kép a forgatás mikéntjére derít fényt , alul pedig a műszaki rajz
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
a Pezának én is ezt az oldalát nézegettem még tavaly nyáron, de nem találtam semmi webáruház szerűséget. Ami van a "termékek" alatt, az elég szegényes, ennél sokkal több van nekik.. Rendelni akartam tőlük, de egyelőre maradok a helyi szakkereskedőknél, mert ott jobban megtalálom ami kell. Pedig szívesen böngészném a valós árukészletet.
Nekem az autófényezés témakörében kellett volna pár cucc. -
Soká
senior tag
Jó kérdés...
legutóbb az tavaly vagy tavalyelőtt volt, és azt hiszem, hogy a faipari kiállításon találkoztam a képviseletükkel, igaz nagyon nem faipari volt a kérésem, mert ötezres papírt akartam tőlük beszerezni, ami nyilván nem volt náluk, de rendesek voltak, elpostázták a teljes készletüket és azt hiszem örültek, hogy megszabadultak tőle, mert ilyesmit valószínűleg kevesen keresnek náluk.
Én egyébként inkább a fémipari csiszolóanyagaik kapcsán favorizálom őket, az százszor kényesebb ügy, mint a faipari.Ha kéred, előkotrom az elérhetőségüket, valahol Dunántúlon székelnek, ha jól emlékszem. Lehet, hogy elég beütni a gugliba.
Szerk:
http://www.peza.hu/peza_frameset.htm
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Sanyabá #9137 üzenetére
Ez se lehet sokkal könnyebb mint 2- 3 kg mert ez egy kézi felsőmaró (a három minden gyártó átltal árusított bevett méretből a legkisebb), csapágyas vezető feltéttel ellátva Az én kis boschom is ugyanez pepitában , csak nem ez fajta vezető feltét van hozzá nekem, ( de készíthetnék hozzá szükség esetén )
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Amúgy úgy is több részletre bontom, gépépítést,és emiatt a vasak beszerzését ,most csak a pantorouterre koncentrálok, * és ennek az építésénél szerzett tapasztalatokat kamatoztatom a másik 2 építésnél.
* nomeg a munkára , mert annak is mennie kell , nemcsak a szórakozásnak[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Én m2-re vagy m3-re kiszámolt lemezeket kapok, úgy hogy 1db-ot kérek úgy nem adnak mert nem tudják mekkora az a darab? (1500,2000 vagy 2500mm hosszú pl)
Aztán van belőlük B/B ;BB/BB stb a minőségtől függő jelölések.Ez is befolyásolja az árát.
Ha mondok egy árat ideutazol megvenni a lemezt? Amúgy most néztem meg egy másik helyen olcsóbb is lett volna, de hirtelen kellett menni , mert a segítségem akkor robogott ide
Én 15-öset vettem bükkből és nyírből is, úgy vélem ez már használható vastagság , és szükség esetén ebből könnyűszerrel készíthetek 30-asat , (és ugye15-öset).
Igazság szerint a tervrajzokat még nem szerkesztettem meg (1:1) ,addig a csapágyakat és , lineáris csapágyakat kapupántcsavarokat , menetesszárakat, és anyákat,és körmösanyákat még nem veszem meg , nehogy kiderüljön valami még hiányzik , és mehetek mégegyszer.[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
Kb egy éve vettem a Lidl-ben egy forgó fejes bőrlyukasztót, de az annyira hitvány, hogy szinte semmire sem jó. Mivel azt nem kalapáccsal kell ütni, hanem egy fogón vannak a lyukasztók, kézzel kell nyomni, ami kevés. Na meg a papír közepe felé nem is ér be a fej.
De amúgy én is SIA lyuggatott papírokat használok, csak kis 5-ös lyukat kellene néha ütnöm pluszban a papírra, de elvagyok nélküle.
Cigi árán nem tudok venni, mert nem dohányolok, meg mindig elfelejtem, hogy kellene ilyen. -
Márton111
aktív tag
Én mindig a leggazdaságosabbat választom,de minőségből.A sia papírt használom én is.Nemtudom vásznazott csiszoló nem túlzás-e rezgőre? Én csak csiszolóhengerre teszek vásznasat,mert az papírral könnyen eldurran.Elég arra egy erős esetleg nem kézi (az vékony)hanem gépi csiszolópapír alapú .A vásznas még profilcsiszoláshoz igen alkalmas.
-
Soká
senior tag
"érdemes megvenni a gyári papírt, mert sokkal korrektebb."
Tételezzük fel, hogy így van, (bár egy méterben kapható SIA vászon nem hiszem, hogy rosszabb lenne) tulajdonképpen csak azért kérdeztem erre a lyukasztgatásra, mert első nekifutásra azt tapasztaltam, hogy nem is olyan könnyű beszerezni az adott géphez való kelléket. Legalábbis kör alakút mindenfelé látok, olyan szögleteset, ami nekem kell, éppen sehol elérhető közelségben. És éppen a Bakosfánál javasolták, hogy miért nem veszek szalagot méterben, sokkal olcsóbbra is jön ki. Hozzáteszem, nincs ebben semmi "csóringerség" hiszen a gépek egyes típusaihoz eleve mellékelnek lyukasztót, ami ugye feltételezi azt, hogy szalagból dolgoznak. Az én gépemnek is van olyan változata, ami nem tépőzáras, hanem a leszorítós fajta.
-
Márton111
aktív tag
Megnézném a kis lyukasztóim élét csakugyan kimarta-e acsisz papír , de elépakoltam pár tábla rétegelt lemezt ami még nem került be a helyére mert előbb kipakoltam , meg kitakarítom holnap ,szóval megvettem a lapanyagot a gépépítéshez (1 bükk ahova keményfa kell (fogaskerekeknek )a többi részhez meg nyír)
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Mivel présem nincs, csak úgy mezei módon, egy kalapáccsal szoktam 1 ütés egy lyuk .Egy tenyérnyi db hulladék fenyőn 10 papírt is ki lehet lyukasztani,(azzal meg 5-10 db (újonnan készített) ajtót készre lehet csiszolni tokostul, tehát egydarabig elég ) ,és jobb ellentartása is van mint a guminak, ami rugózik.
De a csiszolópapír minőségén csakugyan sok múlik, hogy megtartja-e aszemcséit vagy ,szépen csiszol még nagy szemcseszámú is ,(vagy inkább eleinte nagy karcokat csinál utána meg a szemcsék elkopnak meg lepörögnek),én svájci cég csisz papírját használom .[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #9151 üzenetére
"vagy más puhafa"
Inkább egy ebonit lapon szerintem. Az a legszerencsésebb, ha van az embernek otthon kézi présgépje, és egy ebonitalátéten mindig ugyanoda lyukaszt. Ehhez az kell, hogy az ebonitot lehessen fix módon rögzíteni. Akkor még a lyukasztó is örök életűvé válik. Nekem van szerencsém birtokolni ezt a módszert - sokezer, talán tízezres nagyságrendű lyukat nyomok évente. (Most nem kromoszómákkal bíró lyukakra kell gondolni! )
-
thyeby
őstag
"Mivel érdemes lyukasztgatni?"
Vegyél direkt erre a célra egy (akár tecsógazdaságos lyukasztót), és azt jelöld meg köszörűvel, v flexxel vmi módon, hogy tudd mindig, ez a smirglilyukasztó. Rengeteg lyukat ki lehet vele ütni, mert a papír ott reped könnyen, ahol éllel találkozik. Viszont már az első smirglilyukasztás után másra nemigen lesz alkalmas. És így nem kell sűrűn élezgetned.
Egyébként had mondjak valamit:
Kezdetekkor magam is ugyanúgy gondoltam, ahogyan most Te. Lyukaszgattam, bazseváltam. Aztán az idő azt igazolta számomra, hogy ha sokat kell csiszolni, ha keveset, érdemes megvenni a gyári papírt, mert sokkal korrektebb. A papír nem szakad, nem reped, a tépőzár (pontosabban az a filcféle vmi nem bolyhosodik, nem gyengül, alig lehet letépni) garantáltan jó lesz, a szemcse keménysége pedig szinte a világ végéig csiszol. Stabilan dolgozik, nemúgy, mint az én saját gyártmányaim. Ha abból indulok ki, hogy pl a lidis excentercsiszolóhoz amíg elhasználtam 5-10 lidis papírt, addig elég egyetlen metebó papír, hát utóbbi még olcsóbb is, hiába dupla-tripla ár. Javaslom hát, hogy mindenképpen próbáld ki a gyári papírt is, hogy legyen viszonyítási alapod, aztán majd meglátod.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
800Ft (olcsó) lyukasztó készlet ami nekem van ,és célnak tökéletesen megfelel.
Nem utolsósorban másra is használható, én pl az akkuk talpára készítettem 3mm- vastag gumilapból kis korongokat 10-es lyukasztóval ,mert a fránya japók nem tettek gumiborítást a 20.000Ft-os LI aksi aljára (biztos úgy gondolták törhetetlen Én meg nyugodtabb vagyok ha munka közben nem úgy kell letegyem gépet mint egy porcelán csészét, hanem gyorsan, lendületesen.(az akku talpára) -
Speciali
tag
én is lyuggatok néha, mert a Rotex talpán több lyuk van, mint ami a Peza papírokon van. Az eredeti Festo papír meg kétszer háromszor drágább, és szerintem nem sokkal jobb.
Át szoktam fúrni a papírt. Valszeg ha többet összefognék, és egyszerre fúrnám, az lenne az igazi.
Bőrlyukasztót nem próbáltam, mert nincs.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Nem kell köszörülgetni ,nekem legalábbis 20-30 papírt kiválóan kibírt,egy nem drága készlet csak fenyő (vagy más puhafa) alátéten kell ütni , élkímélésből
[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
Jó reggelt!
Nekem volt a makita tartozékai között, egy fém lemez a csiszoló vászon, vagy papír lyukasztásához, tüskék vannak rajta megfelelő átmérővel, és osztással a talphoz.
Csiszoló vászon fel a talpra, majd belenyom a lyukasztó tüskékbe.
Ennyi.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Soká
senior tag
Így elsőre ez a kis makita rezgő egészen jó. Viszonylag hangos, de dolgozik is. Majd meglátom, hogy a gyakorlatban miként válik be, természetesen nem olyan anyagleválasztáshoz szántam, mint a szalagcsiszolót. Sőt, az néha gond is, ha túlságosan harap egy gép.
Ahogyan látom, ezekhez a gépekhez nem érdemes kész tépőzáras lapokat venni, hanem inkább méterben szalagot és azt otthon darabolni. Mivel érdemes lyukasztgatni? Feltételezem sűrűn köszörülhetem a megfelelő méretű lyukasztómat, ha azzal csinálom... -
Speciali
tag
anno még cégnél használtam egy Festo rezgőt, azt nagyon szerettük, mindenki azzal akart dolgozni. Harapott rendesen. Nem fát, hanem vasat és kittet csiszoltunk vele. Volt még egyéb márkáju gép is a cégnél, talán Black and D, vagy hasonló, de azokat nem szerettük annyira.A Festo már 20 évvel ezelőtt is a kedvencem volt.
Akkoriban még nem voltak kínai szemetek az országban. Az alja a B & D vagy a zöld Bosch volt.
Ja, és akkoriban még excenter csiszoló sem létezett.
Én is rezgőt vettem anno, amit nemrég sikerült szerencsésen eladnom. Nem sokat használtam, mert amióta megvettem az excentert, már feleslegessé vált. -
Márton111
aktív tag
Tömegek csalódnak a rezgőcsiszolóban
Nem .Az nem rezgőcsiszoló , hanem rezgőcsiszolónak látszó (tűnő) tárgy .A rezgőcsiszoló az csiszol.Viszont vibrátort már kapni olcsón, de minek a tépőzáras csiszolópapír rá
A kínai gyártók valahogy összekeverték a kettőt...[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
"a deltacsiszoló miben különbözik egy téglalap forma rezgőcsiszolótól?"
Túl azon, h hatékonyabb a kisebb felülete miatt, kényelmesebb a sarkot kipucolni vele, mint a 90 fokossal, ti utóbbi oldalát veretned kell (s ez a legtöbb talp számára maga a halálos ítélet), ha pont 90 az a 90. Azonban ha a 90 az csak 89, mint az én emlékezetes derékszögem, akkor lehetetlen beférni vele.
Az elgondolásod jó egyébként az elvekről. Egy dolgot érdemes még figyelembe venni: Ha nincs a papír perforálva a porelszívás okán, akkor minél nagyobb a talp. annál gyengébb a papír tisztulása, ergo még lassabb a munka. S minél nagyobb még a perforált téglalap is, akkor is romlik a felület nagyságával egyenes arányban a tisztulás.S még egy gondolat:
Elvileg minden rezgőcsiszolót egy excenteres tengely rezget, azonban nem mindegy mégsem, ki alkotta meg a gépet, mert vannak gyakorlatilag használhatatlan delták, és kifejezetten hatékony delták. Már egy zold bosch-tól felfele mutatja magát a hatékonyság is, de egy tecsógazdaságos az annyira gazdaságos, hogy merő spórolásból csak nagyonnagyon picike az anyagleválasztása.
Érdemes még figyelni arra is, hogy minél kisebb egy ilyen gép súlya, annál inkább a kezünket fogja rezgetni a munkadarab felett, mint a csiszolópapírt a munkadarabon.S mint mondtam, (annak okán ismétlem meg, h kitértél rá, Te szalagcsiszolókhoz vagy szokva) csalódás lesz bármelyik profi rezgőcsiszolóval a munka, ha a szalagcsiszoló anyagleválasztása a limit. Ezekhez a gépekhez léptékkel nagyobb türelem kell. Ha az megvan, akkor vannak esetek, amikor meghálálja magát a készletünkben egy ilyen gép.
(Tömegek csalódnak a rezgőcsiszolóban, amikor laikus gondolatmenettel vásárolnak ilyet felújításhoz. Hát ez baromira nem arra való.)
-
Speciali
tag
válasz Márton111 #9143 üzenetére
a Festo már megcsinálta:delta-, excenter-, és rotációs csiszoló egy gépben.
Vagy a
RS 300, ehhez fel lehet tenni négyszög, és csúcsos végű talpat is.Sajna a nagy Rotex nem tudja a delta funkciót.Pár hete én is majdnem megvettem egy 3 ezer Ft-os deltacsiszolót. De aztán mégis ott hagytam. Szerintem a kukában végezte volna hamarosan, arra meg a 3 ezer is sok. Én egykezes kis gépnek is inkább excentert vennék, mint vibrációsat.Mondjuk ezt
De nem csiszolok annyit olyan pozícióban, hogy érdemes lenne külön kisgépet beszerezni ennyiért.Ha ennyit építesz gépeket, mikor dolgozol?
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Egy ötlet : kerek géppel sarokcsiszolás : készítenék rá könnyű 3-as -4-es rtg lemezből tépőzáras sarkos talpat amit a meglevőre tennék rá mint a csiszolópapírt (tépőzárral),
és nyilván arra is tépőzárral megy a papír.Nagyon nem lógatnám ki feleslegesen , csak amennyire feltétlenül szükséges, hogy ne hajladozzon , és a gépet ne terhelje nagyon egyoldalról .(ez inkább szükségmegoldás, néhány kisebb csiszoláshoz , de működhet)
A szögletes adaptert rugalmas gumi közbeiktatásával a géptesthez rögzíteni kell ,úgy hogy 5-10 mm-t tudjon könnyen rugózni hogy , ne akarjon elfordulni a talp ,ezt az egyet nem tudom kényszer forog ,vagy visszatartható , árt-e neki ha visszatartják, hamarabb szétkopik-eLátszólag kézzel visszatartható de csak be-kiakapcsolás közben félidőben ,leállás közben .[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Azt mond már el nekem, hogy a deltacsiszoló miben különbözik egy téglalap forma rezgőcsiszolótól? Túl azon, hogy az egyik háromszög forma, a másik meg 90fokos? Én abban hitben élek, hogy mindkettő ugyanúgy rezeg; lehet, hogy nem?
Van egyébként nekem egy ilyen deltacsiszolónak nevezett marokzsibbasztóm, ami idegesítően gyenge és legfeljebb ott jó, ahova csak ekkora fej fér be, meg van egy lidlis csiszolóm is, ez egy fokkal többet ér.
Valószínűleg az a baj, hogy szalagcsiszolókhoz vagyok szokva, és annak az anyagleválasztása léptékekkel nagyobb.
Na, mindegy, majd meglátjuk, hogy ez a makita rezgőcsiszoló mire elég.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Ha letöröd akkor az első komolyabb munka: készítesz helyette egy patent fémkart, ami legalábbis évekig kitart.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz hossszú #9136 üzenetére
Gondolom, nem profi és nem ipari mennyiségű marásra gondoltál.
Adtak a B&D-dhez hat db marókést is. Ez elég jó alapkészlet. Ha ennél többre gondolsz, akkor keress rá az Extool-tól (Vigyázat, nem Expert! Egy cég gyártja, de nem egy minőség.) úgy 25 db-os készletre saccra 15 ezer pénzért. Alu kofferban adják, elviselhető minőség, ha nem nagy léptékkel használod.
Ha finom, precíz kés kell, akkor darabja fog kb 10 ezer pénzedbe kerülni, ilyenek, mint Dimar, CMT. Ebből akkor érdemes venned és csakis azt a darabot, amit nagyon sokat használnál.
Már többször is linkeltek ide egy szerszámboltot, ahol lehet darabra is elfogadható minőségű komolyabb marókat is venni darabonként néhány ezresért. De mindig elfelejtem annak a boltnak a nevét. Ha eszembe jut, belinkelem Neked.
S végül is mennyiért sózták rád a marógépet? Ahogyan a partikeres webshop hozta az árát? Használd egészséggel, a körmeidet pedig ne ezzel reszeld! A patront mindig figyelmesen húzd meg (kihúzott konnektornál!), ha marót cserélsz! Ne tépd meg, csak húzd meg. A mélységrögzítőjét pedig tapasztald ki, mekkora az a legkisebb szorítóerő, amivel már stabilan tart, s csak annyira szorítsd. Mert elég megbízható szorítókar van a gépeden, de mégiscsak műanyag. Ha letöröd, akkor szenvedés lesz a mélység állítás.Leltem Extool-t!
-
thyeby
őstag
"Apósomnak van ilyen Fein gépe"
Ne múlaszd el az alkalmat, hogy kézbevedd! De ne csak mustrára, hanem dolgozz vele valamit próbaképpen. Sopronban volt tavaly a kezemben. Ez egy legenda, olyan profira sikerült. Csak hát a kifutott készlet ára 60 rugó, az új modell sok tartozékkal 100.
(Készít ilyet az AEG is akkumulátorosban 40 körüli áron, de a Fein az Fein.)A vaterás ítélkezésben méltatlannak érzem, hogy nem bíznak meg benned a fórumtársak, miszerint helyén csinálod a dolgokat. Hagytál nyomot róla, és végülis úgy néz ki, jó vásárt csináltál. Kicsit túl lett ragozva.
A rezgőcsiszolóról:
Ahogyan érintetted a lényeget, csak nem gondoltad tovább:
Kis csiszolófelület gyorsabb de egyenetlenebb lehordás, nagy felület lassabb, de "síkabb" lehordás. Azt a csodát, hogy sík is legyen, gyors is legyen, épp most vateráztad meg. Ha csak rezeg, még a deltától se várj gyors eredményt, mint a legkisebb felületűtől. Bátran bíztatlak, hogy végy egy deltacsiszolót, ha a DW-d kiegészítésére gondoltál a sarokmunkákhoz, mert még a delta is elég lassan hord ahhoz, hogy érezd, mikor elég. Dolgoztam deltával elég sokat. Nagyon ritka az az eset, amikor elég egyszer átmenni vele a felületen. Többnyire az ember keze visszatér oda, ahol még nem elég jó a felület. A nagyobb talpú rezgőcsiszolókban pedig szerintem akkor is csalódni fogsz, ha a legdrágábbat veszed meg. Talán jobban jársz, ha a csiszolókészletedet inkább szalagcsiszolóval bővíted, bár épp itt írta valaki, hogy amióta megvette a Festo Rotex-ét, nem nagyon veszi elő a szalagcsiszolót. Mondjuk szálára csiszolni mással nemigen lehet, mint szalagcsiszolóval.
Borzolni szerintem a delta is nagyon alkalmas, és szerintem gyorsabb, mint nagyobb talppal ugyanaz.A linkelt vaterás képek nagyon találóak voltak arról, hogy mit ér sokszor a fotó. Épp ezért én elvből nem vaterázok. Győr és környéke áthordja utánfutókkal a határon túlról azokat a kisképeket, amit áruházak csereakcióban átvesznek. Élőben láttam ennek a nagybani piacát. Van köztük néhány (de nagyon kevés) valóban értékes gép nagyon olcsón, a többi mind leharcolt márkás kisgép, amit odaát kidobtak. Bevált, jó gép azért ott is ritkán kerül a kukába. Mondok egy példát: Van egy metebó gérvágóm. Sokat gyilkoltam, működik most is. De kezdetektől utáltam. Végre száműzhettem a látószögemből. Kidobni még sajnálom, eladni pedig nincs pofám, mert tudom, hogy egy rakás szar. Egy ukrán barkácsolónak állna a pöcse, ha megkapná mondjuk száz hrivnyáért, mert ott még mindig nagyobb nimbusza van a márkának, mint az ár/érték aránynak. S a vaterán azért tud gazdát cserélni jó sok hulladék gép, mert még nálunk sem csengett igazán le ez a "nimbusz". Azért itt is vannak jó vételek. Újsütetű DeWaltod is annak látszik akkor is, ha az a fránya pecek egyszeri használattól letörött. Nekem semmi szükségem nem lenne arra a pecekre, porszívót kötnék úgyis rája. Van több gépem is, amit drágábban vettem 34 ezernél, de elcserélném szívfájás nélkül a DeWaltodra.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
válasz Vikusz77 #9129 üzenetére
Én már 3-4éve használok a kézi ABS marót,mivel elég sok íves és nem derékszögű tárgyakat készítek. Próbáltam kézi felső marógéppel is marni, de nagy,és súlyos volt ,és kisebb munkadarabokról nem tudtam lemarni az ABS-t.Ezért inkább meg vettem ezt:[link]
[ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Márton111
aktív tag
-
Márton111
aktív tag
Néha félreértelmezek egy-egy írást ,ha rosszkedvemben vagyok, utána ilyenkor igyekszem helyesbíteni, de már késő szok lenni,sőt annál rosszabb lesz az eredmény
Az emberek szubjektívek, ami beléjük van programozva (akár pillanatnyilag csak,pl érzelmi indíttatásból, akár hosszútávú program ) az teljes mértékben átszínezi ,megváltoztatja a szemükben a világot, és ahhoz keresnek csak igazolást amiben éppen hisznek, arra vevők a többit meg elutasítják kiküszöböli a tudatukból.Emiatt látja mindenki különbözően ugynazt a világot, eseményt ,vagy személyt,illetve a személy tetteit ,illetve megnyílvánulásait stb.
Örülök hogy egyetértesz a konzummanipulácóról írott fő gondolattal ,amit leírtam[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Az én kis bosch felsőmarómnak majdnem van akkora hangja mint a nagygépnek , sztem a hang-rezgés fordulatszám és stabilitás kérdése .A nagyobb gép stabilabban (kisebb rezonanciával , vagy magasabb fordulaton ugyankkora rezonanciával )pörög pl egy nagyobb, 8-as szárú nehezebb késsel .
Én úgyis a magas hangokra figyelek (szubjektív) a mélyekkel és közép hangfrekvenciákkal a maró nem sok vizet zavar.De a hang nem lehet akadály (Legcsöndesebb egy indukciós motor ezért az lesz a körfűrészemen---> egyszer, ha megépítettem )[ Szerkesztve ]
-
Vikusz77
tag
Használtam élmarót (festool), nagyon jó kis gép. Elsősorban abs-ezés utáni rövid élek marására használták akiké volt.
Sokkal kezesebb mint akár egy átlag kisméretű "sima" felső maró.
Kis rádiusszal, élek marásához ideális. A finom magasságállítás, -legalábbis a festoolnál, sokkal könnyebb mint egy átlag felső marónál. A lyuk a talpon kicsi, így jól felfekszik a keskeny a élen is. Nagyon jól vezethető, nem hajlamos megbillenni.
Én nem úgy fogtam mint az ürge a fényképeden, hanem ha jól rémlik amennyire lehet a talpnál.
Nem hülyeség egy ilyen gép, kérdés mennyire használja ki az ember.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Na, még valamit: ami negatívum, hogy 6mm-es maró való bele (a Boschba 8-as is) , ami pozitívum, jóval nagyobbat pörög, mint a nagy marók, ugyanakkor talán nem olyan hangos, és kisebb modellezős jellegű, kézből történő marásoknál használhatóbb, könnyebb szemmel követni az eseményeket.
Egyébként szerintem egy nagyobb faipari cégnél, ha kézből kell az éleket kerekíteni méterszámra (pl. nagy munkadarab - nyílászárók?), akkor biztosan jól használható. Kis cégnél legfeljebb azért jó, mert nem kell cserélgetni a marófejet a gépben. Ez be van lőve fíx lekerekítésre, a másik gép meg végzi az egyéb marási munkákat.
-
Soká
senior tag
Állítólag Apósomnak van ilyen Fein gépe, de még sosem mutatta/láttam nála, majd egyszer sort kerítek rá. Mindenféle ügyeskedésekhez valóban jól jöhet, éppen egy fémlemez egyenletes "borzolásához" egy jobban felfekvő rezgőcsiszolót alkalmasabbnak vélek. (borzolás alatt valami homokfúváshoz, gyöngyözéshez hasonlító egyenletes felületi finomfaktúrára gondolok)
Az általam említett élmaró éppenséggel kevesebbet tud, mint a te kisméretű felsőmaród. De jobban kézreáll élmaráshoz.
Éppen ebben a fórumban említette valaki, talán Madmax, hogy kézből mar (bal kézben a munkadarab, jobban a marógép) akkor ezen nagyon elcsodálkoztam Nos, az igaz, hogy én nem nagyon csinálok olyasmit, ahol ez a fajta laza üzemmód szükségeltetne de arra én is rájöttem, hogy van olyan helyzet, amikor sem az asztali gépen, sem a nagy maróval történő marás nem szerencsés. Arra gondolok, hogy ha van egy hosszabb léc, deszka, aminek az éleit szeretném (kis rádiusszal) lekerekíteni ott nem mindig célravezető az asztalon történő marás, mert ha a munkadarab csak kicsit is nem egyenes, abban pillanatban vagy nyomni kell a munkadarabot, hogy egyenletesen felfeküdjön, vagy nem lesz egyenletes a lekerekítés. Kis rádiusznál ez elég jól észrevehető. Ilyenkor talán jól jön egy könnyű kis gép, kis talppal, amit viszonylag alacsonyan lehet megfogni. Féláron csábító.
"Én jártam már egy pár asztalos műhelybe de még életembe nem láttam élmarót senkinél és még nem is hallottam hogy vki is vett volna."
Akkor itt az ideje, hogy legyen egy olvtársad, aki módosítja a tapasztalataidat
De, majd meglátjuk, holnap kiderül, megvan-e még egyáltalán a gép vagy már elkelt. Egyébként, jut eszembe ebben a pillanatban, az egyik kolléga, aki a múltkor javasolt neked valami orvosságot a faragott bútor penészeltávolítás ügyben, ő vett ilyen élmarót. A 3710-est, emlékeim szerint. -
Márton111
aktív tag
Úgy látom némileg olcsóbb,karcsúbb, és 1 kg-al könnyebb a maki nagyobb élmarója .Élmaró az annyira célszerszám hogy én nem veszek ( 3 maróm 2db nagy maki és van egy spéci többfunkciós bosch motor, jó élmaró helyett, de mivel van állványa az is kb2,5 kg (a motor maga 1,5kg + az állvány légiesnek látszik , de fajsúlyos.)
Hogy korrekt legyek ebből a maró motorból akár építhetnék egy könnyű élmarót munka beleinvesztálásával, rétegeltből meg metrikus csavarokból az állíthatóság végett,de nem használnám ki , jó az 1kg-os állvány is hozzá tökéletesen élmaráshoz.Ha sok élmarnivalóm lesz akkor megcsinálom asztem nem nagy ügy a finomállítható vezetővonalzó megépítésével kb eg y fajsúly lehet a nehézségi foka
A nagyobb élmaró nem azért olcsóbb mert , hanem egyszerűen a makiéknál mindig mást adnak negyedéves eksönben olcsóbban.[ Szerkesztve ]
-
-
mdk01
addikt
Ha szeretnél borzolni fémet is akkor gondolom mást is szoktál munkálkodni a fán és a fémen kívül.Nem a fein lenne az ideális választás? Azzal tudnál minden félét "borzolni".
Az élmaró mivel tud többet mint pl. ez?
Én jártam már egy pár asztalos műhelybe de még életembe nem láttam élmarót senkinél és még nem is hallottam hogy vki is vett volna.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
"Persze még mindig ütős egy gép az olcsóbbakhoz képest, csak a régi 3612-eshez képest már silányabb."
Azt hiszem, többünknek van 3612(C) gépe, és úgy látszik nem csak én vagyok úgy vele, hogy mint első felsőmaróm, valahogy a szívemhez nőtt. Egyszerűen csak szeretem használni, pedig semmi extra.
-
Soká
senior tag
(Vikusznak is válaszolva)
>Azért szeretnél egy ilyet mert a DW-tal nem férsz be a sarkokba?
Nagyjából igen. (és esetleg egészen finom "borzolásokhoz" fémen) És van nekem barkács kategóriájú hasonló, évek óta elő sem vettem, annyira az volt az érzésem, hogy nem ér semmit, amikor használtam...
>Nem tudom milyen árba van az a gép amit linkeltél.
Azért érdekel csak, mert 10.000Ft, (kiállított darab) az pedig úgymond félár...
Van még egy gép, amin hezitálok, az is Makita, egy élmaró, szintén kifutott termék 3707.
Ennek a gépnek kissé érthetetlen az árképzése, mert papíron többe kerül, mint a minden bizonnyal jobbnak tekinthető 3710-es gép. Ki érti...?
3707
3710Mondjuk, nekem, az ártól eltekintve a Bosch GFK 600 jobban tetszik.
-
Soká
senior tag
válasz Winner_hun #9120 üzenetére
Sokáig lehet még árnyalni a vaterás kérdés-felelek játékot, de ha az én konkrét esetemnél maradunk, két okból nem láttam értelmét, hogy fotókészítéssel "fárasszam" a delikvenst:
1. amíg én a fotóra várok, más úgy lecsapja a gépet, ahogyan én is tettem, akkor meg bosszankodhatok, hogy minek bonyolítottam a dolgot.
2. mit remélek fotón egy olyan géptől, amire azt írja a tulaj, hogy "egyszer használt, hibátlan és garanciális"? Ez elvileg elég egyértelmű, nagy valószínűség szerint egy fotótól sem lennék sokkal okosabb, ha meg a gép nem olyan, amilyennek írják, akkor az a személyes átvételnél kiderül (persze a részlethibák még ilyenkor sem biztos, lám, én sem a porzsák pöckét figyeltem, hanem a gépet magát)Mondok olyan példát, ahol tényleg számít a jó fotó:
Itt van ez az igencsak viseltes szalagcsiszoló.
Felrakott róla az illető két viszonylag jó fotót, de azért volt annyira figyelmetlen (szerintem azért ez több, mint figyelmetlenség) hogy nem írt konkrétumokat a gépről, csak annyit, hogy a "képen látható állapotban" Vagyis a gyanútlan vevő vagy észreveszi, vagy nem, hogy ez nem csupán egy szalagcsiszoló, ezen elvileg lenne egy korongcsiszoló is, ami már nincs rajta, és egy másik termékéről készült fotó hátterében jobbra az is látszik, hogy a gép nem látható oldalára rondán ráfolyt valami fehér festék. Ettől persze a gép még használható, de szerintem kár eltagadni az ilyesmit. És a fickó másik három négy modellező gépei mind jobb-rosszabb buherálmányok. -
Márton111
aktív tag
válasz thomgrande #9115 üzenetére
Volt nekem olyan ismerősöm akivel mindig normálisan beszéltem mégis megharagudott rám , mostmár mivel nemigen találkozunk sokat, (és ő közben eléggé leépült alkesz lett) ezért egy életre így marad a dolog már valószínűleg .Remélem te nem vagy haragtartó, mert akkor megette a fene, nem fogsz elviselni hosszútávon No ,ha már nics harag akkor spongyát rá
Ha meg van, akkor békénhagylak legfeljebb ezentúl téged is .[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Ha komplett új lakásberendezést (bútort, beépített bútort , hőszigetelt ajtót, ablakot ) tudok készíteni ,másoknak, akkor miért ne tudnék rész egységeket alkatrészeket készíteni, vagy megjavítani a magam részére?
És miután az alkatrészek árát egyrészt mesterségesen irreálisan magasan tarják 5x -10x többe mint kéne )másrészt vagy nincs, vagy messze a világ végén (megint nem véletlen ) új gép a számban, alkatrész a világ végén megéri (nekem, javítani).Máramit szét tudok szerelni törés nélkül A metabo gyalugépem és a laptopom kifogott rajtam és tisztelettudóan nem feszegettem szét,egyiket sem, mert akkor kidobhatom .A laptopban valahol volt még középen egy csavar az ördögnek sem találtam meg .A metabo gyalugépen egy infó hiányzik a talp emelő mozgató tekerő gombot hogy tudom levenni? Le kell húzni csak, vagy valami tartja.És ami tartja az lepattintós vagy valamit ki kell pattintani előbb , ez a kérdés Enélkül úgytűnik megbonthatatlan egységet képez a masina .És csapágyat kéne cseréljek benne.Mondjuk megolajoztam őket és így nem csikorog ,ez (ha rendszeres időközönként pótlom az oilt kb az élettartam kevesebb mint 1/3ára szokott kitartani még utoljára aztán már ez se fog segíteni.Szervíz avilág végén és 2x kell oda vissza mert nem várhatod meg amíg megbütykölik.
Csapágyat meg úgyis kell vegyek a pantorouterhez aminek az építését hamarosan elkezdem .(lőször rétegelt lemezt veszek.) ( és az új építendő körfűrészhez is ,ezt meglátom ,árfüggő egyszerre veszek -e meg mindent) (tervezek még egy háromdimenziós marót építeni ez megint pénz és idő kérdés hosszútávú terv nem holnapra, de eldöntöttem hogy kell, kérdés mikor lesz rá szabad forrás, mert kerítést is kell vegyek, meg hemüveget, meg nyári ruhát.Bocs Thomgrande ha neked mentem kissé, nem volt szándékos
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
válasz Márton111 #9108 üzenetére
Úgy látom értelmezést is kellett volna írnom a hozzászólásomhoz.Nem ellened írtam hanem inkább érted és most nekem bizonygatod a látásmódodat, de most már kéretik elfelejteni. Így jár aki beleszól két ember "vitájába" és mindketten "nekiesnek". Tanultam belőle ezután kussolok.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
_DiEGO_
őstag
Sziasztok
Először azt gondoltam , valami vicc ez az Asztalos részleg és hááát nagyon nem az ... csomó árdekes dologra infóra lehet itt bukkanni - sokkal több ez a topik mint mertem gondolni ...
Nemcsak reszeljük ígyis-úgyis ... -
mdk01
addikt
válasz thomgrande #9101 üzenetére
Te is csak kiemeltél egy részt a hsz.ból. Jelzem nem arra gondoltam.
Az a vélemény pedig nem csak arra a hsz.ra utalt amire mutat hanem általánosságba.
Sokfajta látásmód van ez tény és mindenki a lehetőségeihez mérten cselekszik és gondolkodik. Én csak azért írtam amit írtam, mert a hsz.-t amit Márton írt Sokának teljesen feleslegesnek tartottam a háttérben megbújó iránytó és "csak úgy jó ahogy én mondom" mondandó nekem már sok volt. Amúgy igazad van nem tartozik rád a téma és legalább annyira rám se.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Másra terelném a beszélgetés fonalát
Ez egy jó ötlet
Azért szeretnél egy ilyet mert a DW-tal nem férsz be a sarkokba?
Amúgy nincs tapasztalotom ezekkel a csiszolókkal kapcsolatba de ha az első sorban foglaltak miatt szeretnél ilyet akkor én lehet inkább egy deltacsiszolót vennék. vmi normálisat ami csiszol is nem csak rezeg.
Fein alapcsomagja? Nem tudom milyen árba van az a gép amit linkeltél. -
Vikusz77
tag
Talán nem tud többet mint kézzel a max teljesítmény, csak ebben nem fáradsz el 3 perc múlva.
Szerintem jó egy kis rezgőcsiszoló élek csiszolására, fej feletti csiszolásra és kb ennyi. Másra is jó, de arra van jobb gép.
De ebből nem vennék barkácsolóként drága gépet, hanem ahogy tettem is, azt a kis kinzót vettem meg amit pl Halálosztó is. Azzal ráadásul sarkokba is jobban odaférsz. Én meg vagyok vele elégedve, 3 ezer forintért korrektnek találom.
Iparit akkor vennék, ha mennyiséget kéne csiszolnom rendszeresen. -
Márton111
aktív tag
válasz thomgrande #9066 üzenetére
Eddigi javításaim többszörösen túlélték az eredeti konstrukciót olymódon , hogy az illető javított eszközzel együtt kellett megválnom tőlük amikoris az illető eszköz végérvényesen amortizálódott. Néhány ízelítő ezek minb hamarabb elkészültek mintha szervízzel kínlódok , tartósabbak voltak és filléres javítási költség kellett hozzá nomeg --------------- >kreatív gondolkodás. Aki nem szeret gondolkodni, nem játékos fajta, kreatív elme az kérem ne olvassa el a kis irományaimat mellékhatásokra való tekintettel (fejfájás, zsibbadás)
Pl :egy többéves boyler (10l-es konyhai)hőfokszabályozó ami nem működött, szétszedtem,kitámasztottam egy radírgumival és így még 10 évig működött kifogástalanul amikor kicseréltem a boylert (konyhafelújítás, amikor leszereltem a tartály szétesett mert elöregedett már), de akkorra már megvolt az új.
Megcsináltam az elektrolux porszívó teljesítményszabályozó gombját (a tengelyre csatlakozó része szétrepedt ( 5000Ft lett volna és világvégi szervízben) ennek kb 4 éve ,és kiválóan működik (ez most erősebb mint gyárilag mert olyan módon csináltam meg.A javítás maga 10 perc volt (melléktermékként megjavítottam mindjárt a porzsák telítettség kijelzőjét is) a gép szétszedéshez kellett vegyek egy torx készletet , de azt azóta is használom más gépek is torx csavarral gyártottak pl dewalt.
Anno a tárcsás telefont is megjavítottam mert minden leeséskor szerelő kellett azt áramköri lap repedése miatt.( aburkolat az bírta az esést) Én minden kérdéses áramkört tápláló nyomtatott fólia kábelt áthidaltam beforrasztott sodrott rézdróttal ,ezután már többet nem tudott megszakadni, hiába mozdult meg a panel ha esett egyet a telefon addig használtuk utána, amíg a következő csere ideje eljött (néhány év ).
Fényképezőgép A filmet nem számlálta, nem tekerte vissza ha lefogyott a guriga .Egy fogaskerekéről letörött a 2mm-es műanyag stift mi egy rugót tartott volna.Átfúrtam a fogaskereket egy1-es fúróval és egy 16-os szegből kivágott kis darabot beleragasztottam a rugót vissza feszítettem rá ,összeraktam, ettől kezdve minden működött évekig.(itt a hiba kitalálása némi időt igényelt a javítás kb 20percet mert lassan csináltam)
Fűnyíró:.motorindító kondenzátor csere párszáz ft alkatrészköltség , fűgyűjtő fedél 10év alatt elrepedezett a forgástengely körül és a rugóknál amik leszorították.Ez komolyabb nehézséggel járt mert sok hely nem volt anyaggal helyettesíteni a 1,5mmm vastag gyűjtőfedő forgáspontját (lecserélni nem akartam)meg nem derékszögű alkatrészeket kellett készítsek beleA késtartó műanyag szakítótárcsát pedig nem árulnak hozzá , ezért egy más típusét kellett ékpályásra kireszeljem (dekopírfűrész , éles favéső 10 p munka )azóta is tökéletesen megy , sőt 5mm-es átmérőjű ágakat le szoktam darálni vele nagyon gyorsan sövénnyírás után,(5-öd akkora helyen elfér utána, és nem kell órákat égetni ami nagyon környezetszennyező hanem lehet komposztálni, és termőtalaj lesz belőle, vagy elviszi a szemetes ha bezsákolom) .
Ezt 2 éve javítottam meg azóta is kifogástalanul működik , nem repedezik tovább mert a kritikus felületeket olymódon megerősítettem , hogy 10 éves korában erősebb, mint a gyári új újkorában...Ja a kapcsolójának műanyag fogantyúját kb tőből ( kölcsönadtam és) letörték 8000Ft lett volna akkor rá egy ilyen biztonsági kapcsoló..(ez al kapcsoló típus nem szétszedhető ) Inkább 1 órát rászántam és bükkfával pótoltam a letört részt .Ennek 8 éve.Ma semlötyög, tökéletesen működik (más már nyilván vett volna egy új fűnyírót amiból is ez a késméret és teljesítmény , csapágyazott kerék stb szóval minőség kb 30-40000Ft, alternatíva , csak menni kell túlórázni valami agyi tevékenységet nem igénylő munkába)Aki ilyent végez az ne sértődjön meg nem én küldtem a pályaválaszásin oda és nem én momdom neki hogy maradjon ott.Mindenki gondolkodása fejleszthető, én azért írkálok hátha aki elovassa el kezd gondolkodni hogy másként is lehet, mint ahogy megparancsolták neki a konzumcikk gyártó nagy válallatok.(saját érdekeiket követve) : dobd ki végy újat azt is dobd ki minnél hamarabb annál boldogabb leszel ...Ettől????
(I)Még sorolhatnám de nem érdekes, csak ízelítő volt ezek a javítások kijavították akonstrukciós hibát gyenge alkatrészt kihelyettesítettem vagy feltuningoltam erősebbre (/I)[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz hossszú #9088 üzenetére
Esetleg egy használt kis makita amibe legrosszabb esetbe is egy szénkefét és egy csapágyat kell cserélni?
Mindenkinek ha már felsőmaró:
Voltam egy üzletben és megpillantottam a polcon a Makita új "zászlóshajójának" tűnő felsőmaróját. Lekértem a polcról hogy körbetapizzam kíváncsiságból és beszélgetve az eladóval azt mondta hogy a nagykeres üzletkötő szerint is már közel sem olyan mint a régi nagy 3612-es típus. Az én véleményem is ez volt kb. és 168k-ról volt 115k -ra értékelve, csalogatásból.
Szóval csak úgy említés képpen már a felsőmaróra is igaz ami az alsóbb kat. 30-50k behajtógépekre, hogy visszább vettek a minőségből.
Persze még mindig ütős egy gép az olcsóbbakhoz képest, csak a régi 3612-eshez képest már silányabb. -
mdk01
addikt
Igazad van teljesen negatívat nem érdemel, mert annyira nem "vert" át, de nem szabad elmenni az ilyenek mellett szó nélkül. Nem volt sok rálátásom a témára ezért csak a te írásodra reagáltam, de látom sikerült megírni a véleményed és van nyoma...ez a lényeg.
Használd egészséggel a gépet. -
mdk01
addikt
Gyakran találkozok azzal a szakmai panasszal, hogy a csapágy - pláne a kisebbik típusú - beleváj a fenyőbe, csíkot húz maga után. Már eluntam mondani ilyenkor, hogy a gitár húrja pedig csontig vágja a kezünket. A csapágy nem váj bele a legpuhább fába sem, ha nem nyomjuk feleslegesen erősen.
Én is jártam így és persze csak látni lehetett a bele nyomódást érezni nem. Éles volt a maró és nem is nyomtam erősen, viszont ütött a csapágy. Az előtolási sebesség és a fordulatszám miatt ezt az ütést egy hosszú egyenletes csíknak láttam. Az ütés mértéke pedig minimális volt, de érezhető és ezt eredményezte.
Mellesleg egy olyan készletben volt ez a maró ahol 10db kést adtak 1800,--ért. Ingyen kaptam ezért elfogadtam de hát annyit és értek azok a kések. -
Soká
senior tag
válasz LucaToni #9094 üzenetére
Jó lenne egy alaprajz arról a társasházról. Elvileg két lakás között főfalnak illene lennie. Szóval, ha rajzolsz, akkor talán tudunk konkrét tanácsot is adni. Az biztos, hogy ne a falba akard bevésni a vízszintes tartóelemeket, hanem álljon lábakon, az viselje a terheket.
Szóval, méretezés, funkció (mit akarnak ott fent és hányan) hogyan szeretnél feljutni, stb. - ezek szükséges infók. -
mdk01
addikt
válasz Márton111 #9072 üzenetére
Megjegyzem ennél unalmasabb dolgot mint hogy dolgozz 16 órát ,aztán vásárolj és menj vissz a dolgozni , de sose gondolkozz ...hát ezzel teli a hócipőm.Komolyan gondoltátok?Ugye csak vicc volt hogy dobd a szemétbe vegyél újat.Ehhez bolti eladónak kéne menjetek.Vagy TV reklámnak.Azok ezt fújják. Nem értitek hogy ez dögvész?
Ebben egyetértünk, de ez van sajnos. Mellesleg csak azzal lehet megcsinálni aki engedi.
Ezekszerint megfejtettem van már gondolkodó robot
Jajj, Márton ne hízelegj.
A többi mondatodra reagálva már kezdem megszokni, hogy minden írást úgy értelmezel ahogy te értelmezni akarod sajnos, ezért kár bármit is írnom neked.
Ezt fogod írni:
ezért kár bármit is írnom neked.
Akkor ne tedd!
Ezt fogom írni:
Akkor ne tedd!
Ja, ja úgy is lesz.
Akkor ezt megbeszéltük.
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
"Márton, miért nem tudod elviselni,"
Ha nem ez lett volna a kezdés akkor ez egy látásmód így inkább vélemény.
Többet nem szólok ilyenért mert nem rám tartozik. Bocsánat."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Digitális Állampolgárság Program
- Autós topik
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- OLED TV topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...