Új hozzászólás Aktív témák
-
Vikusz77
tag
válasz Speciali #8296 üzenetére
"Nekem számít az is, mit szól, vagy mit gondol a megrendelő a szerszámaimról.
Minden mindennel összefügg."
Az biztos.
Én meg ha meglátok egy sárga gépet, már lesek, hogy milyen is pontosan. És ha Dewalt, akkor megnyugszom, hogy talán nem egy mekkelek bandába botlottam.
Nekem nem a gagyiság jut róla eszembe, ennyire szubjektív ez. És nálam sem tapasztalati, hanem érzelmi dologról van szó. Persze ha Festoolt látok az asztalosnál az is bizalmat ébreszt, de rögtön eszembe jut, hogy lehet, hogy ezt nekem is kell majd megfizetnem.
Az a megrendelő aki meg nem ért hozzá, szerintem akkor bizakodik ha ismert nevet lát a gépen, pl bosch. A többi neki nem sokat mond. -
mdk01
addikt
Csak mutatom hátha vkinek segít attól független hogy helyben van és nem hiszem hogy van házhoz szállítás:
Van 8-as szárú platoló is bár nem túl nagy a marófej.
-
mdk01
addikt
Egyre jobban hajlok abba az irányba, h a Festo 150/3-as excenterét fogom választani. Pontosabban már inkább abba az irányba konvergálok.
Nálunk a cégnél a festők vmi ilyesmit használnak így ránézésre. Van 2db és nem szoktak panaszkodni. Napi sok 10m2 csiszolnak vel már évek óta és nincs velük gond.
Ha számít a pénz akkor érdemes lenne utána nézned.Üdv.
-
Márton111
aktív tag
Ez az új dewalt dekopírok munkavédelmi talámánya ha oda nyúlkálsz ahova nem szabad egy favonalzóval a körmödre vág.Mindjárt megjegyzed és még az ujjadat se vágtad le.
Igen van aki reprezentációs költséggel veszi a dolgait Brókernetes vezér ,ismerős többszázezres aktatáskával villogott.Sehogy se nézett ki , de a többi bróker szemében biztos gyönyörű mert megismerik hogy ezért sokat kérnek.
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
Dewalt géppel soha nem volt dolgom, haver asztalosoknál sem volt módom kipróbálni egyet sem, ezért nem nagyon jön nálam szóba ez a márka.
Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az elcseszett sárga színét amikor először megláttam, megesküdtem volna rá, hogy valami hipergagyi óccsógép.
És mint tudjuk, az első benyomás mennyire fontos.:-)De elhiszem hogy jó gépeket gyártanak, nem te vagy az első, aki dícséri.Én egy kicsit (vagy nagyon) sznob is vagyok gépügyben. És a Festo kielégíti ez irányú perverziómat is. :-)
Nekem számít az is, mit szól, vagy mit gondol a megrendelő a szerszámaimról.
Minden mindennel összefügg.. -
thyeby
őstag
válasz Speciali #8293 üzenetére
"Más márkákban nem gondolkodom."
Hmm.
Kis túlzással mondhatom, h már egy arzenál járt a kezem alatt. Nélkülözhetetlen tag a termelésben, százasával veszem a fűrészlapokat (így olcsóbb, és elfogy az is). Ugyan a Festool nem járt még a kezemben, nem hiszem, h rossz lenne. (csak drága) Aztán ennél megálltam. Két apró dolgot tudok említeni mindössze, amit nem szeretek benne. Az egyik, hogy a lapdöntő kapcsolója nem túl finom járású, kicsit szorulós, akadozós - de jól végzi a feladatát. A másik sokaknak észre sem vehető: Ha fűrészelés közben közel babrálsz a lengőműhöz, képes jót a körmödre koppintani. Azért nem észrevehető sokaknak, mert én kilógok a sorból. Pici anyagon pici íveket kell pontosan találkoztatnom sokezerszer. Ha nem segítek a gépnek finoman kanyarodni a másik csülkömmel is, akkor nyilván semmi gond.Ja, mégegy hiba! (Ez valóban hiba) A fordulatszám szabályozóját nyomod, amikor az ujjad a ravaszon van. és mivel kanyarítod a gépet olykor, el tud állítódni miatta a fordulat. Ez a legdurvább hibája. De ehhez több tíz méteren kell vágnod (nem egyenesen), hogy megtörténhessen.
A rezgéscsillapításával elégedett vagyok.
Szóval ha ez majd egyszer kiszolgálja a maga küldetését, én már csakis ilyennel fogom pótolni.
Egyre jobban hajlok abba az irányba, h a Festo 150/3-as excenterét fogom választani. Pontosabban már inkább abba az irányba konvergálok.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Ezek a nálunk istenített gépek a gyártó országokban egyszerű szerszámok.Csak nálunk a fizu kevesebb és még az árukra egy jó csomó költség rárakódik,mire megveszed, Gondolom hibás szériát kaptál , erre lenne való a gyári szigorú minőségi ellenőrzés.De van egy olyan dolog is hogy a leminősitett sorozatok keletre még mindig kiárulhatók ...
Ezekért nem szoktam indokolatlanul drága fajtát választani.
a lényeg pontosan , jól : múúkodj[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
ezek szerint a régebben gyártott gépeik jobbak. Mint említettem, az én csav.behajtóm 2003-as. Ennyi hiba után nem csodálom, ha valakinek elege lesz egy adott márkából. Nekem szerencsére nem volt eddig problémám a Festoval.
Haver kék Bosch csavarbehajtóval szenvedett. Annak mindkét akksija rövid időn belül megadta magát. És ami a poén, nem akarták garanciában cserélni, de valahogy mégis cserélték. Aztán meg a motorja adta be az unalmast annyira, hogy nem volt érdemes javíttatni, mindezt már garanciaidőn túl.
Ezek után vett egy Makitát, de azzal is akksi problémái voltak, de ott szó nélkül cseréltek. Szóval bele lehet futni ilyen esetekbe bármelyik márkánál.
Távlati terv a dekopír fűrészem cseréje, lehet hogy Festo lesz a befutó, vagy kék Bosch, (ha már ők találták fel a dekopír fűrészt). Vagy még a Makita. Más márkákban nem gondolkodom.
Festora visszatérve, szerintem az excentercsiszolójuk a legjobb gépük, legalábbis amit én ismerek. Mondhatnám a Dominót is, de azt nincs mivel összemérni. -
Madmax81
aktív tag
Szia
Az én történetem lehet kicsit sarkalatos példa, de lehet hogy ezerből fordul elő egyszer.
Egy ilyen hiba után kár lenne ítélkezni de tény hogy drága géptől nem ezt várja az ember, ez okból is néztem más márkák után ami ár értékben megfelelőbb számomra .1956-2010 07.22 Varga László
-
Márton111
aktív tag
Én úgy nézem ezeket a cégeket hogy nem istenek hanem jól tervezett sorozattermékeket készítenek. Méghozzá kifillérezett költségvetéssel , kivékonyított sokszor kispórolt anyagokból, kínában elkészíttetett elektronikai alkatrészekkel . De a nagy cégek tervezői is tévednek a sorozatgyártás tökélyébe is rendszeres hibák esnek .(erről rendszeresen értesülünk amikor visszahivnak párszázezer autót mondjuk 4 éve gyártott sorozatból mert a kis huncut gázpedál beragad.(úgy hal meg egykét ember, akkor felfigyelnek és szervízbe küldik a sorozat tagjait) De a dewalt honlapján is olvastam figylmeztetést hogy túlmelegedő kapcsolók voltak valamelyik behajtó sorozatukon.
Ebből egy a lényeg: A kisiparban gyártott gépek szerkezetek egyrészt az átgondoltságban lehetnek hátrányban másrészt a sorozat kicsinysége miatt, ez utóbbit ellensúlyozza hogy nagymennyiségű irodistákat és hájfej főnököt BMV- vel nem kell fenntartani.Evvel a költség felét le is vontam Tehát marad az átgondoltság kidolgozása .Ezután versenyképes dolgokat lehet előállítani , persze gyártástechnológiai korlátok közt kell gondolkodni , ami el is készíthető.Ennek kibővítésében nagyban segítenek a kisgépek amelyek nagyon sokoldalúak.[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
ez van nekem:
2003-ban vettem, idáig bírták az akksik. Asztalos munkákhoz használom. A 6-os csavart képes eltépni. A sarok a és a derékszög feltét nagyon hasznos dolgok. Meg hogy egy mozdulattal levehető a tokmány, és egy bitet lehet tenni a csonkba, ezáltal még rövidebb lesz az amúgy is rövid gép. Csak én használtam, tehát vigyáztam rá. Hátrányai: nehezebb, mint a versenytársak, de az új litiumos gépekre ez már nem igaz.
Nekem egyszer romlott el, még a 3 éves garancia lejárta előtt ,de nem találtam meg a számlát, így valami 10 ezer körüli áron javították.A gyors fék romlott el rajta, tehát nem valami túl nagy baja volt. Azóta hibátlanul működik.
Az általad említett szériahiba mi volt pontosan?
-
thyeby
őstag
Persze, írtam is hogy valamennyit ezen is lehet állítani. És látszik rajta, hogy ezerrel kibővítetted így a fogás lehetőségeit, az alkalmazási körét e-szerény makitának.
Ehhez hasonlítottam. Nem írhatom, hogy méltán hasonlítható össze a kettő, de így egy nagértékű fűrészed lett az biztos, és sok dologra stabilan és tartósan képes, amire jó sok asztalosnak fáj a foga meddőn, mert a DW-hez nincs kedve.
-
jimy_l
tag
No, megyek készítek még egy pár batkát, fából.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
jimy_l
tag
Köszi!
Most matekozok, hogy tudnék egy számmal nagyobb gépet venni ebből a típusból. 20mm-es szárakkal, és megfelelő csapágyakkal, a masszívabb asztal már megvan, 1000mm tudna átvágni hosszban. Ez mag kapna másik csuszkát a felső marónak, egyenes marásokhoz.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #8278 üzenetére
Megírnád pontosan, melyik csavarbehajtót vetted meg a Festool-tól?
Mennyit hugyoztattad, mióta van meg, mire használod? Meg mindent, amit tudni jó róla!Van egy gyanúm:
Az a 45 pénzes Festo szériahibás darab lehet (vagymeg lopott).
Madmax kolléga vett két csavarbehajtót a Festool-tól. Mindkettő szériahibás volt, garanciába ugyanazmiatt ingázott a szerviz és a műhely között. Aztán eladta mindkettőt. Szintén nyomott áron. (Mint keveset ment, még garanciás példányt, mert valóban keveset ment ahhoz mérten, hogy mennyit mehetett volna.)
És nekem nagyon tetszik a legújabb, legkisebb Festool csavarbehajtó, nem is érzem drágának, de nem merem megvenni, mert ha úgy járok, mint Varga Laci, akkor viszont kurvadrága.[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
válasz Márton111 #8208 üzenetére
Nemrég vettem ilyen cső szerű kinyomót, a boltos beszélt rá, hogy ez nagyon jó. Utáltam vele dolgozni nagyon. Szerencsére nemrég elvesztettem, és vettem egy olyan nyitottat, amiről valaki rakott fel egy képet is.
Hogy miért utáltam: órmótlan, finoman dolgozni vele nehéz, nehéz benne forgatni a tubust, ez utóbbit utáltam benne a legjobban. -
Speciali
tag
válasz Vikusz77 #8268 üzenetére
Igen, és köszi hogy szóltál.
Van olyan időszak,hogy épp nem tudok mit kezdeni a számlával, olyankor lenne érdemes megvennem egy jó állapotú használt gépet, reális áron. De valóban erősen megfontolandó, hogy érdemes e.
A Vaterán a Festo gépeket sokszor nagyon elrugaszkodott árakon próbálják eladni. pedig aki ilyen gépet akar, az nagy valószínűséggel százszor is körbenéz, és számol.
Múltkor láttam nagyon jó áron új Festo akksis csav. behajtót 2 akksival, systainerben.Valami 45 ezer körül. És a képen is látszott, tényleg új. A két akksi is többe kerülne. Ha nem épp ilyen gépem lenne, lehet megvettem volna. De akár tartaléknak is megérné, csak most "nincs kedvem hozzá". -
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8275 üzenetére
A nagy fordulatszámon van itt a hangsúly szerintem.
A kinetikai energiáról meg ennyit: Egy nádszálon kifújt rizsszemmel is lazán ki lehet lőni valakinek a szemét. Próbáld csak ki, h fújd a combodra, nem fogod többé számolgatni a marókés energiáját, hanem tisztelegni fogsz, amikor visítani hallod.Ez a tisztelgés elhagyható, elhanyagolható. De csak saját magunkon és csak saját felelősségre.
Ha bárki más is van még a műhelyben, erkölcstelen dolog nem fejet hajtani Márton szavai előtt.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
A számításod jó .Azért én úgyérzem a hsz-ekből egy 9000-el pörgő 25dkg-os fémdarabról mindenki úgy gondolja leesik, mint egy flexxel levágott fémdarab.Lehet hogy a haladási sebessége nem lesz nagy , de az még 9000körül pörög amikor is mindent visz amihez ér.Míg egy gyalukés a késtengelyről érintőpályán távozva egyenesvonalú mozgásban folytathatja az addigi forgó mozgást ha 6000-el forog akkor mondjuk (sacc) 90km/ó sebességgel.Annyival van több energia benne amennyivel több a tömege .Pontosabban mivel lassabb, még kevesebb is mert négyzetesen számít a sebesség ami itt kisebb .
-
thyeby
őstag
Restancia.
Talán emlékszel még thomgrande, hogy egyszer túlzónak értékelted azt, hogy én a digitális tolómérőnek túl nagy precizitást írtam ide a fórumba.
Ígéretet tettem akkor, hogy ennek pontosabban utánalépek majd. (Addig is nem az én , hanem a Te alapállásodat tekintettem mérvadónak, mondván, hogy jobb a bizalmatlanság, akkor nem esünk pofára a piacon.)Nos, a következőre jutottam:
Századpontos a tolómérő. Nem írom, hány mérésből hányszori átlaggal, de írhatom, hogy alapos, figyelmes és körültekintő érzésem szerint a tesztem.
Gyorsan előrevetem, hogy ezzel nem azt kell írnom, hogy nem volt igazad. Mert ha fát mértem, akkor bizony néhol nem hogy század, de gyakran a tizedpontosság is kérdéses volt. De mindjárt ezt is pontosítom.
Sokat agyaltam azon, hogy milyen teszttel mennyire megbízható verdikt állapítható meg.
Arra jutottam, hogy első körben vmi nagyon stabilan mérettartó dolgot fogok többször is megmérni. Ügyelnem kell rá, hogy a mérést mindig ugyanott végezzem, azaz ugyanazon a ponton mérjek. Előszedtem hát egy hézagolólapkát, és egy bőrlyukasztót. Filctollal megjelöltem, hogy hol akarom majd méricskélni. Sokszor megmérve az esetek kb 95 %-ban századpontosak voltak. A fennmaradó öt % megosztása pedig ez volt: Gyakrabban 1 század, ritkábban 2 század volt a tévedés. Ennél nagyobb rontást (biztosan több, mint száz mérésből) nem tapasztaltam.
Ha a mérés kellően akkurátus, akkor megbízhatóan századpontos tehát ez a mérőeszköz. Arra jutottam, hogy az gyakorlatilag igaznak bizonyult, hogy annyiszor volt pontatlan a mérés pont, ahányszor teljesen alapállapotba tolva a sublert nem mutatott századpontosan nulla értéket.
Hibázni lehet ott, hogy:
- Bekapcsoláskor már eleve nem nulláról indítod. Érdemes várni bekapcsolás után egy rövid másodpercet. Érdemes leellenőrizni, hogy pontosan alapállapotról indítsd a mérést.
- Ha a szárat túl gyorsan rántod. Elég nagy sebességgel lehet húzni, korrekt marad, de maradjon ez a nagy sebesség a rántás fogalomkörén kívül.
- Nem veszed figyelembe a hőmérsékleti tényezőt. (Fa esetén még markánsabb hiba a különböző nedvességi fokból adódhat.)
- Túl nagy a különbség a nyomóerőben, amivel a mérendő anyagra tolsz. (Megjegyzem itt, hogy elég nagy erőt kibír ez a csúszka ahhoz, hogy válassz egy számodra kényelmes, testhez állóan természetes "mérő erőt", és ezt hellyel-közzel tartsad.)Ha ezekre figyelsz, bizhatsz a mérés pontosságban nyugodtan. (Tehát a pontosságot lemérheted azon, h nulla állásba többször is visszatolva mennyit téved a tolómérőd.)
A fa mérése már nem ilyen egzakt. A legpontosabb anyagvastagságot akkor sikerült elérnem, ha egyengetett anyagot toltam a vastagoló gyaluba, mégpedig a kés ugyanazon szakaszára. Így 1-3 tizedig pontos tudtam maradni többszáz gyalult keményfán.
Csak bükkön mértem - úgy gondolom, fenyőn ez az eredmény rosszabb lenne.Rosszabbodik a helyzet fa esetén, ha:
- Nem egyengetett anyag kerül a gépbe.
- Nem egyenletesen kopott a gyalukés. (Nekem sikerül durván egy-két tizeden belül maradni a késél teljes élettartama alatt. Ehhez így trükközök: A kés szélein leszedem az érdemi részt, a henger közepét már csak a legutplsó tolásra használom, és sosem fogok nagyobbat 1mm-nél, szélesebb keményfánál fél mm-nél.)
- Túl kopott a kés.
- A végeken mérsz, ahol a kés rá, ill. lefut az anyagról. (gépfüggő, nekem kb 5-6 cm)A fa tehát még rövid távon sem precízen mérettartó, de ez a precíz szó relatív.
Méretpontosság:
Itt megakadtam, mert nincs hiteles limit.
Két tolómérővel operáltam, és a két tolómérőn 8-12 mm-es méréstartományban stabilan és pontosan hat század eltérés volt. (A két tolómérő között - külön-külön mindkettőre igaz minden, amit fentebb írtam.) Hogy melyik a pontosabb, nem tudom, miként dönthető el. Ennek konklúziója, hogy ha több mérőszerszám is van a kezünk ügyében, akkor egy munkához kényesen csak az egyiket használjuk.Igyekeztem nem elfogultan mérni, és nem elfogultan következtetni.
[ Szerkesztve ]
-
Vikusz77
tag
Akkor megteszem én a cáfolatot.
"A golyó sebessége 20x-os tömege 20-a sincs tehát energiája (lehet) megegyezik."
"A matek amit leírtam általános iskolás szintű szóval bárki utána számolhat akit érdekelne ez azunalmas dolog."
Én sajnos nem vagyok túl penge matekból, de a "mezei" mozgási energia tudtommal: 1/2m*v² Régebben érdekeltek a fegyverek, innen emlékszem, de azért most utána is néztem, hogy ne mondjak túl nagy bornírtságot.
A négyzetre emelésre hívnám fel a figyelmet!
Adott általános iskolai szintű példával élve, ha a golyó sebessége hússzoros, tömege pedig huszada a marószerszáménak, akkor a mozgási energiája nem ugyanannyi lesz, hanem icipicit több.
A hússzorosa...
Feltéve, hogy mindkettő ugyanolyan mozgást végez.Mert az, hogy más jellegű mozgást végez a marószerszám és a lövedék -gondolom- szintén nagyon nem elhanyagolható.
Ezzel együtt én sem állnék a letört marófej mellé, mert ha rosszul perdül az asztalon akkor biztos, hogy elég csúnya sérülést okozhat.
Madmax esete szerintem is más, azt még kevésbé tapasztalnám meg. -
Márton111
aktív tag
Amúgy maga a körfűrészgép állítható függőlegesen a saját hagyományos állító csavarjával
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Annak a feje 90 fokban billenthető (gondolom) hogy keresztbe is tudjon vágni (függ lapszabászoknál úgy szokás.Különben túl egyszerű volna egy olyat építeni ja jó másra gondoltam Függőleges állítás a 2 zártszelvény 4végébe 1-1 menetes orsó csak valahogy szinkronban volna igazi pl a 4 tengelyere 1-1 fogaskerék egy bicikli lánccal összekötve
[ Szerkesztve ]
-
Vikusz77
tag
válasz Speciali #8222 üzenetére
Írtam is, hogy drága a gép, csak te kérted, hogy ha valaki lát ilyet szóljon. Gondolom nem ennyiért fog elkelni. De most már megkérdezem az eladót miért ennyi az ára.
De amiket most leírtál, az alapján -szerintem- neked nem használt gép kellene, hanem a boltban érdemes megvenni ahol 65 ezerből jön ki 3 év garanciával.
Mert használtan is 40-50 körül lenne (hacsak nem régi) zsákbamacska is, és azért az a 3 év garancia is megér néhány ezrest.
Szóval én inkább kiadnék 65-öt egy vadiúj garanciális gépre, mint 40-50-et egy zsákbamacskára garancia nélkül. -
thyeby
őstag
Volt nekem egy fél szemére vak kollégám.
Autószerelő volt. Simán csavart húzott meg USAG (magyarul minőségi) keresztkulccsal. A kulcs eltört a kezében, és a szemébe ment kicsipici vasdarabka. Soha többé nem látott azzal a szemével.A felsőmaróban vídialapka van. Erős, de rideg anyag. Épp úgy, mint a keresztkulcs anyaga. És a lapka leválhat (nekem már több foghíjas fűrésztárcsa is járt a kezemben), ill kicsorbulhat, mert érzékeny a hirtelen terhelésre.
Ha elkezdünk matekozni, a kombinatorika megnyugtat minket, milyen kicsi az esélye, hogy épp mifelénk, szemünk fele, halántékunk fele fog tartani egy spontán nagy sebességű éles mütyürke.
De nem jó ezzel nyugtatni magunkat, mert ha mégis épp arrafele, hát nincs visszaút, utólag azon már nem fogunk bosszankodni, hogy milyen kicsi valószínűsége volt, hanem átkozzuk a pillanatot, hogy nem védtük ki ott, ahol még kivédhető lett volna.Néhol én is túlzónak érzem Márton munkavédelmét.
De! Elismerem, hogy neki van igaza. Elismerem, hogy ha egy alkalmazottamat ilyen baj éri, akkor engem jogosan rángatnak elő, hogy nem tettem meg minden megtehetőt.És amikor egy marógép veszélyeiről van szó, nincs ilyen, h kis veszély, meg nagy veszély. Veszély, és kész. Addig kell ügyeskedni, míg elébe nem megyünk.
(Most statisztikázhatunk, hogy Magyarországon ötezer évben hány halálos tömegpánikba hány ember halt bele. Kurvajó lesz a statisztikai átlag. De annak westbalkános három kislánynak a mamája, papája, tesója menten baltát ragadna, ha elkezdenénk matematikázni nekik, hogy a kislányuk esetében tulajdonképpen csak peches ritka véletlenről van szó...)
Tudom, ez nem hangzik jól pont az én számból, mikor megírtam, miként autópályáztam tavaly kétszer is.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Márton111 #8255 üzenetére
A legmókásabb történet mikor a Rendőrakadéma "nem tudom hányba" a Hightower vissza dobja a pánk csávónak a focilabdát az meg felkenődik viccesen a garázs ajtóra.
Egy lökésnél megint máshogy működik minden mint egy fegyvernél. Sőt ha a fegyvert nem fogod elég erősen akkor sem mozdulsz meg, mint elsütő, csak fejbe vág a pisztoly.
-
jimy_l
tag
No, a beígért képek! Kicsit kezdetleges, de két éve egy álmatlan éjszaka alatt készült.
A porszívót egy mágnes kapcsoló működteti, csak akkor megy amikor a fűrész is.
Az anyagot még sosem kapta fel, pedig csak kézzel fogom le.
Már megvan hozzá egy masszívabb asztal, és hosszabb rudak.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
mdk01
addikt
Köszi a válaszokat.
Viszont szerintem komoly szempont az is, hogy tartsa a furaton magát a gép (Ne szaladgáljon a falon, mielőtt belefúr, hanem maradjon ott, mikor belekapott, akkor pedig ne tágítsa a furatot.
Ezért is szeretnék fordulatszám szabályzósat, vagy legalább azt hogy elektromos szabályzás legyen benne. Amiket linkeltem sztem mind ilyen volt tehát nem lehet eltáncoltatni a fúrót.
A Skilbe is van ilyen csak a tekerős megoldás:
Sebességállító kapcsoló: - rögzítőgombbal a folyamatos munkához - sebesség-előválasztó kapcsolóval a megfelelő sebesség beállításához bármely munka számára
Aztán lehet még elektronikus is van benne ami pár 100 lyuk után valószínű meghal, de attól független a tekergetős megoldással még akkor is lehet játszani.Voltam a kedvenc gépboltomba itt fehérváron ma, és az egyik amit a srác ajánlott az egy Metabo volt. Rögtön te jutottál eszembe. 37k volt még vésett is 3 év garival. 3év az nem kevés, bár úgy sem ez lesz sztem.
Még egyszer köszi.
Üdv.
-
Márton111
aktív tag
.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
elfogadom aválaszt de mi van ha stabilan betámasztok mintha céloznék a vadászfegyverrel, a másikat meg váratlanul mellbelököm (alaphelyzetben állt akár éppen bizonytalan állásban) csak kézzel akkor ki esik hanyatt?Pedig erő ellenerő alapján én is hanyatteshetnék ettől az impulzustól amit leadok ettől függetlenül afilmekben rengeteg butaság van a hatásáosság kedvéért pl amikor a fürdőkád feszínén az áram szikrázik mintha 20.000v-ot vezetnének bele nem egy hajszárítót
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
A megvásárolt géped talpába nem tudsz besüllyeszteni egy 70-80-as átmérőjű plattolót, tehát ha ilyet szeretnél használni, a talpra rá kellene ügyeskedned egy plusz talpat, nagyobb belső nyílással.
Jogos felvetés.
Az én Dimar platolóm ugye 85,7mm átmérőjű és a Makita 3612C-m talpában lévő lyuk átmérője 2-3mm-rel nagyobb csak tehát csak 1-2mm-en múlik hogy elforog. Ezt vagy úgy orvosolja ahogy írtad hogy rácsavaroz pluszba egy lapot, vagy ahogy az én faterom megoldotta hogy esztergált a fém asztal aljára két ugyanolyan méretű rúdat mint ami a talpon is van.
Az első alternatívát egyszerűbb kivitelezni, viszont ott a gond hogy nem lehet tövig belenyomni a kést a perselybe ezért fentebb lesz a súlypont. Ez majd találkozik a másik felvetéseddel hogy az olcsó gépeknek nem túl precíz a tengelye és ez a kettő együtt pedig azt eredményezi, hogy sikerült jó elfáradni.(finoman szólva)
A másik megoldás már komolyabb odafigyelést követel gyártás szempontjából, de talán a tengely hibái nem jönnek ki annyira.Én anno egy fogással kimartam a platolást a betéteken úgy hogy nem lassult vissza a felsőmaró. Persze egy éles Dimar kés + Makita kombinációjával ez nem nehéz, de nem hiszem, hogy más márkájú kések és marók annyival rosszabbak volnának. Ez nem biztatás, szóval csak óvatosan, de nincs annál rosszabb mikor vki nem egy magabiztos kézzel áll oda a marógéphez(vagy más géphez). Ez talán az egyik legfontosabb dolog ebben a szakmában.
-
Márton111
aktív tag
A tengely kerületi sebessége kicsi ...de össze van nőve a plattoló fejjel úgy tudom annak meg van 90 fokig nem hajlik amaró mert előbb eltörik és stb.Nem tudom, lehet hogy az asztalra esik de ami 900-el pörög az onnan fel fog pattanniarra számíthatsz az ember hasa meg pont ott van kéznél. pont vele szemben .A matek amit leírtam általános iskolás szintű szóval bárki utána számolhat akit érdekelne ez azunalmas dolog.Ismétlem csak figyelemfelhívás akart lenni hogy asztaloséknál egy figyelmetlen pillanat elég ahhoz hogy súlyos balesetet szenvedjen az ember ha szakismerete meg hiányos akkor meg odafigyelve is könnyen póruljárhat. De akadályozni nem akarok senkit ha ő magasfordulton működő gépalkatrészeket át akar szabatni és kipróbáltatni,hogy,hogy sikerült az ötlet, ám tegye.Sok ember hisz a maga tévedhetetlenségében , sebezhetetlenbségében és halhatatlanságában .Az a mondásuk engem nem ér baleset, csak az ügyetleneket.Ezek elég sok mindent megtesznek egész addig amíg nyakukat törik,amit másnak nem ajánlott kipróbálni.
-
-
mdk01
addikt
válasz Winner_hun #8234 üzenetére
..., vagy még jobban ugye, mert a golyó sokkal kisebb felületen ütközik ellenállásba.
-
mdk01
addikt
válasz thomgrande #8247 üzenetére
Aham.. szép ez, és nincs is gond a felsőmarós platolással, kontraprofilozással ha nincsenek komolyabb tervei és lehetőségei az embernek mint, hogy néhány ajtót összerakjon magának és ismerősöknek, vagy akárkinek.
Én csak fattyú666 lehetőségeihez és terveihez(mindenképpen csinál egy asztali marót) mérten ajánlottam, hogy inkább az asztaliba vegye meg azokat a késeket.
De aztán végülis mindegy mert a felsőmaró mellett döntött.Üdv.
-
mdk01
addikt
válasz Márton111 #8232 üzenetére
Kötekedést félre téve, de megerősíteni nem tudom sem cáfolni azt amit írtál matek szinten.
Én a józan eszemmel elképzeltem mi történne ha esetleg tőbe(mert hol máshol) letörne egy felsőmaróba való platolómarónak a feje, de sztem közel sem az amit itt kiszámoltál. Lehet matekozni de véleményem szerint ez közel sem állja meg a helyét a valóságban.
Mivel a tengely kis átmérőjű így a töréspont nagyon közel van a középponthoz ezért a tengely(mivel ott törik el) kerületi sebessége is kicsi így sztem csak leesne a feje is mondjuk leesne az asztalról a kés kb. Nem tudom, mert annyira nem izgat a dolog, hogy neki álljak számolgatni meg marókéseket reptetni a műhelyembe. Egy biztos, hogy baleset veszélyes, de azért messze nem repülne pláne nem egy emberen keresztül.
Ha elgörbül a tengely mondjuk 90 fokba(de ez megint hülyeség pláne ha tövig be van fogva) akkor az már közelebb van a számításaidhoz.
Példa képpen még fel lehet hozni egy sima egyszerű nútkést aminek a kés átmérője kb. akkora mint a tengely átmérője. Na ott meg szerintem nem is nagyon repülne el a kés ha eltörik a tengely hanem csak leesne egy helybe.
Madmax marókése meg teljesen más tészta ott a kés volt a tengely legkülső pontján és nagy volt a kerületi sebesség.Sztem.....
-
thomgrande
tag
A mintakésekkel és a kontraprofilos beltéri ajtó késekkel nem volt gond. De a szekrényajtó kontraprofilosoknál a nútkés kitört. Ezen kívűl nem nagyon van elérhető árú szerszám.
Negyvenezer alatt nincs plattoló maró. Legalább is értelmeset nem találtam. Az általad említett Dimar árát nem nagyon érdemes viszonyítani névtelen tárcsamaróhoz mert úgy tényleg elenyésző a difi. Most nyugdíjba ment hobbista kollégám első munkája. Nem kellett görcsölni megszakadni vele. Tisztán felsőmarós.[ Szerkesztve ]
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Márton111
aktív tag
Nagy átmérőjű felsőmaróval (pl plattoló) kézből marni nem ajánlanám jó szívvel .
Amúgy a marásnak van egy szabálya 1 négyzetcm felületet szabad(na) egyszerre fogatni max. Tehát a több lépcsős marás az jogos , csak van amikor emiatt lécet kell erősíteni a vezetővonalzóra ha a profil már nem vezeti meg magát stabilan a vonalzón és mégegyszer meg kell tolni[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
"Az ütőerőt azért érdemes a fúró átmérőjéhez nézni nem?"
Részben.
Az igazi szempont az, h mennyi fúráshoz, és mennyi véséshez kell? Ha sokat vésnél, komolyabb gép kell. Ha többnyire csak fúrsz, elég a gyengébb. Azért nyilván, ha klímaszerelő vagy és sok nagy lyuk kell, akkor már nézni kell, mekkora átbérőt tud fúrni. A 10-12-es furathoz, nem kell komoly energia.
Viszont szerintem komoly szempont az is, hogy tartsa a furaton magát a gép (Ne szaladgáljon a falon, mielőtt belefúr, hanem maradjon ott, mikor belekapott, akkor pedig ne tágítsa a furatot. Nekem ezért kell drágább gép - ezt egy Skil nem fogja tudni.) Nincs annál töketlenebb életérzés, mint amikor telepítenéd a megrendelt konyhaszekrényt, és a fúrógéped elcseszte a felső szekrény egyik furatát, és nem csak hogy mellé sikerült a lyuk, de még a tipli is forog benne. És az se hátrány, ha a fúród észre sem veszi, h most betonvasat fogott.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
válasz fattyu666 #8236 üzenetére
Isten őrizz hogy így folytassam szerfelett unnám ,csak figyelemfelhívás volt hogy csak óvatosan a példa pedig nem kifejezetten ritka. Olvass vissza pár-lapot ott írja Madmax hogy pillanatnyi figyelmetlenségből amit késcsere közben követett el csavarmeghúzás terén a gyalukés kirepült a leállóban lévő gépéből darabokra törvén (szerencsére nem ő fogta meg a késeket)
Nem ks helikopterező marókésekről csakugyan nem szól a fáma de arról igen hogy a (300-as)lapszab körfűrész csavarját nem húzták meg és átszállt aműhelyen az emberek feje felett ,és a téglafalba beleállt.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
"elvben is volna több fajta"
A pneumatikus elvű hatékonyabb, tartósabb, könnyebb és kényelmesebb a használata.
Amit csak ütvefúróként tüntetnek fel (még a drágábbak is!), azok racsnis közbeiktatott ütőművel fúrnak. A legjobb racsni is behal 1-200 10-es lyuk kifúrása után. Hangja lesz még, de ereje már semmi. Nekem van egy Flex ilyenem. Tíz éve már csak fúrok vele ütés nélkül, mert ütni nem tud, csak visít - pedig amikor vettem, közel egy évi fizetésem volt az ára.
Csak betonfúrásra tudok gondolni, ha ütvefúróról van szó, hiszen a téglát amerikánerrel is játék kilukasztani.
Legolcsóbban a B&D-től láttam vmi 18-ért pneumatikust, vizszintes elrendezésűt - 1,8 j ütőerővel, aztán 25-ért ugyanezt 2 j felett. Ha valaki megbíztatna, h jó gép, lehet, h nem is gondolkodnék többé rajta - de sajnos nincs tapasztalatom vele.
Úgy tapasztaltam, h 40 ezer pénz alatt már van ugyan jó gép, csak nem tartós.
-
Soká
senior tag
válasz fattyu666 #8229 üzenetére
Nem tudom, "hivatalosan" hogyan "illik" plattolni, én jó géppel, jó szerszámmal sem próbáltam még egy lépésben. Valószínűleg ipari környezetben, nem asztalba épített felsőmaróval, hanem 30-as tengelyű (vagy hányas?) tárcsamaróval, jól megvezetve előtolva egy lépésben is menne, de az nem az én profilom
Mondom, a gond annyi, hogy ezeknek az olcsó maróknak az orsója gyengébb (vagy az anyag, vagy a méretezés, vagy a gyártási pontatlanság okán) illetve a csapágyazása is kérdéses. Lényeg az, hogy ha egy nagyobb (nagy átmérőjű, vagy hosszú) marót fogsz bele, akkor enyhén üt. Ha meg üt, akkor az használat közben plusz terhet jelent a gépnek, hamarabb kopik el, fárad el az anyag. Arról nem beszélve, hogy rosszabb használni (remeg a gép) és csúnyább valamennyivel a vágáskép.
Van nekem egy hosszú ujjmaróm (nem is ujjmaró, hanem csapágyas másolómaró) lényeg az, hogy kb. 50-60mm a kés hossza. Ezzel szoktam tesztelni a gépeket. Ha szinte nem is látszik hogy pörög, akkor jó az orsó, ha viszont gyengébb gépbe teszem, akkor annyit látok, mintha "életlen" lenne kicsit a csapágy látványa forgás közben - nyilván mert van bizonyos kilengése. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, nem tudom, mert nem is volt kedvem/merszem kipróbálni az ilyen gépet ekkora marófejjel. Konkrétan egy 1500W-os Kinzo felsőmaróról van szó, amit kisebb késekkel gond nélkül használtam (bár igazából csak próbálgattam) naggyal meg nem próbáltam, mert nem láttam szükségét, hogy igazoljam a feltevésemet, miszerint nem bírja az ekkora terhelést.
A megvásárolt géped talpába nem tudsz besüllyeszteni egy 70-80-as átmérőjű plattolót, tehát ha ilyet szeretnél használni, a talpra rá kellene ügyeskedned egy plusz talpat, nagyobb belső nyílással.
Ilyet én is csináltam a Makita gépemre, amikor kézből voltam kénytelen plattolni. Nagyobb átmérőjű póttalpat készítettem(MDF-ből), annyival is stabilabb a gép felfekvése. -
thyeby
őstag
"nem gagyit"
Kerüld el a tecsót!
Bemégy pl egy csempeboltba, festékszaküzletbe, és ott kérj. Nem 600 Ft lesz, hanem 1500 és 3000 között."Purhab márkára is kíváncsi vagyok ár/érték arányban..."
Tök jó a márka, tök jó az ár/érték aránya. Nem kísérletezek olcsóbbal, mert lehet, h az lesz a drágább.
(Használat előtt priccold le jól vízzel a felületet, ahova szánod! Nem csak a tapadását erősíted vele jócskán, hanem a kötését is gyorsítod.)De!
A Purhabhoz nem kell semmi kinyomópisztoly, az aerosollal működik. Adnak hozzá pucát, azt ne felejtsd a boltban!Több fa van, mint asztalos!
-
fattyu666
tag
válasz Márton111 #8232 üzenetére
Ha ezt így folytatod, mindkét frissen vásárolt f.marógépemet felajánlom a szegény asztalosok alapítványának, aztán veszek egy bicskát és sípot fogok faragni, de azt is csak szigorúan olyan drótkesztyűben, amiben a hentesek csontoznak...
Hallottad már valaha, hogy valakit legyilkolt a kis helikopterré átalakult marókés darab?
Komolyan ez már olyan stephenkinges. -
Márton111
aktív tag
A bekapcsolt marógép tengelyéről (pl kiegyensúlyozatlanságból ,excentrikusság okán még hozzá kigyengítés is )fellépő vibráció miatt letörő , és elszálló marófejről írt kis eszmefuttatásomhoz kis pótlólagos adalékok: (esetleg jó lesz vitaindítónak )
helikopter rotor percenként 150-200 fordulat a marógép ennél 60 szor gyorsabban forog (amúgy a heli rotor kerületi sebessége hangsebességig tud menni baj nélkül nem tovább)
9000/perfordulat 8cm átmérő kör kerülete 2r x pi = 0,25m percenként9000fordulat x 0,25m = 135km/ó = 37,5m/s a plattoló kerületi sebessége
Kilőtt nyílvessző 60-80m/s A puskagolyó sebessége 800 m/s körül van kinetikus energiája 3200 J evvel „üt” a filmekben ettől szoktak hátrarepülni egyet ,nem tudom igaz-e a valóságban , mindenesetre az átmenő lyukat biztosan megcsinálja. (a betonfúró 3J-al töri a betont)
A golyó sebessége 20x-os tömege 20-a sincs tehát energiája (lehet) megegyezik. a maróban tárolttal .
Ami túlzás volt :a forgás közben letört maró :nem repül át senkin ,bennmarad félúton,mert a felülete sokkal nagyobb mint a puskagolyóé.Ellenben 135km/ó kerületi sebességgel (10dkg össztömegével) pörögve találkozik avval akit elér…A többit el lehet képzelni.Aki nem tudja elképzelni az toljon a működő marónak egy darab fát.(az ember sokkal puhább)
A kisebb kések (kisebb tömegűek) ellenben 22000-el vannak általában pörgetve.[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
válasz Dízeles #8221 üzenetére
Hali!
Nekem makita gépeim vannak, és azok töltője kompatibilis az aksikkal, mindegy hány voltos
felismeri. De szerintem, ha belemegy akkor jónak kell lenni.Meg szoktam a pösti nyüzsgést, itt senki nem dolgozik mindenki mászkál, vagy a villamos negálóban áll.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Márton111
aktív tag
1,3J hoz képest 3J ütőerővel pont annyival kényelmesebb és gyorsabb dolgozni amennyivel több (2,3x)de ha csak kevés használatra kell, el lehet vele lenni.
-
Soká
senior tag
válasz fattyu666 #8217 üzenetére
"sajnos amit ajánlott a vaterán, arról lekéstem "
Én ma vagy holnap megyek az illetőhöz, majd megkérdezem, hogy lesz-e még neki, ha gondolod.
Ezekkel az olcsó 12-es gépekkel az a baj, hogy csak a látszatát teremted meg a 12-es szárú marók használatának. Ha megnézed a talpát, láthatod, hogy csak egy kb. 50mm átmérőjű kés fér el benne. És ennél nagyobbal nem is biztos, hogy érdemes próbálkozni, mert maga az orsó vagy a csapágyazás nem visel el nagyobb szerszámot. Tehát éppen plattolni kétséges, hogy lehet-e vele... De azért akad jónéhány 12-es kés, amit befoghatsz vele. A fickó árul egy 6részes készletet, amit Vikusz is linkelt korábban, 6500Ft-ért, ami hihetetlenül olcsó, feltéve, ha használható. De idáig még senki sem panaszkodott rá. Érdekességképpen: a fotó szerint a kis fa dobozában dugópánt van, aminek darabja néhányszáz forint a boltokban idehazaMost nézem, a készletet már nem látom, de van újabb marógép fent.
-
mdk01
addikt
Köszönöm az eddigi ajánlásokat átrágom mindet meg körbe nézek itt helyben is.
Üdv.
-
Speciali
tag
Ha van 26 000 Ft-od egy zöld Boschra, ami szerintem tele van műanyaggal, akkor inkább egy Makitát vegyél 30 ezerért:
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
válasz Vikusz77 #8214 üzenetére
Ez az ár vicc ezért a gépért. A bolti nettó listaára 81 200 Ft. Ő meg 80-ért akarja adni az állitólagosan 2,5 éves gépet, 1 hét garanciával. :-)) Ha valóban 2,5 éves a gép, akkor még kellene rajta lenni fél év garinak. Persze ki tudja honnan származik a gép, ezért sincs hozzá garancia. Persze a sorszám alapján hamar kiderülne, kinek és mikor adták el ezt a gépet.
Nem szeretem, amikor hülyének nézik a leendő vásárlót ilyen sablon szöveggel, hogy " nem ipari célra használták, és max 10szer." Egy: ilyen gépeket nem barkácsolni vásárolnak, vagy ha igen, akkor nagy valószínűséggel nem fogják eladni a büdös életben sem. Kettő: az excenter talp élén látszik, hogy lett használva rendesen a gép. A Rotexről meg le van kicsit válva a gyári matrica. Na ez tíz használattól egész biztosan nem lesz ilyen. Én használtam eddig kb. 50-100-szor a Rotexem, de ha leporolom, olyan mintha új lenne.
Szóval az ilyen sablon hülyítő szöveg olyan, mint kocsivásárláskor, az " idős tulajdonostól, garázsban tartott" .
Kérdésedre válaszolva: egy használt gépet, garancia és számla nélkül nekem nem éri meg a bruttó új árának a felénél többért megvenni. Ugye egyrészt áfa visszaigényelhető, másrészt meg adócsökkentő tényező, és egy ilyen gépnél nem egy, hanem 3 év garanciát bukunk.Tehát ezt a gépet, ha számlásan megveszem listaáron 101 ezerért, akkor ha mindent költségcsökkentő tényezőt igénybe tudok venni, akkor kb 65 000 Ft-ba került a gép,és még 3 év garanciám is van, mellesleg nem kell félni hogy lopott, vagy már valamelyik banké esetleg a motyó.
De ha nekem nem kell sem számla, sem 3 év garancia, úgy is meg tudom venni a gépet kb. 80 ezerért, amennyibe ez a használt gép kerül. Tehát semmiképp nem éri meg ennyiért megvenni.
Ha tényleg új állapotú lenne, akkor 50-60 ezret esetleg megérne annak, aki nem tud a számlával mit kezdeni, de ezek a gépek nem új állapotúak. Kb a koruknak megfelelő állapotban vannak, ami azt jelenti, hogy 2,5 év, ipari használat.
-
Dízeles
aktív tag
Hali.Nem a témába vág.
Black&Decker aksisról volna 1 kérdésem.Ha a töltő 14,4 voltos lehet-e vele 12 voltos aksit tölteni?
jimy_l
Üdv földim .És megszoktad már a pesti nyüzsgést?Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
jimy_l
tag
-
fattyu666
tag
Hát én bőven hobbystának érzem magam
Még saját szakmámban sem mondanám,hogy profi ez a csávóMegfogadom Vikusz tanácsát és veszek egy ócsó f.marót 12-es patronnal. Csinálok neki egy egyszerű asztalt. Jó lesz ismerkedni a marással. Sajnos amit ajánlott a vaterán, arról lekéstem Viszont a kontraprofil+plattolómaróról nem.
Mellette belefogok az asztalimaró projektbe, Madmax küldött képeket a marójáról és bele szerettem...Ééés, hogy az álló vizet is felkavarjam megint egy kicsit...
Megnéztem a felsőmaróm hatos patronját és nem értem miért ne lehetne átalakítani 1/4"-os marószárhoz. Szerintem simán elviseli azt a 3,5 tizedet. Ez a rizsa az "úgyseleszjó, majdjólütnifog, úgyiselgörbül" dumával nem igazán zaklat fel, amíg meg nem tapasztalom. -
fattyu666
tag
Szerintem is felesleges évi 50 lyuk miatt márkás hammerra költeni.
Én öt éve vettem egy noname gépet, 10e körül.
A tetőteret építettem be és ezzel furkáltam le a párnafákat, pár száz lyukat betongerendába is, ami azért kemény anyag a sima ütvefúró meg se karcolja.
Úgy voltam vele, ha ezt a munkát kibírja, már jól jártam vele.
Azóta is gond nélkül működik, pedig jó pár szomszéd kölcsön kérte.Ránézésre ez ugyan az. Akkor egy gagyi kis műanyag kofferban adták, viszont az 5db fúró és a 3db véső nagyon jó minőségű.
-
Vikusz77
tag
Én vagy vennék egy praktikeres hyundait, ami a kis kék bosch koppintása (olyan 12-14 ezer volt mikor láttam), vagy megvenném ezt a hitachit:
Nagy kárt nem hiszem, hogy tettek volna benne a tapogatások, van rá egy év garancia.Csak a szállítás miatt már benne lenne 28 ezerben...
Ez komolyabb gép szerintem, mint a skil meg a zöld bosch.Vagy hozzáraknék még keveset, és vennék egy ugyanilyet újat 32-ért, esetleg egy ilyen dewaltot 35-ért.
[link]Igaz, hogy vésni nem tudnak, de legalább ipari gépek. Barkácsgépért én nem adnék ki 20-25 ezer forintot. Akkor vennék inkább egy 8-10 ezerbe kerülő noname állómotoros gépet, az vésni is tud.
Nekem ilyen van, 620Watt, kb 5 kiló(szenvedés fej felett), eddig még működik (kb 50 lyuk, és pár óra vésés), de sokan mondják, hogy bírja a strapát a hasonló gépük.[ Szerkesztve ]
-
Vikusz77
tag
válasz Speciali #8112 üzenetére
Van most egy vaterán, de drága(80e). Idővel ha látja, hogy így nem megy el, lejjebb megy.
Neked mennyi érne meg egyébként egy ilyen gép, ha tényleg alig használt állapotban van?
Új ára 95 ezer ha jól látom, de gondolom ha cégnek veszed, olcsóbban jössz ki ennél.
Ha tényleg új állapotú szerintem 50-60e a reális ára.
Az biztató hogy egy rotexet is elad, tehát nem valószínű, hogy azért adja el mert döglődik. -
mdk01
addikt
Következő versenyzők:
Extool premium
Ez vésni is tud.Ki melyiket választaná? Esetleg más is szóba jöhet ha van vkinek ötlete, de hirtelen ezeket találtam.
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
-
mdk01
addikt
válasz takee27 #8196 üzenetére
Fúrókalapácsot vennék,
Én is...
Szóval mostanság én is nézegetem a kínálatot, de mivel éves szinten max.50 betonba fúrt lyukról lehet szó nem gondolkodom komoly márkában. 20-30körül szeretnék venni egyet, de a lényeg hogy SDS foglalatú legyen és a fordulatszámot lehessen rajta állítani és inkább a normális nem függőleges motorú érdekelne. Sima ütvefúrom van, az elmegy a téglába csak betonba nincs fúrom, mert tönkrementek.
Mintha működési elvben is volna több fajta, de nem értek hozzá.Köszi
-
Márton111
aktív tag
.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz thomgrande #8177 üzenetére
Igen feltűnt, hogy van itt jó pár hobbista, de mi számít hobbistának? Szerintem akinek már több nagyobb gépe is van otthon plusz maga is építi azokat és éppen azon töri a fejét hogy kontraprofilos ajtót szeretne összerakni platolt betéttel, hát az lehet, hogy csak ritkán műveli az asztalos szakmát, de már kicsit több mint hobbista. Mind ezeket tovább gondolva, sztem ha fattyú666 ilyen mértékben beruházott már gépekre gondolom hosszabb távon komolyabban gondolkodik, és hosszabb távon pedig az asztalba épített felsőmaró nem egy komoly elgondolás pláne kontraprofilos ajtó gyártásához.
Persze jó dolog, meg nekem is van, de nem szabad rá sokat beruházni.Annyiból szokott jó lenni hogy néha jobb az anyagot fogva meggömbölyíteni vmi kisebb alkatrésznek az élét(gondolom Thyeby dolgozik közülünk így a legtöbbet), mint a nagy marót emelgetni.Ennek viszont elég egy A3/A2-es papír méretű, 20mm vastag rétegelt lemez asztal, 4db erősebb 30cm hosszú fa lábbal, amit le lehet fogatni a gyalupadoz. Egy ekkorka asztal viszont kevés kontraprofilos ajtó gyártásához, ezért is javasoltam hogy inkább az asztali maróba vegyen marókést , mert hosszú távon az a tuti.
A szerszámokról meg még annyit hogy amit mutattam Dimar marókat fattyú666-nak az 1800-as hsz-nél ott a kontraprofil kés került nekem közel 30k-ba a platoló meg azt hiszem 31k-ba, 2003 környékén. Nem tudom pontosan az árakat(márka függő is) de ennyi pénzért már szerintem normális asztali maróba is megkapja ezeket a típusú késeket és tud normális szélességű platolást csinálni a betétbe. Abban igazad van hogy drágábbak a kések az asztaliba de nem annyival mint amennyivel sokoldalúbban lehet velük dolgozni.
Teszem azt ha kitalálja fattyú666 hogy a kontraprofilos ajtóit nem teljesen ráütődőre szeretné csinálni, hanem inkább kifalcolná és hajlított zsanérral szerelné, akkor én a helyébe biztos nem egy pl. 15mm átmérőjű felsőmaróba való falc/nútkéssel állnék neki ha van lehetőségem egy asztali maróba épített normális falcmaróval kimarni azt.
Ez az én elgondolásom, aztán végülis a döntés az övé.Amúgy ha jól emlékszem pont te linkelted helyesen a cserelapkás markést fentebb.
üdv.
-
Márton111
aktív tag
[szilikon kinyomó azt írja profi , első ránézésre erős, ára 2000Ft nem túl drága ]
Purhabból a télit szoktam használni, mert az időben megköt (Nem pisztolyosat)[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Ha tényleg csak háztartási méretekben akarsz vele lyukat fúrni és csempét lebontani (azaz nem pénzt akarsz keresni vele és nem feltörni a betonalapot) akkor valószínűleg megteszi egy barkácscélú gép is.
Én anno egy sárga színű 1500W-os Einhellt vettem meg. BBH 1500 Ez már azt hiszem nem kapható.
Betonaljzatot akartam vésni vele (4-5nm), no ahhoz kevésnek bizonyult (béreltünk egy alig nagyobb Makitát(?) az már bírta), de a csempét letolni, lyukat fúrni teljesen megfelel. Éppen a napokban fúrtam vele az alagsori mennyezetbe néhány lyukat tipliknek bringatároláshoz.
Ha kicsit is iparszerű használatra szánod, akkor viszont ne ilyesmit vegyél. -
Thom!
veterán
Keresek purhab, szilikon kinyomópisztolyt nem gagyit?
Kinek mi jött be és Purhab márkára is kíváncsi vagyok ár/érték arányban...
-
Speciali
tag
nekem is csak tiplizni kell, használtan vettem piacon egy AEG gépet, kb 10 éve, 12 ezer körüli áron. Azóta egyszer cseréltem benne szénkefét. Szerintem tök felesleges százezres gépet venni, ha nem ez a fő profil, hogy egész nap falat lyuggatunk. Persze jó erzés egy Hilti gépet birtokolni, de a megtérülése ilyen használat mellett 200 év.
-
thyeby
őstag
Néhány hónapja magam is azt keresem, hogy melyiket az ötvenből?
Vettem vagy 6-8 éve a partikerben egy pneumatikusat. Akkor 25 rugó volt, noname - most 10-15-ért utánad dobják. Ma is működik. Ingajáratban évente többször is megjárja Kisvárdát, mikor melyikőnknek kell néhány lyuk. Ha ott jár, kérd el, próbáld ki. Annak az ütőereje újkorában 3,3 j volt. Teljesen elég. Sokat ment. Fúrt is, vésett is. Korrektül, pedig nevsincs királyfi. Robival így hivatkoztunk rá: Lyófúró. Ettől a profik sokkal jobbak.
Egy KRESS, egy DeWalt és egy makita között hezitálok jó ideje. Ütőerőben hasonlóak. Szeretem a függőleges motorú megoldást, de nem ragaszkodok hozzá görcsösen. Úgy gondoltam, valahol 50 és 100 ezer pénz között megtalálom azt, amelyik mostmár élethosszig ki fog tartani.Tulajdonképpen már 40-50 körül kezdődik az, ami szerintem téged teljesen kielégítene.
A legjobb a HILTI. Hezita tárgya az is, hogy abból hozzájutni egy megkímélt példányhoz - csakhát kockázattal jár. Ha nem lopott, és nincs az ütőbűve agyonhugyoztatva, akkor 60-80 ezerért hozzá lehet jutni a csúcsminőséghez is. Újonnan 200 ezertől a csillagos égig van ennek az ára.
-
Márton111
aktív tag
Vagy ha valaki a rúd felét megveszi az is költségkímélő
-
Márton111
aktív tag
hát most néztem 16-os rúd 2m(csak 1m kell de egyben adják ) 8000+ áfa 4 csapágy 4x1100+ áfa 15500Ft ennél azért jóval barátságosabb ár kéne.És nem tudom 16-os rúd 50cm-en eléggé stabil lenne-e középen behajolhat 10kg alatt (1mm is számít!) Esetleg lehet rövidebb rudakkal elvégre csak 20cm-t kell mozogjon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest