Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
juliensorel
senior tag
válasz Stauffenberg #2544 üzenetére
[link]
Ha telefont/tabletet teszel alá midenképp meg kell emelni valamivel a maszkot, hogy legyen távolság a fényforrás és a film között, mert különben a kijelző pixelei meglátszódhatnak a a digi fotókon.[ Szerkesztve ]
-
SkyLine3000
addikt
válasz Stauffenberg #2525 üzenetére
Én V370-el kismillió filmet szkenneltem be. Most V600-am van. Ezzel is. Nyugodtan tehetsz vele próbát. Ha akarod, szkennelésnél megtarthatod az eredeti színvilágot, de egy pipával pl teljesen helyrehozza, korrigálja a színeket. De persze, szkennelés előtt lehet játszani a színbeállításokkal. Mondjuk ilyen Kodak, stb profilok nincsenek benne.
De persze ki lehet próbálni másik szkennelő szoftvert is. De maga a hardver bőven jó digizéshez. Mondom ezt, kb 60-70ezer képre való negatív digitalizálása után.
Azért annyira nem rossz a V370 sem.
Ha negatívokat kell szkennelnem, mindig a V600-al oldom meg.[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz Stauffenberg #2528 üzenetére
Van benne valamiféle film profileozás, de nekem gyengébb eredményt adott, mint az auto levels (vagy mi). Nekem az a módszer jött be legjobban, hogy veszek mintát a képen kívüli filmről (base colour, vagy valami hasonló), és aztán auto levels. A film profile kihagyja, hogy hogyan lett hívva a film, meg ha már lejárt, ilyenek. Annak idején megvettem az alap csomagot, de most átvariálták a licenszelést, és azóta nem frissítettem egyáltalán, mondjuk az utóbbi években nem is nagyon fotózok már filmre...
-=- There's no place like /home -=-
-
juliensorel
senior tag
Silverfast-ban pl van mindenféle filmhez előre kevert beállítás.
De pl mozifilmekhez pont nincs (legalábbis abban verzióban nincs ami nekem van és a szkennerel használok, én defaulton szoktam hagyni inkább), mert ez a "kino 250d" nyilván kodak vision3 250D anyag. -
Gaben92
őstag
Valoi Easy35 a tiéd. Nincs semmi pepecselés vele, feldobod makró lencsére 5mp alatt, MF a grain-re megint csak egy pár másodperc, onnantól pedig csak tolod a filmed bele. Egy tekercs be van fényképezve 1 perc alatt. és jobb lesz még annál is amit a V800 tud. A szoftveres résszel még kísérletezek én is (Negative Lab Pro és FilmLab jelenleg) mert nemrég vettem csak a Valoit de már most látom, hogy nincs értelme szkenneltetnem laborral innentől.
Az első használat tart kicsit több ideig míg kísérletezel kicsit, hogy hány extension kell, de utána gyerekjáték.
Nem olcsó cucc éppen de szokták akciózni néha (épp most hétvégén volt rá 20%) és igazából teljes áron is megéri szerintem ha nem évi pár terkercsről van szó.
Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy nálunk csak a C41 előhívás 10€, a szkennelés meg megint 10€.
[ Szerkesztve ]
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
MODERÁTOR
Az már egyáltalán jó, ha van lehetőséged normális minőségben szkenneltetni. Nekem egy ideig egy barátom munkahelyén volt lehetőségem, ott valami nikon filmszkennerrel csinálták nagyon jó minőségben, de ez a lehetőség megszűnt sajnos. Nemrég körbetelefonáltam a régi ismerősöket, hogy ki hív még fekete-fehéret, és abbahagyták.
-
MODERÁTOR
Bár nagyon szeretek filmre fényképezni és sokáig csináltam is a digitális mellett is, de a film szkennelése - nekem - nagyon nagy szenvedés volt. Szerintem a fényképezőgéppel való beolvasás sokkal praktikusabb. Akkoriban még talán nagyobb volt a létjogosultsága a szkennereknek, amikor a digitális gépek 6-8 megapixel közül mentek, egy jó filmszkennerrel egy jó filmből meg kiolvastak 40 körül, de ma már szerintem sokkal kisebb a különbség. Ez persze csak elmélet, gyakorlatban nem próbáltam.
-
kovaax
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz Stauffenberg #2495 üzenetére
Amelyik kuplungos, az jó rá.
Az újabb belső AF motoros objektiveket nem vezérli, sehol nem voltak akkor.
A Dynax vázaknál már elvileg ment a Minolta SSM, de abból csak 1-2 objektiv volt.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #2495 üzenetére
Működik.
-
juliensorel
senior tag
válasz Stauffenberg #2490 üzenetére
Több év kihagyás után tavaly én is újra kezdtem az analóg vonalat. Én töltött mozi anyagra fotózók csak azóta (250D és 500T), Bp-n több forrásból is egyszerűen elérhető, pl budachrome vagy lab4art.
Hívással együtt kb 6000Ft egy tekercs és magam szkennelem egy plustek 8200i-vel, amit potom 70k-ért találtam anno jófogáson.
Sztem ennél olcsóbban nem igazán lehet kihozni manapság és ezek legalább új, jó minőségű nyersek, ráadaásul én nagyon szeretem a vision 3 paletta színvilágát is. Havi 1-1,5 tekercset lövök el, hobby jelleggel teljesen kielégít. -
MODERÁTOR
Ha már filmesbe belevágsz, akkor legyen több, mint ami a digitálisban elérhető, legyen középformátum. Én is gondolkoztam rajta pár hónapja, de elvetettem. De sajnálom azért.
-
SkyLine3000
addikt
Sajnos rohadt drágák a filmek. Még használt hirdetésekben is. Az előhívás sokkal olcsóbb... Nekem még van kettő, ezer éve lejárt színes. Nemrég derült ki, hogy a Smena Viliámban is van egy el nem lőtt színes tekercs. Az már kész. Most készülök ezeket elpufogtatni. Egyiket a Smenával, a másikat a Yashicával.
Ami a Viliában volt, isten tudja, mikor került bele. Vakon lőttem el őket, mert fogalmam sem volt., milyen van benne és mégis elég jók lettek a képek.
Sztem ne válogass (na jó, egy kicsit), vegyél filmet, oszt hajrá! -
masterful87
senior tag
válasz Stauffenberg #1346 üzenetére
Igen arra gondoltam! Szokott lenni ott R is, általában piros vonal, ha jól tudom az meg valami infra tartományt, vagy mit jelöl?
Tehát szemre megmondom, hogy 4 méterre van a fotózandó dolog, odatekerem a fókuszgyűrűt, majd eldöntöm, hogy a 4 méterre lévő akármi előtt már fél méterrel kezdődjön a "nagyjából" éles tartomány, megnézem, hogy ehhez kábé mekkora blende tartozik, és a skála szerint rekeszelek le?
Ez azért kell, mert a keresőbe a szűkebb rekeszeken esélytelen vagyok ellenőrizni a mélységélességet?
Ugye nyitva élesítek, és szeretnék nagyobb mélységet, elkezdek csukni, de egyre sötétebb minden, alig látni valamit a keresőben, ehelyett ránézek a skálára, és máris tudom hova kéne rekeszelnem, hogy megkapjam a kívánt mélységet? -
Freddy76
addikt
válasz Stauffenberg #1338 üzenetére
Az enyém protekciós, egy kedves fórumtárs (akinek segítettem picit jogi ügyében) munkahelyén találták a raktárban bontatlanul (fólia még ezen is rajta volt), és megoldott egy selejtezést...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Freddy76
addikt
válasz Stauffenberg #1326 üzenetére
70k??? Én egy patika állapotú OM-4Ti vázat vettem 20k-ért. A patika állapotút úgy értsd, hogy konkrétan nem volt használva...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
törölt tag
válasz Stauffenberg #1323 üzenetére
Szia!
@optikus: visszatekertem kicsit, látom, 30 fölött kb.
Igen, még csak ismerkedek, pontosabban még odáig sem jutottam el. Nagyon régen gyerekkoromban használtam filmes gépet, de az csak kattintgatás volt. Viszont most szeretnék kicsit komolyabban foglalkozni a dologgal, a digitális mellett.
Azért gondolkodom nikonban, mert tetszik ez a váz! Persze nem csak ezért. Van egy nikkor 28/2.8ais és 135/3.5 ai objektívem. (Meg egy 50 af-d, de az a műanyag cucc... Tudom nem ez számít, de azért mégis csak... Szeretem a jó anyagból készített, jól összerakott dolgokat.)
Szóval ezeket is tudnám használni egy nikon filmes vázon.Tökéletes az eladó szerint mind az obi, mind a váz. Fotók alapján valóban az. És ha már itt tartunk: mire figyeljek használt filmes gép vásárlásánál? Még nem csináltam ilyet.
Amúgy 80k lenne ez a kombó, mármint fm2n + 50/1.4ais.Csábító az olympus amit írsz, negyed ár a nikonhoz képest. De a meglévő obijaim! Habár ismerkedéshez lehet nem kellene ennyit beletolni, az is igaz. Mondjuk befektetésként is tekintek erre. Ha műszakilag rendben van, nem valószínű, hogy megválnék tőle. Unokáimnak nagyon jó lesz az 50 év múlva.
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1303 üzenetére
Ez lemaradt, tény. Igazából az egész nem bonyolult, ahogy a FF film hívás, alap nagyítás sem, csak ha az embernek nincs ideje rá, vagy arra, hogy megépítsen egy "home scannert", akkor hiába egyszerű. Én is mióta várok már, hogy elmenjek végre syrexbe és bevásároljak vegyszereket meg hívjak (syrex 1 sarokra van tőlem ) , de egyszerűen nincs időm. Nem baj, legalább gyűlik a nyersanyag addig is, meg a pénz új tekercsekre
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1271 üzenetére
Tőle vettem a gépet
Festékjavítással (legalábbis ilyennel) nem foglalkozik, kérdeztem már tőle."Super perfundo on the early eve of your day."
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1269 üzenetére
Na ja, de őt most 38.000Ftért vettem, és ami zavarónak mondható, az a nikon felirat körülötti kopás csak. A patika vagy ahhoz közeli darabok pedig 50-60-nál kezdődnek, az igazán patikák néha 70ért mennek. Annyit meg nem ér nekem pár plusz festék.
-
dbala
tag
válasz Stauffenberg #1231 üzenetére
VSCO-nál van valami ingyenes preset, plugin LR-hoz, hogy ki tudjam próbálni?
Mert azt tudom, hogy a mobil app-hoz van sok ingyenes preset meg fizetősek. -
contaxg
veterán
válasz Stauffenberg #1227 üzenetére
Na bakker...végig fordítva gondoltam az eredményt.
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1227 üzenetére
A linked eléggé erős
Amúgy én is filmesbe születtem, azon kezdtem fotózni tanulni és első tekercseket egy jó kis zenit ttl-be lődöztem el (szintén kodak gold).
Igaz ennek ellenére még bőven kell tanulnom a filmest is, magát a tónusokat meglátni (lehet hülyén hangzik ez), a filmfajtákat megismerni és tudatosan választani, nem csak úgy lövöldözni a nagyvilágba, hogy most mit használjak. De valahogy ezerszer jobban érdekel ez, mint amikor anno a PS használatát tanultam[ Szerkesztve ]
-
contaxg
veterán
válasz Stauffenberg #1222 üzenetére
Egy ideje szemezek ezekkel a kamerákkal a Contax G mellé.
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1222 üzenetére
Detto. Barátomnak is hiába magyarázom, hogy miért fotózok filmre, nem érti meg. Mindig azzal jön, hogy digire meglőhetném ugyanazt és több lehetőségem van vele, de egyszerűen nem. Hiába, teljesen más a film, sokkal élethűbbek nekem a színei, tónusai, sokkal életszagúbb. Arról nem is beszélve, hogy mennyire más amikor egyikre vagy másikra fotózok. Diginél hiába vagyok alapjáraton megfontoltabb fotós, ott akkor is ez a klikklikklikklik mentalitás jellemző rám. Filmesnél meg az egy dolog, hogy máshogy komponálok, fotózok, viszonyulok a fotóalanyhoz, egyszerűen én is másmilyen vagyok. Lenyugszom, kikapcsolok, kb meditatív állapotba kerülök. Nem sietek, hogy ellőjem a sokadik képet. Nem halok meg ha picit bemozdul. Nem halok meg ha kicsit OOF. Simán csak boldog vagyok, hogy kész a kép.
Utómunkában meg szintén így vagyok. PS-ezgettem anno, de nagyon ráuntam (el is adtam a digit rajztáblámat), aztán most már a lightroomot is nyűg elővennem. VSCO-n gondolkoztam, a barátom akinek magyaráztam a filmes dolgokat pont azt használ pluginként LR-hez és azzal érvelt, hogy DE ugyanolyan lesz tőle, mintha filmmel lőtte volna. Hát nagyon nem. Hasonlít, ja, de hogy ugyanolyan? Nagyon nem
A milcre váltás meg azért nem történt meg még nálam, mert amit teszteltem (g3) nem győzött meg annyira. Úgy meg nem váltok, hogy a dslr+obipark áráért ne kapjak egy legalább hasonló szettet amivel elégedett vagyok. Egy utazozoom meg egy ekv 50-85mm környékű fényerős fix meg tudtommal nem jönne ki annyiból amennyim van rá."Super perfundo on the early eve of your day."
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1217 üzenetére
Agfa200-as roll, a scant nem tudom mivel oldják meg, de az meg ekkora méretű TIFF.
Viszont most, hogy a kollega elvette a kedvem a colorplustól fogom és befűzök inkább egy ektar100-ast, hogy valami rendesebb is legyen a gépemben és ne érhesse szó a ház elejétmod: @contaxg: Ne is mondd, tiszta "stresszben" vagyok, hogy mióta megvan az fm2 azóta szó szerint elő se vettem a digit és meg se fordul a fejemben Komolyan mondom ha nem dédelgetném a fejemben azt a képet még mindig, hogy valamikor majd egyszer akarnék pénzt alkalmazott fotóból akkor eladnám a búsba a digit cakkumpakk, megtartanék valami milcet mászkálósnak vagy egy x100 kaliberű gépet és a megmaradó pénzt filmes obikra és hívófelszerelésre költeném
Főleg, hogy a cropos kereső a filmes után olyan, mintha egy kulcslyukon próbálnék végignézni egy imax filmet[ Szerkesztve ]
-
varga.tamas
tag
válasz Stauffenberg #1209 üzenetére
Német hagyaték, de nem veszem meg mert túl soakt kér érte az eladó és nincs rajta olyan ami miatt emgérné a kért árat (harcjárművek, fegyverek, tisztek). Legénységi pózolós képekért pedig nem adok ennyit.
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #1172 üzenetére
A diy modszered az a tipikus makro es hatulrol megvillantod/megvilagitod modszer?
-
tailor
őstag
válasz Stauffenberg #1172 üzenetére
Nagyon szívesen Amúgy itt egy minta-szken tőlük: LINK
[ Szerkesztve ]
-
tailor
őstag
válasz Stauffenberg #1168 üzenetére
A Fotologusnál talán egy ezres a sima, alap scan, de nem tudom leellenőrizni, mert valamiért nem jön be az oldaluk...
-
Cassidey
senior tag
válasz Stauffenberg #974 üzenetére
A Pentax 645 tetszik valamiért nagyon, de ahhoz többet kell a malacperselybe dobni sajnos..
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #948 üzenetére
Én csak azt nem szeretem, ha valami azért jó, mert MENŐ, nem azért mert valaki szerint jó. Ha szerintem jó valami, akkor lehet divat vagy sem, használni fogom
No mindegy, majd ha lesz időm holnap este visszaolvasok, hogy mit éri meg vennem akkor olcsóbb áron, amire még üveget is vagy olcsón kapok vagy m42es / nikon F-bajonettet zabáló"Super perfundo on the early eve of your day."
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #946 üzenetére
Ha belegondolunk akkor mostanában a filmes fotózás is kezd elmenni hasonló irányba a sok hipszter miatt, akik szerint ez így most menő és hasonló minőségű képeket gyártanak mint lomoék.
Persze most az amatőr szinten történő képalkotásról beszélek, amibe én is beletartozok (nagyon figyelve nehogy valami ilyen hülye divatirányzat bekebelezzen engem is).
Igaz én inkább a "vissza a gyökerekhez" elv alapján fotózok filmre plusz a kezdetekre való megemlékezés és nosztalgiázás miatt (mindezt pofátlanul fiatalon, de ettől tekintsünk most el).
Épp ebből a megfontolásból fogok nyáron bevásárolni és ha meggyőzöm magam akkor augusztus végén születésnapomra megajándékozni magam egy "minden napra egy filmes fotó" projekttel, amit magamnak hívnék és nagyítanék természetesen, mindezt úgy, hogy 365 kép alatt mesélnék el egy történetet, ami igaz csak piszkozatilag, de már él a fejemben.
Ehhez a projekthez pedig nem ártana ha nem kéne attól félnem, hogy a történethez szükséges fotók nem égnének szét a szépen csendben "becsordogáló" fény miatt vagy nem tudnám, hogy mikor ért véget a film mert rosszul számolja a gép a kockákat"Super perfundo on the early eve of your day."
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #943 üzenetére
Egy önjelölt "lomográfust" ismerek csak, de ez a kis betekintés a világukba elég ahhoz, hogy egy percig ne érdekeljen, hogy szerintük mi a jó vagy mi sem
(személyes hiányosságom, de a hanyagságból rosszul kiexponált homályos képek amik csak arra jók, hogy filmet pazarolj nekem nem számítanak művészetnek, akármit magyaráznak is bele)Amúgy az FM2 amolyan x évre visszanyúló szerelem miatt lenne a tökéletes váz nekem az egyszerűsége és a (nekem sajnos fontos) szépsége mellett.
F3ma is jó lenne, de most épp nincs a farzsebemben 120-150K ilyenre, mert hogy ritka.@optikus:
No igen, lehet, hogy javíttatva lesz, mert a múltkori tekin 24ből 12 kép kiégett, aminek valahogy nem örültem.
Plusz a filmtovábbító mechanika pár tekerccsel ezelőtt bedarálta a perforálást, aminek köszönhetően vagy 10 képet rálőttem az utolsó kockára, közte olyanokat is, amik nagyon hiányoznak, hogy nincsenek meg
A gépet viszont eladni semmiképp sem akarom, eszmei értéke van, hisz 6-7 éves kölyökként Ő volt az első akinek a keresőjén keresztül szerelmes lettem a fotózásba és indított el az úton, úgyhogy semmiképp sem válnék meg tőle, ha kell ráköltök egy FM2 árát a felújításra, de mindenképp megtartanám.
VAGY nem használom, felkerül a polcra emlékként (amit szintén sajnálnék) és veszek valami mást, ami olcsóbb mint egy ritkaságnak számítgató Nikon, de még mindig jól össze van rakva.Amúgy az FM2 nem eszi meg a sima F bajonettes lencséket? Csak mert én úgy tudom, hogy igen, ami azt jelentené, hogy az 50/1.8D-met nyugodt szívvel csavarhatnám fel rá
-
spanyoll
addikt
válasz Stauffenberg #941 üzenetére
Na igen. Én is az általad említett indokok miatt (nem a kardigános hipszterség ) szeretnék egyet beszerezni, de ha ilyen drága akkor bizony még várok vele.
Viszont valamit mindenképp vennem kell majd, mert a Zenit TTL-em szerintem valahol ereszt be fényt, ami nem buli."Super perfundo on the early eve of your day."
-
optikus
senior tag
-
optikus
senior tag
válasz Stauffenberg #933 üzenetére
Tegnap jol elszallt amit irtam...
Indexen lattam egy hirdetest minolta x700 alapobival 12k. Ez nem rossz ar ha minden okes, kepeken szep allapotunak tunt. (Nincs kozom hozza csak pont passzolt ebbe a kategoriaba.)Buy books not gear.
-
optikus
senior tag
válasz Stauffenberg #933 üzenetére
a ruszki tavmerosokben nincs fenymero. a fed egesz vallalhato, persze obit kell szervalni hozzajuk, a zorkij az nekem nem nagyon tetszett. az kb olyan mint egy zenit e levagott tukoraknaval, eleg ormotlan es durva (akkor mar inkabb egy zenit 12 xp).
japobol meg van egy csomo, de azok nem cserelheto obisok. legtobbje automata vagy felautomata (rekeszprioritas). altalaban mind 40mm koruli obival. a 35mm-es mar ritka. annal nagyobb nagylato meg tan nincs is (esetleg az xa4, arany aron full automatan). amelyik tud teljes manualt is abban olyankor nincs fenymeres nem tom miert ragaszkodtak ezekhez a megoldasokhoz de mindnek van valami hulyesege. fem vazasokban van egy csomo, olympus 35 sorozat, de ott a ricoh, canonet stb. az alapmodellek 10k korul megvannak. talan az egyik legjobb vetel megis a muanyag vazas olympus xa (az elso valtozat). ez felautomata, pici, tavmeros, beepitett lencsefedo, 35mm-es obi. altalaban 10k alatt megvan egy jo allapotu mukodo.Buy books not gear.
-
optikus
senior tag
válasz Stauffenberg #926 üzenetére
hat akkor lehet tobbet ismersz mint en mert slr-ben nem nagyon vagyok otthon. legtobb gepem tavmeros volt, vagy kozepformatumu. a 10k mondjuk eleg alacsony hatar, plane ha obival kellene. volt egy konica autoreflex tc nevezetu csodam, egesz hasznalhato, alapobival 10k alatt vettem par eve. de eleg jok az olympus om sorozatuak, persze nem az egy jegyu mert az nem 10k, de a ket jegyuek manual adapterrel mindent tudnak nem nagyon lehet mellenyulni. aztan minolta x, xg sorozat. azok is olcsok, csak ki kell mazsolazni hogy a rakat tipus kozul melyik az ami megfelel. de van pentaxbol is tobb fele. olyanokat erdemes figyelni hogy melyik tud manualis zarsebesseget, ha erre van igeny akkor sok kieshet mert vagy nincs (nagyon szerettek a rekeszprioritast valamiert), vagy nincs fenymeres. sztem ha a marka nem annyira szamit akkor azt kell nezni hogy mukodjon, aki nem mondja ra hogy hibatlan mukod azt ki kell hagyni. ha javitgatni kell az felejtos, ilyen penzek mellett nincs ertelme szerelni es alkatresz sincs (esetleg egy fenyzaro tomites csere es kereso tisztitas beleferhet). van sok brandelt gep, ezek soxor olcsobbak mint az eredeti de ettol meg teljesen jok, pl a revue, meg quelle es hasonlok.
Buy books not gear.
-
szarkad333
tag
-
Cassidey
senior tag
válasz Stauffenberg #899 üzenetére
-
optikus
senior tag
válasz Stauffenberg #899 üzenetére
ez is egy jo nagy tema
instax az csak a fujinak van es csak o gyart filmet (egy felet) es gepet is. ket meretben letezik a mini es a wide. nezd meg a wide formatumot az ketszer akkora mint a mini, persze a gep is. fokusztavolsagbol varia nincs, egy fele van mindket formatumra. gepet eleg olcson lehet venni hasznaltan, par ezer ft-ert instax 100/200-at megkapsz. nagy difik nincsenek a gepek kozott talan csak egy kivetellel (az 500af).
a film eleg jo ellatottsagu, kapsz itthon is minit meg wide-t is, de ebay tele van vele. az egy lapra juto koltsege is a legjobb, talan ez a legolcsobb (egy kaziban 10 lap van, es altalaban 2 kazetta van 1 papirdobozban).a masik vonal az a polaroid altal kitalalt formatumokra epul. ma gyak ket kategoria van, a kazettas elemes klasszikus tasakvegyszeres szerkezetu papirok (amin alul feher terulet van es a kep negyzetes), a masik a peal apart filmek, ezek a szetvalasztos filmek.
ujonan a regebbi fajtakbol (leginkabb 600-as szeria) gyart az impossible. a szetvalasztosbol a fuji (igazolvanykep anyagok). ha mas gyartmanyut latsz, az vagy valami oreg kihalt gyartmany (pl polaroid) vagy brendelt ize.
minoseg nagyon szor. az impossible az kritikan aluli, iszonyat dragan. raadasul egy dobozban csak 8 kep van (az eredeti polaroid 10 kepes volt). sok fele verzioja van, nagyon osszevissza a valasztek no meg amit lehet kapni. de ahany kazetta annyi szinvilag nagyon nem megy nekik a minoseg, fako foltos kepek, plusz nagyon erzekenyek a fenyre. exponalas utan nem is szabad hogy feny erje, ezert mindenfele trukkot be kell vetni hogy mikor kitolja a gep akkor lefedd valahogy. persze mostanaban nagyon trendi, fel is mentek a gep arak (nemreg ezeket meg ingyen megkaptad barmilyen zsibvasaron mert semmire se voltak jok, hiszen se film se elem). itt is akadnak jobb gepek, mert az alja a muanyag lencses dobozgepektol indul de a teteje mondjuk az sx 680.a szetvalasztos filmekebol a fuji gyart meg nehanyat de ez is kezd kihalni. manapsag mar csak ket fele szines es egy fekete
feher van (de lehet hogy mar egy sincs). a szinesek a feluletukben kulonboznek.
vannak persze regi polaroid vagy agfa anyagok de vagy doglott vagy erzekenyseg vesztett mindenfele szinben uszo
izek.
ezeket a filmeket hasznaltak/jak igazolvanykep keszito kamerakban (studio express, kulon temat olel fel), vagy peldul
az altalad is emlitett kozepformatumu hatfalakban.
aztan vannak a regebbi polaroid gyartmanyu ollos szerkezetu gepek. ezek eleg jopofak, objektiv hasonlo mindben,
vagy muanyag vagy uveg lencses, automata zarszerkezettel. eleg jol el lehet lenni veluk mert ha sikerul egy jol mukodo
peldanyt kifogni akkor az tuti. hasznalat utan osszecsukahto, fokuszalni egy tavmerovel lehet (persze eleg egyszeruke
az egesz, cserebe tartos). ezeknek az ara valtozo de olyan 10e ft-os artol mar lehet talalni. gyenge pontjuk az elem
mert helyettesiteni kell, de megoldhato vekony ceruzaval.
aztan ot van a polaroid 600 es polaroid 600se (nem keverndok a 600-as filmeket hasznalo gepekkel). ez cserlehto objektives
mamiya press alapu gep (az se a cserelheto obis). ezek teljes feluletre fenykepeznek direkt hozzajuk tervezett
obival (a mamiya press hiaba nagyon rokon megsem igazan alkalmas ra). nezz utana, itthon ritka es 100e-es
nagysagrend az ara.a kozepformatumu gepekhez hasznalhato hatfalnak ket nagy baja van. a magazinos gepek (amikre ez felteheto) nagyok
es nehezek. az allvany az alap, node cigolni kell.
ha kisebb es konyebb a gep akkor meg van egy nagy hatrany, kicsi a kep. egy kepeslap meretu kepen hogy mutat
egy 56x41 mm-es (645-os) kep? eleg xarul. de sajna egy 6x7-es mamiya rb boszmeseg is csak egy reszet rajzolja ki. pazarlas es eleg ronda is. itt a max meret a 6x8, de azt mar le se irom az mekkora es mibe kerulpersze vannak diy megoldasok. pl az instaxhoz letezik egy holga hatfal. nem tom lehet e meg kapni, de ha igen akkor
lehet hogy abbol ki lehet hozni valamit. vagy egy szetvalasztoshoz hasznalt polaroid kazettabol. lehet vele jatszani rendesen. az ollos gepek is jok, de azokon is lehet alakitani, igaz fix gyujtotavolsaguak (mig at nem barkacsolod mert lattam olyat is). no meg a nagy formatumu kardanos vagy deszkas gepeket nem is emlitettemindexen van egy polaroid forum, ott van nemi elet, meg info is osszeirkalva.
Buy books not gear.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- Háztartási gépek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest