Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DraXoN

addikt

válasz sike! #77163 üzenetére

FX-ek esetén mint minden más cpu esetén, csak a CPU részéről az órajel emelése (a feszültség módosítása nélkül) lineáris fogyasztási emelkedést eredményez, a feszültség emelése exponenciálisan emeli a fogyasztást.. persze ha "gyorsabb" a központi egység akkor a memória és más komponensek is többet fognak fogyasztani (mert kevesebbaz üresjárat), illetve a táp és alaplapi VRM hatásfoka is máshová eshet, így nem érdemes feltétlen csak a CPU-t nézni ilyenkor, hanem a komplett rendszert érdemes figyelni.

Az én 8320-am nem túl tuningbarát, de saját méréseim (teljes rendszert tekintve):
    alap órajelen (3500Mhz, turbó nélkül), alap feszültséggel, csak CPU-t terhelve, úgy 160W (turbóval, kevés szálas terheléssel 200-210W),
    4400Mhz-re tuningolva (feszültség 1.5V-on, alatta instabil) 270W..
    "optimalizálva" 4100Mhz (gyári -0.1V, fura, de igen, eléggé élesen kell etetni e felett az érték felett) úgy 190W csak CPU-t terhelve, alapjáranot a gyárihoz képest kb. -20W IDLE fogyasztás (mivel minden feszültség/órajel állapotból lejön a -0.1V).

Csak érdekességkép mennyire "szerencsétlen" a példányom:
    4500Mhz-en még el lehet indítani 1.55V-al, de nem stabil (tesztprogram "hibázik"), de olyan melegott már, hogy throttlingol is a rendszer (hiába egy Thermaright Macho Rev.A hűtő, egy a gyárinál erősebb ~2800fordulatú ventilátorral használva, utóbbit fixen 100% fordulatra állítva).. röviden: nem tudtam lehűteni.
    4600Mhz-en bios képernyőt se tudtam már elérni...

Az enyémmer értelmesen talán a 4000-4100Mhz környékét lehet megcélozni, ott 60C-t se éri el alacson venti fordulaton se (a vga hangosabb terheléskor).

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G

Új hozzászólás Aktív témák