Új hozzászólás Aktív témák
-
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap az 1 hónapja beüzemelt külső szűrőt szétkaptam kíváncsiságból, hogy mennyit koszolódott. Nagy örömömre szinte semmit, így valószínűleg évi 3 takarítás elegendő lesz.
Viszont találtam benne homokot. Ami a szivacsokban volt azt többnyire kimostam, de nem takarítottam ki a teljes "bödönt". Kérdésem ezt meg kell-e tegyem mert veszélyes lehet a rotorra? Vagy nem kell "túl izgulni" a dolgokat, majd a következő takarítások alkalmával szép lassan ki tudom belőle mostni az összeset.+1 Esetleg valakinek délpest környékén van Microsorum pteropus növényből "túlszaporulat" és így "baráti áron" eladó?
-
Whynot?
aktív tag
válasz
bringasisti #36537 üzenetére
Mivel keményíti vissza? (eddig azért nem vettem a konyhába ilyet, mert azt hittem, hogy sima RO víz és azt nem egészséges hosszútávon fogyaztani)
-
lac14548
aktív tag
Hello,
5 évig üresen állt a 120 literes akvárium a szobában a szekrény tetején.
Mennyire lehet kockázatos újra használni?
-
Bazsee71
őstag
válasz
bringasisti #36537 üzenetére
Krausen 400-as. Nekem "nullás" víz kell a keveréshez, így utólagos visszakeményítés nem opció. Kicsit savasak a kevert vizek is, de még ellenőrzöm másik teszterrel is.
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok! Elkezdtem RO-szűrőt használni (nem akvarisztikai célra), éa a kijövő víz elég savas. Pontos értéket nem tudok, amit vettem akvarisztikai tesztcsík, az 6.4-től mér, az még nem tudta értelmezni. Mit kellen a RO elé vagy után kötnöm, hogy a normál tartományba kerüljön?
-
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Anubias, ami túl nagyra nőtt. Ha +félbevágom" akkor a felső része tovább fog élni a vízben?
Ui: talaj szűrő be lett szerezve köszi, mindenkinek a tanácsokat! -
Alg
veterán
válasz
Gyb001 #36527 üzenetére
Ereszt: pl ledugózni a co2 cső végét, várni kicsit és megnézni pötyög-e még a bubi a számlálóban.
Folyadék: bevezetni a co2 csövet a dropcheckerbe(víz alatt természetesen). Vagy egyszerűen venni másikat, annyira nem drága cucc...
Beoldás: megnézni javul-e ha nem inline hanem sima akváriumba rakhatós diffúzort használsz.
Gondolom azt ellenőrizted hogy jól van összerakva, atomizer a nyomóágon, megfelelő folyásirányba (ha ez számít a teatomizerednél), szűrő elég erős hozzá, van megfelelő áramlás az akváriumban...
Nálam hasonló, de nem ugyanez az inline cucc kb. 90 literre megy talán 2 bubi/sec-el
-
PHenis
senior tag
válasz
PHenis #36513 üzenetére
Na úgy tűnik megoldódik a problémám. Nem etettem semmivel kb 3 hete és kb 5-6 púpozott evőkanál sót kevertem a vízbe (60 literes akvárium). Szép lassan eltűntek az üvegről is és a garnélák feje is szép tiszta lett már alig látok olyan fehér valamit rajtuk. Vagy 20 fő kicsit is látok fejlődni szépen, úgy tűnik rendeződik a helyzet és jól érzik magukat
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Vettem co2 szettet de az indikátor folyadék nem akar elszíneződni.
Hogyan tudnám kideíteni hogy ereszt, nem adagolok eleget, vagy az indikátor rossz?
Ilyen atomizert vettem, nem látorm hogy jön e belőle valami. Viszont mintha ilyen por szem méretű buborékok keringenébek a vízben. [kép]60l üveg.
2mp/ buborékkal kezdtem.
Tegnap egész nap 1 buborék/mp.
Ma reggeltől 2 buborék/mp, ugyanúgy kék az indikátor. (Most vissza vettem 1 re, nehogy sok legyen) -
brumayyy
újonc
válasz
sinick #36515 üzenetére
Tiszteletem
A neon csapat hal 6 db a min és 40 liter fölött javasolják
A világítás 8 óra folyamatosan
Szűrés 0-24.szvsz
0 lépés egy neptun csepp teszt beszerzése. kb. 1000 forint bármelyik halas boltban kapni.
Ez azért kell hogy le lehesen tesztelni az otthoni csapvízet. A víz paraméterei nagyban befolyásolják
hogy milyen halat és növényt tudunk sikeresen tartani.
1 lépés szakirodalom beszerzése.
pl. Horn, Zsilinszky: Akvarisztika régi de még mindig a legjobb könyv.
Akvarisztika kezdőknek – Bíró József
pár honlap felferesése pl. https://akvarisztikakezdoknek.hu/pár youtubus video megnézése.
https://www.youtube.com/@Akvarisztikakezdoknek
https://www.youtube.com/watch?v=S2zN_N4GXyc&t=1s
egész jó sorozat https://www.youtube.com/watch?v=Hpy_1UY9q98
kezdésnek ennyi. -
Kristof93
senior tag
válasz
sinick #36515 üzenetére
A vízcsere elhagyása nem egyszerű és nem a szűrőtől függ elsősorban. Túl kell méretezni az akváriumot (inkább >40 liter 1db betta + 6 neonhal - azokból legalább 6 kell hogy jól érezzék magukat). Kell legyen elég növényed, hogy az összes nitrogént elhasználják és megfelelő körülmények, hogy gyorsan nőjenek - ürülék, megmaradt étel, elhalt levelek mind nitrogénre bomlanak le többek közt. Ezt úszó vagy hidroponikus növényekkel a legegyszerűbb megvalósítani.
-
szat8
tag
Ami a szűrőt illeti, a pici garnélásomra én egy ilyen HOB filtert vettem. Kidobtam belőle a szűrő szivacsot, raktam a helyére Siporex mini-t.
Elég csendes szerintem, kicsi akváriumra jó választás lehet valami hasonló akasztós szűrő. -
Alg
veterán
válasz
Gyb001 #36519 üzenetére
Biomasterről azért tudni kell, hogy baromi jó szűrő, én is szeretem, de nem egy csendes fajta.
Manadot én csak az ellenségeimnek ajánlok... akkor már inkább homok.
Kezd amúgy beindulni a korábban mutatott paludárium, igaz hal még nincs benne - vagy dario dario, vagy kis galaxy csapat lesz, még nem tudom. Viszont pár hetet még várok vele, mert a próbaképpen berakott garnélák szaporodni kezdtek, hagyom nőni őket valamennyire mielőtt berakom a mikroragadozókat.
-
Gyb001
senior tag
válasz
sinick #36517 üzenetére
Én ezeket javasolnám:
Szűrő
OASE FiltoSmart 60 - külső szűrő (ilyenem van, ez nagyon halk viszont nem nagy teljesítményű, 1 éve megy egy 35 literes garnélás növények akváriumba)
EHEIM Classic 150 - külső szűrő (ajánlott típus de nekem nem volt sosem.)
OASE BioMaster 2 250 - külső szűrő (van elő szűrője, amit 2-3 havonta 5 perc alatt átmosol)
Üveget igazából a pénztárca dönti el, az opti white szerintem nagyon szép
Green Aqua Opti-White akvárium - 36 l 45x27x30 cm 4 mm
-Műnövényt engedd el, minden fórumon azt írják hogy káros a halaknak. Ha nem akarsz utána nézni/válogatni akkor javasom ezt: Igénytelen akváriumi növény kollekció 5 db növénnyel
-Ha lesz növényed akkor világítás is kell.
-talaj is kell neki, vagy szűrőhomok, vagy valami egyszerű talaj: JBL Manado - 3 l
Ha személyesen szakszerű tanácsadással akarsz üzletben segítséget kérni: Green Aqua
Ha magad válogatod össze utána olvasással de olcsóbban mint a greenaqua akkor Invitalpet.hu -
Alg
veterán
válasz
sinick #36515 üzenetére
20-25 liter már elég neki elvileg, 30 liter az EU-s törvényi minimum gerincesnél. Inkább sekély lapos legyen mint mély, azt jobban ki tudja használni (pl. egy 35x35x25 ideális). Úszótér fontosabb mint a térfogat, meg egy lapos akvát karbantartani is könnyebb.
Szűrőt nem javasolt kikapcsolni, állandóan mennie kell, szerencsére vannak nagyon halk típusok is. Nem kell nagy, nem szereti a betta amúgysem az erős áramlást. Akár akasztós is mehet, pl. Dennerle Scapers flow. Vagy láttam korábban talán "beta cube" néven ilyen hátsó falas beépített szűrős megoldást 35x35x35 méretben, de most hirtelen nem találok sehol.
Nővényből minél több annál jobb, mehet úszó is, vagy vízbe lógatott gyökerű vitorlavirág, futóka (Spatiphyllum, Pothos). Ezen kívül Echinodorus (ez is kinőhet nyugodtan a víz fölé), Cryptocoryne-k, Anubiasok, mohák, Hydrocotyle Tripartita...
Aljzat inkább homok mint sóder/kavics, könnyebb tisztán tartani.
Bolt ahol értenek is hozzá és minden van: Green Aqua (BP Kelenföld) - viszont itt vigyázni kell hogy ne beszéljenek rá a drága kiegészítőkre, meg néha egyik-másik eladó kicsit mogorva tud lenni ha fogalmatlan kezdőként megy be az ember...
Világítás: Lominie Asta 20 amazonról 50EUR.
-
sinick
senior tag
válasz
Gyb001 #36516 üzenetére
Jaja, igaz, tényleg! Akkor legyen 30 liter! És ha lehet kisebb alapterületű (azaz inkább legyen magasabb, mint szélesebb vagy mélyebb.)
Ld. 41/2010 Korm. rend 14. §., ld. ITT Bár láttam olyan értelmezést is, hogy a "gerinces állat kifejlett egyedét" az azt jelenti, hogy az "ivadéka".
-
sinick
senior tag
Sziasztok!
Kb. 6 éve tartok sziámi harcos halat kb. 15 literes exszikkátor edényben (jobb nem volt), amiben mindig 1-2 hetente cseréltem a vizet (semmi extra, csak csapvíz). Most, hogy a harmadik elpusztult kéne nekem egy kulcsrakész megoldás az alábbiak szerint:
- 1 db sziámi harcoshal.
- 3-5 db valamilyen más kisebb halacska, ami a sziámi mellett megfér (neonhalra gondoltam).
- Hozzájuk méretezett akvárium. Nem kell nagy, minél kisebb, annál jobb, de max 20-25 liter.
- Vízszűrés! Nem akarok hetente vizet cserélni! Ehhez valami pumpás vízszűrő kell? Ha igen, akkor az akváriumhoz méretezett (vagy túlméretezett) valamilyen külső (?) vízszűrő, ami ritkán (félévente?) és egyszerűen takarítható (előszűrős?), nem fog a tömítéseknél ereszteni/szorítófülek letörni egy év múlva, stb. Ergo megbízható modell kéne!
- Aljzatba valami sóder vagy aprószemű kavicsféle.
- 1-2 növény, lehet mű is.
- Világítás kell, nem kell?
- Meg még amit ajánlotok.
A terv az elenne még, hogy a vízszűrőt (világítás is) időkapcsolóra kötném, hogy ne zümmögjön egész nap. Pl. amikor nem vagyunk otthon 8-16 óra között, ha lehet/szabad így csinálni. Vagy legalább 22 órakor éjszakára kikapcsolni.
Olyan bolt kéne, ahol személyesen meg vásárolhatok minden eszközt, van választék, látom, hogy működik és értenek is hozzá rendesen. Halak mindegy, azokat be tudom szeretni helyben is, csak ott sajnos nincs eszközválaszték.
Köszi, sinick -
PHenis
senior tag
A szaporulatot nem fotóztam mert nagyon kicsik. Nem azt hittem annak ami a képen van
Égertoboz van bent 3-4 db, valamint mandulalevél és kéreg is, bár nem nagyon láttam őket lelkesedni értük, inkább az élő leveleken legelésznek.Van itthon no-planaria szer, akkor azzal próbáljak még egy kört szerinted?
-
szat8
tag
válasz
PHenis #36511 üzenetére
Lehet valamit félreértek, de az a "szaporulat" a képek alapján nem kis garniknak tűnik. Seed shrimp, magyarul azt hiszem kagylósrák amire tippelek. Ártalmatlanok, nekem is volt új akváriumnál, segít rendbe rakni, idővel eltűnik.
De ha tévedek, vannak itt nálam tapasztaltabbak, majd ők kijavítanak.Szerk.: most nézem a kisebb képen a hosszúkásakat, az inkább planaria, az viszont gond.
A garnéla szaporulat ezek szerint a képen nem látszik, vagy csak nem vettem észre.Ami még sokat segít a garnélák egészségén, az a tannin tartalmú cucc, égertoboz pl, meg lehet kapni levelet is. Meggyógyulni szerintem nem fognak tőle, de erősíti az immunrendszerüket.
-
PHenis
senior tag
Az utóbbi pár hétben kipróbáltam pár dolgot amit írt a cikk amit linkeltél de semmi nem hatott. Sós vízbe merítettem őket de semmi nem történt, használtam no-planaria és Tremazol szereket az egész akváriumon a tasakon leírtak szerint de nem használt semmit egyik sem.
Vásároltam egy vízszűrőt és fűtést is, a kezelések utáni vízcserénél használtam ro vizet is kb fele felében csapvízzel. PH 7-8 között, klór, nitrit és nitrát 0, NK 6.
A garnik ránézésre jól érzik magukat, nem cikáznak, szép nyugodtan lootolgatnak a leveleken és a fűben. Az akvárium 2 hónapja van nálam, már van szaporulat is és szépen nőnek is a kicsik. A növények szépen növésnek indultak, illetve a talajból megindult a bubizás szóval ott is megy a biológia. A fonalalgák is megjelentek ami csúnyítja kicsit a képet.
Csináltam még pár fotót bár itt feljebb álomszép képek vannak és inkább csak krumplival fotóztam, illetve egy mikroszkóppal. Ránézésre szerintem is Scutariella Japonica de mégsem használnak a kezelések. Ilyenkor mi van?
A helyi akváriumos boltokban azt mondják csak dobjam ki amelyik beteg. Ez nekem nem szimpatikus hozzáállás...
Még annyit szeretnék megjegyezni, hogy kb. 10 éve volt akváriumom egy időben, tenyérnyi vitorláshalaim voltak egy 100 literes akváriumban, rengeteg csigusz, csigaevő, házmesterek, alganyalók aki szaporodtak mindig, gyönyörű volt csak el kellett ajándékoznom költözés miatt. Szóval csak azt akartam mondani hogy nem áll tőlem távol az akvariasztika csak garnéláim nem voltak még sohasem.
-
SzaLev
csendes tag
Köszi! Hát én nem pont így csináltam
Mégyegy "ballga" kérdés. Ha találok közel azonos méretben dekorhomokot és kavicsot akkor van különbség "akvarisztikai" szempontból? Fotó alapján én látok nagy különbséget a két termék között. Vagy rendelek mindkettőből kiseb csomagot és majd kiderül melyik tetszik jobban "élőben"
-
Kristof93
senior tag
Szerintem a corydora + erősebb szűrő jobb mint bármilyen homok porszívózás. Nagyon jól átforgatják a felső réteget.
-
szat8
tag
válasz
SzaLev #36505 üzenetére
A kiporszívózásról >> itt << egy hasznos videó, hátha segít. A lényeg, hogy ne folyamatosan szívja a vizet, ügyesen szét lehet választani vele a mulmot a homoktól. Persze ha van nagyon finom része is a homoknak, ami nem lett belőle kimosva, annak egy részét így is kiszedni, de ezért is jobbak azok a dekorhomokok, amik picit nagyobb szemcseméretűek.
-
SzaLev
csendes tag
Köszi a választ!
A szűrőhomoknál szeretnék kicsit sötétebb árnyalatot, de a dekor homok/kavics meg drágább volt mint ez az agyaggolyó, ami elvileg nehezebb mint a manado, de lehet hogy ez csak markating bull...t.Lehet én rontok el valamit, de a homok nem sikerült "kiporszívózni" csak leszívni nekem, így csak idő és kérdése és kifogy az aksiból (mármint ahogy én csinálom) ezért gondoltam erre golyós megoldásra, hogy azokból meg lehet könnyebb kisívni a port kis felkavarás után. A "szűrőhatást" is kedvezőnek gondoltam, de akkor agyalok még rajta kicsit.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Nemsokára költözöm, és olyan helyzet áll fönn hogy kb 3-4 napig nem tudom majd összerakni az akváriumot.
Egy ilyen műanyagban ki húznak szerintetek pár napot a halak( törpe szívóharcsa, guppi, neonhal, garnéla)? Nyilván szűrővel, esőzetetővel. Főleg attól tartok hogy nem-e oldódik ki valami belőle.És ha már úgy is szét lesz szedve régebb óta agyalok egy nyomó oldali talaj szűrőn. Erről van valakinek tapasztalata? Úgy gondolom hogy a növényeknek nem lesz gond mivel nem "apró szálak" hanem nagyobb egységek aminek nagyobb gyökere van. (Átokhínár, anibius meg pár gömb moha)
-
-
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Lecserélném a homokot az akvában unisolra. Valakinek van tapasztalata vele? Növényültetés nem érdekes, mert azokat majd ültetőtálba raknám és kapnak a gyökerükhöz "rendes" talajt. -
ftamas0201
senior tag
válasz
-NoVa- #36500 üzenetére
Az nagyon elenyésző, konkrétan "tengervizet" kell csinálni nekik, így kell érteni a sós vizet, Ők csak tengervízben tudnak átlépni a következő növekedési fázisukba a kikelés utáni pár napban. Tengervizet előállítani pedig sok méréssel jár és még úgy is a több száz vagy akár ezer lárvából is simán feleződik vagy harmadolódik a mennyiség, elég finnyásak.
Akartam próbálkozni a tenyésztésükkel, de rengeteg tanulmányozás és utánajárás után inkább elengedtem a témát, sajnos ennyi időm nincs foglalkozni a vízparaméterekkel és a nekik megfelelő életkörülményeket kialakítani. -
-NoVa-
addikt
válasz
ftamas0201 #36499 üzenetére
Némi só van a vízben a gh/kh szabályzó adalék miatt, de én is úgy sejtem, hogy ez valami egyéb anomália. Majd ha újra előmászik, dokumentálom.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
-NoVa- #36497 üzenetére
Amano egy elég érdekes faj, leteszik a lárvákat pár napig életképesek is, de utána sós vízre van szükségük, hogy felnőjenek így ahogy előttem is mondták azok valószínűleg vadas garnélák lesznek. Nagyon hasonlóak az amanohoz de általában erőteljesebb valamelyik szürke árnyalatuk és ez elárulja őket.
-
-NoVa-
addikt
Az a kis gömb nagyon tetszik, cápának szeretnék valami hasonlót építeni, ahol biztonságos távolságban felnevelheti az utódjait, ne egy vödörben éljen már
Nálam főleg blue dream garnélák vannak, azok szépen elszaporodtak a kezdeti 10-ből, és mivel főként miattuk van kékes színű alapréteg kavics, meg persze sok rejtekhely, nem eszik fel a guppik, tetrák őket.
Bezzeg a caradinákat alig-alig láttam előbújni, kevés is volt, szerintem kajaként végezték. -
Alg
veterán
Gyors google kereséssel: CO2 sűrűsége szombahőn kb. 2kg/m3, és 4-5% koncentrációnál kezd érezhető lenni a hatása - azaz egy szokásos 2 kilós nagynyomású palack egy 10m2-es, 2m belmagasságú szobában elméletileg is csak akkor okozhatna gondot, ha teli van, és a szoba légmentesen zárt.
Gondolom a citromsavas palackban ennek töredéke van.
-
szat8
tag
Hogy valami témába vágó dolgot is hozzászóljak/kérdezzek, van most egy dilemmám.
Régóta szeretnék egy belépő szintű co2-t a 60p-s akvára, az invitalos citromsavas fémpalackkal szemezek egy ideje.
Az akadálya az, hogy a gyerekek abban a szobában alszanak, és ha egy minimális veszély is van ebben, akkor nyilván nem kockáztatok.
Ugye jól értem, hogy egy ehhez hasonló rendszer még ha le is dobná éjszakára a lezárt szolenoidnál a csövet (amire nem sok esélyt látok), és csukva lenne az ajtó a kb 10 m²-es szobában (ami sosincs csukva), akkor se termelne annyi co2-t a rendszer egy éjszaka alatt, hogy a gyerek akár az ágyról legurulva a földön aludva rosszul legyen tőle?
Tényleg kíváncsi vagyok, van-e bármi valós veszély, mert annyit nem ér az egész.
Köszi előre is a tanácsokat! -
szat8
tag
Ezt szeretem ebben a hobbiban!
Összehozza az embereket, és rájövünk, hogy mindenki megtalálhatja a saját útját az egyéni sikereihez, ami erőt ad a mindennapok viszontagságai közepette.
Szép akváriumok, csak így tovább, én drukkolok mindenkinek! -
ftamas0201
senior tag
válasz
Kristof93 #36490 üzenetére
Csak hogy néhányat említsek akkor én is.
Mind saját fotó.
Tartottam olyan garnélát (bár nem fejtetted ki melyik alfaját mert rengeteg faj létezik belőle), A PRL, CRS, CBS fajaik kevésbé érzékenyek a vízparaméterekre, tartásuk is könnyebb és szaporodnak is szépen ellenben taiwan bee és red tiger garnélákkal akiket szintén tartottam már őket viszont nehezebb szóval a sok alfajban is rengeteg különbség rejlikDe örülök a kommentednek és a kioktatásnak, reméltem is hogy hasonló választ fogok kapni, így már tudom hogy felesleges bármit is hozzátennem
Ha csak marketing anyagot mondanék vissza, de a rengeteg mikroszkópos és minden féle videó bárki rendelkezésére áll a szűrőanyagokról amit független emberek csináltak a gyártótól és még magyar is van köztük ráadásul. Illetve saját tapasztalataimból beszélek.
Sok jó dolgot mondasz és ezért is tettem hozzá, hogy nem fogok személyeskedni, de valamit csak azért lesz*rozni mert drága és pénzért kell megvenni, hát oké.Részemről lezártnak tekintem a témát.
-
Kristof93
senior tag
És hogy ne csak szövegeljek, itt a jelenlegi kedvenc projektem, legalábbis amíg el nem kezdem ültetni a 90x45x90 cm-es zárt paludáriumot
Nagy gömb akvárium, másfél hónapja megy. CO2 nincs, mély talaj réteg (lávakő, tropica substrate, Stratum, vékony homok réteg), külső szűrő. A szőnyeg DHG, riccia és glossostigma.
-
Kristof93
senior tag
válasz
ftamas0201 #36482 üzenetére
Nem akarsz személyeskedni, de nagyon lekezelően mondod nekem vissza a seachem marketing anyagát. 3 literes vázában, szűrő nélkül tartok caradina garnélát és 'nehéz' növényt, és szerinted én nem értem a víz paramétereket és kémiai folyamatokat? Tartottál már te ilyen garnélát, tudod milyen nehéz? Ha túl megijednek már attól felfordulnak... A mindenféle szőnyeg növényről pedig ne is beszéljünk.
Minden akváriumom, terrárium, paludárium és egyébb kísérletem RO vizes, magas fényes és mindegyik kell tudjon működni legalább három hetet bármiféle emberi beavatkozás nélkül, automata tetővel ha elutazom. CO2 most nem kell mert nincs időm annyit nyesni a szőnyeget. Szűrőt is használok, csak tudom hogy miért és mikor.
Úgy nagyon könnyű akváriumot tartani, hogy ráraksz egy hatalmas szűrőt, aquasoil, co2, erős fény, heti nagy vízcsere és sok vegyszer, csak drága és rengeteg munka. Nincs egyensúlyban és nem túl elegáns szerintem. Nem hiába ezt reklámozza a seachem vagy green aqua.
Na akkor egy kis myth busting:
A szivacsnak nagyobb a hasznos felülete van /térfogat mint a Matrix-nek. Ez azért van így mert a pórusai túl kicsik, nem folyik bennük a víz, a baktérium pedig el sem fér. A seachem egy nitrogén infúziós számot reklámoz, ami azért hazugság, mert a nitrogén atom sokkal kisebb mint a víz molekula vagy a baktérium. Remélem azt mindenki tudja, hogy a szivacsot akvárium vízben kell csak kiöblíteni pár havonta, akkor nem lesz baja a baktériumnak.Látom érted a nitrogén ciklus első felét - nh4 -> no3, csak ez nem ciklus, hanem vonal. Oxigén nélküli körülmények között a fordítottja történik. Ez hasznos tud lenni ha mély talajt használsz, mert a növények sokkal jobban szeretik az ammóniát mint a nitrogén egyéb formáit. Egyébként elég ritkán fordul elő akváriumban.
Érdemes lenne ellátogatnod a UKAPS oldalára, sok kémikus, ichthiológus és más akvárium építő/rendező jár oda.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Kristof93 #36469 üzenetére
Én is ezt vallom, szivacs . Szép lassan kikerült a szűrőimből az ősszes csodaszűrőanyag. Legalább 20 liter mindenféle szűrőanyagom van szekrénybe, Ami maradt sera siporax, szivacs , kémiai szűrőanyagok . ( nitrátszelektiv gyanta) . Nekem a legnagyobb csalódás ár értékben az Ada biorio.
-
-NoVa-
addikt
Nekem ugyan nincs 10+ év rutinom, csak egy bizonytalan állagú barna lével és lelakott halkészlettel átvett 120 literes akváriumom, de ha valami egyensúly felborulni látszott, elmentem a GreenAquába, kérdeztem, mérlegeltem, és általában hallgattam is rájuk. A szűrő alapos pucolás után kapott starter baktériumot, a felszínre a felgyűlő filmréteget evő baktériumot, és skimmert, a fonálalgákra részben szivárványos márnát, átlátszó garnélákat, másrészt algastopper szert, ami az algák számára fontos tápanyagokat bontja el . Szóval rövid tüneti kezelést és hosszútávú későbbi kialakulást megelőző dolgokat is mondtak, egyensúlyozásban segítettek, növényválasztásban, stb. RO vizes dolgokban is, kezdeti betegségekben, kb fél év alatt a pocsolyából stabil vizi élővilág lett, és azóta is tart.
Kis mellékesként van egy agresszívan területvédő endler nőstényem, akit egy idő után inkább elkülönítő hálóban tartottam. Aztán kiugrott egyszer belőle, és megtépázott egy tetrát, akkor beraktam egy 4 literes műanyagvödörbe némi növénnyel. Semmi technika, a fő akvárium vize, külön fény, gépészet nélkül. Ebben úszkált sokáig, néha cserélgetek némi vizet a fő akváriummal. Na ebben a pocsolyában kihordta a szökéskor szerzett terhességét, tucatnyi utódjával elvan benne. Lassan megszánom, és kap saját akváriumot, de a jól beállt akvárium jó minőségű vize csodákra képes. Meg persze a nagy felszín, hogy azért lélegezzen.
-
ftamas0201
senior tag
A barnaság nagy általánosságban a bacik jelenlétét igazolja ahogy mondod, az egy jó jel.
Az ammónia pedig nem csak az élőlények hozadéka, említed hogy sok növényed volt, a növényeknél is létezik a bomlás termék nem is kis arányban, az elöregedett levelek, szárak, gyökerek rothadásnak indulnak akkor abból is szabadul fel, ezért is kell a talajban és a szűrőben is a baci jelenlét.
Lehet hitéleti kérdés is természetesen, ezért is mondtam, hogy én felőlem aztán mindenki úgy csinálja és azt vesz amit akar, nekem senki nem fizet reklámért, csak a tapasztalataimból beszélek amit 10 év alatt szedtem össze és ástam bele magam a témába és a saját bőrömön tapasztaltakat írom
Pár verseny akváriummal a hátam mögött már nagyjából értem az ok és okozati dolgokat. Régen még nem volt ennyi fórum, csoport, topic meg nem tudom még mik, így az ember kénytelen volt otthon kísérletezgetni és kitalálni mi csúszhatott félre. Növényi hiánytünetek is sokat elárulnak a tápanyag szintekről, sőt a vízparaméterekről is, az állatok viselkedése is mind mind egy útmutató az embernek, hogy mit kéne másként csinálni. A növényes akvarisztika meg pláne egy összetett dolog, főleg tényleg ha már high-tech vonalon mozog az ember akkor már muszájból is kénytelen megérteni a dolgokat, mert különben a befektetett idő és pénz soha nem fog szépséget és örömet okozni csak folyamatos bosszankodást.
És ami a legfontosabb, hogy két egyforma akvárium nincs. Ami valakinél működik az a másiknál szinte biztosan nem fog, nagyon kevés olyan dolog van ami általánosan mindenkinél beválik így tényleg muszáj a tanulás és odafigyelés a saját ökoszisztémánkban amit létre akarunk hozni és fenn is akarunk hosszabb távon tartani. -
szat8
tag
válasz
ftamas0201 #36484 üzenetére
Még a szerkesztés előtti rövidebb hsz-edre írtam a választ.
Látom a segítő szándékot és a sok hasznos infót az általad leírtakban, csak egy pillanatra úgy tűnt, nem jön át, mire gondolt Kristof93 az oxigénhiányos bomlással, és érteni véltem, ezért próbáltam kifejteni kicsit.
Egyébként ez a szűrőanyag dolog nagyon hitéleti kérdés, én is sokat olvasgattam utána, de magam részéről egyáltalán nem lettem tőle okosabb.
Egyszer eltörtem egy siporax minit, és az a teljes keresztmetszetében bebarnult egy év alatt. Ezt biztató jelnek gondolom, de hogy ettől tényleg hatékonyabb-e a szűrés, nem tudom.
Igazából soha nem történt még olyan nekem bejáratott szűrővel, hogy ne bontotta volna le az összes ammóniát, igaz, nem is volt sok halam a növények mennyiségéhez viszonyítva. -
ftamas0201
senior tag
És sejtettem, félre lehetett érteni amit írtam. Még egyszer mondom, hogy nem személyeskedtem és nem vonom kétségbe mások tudását, és leginkább nem butáztam le senkit!
Kifejtem jobban akkor pedig nem szerettem volna.
A szűrés igenis fontos tényezője mint említetted is a talajrétegződésnek, ugyanis ott is bacik élnek és ahogy mondod is, ott is létre kell hozni egy oxigénben "dúsabb" közeget. Ezt a talaj szellősebb felépítésével tudjuk létrehozni, erre valók a növényi táptalajok, lávakövek meg hasonló nagyobb szerkezetű "kövek"/talajok. Ezek között ha nem is közvetlenül de közvetve a szűrő által létrehozott áramlás mozgatja a vizet és így maradnak életben a baktériumok az áramlás okozta előnyös tulajdonságok miatt. (oxigén szállítás, baktériumok számára értékes "élelem" ami lehet akár ammónium, lebomló növényi maradékok, ammónia, vagy akár utólag hozzáadott serkentő és tápláló szerek amit itt szintén sokan "hülyeségnek és felesleges" dolgoknak tartanak.
A szűrőben kb hasonló a helyzet, a megfelelő áramlás és a felület amin megtapadnak ezek a baktériumok a legfontosabb az egészben és a szűrés szerepében. Szóval persze semmiképp nem csodaszerekről beszélünk és semmiképp nem azt mondom hogy mindenki csak azt vegye mert az a legjobb, felőlem bármit tehetnek a szűrőkbe, de azt mondani hogy a szivacs a legjobb felület amit nagyon sokan rengetegszer mosnak át mert ugye ott megy végbe a durva szennyeződések megtapadása is ezáltal csökkenhet az áramlás, felborulhat bármilyen egyensúly egy főleg növényes akváriumban és egy élő szférában az szerintem nem a legjobb döntés és ötlet. Főleg hogy a baktériumoknak ahhoz hogy kifejlődjenek újra amit egy ilyen takarítás simán megsemmisít, hetekre van szüksége ami egy "beállt/stabil" akvárium esetében néhány nap alatt meg is mutatja, hogy mit követtünk el a bacikkal szemben (algásodás stb..).
De ugye a nitrifikációról volt szó első sorban és nem arról, hogy miként is fordul ez a visszájára, bármint az ammónia átalakulása hasznos elemekké. De mivel nem vagyok kémikus és biológus, nem fogok én ezen a téren okoskodni és nem is tisztem, csak szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy nem minden felesleges és rossz ami drága és esetleg valamilyen gyártó a saját brandje alatt árul és az ezáltal drága és "luxus/Úri" termékké válik.
Szóval a mondandóm lényege, hogy fontos a szűrőanyag egy szűrt közegben ami nem csak szivacs hanem valami más stabil és megfelelő/nem porózusú anyag legyen, ezt kevesebbet kell átmosni,, ezzel nem bántjuk a baktériumok nagy részét, a szivacsot pedig annyiszor mossuk ahányszor akarjuk, ha ott meg is "ölünk" egy kevés bacit még így is marad jelentősen a biológiai szűrőanyagokon és tudnak sokasodni, jelentősen gyorsabban jön létre újra az ideális környezet a szűrőben. És tényleg ez lehet akármilyen anyag, nem kifejezetten matrix, mert a gyakorlatban mind egyformák szinte és a tapadási felület nagyon hasonló mindnél, erre vannak youtube-n mikroszkópos felvételek különböző szűrőanyagokról, meg lehet nézegetni őket.
Komolyan nem kötekedni akartam, ne vegye senki annak, ne haragudjatok ha ez így jött le. -
szat8
tag
válasz
ftamas0201 #36482 üzenetére
Amennyire tudom, oxigénhiányos környezetben az anaerob baktériumok érvényesülnek, amik a nitrátot nitritté majd ammóniummá alakítják.
Ezért nem szeretjük, ha az akváriumban vastag talajréteg úgy van kialakítva, hogy nagyobb mélységben nem tud levegőzni.
Szerintem Kristof93 nem mondott butaságot, és nem hinném, hogy nem lenne tisztában a nitrogén körrel, az eddigi hsz-ei alapján elég tájékozott.
De lehet én értettem valamit félre... -
ftamas0201
senior tag
válasz
Kristof93 #36480 üzenetére
Ammóniából lesz nitrit aztán nitrát amit egy növényes akváriumnál a növények szépen hasznosítanak is. Az arányok itt is nagyon fontosak maradnak ettől függetlenül, lényeg hogy legyen is mi felvegye a felszabadult tápanyagforrásokat.
Az már lejön a kommentjeidből, hogy sok mindent parasztvakításnak és feleslegesnek tartasz ami drága is.Egy részből igaz, másrészből pedig nem, tény hogy nem minden jó ami drága. De viszont sok dolog hasznos, főleg ha komolyan is gondolod a hobbit ami már nagyon drága lett, nem pedig csak pár aranyhalat akarsz tartani csapvízben.
Amint elmész a Co2, RO víz, normális külső szűrés, magas fényerő irányba és keményen nekiállsz foglalkozni a növényeid egészségével, állataid megfelelő körülmények között tartásával akkor már elég fontosak ezek a lépések, hogy megértsd és tudd alkalmazni is őket és beavatkozni amint hiánytünetet vagy problémát észlelsz.És elnézést, ez nem személyeskedés akart lenni, csak tanács bárkinek aki olvassa.
A Matrix egy kifejezetten jó szűrőanyag, ahogy itt írták előttem is, lehet helyettesíteni bármivel, viszont itt a válogatott alapanyagokról van szó ami drágává teszi illetve egy Brand is amit a Seachem felépített és fenntart. És ugye sokszor nem azt fizetjük meg ami a valós termék hanem az előtte és utána lévő fejlesztési, kutatási folyamatokat, ez az üzletben mindig is így volt és így is marad. Megveheti a tüzépről is bárki talán, sütőben sütheti, fertőtlenítheti, moshatja, de kitudja mi bújik meg még benne ettől függetlenül ami később akár problémát és egyensúlyborítást is okozhat egy akváriumban, aztán vizsgálgatjuk hogy mi miatt algásodunk. Én használom már több éve a Matrixot egy Eheim szűrőben, előtte Eheimet is használtam, azzal sem volt különösebben nagy probléma, a lényeg hogy ezekből a szűrőanyagokból a lehető legtöbb legyen hogy minél több baktériumot tudjunk felnevelni és életben tartani rajtuk. Ezért érdemes a külső szűrőből is túlméretzni a lehetőségeket, a tartály méret nagyon sokat számít. A szivacson ahogy mondod is azon is megtelepszenek a baktériumok, viszont az többször mossa is az emberk többsége mert ott megy végbe a durva szűrés. Ha pedig csapvíz alatt azt kimosod, akkor a klór a bacik nagyrészét ki is írtja ezért kezdődik az egész folyamat elölről, ezért is érdemes akvárium vízben, vagy előkészített, esetenként RO vízben tisztítani ezeket a szűrőanyagokat. De én semmiképp nem javasolnám hogy csak szivacsok legyenek egy szűrőben, soha nem lesz olyan hatékony szűrés mint a normálisabb szűrőanyagoknál. -
Kristof93
senior tag
válasz
bringasisti #36479 üzenetére
Ha a nitrát "lebomlik" oxigén szegény környezetben abból ammónia lesz, de ezt csak mélyen a talajban akarjuk hogy történjen. A Matrix pórusaiba bele sem férnek ezek a baktériumok, olyan aprók.
-
Kristof93
senior tag
válasz
Atis45 #36477 üzenetére
Szűrő nélkül is nagyon jól lehet akváriumot tartani, úgy hogy ilyen szabály nincs.
A szűrő igazából három dolgot csinál:
Összegyűjti a vízben úszó törmeléket. Ez azt jelenti, hogy nem az akvárium aljáról kell kitakarítani, elég szivacsot mosni. Ha sok a növény és kevés a hal akkor erre nincs szükség.Mozgatja, oxigént kever a vízbe - itt fontos a pumpa teljesítménye, de a kivezetés formája és elhelyezése még inkább. Hogy ez mennyire szükséges az megint a halak és növények mennyiségétől, és a fajtól függ. Pocsolyában élő gourami-nak pl nem kell oxigén, pisztráng szerűségeknek pedig sosem elég.
Ideális környezet a nitrogén baktériumnak. Ezek minden felületen letelepednek, de fontos, hogy mozogjon fölöttük a víz. Ezért verhetetlen a szivacs: hatalmas felület, jó átfolyás, és kettős szerepet tölt be. A Matrix pl problémás, mert olyan aprók a lyukak, hogy nem tud folyni a víz.
-
Atis45
aktív tag
Én pl olyasmire gondolok, hogy szűrőválasztásnál a liter/órás vízátforgatás. Lehet olvasni 3x, 5x, 7x, 10x-es kell. Na most milyen is kell? Vagy pl mikor mondják hogy x-szeres vízátforgatású szűrő kell,és az illető megveszi, majd jelzi, hogy olyan áramlás van, hogy a halak fejéről leviszi a hajat, akkor majd kapja az ötletet, hogy zárjon el egy kicsit a befolyó (nyomó) ágon. Oké, de akkor mi van ilyenkor az x-szeres vízátforgatással?
Vagy amikor le is rajzolnak egy négyzetet, hogy az az akvárium, és be is rajzolják, hogy az áramlásnak hogy kell körbemenni. Fent végig megy az áramlat, az akva végén egy 90 fokos kanyar után lefordul, majd az alján megint egy 90 fokos kanyar után végig megy alul és a szűrő szívó részéhez viszi a "szemét" egy részét. Én szerintem ez működik egy üres akvába, max amibe csak aljzat van, de egy olyanba ami nyakig van növényekkel, kövekkel, dombokkal, fákkal, meg minden féle dekorációval, hát ott nem tudom ez mennyire működik. Vagy pl a tápanyag arányok. foszfát nitrát arány 1:10-15-ről beszélnek sokan, a green aqua oldalán pl 1:15-30. Most akkor mi a jó?
Vagy pl az aljzatnál is pl mondják, hogy a kvarchomok nem babrál a keménységgel. Hát de. Pont most mértem a napokba, mert a vizem nem ment 12gh alá, úgy hogy a cserevizeim 10gh-ra vannak belőve.
Most ennyi jutott eszembe, de biztos van még ilyen furcsaságok. Legalább is nekem furcsaságok. -
Alg
veterán
válasz
Atis45 #36474 üzenetére
Rengeteg dolog túl van misztifikálva az akvarisztikában is, főleg hogy itt gyakorlatilag egyetlen cég (ADA) marketingje képes megmozgatni az egész piacot... rengeteg marketing bullshit kering mindenféle baktérium kultúrákról (külön vízbe, szűrőbe, talajba), hal-stresszoldó adalékokról, csoda algamentesítőkről és hasonlókról. Ártani egyik sem árt persze, használni háááát azt mondom tapasztalja ki mindenki magának miben hisz
Nekem is van eredeti matrix is a szűrőben, de ha legközelebb venni kellene, valószínú vennék pumicét az obiban tizedannyiért.
Sajnos hardscape anyagot még nem sikerült találni megfelelőt olcsón, pedig biztos vagyok benne hogy azokon is horror haszonkulcs van. Lávakőből esetleg, de abból sincs ilyen 10-30 centis változatos méret, csak a zúzalék meg a max 3-5 centisek.
-
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti #36473 üzenetére
És ezek nem is áznak szét hosszabb távon se?
Már bocs ha sokat, vagy hülyeségeket kérdezek, csak az akvarisztikába annyi egymásnak ellentmondó dolgot lehet olvasni és/vagy hallani, vagy csak nekem nem egyértelmű pár dolog, hogy inkább már szőrszálhasogatóan megkérdezem a dolgokat. És most itt nem erre a jelen témára célzok, hanem van pár dolog amit nem igazán értek. -
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti #36471 üzenetére
És ez nem babrál a vízkeménységgel vagy a tápanyag szintekkel?
-
Atis45
aktív tag
válasz
SzaLev #36468 üzenetére
Látod, már meg is találtad a helyét a maradék 15 liternek.
Amúgy tudsz venni 5 literesbe is [link] , és állítólag a lávakő nem babrál a vízkeménységgel. Vannak szűrőanyagok amik keményítik a vizet. Múltkor pont olvastam valamelyik fb csoportba, valaki keresgélte, hogy mi keményíti a vizét, és valamelyik szűrőanyag volt a hibás. (nekem mondjuk az aljzat (kvarchomok) keményíti a vizet) -
Kristof93
senior tag
Szerintem nem kell túlkomplikálni ezt a bio szűrő közeget, főleg hogy a szivacs még most is verhetetlen és olcsó. Nem hiszem, hogy kockáztatnám a habkövet, elég nehéz megtudni milyen adalék lehet benne.
-
-
Alg
veterán
válasz
SzaLev #36465 üzenetére
Szerintem jó, és a lávakő is.
A Seachem matrix kb. ugyanez a pumice(habkő), esetleg kicsit megválogatva meg előkezelve/mosva és horror haszonkulccsal eladva.
Meg gondolom a Seachem-féle az folyamatosan tesztelve van hogy tényleg nem tartalmaz semmi mérgező anyagot, nehézfémet stb. De ez a max. hozzáadott érték amit el tudok képzelni.Lásd még: ADA Superge, ami egy az egyben 5%-os háztartási hipó.
-
SzaLev
csendes tag
Szerintetek ez a habkő jó szűrőközegnek? Nekem, mint amatőrnek elég hasonló a Seachem Matrix-hoz. Persze lehet hogy a látszat csal...
-
Alg
veterán
válasz
_seth_ #36463 üzenetére
Nem vagyok képben az olyanokkal, meg nem tudom mekkora az akvárium - ezt találtam hirtelen, ez 2x8w, de van benne hely további 2x8w -os LED csőnek.
A többi az már mind nagyobb, és jó drága... esetleg DIY lehet próbálkozni, erősen túlméretezve hogy 40-50%-on lehessen hajtani, ne melegedjen.
-
Alg
veterán
válasz
_seth_ #36461 üzenetére
Minden akvárium más, ki kell tapasztalni, de 30 literre a 4W mindenképen kevés.
Én egy olyan minimum 20W körüli lámpát néznék, 50%-on hajtva, aztán szépen lassan ha erősödnek a növények lehet emelni még rajta.Mondjuk ilyesmi: [link]
Vagy lehet építeni, akkor mindenképpen magas CRI (90+, 95+) LED szalagot ajánlok, V-TAC-ból van ilyen.
-
_seth_
veterán
Közben az ecco pro be is lett építve, a gyári csöveivel. Nagyon halkan működik, igazán szimpatikus, mint ahogy az egész felépítése is, korábban eheim classic külső szűrőm volt, az nem ennyire ergonomikus darab.
4W led van felette, tehát co2 mellé érdemes több fényt is adni? Honnan lehet tudni, hogy hány W vagy milyen fény lenne az ideális?
UV, értem, akkor skippelem
-
Alg
veterán
-
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti #36455 üzenetére
Igazából még csak elméleti szinten foglalkozok a dologgal. Próbálok olvasgatni, érdeklődni a téma iránt. Néztem a youtube-on videókat (Fredakva), és valami hasonlóba gondolkozok. Mennyire jó a házi készítésű? Érdemes vele foglalkozni? Van valami buktató?
Tíz liter körüli tartályra gondoltam, amibe menne kb 6-7 liter szűrőanyag. Bruttó 140 literes akvám van, amibe kb 105 liter víz van, és egy 1000liter/órás szivattyúra gondoltam. Nem high tech akvám van, hanem egy halas növényes, igénytelen növényekkel. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Valaki házilag csinált már KG csőből (narancssárga lefolyócső) külső szűrőt? -
Alg
veterán
válasz
_seth_ #36452 üzenetére
Ha a prefilter az a nagy buzogány befolyó, akkor azt inkább ne, vegyél hozzá inkább valami szép üveg be/kifolyószettet. Amúgy az Ecco Pro-nak van előszűrője, csak ki kell nyitni hozzá a szűrőt, de nem kell mindent kipakolni, ott van a szűrőtartály tetején.
CO2 jó lesz, de fénnyel is le kell ám követni, nem tudom mivel világítod most.
UV-vel nincs tapasztalatom, sosem használtam. Szerintem ilyen méretben felesleges.
-
_seth_
veterán
Sziasztok!
Két hete indított 30 literes akváriumom szeretném “fejleszteni”, a szűrése jelenleg a tetőbe épített gyári megoldás, ami egy nagy szivacs alatta általam pluszba be rakott szűrő kavics. Kiegészítésképpen eheim ecco Pro 130 külső szűrőre gondoltam a hozza külön megvásárolható prefilterrel együtt. Kérdés, hogy a külső szűrő csovebe érdemes lenne UV lámpát bekötni?
Tekintve, hogy sok növény van benne az alábbi co2 készlet jó lenne hozza? ilyen -
Whynot?
aktív tag
válasz
SzaLev #36437 üzenetére
Tetra EX 1200-at használok negyedik éve. Nagyon messze van a valós folyadékszállítás a marketing rizsától. Úgy is halvány, hogy egy eheim belső is megy a növényzetbe rejtve és a tetra előtt van egy előszűrő, hogy ne a tetra tömődjön el. Én ezt inkább betenném egy százasba és vennék egy nagyobbat a 200 literes mostaniba, de nem merem az asszonynak felhozni
-
troll81
addikt
Sziasztok.
Van egy pár black Molly az akváriumomban guppikal.
Létezik az hogy a nagy feketék megeszik a kisebb halakat??
Ma is leltár szerint 2 kishal hibázik és tegnap lett vissza engedve a nagy térbe a lány black Molly...kezd idegesítő lenni a helyzet. Ha rájövök H mi történt és a bűnök a lányt terhelik kirekesztés lesz a vége.
Mit gondoltok erről? -
SzaLev
csendes tag
Az Aqua-el most itt mindössze 43k HUF, ahogy nézem ez elég akciós árnak tűnik. Gyakorlatilg a legkisebb Eheim Experience-t adják máshol ennyiért.
Használt, jó állapotú szűrőt - különösen prémium kategóriást - kifogni nagy szerencse kell. Bár nem sűrgős a vásárlás, de hónapokat ezért nem várnék.
A jogáson kívül van ahol érdemes nézelődni?szat8, köszi a tanácsot.
-
szat8
tag
A sodráson lehet sokat csökkenteni, ha megfelelő alakú lilypipe kerül a végére a befolyó oldalnak.
Van az a gömb alakú vagy a gyűrű alakú, mindkettő sokat levesz az áramláson az akváriumban, és nem kell hozzá visszafojtani a szűrőt sem. -
Alg
veterán
válasz
SzaLev #36437 üzenetére
Mindkettő elég régi konstrukció, sokat nem kell várni tőlük... én rábeszélnélek egy Aqua-el Ultramax 1000-re. Drágább, de sokkal modernebb szűrő, minőségibb anyagokból. Az előszűrő bontás nélkül kivehető és tisztítható, és talán a leghalkabb szűrő a piacon jelenleg. Esetleg használtan jó lehet egy Biomaster 350 is, újonnan az már elég borsos.
Fojtani pontos J-vel
szoktunk, mindig a nyomóágon - de nem biztos hogy szükség lesz rá, nekem egy 80x35x35ös akvárium van egy Biomaster 600-on (1250l/h) és nem kell fojtani.
JBL-nél én úgy értelmezném hogy összesen 6l szűrőanyag fér a kosarakba, de ők csak 3,5l-t adnak hozzá (valami olcsó műanyaggolyókat vagy hasonlót, gondolom...)
-
SzaLev
csendes tag
válasz
bringasisti #36436 üzenetére
Az egyik kiszemelt a Tetra Ex 700 plus, ami szerintem elég jó áron kapható és az 5 liter szűrőanyag gondolom elég a 80 lityis akvába, de 1000l/h szerintem nagyon erős ide. Ennek a "csőcsatlakozóján" van zöld szelep, amivel gondolm le lehet folytani az áramlási sebességet. Szerintem ez nem diffúzor.
A másik kiszemelt JBL Cristalprofi 702, ami szintén jó áron van - bár erről a webshopról sok infó nincs - és itt van hogy a szűrőtartály 6 liter, a 3 kosár viszont csak 3,5 liter , így gondolom 1 liternyi hely pl. kerámiagyűrnek lenne a tartály alján. Hasonló a helyzet a EHEIM Experience sorozatnál is, hogy a tartály jóval nagyobb mint a kosorak mérete.
A Eheim Classic szűrőknél az nem tetszik, hogy tisztításhoz a csövekről tekergetni kell a duppla csapokat, ahol csepeghet víz, illetve kényelmetlenebb mint a másik két szűrőnél az egykaros megoldás.
-
-
SzaLev
csendes tag
Még mindig nyüglödök kicsit a szűrőn, de talán azért is mert nem értek két dolgot:
- Ha a szűrőtartály térfogata nagyobb mint hozzáadott kosarak mérete, akkor van olyan "üres hely" ahova tudok valamilyen szűrőanyagot elhelyezni?
- Pumpateljesítménynél, hogy ne legyen túl nagy áramlás az akváriumba a kiömlő ágon lévő szeleppel tudom csökkenteni. Ez egyfajta "lefolytás", ami esetleg nem káros a motornak?Köszi előre is.
-
szat8
tag
Na elkészült a 60 literes akvárium!
Sajnos a limnophila hippuridoides még mindig olvad, szerintem annak annyi.
De a rotalám most nagyon szereti a helyét úgy látom.
Low tech, szóval jó sok idő lesz, mire benövik a növények szépen, jelenleg így néz ki:
A 30c kocka is egész jól van, a nyáron sajnos megviselte a meleg, amikor elutaztunk egy hétre, de már kezd rendbe jönni. Hátul a crypto spiralis red-nek még kell idő, hogy megnövekedjen, de szerintem már aklimatizálódott.
A kis váza meg csak egy próba, meg persze kell valami a kisebbik lányomnak is, mert az az "övé".
Nagyon most nem merem babrálni, mert az egyik garnéla petés, hátha sikerül végre szaporítani őket.
-
bringasisti
őstag
válasz
Motion_Blur #36431 üzenetére
Klion 800 mg 3 nap teljes vízcsere egy nap szünet 800 mg 3 nap teljes vízcsere. 2 gramm klorocid
-
Kristof93
senior tag
@Motion_Blur ha RO akkor miért ilyen kemény? Ezek a lágy vizes folyók, tavak inkább GH 4-8, KH 0-4. A ph is csökkenni fog akkor.
Nekem is van egy pár új projektem, nem mind akvárium, de a növények egy része onnan van.
3 literes váza. Kíváncsi vagyok, hogy elég stabilan tudom-e tartani, hogy az 5 galaxy caradina megmaradjon benne.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
bringasisti #36424 üzenetére
GH: 12
KH: 8
PH: ~7,5 (sajnos még nincs CO2 beoldás)Fagyasztott artémiát (is) szépen eszik, a hím rendben van, viszont a nősténynek szerintem kapufa... a kezdetektől fogva passzívabb volt, tegnapra már sarokban bújt meg a víz felszínén a növények között és enyhén ki vannak dülledve a szemei és kissé kiállnak a kopoltyúi.. sajnos a hím is pár napja elkezdte hajtani..
A víz 26 fokos, RO és heti 15-20% csere.
A többi hal teljesen okés. -
szat8
tag
Cserepes.
Hát reménykedem benne, hátha tényleg csak most szokja az új környezetet. Kap még türelmi időt, de ha ráugrik a barna alga, akkor megy a levesbe, mert úgy örülök, hogy eddig még egész szerencsésen megúsztam alga nélkül.
Emlékszem amikor pár éve elkezdtem, nagyon sokat bajlódtam az elején az algákkal, még a régi Amazonia talaj volt, cserélgettem a vizet mint az őrült, de akkor is rengeteg tápanyag jött ki belőle, jött is mindenféle alga. Most meg már pár hét után egészen kezd alakulni, persze már más, mint amikor nem volt se bejáratott szűrő, se semmi.Rakok majd fel képet is az új aquascape-ről, csak még nem volt időm teljesen befejezni, pár apróság még hiányzik.
Egyébként nem tudom ezzel csak én bajlódok-e, de az easy carbo-t fecskendővel szoktam adagolni, és amelyiket erre befogom, az pár hét alatt olyan nehezen húzható ki, hogy utána hamar elhasználódik. Mintha megmarná a carbo, vagy ráragadna, nem tudom, de hiába mosom utána, nem segít.
Van erre jobb mód? Adagolófejjel is ezt csinálná? -
Alg
veterán
In vitro vagy "cserepes" volt? Ha utóbbi, akkor lehet most vált át emers formából submers-be...
De van mikor valamiért nem működik, én most éppen kb. negyedjére futok neki a buce needle leaf-nek, és most is úgy tűnik el fog olvadni... a legtöbb amit sikerült kihozni eddig belőle, hogy elvegetált egy maréknyi levéllel, nulla növekedéssel, miközben még a riccardia is benőtte.
-
szat8
tag
Van valakinek tapasztalata limnophila hippuridoides-szel? Már második alkalom, hogy próbát teszek vele, most az újraépített akvában, és nem valami biztató.
Az elején még nőtt kicsit, de lehet az még a rajtározott tápanyagból ment, most meg nem tudom eldönteni, hogy ez a sárga szín, amit csinál, csak átmeneti a zöld és pirosas között, vagy már kezdi megadni magát.
Mellette a H'ra olyan vidáman elvan, low-tech-ben is pirosas kicsit, és a Tropica ezt a növényt is easy-nek írja, de már kezdek kételkedni ennek a hitelességében.
Új Tropica talajban van, kapja a mikro tápot, foszfátot, nitrát is normál szinten, fény kicsit még óvatosabb a kezdés miatt, az lenne túl kevés neki?
Talán jobb ötlet lett volna a pogostemon erectus, félek ebből így csak alga lesz a vége. -
Alg
veterán
Közérdekű: pénteken délután Pesten leszek, kell esetleg valakinek pár tő Bucephalandra? Pontos fajtára már nem emlékszem, ebből az akváriumból ritkítanék:
Szerintem tudok belőle kivenni Anubias nana-t is bőven...
-
Alg
veterán
válasz
Motion_Blur #36423 üzenetére
Direkt rákérdeztem, elvileg ez a "normál" változat, csak a szokásosnál több benne a kék
Bár ezek már annyira hibridizáltak, nehéz beskatulyázni.
A másik hím ami szintén nemrég érkezett és még csak most kezd febátorodni, az az üzletben még kékebb volt fakóbb sárgával, szinte csak az orra sötétnarancs. -
bringasisti
őstag
válasz
Motion_Blur #36423 üzenetére
Rendkívül kényes hal ha azt akarod hogy szép legyen. Csapatba él, lágy vizet szeret meg az artémiát. Sajnos rövid életű
-
Alg
veterán
válasz
Motion_Blur #36421 üzenetére
Kell nekik általában 2-3 nap mire összeszedik magukat.
Olyan élő kajával érdemes először próbálkozni, ami úszkál: Daphnia, vagy Artemia. Ez amúgy valami kékes (electric/german blue) változat?Én pont ma csináltam pár képet a domináns fickóról, borzalmas bully természete van, etetéskor kb. 1/3 evés, 2/3 többi hal kergetése a szokása...
Igen, sok a szakállalga, rajta vagyok, bár annyira nem zavar, csak a fán meg kövön nő, nem a növényeken. -
Motion_Blur
félisten
Sziasztok,
kb. 25 éve akvázom, de most először vettem ramirezit.
A kérdésem az lenne hogy ezek mit esznek a legszívesebben, mert a fagyasztott artémiára nem mennek rá. Igaz pár óra telt csak el és az üzletbe is csak ma délelőtt érkeztek, így most valszeg dupla sokkon vannak.
De azért majd csak enniük kéne valamit
-
szat8
tag
Attól is függ, milyen garnéláid vannak. Nálam a neocaridina nem maradt meg 150-re visszasózott TDS-sel. Azt mondták a GA-ban, ők 250-re szokták a cseresznye garnéláknál visszasózni, most én is ezzel teszek épp egy próbát a kis garnélás vázában.
(CRS garnélák viszont jól vannak és szaporodtak is ugyanabban, amiben a cseresznyék feladták, szóval alapvetően nem az akváriumommal van baj, csak nekik nem volt ideális.) -
Alg
veterán
válasz
flegga92 #36418 üzenetére
Ha már veszel RO szűrőt, és főleg ha csak 50l az akvárium, én nem keverném vissza bele a csapvizet, hanem egyszerűen visszasóznám 150 körüli TDS-re. Nem kell az egész akváriumvizet kicserélni, elég a szokásos 20-25% cserevizet mondjuk 50-100 közé, így a halak/garnélák is megszokják szép lasan. Ha kevés vizet cserélsz mehet akár full RO is.
Nekem egyszerű, seiryu kő van benne, általában nem kell semmit visszasózni, a kő keményít eleget.
-
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Évekkel ezelőtt volt már akváriumom, csak költözés miatt meg kellett tőle válni.
Karácsonyra a gyerek akváriumot szeretett volna én meg kaptam az alkalmon, sajnos csak egy 50l fért most el.
December elején indult, akvárium vízzel indítva, üresen járt míg a Jézuska még nem hozta.
Minden szuper vele, halak elvannak, garnélák pucolnak. Alga nincs azóta sem.
Csapvízzel megy az akvárium, de elgondolkodtam, hogy veszek egy RO vízszűrőt, mert jó lenne a párásítóba is.
Kaptam egy TDS mérőt kölcsön, csapvíz 240, akváriumban 400 körül van ami kicsit "aggasztó". Bazalt talaj van csak benne.
Ha át akarok állni az akvában RO-vízre milyen ütemben érdemes hozzá keverni vízcserekor? Ilyenkor már vissza kell sózni a vizet, vagy majd csak akkor mikor beállt? -
bringasisti
őstag
válasz
SzaLev #36416 üzenetére
Abban az esetben, ha csak táp a kaja és egy szűrő jól van méretezve akkor sose kell pucolni. Mikor tenyésztettem halakat akkor különböző élelmiszer mix ment a haĺaknak ami a szűrő tisztítását megkövetelte. Miután már csak a nagy medence maradt meg, és nincs túl telepítve, évek otta nem pucoltam szűrőt.
-
SzaLev
csendes tag
Tervezem lecserélni a kb. 80 literes, csapvizes, vegyes akvában a belső szűrőt, ami most egy EHEIM Biopower 200. A víz szemre tiszta, de hetente-kéthetente átöblítettem az „előszűrő” szivacsot, így ettől a macerától kímélném meg magam.
Ami tetszik a jelenlegi kínálatban az a JBL CristalProfi e702 a következők miatt:
- nagyon jó az ára 40e Ft
- könnyen, viszonylag cseppmentesen tudom leválasztani a szűrőt a csövekről a tisztításhoz
- van előszűrője amit ha pár hetente kitisztítok, akkor lehet elég csak félévente nagytakarítást végezni
Kérdésem, hogy jól gondolkodom-e? Illetve ez az előszűrő „gyorstisztás” valóban hasznos annyira vagy nem fontos mert amelyik szűrőben nincs ott van egy jóval nagyobb, hasonló funkciójú szivacs van és ahhoz nem kell hozzányúlni kéthetente, hanem elég amikor a „nagykarbantartás” van. Ez esetben maradnék az itt többször ajánlott EHEIM Classic 250 modelnél.
Köszi előre is. -
szat8
tag
válasz
troll81 #36414 üzenetére
Nem egészen. A vízhez is érdemes hozzászoktatni, nem csak a hőmérséklethez. Az akváriumod vizéből szép fokozatosan adagolsz nekik ahhoz a vízhez, amiben voltak. Én egy kis csövön át szoktam lassan folyatni kb fél órán át, amíg legalább a fele már a saját akváriumom vize, de inkább több, és csak utána rakom át őket. Enélkül könnyebben elhullanak az első napokban.
Ha vegyes színben veszed őket, az utódok szürkés-zöldes természetes színt vesznek fel általában, de ha csak egy színből vannak, akkor azt megtartják. -
szat8
tag
válasz
troll81 #36412 üzenetére
Másnapra hajlamosak elbújni, pár nap múlva előbújnak általában.
De érdemes őket fokozatosan átszoktatni a másik vízhez, nem tudom az megvolt-e. Érzékenyek a hirtelen változásokra.
Törpe garnéla alatt cseresznye garnélát értesz, igaz?
Minden esetre szaporodni csak akkor tudnak guppik mellett, ha van elég búvóhelyük. -
troll81
addikt
sziasztok
van egy 60l akvárium itthon guppi és black molly van benne. Tegnap hoztunk haza 3 törpe garnélát.. és nincsenek meg... létezik hogy jó vacsora volt vagy elbújtak? azt mondtak hogy mehetnek egybe
véleményetek?
-
Alg
veterán
válasz
SzaLev #36409 üzenetére
Ezek itt a profi építések, ezeket az embereket kb. azért fizetik hogy ilyeneket csináljanak, szóval inkább ötletelés meg nyálcsorgatásra mint megpróbálni lemásolni... Már csak azért is mert ők kb. végtelen pénzből dolgozhatnak, és külön csapat van az akváriumok tökéletes karbantartására. Inspirációnak viszont nagyon jó.
Ő meg kb. az ellenkezője, viszonylag egyszerű, "kezdőbarát" akváriumokat csinál, bár néha azért nála is elgurul a gyógyszer, a nagy üvegeknél, de a kicsiket általában meglepően szépre összerakja viszonylag egyszerű módszerekkel, kevés anyagból. Ez pl. nekem baromira tetszik, csak a valisneria helyett használnék mást mert az nagyon hamar mindenhova el fog terjeszkedni... mondjuk Cryptocoryne spiralis-t meg cyperus helferi-t.
De ez is tök jó.
Növényből nem fogsz tudni annyit belepakolni amit ő a legelején kivéve ha van valami ismerősöd egy nagy akváriummal, de kis türelemmel és rendszeres karbantartással szépen megnő majd kevesebb növény is.+ ha budapesti vagy, el lehet menni a GreenAqua-ba nézelődni. Általában van 1-2 jófej eladó bent aki szívesen segít, bár akad olyan is aki elég mogorva... szerencse kérdése. Viszont ők is rá akarnak majd beszélni valószínűleg mindenféle csilivili drága technikára, ne hagyd magad. Youtube csatornájuk is van.
Itt egy jó kis bevezető leírás angolul az egész "Aquascaping" témáról - és erre a keresőszóra rengeteg képet, építés leírást, videót lehet találni, csak vigyázni kell mert nagy része eléggé haladó, illetve drága. Jellemzően amibe rengeteg kő van az drága lesz, a fa az olcsóbb
Illetve amiben mindenféle talajtakarő növény, "fű", "pázsit" van azokat nehezebb összehozni, a "dzsungeles" megoldások egyszerűbbek (ezeket hívják NA, Nature Aquarium, Nature style, Ryoboku stílusnak).
Itt pedig a legjobbak legjobbjai, az évente megrendezett "világbajnokság" legszebb akváriumai között lehet nézelődni - a gond hogy egyetlen, fazonírozott kép van mindről és semmi info arról hogy hogyan épült, illet ve ez tényleg a végtelen pénz és idő téma, szóval inkább érdekeségképp.
Üdv a "nyúlüregben"
-
SzaLev
csendes tag
Kicsit szeretném átrendezni, csinosítani az aksit, ha már a halpusztulás miatt úgyis van vele teendőm...
Lehet nem tudok jól guglizni de nem igazán találtam olyan oldalt ahol lennének fotók, jól berendezett akváriumokról, amikből lehetne pár ötletet meríteni. Esetleg tud valaki ilyen oldalt ajánlani? -
szat8
tag
válasz
Monya78 #36406 üzenetére
Nekem a 250-es van egy 60 literesen lehet kicsit túlzás, de szépen elmegy rajta. A 150-es 100 literre lehet kicsit szűkös, de attól is függ mennyi hal/növény lesz benne.
Amit negatívumként fel tudok hozni az Eheim ellen, hogy a zöld csövek és a zöld esőztető nem a legszebb szerintem, hamar ki is cseréltem őket. Nem tudom most is ezeket adják-e hozzá, mert 3 éve vettem az enyémet.
Ha most választanék, inkább az Oase lenne, mert annak külön van az előszűrő szivacsa, könnyebb tisztítani. Az Eheimnél legalulra kell az a szivacs, minden kosarat ki kell szedni hozzá. Nem katasztrófa, de kicsit macerásabb.
Az AquaEl-t nem ismerem, de ha @Alg ajánlotta, akkor biztosan jó. -
Monya78
veterán
Köszönöm!
Most legalább dilemmában vagyok halk szűrő ügyében
Pár napja a Eheim eXperience széria azaz esetemben (100liter környéke) a 150-es típust nézegetem, most pedig itt az AquaEl Ultramax abból is akkor az 1000-es legkisebb típus.
mindkettő 42-43 eFt környéke... na most mi legyen? Vásárlók hozzászólásaiból szemezgetve az AquaEl Ultramax a szimpibb....
-
Kristof93
senior tag
válasz
bringasisti #36402 üzenetére
Én átgondoltam. A legtöbb dél amerikai faj (ez már önmagában a halas üzlet fele), rasbora, labirintus halak, Afrikai folyami halak, killifish - ezekből mind több tucat faj van jelen a hobbiban. Nekem mindkét délkelet ázsiai akváriumom savas, a caradina garnélás váza is az és a tervben lévő dél amerikai paludárium is az lesz.
-
Kristof93
senior tag
A legtöbb dísz hal savas vagy semleges vízből származik, nem csak a dél amerikai (és van olyan dél amerikai is ami a kemény vizet szereti). A természetes baktérium elméletben jó lenne, de egy Ázsiában tenyésztett, kényes halnak nem lesz immunitása a balatoni baktériumokkal szemben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest