Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
A Pygmaeus (meg a Hastatus, Habrosus) pl. vicces halacska, többet van szinte vízközt mint a talajon, és összeáll bandázni az Oto-kkal
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
natë
nagyúr
60l-es "nano" akvába elférhet 3 db albínó cory? Csak törpe szívók vannak mellettük egyelőre..
-
jegenye77
addikt
Értem.
Majd azért megpróbálom hátha sikerül. Vesztenivalóm nagyon nincs mert csak a garázsban porosodik az aksi.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
Igen.
Most így átgondolva nem is tudom, hogy képzeltem ezt másképp
Viszont a front üveget ha kivágom akkor a két oldalsót benne srégen lehet el lehetne vágni?Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
Palodáriumot szeretnék építeni.
Egy meglevő akváriumon el lehet vágni az első üveget kb félbe?
Vagy ki kellene vágni teljesen és úgy elvágni az üveget?Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Alg
veterán
A Ludwigiát szerintem hétvégén már nyírnom kell Napi 2 centiket nő. A Pinnatifida is baromi gyorsan erősödik, pedig steril poharas növény volt, nagyon pici darabokat ültettem belőle.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
twi452
senior tag
Átkerült a két 40es akvárium egy sarokbútor tetejére és ott nincs lehetőségem a külsőt használni már úgyhogy ezért vannak akasztósak. A dennerle szűrője nem volt rossz de így co2 mellett nem éreztem elég erősnek a vízmozgást és hamar kimásztak a vízből a bubik beoldatlanul.
Ez a papíron 1000l/h-ás pumpával így, hogy kb 15 cm-es sávban tolja a vizet nem rombol szét semmit viszont nagyon jól mozgatja a vizet.
Mondjuk a felszínt kegyetlenül mozgatja..holnap kiderül, hogy ez kihajtja-e a co2-t a vízből napközben vagy marad így is zöld a drop checker. -
Alg
veterán
válasz twi452 #31486 üzenetére
Még Majd ha beindulnak a növények lesz itt is dzsungel
Én a tervezett 16l-es garnishoz Aquaclear-t vettem. Tidal majdnem annyi mint egy rendes csöves külső szűrő.
-
twi452
senior tag
Szép tiszta layout
Nekem ma jött meg a seachem tidal 55-ös... kicsit ormótlanabb mint gondoltam főleg egy 40 literes akváriumhoz 😄
Viszont elég jól mozgatja a vizet, durvább jóval mint a dennerle scapers flow.
A hátránya, hogy egy belső szűrőnyi műanyag darab ott figyel az akváriumban miatta mivel ott a pumpa és a skimmer rész.
Ja és 100%-ig csak sok tököléssel lehetne baby-garnéla baráttá tenni mert elég sokhelyen be tudnak mászni illetve szívni is több helyről szív egyszerre nem csak a lenti csonkról és a skimmer részről hanem a csonk feletti műanyag rész is lyukacsos gondolom valami biztonsági dolog ha eltömődne lent a beszívó.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Nah akkor ezennel tényleg kész az akvárium Nagyon sokat dobott rajta a homok, örülök hogy végül ezt a színt választottam. Most kicsit ködös még (nem mostam át 100%-osan a homokot), ha kitisztul csinálok képet.
Cryptok olvadnak szokásuk szerint, Ludwigia meg máris nő mint a veszedelem
-
Alg
veterán
Vettem homokot - Sansibar orange lett, talán ellensúlyozza kicsit a fehér háttér+szürke-fehér seryu+8000K led kombót, mert most elég hideg, steril hatású az akvárium.
Holnap vízcserével megy be és ezzel "kész" az akvárium már csak a növényeknek kell szépen belakni. Remélem nem lesz algabumm, elvileg a Tropica talaj nem olyan agresszív mint egy Amazonia, illetve ment vissza ~10l régi víz, meg a szűrő is be volt már járatva.[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
Kertes ház udvaráról lenne. Saját fa.
Akkor ezt kipróbálom. Kíváncsi leszek.Esetleg van Red Cherry garnélád ? Ők mit esznek nálad ? Algát ők is szeretik ?
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Alg
veterán
válasz Directors #31476 üzenetére
Én külön nem etetem őket, mondjk nálam hamarabb megtalálják a halkaját mint a fostos halak
Ha mindenképpen akarsz valamit nekik adni, akkor forrázott bio salátalevél, eperlevél, esetleg uborka szelet mehet.
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Ti az Amano garnéláknak milyen eledelt szoktatok adni ? Algám van, így azt előszeretettel fogyasztják. Száraz tápot kapnak a halak, de ebből nem jut a garniknak mert pillanatok alatt elfogyasztják a halak.
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Alg
veterán
Kérdés: miket tegyek egy 60 literes kockába a zöld neonok mellé hogy egy kicsit bátrabbak legyenek? Espei? Amanda?
-
Alg
veterán
válasz twi452 #31472 üzenetére
Elvileg ha mindig levagdosod a nagy leveleket elkezd bonsaiosodni egy idő után. Ludwigian én is gondolkodtam hogy visszategyem-e, de annyira szép hajtásaim bolt a felszín felett hogy nem volt szívem kidobnic
@Endless: jöhetsz érte bármikor, Bécsben hétvégén vagy hétköznap este 7 után elviszem vállalható távolságra (mondjuk metróvonalak mentén).
[ Szerkesztve ]
-
twi452
senior tag
Engem a pinnatifida kezd megviccelni.
Mióta kap co2-t úgy gondolja, hogy többszáz literes akváriumban van és fatörzs vastagságú kezd lenni és 15 centis leveleket növeszt... Ja és az akvárium 50x30x30-as csak 😄
Sima ludwigia ugyanígy elkezdett óriásira nőni azt vissza sem fogom rakni mert teljesen felesleges annyira hülyén néz ki kicsi akváriumban a nagy leveleivel 😁[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Növények kiszedve - a Ludwigia és a Reincecki miniből válogattam egészségesebb, algamentes friss hajtásokat.
A két Microsorium Narrow anyatő eladósorba kerül, az öregebbik ami tavaly március óta van meg hatalmas lett, de a másik is túl nagy lenne az akvába. Így is összeszedtem még kb. 2 bolti adagnyit az új növénykékből ami megy vissza.
A gyep is rengeteg, azt is lehet vinni ha valaki szeretné.
-
Directors
senior tag
válasz bringasisti #31469 üzenetére
Nagyon kemény a csapvizünk, így még mikor elkezdtem az akváriumozást akkor vettem RO szűrőt.
Csapvíz Gh3 Kh 28Én Gh14 Kh6-ra lőttem be. Akkor ha nem gond az élőlényeknek ez az érték akkor nem változtatok.
Köszönöm a segítségeteket!
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
A halak tartásánál gondolom nagyon fontos az is hogy betartsuk hogy milyen keménységű vízben tarthatòak. Vagy ez nem annyira kőbe vésett ?
Mondjuk 2-10 Nk helyett 14Nk.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Alg
veterán
Voltam vásárolni...
Legfontosabbak beszerezve: gyeprács a "csontváz"hoz, féltenyérnyi-tenyérnyi és kisebb Seryu darabok, Tropica soil...
Növények: Pinnatifida, Lagenandra Meeboldii 'red', Buce sp. 'red', Anubias Petite, Crypt albida 'brown', Fissidens
Plusz ami költözik: Némi Subulata gyepesíteni, pár tő Crypt beckettii (vagy wendtii, nem vagyok biztos benne melyik), Microsorium Narrow, meg a stemekből még nem tudom teszek-e át valamit, majd meglátom hogy alakul.
Kell még majd némi homok, meg a "zúzott" seryut/bazaltot felejtettem el de ezek ráérnek
-
Eugene Roe
őstag
Nekem vannak, és nem bántják a felnőtteket (igazából a kicsiket sem, mert nagyon lasdúak és tohonyák). A razbórák viszont elkapják őket, ha kimerészkednek a nyílt vízre. Ha van egy kb. 20-40 cm alapterülető dzsindzsás, akkor ott több fog születni, mint amennyi elfogy :)
Viszont nálam a felnőttek félnek tőlük, ezért vagy este lehet nézni őket zseblámpával, vagy csak amennyi a dzsindzsásból kilátszik :)
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
oszy
veterán
válasz bringasisti #31459 üzenetére
Csak olyan, hogy nem értem a leírást. Semmi rosszindulat
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
őstag
válasz bringasisti #31459 üzenetére
Ha jól értem, a fogalmazás dekódolásánál vesztette el a fonalat.
Bevallom, kávé elött nekem is neduddki-s érzésem volt![ Szerkesztve ]
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
Alg
veterán
válasz szabolcs77 #31457 üzenetére
Ramirezi+Garnéla kombót próbált már valaki?
Az új berendezésben szerintem elférne egy Rami pár, ha a felnőtt garnikat nem abajgatják - a kicsiket gondolom megeszik ha megtalálják, az nem gond, lesz egy külön garnis akva is
-
szabolcs77
tag
okés akkor külön lesznek.
Akkor egy olyan akváriumban (20L) ahol csak ez a két csiga van, kell valami kaját betennem nekik? vagy csak ne szedjem le az algát az üvegfalról? 6 nap lesz nekik kaja nélkül. növények, szűrés megoldott. fényt stb tudom időzíteni, levegőztetni is tudom ha kell. -
oszy
veterán
válasz bringasisti #31453 üzenetére
Na ezt én eddig értem: "Halakat egy vödörbe"
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
Thom7
csendes tag
válasz szabolcs77 #31450 üzenetére
Szia!
Inkább ne tedd be őket a helena-k mellé mert tuti kinyírják őket. -
Pá
addikt
Köszi a tippeket. Azóta sikerül kicserélni az akváriumot. Ez a legbiztosabb.
De még a jövőben hasznos lehet.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
bringasisti
őstag
-
Eugene Roe
őstag
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Ha szivárog az akvárium, mit lehet tenni? Nyilván le lesz cserélve pár napon belül, de addig is mit érdemes csinálni, hogy ne engedje el magát?
Szemre kb 60 literes lehet, elöl domború. Ilyen gyári szettesnek néz ki.Nem az enyém, így még nem is láttam pontosan hol és hogyan szivárog, holnap megyek megnézni. Szóval inkább ilyen általános tanácsokra lenne szükségem.
Pl valami erős ragasztószalaggal megerősíteni az éleket. Vagy lejebb ereszteni valamivel a vízszintet. Iyesmik jutottak az eszembe, de alapvetően nem értek hozzá.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
szabolcs77
tag
Sziasztok!
Van egy akvárium (70l) amiben van 3 kifejlett helena csiga (illetve tegnap már láttam pici helena csigát, abból nem tudom mennyi van).
Kérdésem az az, hogy ha ebbe az akváriumba beteszek egy kifejlett jarjar csigát és egy kifejlett hagyma csigát akkor levadásszák őket vagy nem? (nyaralás alatt nem tudom megoldani az etetést, így a két akváriumból egyet csinálnák, ahol van autómata etető, de végszükség esetén max a két csiga marad az úgyis talál magának kaját)Válaszokat előre is köszönöm!
-
dugynok
senior tag
Valaki múltkor keresett anubiast, ha érdekel valakit még nàlam van ÀTadó
-
Alg
veterán
Még mindig várok a szekrényre, szóval átépítés csúszik...
Mondjuk mostanra a kedvem is elment kicsit a szétszedéstől, de remélem megéri majd az utána állapot.Manadoról a LiquidNature-ös srácok tanácsára Tropica talajra váltok, lesznek alacsonyabb igényű/lassabban növő növények, minimális gyep ahol éppen elfér, meg dekorhomok és úszótér a halaknak a mostani dzsungel helyett.
Mostani stemek, gyep nagy része meg a microsorium bozót minimum fele kuka.
-
zseko
veterán
Köszi mindenkinek a tanácsokat, meglátjuk mit lehet kihozni belőle.
HR24.hu
-
Eugene Roe
őstag
-
Teplic
tag
Üdv az Uraknak!
Ha valaki tud Budapesten jelképes összegért apró békalencsét, úszó májmohát, vagy anubiast, akkor az kérem ne tartsa magában! Privát üzenetben keressen kérem
-
haxiboy
veterán
válasz Eugene Roe #31442 üzenetére
Lehet hogy kicsit túltoltam. Kicsit maximalista vagyok
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
Eugene Roe
őstag
válasz haxiboy #31437 üzenetére
Szerintem túltoltad :)
Ha vesz egy microsorumrot, meg egy jávai mohát, akkor már olyan eredményt kap, amiről álmodni se mert volna, és egyikhez sem kell talaj, csak kőre vagy fára kell kötözni, ragasztani őket.
Mohát akár földre is teheti, és az egészet elviszi a hátán egy nagyobb eheim biopower vagy akasztós is. Annyi, hogy a felesleges halakat el kell tüntetni, és elevenszülőből ekkorába max guppit.
Világításból 1db fénycső is elég, de max kettő, illetve a jolly joker, ha fér mellé az asztalra, akkor simán egy asztali lámpa és bele egy 6500k led izzó. [link]
-
Alg
veterán
Ugyanitt (Bécsben) valószínűleg elvihető lesz a ritkításból némi Microsorium Narrow (a mostani bokor a 40x40x40es kocka kb. harmadát elfoglalja) meg egy olyan 40x10-15cm körüli S.Subulata (? annak tűnik de nem vagyok benne 100% biztos) kárpit.
-
Alg
veterán
Nálam már nagyon érik az átépítés, szerintem 2 héten belül meglépem.
Most a meleg (hetekig 28 fok volt a lakásban...) meg a nayaralások miatti elhanyagoltság miatt elég dzsungeles és algás állapotok vannak, de majd teszek fel előtte-utána képet ha nem felejtem el.
-
haxiboy
veterán
válasz #49738752 #31436 üzenetére
Az olyan akváriumok ahol szűrőt kell tisztítani akár hetente többször nem fognak rendesen működni, hiszen ez azt jelenti hogy nincs megfelelő szűrés, alul van méretezve.
Szűrőt csak akkor tisztítunk ha már jelentősen csökkent a megforgatott víz mennyisége.
Pont ezért kell a heti vízcsere/rendszeres karbantartás hogy ne terheljük a szűrőt feleslegesen, pl elhullott növényi részek mielőbbi kivétele, mulm rendszeres leszívása, esetleg az elpusztult állatok kivétele időben sokat tud segíteni.Sajnos a saját bőrömön tapasztaltam hogy ha akváriumozni szeretne valaki, akkor nem lehet elkezdeni technika nélkül hogy majd később veszünk pl jobb szűrést mint a gyári, vagy jobb világítást mert minden esetben algásodás/elhulló állatok a vége.
Állott csapvízzel lehet cserélni, a klór valóban kiszáll pár óra alatt, viszont a nehézfémek, egyéb szennyeződések nem, és a növényeknek sem tesz túl jót a kemény víz, mert a tápanyagfelvételük nem lesz megfelelő -> felgyülemlő tápanyagok ->algásodás -> növények oszlásnak indulnak -> még több alga és ammónia/nitrit -> mérgezés/elhullás az élőlények körében.
Egy 54l-es akvárium technikája/berendezése, ha már megvan az üveg alsó hangon 50-60 ezer forint körül van.
Ha nem szeretnének ennyit rááldozni, valószínű a tartás is kérdőjeles, ha állandóan hullanak a halak és csak a hal miatt tartják előbb utóbb többet fognak döglött halra költeni mint amennyiből normálisan is ki lehet hozni. Nálam az egyszeri, kereskedésből hozott beteg halak, és az egyetlen kiugrott óta nem volt elhullás...na jó az öngyilkos amanokat nem számoltam
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
A növények az erre alkalmatlan talaj miatt, és a kemény víz miatt (látszik a vízkő ahonnan elpárolgott a víz), illetve feltételezem ha az elpárolgott víz sem volt utántöltve akkor sem rendszeres vízcsere sem tápozás nem volt.
Amit én csinálnék:
Külső szűrő (pl. Atman CF-600 már elég lehet CF-800 ha kristálytiszta vizet szeretnétek növények mellett).
Valamilyen minőségi nem aktív talaj (pl JBL Manado Dark 4-5cm vastagságban, alá meg 1-2 cm JBL aquabasis plus táptalaj).
Ozmóvízzel vagy ilyen kicsi akváriumnál még az auchanos Ioncserélt víz sem drága, GH+-al be kell állítani ~5-6GH-t.
Igénytelenebb növények pl Cryptocorine fajok, Valiznéria.Azt nem tudom hogy gyárilag milyen világítás van benne, de ha ilyen kompakt energiatakarékos fénycső akkor azt is kukázni kéne mert alkalmatlan a növényes akváriumokhoz.
Használtan már lehet kapni Odyssea Dual lámpát egészen olcsón.Tápozásnak ha low-tech vonalon maradnátok akkor a TF tápokat ajánlom bátran, mellé be kell szerezni Nitrát/Foszfát/Vas tesztet hogy be tudjátok állítani a tápozást.
Heti 25-40% vízcsere Ozmóval, illetve az elpárolgó vizet folyamatosan pótolni előre beállított keménységű vízzel.
Kb 1-2 hónapig viszont állatok nélkül kéne üzemelnie az akváriumnak (maximum csigák/rákok jöhetnének az első hetekben).
-
zseko
veterán
Megkövetem magam, állítólag volt benne növény, csak kipusztult. Hal se volt ennyi, csak születtek kicsik. Világítás is csak éjszaka megy, nappal le van kapcsolva.
(#31433) Directors fogalmam nincs, ahogy írtam is ugye nem enyém az akvárium, olyan amit a linkelt cuccal adnak. Nem tudom hol a doboza.
HR24.hu
-
Directors
senior tag
Írhatnál egy két szót a szűrésedről is hogy milyen típusú szűrőd van.
Meg jobban meg kell tölteni azt az akváriumot vízzel.A 14L akvád max garnéláknak lenne jó, de még annak is nagyon kicsi.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Én,de ez csak egy vélemény.Első körben kidobnám a halak felét,aztán lecserélném a fele vizet,és addig nem adnék enni a halaknak amíg a víz ki nem tisztul.Később is nagyon oda figyelnék,hogy csak annyit etessek amit rögtön megesznek.A halak 2/3 a is repülhetne.+beszereznék egy házmester halat.
-
zseko
veterán
válasz haxiboy #31430 üzenetére
Itt van két kép:
A világításnak nappal kell mennie, semmi értelme éjszaka, gondolom a halaknak, növényeknek is ugyanúgy kellhet némi sötétségbeli pihenés?
Ha jól emlékszem nálunk kemény víz van, a vízmű pedig 100-110 mg CaO/l-t ír ide.
Van egy 14literes kis akvárium, azzal mit lehetne kezdeni?
HR24.hu
-
haxiboy
veterán
Szia. Kéne kép az akváriumról, de ha csak műnövény van már régen rossz. Valamilyen általános növény táptalaj, és néhány igénytelenebb, low-tech növény minimális tápozással, rendszeres (1-2 heti) vízcserével, megfelelő szűréssel lehet akváriumot indítani.
54L-be 25 hal szerintem rengeteg, ezeket is le kéne redukálni, vagy maradhat a szám ha nanohalakról beszélünk, amik nem nőnek 1.5cm-nél nagyobbra.
A szűrés a legfontosabb, hiszen a nitrit és az ammónia mérgező a halak számára, megfelelő szűrőközeg nélkül nincs elegendő lebontó baktérium.Világítást minden esetben napi 7-9 órában maximalizáljuk növénymennyiség/intenzítás függvényében, a 8 óra az általánosan elfogadott, és inkább a fénymennyiséget kell variálni hogy megfelelő legyen.
Az élő növény azért is fontos mert hozzájárul a gázcsere folyamathoz, megkötik a tápanyagokat amiket egyébként vízcserével kéne eltávolítani a vízből mielőtt káros lenne a halakra stb.
Egy jól beállított akváriumban például nincs szükség levegőztetőre sem, ha a víz fodrozása megoldott a szűrővel.
Vízcseréknél első körben be kell mérni a víz keményégét (GH/KH), illetve csapvíz esetén használni kell vízelőkészítőket ami az esetleges nehézfémeket megköti. Szikes víz növények mellé használhatatlan, a nagyon kemény vizet sem szereti minden hal (a sügerek igen, de azoknak nagyobb akvárium kell).
Valóban érdemes néhány hétig halak nélkül csak növényekkel járatni az akváriumot, mert így van esélye a növényeknek zavar nélkül gyökereket növeszteni, egyszerűbb beállítani a víz paramétereit, illetve a szűrőben a baktériumok is el tudnak szaporodni. A halak beköltöztetését is több fázisban érdemes csinálni, ha esetleg alul van méretezve a szűrés nem lesz hirtelen elhullás stb.Ez egy olyan hobbi amihez rengeteg türelem kell, és sok sok tapasztalat gyűjtés, olvasás.
-
zseko
veterán
Sziasztok, kérdésem lenne. Tesóméknak van akváriumuk, azt hiszem ez. Van benne egy műanyag növény, egy ilyesmi 'bújkálós' szikla, egy nagyobb és két kisebb csigaház, egy sima lapos kő, és kb. ennyi. Van benne sok hal, kb. 25, nem tudtam megszámolni mert a mozgásuk nem kompatibilis a számolással , a legkisebb cca. 10mm, a legnagyobb olyan 70-80mm lehet, a kicsi-közepes méret van túlsúlyban.
Amire kíváncsi lennék, mennyi világítás kell ennek, lévén, most gyakorlatilag 0-24-ben megy? Akármennyire is nem értek az akvarisztikához, abban azért biztos vagyok utánaolvasás nélkül is, hogy marhára nem így kéne, ez látszik is a vízen, zavaros, hosszában már alig látni a másik végét, homályos. De meggyőzni nem tudtam, mivel tesóm nőjével amúgy is alapból sem teljesen összeférhető a gondolkodásmódunk
Az is megmaradt volt munkatársaim anno ezirányú beszélgetéseinek hallgatása révén, hogy használatba vétel előtt minimum egy-két hétig magában kell használni az akváriumot, halak nélkül, nem pedig rögtön belezúdítani még aznap vagy másnap (ki is döglöttek, kétszer is), és vízcsere előtt is pihentetni kell a vizet, nem kvázi rögtön a csapra kötött slaggal felengedni.
De hát én ugye hülye vagyok hozzá mivel sose volt akváriumom, neki meg igen...
HR24.hu
-
haxiboy
veterán
válasz Jamby18 #31425 üzenetére
Amit elmondtak előttem, plusz nagyon esélyes hogy túl magas a nitrát, és 0 körüli lehet a foszfát szinted.
Egy jobb szűrőt mindenképp érdemes lenne beszerezni, illetve egyéb paraméterek is jöhetnek.
Ha nem megy a szűrő 24/7 esélyes hogy nitrit is van, ami viszont mérgező.Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
jegenye77
addikt
válasz Jamby18 #31425 üzenetére
Heti 20 liter csere majdnem kevés.
11 óra világítás sok ( igaz azt nem írtad milyen az a világítás de akkor is sok) )
Szűrőnek nonstop kellene menni!
Az a szűrő kevés! Egy külső szűrő kellene oda.
Mást nem írtál az aksiról így egyenlőre csak ennyi a baj[ Szerkesztve ]
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Jamby18
senior tag
-
haxiboy
veterán
válasz Silentfrog #31419 üzenetére
Én is gondoltam rá hogy lehetne. De nincs sok halam így valószínű a bomló növényi részecskékből jön ennyi.
10mg/l körül kéne tartanom a nitrátot, de hát az elég tarthatatlan gyanta nélkül...
SZAT féle növényes gyanta állítólag 10ppm körülire állítja be, a sima van de az 0-ra viszi az meg szintén nem opció...Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
Eugene Roe
őstag
válasz Silentfrog #31422 üzenetére
Nem volt pénz sok növényre. Ennyi fénnyel 2,5 hónap alatt kinőtte magát, lehet most majd lejjebb veszem, bár az se lenne jó, ha nyúlnának a növények.
Igen, a jobb oldala nem a legszebb, de egyrészt nem tudtam, hogy ekkorára nő, másrészt pedig benne alszanak az otók, és játszanak a razbórák :) már lejött vagy 3 alom garnéla, fel is növekednek belőle páran :)
Részvétem az akváért!
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Eugene Roe #31420 üzenetére
Valóban sokkal kevesebb akkor a fény nálam, 600 literre 12000 lumenem van. Sajnos a jelenlegi szűrés mellett semmilyen alga sem jelenik meg , pedig valami szép zöld pontalgát szívesen látnék a köveimen. Amig nem volt gyanta addig volt ecsetalgám , de évek óta már az is visszaszorult. Egy időben 25 000 lumen is volt a medence fölött de egy hónap után visszavettem, mert csak a wattokat nyelte, és a sügéreknek nem kell ennyi fény, és nem láttam értelmét, alga nem került elő.
-
őstag
A 20 éves akváriumom ma reggel megadta magát. Az oldalán elengedett a szigetelés, és kb 30 liter víz kényelmesen elterpeszkedett a nappaliban. Emlékét sokáig őrizni fogom, igazi unortodox lowtech akva volt Utódlásáról később döntök.
Most tűzoltásként egy kallódó Juwel-t kaptam elő a kamrából (ismerőstől kaptam vagy 5 éve).Vele együtt pusztult az alatta levő polcon a Technics SA-GX170 rádiós erősítő is. Szintén régi ékessége a nappalinak.
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz Silentfrog #31419 üzenetére
Szerintem a fényben lehet nálatok nagy különbség, nálam 15,000 lumen van 200 literre, amiből olyan 12,000-t adok le a meleg miatt most csak napi 4 órában. Nekem a nagy fényerő miatt 2-4 nap alatt jön a nagy alga, ha a hivatalos adagolást használom.
4db 80cm-es T8 fénycső még mindig csak 8,000 lumen, jóval rosszabb szórásképpel.
[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
válasz haxiboy #31417 üzenetére
Jò ötlet a mérés kíváncsi vagyok.
Nekem kiderült a szűrésem kakk@ntotta össze magát. Gyors pucolás. Vízcsere. Ammòniám szerencsére nulla. A nitritem volt 0.5mg/L Aminek ugye 0-nak kellene lennie.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
haxiboy
veterán
válasz Directors #31414 üzenetére
Magas nitráttal én is szívok, most csináltam 50%-os vízcserét ioncserélt vízzel...cserébe a kh-m most 0 körül van
Ma délután mérem a szokásos paramétereimet, az agancs alga kezd eltűnni, viszont a levelek hullanak még mindig, feltehetőleg a rossz nitrát-foszfát arány miatt.
Ma megpróbálom bemérni a TF tápokat is hogy miből mennyit tartalmaznak...10L vízbe nyomok 1-1 pumpával aztán rámérek cseppteszttel.
-
Directors
senior tag
válasz Eugene Roe #31415 üzenetére
Köszi!
-
Eugene Roe
őstag
válasz Directors #31414 üzenetére
Szerintem csinálj egy 50% vízcserét most, majd naponta a felét a következő mérésig (no3).
Fe-t én minimum 0,15-re lőném be (nekem 0,2).
Ha akkor kevés lesz, akkor kicsit emelsz rajta (sok nem lesz).
[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
válasz Eugene Roe #31413 üzenetére
Köszi az infót!
Lemértem a dolgokat a vízbe. Hát mivel 2 hete egy két steam növényt kiszedtem, helyette tettem lassabban növő növényeket így kicsit változtattam a tápozáson.
Hát kb. káosz van a köbön.200L akva.
Eddig 4,5 ml Macro tápot adtam. (TF Macro). Majd csökkentettem 3ml-re.
A Micro tápom az 2,5ml.(TF Planter) Az szerintem jó is. A mérésekből kiindulva.
Ezeket a méréseket vízcsere előtt és tápozás előtt mértem. Mindég vasárnap cserélem a víz egy részét. 25%Fe 0,1
NO3 sera teszt alapján valahol a 25mg/L és az 50mg/L közt van. Egyikre sem hasonlít úgy igazán. Talán picit a 25 felé hajlik. Ami magas tudtommal.
PO4 1A kérdésem pedig az hogy szerintetek mennyire csökkentsem a Macro adagot ? 2,5ml ?
A másik kérdésem hogyha módosítok a tápozáson akkor azt mennyi idővel később tudom mérésekből megállapítani hogy jó-e vagy sem ? 1 hét ? Vagy kevesebb idő ?
Kihagyjak most pár napot tápozásból ?[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
válasz Eugene Roe #31411 üzenetére
Okés.
Amúgy ha a kiváltó oka megszűnik akkor idővel magától eltűnik ez az alga, vagy kézzel kell leszedni ?
-
Directors
senior tag
válasz Silentfrog #31409 üzenetére
Köszi!
-
Directors
senior tag
válasz Eugene Roe #31407 üzenetére
Amúgy mi az a "boom" alga ?
Mi a pontos neve ennek az algának ?A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Directors
senior tag
válasz Eugene Roe #31405 üzenetére
Érdekes mert jobban csak a régi leveleken telepszik. Szombaton írok mérési eredményeket.
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni abban hogy ez milyen alga a növényeken ?
Viszonylag könnyen lejön a növényekről kézzel. Csak a növényeken van jelen.[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
Köszi a tippeket!
Egyébként tényleg nem értem szegény garni h tudott beszorulni oda. Csak felülről tudott valahogy belemászni, szembe a sodrással végig.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest