Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Bestbuy játékok
- Borderlands 3
- PlayStation 5
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Diablo IV
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
válasz S_x96x_S #1070 üzenetére
"A CPU-nak: max 40 PCIe 3.0 sávja van. ..."
A sok (főleg megfizethetőség)szempontból versenytárs Ryzen-eknek meg a fele se. Van a Ryzen-nek 2-csatornás RAM-üzemmódja, amivel valóban lehet arany-árony a gyorsabb DDR5-RAM sebességet letenni az asztalra a jelen esetben 5GBps körüli négy-csatornás DDR3-as helyett, majd megduplázva az említett aranyárat lesz is
felenegyede RAM, mint ez esetben a "kis-öregnek"(2011-3): 128GB.Nekem még ott van a "kis-öreges vas"(2011-3) esetében a tarsolyban a RAM-disk-es futtatás is!
Linux-nál lazán megy(toram ).
Az alapra írják egyébként, hogy 2x16sávos VGA és 1x4sávos VGA van rajta, teljes(16 sávos aljzattal mindegyik)."...Vagyis modern GPU-t nem tudsz kihajtani vele..."
Miért nem?Ha drága az alap rendszer akkor tudok venni bele kezdetnek egy 3090-et, vagy 4060Ti 16GB-ot.
Ezek az AI programon többségénél az AI szoftvet(és modell/LLM/*.safetensor) betöltés után szinte csak a GPU-n dolgoznak. A PCIe3.0-ból 4 csatorna is elég a jelenlegi szoftverek esetén.Ha "fejhető" átlag-felhasználók többségének ez-ilyen VGA-ja van(lesz) akkor ezen a szoftver irányon nem is fognak tudni(akarni) változtatni a kereslet-kínálat törvénye alapján.
"...és egy modern SSD-vel se tudod etetni a GPU-t."
Miért nem tudom? Van 2 PCIe3.0-s SSD-m, szofveres RAID0 alá teszem őket!
Nicsak: Megvan a PCIe4.0-ás sebessége , és szerintem 2x1TB Gen3-as SSD olcsóbb, mint egy 2TB-os Gen4-es.A PCIe5.0-ás ellen valóban maradna a RAID0-ás (kétszeres PCIe3.0=) PCIe4.0-ás sebesség, de ez már olyan, mint amikor a(z ironikus) Playboy-karikatúrában a azon vitáznak ketten , hogy a Ferrari a tulajdonosnak jobb, vagy a Bugatti gazdinak, miközben órák óta ülnek a városi dugóban!
Igen, a PCIe5.0-s SSD sebességét ezzel a 2011-3-as alaplappal nem lehet elérni(csak a PCIe4.0-ásét), de a kettő közötti különbség a gyakorlatban jelentéktelen, viszont az ármegtakarításból a GPU-ra fordítható összeglátványosan megnő, és egy fél-professzionális AI-vas teljesítménye lesz kiépíthető így!...gondolom(és csinálom) én!
[ Szerkesztve ]
-
consono
nagyúr
válasz S_x96x_S #1072 üzenetére
Igen, vicces dolog Bár hogy értem hozzád képest van azért különbség, mert itt az integrált Arc GPU végzi a munka nehezét, még ha nem is dedikált memóriával, hanem a RAM-ból lecsípve. Jó, hát gyorsnak így sem gyors, az tény
Az NPU használatra én is kíváncsi lennék, főleg a fogyasztása miatt, mert csodát ott sem várok a teljesítményben egy combosabb GPU-hoz képest...
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
5leteseN
senior tag
válasz S_x96x_S #1072 üzenetére
Annak a jó kis CPU-nak az egyik USB-4-es lehetősége bőven elég egy eGPU-s hardvernél az AI/MI-s szoftverekhez. A kb fele teljesítményű (nem néztem milyen IGP-s)Ryzen-eknél egy 3090 körülbelül 15-20-szor nagyobb teljesítményű(szoftvertől függően, it/s sebességben).
[ Szerkesztve ]
-
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz S_x96x_S #1091 üzenetére
Az előbb néztem meg egy több mint 1 órás tesztet az o1-preview modellről. Elég jól teljesít. Érdekes mert az adatbézisa pl régebbi mint a 4o modellnek. olyan feladatokat is jól oldott meg amin mások elhasalnak.
https://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz S_x96x_S #1090 üzenetére
A Copilot esetén egyből bukik a ne jusson ki a netre. A Copilot 365 Studiot próbáltam én is. Felemás eredményeket adott válaszként. Késő tavasszal még nem kezelte jól a magyar nyelvű fájlokat. Az előfizetés sem olcsó rá. 100 dokumentumot lehet tudásbázisnak beadni amik max...mennyi is volt talán 1MByteosak lehetnek.
https://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz S_x96x_S #1094 üzenetére
A Copilot laptopok már kaphatóak itthon is.
Az Open WebUI-t ezért linkeltem. Renegeteg bemutató videót is készítettem róla. Többek között azt is hogyan lehet a saját dokumentumomokat feldolgozni vele. Ingyenes, nyílt, open sourcehttps://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz S_x96x_S #1111 üzenetére
Persze amikor megmutattam a senior fejlesztőnek egyből közölte, hogy tuti nem is érti a kódot! Mennyire nem jó.
Erre a válaszom. Működik? Működik 8 évesen ti mit fejlesztettetek? Ha jól emlékszem én lyukakat ástam a földbe, hogy megnézzem a gilisztákat...https://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
consono
nagyúr
válasz S_x96x_S #1194 üzenetére
Én is azokkal játszom, amiket írtál, de nekem az csak hobbi, nem tesz hozzá a munkámhoz. A munkámban is használok machine learninget, implementáltam is, de az megint egy elég szűk határterület (időskoros adatokon near realtime anomáliakeresés)....
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Atomgeszi
veterán
válasz S_x96x_S #1194 üzenetére
Nekem csak az a bajom, hogy rendkívül sokat hibázik, még egyszerű dolgokban is.
Amire 2 héttel ezelőtt zsigerből jól mondta a választ, azt most nem jól tudja. Ha kijavítom, akkor mondja, hogy "Igazad van, rosszul tudtam" "Javítom" "Legközelebb tudni fogom"... aha. Aztán utána ugyanúgy nem tudja. Persze, oké, hibázhat ez tény. De én már bármilyen válaszra inkább kétszer kérdezek rá, és akkor önellenőrzésnél általában saját magától rájön, hogy hibásan gondolkodott. Most kipróbáltam egy szándékosan egyszerű rajzzal is, már ezt elsőre benézte, amikor kértem, hogy rajzoljon bele.
Persze magunknak is ez egy jó ellenőrzés, hogy kételkedünk mindenben, amit mond, a gond azzal van, hogy sok sok idő megy el a kiigazításra.
És ez csak egy szándékosan párvonalas rajz volt, a bonyolultabbakat nem is mertem.
Amúgy hétről hétre ügyesebb, a válaszokat tekintve is. Csak tudni kell a korlátjait.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
V.Stryker
nagyúr
válasz S_x96x_S #1205 üzenetére
Próbáltam és ugye alapból a plusba rakott be. Nagyon jól válaszolt, nem volt benne annyira sok halandzsa.
Amúgy ami a free-ből hiányzik, hogy tudjak neki doksikat (pdf, word,) bedobni és az abban lévő adatokról infókat kérdezni, hogy ne nekem kelljen órákig átnyálazni.
Na ez a plusban zseni módon működik.
Van esetleg erre ingyenes AI?
-
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz S_x96x_S #1227 üzenetére
Nem véletlenül dicsérik a podcast készítő képességeit. Elindítottam én is a Spotify rendszerében egy AI tematikus podcastot amit ezzel készítek.
-
consono
nagyúr
válasz S_x96x_S #1260 üzenetére
Igen, a kvantálás nagyon népszerű, mert sokkal emberibb mérete van a modelleknek és a q4_0 meg nem is "butul" olyan nagyon...
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz S_x96x_S #1265 üzenetére
Egyetlen egy magyar csoportról tudok ami van: ChatGPT developers (ChatGPT, OpenAi API, CustomGPT, AI code, AI)
A Twitter a legjobb és a legfrissebb ha naprakész szeretnél lenni.
-
repvez
addikt
válasz S_x96x_S #1333 üzenetére
mivel nem tudok egyáltalán kodolni és a legtöbb ilyenhez azért kéne érteni minimálisan valamit , ezért mégha le is van irva nem teljesen tiszta, hogy mikor mit és hogyan kéne használnom, a github meg amugy is nekem egy elég átláthatatlan valami
Csak annyira szoktam használni, hogy a zip filet le tudom tölteni .
DE inkább maradnék valami jobban átlátható leirásnál vagy egy OCI install nál vagy egy next next ok, stilusnál.
Ezért is kérdeztem, mert a YT-on látom hogy használják páran, de a pontos részleteit nem mutatják meg, hogy akkor most mégis mit honnan kell letötlteni beállitani.
Meg általában nálam sose szokott mukodni elsöre az ami ott igy a hibákat se tudom, hogy lehet kijavitani vagy mit kell olyankor tenni. -
repvez
addikt
válasz S_x96x_S #1335 üzenetére
ezeket a kröket már megfutottam évekkel ezelött, nincs senki ismerős aki kodolni tud, a codolos topicokbol meg elhajtanak azzal, hogy az ugy nem megy ahogy én gondolom, mert elöbb tanuljak meg basicet meg más egyszerü nyelvet majd utána ha az megy akkor tanuljak meg olyan nyelvet amivel már mindent lehet aztán azon is gyakoroljak kis programokat és majd utána nekiállhatok .
Mert azt ugy nem lehet, hogy egy nagy projectnek nekiálok és elöszor felépitem a vázát , és majd kicsinnyenként épitem fel hozzá a részleteket.
YT-on és könyvekbol meg egyedül nem leht , ugy hogy közben nincs senki aki megválaszolná azokat a részeket ami nem tiszta és ott se tudom átultetni olyan programba ami nekem tetszik, olyant meg nem szeretnék, hogy csak azért csinálok egy telefonkönyvet, vagy számologépet , amit utána nem használok, de az idő meg eltelik vele és nem haladok azzal ami érdekelne.Ezért is örülök, hogy már van ilyen AI leetőség,mert bár nem értem a kodot,, de legalább már most olyan dolgokat sikerült vele megcsinálnomm, amit szerettem volna , igaz, hogoy bajlodni kell vele, hogy megértse mit akarok, vagy hogy müködjön egyáltalán, de legallább valamerre visz.
-
Komplikato
veterán
válasz S_x96x_S #1335 üzenetére
OFF: Nekem nagyon vicces, hogy ma a Phyton mennyire megkerülhetetlen. Mikor anno Amigára (!) kijött ez a nyelv, az alapjait tartalmazó könyvet alig bírták elsózni. Annyit tudtak felhozni mellette, hogy könnyebb és észszerűbb, mint a C.
Érdekelne hogyan vészelte át azt az 1-2 évtizedet, amíg annyira el volt ásva, hogy nem is hallottam felőle."Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
repvez
addikt
válasz S_x96x_S #1338 üzenetére
majd ha melo mellett több időm lesz megg látom, hogy esetleg tudok valamit kezdeni a dologbol, akor ugy is jobban rá álnék a témára, de addig mig semmit nem tudok addig nem akarok pénzt belefeccolni, föleg ha tényleg nem ugy halad ahogy szeretném.
Ezért lett volna jo ha van egy olyan ismerős aki hasonlo érdeklödésu mint én és tud programozni, mert akkor folyamatába tdtuk volna egymást segiteni és az ötletelésel ö meg a kodolással és akkor elöbb utobb már mindenki beleszokott volna és átlátta volna a kodot, hogy mit miért hogyan . -
ptesza
senior tag
válasz S_x96x_S #1349 üzenetére
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem az AI-t használják. Hanem a régi jólbevált végeselem módszert amit az ANSYS fog adni. Egy helyen meg is villantották. Egy ilyen hidraulikus szimuláció a háló sűrűségétől függően akár több napig is eltarthat egy 2000-3000 magos klaszteren is. Ez drága játékszer a nagyfiúknak. Eddig sem az volt a baj, hogy a mérnök nem értette azt amit csinált és kellett volna hozzá egy AI, hanem ilyen eszközökhöz inkább csak a nagy multi cégek tudnak hozzáférni és megfizetni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Bestbuy játékok
- Google Pixel topik
- Társasjáték topic
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Borderlands 3
- További aktív témák...
- Filament tároló doboz páratartalom-mérővel
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
- Macbook Pro M1 2020 megkímélt magyar billentyűzet 12 hónap szavatosság számlával!
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest