Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz shipfolt #28986 üzenetére
Oké, csak most értem rá elolvasni.
Csak két fő okot mondok.
1. a CMYK támogatás teljes hiánya száz éve. – Nyilván, ha csak képernyőre dolgozol, akkor nem lehet baj, de amint valamit nyomtatásban akarsz viszontlátni, ott már igencsak hiányozni fog ez a támogatás hiánya. Sokak számára ezért a GIMP nem valódi alternatíva.
2. az Adjustment rétegek teljes hiánya száz éve. – Ez engem személyesen is érint. Az Adobe ezt már 2005-ben, a CS2-ben implementálta a programba, annak meg már 19 éve! Ez a munkafolyamat már annyira vérévé vált a felhasználóknak, hogy enélkül ténylegesen nem lehet élni. Én pedig 2007-ben kezdtem el foglalkozni a Photoshoppal, amikor is már rég része volt az egésznek az Adjustment réteg. Én ebbe „születtem”, ezen szocializálódtam, enélkül el nem tudom képzelni a képszerkesztést. (Ha most vissza kéne költöznöm egy barlangba, és magam pattintotta kőeszközökkel kéne élelemre vadásznom, hamar véget érne az életem.) Enélkül dolgozni tényleg olyan érzés, mint sajtreszelővel rejszolni (hogy klasszikust idézzek). El nem tudom gondolni, milyen lehetett az azelőtti világ. Amíg a GIMP ezt a majd' húszéves fejlesztést nem lépi meg, számomra nem alternatíva. Ps-ben van úgy, hogy egy réteg fölött 20 Adjustment réteg van külön-külön maszkolva, más-más keverési módokkal, aztán az egészet meg lehet azzal fejelni, hogy összecsoportosítod mindet, és a csoportra még ráeresztesz pár Adjustment réteget, szintén különböző keverési módokkal és maszkolási lehetőségekkel. A nem-destruktív szerkesztésnek ezáltal akkora előnye van a destruktívval szemben, hogy ha zongorázni tudnám a különbséget, én lennék a Pavarotti.
Az általam sokszor emlegetett online Photopea viszont tudja ezt. Ahogy fentebb leírtam, a Photopea-nak is van pár hátránya. Újra leírom ezeket is, hátha valaki nem olvasta, vagy nem akar visszakeresni.
1. Az online képszerkesztés egyik hátránya, hogy fel kell töltsed a nyers képedet egy szerverre, ahonnan kezdve ugye nincs biztonságban a privát szférád (mondjuk belelóg a képbe az anyós fél csöcse, amit szeretnél eltávolítani a képről ). Amit online megosztasz, attól kezdve ahhoz bárki hozzáférhet. Ebből a szempontból nem biztonságos bármit feltölteni.
2. A második „leggyengébb láncszem” az adatátvitelből fakadó sebesség-csökkenés. Amint elkezdi az ember az Adjustment réteget hangolgatni, rögtön elhasal, mert a parancsnak, oda-vissza meg kell tenni az utat a felhasználó gépétől a böngészőn át a szerverig, azt végrehajtani, majd visszaküldeni a változtatást, és a saját gépen megjeleníteni. Magyarán: lehet ugyan vele dolgozni, de nagyon döcögősen. Még magyarabbul: lassú, mint a nehézség! Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy ez annak az ára, hogy a Photopea ingyenes. Ma már nem kell sietnem, ha valamit meg kell csinálnom, viszont fontosak az Adjustmentek, és én inkább áldozom a Photopea-re az időmet, mint bármely ingyenes desktop appra, amely cserében nem tudja ezt.
Aztán mindenkinek magának kell mérlegelni, hogy melyik utat választja.
Amint lesz a GIMP-ben olyan Remove Tool és Adjustment rétegek, amilyenek a Photoshopban vannak, én nyergelek át rá elsőnek (mert azért pénzzel én sem vagyok kitömve). Addig nem. (A félreértések elkerülése végett: a Remove Tool nem AI, és offline is működik.) És nem érdekel a többi alternatíva sem, mert nem érdekel az ötventrillió LUT preset. Majd én beállítom a színeket, a tónusokat, a kontrasztot és az összhatást a kép különböző részein úgy, ahogyan én szeretném, és nem úgy ahogy Jóskapista megálmodta.
Kábé ennyit tudnék hirtelen összefoglalni az „öntökönlövés” témakörében. Remélem, kielégít a válaszom.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz shipfolt #28983 üzenetére
Azért, mert ez nem az a topik. Van egy Tervező és alkalmazott grafikai beszélgetős topik itt a szomszédban, ott lehet a nem programspecifikus kérdéseket megbeszélni. Ott több szem többet is lát alapon jobban át lehet beszélni akár a Gimpet is, ha azt szeretnéd.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz shipfolt #28964 üzenetére
De hát arról volt szó, hogy valaki a Ps-t tanulja tanfolyamon, ezért nem alternatíva neki egy Gimp, ami semmiben sem hasonlít hozzá!
Az online program meg nyilván nem tud mindent, de felépítése, logikája, kezelése tök Ps, és ha elő is fordul, hogy bezáródik vagy kifagy, akkor is jobb ingyen, mint a PS pénzért.
-
BonFire
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #28945 üzenetére
-
BonFire
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #28943 üzenetére
Nem ismerem annyira a járást errefelé. Légy szíves, ha ismered az utat, továbbítsd nekik. Hálás köszönetem!
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
[ADMINOK FIGYELMÉBE! Talán érdemes lenne beszerkeszteni az összefoglalóba]
Photoshop alternatíva ingyenesen főleg kezdők számára!
Ahogy már a fentebbi beszélgetésekből kiderült, sok kezdő, aki még azt sem tudja, mennyire lesz rá szüksége a jövőben, nem engedheti meg magának, hogy egy tanfolyam mellett egy Photoshopra is előfizessen, csak azért, hogy otthon, szabad idejében gyakorolhasson. Ezért szoktam azt ajánlani, hogy egy nagyon jó alternatíva a
böngészőben futó online alkalmazás!
Akik még tényleg csak kóstolgatják, azoknak bőven többet tud, mint azok a régi Photoshop verziók, amelyekkel mi (öreg rókák) kezdtük a tanulmányainkat. Mindössze egy internetelérésre van szükség hozzá.
Az eszközök és a billentyűparancsok 90%-ban ugyanúgy dolgoznak, mint a Photoshopban. Fancy dolgokat is meg lehet benne csinálni, csak lehet, hogy egy kissé más módon, mint a Ps egykattintásos műveleteivel. Azonban ez távolról sem baj. Legalább megtanulja mindenki, hogy a Photoshopban 1-1 dolgot többféleképpen is meg lehet oldani. Nem lustul el az agyunk arra hivatkozva, hogy "az éjáj úgyis megcsinálja helyettünk". Egyrészt az éjáj még nagyon gyerekcipőben jár, előtte nekünk is kézzel kellett megcsinálni ezeket a komplex műveleteket. Másrészt ha nincs internetelérés, az AI az offline asztali Photoshopban sem működik. Ráadásul mióta az Adobe beépítette az AI-t a Ps-be, már 1-1 AI művelet is kreditekbe kerül, amit az előfizetésen felül lehet megvásárolni.
Ebben nincs különbség a Ps és a Photopea között. A Photopea-ban is lehetőség van AI feladatok igénybevételére, de ezért pont úgy kreditrendszerrel kell fizetni, mint a desktop Photoshopban. Tehát annyira azért nem baj, ha AI nélkül is tud valaki dolgozni.
Fontos tudni, hogy a műveletek elvégzésére fordított idő függ az internet-sebességtől. Ha rosszabb a sebességed, lassú lehet, viszont lassú víz partot mos. Ha most csak tanulod, nem az a célod, hogy 10 perc alatt 89 db maszkolt réteggel dolgozz, csak hogy tanulhass otthon. (És lehetőleg ingyen, ha már a tanfolyamra kifizetted azt a "jelentéktelen" összeget.)A Bog névre hallgató YouTube csatorna csinált egy összehasonlító tesztet a desktop Ps és a Photopea között. Tessenek végignézni; sokkal több dolgot tesztelt, mint én, és nagyon jó videót csinált.
Trying "Free Photoshop" - Photopea - Youtube videó
A teljesség kedvéért még annyival egészíteném ki, hogy a creator Firefox böngészőben tesztelte a Photopea-t, ami részben megzavarodott a billentyűparancsoktól, részben egyes műveletek (Alt+katt Blend If) nem működtek. Én azonban MS Edge és Google Chrome böngészőkkel teszteltem, ott nincsenek ilyen összeakadások! Az Alt billentyűs Blend If is tökéletesen működik mind Edge-ben, mind Chrome-ban.
+1 – A videó (természetesen) angol nyelvű. Ha nagyon nem megy az angol, a YouTube-on be lehet kapcsolni a magyar feliratot (ez automatikusan generált, tehát itt-ott sántíthat, de még mindig jobb, mint a semmi).
+2 – A Photopea területi beállítás szerint alapértelmezetten magyarul fog megjelenni, ami nem segít. Viszont át lehet állítani a nyelvet benne angolra a Továbbiak --> Nyelv menüpontban.
Jó gyakorlást kívánok![ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz shipfolt #28937 üzenetére
Sajnos már régóta nem opció a 30 napos trial, mert azt a rendszert sikeresen kijátszották, ha mással nem, hát a számítógép órájának átállításával, de ez még abban a rendszerben volt, amikor nem kellett állandó online kapcsolat a használathoz. Most már kell. Miután mindent a felhőbe pakoltak, ezek a dolgok már nem működnek.
Egyébként elmondhatom, hogy 30 nap semmire nem elég, főleg, ha el akarsz mélyülni valamiben. Ha teszem azt napi 16 órában mást sem csinálnál, mint Photoshopolnál, az akkor is csak 480 óra, az meg nem elég arra, hogy a tudás leülepedjen, és készséggé váljon. Különben a vizsga után elfelejtődik. És ez nem csak a Photoshopra érvényes, hanem az életben kábé mindenre, amit rutinszerűen szeretnénk csinálni. Mondjuk autóvezetésre sem sok ez az idő, mert ennyi óra alatt lehetetlen mindenféle forgalmi szituációba kerülni.
A tanulásra legjobbak a tematikus Photoshop csatornák tutorialjai, mert bizonyos eszközöket többször használnak különböző szituációkban, így mélyítve el a tudást. Ha az angol nem akadály, akkor PHLearn, vagy PiXimperfect csatornáját tudnám ajánlani. Biztos, hogy van rajtuk kívül még egymillió, nekem most hirtelen ez a kettő ugrott be.Ha nem megy az angol, akkor talán Budai Petur csatornáját tudnám említeni, de ő leginkább fotós, és Photoshop tutorialokkal csak szőr mentén foglalkozik, és kissé túl körülményesen old meg feladatokat.
A "gyakorolj, és majd rájössz" nehezen megragadható tanács. Ha nincs kalapácsom, nem tudok kalapálást gyakorolni. Autót vezetni sem lehet megtanulni könyvből. Úgy nem lehet úszni, hogy az ember ne legyen vizes. Azaz mindenképpen szükséged lesz egy Photoshop előfizetésre. Nem kell minden appra előfizetni. Amellett vannak tanuló licenszek, meg a jó ég tudja még micsodák.
Viszont pont azért említettem meg fentebb párszor a Photopea nevű online programot, mert egy az egyben a Ps logikájára épül, az eszközök, menüelemek elnevezései, de még az ikonkészlet is majdnem tök ugyanaz. Nyilván az új AI fícsöröket nem tudja, de azon kívül bőven többet tud, mint a Photoshop 6.0, amivel én elkezdtem a tanulást anno ezer évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy átlásd a lényeget, arra tök elég a Photopea. És ha azzal már magabiztosan tudsz dolgozni, akkor el fogod majd tudni dönteni, kell-e neked az előfizetés, és az azzal járó extrák, vagy sem. Ami igazán kell mindennap, azt nem a menüben fogod keresgélni, hanem ott van minden az oldalpanelen. A rossebnek kell évente egynél több alkalommal a kötegelt fájlkezelés, vagy a Photomerge. Ráadásul van egy rakás olyan régi eszköz beragadva a Photoshopba, aminek már manapság nincs létjogosultsága, mert egyszerűen destruktív eszközök, miközben a korrekciós rétegekkel és intelligens objektumokkal, és az azokhoz tartozó, bármikor utánhangolható intelligens élő effektekkel bármikor módosíthatjuk a végeredményt, ha arra szükség van.
A legfontosabbak a kijelölési, kivágási, maszkolási módok, réteg összhatásmódok, korrekciós rétegek, maszkok festése, szín- és egyéb korrekciók. A többi csak hab a tortán.
Tehát irány a Photopea.com! Szerintem a tanfolyamon nem lesz olyan feladat, amit azzal ne lehetne megcsinálni.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz shipfolt #28935 üzenetére
Tudomásom szerint nincs offline Ps. 40% offal csábítják a leendő ügyfeleket, de ha meg akarod tanulni a Ps-t akkor továbbra is ajánlom a böngészőben futó Photopea-t (az majdnem tök ugyanaz), továbbá ha mégsem akarod elkötelezni magad egy évre (1 év előfizura vagy kötelezve havi törlesztővel), akkor inkább ajánlom a Photopea-t. (viszonzásul a képernyő 3-adát elárasztják a reklámok, de hát végül is ingyér' van.)
Illustratorhoz hasonló ingyenes programot még nem találtam, bár ott van az Inkscape, amivel ugyanúgy meg lehet csinálni bármit, bár logikájában inkább hajaz a CorelDraw-ra, mintsem az Illustratorra. Ha videót is vágnál, ott a DaVinci Resolve, de ha egy Adobe Premiere elé kell ülnöd, minden másképp lesz. És természetesen az AfterEffects-nek nincs helyettesítője.
Ettől függetlenül nem árt belekóstolni az Inkscape-be, mert Corel logikára működik, és sok helyen ez az elvárás, nem az Illustrator. Szóval jó pap holtig tanul.
És egyébként a néhai hangmérnök Sellyei Tamás szavait idézzem: aki tud, az mindennel tud. Minden környezetben fel kell találd magad. (Céges környezetben rá voltam kényszerítve a Wordre, és abban is tudtam.) Ezért még a Gimp sem tiltott, bár öntökönlövés a vele való foglalatosság.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Aki most ismerkedik a Photoshoppal, annak ajánlom kipróbálásra a webes környezetben futó Photopea-t. Nagyon hasonló a Ps-hez, legtöbb funkció ugyanaz, csak a luxus fícsörök hiányoznak belőle.
Céges környezetben rengeteget használom, mert csak terminálunk van, viszont böngészőben remekül lehet vele dolgozni.
Ha nem elég az Office által nyújtott szolgáltatás, tényleg megéri tenni vele egy próbát.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz lomposfarkas #28918 üzenetére
Topaz AI. Bár szkeptikus vagyok ezzel a szkennel kapcsolatban.
-
BonFire
veterán
válasz Stauffenberg #28913 üzenetére
Csak írásban szabad velük kommunikálni. Tapasztalat. Úgy kevesebb a félreértés, mert a "rajesok" úgy hadarnak halandzsa nyelven, hogy még az édes anyucikájuk sem érti meg őket.
Másrészt ami írásban történik, annak van nyoma, míg egy szóbeli csetet bárki letagadhat. Az írásbeli cset könnyen dokumentálható és kereshető.
-
BonFire
veterán
válasz l.skywalker #28872 üzenetére
Vedd videóra a jelenséget, hogy mi is megnézhessük.
-
BonFire
veterán
válasz Zοltta #28832 üzenetére
A program nem "tud mindent", legfeljebb eszközei vannak, amelyeket használatához a felhasználónak kell "tudni mindent". Persze a mindent is szélsőség, én inkább azt mondanám, ismerni kell alaposan.
A konkrét válasz a kérdésedre mindig az utolsó hivatalos verzió a legjobb, ami nem Béta. A Béta tesztelgetésre van, tehát rendes munkát ne kezdj el benne, mert bármikor történhet crash.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Én úgy kezdtem a Ps 6.0 verzióval, hogy egy év alatt napi 16 órát toltam (elvonón voltam, és próbáltam lekötni magam...) És 1 év x 16 óra = 5800 óra után éreztem azt, hogy most már bármit meg tudok csinálni benne.
Szerintem a 3000 óra az kell.
1 hét semmire sem elég.
-
BonFire
veterán
Ha látsz 14 collos képernyőn 4k felbontású (vagy nagyobb) képeket szerkeszteni, illetve ha szereted a tapipadot egér helyett használni, akkor jó választás lehet.
Részemről marad a 43 collos 4k monitor+egér kombó. Én már elég vak vagyok ahhoz, hogy egy laptop előtt görnyedjek.
A konfig jó, a többi egyéni preferencia kérdése.
-
BonFire
veterán
válasz Riverboy #28737 üzenetére
Illustratorban tudod vektorosítani (trace) a fotókat. Innentől kezdve azt csinálsz velük, amihez kedved van. Lehet halftone effektet is rárakni, de Illustratorban sok effekt ÉLŐ, azaz addig nem tudsz egy következő műveletet végezni (mondjuk a kitöltött körök körvonalasítását), amíg nem adsz kibővítés (expand) parancsot.
Fogod a fotót, és trace-eled Grayscale módban. ►Expand. Majd Effektek ► Halftone (itt, mivel csak szürkeárnyalatok vannak, állíts minden csatornát azonos értékre, pl. 45 fok). Ezzel kész a halftone képed. Ezek után ismét image tracing and expand tracing. Így már minden fekete és fehér terület egy csoportot alkot. Ráböksz egy fehér területre, és kijelölteted vele az összes hasonló kitöltésű alakzatot (fehér), majd Delete gombbal ezeket törlöd a csoportból.
Már csak a halftone fekete mezőid maradtak, azaz feketén kitöltött mezők körvonal nélkül. Ezek után csinálsz egy kitöltés/körvonal cserét (SHIFT+X), és megkapod, amit kívántál, azaz a körvonalazott kitöltetlen rajzot. Ezek után más dolgod már nincs, csak a körvonalakon dolgozni. Lesznek olyan körvonalak, amelyek annyira kicsik, hogy bármilyen vékonyra is állítod őket, ki lesznek töltve az alakzat méretétől függően. De a legtöbbje üres marad, és lehet őket színezni, ha ez a cél.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28673 üzenetére
Nem áll tőlem távol a szarkazmus, de ezt éppen nem annak szántam. Arról van szó, hogy a felbontás független a pixelszámtól (mert ugye nagyobb plakát kevesebb pixellel távolabbról nézve is ugyanolyan tökéletes képed ad), ezért megadhatod Photoshopban a méretet cm-ben vagy mm-ben is, 210x297 mm, aztán a felbontást meg attól függően állítod be, hogy messziről vagy közelről nézed. Ha közelről, akkor javasolt a 300 dpi, de ISMÉTLEM: ettől még nem lesz méretpontos.
Ahhoz, hogy az legyen, PDF-be kell konvertálnod a fájlt, valamint konzultálnod a nyomtató tulajdonosával, hogy ebbe a margók is bele vannak számolva, és milyen programmal nyomtatja, ugyanis a Word nem tud margók nélkül, ún. kifutós grafikát nyomtatni, tehát a kinézett céggel kell egyeztetni e téren. Azaz, ha küldesz neki egy 210x297 mm-es fájlt, akkor az le lesz kicsinyítve, ami neked nem jó.
Pont azért javasoltuk a vektoros programot, mert ott a 210x297 mm az annyi lesz amennyit kívánsz, esetleg a nyomdával is megbeszélheted, mennyi kifutót kell ráhagyni, hogy az esetleges vágások után ne maradjanak fehér, nyomatlan szélek a kép körül. Pontosan ebből az okból kérdeztem, mire akarod nyomtatni? Lap? Mekkora? Mekkorát tud a nyomda? Mekkora lap kell hozzá, hogy vágás után pont 210x297 legyen, ami megmarad (kifutó). Vászonkép? Mekkora a vakráma, mekkora kifutót kell rászámolni? Csupa-csupa kérdés, amelyekre nincs válasz a Photoshopban.
Azért kell PDF-ben küldeni a nyomdába, mert akkor ha törik, ha szakad, akkorának kell lennie, amekkorában te küldted, és ha lecsapják körben a kép fontos széleit, akkor tudsz reklamálni, illetve visszakérni a pénzedet. Máskülönben nem.
A Photoshop képernyőre dolgozik, a vektoros programok nyomtatásra. Ezt tudomásul kell venni, ha tetszik, ha nem. Ha neked csak Ps előfizetésed van, lehet, hogy sok kört le kell futnod, hogy tényleg abban a méretben legyen kinyomtatva, ahogy kívánod.
Aztán bonyolítsuk tovább, hogy amit te Ps-ben RGB-ben kiszerkesztesz 16 millió színárnyalatban, azt egy CMYK 5-6000 árnyalatos nyomtatóval milyen színűnek fogod látni? Biztos lehetsz a nagy csalódásban. Ezért mindig vektoros programban kell dolgozni, ha nyomtatni akarsz, mégpedig CMYK módban, mert akkor fog a legjobban hasonlítani a méret és a szín az általad megálmodottakhoz.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28668 üzenetére
Jó, de egy pixel hány milliméter? A te monitorodon, vagy az enyémen? Meg kéne érteni, hogy ezek nem átváltható mértékegységek. Maradni kell a metrikus egységeknél: mm, cm, m, km.
Te azt kérded, egy lapon hány pixel fér el? Én meg visszakérdezek, hogy milyen lapra gondolsz? Járólap? Laminált padlólap? Bútorlap? Asztallap? Hányszor hányas? Te aszondod, hogy egyes, én aszondom, hogy szerintem ez tízes. Kinek van igaza?
Fentebb már Met már megválaszolta neked (csak nem olvastad el) : vektoros programban kell az ilyeneket kiszerkeszteni, mert csak akkor lesz fix a méret (Illustrator, CorelDraw, Inkscape stb.) Akár Blenderrel is megtervezheted, bár szvsz 3D programmal rajzolni síkot fölösleges, de 3D Max-ben is meg lehet csinálni, de maradjunk inkább az Adobe-nál, ha már Adobe-ról van szó, akkor pedig az Illustrator számodra kötelező.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Pontosan azért, amit fent vázoltál. A magyar felület magyarországi viszonteladókhoz küld, azok meg rárakják az adót, a rezsit, az áfát, meg az anyám kínját is. Vedd meg a licenszt az adobe.comról, és közvetlenül az Adobe-tól vásárolsz.
Mellesleg az angol nyelvű felületen van emberi cset is, amivel 0-24-ben kapcsolatba tudsz lépni, ha esetleg megoldandó problémád lenne, és sokszor kihúztak már a pácból.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz tirszin #28657 üzenetére
nekem az Adobe oldala azt írja, hogy ebben az országban nem vásárolhatok onnan.
Mármint hogy melyik országban, és honnan? Én Magyarországon élek, magyar állampolgár vagyok, magyar lakcímmel, és Magyarországon kibocsátott MasterCarddal minden további nélkül sok-sok éve fizetek elő.
A hiba valahol nálad van. Én nem tudhatom, miért. Nettó fasság, hogy magyarországi viszonteladókhoz küld, mert ők is tőlük vásárolják a liszenszeket. Szerintem az bolondította meg a rendszerüket, hogy az angol nyelvű adobe.com oldalról érzékelvén, hogy Magyarországról jelentkezel be, jóváhagytad, hogy átirányítson a magyar felületre. No, én ezt sosem hagytam.Nem szabad rányomni a Magyarország gombra. Maradj a Unites States gombon. Ők úgy vélik, érdemes a magyar weboldalt böngészni, én meg úgy vélem, nem érdemes.
-
BonFire
veterán
válasz MrZick #28658 üzenetére
Nem automatával kell beszélgetni. Írjad meg az AI-nak, hogy márazonnal le akarod mondani az előfizetést, mert nem azt kaptad, amiért fizettél, meglásd, azonnal előkerül egy humán szupport.
-
BonFire
veterán
válasz Dißnäëß #28652 üzenetére
'17 elején vettem egy Intel i7-8000, 3,2 GHz, 6 magos processzort integrált VGA-val (6 magos); a mai napig ezt használom, és a Photoshoppal még soha nem akadt semmi gondom. Persze egy dedikált VGA elkelne videóvágásra, főleg 4k-ban, de állóképekre még mindig bőven megteszi.
A merítés nagy, de ne gondold, hogy a problémádat elsősorban egy új processzor fogja megoldani. Elébb azt kén' megállapítani, hogy mitől "röcög" a Ps. Lehet, hogy a rendszer a ludas. 17-ben Windows 7-tel kezdtem, aztán jött rá a 8, utána a 8.1, majd végezetül a 10, és most 11 fut rajta. Egyiken se volt semmi probléma.
Nem szeretnék látatlanban leszólni bármit is, de a Linuxnak van százmillió disztrója, a Ps pedig elsősorban Mac-re, majd később a piac nyomására Windowsra lett kifejlesztve. Szerintem ez egy Linux-specifikus kérdés, ami után annak kell elsősorban utánajárni, aki nem az alá tervezett rendszeren akar egy bizonyos szoftvert futtatni.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz CactuS #28640 üzenetére
Veheted saját nevedre az előfizetést, és használhatod a saját fiókoddal, ahol akarod. Az az Adobe-t nem érdekli, ki a kártyatulajdonos. Míg nem volt Mastercardom, én is családon belül oldottam meg más kártyájával.
-
BonFire
veterán
válasz CactuS #28638 üzenetére
1 hónap próbaidőszak default ingyen van. Egyébként pedig csak az Adobe oldalán vásárolj előfizetést! Most 40% kedvezmény jár az első évre az új belépőknek, valami 38 Juró, azaz 14 ezer körül. Az összes appra. Önmagában egyetlen app olcsóbb, de hamar kevés lesz.
Azaz 36 ezerért árulni egy egyébként 14 ezerbe kerülő előfizetést, főként annak a fényében, hogy az első hónap ingyen van, kicsit lehúzásnak tűnik.
Az is kérdés, mit kapsz a pénzedért, ugyanis már nagyon régóta webes aktiválás van, tehát nincs kulcs, amit megvehetnél. Bravó![ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Állíható ND filer, és mauál expó. Az atumatikát bízd az amatőrökre.
-
BonFire
veterán
A finom gradientet nem tudja lekezelni egy 8 bites kép. Próbáld meg átkonvertálni 16 bitbe, majd kijelölni az eget, és kitölteni sötétkékből világosba menő gradienttel.
A végső eredmény érdekében tanulmányozd a fő elemeken lévő zaj mennyiségét, és tegyél hozzá az éghez is zajt megfelelő arányban. Ha ezzel végeztél, visszaállíthatod 8 bitre a képet.
[ Szerkesztve ]
-
-
BonFire
veterán
válasz Dluinet #28614 üzenetére
Mondjuk a retus részén már nagyon jól dolgozik a Remove Tool. Már a 24.0.0 Fő verziójában is megjelent. A klónozás nagy részét pikk-pakk kiváltja. Ez a része legalább gyorsan megvan.
-
BonFire
veterán
válasz laacika #28606 üzenetére
laacika
„Ki a franc mondta neked hogy ingyen?”Ha megengeded, idézek tőled:
„…és ha lenne valaki aki ezt a képet profin részletesen jó minőségben kiszerkesztené nekem annak nagyon nagyon megköszönném.”
Biztos az én hibám, hogy ebből nem olvasom ki az ellentételezés szándékára utaló passzust. Ahogyan az is az én hibám, hogy félreértek egy félreérthetően fogalmazott mondatot. Én kérek elnézést! Ígérem, a jövőben egyetlen karaktert sem fogok rád pazarolni. Sem itt, sem máshol.
-
BonFire
veterán
válasz laacika #28602 üzenetére
„Sziasztok.
Akkor nem tud senki nekem ennek a szerkesztésében segíteni? 28592”Nyilván ingyen senki nem fog nekiállni. Másrészt ezt a matricát már valaki megszerkesztette, valószínűleg kereskedelmi forgalomban kapható, rendesen van méretezve, csak fel kell ragasztani, ha megtalálod, vagy az is lehet, hogy matricázással foglalkozó cégeknél ez a kép elérhető és megrendelhető. Ami azt jelenti, hogy olcsóbban jössz ki, mintha megszerkesztetnéd valakivel.
De ha mindenáron magad akarod megcsinálni, akkor eleve nem Photoshopban, hanem Illustratorban állsz neki, mert ez a vektoros cucc Ps-ben szopóroller, ráadásul ezek a piktogramok nagy valószínűséggel elérhetők mindenféle ikonokat tartalmazó ingyenes stock-oldalakon, csak le kell őket tölteni (általában SVG fájlok) és összepakolni a kedvenc szövegeddel Illustratorban.
Esetleg ha nekiállsz megszerkeszteni, tudunk abban segíteni, hogy videókat linkelünk, amelyek segítségével megtanulhatod, hogyan lehet létrehozni ezeket a piktogramokat, és akkor máris visszanyeri az értelmét a topik, azaz annak nyújtunk segédkezet, aki meg akarja tanulni a szoftvert használni, nem pedig annak, aki privátban random ráír a fórumtagokra, hogy „lesz szíves” neki megcsinálni ingyen és mert csak!
Megmondom őszintén, kissé kiakasztottál vele, hogy három napon át levelezel velem, mert kilesed a címem az adatlapomról, aztán engem tornáztatsz, hogy próbáljam már megtalálni az email-jaim közt, hogy nem én voltam-e az, akivel már máskor is levelezgettél. Nem kell a fórumtagokat itt ugráltatni; eléggé rohadt egy pióca magatartás ez. Sok és vastag bőr kell hozzá. Ezt csak azért írom le itt nyíltan, hogy mások is megtudják, miféle ember vagy te, ha esetleg kedved szottyanna rájuk írni véletlenszerűen.
Ha pedig a fórumon senki nem reagál a kérésedre, nyugodtan vedd úgy, hogy nem fognak senkinek igyen dolgozni puszira, főleg, hogy a szoftver-előfizetés nem olcsó, és az idő alatt, míg neked dolgozna valaki ingyen, dolgozhat olyannak is, aki fizet is érte, azaz visszakeresheti vele legalább az előfizetése árát. Felnőtt, a kenyere javát megette emberek között ez így működik.
Nyilván nem vakok a fórumtagok; aki monitorozza a topikot, az olvasta a posztodat, ha pedig nem válaszol, akkor vedd úgy, hogy levegőnek vagy nézve.
-
BonFire
veterán
Nincs, mert a feladat elsősorban tipográfia, nem pedig fordítás. Azaz te behelyettesítheted a szöveget valami keresés és cserével (mondjuk Notepad++szal), és ha van is rá esély, hogy az a szöveg jelenik meg, amit látni szeretnél, nagy a valószínűsége, hogy a szavak hossza és a sorok tördelése miatt így vagy úgy, de ki fognak lógni a szövegbuborékból, tehát ezeket utólag mind kézzel újra kell tördelni, átméretezni és áthelyezni egyesével.
De majd szól valaki, aki jobban tudja. Valószínűleg InDesign-ban jobban működne ez a dolog, mert konkrétan ez lenne a feladatra alkalmasabb célszoftver, viszont nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán érdemes lenne-e átkonvertálni az .psd fájlokat .indd-be, hogy az natív indd-ként viselkedik majd, vagy sem. Amennyiben nem, csak tettél egy fölösleges kört, ráadásul ha nem vagy otthon az InDesign-ban, akkor még azzal is elmegy az idő, mire áttúrod a netet, hogy hogyan kell azt használni.
Meglátásom szerint bármi alkalmasabb lenne a feladatra, mint a Photoshop. Az Illustrator is egy sokkal jobb opció, főleg, hogy natívan tud CMYK-ban dolgozni, azaz nyomdakész képeket tudsz vele létrehozni akár PDF formátumban is, viszont mégiscsak az InDesign lenne a legjobb a feladatra, ha a képregény SOK oldalból áll, mivel egy dokumentum bármennyi oldalt tartalmazhat, míg Illustratorban ahány oldal, annyi Artboard, Photosopban pedig 1 canvas=1 oldallal.
-
BonFire
veterán
válasz Mr. Erikszon #28598 üzenetére
Alapértelmezett módban mindig be vannak ágyazva a képek a dokumentumba, hacsak te ezt külön nem bírálod felül. Ha ilyet nem szoktál, akkor nyugodt lehetsz a képeidet illetően.
-
BonFire
veterán
válasz aldebaran #28594 üzenetére
Teljesen irreleváns a téma abból a szempontból, hogy kit szégyenítenek meg az iskolában vagy az óvodában látszat alapján, mert ehhez semmiféle hamisított kép nem kell, elég, ha valaki csak kövér, szemüveges, sánta, sovány, alacsony, magas, szeplős, vagy ügyetlen…
Ugye itt most nem az óvodás csúfolódásról volt szó, hanem a zsarolás bűntettének megvalósíthatóságáról? Ha pedig börtönt kockáztat valaki zsarolásért, eléggé fontos lenne, hogy bizonyítéka is legyen, ne csak ilyen deepfake-es videók.
Egyébként olvass vissza: leírtam már korábban is, hogy a bírói gyakorlat eddig sem vette figyelembe azokat a felvételeket, amelyek nem a kamerá által készültek közvetlenül a memóriakártyára, hanem előbb átmásolták, majd láthatóan átszerkesztették. A szerkesztett, vágott anyag nem bizonyító erejű. Eddig sem volt az, ezután még kevésbé lesz az.
Éppen ellenkezőleg! Most, mivel már közismert, hogy két kattintással egy amatőr is képes bárkit bárki helyére hamisítani, most a legkönnyebb bármire rámondani, hogy fake videó, aztán szaladgálhat bárhová, hogy bebizonyítsa, hogy az valódi. Amíg pedig nem tudja bizonyítani, hogy valódi, addig megáll a rágalmazás és a becsületsértés vádja, továbbá a zsarolás is.Ennél nagyobb öngólt elképzelni se tudnék.
-
BonFire
veterán
válasz Dluinet #28587 üzenetére
"Például ezen a sakk meccsen röhög mindenki."
Én még nem láttam, de a kopasznak is hajmeresztő! Ebből is világosan látszik, hogy egy-egy nyelvi modell nem képes önállóan implementálni és megtanulni a sakkjátékot – és itt még messze nem a stratégiáról beszéltem, mert arra vannak már sakkmestereket is megverő alkalmazások – hanem pár egyszerű szabályról. Milyen bábok állnak a táblán, és mennyi? Mi a bábok menetmódja? Mely lépés szabályos, melyik szabálytalan?
Ez a három alaptézis, amit mindenkinek elsőként kell elsajátítani, ha egyáltalán le akar ülni játszani. Ehhez semmiféle intelligencia nem szükséges, ezek közösen lefektetett alapszabályok. Saját bábot nem ütünk, lekerült báb nem kerülhet fel újra akármikor akárhová a táblára újra, páros bábból nem lehet fenn egyszerre 3 db a táblán, a gyalog előre halad és átlóba üt, és kirázólag egy irányba haladhat, nem oda-vissza stb.A stratégia az sokkal bonyolultabb ennél, ahhoz mély analízis kell. Nem is ezt várná el egy "önállóan tanuló" nyelvi modelltől az ember, de ha már mindenki retteg, hogy elveszik előlünk a munkát, véleményem szerint előbb teremtenek millió új munkakört azáltal, hogy az ő marhaságaikat kell lektorálni, ellenőrizni az emberi értelemnek.
Az, hogy egy számomra teljesen ismeretlen témában összegereblyéz a netről egy 200 oldalas esszére való információt, és azt szavakba önti, az értékelhetetlen, hiszen ezeket valakinek előbb át kell olvasni, kidobálni belőle a nyilvánvaló képtelenségeket, aztán kipótolni saját főből, saját kezű kutatással az esszét, hogy teljes legyen, de akkor meg már annyi idő elment az ellenőrzéssel és korrigálással, hogy ha elejétől végéig magának csinálja meg az ember, lehet, hogy feleannyi idő alatt elkészül, miközben nem is keveset tanult!
Az AI jelenlegi állapotában azt se tudja, mit rajzol. Oké, rengeteg giccset láttam már Dal-eval, Midjourny-val és Firefly-jal készíteni, tájképet, cuki cicát, nyami sütikéket, de konkrétan mikor a tartalom alapján akartam vele csináltatni egy releváns könyvborítót, semmi érdemlegeset, sem művészit nem tudott alkotni. A Firefly például nem hajlandó embert késsel a kezében lerajzolni, mert ellenkezik a policy guide-dal; gyilkosságokkal átszőtt misztikus kalandregényhez, thrillerhez nem tud megfelelő nyersanyagot gyártani még úgy sem, hogy külön csináltatom vele a kompozíció minden elemét (háttér, fő alak, előtér), majd összerakom magam Photoshopban.
Funkcionális szerkezeteket sem tud rajzolni, mondjuk egy egyszerű gépet (emelő vagy csiga), mert nem érti a különféle alkatrészek működési elvét és mechanikáját, és nem tudja, egy emberi kéz mire való és mire nem. A végeredmény siralmas, és kiábrándító. Most, ha tutira akarok menni, muszáj leszek újra kézzel (vagy egérrel) referencia alapján rajzolni és kompozitálni, ahogy eddig is csináltam.
Ez mindig a régi Lem novellára emlékeztet, az Elektrubadúrra, amelyet versírási céllal alkotott meg a mérnök. Vagy ugyanennek a mérnöknek a gondolkodógépére, aki kiszámolta, hogy egy meg egy az hét, és mikor a fejére olvasták, hogy nincs igaza, inkább el akarta pusztítani a mérnököt, mert ráadásul még roppant önérzetes is volt ez a "gondolkodógép".
Én legszívesebben átkeresztelném ezt a mesterséges intelligenciát valami másra, mondjuk a gondolkodás szimulációjára, mert attól nem vár el az ember tökéletességet. Mint ahogy a polifoam díszlet szépen lefestve és textúrázva is fának (vagy fémnek) látszik a filmen, attól még nem fa, de belátjuk, hogy díszlet, és a funkcióját ellátja. Viszont senki nem veszi kézpénznek, hogy azt valóban lehetne faként is hasznosítani.
-
BonFire
veterán
válasz aldebaran #28582 üzenetére
„Hogyan bizonyítod, hogy nem te vagy rajta, vagy a szeretted? Régen is volt már, hogy hasonlóval öngyilkosságba kergettek valakit fake képpel, videóval, de ezután még bizonyítani sem lehet, hogy nem az illető van a képen, videón.”
Fordított a gondolatmeneted, meg azoknak is, akik emiatt lettek öngyilkosok, hiszen a kulturált országokban már száz éve törvényeikbe van iktatva az ártatlanság vélelme, ami azt jelenti, hogy nem a vádlottnak kell cáfolnia az ellene felhozott vádat, hanem a vádlónak kell rábizonyítania a vádat!
-
-
BonFire
veterán
válasz benfolds #28562 üzenetére
"hogy tudnám minden oldalon megtoldani a grafikát úgy, hogy kb. hasonló színek kerüljenek a keret oldalára?"
Új Photoshop béta, crop eszközzel megnöveled a képet, majd az üres területeket kiegészíted Generative Fillel. Elég jól megcsinálja.
-
BonFire
veterán
válasz Armagedown #28558 üzenetére
Már nagyon régen abbahagytam. Tulajdonképpen a YouTube térnyerése okafogyottá tette az egészet.
-
-
BonFire
veterán
Ez van alapból beállítva, ez volt az első, amit ellenőriztem. Mégis magyarul telepedett fel. Ami a gáz, hogy beszéltem a supporttal is, és ők sem tudták megmondani, hogy ezt miért okozza, ha a beállítások megfelelőek. Megint át kellett nevezzem a hu_HU mappát, aztán azt jeleztem a supportnak (ha már ők nem tudják a megoldást), hogy így meg lehet kerülni a másik nyelvet, de azért álljon már meg a fáklyásmenet! Elég sok pénzt fizetek érte, hogy ezeket a bugokat (amelyek évek óta fennállnak) ők kezeljék, ne pedig én.
Annyit tudott csak hápogni, hogy szerinte bizony újra kell telepíteni a programot.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Meg tudja valaki mondani, mi a rákot kell beállítani a Creative Clouds Applikációban, hogy frissítéskor default angol nyelvű verziót telepítsen? Már a tököm kivan az Adobe-val, hogy minden automatikus frissítéskor visszaállítja a nyelvet magyarra!
Nehogy már ennyi pénzért kézzel kelljen hekkelgetni a nyelvi könyvtárakat!A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz angelus8925 #28508 üzenetére
Bridge
-
BonFire
veterán
Na, most cigánykodtam velük egy félórát, és sikerült olcsóbban megkapnom az előfizetést, mint az új belépőknek! Plusz még egy egyszeri 55 jurós visszatérítést is. Elmondtam, mennyire nem tartom fair-nek, hogy az újak ekkora kedvezményt kapnak, az öregek meg le vannak szarva. Meg elsírtam, hogy Európában mekkora gazdasági válság van, és hogy nem tudom, megengedhetem-e magamnak az előfizetést a jövőben. Egyből előjött az ajánlattal. És ez egy évig érvényes. Megkérdeztem.
Egy próbát megért.
-
BonFire
veterán
Az összes alkalmazás új előfizetőknek csak 38 juró per hó. Nekem pont márc. 29-én kéne megújítani az előfizetést. Azon filózok, hogy lehet, hogy lemondom, aztán regisztrálok egy vadiúj fiókot, és előfizetek a kedvezőbb feltételek mellett. Bár kártyám csak 1 van, és azon tűnődöm, vajon nem szúrja-e ki az Adobe, hogy ugyanaz vagyok.
De fel fogom hívni a supportot, és lehet, hogy kialkudok velük valami kedvezményt, mert eléggé unfair-nek tartom, hogy a régi felhasználó 60%-kal többet fizet, mint az új, és nem is próbálnak meg a hűség miatt valami kis bónusz csokit adni.
[link]
-
BonFire
veterán
„tök valid gondolat hogy akinek az all apps kell, annak azt meg már illene kitermelnie is az árát.”
Ez így ebben a formában nem igaz. Jórészt videózásra használom a Premiere-t és az After Effects-t, plusz hobbiból a Ps+Ai kombót (a Lightroom kell a tökömnek, nem vagyok lagzifotós), merthogy grafikai elemek is kellenek a videóba, amúgy meg a zene a hobbim, ehhez viszont kell az Audition (bár más DAW-ot használok >>Cakewalk by Bandlab<<), viszont ha videóban normális hangot akarsz csinálni, akkor kellenek az audio pluginek, azok viszont mind az Audition-ből vannak bedrótozva a Premiere-be, vagy nekiállhatok vadászni 10 csillió +1 ingyenes rahedli VST közül mindet egyesével kipróbálva majd kikukázva, mert az összes ingyenes egy hulladék… 20 éve próbálgatom az ingyenes VST-ket, szóval van benne gyakorlatom. Vagy olyan bughalmaz, hogy feleszi az egész processzorodat, vagy annyira ótvarfos hangot ad ki magából, hogy az kifejezhetetlen. Vagy nem kompatibilis a Premiere-rel.
Tehát tartalmat gyártok, és kb pont ugyanannyit keresek a YouTube-on, mint amennyibe az összes app előfizetése kerül, azaz amit nyerek a réven, azt elveszítem a vámon…
Ahhoz, hogy te kitermeld az összes app árát, minimum multimédia stúdiót kell nyitnod annak minden költséges vonzatával, adózás, számlázás, rezsi, könyvelő, egyéni vállalkozás, kamarai tagdíj stb.
Az Adobe egyeduralkodó minden fronton. Szüttyögtem eleget Inkscape-pel és Gimppel is, szüttyögtem Audacity-vel… hát mit ne mondjak. Sokszor gondolkodtam el rajta, hogy fel kéne vágni az ereimet. Videoszerkesztőnek is megvettem a Sony Vegas Platinum 13-as változatát benne minden korlátozással, ami megkötötte a kezem. Egyszerűen nincs választásod. Vagy hatékonyan akarsz dolgozni, hogy igényes dolgot adj ki a kezed közül, vagy szenvedsz. Ha pedig hobbiból, saját örömödre és szórakozásodra akarod csinálni, akkor nincs mese, elő kell fizetni minden appra, amelyek 2/3-át az életben nem fogod használni. Például a Bridge-et. Vagy az Acrobatot. Ki a fene akar PDF-be beleszerkeszteni? Azért csinálok PDF-et, hogy nyomtassák ki, és ne bogarásszanak benne. Character animator, meg átnevezett ósdi Flash (amit ma máshogy hívnak), plusz 3D modellezés, textúrázás, animálás – ez 3 különböző program. Aztán van 3 program weboldal szerkesztésre. Nekem nem köll, de nincs olyan opció, hogy egyesével összeválogatod magadnak, ami kell, és mondjuk, ha a 2/3-át nem használod, akkor 67%-kal kevesebbet fizetsz értük.
Mert amúgy a rák se sírja vissza az életben a Flash-t.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz vigo101 #28486 üzenetére
Ez rendkívül egyszerű, mondhatni alapművelet. És amint a példán is látszik, lehetne még vele bőven dolgozni, ugyanis a két betűtípus nem teljesen egyforma, de azért ilyen internetes-mémes megoldásnak megteszi. Tovább tart leírni, mint megcsinálni.
-
BonFire
veterán
válasz vigo101 #28484 üzenetére
Egyszerűbb, ha az egész feliratot újracsinálod. Letöltesz egy ingyenes LCD fontot, fekete alapra sárga betűkkel megcsinálod a feliratot, majd raksz rá egy sárga Outer Glow-t.
Mert különben ki fog lógni a lóláb. Plusz figyelj oda a transzformálásra is a perspektíva miatt.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Megmondom az őszintét, nekem az i7 beépített VGA-ja általában tökéletesen elég. Jó, mondjuk mikor megnyitottam a Dimensiont, és 3D-s szobát próbáltam benne csinálni, akkor leverte a víz rendernél, de Ps-ben 2D-re tök elég. Látom, itt fentebb felsorolták, mi mindent gyorsít egy rendes VGA, de én akkora nagy késést nem tapasztalok, még 4k felbontásban se. És ritkán van, hogy annál a 8 Mpixelnél nagyobb képen dolgoznék.
Ha már VGA-ról van szó, videókészítésnél és After Effects-nél már tényleg sokat számít a VGA, 3D-ről már nem is beszélve, de ugye itt elsősorban a Photoshopról van szó.
-
BonFire
veterán
A pilóta feje nincs elforgatva. Ez 2 db különböző fotó felhasználásával készült kompozit.
A háttér nagyon csináltnak tűnik, motrion burrel gyakorlatilag bármilyen erdős fotóból meg lehet csinálni 2 kattintással.
Valószínűleg mindkét motoros ki van vágva/maszkolva. Ezzel nincs különösebb gond. Pen tool, és kesz.
A további elemek (szárny) bármilyen ingyenes stock fotó oldalról ingyenesen letölthető.
A glóriát meg részletesen leírtam, hogy kell csinálni.
-
BonFire
veterán
válasz laacika #28430 üzenetére
Ha az a feladat, hogy egy színes képből fekete-fehéret csináljunk, és rajzoljunk egy glóriát a fej fölé, azt hamarabb tart megcsinálni, mint elmagyarázni.
De röviden
• Megnyitod a képet.
• Katt az új adjustment rétegek közt a Hue/saturation-re.
• Húzd le a saturationt 0-ra.
• Katt az adjustment rétegek között a Curves-re.
• Állítsd be a kívánt fényerőt/kontrasztot a görbén, amíg nem tetszik.
• Új réteg
• Elliptical Shape Tool – rajzolsz egy ellipszist, tökmindegy, milyen színű, mert a kitöltést levesszük 0-ra.
• Blending options: Fill: 0; Stroke: tetszés szerinti vastagságú, fehér szín. Outer Glow, Inner Glow tetszés szerint, fehér színű.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz laacika #28428 üzenetére
Azért nem ártana, ha elöljáróban összefoglalnád, nagyjából miről van szó.
• Hátha valami bagatell, és akkor segítünk megtanulni, hogyan kell megcsinálnod.
• Hátha valami nagyon profi munka, és akkor szívességből nem csináljuk meg ingyen.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz lanszelot #28424 üzenetére
Nem adok életvezetési tanácsokat. Arra ott a Norbi Ápdét. Mi itt mindnyájan dolgozunk, és ahhoz, hogy a munkánkat a legmaximálisabb szinten el tudjuk látni, szintén tanulunk.
Az, hogy ki mire költ, az nem ennek a topiknak a feladata.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz lanszelot #28417 üzenetére
Egy műveletet akkor kell begyakorolni, amikor megkapod a választ. Erre nem lehet aludni egyet-kettőt, mert akkor egy kalap szart sem ér, amit írtak neked.
Egy-két hetet pihentetni főleg nem hasznos.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Mert a Tragic Wand nem anti-aliashol. Az Underlying Layer opcióban finomra tudod hangolni, hogy mennyit tüntessen el a feketéből/fehérből.
És persze mielőtt exportálod, teszteld egy színes, kitöltött háttéren, hogy hogyan fog mutatni.
-
BonFire
veterán
válasz PunkPéter #28365 üzenetére
Az a baj, hogy a két képen nem egyforma a perspektíva. Tehát sosem lesz élethű. Plusz adalék, hogy van a képen egy ormótlan vinyettálás, a kicserélt háttéren meg nincs. További baj a kompozíciós szerkesztés, hogy rettenetesen dől a kép clockwise.
Ha ez egy szerkesztett kép, és a vinyettálás és a kivágás később került rá, én fognám az eredetit, aztán előbb kiegyenesíteném a képet, majd utána vágnám méretre. A komor ég elég drámai, én nem változtatnék rajta, mert jól néz ki, persze vinyetta nélkül.
A mélységélesség elég sekély, nem tereli el a háttér a figyelmet, legfeljebb a kábeleket tüntetném el a falról, és az égről klónozással.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Próbáld meg a CTRL+H billentyűkombinációt. Az a felelős azért, hogy lássunk, vagy ne lássunk bizonyos dolgokat. Aztán a View menüben is szétnézhetsz, és egyesével kipipálhatod, hogy milyen elemeket szeretnél látni, és milyeneket nem.
-
BonFire
veterán
válasz #96241664 #28343 üzenetére
Azé', hogy még egy bőrt le lehessen nyúzni a kreatívokról. A CC előfizetés is 90% szemét. Összes app nem kis pénz, de ebben nincs benne a Stock, azért külön elő kell fizetni. Azok a fasságok, hogy file sharing via Cloud meg közös munka, komolyan, kit érdekel? Grafikuscsoportok dolgoznak egyazon dizájnon, vagy inkább megoszlik a munka, és vannak, fotó-feldolgozók, illusztrátorok, könyv tördelőszerkesztők, videószerkesztők, animátorok, 3D modellezők? Nem úgy hatékony a team munka, ha mindenki a saját szakterületén végzi a rá jutó feladatot?
-
BonFire
veterán
válasz szasanyi #28336 üzenetére
Az elemek közös képre helyezése lényegében könnyű. A nehézség ott kezdődik, hogy az összes fény-árnyék hatást, megvilágítást, szemcsézetet, környezeti tükröződéseket is hozzá kell tenni, hogy az hihető legyen. Vannak, akik ezt művészi szinten csinálják, például kövesd be Benny Productions vagy Piximperfect csatornáját, ha a know-how-t is tudni akarod.
-
BonFire
veterán
Ez általában úgy szokott történni, hogy az ember megveszi, amire a büdzséből futja, aztán azzal dolgozik, majd végül ő maga szűri le a tapasztalatokat, hogy elég-e neki ez a hardveres felállás, vagy sem.
Úgyis munka közben derül ki, ha még szükség van erre-arra, de előre kár bevásárolni mindenfélét, hátha majd egyszer jó lesz valamire. Én sok cuccot vettem fotózáshoz, videózáshoz, végül kiderült, nem praktikusak, kihasználatlanul hevernek már jó ideje ki tudja hol.
Az informatika fejlődésével pedig ezeket a 2-3 év alatt elavuló cuccokat már nem lehet elpasszolni senkinek, hiszen az új eszközök már eleve tudják, amit a régiek csak kiegészítőkkel tudtak.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz Kagom3 #28319 üzenetére
„Sajnos több dolog is kellene (Ai, Pp, Ae, Ps... stb.).”
Én ugyanígy vagyok vele. Néha még Audition-t is használom. Ilyen a kreatív szakma. Nekem pont annyi mellékkeresetem van, amiből nullára kijövök az Adobe előfizetéssel. De azért jó lenne nem kifizetni évente ~ 300 000 Ft-ot, főleg, hogy a többit nem használom. Már 3 évet végigcsináltam, most kezdem a negyediket, tehát következő fordulóra kifizetek 1 200 000-ret tisztán csak hobbira. Az azért nem kevés. Autót lehet belőle venni.
-
BonFire
veterán
válasz Graphics #28307 üzenetére
>>De tény, erre az Illustrator nyerőbb megoldás. ( de egy óraszámlaphoz nagyon felbontás nem fog kelleni.)<<
Ami azért is jó, mert vektoros rajznál értelmezhetetlen a "felbontás" fogalma. Nincs neki. Tökmindegy, mekkorában rajzolod meg.
-
BonFire
veterán
Akkor mindenképpen Illustrator lesz belőle. Annál is inkább, mert ha kész termék lesz, ami nyomtatásra vagy plotterre, gravírozóra kerül, vektoros kell legyen az állomány.
Akkor már eleve jobb, ha natívan abban készül el. Az Illustrator tudja a matek alapműveleteket, tehát ha beállítod, hogy 59 másolat készüljön, és 360 fok legyen a teljes kör, amit leír, csak beírod a forgatáshoz, hogy 360/60, utána pedig csak ismétled a parancsot gyorsbillentyűvel, míg szépen körbe nem érsz rajta.
Viszont vedd figyelembe, hogy a matematikailag egyforma távolságra elrendezett számok optikailag bénák lehetnek, hiszen a 11 sokkal keskenyebb, mint a 00 (betűtípus függvényében), és így sokszor szükség lesz kézi korrekcióra.
-
BonFire
veterán
Az óralapon a számok nincsenek is elforgatva. Illustratorban könnyű, de Ps-ben is használhatsz 2 db hatszöget elforgatva segédvonalnak, aztán azok csúcsaihoz illeszted a számokat.
-
BonFire
veterán
válasz Graphics #28295 üzenetére
Most azt írod "hasonló" gépen tesztelted, miközben én azt kérdeztem, hogy "ugyanolyan" konfigon tesztelted-e. Mert ugye nem mindegy. Szoftver és hardverkörnyezet, programverziók stb.
Ha csak hasonló a konfig, az összehasonlítás semmit sem ér.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz Graphics #28291 üzenetére
„egy 500MB körüli fájl megnyitása és mentése is sokáig tart nekem érzésre, egy JPG-be mentés is (…) tehát nem azonnal történik minden, pedig úgy érzem tudnia kéne a vasnak is. Tehát maga a program futása is olyan »nehézkesnek« tűnik.”
Én arra vagyok kíváncsi, mivel hasonlítottad össze? Van egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező másik munkaállomás is?
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Off, de ide kívánkozik.
Nem tudok belépni az adobe accountomba, mert a kétlépcsős elutasítja a jelszót, ami korábban mentésre került, ráadásul az azonosító kódot a régi telefonszámomra küldené, ami már nem él.
Hogy tudom felvenni a kapcsolatot az Adobe-val, ha egyszer nem tudok belogolni? Azt se értem, a böngésző által mentett jelszót miért tartja inkorrektnek? Soha nem változtattam meg, mióta fiókom van, direkt azért, mert ez olyan jelszó, amit tutira nem felejtek el. Ha új szolgáltatást akarok vásárolni, vagy a meglévő csomagot megváltoztatni, nem tudok belépni. Persze az összes program működik, tehát elvileg valahogy be vagyok lépve, programok frissülnek, de akkor is...A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28280 üzenetére
Amint már írtam: nem biztos, hogy a Ps lesz a te megfelelő szoftvered.
A 3D műszaki rajzon és a mérnöki terveken angol nyelven általában nem elvárható, hogy bárki kiigazodjon egy magyar nyelvű fórumon, akinek nincsenek ilyen irányú ismeretei. Annál már sokkal egyszerűbb egy screen recorder es videoszerkesztő használatának elsajátítása, amit te említettél. Ha meg tudnád mutatni, mit szeretnél valójában, talán tudnánk rá választ talalni. Ez azonban eszedben sincs. Amit itt csinálsz egy hét óta, az spammelés. Es ennek semmi koze ahhoz, mennyire tudok angolul vagy sem, mert valószínűleg magyarul sem érteném meg a szakzsargont.
A Ps nem fog neked nyújtani valós méretarányos rajzokat, ugyanis a felbontás megváltoztatásával ugrik az egész. Ezért mereszeltem javasolni mérnöki célszoftvert a feladatra.
Sokadjára írom, a Ps nem erre való.
A továbbiakban, ha nincsenek részedről fejlemények, nem fogok valaszolni erre a thead-re.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28278 üzenetére
Most tényleg azt várod, hogy ezen kiigazodjunk? Ne már! Ott a telefonod, vedd fel a képernyőt, és fűzz hozzá magyarázatot. Nem kell vágni semmit, ha nincs video editorod. Amúgy OBS-t szerezz be, és tudsz csinálni képernyővideót.
A YouTube-ra feltöltve meg tudod vágni, van beépített videoszerkesztő benne. Két kattintós, nincs túlbonyolítva.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28275 üzenetére
Képernyővideót csinálsz, és szavakba öntöd, mit szeretnél. Aztán feltöltöd a YouTube-ra, és belinkeled ide.
Az is lehet, hogy pont a Ps nem alkalmas a feladara, hanem mondjuk mérnöki munkára kifejlesztett célszoftver, mondjuk CAD, és közben tök fölöslegesen futjuk itt a köröket már egy hét óta.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28270 üzenetére
"köszi, mert ha nem tudom mit keresek akkor nem tudok rákeresni sem."
A legfőbb baj az, hogy ötven kommenten keresztül se tudod elmagyarázni, mit is szeretnél valójában. Egy rakás dologra választ kaptál, és még mindig nem közeledünk a célhoz. Ha te nem tudod szavakba önteni, mit szeretnél, akkor honnan tudhatnánk mi?
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28270 üzenetére
Itt akkor user error forog fenn, ha nem tudod az alapvető különbségeket az egér és a billentyűhasználat között. No offense, de drag'n'drop egérművelet, ilyet a billentyűzed nem biztosít neked.
Egyébként mondtam: Auto Seletct -► Group, és akkor EGÉRREL oda húzod, ahová akarod. Ha mindenáron billentyűzettel akarod, akkor meg Group.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28267 üzenetére
„DE akkor egérrel miért engedi oda mozgatni és billentyüzettel meg nem, és a rajz közepén sem engedi, nem csaka szélén.”
Amúgy nem értem, miért nem használod a Ps beépített keresőjét? Egy csomó választ kiköp neked seperc alatt, sőt, tutorialokat is. Nagyon jól használható, ha nem találsz valamit. Bele van építve.ON: Az egér igazodik a snaphoz, de a billentyűzet nem, hiszen azzal pixelpontosan elhelyezheted az objektumokat, ezért felesleges lenne snappeltetni.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Graphics #28263 üzenetére
1. Auto Select -►Group – ezzel tudsz több réteget egyszerre mozgatni.
2. View menü -► Info panel. Ha a vonalzón átállítod a mértékegységet mm-re (jobb klikk a kiválasztáshoz, akkor elvileg azon a panelen mindent láthatsz.
3. A vonalzó találkozásánál található nullpontot oda igazítod, ahová akarod. Ezek után negatív számot is írhatsz a fenti eszköztárba.
4. Elvileg le lehet zárni a segédvonalakat is. View -►Lock Guides.
5. Nyomod a Shiftet mozgatás közben, akkor elvileg csak függőlegesen vagy csak vízszintesen lehet mozgatni az elemeket.[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28257 üzenetére
„ÉS nem atalálom azt az opciot se , hogy ne ográljon a kürzol egységeket, hanem finoman lehessen annyit monzditani amenynit az egélrrel mozditok, vagy legalább is pixelenként.”
A kurzor azért ugrál, mert a Snap funkció engedélyezve van. Ilyenkor mindig valami mellé-közé próbálja pattintani. A View menüben kapcsold ki a Snap funkciót, és akkor akár pixelenként is mozgathatod az objektumokat.
A végső igazítást azonban a billentyűzeten végezd, azzal ugyanis pixelpontosan tudod mozgatni őket.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28257 üzenetére
Fehér alapon fekete vonalaknál egyszerű a helyzet: a rétegek módját állítsd Multiply-ra, és akkor az összes fehér alap eltűnik.
Ha színesek a vonalak, akkor a Multiply nem használható, viszont az Underlying Layer csúszkával viszonylag szépen le tudod pusztítani a fehér hátteret.
-
BonFire
veterán
válasz phoenix64 #28235 üzenetére
Mivel semmit sem tudunk meg a Ps-edről, sem a környezetről amin futtatod, marad a kávézaccból jóslás, ami nem igazán célravezető. Photoshop Build szám? Windows? OSX? Mac, Pc? Oprendszer? Hardveres környezet?
-
BonFire
veterán
válasz kuyarashi #28188 üzenetére
32 GB ramom van, azzal nincs gondom, viszont ssd-ről megy minden. A 200+ nagy felbontású réteget tartalmazó psd fájl lehet szűk keresztmetszet, de nekem még külön vga sincs; eddig elég volt az IGP.
Inkább videózom, ott elkelne egy jobb vga, de kutya legyek, ha kifizetek ¾ millió forintot egy vga-ért.
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28177 üzenetére
Azaz 933 Megapixel? Erős vas kell hozzá, meg mondhatnám, hogy a Smart Guides segít majd, de nem tudom, hogy ezek a gájdok mennyire voltak smartok CS3-ban. Sajnos 13-14 évvel ezelőttre kéne visszaemlékeznem. Segédvonalak biztos voltak benne, de szvsz a program még csak 32 bites volt, ahhoz meg nem elég az a max 4 Giga RAM. Véleményem szerint meg fog térdelni a program.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz repvez #28175 üzenetére
CS3-ban még nem létezett a GUI Scaling, hiszen akkoriban még a 4k kijelzők is ritkaságszámba mentek. Annyit tehetsz, hogy csökkented a felbontást 1080-ra, vagy upgrade-elsz újabb Ps-t.
-
BonFire
veterán
válasz Atomantiii #28164 üzenetére
Én sose próbálkoztam mással, mint a ConvertICO oldallal. Gyors, és remek végeredményt ad ma is.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Hardcore café
- Farming Simulator 25
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Microsoft Flight Simulator
- Synology NAS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest