Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz Dluinet #28587 üzenetére

"Például ezen a sakk meccsen röhög mindenki."

:DDD :DDD :DDD Én még nem láttam, de a kopasznak is hajmeresztő! Ebből is világosan látszik, hogy egy-egy nyelvi modell nem képes önállóan implementálni és megtanulni a sakkjátékot – és itt még messze nem a stratégiáról beszéltem, mert arra vannak már sakkmestereket is megverő alkalmazások – hanem pár egyszerű szabályról. Milyen bábok állnak a táblán, és mennyi? Mi a bábok menetmódja? Mely lépés szabályos, melyik szabálytalan?

Ez a három alaptézis, amit mindenkinek elsőként kell elsajátítani, ha egyáltalán le akar ülni játszani. Ehhez semmiféle intelligencia nem szükséges, ezek közösen lefektetett alapszabályok. Saját bábot nem ütünk, lekerült báb nem kerülhet fel újra akármikor akárhová a táblára újra, páros bábból nem lehet fenn egyszerre 3 db a táblán, a gyalog előre halad és átlóba üt, és kirázólag egy irányba haladhat, nem oda-vissza stb.

A stratégia az sokkal bonyolultabb ennél, ahhoz mély analízis kell. Nem is ezt várná el egy "önállóan tanuló" nyelvi modelltől az ember, de ha már mindenki retteg, hogy elveszik előlünk a munkát, véleményem szerint előbb teremtenek millió új munkakört azáltal, hogy az ő marhaságaikat kell lektorálni, ellenőrizni az emberi értelemnek.

Az, hogy egy számomra teljesen ismeretlen témában összegereblyéz a netről egy 200 oldalas esszére való információt, és azt szavakba önti, az értékelhetetlen, hiszen ezeket valakinek előbb át kell olvasni, kidobálni belőle a nyilvánvaló képtelenségeket, aztán kipótolni saját főből, saját kezű kutatással az esszét, hogy teljes legyen, de akkor meg már annyi idő elment az ellenőrzéssel és korrigálással, hogy ha elejétől végéig magának csinálja meg az ember, lehet, hogy feleannyi idő alatt elkészül, miközben nem is keveset tanult!

Az AI jelenlegi állapotában azt se tudja, mit rajzol. Oké, rengeteg giccset láttam már Dal-eval, Midjourny-val és Firefly-jal készíteni, tájképet, cuki cicát, nyami sütikéket, de konkrétan mikor a tartalom alapján akartam vele csináltatni egy releváns könyvborítót, semmi érdemlegeset, sem művészit nem tudott alkotni. A Firefly például nem hajlandó embert késsel a kezében lerajzolni, mert ellenkezik a policy guide-dal; gyilkosságokkal átszőtt misztikus kalandregényhez, thrillerhez nem tud megfelelő nyersanyagot gyártani még úgy sem, hogy külön csináltatom vele a kompozíció minden elemét (háttér, fő alak, előtér), majd összerakom magam Photoshopban.

Funkcionális szerkezeteket sem tud rajzolni, mondjuk egy egyszerű gépet (emelő vagy csiga), mert nem érti a különféle alkatrészek működési elvét és mechanikáját, és nem tudja, egy emberi kéz mire való és mire nem. A végeredmény siralmas, és kiábrándító. Most, ha tutira akarok menni, muszáj leszek újra kézzel (vagy egérrel) referencia alapján rajzolni és kompozitálni, ahogy eddig is csináltam.

Ez mindig a régi Lem novellára emlékeztet, az Elektrubadúrra, amelyet versírási céllal alkotott meg a mérnök. :) Vagy ugyanennek a mérnöknek a gondolkodógépére, aki kiszámolta, hogy egy meg egy az hét, és mikor a fejére olvasták, hogy nincs igaza, inkább el akarta pusztítani a mérnököt, mert ráadásul még roppant önérzetes is volt ez a "gondolkodógép".

Én legszívesebben átkeresztelném ezt a mesterséges intelligenciát valami másra, mondjuk a gondolkodás szimulációjára, mert attól nem vár el az ember tökéletességet. Mint ahogy a polifoam díszlet szépen lefestve és textúrázva is fának (vagy fémnek) látszik a filmen, attól még nem fa, de belátjuk, hogy díszlet, és a funkcióját ellátja. Viszont senki nem veszi kézpénznek, hogy azt valóban lehetne faként is hasznosítani.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák