Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    válasz Noddy #7568 üzenetére

    Végülis ezt te érzed. De szerintem a fanatizmus semmiben se jó.
    Én minden területen a középutat preferálom. Általában az élet dolgaiban semmiből se jó, ha túlzásokba esik az ember, de az se ha elhanyagolja. És ez alatt érthetünk szinte bármi, a munkát, a tanulást, a szórakozást, az evés-ivást, a kikapcsolódást, stb.

    Viszont amit írsz, az rávilágít a Biblia hibájára, amit szerintem már kibeszéltünk itt párszor, de nehéz szó nélkül hagyni.
    Szerintem pont az a gond a Bibliával - és többnyire a hasonló jellegű könyvekkel - , hogy lehetőséget ad arra, hogy úgy olvasd ahogy neked tetszik. Még itt a fórumon is láthattunk vagy 3féle értelmezést. Jó, nem azt mondom, hogy legyen olyan, mint egy fizika könyv, mert nem. De ha csak megnézzük az egyszerűbb meséket, akár a magyar népmeséből, akár a híres külföldieket, amelyiknek van tanulsága, mondanivalója, az a legtöbbször egyértelmű, és összetéveszthetetlen. (persze itt is biztos találnánk kétértelmű, de ne kössünk bele, a lényeg szerintem érthető mire is akartam célozni)

    És ha belegondolunk a Biblia tanítása voltaképp életeket határoz meg. Egyfajta életstílust, miheztartást, gondolkodás és látásmódot a világról. 'Válaszokat' ad (elvileg) a világra, az emberre, életre és halálra! Ergo, nem kis dolog, amit mondani akar a könyv, mégis úgy van megírva, hogy többféleképpen értelmezhető, így 100%-ig nem lehet tudni, melyik is a helyes értelmezés. Elvégre minden ember más, mindenki kicsit másképp gondolkodik, van akkor jobban, és egy ilyen könyvből tényleg lehetséges, hogy azt gondolsz bele, ami épp neked tetszik.

    Ha ezt a fizikával, biológiával csinálnák így, akkor valószínű repülő hullanának az égből nap mint nap, emberek halnának meg stb, csak azért mert Xy másképp értelmezi az olvasottakat, mint Zy.

    De ez szerintem meg is látszik a vallásban. Elvégre itt is láthatunk élő példát a vallási fanatizmusra. A túlzott vakhitre. A világban pedig sokkal többet. Akik egy vallás nevében gyilkolnak. Akár ártatlan emberek ezreit. Sokakat a vallás nevében hurcolnak meg. És így tovább. Tehát, amit mondok - a Biblia és más vallási tanok többértelmezhetőségi problémájáról - igenis valós probléma, és rengeteg példát láttunk már róla a világban.

Új hozzászólás Aktív témák