Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23803 üzenetére

    "Csak aztán jönnek az olyan kérdések, hogy mi a felelős döntés a túlnépesedés ügyében? Isten szerint szaporodjatok és sokasodjatok, ugyanakkor meg van egy egyre élhetetlenebb bolygónk."
    A "hajtsd uralmad alá" parancs nem a zsákmányold ki utasítást tartalmazza, hanem felelős gondviselést. Ebbe beletartozna a szaporulat is, elvégre:
    1. egyik-másik fő bűn (a fösvénység és torkosság is) a mértéktelenségre utal, a bujaság is továbbgondolható ugyanebbe az irányba, aztán ott az irigység is...
    2. az ókori városállamok kiáramlása (birodalmi törekvések) napjainkig jellemző magatartásformát jeleznek: "többet akarok"
    3. a tízparancsolat is korlátozná az emberi alap-viselkedést, de hát Barabás Jézus helyett...
    4. tehát végső sorban egy önkontrollra építő modell lenne a megoldás, amiben benne van a szaporulatszabályozás is (szex csak gyermeknemzés céljából - tudatosan; itt egy kb. idézet (nem pontos) egy aktuális index-cikkből: "havi 70 ezer a bevételem, de ebből hogyan neveljem a 12 gyerekemet?")

    iszlám:
    nagyon hosszú folyamat lesz, mire eldől, mire jut... Önfeladással betagozódik a kereszténység kijelölte úton látható "megtűrt-kiszorított vallások" sorába, ez politikai-gazdasági döntés is a vezetők részéről (mint államok, a javakból való részesedéshez nagy, erős, markáns tömbnek kell lenniük, de már most is szakadások vannak...). Ha viszont nem haladnak a korral (most egy középkori rezervátum a közel-kelet, hiába a modern technikai környezet - már ahol), végleg kiesnek a játékból. Hacsak nem fremenekként rajzanak ki, és jön a mad max-világ...

    erkölcs:
    van, de az egyén szintjén esetleges hatással. Globálisan viszont totális ellenszél.
    Mit próbál meg a szülő (és akkor már ott tartunk, hogy legalább próbálkozik)? Jó embert faragni a gyerekből. Mi lesz, ha kikerül otthonról (ovi, ált. iskola, középsuli, egyetem)? Az alapjátszma: a szülői etikai háttér háttérbe kerül (eddig volt ideje a kiteljesedésnek), innentől a korcsoport hatásmechanizmusai dominálnak, mindvégig pedig ott a média (kapitalista gazdaság hajtóerejét kiszolgáló fogyasztói magatartás-befolyásolás). Az erkölcsi értékek termék-birtoklási minőségi meghatározókká degradálnak: csoporttag vagy, vagy kitaszított - fogyassz vagy szűnj meg (haszontalan)!
    Aztán felnőttként, újra a magad ura leszel egy szétráncigált erkölcsi iránytűvel, múlttal, valahol, valakiként... Vagy kérdezel (kik vagyunk, mi végre vagyunk? - természettudományos/vallásos érdeklődés) vagy struccpolitika (csak a ma számít, semmi más - robotüzemmód).

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák