Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz D1Rect #20151 üzenetére

    Ennek igazán örülök, a te hülyeséged nélkül valóban az lehet. Ha egy egyszerű magyar mondat értelmezése nem megy, akkor valóban fölösleges Istenről, hitről beszélni.

    Tiszta Windows rendes ház

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz Gyok2 #20152 üzenetére

    Úgy tűnik, közben átírtad a "kényes" részleteket, ha valóban értelmesen akarunk beszélgetni, nyilván lehet.
    Ha hiszed, ha nem, én pontosan tudom (tudod, nekem nem okoz gondot), hogy te miről beszélsz, ellenben azt is, hogy én miről, te csak ezt nem vagy képes. Ha esetleg ez is eljön, akkor rájössz, hogy a probléma nem velem van.
    Addig minősítgetsz, addig meg csak felb*szol, ami nyilván megint az én hibám, "komplexusom".

    Tiszta Windows rendes ház

  • D1Rect

    félisten

    válasz Gyok2 #20153 üzenetére

    Igen, sajnálom, hogy eredetileg benne volt egy b@zmeg, azért is szerkesztetem ki.
    De megint hazudsz, mert semmi mást nem vettem ki a hozzászólásból.
    Én itt lezártnak tekintem a dolgot.

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz D1Rect #20154 üzenetére

    Most azon túl, hogy hazugan vádolsz hazugsággal, jellemez téged. Egyrészt nem ez volt benne, másrészt nem tudom, hol írtam ilyet. Szóval, ha nálad ez a beszélgetés, akkor tényleg hagyjuk.

    noklika: Miért kérdezed?

    [ Szerkesztve ]

    Tiszta Windows rendes ház

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz D1Rect #20154 üzenetére

    Ja, és FÖLÖTTÉBB ÉRDEKEL, hogy mi ez a "megint hazudsz". ESETLEG elmagyarázhatnád. Úgy gondolom, KICSIT kezdesz túlmenni a minősítgetéssel.

    Tiszta Windows rendes ház

  • zone

    őstag

    válasz kymco #20145 üzenetére

    Én kérdeztem, te megkerülöd a választ...
    Nem kerülöm meg, már az előbb is mondtam, hogy egyfajta "bizonyíték morzsának" tekinteném, de lényegtelen, mert már a te oldaladon elakad a folyamat.
    Ez az a kérdés, amire Istenen kívül senki nem tud igazán választ adni...
    Ennek ellenére te tudod, hogy nem a lefejezés volt az akarata... Annak ellenére, hogy minden az akarata szerint történik.

    Tegyük tisztába. Nem írtam olyat, amire te válaszoltál. Amit te írtál azt később írtam, tehát vagy a jövőbe látsz, vagy az érvelési technikáddal van baj.
    Nem látok a jövőbe, csak ezt a következtetést vontam le, hogy ez lesz a véleményed, amit utána te magad meg is erősítettél. Nem nézlek hülyének, távol álljon tőlem, csak felhívtam a figyelmed egy nem elhanyagolható tényre, ami élből cáfolja az állításod.
    Az egyházi óvszerellenességet hoztam fel, mint az AIDS afrikai terjedésének egyik okozóját. Erre te kijelented, hogy a monogám házasság véd ellene. Nem, nem véd.

    Van, aki nem tudja megérteni és van, aki nem akarja..
    Adott egy állítólagos isten, akinek főbb tulajdonságai, hogy jóságos és megbocsájtó. És adott az emberiség állapota, ami bizonyos emberek, úgynevezett próféták szerint ennek az istennek szemében bűn. Ahelyett, hogy ezt az állapotot megváltoztatná vagy egyszerűen megbocsátana, előáll a fentebb leírt nonszensz ideával, hogy kell egy emberáldozat. Ami ráadásul nem is nevezhető szokványos áldozatnak, hiszen az áldozat alanya feltámad.

    neked egér kell...
    Nem tudom miért lovagolsz ennyit ezen az egéren, csak egy egyszerű példa volt arra, hogy mit szeretnék tőled hallani.

    A tudomány nem fogja mondani, hogy mivel nem bizonyítható, ezért nem igaz az állítás.
    De nem is fogja igaznak elfogadni. Amíg nincs bizonyíték, a tudomány addig a nullhipotézist fogja elfogadni.
    A csavar az esetedben ott van, hogy az állítólagos bizonyítékod is csak egy állítás. A "bizonyítékod" nem bizonyíték, nem hitelesíthető, nem vizsgálható, nem demonstrálható.

    Mi is az én hitem?
    Jó kérdés... de nem az én tisztem megválaszolni... nem ismerlek, nem fogok találgatni...

    Valamerre mégis csak találgattál, és gondoltál valamire, amikor arra jutottál, hogy ragaszkodom a hitemhez, és ezt muszáj igazolnom.

    Mivel olvastad valahol, és elhitted azt a verziót, ami téged megerősít, biztos úgy is van..
    Igen, olvastam "valahol" a Tel Aviv Egyetem régészeti tanszékének két doktorának tanulmányát: [link]. Az 1000 éves eltérésről a Jeruzsálemi Héber Egyetem archeológus professzorának könyvében lehet olvasni. De én már csak ilyen vagyok, hogy nagyobb hitelességet adok a tudósoknak, mint egy kétezer éves könyvnek, ami tele van abszurd történetekkel és primitív ókori világszemlélettel.

    [ Szerkesztve ]

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz Elemental #20159 üzenetére

    Kérdés, hogy mit tekintünk vallásosnak. Egyébként római katolikusnak vagyok megkeresztelve.

    Tiszta Windows rendes ház

  • Elemental

    addikt

    válasz Gyok2 #20161 üzenetére

    Csak arra voltam kíváncsi, hogy te mit gondolsz magadról.
    Én is római katolikusnak vagyok megkeresztelve, de nem tartom magam annak. Meg semmilyen más egyháznak, gyülekezetnek sem vagyok a tagja.

  • kymco

    veterán

    válasz zone #20160 üzenetére

    Nem értelek. Én kérdeztem valamiket, amire nem válaszoltál egy vélt vagy valós indokból. Akkor hogy akad el nálam a folyamat? Te nem válaszoltál az én kérdésemre.... Szerintem nálad van az elakadás... De ha nem akarsz válaszolni, akkor nem kell, csak ne kend rám. Szíved joga azt mondani, hogy nem akarok foglalkozni vele tovább...

    Ennek ellenére te tudod, hogy nem a lefejezés volt az akarata.
    Ezt szeretném, ha jobban megvilágítanád. Ilyet nem írtam, nem sejtettem, nem gondoltam, nem is idéztem. Honnan a csudából veszed, hogy én ezt tudom? Ezt nevezik tudományos szemléletnek, hogy olyat állítasz határozottan rólam, ami nem igaz?
    Nem Isten terve a lefejezés. Az az emberi gonoszság terméke az emberi bűn leplezetlen ujjlenyomata.
    És az a hihetetlen, hogy még ez a gonoszság sem akadályozza meg Isten tervének beteljesedését... mindezek ellenére teljesül az üdvterve. Tudod, legalább kétszer írtam, hogy "ellenszél".

    Közelítsük meg tudományosan ezt az óvszerkérdést.
    Véd aids ellen az óvszer? Igen, de nem százszázalékos... mert máshogyan is megfertőződhetnek, plusz még ki is szakadhat...
    Mondok én ennél többet a monogám, hűségre épülő házasság kapcsán? Nem nem százszázalékos, de védelmet ad, mert másképp is meg lehet fertőződni.
    Te neheztelsz a katolikusokra, mert az óvszert tiltja. Igaz, aki a katolikus óvszertiltást betartja, az vsz mást is betart, tehát eleve kisebb a fertőzés kockázata, de ezt most hagyjuk, mert láthatóan nem érted, és én már nem erőlködöm ezzel.
    De miért számít neked jobban a nem 100 százalékos óvszer, és miért nem számít a szintén nem 100%-os hűséges párkapcsolat? Ugyanúgy meg lehet másként fertőződni mindkettővel.
    Sajnos attól tartok, hogy nálad "tudományosan" az esik latba, hogy az egyik alátámasztja az elképzeléseid, a másik nem. De ez nem korrekt dolog...
    Folyt köv.... (talán)

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz kymco #20163 üzenetére

    Storno: "Ennek ellenére te tudod, hogy nem a lefejezés volt az akarata.
    Ezt szeretném, ha jobban megvilágítanád. Ilyet nem írtam, nem sejtettem, nem gondoltam, nem is idéztem. Honnan a csudából veszed, hogy én ezt tudom? Ezt nevezik tudományos szemléletnek, hogy olyat állítasz határozottan rólam, ami nem igaz?
    Nem Isten terve a lefejezés. Az az emberi gonoszság terméke az emberi bűn leplezetlen ujjlenyomata.
    És az a hihetetlen, hogy még ez a gonoszság sem akadályozza meg Isten tervének beteljesedését... mindezek ellenére teljesül az üdvterve. Tudod, legalább kétszer írtam, hogy "ellenszél"."

    A "nem" szót valahogy nem olvastam... bocs... így ez teljesen más..

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz kymco #20164 üzenetére

    Az eredeti gondolatodra reagálok. Nem tudom, hogy mi volt az akarata, és azt sem, hogy miért hagyta ezt bekövetkezni. Én emberként már rég szétcsaptam volna azon a vidéken. De én ember vagyok, a magam korlátaival. Nem fogom tudni megmagyarázni neked, hogy miért történhet ez meg, de azt tudom, hogy Isten lényétől ez távol áll.
    Kb olyan bizonyosságom van, mint neked abban, hogy nem tudod, hogy párod most épp mit csinál, de azt igen, hogy most nem kínoz embereket... mert ismered őt valamennyire....
    És ez a nem tudás, tudás nem zárja ki egymást...

    www.refujvaros.hu

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz Elemental #20162 üzenetére

    Az én kapcsolatom a vallással eléggé rendhagyó. Egyrészről teljes mértékig betartom, de nem azért, mert "mélyen" vallásos vagyok, hanem, mert ilyen a jellemem. Másrészről viszont egyáltalán nem, mert nagyon nem szerettem templomba járni, semmi olyat nem mondtak, tettek, ami jelentett volna bármit is, mondhatni dögunalom volt, de keresztszüleim miatt eljártam, nem mert követelték, hanem ők komolya(bba)n veszik és miattuk. Többnyire inkább ásítoztam, mert 8-kor kezdődött. Az éneklés végül is tetszett, mint esemény, ami viszont tényleg tetszett, a kézfogással köszönteni egymást. Viszont abbahagytam, valamikor 13-14 éve. Mondjuk más is közrejátszott benne (kicsit felfordult az életem). Amit nem tartok be, az a "megdobnak kővel...", akkor én sziklával dobok vissza, de meg tudok bocsátani érte, úgyhogy nem a bosszú irányít. A Bibliát sem olvastam el, elkezdtem az Ószövetséget, de nekem egy idő után (hamar) követhetetlen, sokkal felületesebben olvasok, mintsem megjegyezzem a sok nevet, időt. Egyszer el akarom rendesen olvasni, mert érdekel, de az odébb van.
    Szóval így.

    Tiszta Windows rendes ház

  • kymco

    veterán

    válasz zone #20160 üzenetére

    Van, aki nem tudja megérteni és van, aki nem akarja..
    Adott egy állítólagos isten, akinek főbb tulajdonságai, hogy jóságos és megbocsájtó.

    Az utóbbi áll fenn szerintem most, nem magyarázom tovább...

    Nem tudom miért lovagolsz ennyit ezen az egéren, csak egy egyszerű példa volt arra, hogy mit szeretnék tőled hallani.
    Azért mert nekem is példává tetted... Jól szemlélteti, hogy kérhetnéd a mindent, de nem teszed, te ennél megragadsz... Ennél sokkal többet kérhetnél Istentől.

    A "bizonyítékod" nem bizonyíték, nem hitelesíthető, nem vizsgálható, nem demonstrálható. Itt több tévedés is van. Egyrészt én nem is akarok bizonyítékot neked, te várod el tőlem. Másrészt, amit adni tudok, az az, amit velem, bennem és általam végez és végzett el, de mindez csak azt a célt szolgálja, hogy te saját magad kezdd keresni a kapcsolatot vele. Semmilyen hókusz-pókusz nem pótolja ezt a lépést...
    Így ennek a mondatodnak nincs is igazából értelme.

    Valamerre mégis csak találgattál, és gondoltál valamire, amikor arra jutottál, hogy ragaszkodom a hitemhez, és ezt muszáj igazolnom. Miért, nem igaz? Én nem a hited tartalmával foglalkozom, nem is nagyon minősítem sem az ateistákat, sem a más vallásúakat. Alapvetően a keresztény hitet védelmezem.
    Nem foglalkozom a hiteddel, tapasztalom a vehemenciádat, az időnkénti indulatodat. Ebből nem volt nehéz az általad kiemelt mondatomat megfogalmaznom...

    De én már csak ilyen vagyok, hogy nagyobb hitelességet adok a tudósoknak, mint egy kétezer éves könyvnek, ami tele van abszurd történetekkel és primitív ókori világszemlélettel.
    Így van, engem meg teljesen hülyének tartasz, mert másképp gondolom, másképp tanultam, más kutatók, más eredményeire hivatkozva. És mivel te ezt elhitted, a többi másik ember, aki mást gondol csökött, hülye, akit erről meg kell győznöd...
    Az még véletlenül sem lehet, hogy te tévedsz...

    www.refujvaros.hu

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz zone #20160 üzenetére

    Nem értelek zone, továbbra se (főleg). Felajánlottam, hogy segíthetek, ajánlottam egy lehetséges kezdést, majd erre adsz egy "ha nem, hát nem" választ, majd mikor rákérdezek, válasz nélkül marad (már b*nkóság). Aztán folytatod ugyanazt, amit eddig, márpedig Isten bizonyítson, márpedig hülyeség, ha meg megnevezem, akkor engem kezdesz f*kázni.
    Az fel nem tűnik, hogy kymcoval egymástól függetlenül, kicsit másképp, de ugyanazt mondjuk. Csak hajtogatod, meg bizonygatsz, meg akadékoskodsz. Teljesen meg vagy győződve (kitaláltad), hogy mi vagyunk a hülyék, csak az az apróság, hogy a te (ti) hozzáállásod a siralmas. Neked fogalmad nincs az egészről, mi pontosan tudjuk mit beszélünk, de csakazértis magyarázod. Ezek szerint te tényleg meg vagy győződve, hogy majd Isten kopogtat az angyalkákkal, mert MÁRPEDIG.

    Tiszta Windows rendes ház

  • zone

    őstag

    válasz Gyok2 #20168 üzenetére

    Megpróbálok röviden fogalmazni, mert már elég fáradt vagyok.
    1 - Én ajánlottam, hogy tiszta lappal, egyetlen témával kezdj neki újból, amire azt válaszoltad, hogy nem, térjek vissza az első kommentjeidhez. Azt hittem egyértelműen kifejeztem, hogy azt a szintet nem kívánom folytatni. Talán így már érthetőbb a "ha nem, hát nem" válaszom.
    2 - Nem azt mondom, hogy Isten bizonyítson. Azt, hogy a hívő bizonyítson.
    3 - Egyszer sem mondtam, semmire hogy márpedig hülyeség és nem is hülyéztem le senkit.
    4 - Nem vagyok meggyőződve semmilyen istenség létezéséről, így a kopogását sem várom, nem is tudom ezt hogy logikáztad ki.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • kymco

    veterán

    válasz zone #20169 üzenetére

    Egyszer sem mondtam, semmire hogy márpedig hülyeség és nem is hülyéztem le senkit.
    Ebben következetes vagy, megerősítem. Direkt módon nem, de indirekt módon számtalanszor... ez nem könnyen bizonyítható, hiszen nem mondod ki, de ahogy válaszolsz, ahogy "bedobozolsz", az nagyon kifejező tud lenni.

    www.refujvaros.hu

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz zone #20169 üzenetére

    Ez így érthető, de nem ezt mondtam. A kedvedért beírom:

    "Írtam jó néhány olyan dolgot, ami más megvilágításba teszi az egészet. Ha voltak kérdéseid, azokat is tedd fel."

    Ebben mi nem érthető.

    2. Nem tudom, az, hogy kymcot nyúzod, hogy márpedig kérdezze meg, az nálam nem az.

    3. Jó, visszajutunk oda, hogy nem tudsz elvonatkoztatni.

    4. Nekem ez az Isten bizonyítsa be, eléggé az.

    Tiszta Windows rendes ház

  • maross

    veterán

    válasz kymco #20167 üzenetére

    Kar hogy a tudomanyt nem egy 2000 eves konyvbol tanitjak, szeretnek most is abban a hitben elni, hogy a teknos szeli a vegtelen vilagurt, a hatan az elefantokkal es egy lapostanyer Folddel. Ha az utobbi 2000 evben semmi uj bizonyitek nem szuletett volna, lenne olyan jo magyarazat mint barmelyik masik, lenyeg hogy ne tudjunk meg semmi ujat, es akkor csak eleg sokszor kell ismetelgetni amig dogmakent berogzul...bevallom, meg mindig nem tudom ep esszel felfogni, hogy tud konzisztenciaban maradni egy tanult ember elmejeben peldaul a vilag es az ember keletkezesenek ketfajta - nem kicsit kulonbozo - interpretacioja, mint ahogy azt sem, hogy egy kereszteny miert hiszi azt hogy az o vallasa az alapigazsag, ebbol kovetkezoen egy milliard indiai teljesen hulye (es vice versa). Ha serto valami, nyugodtan toroljetek az egesz posztot, nincs harag.

    eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz maross #20172 üzenetére

    Ezért nem különösebben kellett volna nekiállni értetlenkedni. Elhangzott itt is, hogy azok képletes dolgok. A másik még egyszerűbb, Jézus Isten fia volt, Buddha pedig nem. Ezzel együtt ő sem hülyeséget mondott, csak mást. Szóval a köpködés az inkább primitívség, a tisztában levés egész más.

    Tiszta Windows rendes ház

  • Elemental

    addikt

    válasz Gyok2 #20173 üzenetére

    Jézus Isten fia volt
    Azok a megdönthetetlen tények. Te elhiszed a szeplőtelen fogantatást?

    Buddha pedig nem
    Vagy csak a követőik nem találtak ki ilyet, és nem próbáltak egy ilyen dologból előnyt kovácsolni.

    Érdemes elolvasni Osho gondolatait. Nem kell elfogadni, amit mond, ez csak egy másik nézőpont.:

    "Freud azt mondja, hogy száz elmebeteg közül kilencven a szex miatt, az elnyomott szexualitás miatt bolondult meg. A szexualitást meg kell érteni, kreatíven fel kell használni. Az az eleven élet, az élő tűz… Abból születtél, mindenki abból született.

    Ezt elkerülendő, a kereszténység minduntalan azt próbálja bizonyítani, hogy Jézust egy “Szűz” Mária szülte – csak hogy elkerüljék azt a szégyenletes tényt, hogy Jézus egy közönséges nemi aktusból származik. És tudják, hogy ezt lehetetlen bizonyítaniuk.

    Csak azért, hogy elkerüljék a kínos helyzetet… Jézus nem származhat egy szerelmi viszonyból. De ez csak a követők butaságát bizonyítja."

  • kymco

    veterán

    válasz maross #20172 üzenetére

    Bármennyire is hihetetlenül hangzik és valószínű, hogy tőlem hallod először, ezért nem lep meg, ha sokkolni fog az információ, de a keresztények NEM kétezer éves könyvből tanulják a tudományt, sőt a Biblia nem is akart a tudomány helyére lépni. Nem én keverem össze a két dolgot. A keresztény ember a Bibliára, mint Isten üzenetére tekint, nem pedig mint egy fizikakönyvre, esetleg biológia könyvre.
    A Maxwell egyenleteket nem az evangéliumokból vezetem le, és nem a Jób könyvével cáfolom.

    És bármennyire is hihetetlen, de a Teremtéstörténet lényege nem a 6x24 órában van, hanem abban, hogy Isten által lett teremtve, az Ő akaratából.

    Én pedig azt nem tudom ép ésszel felfogni, hogy a minket kritizálók milyen gyakran nincsenek tisztába azzal, hogy mit is kritizálnak... ennek ellenére bátran teszik...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Elemental #20174 üzenetére

    A Biblia a testi szerelmet nem tartja bűnös dolognak. Érdemes elolvasni az Énekek énekét.
    Jézus nem azért született Istentől, mert pfúj a testi szerelemre, hanem azért, mert Isten Fia volt. Ha Józseftől születik, akkor József fia.

    www.refujvaros.hu

  • #40553216

    törölt tag

    válasz Elemental #20174 üzenetére

    Oshót (persze, nem őt egyedül) szerintem hagyjuk ki a buddhista vonalból. Mivel a tantra, amit tanított éppen szembemegy azzal, amit Buddha pl. a szerzetesi élet tíz szabályában lefektetett. ;) Tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt 2500 évben sokan sokféle dolgot csináltak buddhizmus címén.

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #20175 üzenetére

    "Én pedig azt nem tudom ép ésszel felfogni, hogy a minket kritizálók milyen gyakran nincsenek tisztába azzal, hogy mit is kritizálnak... ennek ellenére bátran teszik..."
    Európában nem jellemző, de Amerika szerte komoly problémát jelent, hogy a magukat keresztényként definiálók betiltják az evolúció oktatását és a szexuális felvilágosítást is.

    Nem csak a saját gyerekeiknek, mindenkinek. Megint visszakanyarodtunk oda, hogy beleszólnak mások életébe a saját hitük alapján.

    De mondhatnám az abortuszt is, amit én személy szerint ellenzek (amíg a magzat egészséges, az anya élete nincs veszélyben, és nem erőszak következtében esett teherbe a nő), de eszembe nem jutna az én világképemet kényszerrel ráerőltetni a többi emberre.

  • Elemental

    addikt

    válasz #40553216 #20177 üzenetére

    Oshot nem a buddhizmus miatt, hanem a szeplőtlen fogantatás miatt idéztem.

  • maross

    veterán

    válasz kymco #20175 üzenetére

    Oh, akkor hittan oran engem atvertek. Tenyleg nem vagyok tisztaban a dolgokkal, nem tagadom, azt tudom a vallasrol, amit regesreg tanitottak. De ha megkerdezem nagymamamat, aki naponta jar templomba, es teljesen ki van akadva, hogy gyermekem pogany lesz (ertsd melyen vallasos), szerintem o se fog kirohogni hogy HÁDE KISONOKAM AZT A RESZET KEPLETESEN MONDTAK ERTEEED, sot lefogadom az o papja se mondta neki. Es akkor most ezzel mire degradaltuk szegeny nagymamamt? Tudatlan vallasos emberre? Rosszabb hivove? Fura ez az egesz. Az eggyel elotted szolohoz: eszem agaban sincs kopkodni, csak az erdekelt hogy dolgozzatok fel az egymasnak ellentmondo szamomra ellentmondonak tuno informaciokat, es maris okosabb lettem.

    eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #20178 üzenetére

    Nekem lett címezve, nem az észak-amerikai keresztényeknek, és a róluk kialakult kép sem feltétlen objektív a számos hozzánk eljutó eltorzult vagy torzított információ alapján.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz maross #20180 üzenetére

    Bocs, de nem értelek. Én azt vallom, hogy a Biblia lelki oldalról írja le, modellezi a világot, a tudomány pedig materiális oldalról teszi ezt. Ugyanarról a világról adnak leírást, de minimum két módszerrel.
    A Biblia soha nem akarta helyettesíteni sem a biológiát, de még a történelem tudományt sem.
    Biztos vannak keresztények, akik ezt félreértik, és velük vitatkozzál is, ha akarsz erről. De mivel nem tudom, hogy mi a gondod azzal, amit írok, nem nagyon tudok reagálni rá.
    Kérlek, hogy részletezd, mi a gondod... akár azzal is, amit én írtam, mert nem tudok és nem is akarok a hittantanítód nevében vitatkozni, mivel fogalmam sincs hogy mit is tanított nektek...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #20181 üzenetére

    Mesterien űzöd, hogyan kell elkerülni a kényelmetlen témákra való érdemi reagálást.
    Az egyházügyi törvényre sem reagáltál érdemben, pedig az aztán igazán helyi kérdés.

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #20183 üzenetére

    Engem az egyházügyi törvény direktben nem érint. A gyülekezet önellátó, magát tartja el. Állami feladatai után megkapja azt a pénzt, amit más állami feladatot ellátó szervezet szintén megkap. Ennyi. Az egyházügyi törvényt nem mi hoztuk, mi is bíráltuk, sőt közbe is jártam egy politikusnál a módosítása érdekében.
    És számos észak-amerikai mélyen hívő embert ismerek, és egyik sem olyan hülye, mint azt a média és esetenként általánosítva ti is beállítjátok. Sőt képzett, intelligens emberek mind.
    Nem vagyok mester, de nem tudok mit kezdeni az ilyen vádjaitokkal. Kritizálj engem, arra tudok reagálni... vagy ha kel tudok bocsánatot kérni....

    www.refujvaros.hu

  • maross

    veterán

    válasz kymco #20182 üzenetére

    Koszi, parttalan lenne a vita, nagyjabol megtudtam amit akartam. Tovabbi eros hitet es szep napot mindenkinek!

    eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

  • kymco

    veterán

    válasz maross #20185 üzenetére

    A problémám az, hogy megszólítottál.... de miért, ha csak kinyilatkoztatást akartál közölni? :F

    www.refujvaros.hu

  • maross

    veterán

    válasz kymco #20186 üzenetére

    Kerdeztem, es valaszt kaptam, nem tudom milyen kinyilatkoztatasrol van szo. Ha az enyem az volt, akkor a tied is. Az amit visszakerdeztel pedig meddo vitat generalna, mindenki a sajat igazaval hadakozna, nem azert jottem hogy eldontsuk van e isten vagy sem, es azert meg foleg nem, hogy ezt egymasra raeroltessuk.

    eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

  • kymco

    veterán

    válasz maross #20187 üzenetére

    Ahogy gondolod, tiszteletben tartom szándékodat... még ha nem is értem, elfogadom.

    Szép napot!

    www.refujvaros.hu

  • zone

    őstag

    válasz kymco #20163 üzenetére

    Szerintem nálad van az elakadás... De ha nem akarsz válaszolni, akkor nem kell, csak ne kend rám.
    20128 a válasszal lehet, hogy el tudnál indítani egy másik irányba
    20139 Egy kis bizonyíték morzsát, legyen szó bármilyen apróságról, amiről te nem tudhatsz rólam
    20160 Nem kerülöm meg, már az előbb is mondtam, hogy egyfajta "bizonyíték morzsának" tekinteném
    Háromszor válaszoltam, de szerinted nem akarok válaszolni.

    Nem fogom tudni megmagyarázni neked, hogy miért történhet ez meg, de azt tudom, hogy Isten lényétől ez távol áll.
    Nem látod az ellentmondást? Ha nem az volt a terve pl. a szociális munkás életével, hogy lefejezzék, akkor mégsem minden az akarata szerint történik. Vagy csak a jó dolgok történnek az akarata szerint? Ha ez volt a terve vagy nem akarta megmenteni, akkor gonosz, vagy nem volt rá képes, akkor nem mindenható. Esetleg több isten létezik és Allah erősebb volt. Nem látok más lehetőséget.

    Mondok én ennél többet a monogám, hűségre épülő házasság kapcsán? Nem nem százszázalékos, de védelmet ad, mert másképp is meg lehet fertőződni.
    Akkor fogalmazz óvatosabban. A "védelmet ad" és "egy bizonyos fokú védelmet ad" között van különbség. A morális probléma nem a monogám házasság hirdetésével van, hanem egy hasznos védelmi vonal ellenzésével. II. János Pál erősen ellenezte a HIV vírus terjedése ellen szorgalmazott születésszabályozást és fogamzásgátlást, beleértve az óvszert is. És Afrikában a magas gyermekhalálozás mellett épp az AIDS és a magas születésszám a főbb probléma része.

    A többire is válaszolok hamarosan.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • Gyok2

    aktív tag

    válasz Elemental #20174 üzenetére

    Azok a megdönthetetlen márpedigéntudom tények. Ja nem is, bocs, Józsié volt a 6. kunyhóban. Ezt "bárki" megmondja itt neked.
    Istennek bármi a hatalmában áll/t.

    Vagy, mert Jézus maga mondta.

    Te most komolyan egy 1900-as években dolgozó neurológus, pszichiáter szavaival akarod magyarázni, ami 1900 évvel azelőtt történt?

    maross: Szomorúan hangzik, de egy tudatlan hívő. Attól még hívő.

    A köpködést az egymás vallására értem.

    [ Szerkesztve ]

    Tiszta Windows rendes ház

  • kymco

    veterán

    válasz zone #20189 üzenetére

    Gondoltam, hogy összeszedem én is, post-okra bontva, de a lényeg, hogy erre nem igen kaptam választ
    Neked milyen pluszt adna ez a kicsi csoda? Miben változna az életed, hinni kezdenél Istenben? Vagy elkezdenéd keresni a "racionális" magyarázatokat?
    Illetve azt válaszoltad, hogy: Lényegtelen, hogy nekem milyen pluszt jelentene, mert te biztos vagy benne, hogy semmilyent.

    Ezek után csak a maszatolás ment. de nem fontos. Csak ne legyen már az, hogy válaszoltál...
    Persze, azt, hogy lényegtelen....

    De ezt lezárom, ha nem zavar. Már elvesztettem az érdeklődésem a kérdésem utáni válaszod után.

    Nem látod az ellentmondást? Nem, mert Istentől távol áll az a gonoszság, ami itt megjelenik. Az, hogy az Isten engedi, hogy az ember a maga ura legyen nem jelenti azt, hogy egyet ért ezzel. A felnőtt fiad lopni kezd, te beszélhetsz vele, de nem tudsz helyette tisztességesen élni, mert ez az ő élete. Kb ez a helyzet a földön ma...
    Akkor fogalmazz óvatosabban. A "védelmet ad" és "egy bizonyos fokú védelmet ad" között van különbség. Csak akkor van ezeknek a szavaknak hitele számomra, ha te is óvatosabban fogalmazol az óvszerrel kapcsolatban. :)

    II. János Pál Pápa nem záratta be az óvszerboltokat, nem tartotta erőszakkal távol az embereket a védekezéstől, születésszabályozástól. Sőt az általa hirdetett családmodell legalább akkora védelmet jelenthetett volna, mint az óvszerhasználat. Mindemellett nem kampányolok az óvszer ellen, magam is így védekezem, és nem tartom bűnös dolognak, de ez más történet, már korábban írtam, hogy nem értek egyet a katolikus egyház eme tanításával..

    www.refujvaros.hu

  • #40553216

    törölt tag

    Csak érdekességképp: most megy egy film Wilberforce-ról az RTL Klubbon.

  • Noddy

    senior tag

    válasz #40553216 #20083 üzenetére

    Az egyházak magyarázatait tartom „humbugnak és hazugságok tömkelegének”.
    Ezt eddig nem nagyon emelted ki, de köszi, hogy tisztáztad. De voltak olyan megnyilvánulásaid ami konkrétan a Bibliához kapcsolódtak magyarázat nélkül, de ezek szerint azokat félreértettem.

    No, akkor vezesd le nekem akármelyik újszövetségi helyből azt a jogát bármelyik embernek, aki kereszténynek nevezi magát, hogy akármilyen alapon (de legyen az egyszerűség kedvéért az Istenbe vetett hit milyensége) megbüntessen, ad absurdum kivégezzen, kivégeztessen egy másik embert!
    Nem kell levezetnem ilyet. Az 5 Sola elsősorban Isten tervének megértéséhez szükséges, hogy az ember hogyan üdvözül. Az 5 Sola az üdvözülés módját és annak megértését írja le. A református hit alapján adja ezt. Ezért nem fog senki se az 5 Sola alapján bárkit halálra ítélni. Amire te szeretnél utalni, hogy Kálvin kivégeztetett, illetve, hogy a keresztyénség nevében embereket öltek meg. De a Biblia alapján ez helytelen volt és emiatt nem is lehet levezetni azt amit te szeretnél. Szerintem ez egyszerűen megérthető és éppen emiatt könnyű megítélni, hogy valaki református vagy keresztyén-e, vedd elő a Bibliát és ítéld meg!

    Hol nevezi annak? Mármint hol nevezi káromlásnak azt, ha valaki „humbugnak és hazugságok tömkelegének” tartja a konkurens keresztény egyház tagját akár egy kanál vízben is megfojtó, szenteskedő keresztény egyházatyák spekulációit?
    Ez csak a te kitalációd, mármint a spekulációk. Nem az a káromlás, ha megítélsz egy egy cselekedetet, hanem ha Istent vagy az Ő kijelentését káromlod, minősíted. Az egyházról mondhatsz bármit az nem istenkáromlás.

    IV. Totmészhez:
    Nem ezzel akarom alátámasztani a Biblia igazát, hanem ez egy a sok közül ami alátámasztja a Biblia igazát, hála Istennek, nem kell nagyítóval keresni a bizonyítékokat, körbevesznek minket nagy számban.
    A nagy cáfolatod tényleg ez lenne, hogy a fáraó mikor állította? Miért is cáfol bármit, ha nem másnap állította, hanem később mikor a hatalma megerősödött? Az egyiptomtól független forrás a Biblia. Pont azért hoztam ezt, mert a Bibliától független forrás megerősít egy bibliai eseményt... vagy ez már baj, mert bebizonyosodik a számodra hogy a Biblia hiteles?

    Valóban minden ember hisz valamiben és ez így volt az ókorban is. Valamelyik vallás megszűnt valamelyik ma is él. A Biblia igazát mégis meglehetősen erősen támasztják alá a régészeti leletek, és a ma is élő keresztyének élete. És ma már egyre jobban kopnak ki a megszokásból templomba járók, lassan kihal az a generáció.

    zone-nak 20087
    De a keresztény rabszolgatartót elkönyvelted, mint 100% jó ember.
    A keresztyén rabszolgatartót elkönyveltem, mert tudom, hogy a Biblia alapján mit kell tennie. De őt se jónak könyveltem el, mert a keresztyénség tanítása, hogy senki se jó, de tudom, hogy mihez tartja magát, mert szereti Jézus Krisztust. Ha nem szereti akkor nem is keresztyén. Mert ez még egy szép definíció a keresztyénségnek, hogy szeretik Jézust.

    Tényleg nem tudom, hogy jön ide, és azt vártam, hogy megmagyarázod. Hogyan támasztja alá IV. Thotmesz álom-szteléje a Biblia igazát és a zsidók kivonulását?
    A szócserés játéknak az volt a célja, hogy lásd, hogy ugyanazt, amit elmondtál, egy más vallású is mondhatta volna.

    Nem tudom mennyire néztél utána az álomsztélének, de ez egy Biblián kívüli forrás a 10 csapásra.
    A szócserés játékoddal pedig nem értél célt, mert éppen csak arról tettél bizonyságot, hogy se az iszlámot, se a keresztyénséget nem ismered, ha ilyen kijelentésed van. És csak azt igazoltad, hogy neked egyforma a kettő és ez pedig elég elmarasztaló az ismereteidre nézve. Egy iszlám soha nem mondana olyat amit te leírtál... se egy budhista se egy taoista, se egy panteista.

    Mindenki? Kétlem. Valójában igen sok hasonlóság van az iszlám és keresztény vallásokban. Egyistenhit, isteni próféták (Noé, Ábrahám, Dávid, Mózes, József, Keresztelő János, Jézus), a tízparancsolat követése, Mária szülése szűzként, Jézus, mint messiás és csodatételei, az Ótestamentum szent iratként tisztelése, Sátán gonoszsága, az Antikrisztus megjelenése és Jézus második eljövetele, ítéletnap, menny és pokol a halál után.
    Az iszlám Ábrahámot tartja szintén ősatyjának és a Biblia is ír Izmaelről. De innentől meg is szűnik a hasonlóság. A tanításai nem egyeznek a keresztyénséggel.

    Milyen történelmi bizonyítékok vannak Jézus létezésére?
    Itt is egy összefoglaló. De ha rákeresel bárhol hogy Jézus történelmi személy volt-e rengeteg leírást találsz forrásokkal, bizonyítékokkal.

    Csak azt mondtad, hogy a kor morális értékrendje felett állt, de nem volt egyetlen ókori példád sem, amivel össze lehet hasonlítani a bibliai morált, hogy lássuk a különbséget.
    Hoztam a példákat, de te azokat lesöpörted mondván, hogy nem érdekel az adott kor más népeinek rabszolgatartása, igazságszolgáltatása, törvénykezése... ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni, talán majd egyszer elfogadod.

    kymco szerint az eredendő bűn miatt volt szükség Jézus áldozatára, szerinted a tízparancsolat megszegése miatt. Azt pedig túlzás állítani, hogy a tízparancsolat megszegésén mindenki átesik. Mi nélkül vagyunk a másik ember kárára és Isten szégyenére?
    Az hogy az ember most bűnöket követ el közvetlen kapcsolatban van és szorosan összefügg az első bűnesettel. Akkor jött be a bűn a földre és a mostani bűneink ennek következménye. Tehát kymco jól mondta és én pedig a jelenlegi helyzetre mint következményre mondtam. A tízparancsolat megmutatja, hogy mi romlott el a bűnesetkor és ezt mindenki láthatja, hiszen megmondja, hogy mi a rossz. A gyilkosság nagyon hamar megjelent és az már akkor ítélet alá esett és később Isten a 10 parancsolatban hűen önmagához szintén elítélte.

    tomtyi20089
    Nem kell hallelújáznod. De a ferdítéseket és féligazságok terjesztését abbahagyhatod. Köszönöm. Persze rágalmazni mindig könnyebb mint bevallanod, hogy elragadtak az indulataid és valótlanságokat állítottál, mint hogy Kálvin végeztette ki Szervétet és hasonlók. És persze mikor erre figyelmeztetünk hirtelen nem kezded érteni miről van szó... nem baj mi és aki utána néz tudja miről van szó, annyiból jó, hogy csak a tudatlanokat tudod megvezetni a féligazságaiddal.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • #40553216

    törölt tag

    válasz Noddy #20193 üzenetére

    „Nem az a káromlás, ha megítélsz egy egy cselekedetet, hanem ha Istent vagy az Ő kijelentését káromlod, minősíted.”
    Akkor káromlás, ha káromlás? Érdekes érvelés, nem gondolod?
    Amúgy még mindig nem veszed észre, hogy eddig még sosem a Biblia szavait kritizáltam, hanem az egyházak interpretációit. Meg azt, amikor egyszer azt mondják, szó szerint kell érteni, másiknál meg hogy képletesen. És természetesen képletesen csak úgy lehet, ahogy ők tanítják, különben istenkáromló és eretnek vagy.

    „és valótlanságokat állítottál, mint hogy Kálvin végeztette ki Szervétet és hasonlók.”
    Könnyebb sokadszor ezt leírnod, mint egyszer elolvasni a tényeket: Kálvin évekkel korábban leírta, ha Szervét Genfbe meg, azon lesz, hogy meghaljon? Mert mikor Szervét Genfbe ment, Kálvin tényleg mindent elkövetett, minden befolyását latba vetette annak érdekében, hogy Szervét meghaljon. És így is lett: Szervét meghalt. Ha neked ez nem azt jelenti, hogy Kálvin végeztette ki Szervétet, akkor az összes, Hitlernél kisebb náci is jogosan mondta, hogy ő csak parancsra cselekedett. Meg az összes bolsevik is, aki akár Sztálin, akár Mao, akár Rákosi, meg a többi alatt volt.

    „De a Biblia alapján ez helytelen volt és emiatt nem is lehet levezetni azt amit te szeretnél.”
    Akkor azt hiszem, mindent megbeszéltünk. Semmilyen joga soha senkinek, aki magát kereszténynek állítja, nem volt és nem lesz ahhoz, hogy akár egy keresztény, akár egy nem keresztény embertársát a legkisebb vélt vagy valós vétekben meg, ne adj isten, elítéljen. Meg ami ezután jött, jön: büntessen. Tehát arra sincs jogod (ahogy senki más kereszténynek), hogy istenkáromlásról szólj. Mert nem a te dolgod.

    „Szerintem ez egyszerűen megérthető és éppen emiatt könnyű megítélni, hogy valaki református vagy keresztyén-e, vedd elő a Bibliát és ítéld meg!”
    Jelen esetben ez tényleg egyszerű: ha akár csak ítélsz is, nem vagy keresztény.

    „Nem ezzel akarom alátámasztani a Biblia igazát, hanem ez egy a sok közül ami alátámasztja a Biblia igazát”
    Neked. Én meg odaírtam, hogy akkor alátámasztaná, ha ezt a sztélét az álom másnapján készíttette volna, még mielőtt mindaz bekövetkezik, ami rá van írva. Csakhogy a sztélé azután készült, hogy „bekövetkezett”. Magyarul mítoszgyártás történt. Tudod, olyan ez, mint a II. világháború után minél több idő telt el, annál több lett az ellenálló és az antifasiszta. A '80-as évekre már annyi lett, hogy ha a háborúban valóban ennyi lett volna, komolyabb partizánháborút folytattunk volna a németek és az oroszok ellen is, mint amilyen Jugoszláviában volt.

    „ez egy Biblián kívüli forrás a 10 csapásra.”
    A szövegnek melyik része is ez? Mert én ebben:

    Dream Stele (Sphinx Stela)

    pont nem találtam semmi olyat, ami még csak hasonlóról is szólna, mint amit te írtál. Az összes „bizonyítékod” ilyen?

    „A Biblia igazát mégis meglehetősen erősen támasztják alá a régészeti leletek”
    Miben való igazát? Erre adjál már linket, légyszi.

    „A keresztyén rabszolgatartót elkönyveltem, mert tudom, hogy a Biblia alapján mit kell tennie.”
    Szóval akkor a 15. századtól a 20. század elejéig tartó rabszolgaság az mind jó volt, hiszen szinte 100%-ig keresztények foglalkoztatták a rabszolgákat a dél- és észak-amerikai gyarmatokon, majd az önálló államokban.

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz #40553216 #20194 üzenetére

    Szerintem kicsit félre érted a "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!" mondatot. Illetve számomra úgy tűnik, mint ha egybemosnád a különböző típusú bűnöket is. Mert más jellegű egy ember elkövetett bűn, pl gyilkosság és más Isten ellen elkövetett bűn pl kármolás. Picit abszúrd lenne a bírók, ügyészek helyzete :)
    Felmerült korábban a halálbüntetés is, ami szerintem is elítélendő dolog és a Szentírás tanításával is ellentétes.

    (#20193) Noddy
    Az egyházról mondhatsz bármit az nem istenkáromlás.
    Mivel Krisztus teste, ezért szerintem az Egyházról sem lehet mondani "bármit". Persze kérdés, hogy az Egyház/egyház milyen értelemben szerepel.

  • #40553216

    törölt tag

    válasz Attila2011 #20195 üzenetére

    káromlás

    Igen, érdekes, hogy ezzel a sikamlós válasszal mindig ki lehet csúszni. Mikortól lesz hiteltelen az egyház? A pápák, a bíborosok, a püspökök, a papok bármit megtehetnek, csak mert a Test kiválasztott részei(nek hiszik magukat)? És ha az életüket így élik le, attól még ők jogosultak Krisztus képviselőjeként fellépni? Ez a komoly kérdés, nem az, hogy ha ezekről kritikát mondok, akkor káromlom-e Krisztus testét.

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz #40553216 #20196 üzenetére

    Ha elolvasom az egész ítélkezésről szóló részt, akkor szerintem a szövegkörnyezet árnyalja ezt a mondást.
    Véleményem szerint ez inkább az igazságtalan és erősen szubjektív, "vakmerő ítéletről" szól. Illetve elítéli a kettős mércés, amikor magunkkal szemben sokkal elnézőbbek vagyunk, mint másik emberrel szemben.
    Például egy bűnöző előéletű bíró ítélete bármi perben igen abszurd lenne.
    Vagy előfordulhat, hogy megismerünk egy gyakran káromló embert, Krisztus pedig ezekkel a mondatokkal int meg minket, hogy ne ítéljük el, még magunkban sem az illetőt, hiszen mi is bűnösök vagyunk. Ez persze megint érdekes, mert emberi természetünkből fakad, hogy bármit tapasztalunk azt egyből megítéljük, legyen az jó vagy rossz benyomás. Gondolok itt a legegyszerűbb, hétköznapi példákra, vagy olyanra, mint előbb említettem. De ez utóbbi esetben is törekednünk kell arra, hogy szeretettel viseltessünk a másik iránt és mindig önvizsgálatot tartsunk. Ide vág az ítélkezésről szóló rész utolsó mondata: 5Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!

    Nyílván lehet kritikát megfogalmazni a püspökökről, pápákról, a történelmet vizsgálva több esetben kell is! Sőt a jelenkorban is elő- előbukkan ilyen elítélendő eset. Azonban egy-egy személy nem jelenti magát az egész Testet, még ha püspökökről van is szó. Ezek az esetek nem az Egyházat teszik hiteltelenné, hanem csak az adott személyt, aki ezáltal méltatlanná válik megbízatására (és eltávolítják hivatalából). Természetesen, ha Krisztus parancsaival szembe mennek, akkor nem lesznek jogosultak. (Bár itt vissza kanyarodhatnánk a fentebbi gondolatokra is.)

  • zone

    őstag

    válasz kymco #20167 üzenetére

    Jól szemlélteti, hogy kérhetnéd a mindent, de nem teszed, te ennél megragadsz... Ennél sokkal többet kérhetnél Istentől.
    Erről két gondolat jutott eszembe. Az egyik, hogy bár nekem egy apróság is elég lenne kezdésnek, de szerinted ez nem lehetséges, mert ez vásári mutatvány lenne. Ha egy kis bizonyítékot sem tudsz szolgáltatni, egy nagyobb hogy menne? A másik, a korábban említett "minden az akarata szerint történik" kijelentés, azaz az eleve elrendelés elve mentén mi értelme van bármit is kérni, bármiért imádkozni? Azaz ha például a hétvégén jó idő lesz, az nem azért van, mert te kérted.

    Egyrészt én nem is akarok bizonyítékot neked, te várod el tőlem.
    Azt hiszem az a természetes kíváncsiság része, ha valaki bizonyítékot szeretne olyan képtelen állításokra, amiket te teszel. Az, hogy nem is akarsz ezzel szolgálni csak megerősíti azt a benyomást, hogy tévképzeted van. Megismételném az erre vonatkozó analógiát: tudsz repülni, de nem akarod megmutatni. Akkor viszont ne lepődj meg, ha senki sem hisz neked.

    Így van, engem meg teljesen hülyének tartasz, mert másképp gondolom, másképp tanultam, más kutatók, más eredményeire hivatkozva. És mivel te ezt elhitted, a többi másik ember, aki mást gondol csökött, hülye, akit erről meg kell győznöd... Az még véletlenül sem lehet, hogy te tévedsz...
    Ismét kiemelném, hogy nem tartok senkit hülyének. Azonban úgy gondolom, hogy tévedsz, amit a tudomány, a bizonyítékok és maga a valóság is alátámaszt. Egyszer sem mondtam, hogy én nem tévedhetek, ellentétben a vallásos meggyőződéssel, hogy a Biblia tévedhetetlen.

    (#20191) kymco
    Istentől távol áll az a gonoszság, ami itt megjelenik. Az, hogy az Isten engedi, hogy az ember a maga ura legyen nem jelenti azt, hogy egyet ért ezzel.
    Istentől távol áll a lefejezés, közelebb áll hozzá a pihenőnapon való dolgozásért a halálbüntetés, gyerekek medvékkel való széttépetése, a halottlátók, jósok, melegek halálra kövezése, terhes nők hasának felvágása és csecsemők kőhöz verése.
    És persze "megengedi" a terroristának, hogy jóravaló embereket fejezzen le. Bármi terve volt azzal az emberrel, ha minden az akarata szerint történik, az volt az akarata, hogy az ember élete azzal a lefejezéssel érjen véget.

    Csak akkor van ezeknek a szavaknak hitele számomra, ha te is óvatosabban fogalmazol az óvszerrel kapcsolatban. :)
    Egyáltalán nem beszéltem az óvszer százalékos hatékonyságáról, ezt a vitaszálat "A katolikus egyház óvszerellenessége miatt vajon hány gyerek született eleve AIDS-esnek?" kérdéssel indítottam.

    II. János Pál Pápa nem záratta be az óvszerboltokat, nem tartotta erőszakkal távol az embereket a védekezéstől, születésszabályozástól.
    Kétlem, hogy lennének óvszerboltok - bocs, nem tudtam kihagyni. Persze hogy nem erőszakkal tartotta távol az embereket az óvszerhasználattól. De rengeteg kárt és halált okozott a 90-es afrikai látogatásán tartott beszédével, miszerint bármilyen körülmények között óvszert használni bűn. [link] Ezzel szépen betett az aktivisták és jótékonysági szervezetek az óvszer melletti kampányába fektetett erőfeszítéseinek és az elköltött dollármillióknak.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • #40553216

    törölt tag

    válasz Attila2011 #20198 üzenetére

    „aki ezáltal méltatlanná válik megbízatására (és eltávolítják hivatalából)”
    Ebben te nagyon biztos vagy? Ne kelljen sorolni csak a pápákat! Mennyit is távolítottak el a hivatalából (mármint legálisan)?

    „az igazságtalan és erősen szubjektív, "vakmerő ítéletről" szól”
    Ennek te is ellentmondasz, ahogy lejjebb érzed is. Mivel az ítélkezés a mindennapi túléléshez szükséges alaptulajdonsága az emberi létnek.
    Ott van pl. a korábban már vitatéma bűnös asszony esete. „Az vesse rá...”, ugyebár. Ez még azoknak sem enged ítélkezést, akik saját életükben ténylegesen sosem vétettek semmilyen, emberek által bűnösnek tartott dolgot, hisz' az eredendő bűn mindannyiunk létének része. (Más kérdés, hogy ez a bűn nem az én bűnöm, én magam csak örökségként kaptam.)

    „és mindig önvizsgálatot tartsunk.”
    Az önvizsgálat csak az eleje. A gerenda kivétele az, amikor már nincs benned bűn. Tudsz mutatni 100% biztonsággal olyan embert, akiben nem volt bűn? (Most a legendákat hagyjuk!)

    (#20193) Noddy
    Ez a Bibliában leírtak megkérdőjelezésében megtestesülő istenkáromlás dolog azért érdekes, ugyebár, amiről már zone-nal és velem is többször vitázol, vitatkoztok: a gyerekek meggyilkolására felszólítás is Isten szava. Ugye? Szerintem védhetetlen az álláspontod.
    De szélsőséges példa: több gyilkos hivatkozik arra, hogy isteni sugallatot kapott. Honnan tudod, hogy nem?

    @zone
    A Dél-Afrikai Köztársaság lakosságának ~80%-a keresztény, ebből 7,1% (tehát a teljes lakosság ~5,6%-a) katolikus. Az AIDS-esek aránya a teljes lakosságban 21,5%. Zimbabwe: a teljes lakosság 85% keresztény, 67%-a protestáns, AIDS-es 24,6%.
    Míg Nigériában az AIDS-esek aránya 5,4%, a katolikusoké ~12,5%.
    Szóval nem feltétlenül van összefüggés.

Új hozzászólás Aktív témák