-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
FYI
SX200-as nyomit használtam, de nem felhőtlenül. A rendszer elsőre felismerte, és telepített valami pff... ne kérdezd milyen drivert, ami összevissza igazította a színeket. Nem is értettem a dolgot, aztán rájöttem a megoldásra: le kellett tölteni a gyári drivert az epsontól, majd a cups management felületén beállítani, mint aktív drivert. Ha benne van a gyári driver által támogatottak körében, akkor kb. erre érdemes számítani. Ahogy nézem, van hozzá driver -
-
buherton
őstag
Epson D2003N nyomtatót viszi. Viszont anno, amikor HP-n próbáltam színesben nyomtatni, akkor nem igazán se volt se színes, se szép.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
csibor
addikt
Használ valaki Epson SX235W-ét ubin? Vagy van neki terméktámogatása?
-
quailstorm
nagyúr
Hát én akkor voltam ideges mikor a 256MB-os HD3850 agyontaposta teljesítményben a DDR2-es 1GB-os 9500GT-met. Csak az más ketegória. Tudom, rengeteg mai játék elmegy 4650-től felfele, casual meg régebbi játékokhoz még a 4450 is jobb mint egy intel HD. De attól még driver nem lesz...
Egyébként azt pl nem értem miért nem kaphatott a geforce FX széria flash támogatást.
Nekem az Nvidia driverrel nem volt különösebb gondom linuxon, települt ment. Amikor még 10.10-zel kernelfrissítésnél elszállt, akkor is csak terminálból újraraktam és cső. Teljesítménye meg totál ugyanaz mint Win-en (unigine benchmark). Nomeg valamiért a steam for linux is nvidiára épít.
A másik amit kedvelek a linuxos driverben az a fan control. Nem kell külön alkalmazás, csak engedélyezni kell (az alap fordulat windowson 30%, linuxon 17%, nem játszani elég a 30, egyébként gáz van)
Geforce GTS450 GDR5 1GB Gigabyte OC edition -
válasz eternam #5292 üzenetére
Na hát igen. De mondjuk az Adobe még meredekebb a flashük vga támogatásával...
És azért az 4xxx ATI nem is egy öreg, és nem leírandó kártya, rengetegen használják!@quailstorm : A remek azért túlzás, de tök elfogadható. Érdekes módon Torvalds nekik is beszólt... Az se lehet véletlen.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
válasz eternam #5292 üzenetére
Most mondjam azt hogy ezért nem veszek AMD videokártyát? Gyors de gagyi support.
Ehhez képest Nvidia FX5000(2005-ös) széria megy win7 alatt, a 6000-res meg még aktív platform(igaz a most októberben kiadott win8 driver után befejezték, és a 8000-res az alap)...
Az Ati 9800pro az egy jó kártya volt a maga idejében, meg most is jó ára van egy HD7770-nek, de maradok az Nvidiánál, nekik legalább van egy remek linux/unix driverük.[ Szerkesztve ]
-
eternam
tag
Nekem az a röhej, hogy a három éve újonnan vásárolt HD4890-nek már csak legacy drivere van július óta. Állítólag ubuntu 12.10-re van egy moddolt legacy driver külső tárolóból, ami működik, de én csak lts-t használok, azon meg hibátlanul működik. Az az elkeserítő hogy viszi a legújabb játékokat (igaz csak DX 10.1-ben) tűrhető, vagy maximális sebességgel, de új driver már nincs hozzá sem windowsra, sem linuxra.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
-
viw
aktív tag
helló,
légyszi segítsetek feltenni ezt: Flashtool v0.9.9.0
ott a leírás,h. hogy kell, de kb. már a 2. pontot nem értem/nem tudom,h. kell.:/
(ubu12.10)
köszi -
-
válasz quailstorm #5284 üzenetére
A Mx400, 440 is Dx9, ha jól emléxem.
-
szoke12
őstag
válasz quailstorm #5281 üzenetére
Ja, ok.... rosszul emlékeztem. Akkor örülök, hogy működik.
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
válasz quailstorm #5281 üzenetére
A 12.10-es Lubuntu még vígan felismerte anyám gépében az FX5200-at, és a zárt driver is megy vele Király-e?
-
-
MODERÁTOR
válasz szoke12 #5277 üzenetére
Normál esetben nyilván nem ezt kellene tapasztalnod. Sajnos semmit sem árultál el a hardveredről, vagy, hogy milyen zárt illesztőprogramot ajánlott hozzá, de a Lucid már elég régi kiadás, így könnyen előfordulhat az is, hogy egyszerűen nem is kezeli az elavult zárt meghajtó az újabb videovezérlődet.
-
szoke12
őstag
Helló! Igen, megint én...
Frissen telepítettem egy 10.04.4-et. Frissítéseket leszedtem, majd jelzett, hogy zárt illesztő érhető el a vidikarimhoz. Jó, szedjük le, elvégre írja, hogy mennyivel jobban tudja majd kezelni vele, meg ott van, hogy a szakemberek tesztelték....
Feltettem, illetve aktiváltam.
Következmény: Fele akkora felbontás, hatalmas ikonok (gyors töröltem is), illetve 2 percet vett el az éltetmből, hogy visszarendezzem a telipakolt tálcáim ikonjait.
Megnéztem a beállításait, de 640x480 volt a legtöbb, amire képes. de akkor minek van hozzá "ajánlott" zárt illesztő?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #5274 üzenetére
Nem tudom mi sérült rajta (most már mindegy, formáztam), de nem tudta felcsatolni. A lemezkezelő ext2-nek látta az ext4 partíciót.
Régóta használok már usb vinyókat. Win alatt rendszeresen előfordult, hogy nem lehetett leválasztani (valami használja a lemezt, .... bla-bla-bla), de adatvesztés nem volt rajta. Most ubuntuval meg gyakorlatilag pár nap után beütött a ménkü.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
Syl
nagyúr
Csak azért értetlenkedem, mert volt a minap ez az adatvesztésem. És mivel az egy USB vinyó, arra gondoltam, talán nem megfelelően állítottam le.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
Syl
nagyúr
USB vinyót hogy kell szabályosan és biztonságosan eltávolítani a rendszerből?
Mert én kapásból három módszert látok (a terminálos bűvészkedést nem ismerem):
1. A nautilus ablakában az eszköznél a kiadás gomb.
2. A unity dock ikonon jobb klikk "biztonságos eltávolítás"
3. A unity dock ikonon jobb klikk "leválasztás"Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
McSzaby
őstag
Hello!
A PPA-t sikerült megcsinálnom és most korrektül működik minden, köszönöm!
A következő gondom a no-ip kliens telepítése. Tudtok ebben segíteni?
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
MODERÁTOR
válasz McSzaby #5262 üzenetére
Pedig ennyi:
sudo /fájl/elérési/útvonala/fglrx-uninstall.sh
Ha azt írja ki, hogy a parancs nem található, akkor hibásan adtad meg az elérési útvonalat.
Ha a könyvtárában állsz, akkor pedig:sudo ./fglrx-uninstall.sh
Ha normális hibaüzenetet ír ki, akkor azt másold be, hátha megtudjuk oldani. De olyat ne, hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár, vagy parancs nem található.
-
-
-
qwertly
addikt
Miért ez már nem támogatott?És akkor már nem is lehet felrakni a "régi" klasszikus ubuntutt?Vagy ha nem létezik olyan ubi kiadás vagy valami leszármazottja amely a régi felülettett adja vissza nem ezt a Unity felületét?Valahogy nem fekszik ez nekem,maradnék a régi megszokottnál.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz tragiQss #5251 üzenetére
Semmi, csak vicces volt, ezért van off-ban.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 10.10 akarom Asrock Z77 Pro4 alaplapra tenni de nincsen hang nem látja a rendszer,és a GeForce GTX 550 Ti videokártyához sem tudom a nvidia drivert felrakni?Mert amikor próbáltam az nvidia drivert akkor újra indítás után csak a sötét képernyő fogadott.Ezeket a hardver elemeket,hogyan tudnám beüzemelni? -
MODERÁTOR
Jónak kell lennie, maximum máshova kell echo-zni. Aztán kis várakozás után tutira átáll az órajel. Ennél alapértelmezettebben csak a kernel konfigurálásánál lehet beállítani, mielőtt fordítod.
Az elérhető módokat a következő parancs listázza:cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
[ Szerkesztve ]
-
válasz eternam #5245 üzenetére
Nem, persze
Nem csinál olyat, hogy elkezd bejegyzéseket javítani egy sima reggeli indításkor, magától...
Nem csinál olyat, hogy az egy hetes gépen egyszerűen nem indul el, filerendszer hiba miatt...
Nem csinál olyat, hogy egy másik gépből átrakott winyón egyszerűen legyalul mindent? (Utána Getdatabck.)Nekem még Ext4 se borult össze soha...
Ext2 igen (áramszünet )@Syl : Ha félsz. akkor Ext3.
[ Szerkesztve ]
-
eternam
tag
Én is azt mondom térjél vissza a windowshoz, jobb az hidd el. Ilyen bugok biztos hogy nincsenek benne. Egy windowst évekig fejlesztenek mire kiadják csak a béta tesztelőknek és akkor hol van még a végleges verzió? Ehhez képest az ubuntu, bazmeg... Vagy ha semmiképp nem akarsz windowst, akkor javaslom a stabil debian 6.0.6-ot ext3 fájlrendszerrel.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
Thusor
őstag
Ubuntu 12.10 alatt a laptopom displayporton keresztül csatlakozik az u2312hm-hez. Csak 1024x768-at tud a 1920x1080 helyett. Hogyan lehetne rávenni, hogy működjön fullHD-n? Intel HD graphics integrált vezérlőm van.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Syl
nagyúr
Most már semmit. Elkezdte javítgatni (#5221), majd megállt. Több mint egy órát állt egy helyben, ráuntam.
Bambano formázást javasolt a másik topicban.
Most nagyon nagyot csalódtam a linuxban. Három hete tértem át linuxra, de ezzel most nagyon gondolkodóba estem...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
MODERÁTOR
Én fogtam és beírtam a /etc/rc.local fájlba:
echo ondemand >/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
Bár nem ellenőriztem a Quantal kiadása óta, hogy változott-e a helyzet, és volt kernelfrissítés is. Merthogy én úgy vettem észre, hogy nem állítódott be a rendszer elindulása után az ondemand mód, és csakis max. órajelen ment a proci.
-
buherton
őstag
válasz tragiQss #5239 üzenetére
Erre gondolsz? A cikkben lévő linken van egy nagyon komoly kép .
[ Szerkesztve ]
-
Youri
veterán
12.10 alatt a default governort hogyan tudnám beállítani?
RTX ON
-
-
MODERÁTOR
válasz McSzaby #5232 üzenetére
Ha minden igaz, akkor
sudo /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
de erre nem vennék mérget, lehet, hogy máshová pakolta ezt a fájlt, meg kell keresi.
Egyébként pedig nagyon nem ajánlott ilyen formában telepíteni az AMD grafikus meghajtóját, mert kernelfrissítéskor telepítheted újra. Ezzel a letöltött telepítővel előbb Debian telepítőcsomagokat kell kreáltatni, majd azokat kell telepíteni. Ha így teszel, akkor a dkms gondoskodni fog a kernelmodulok automatikus befordításáról. -
Syl
nagyúr
Biztosan a manók jártak itt az éjjel. A gremlinek.
Szombaton mentettem rá dolgokat, majd "biztonságos eltávolítás", kihúztam a dokkolóból és félretettem. Ma bekapcsoltam, erre ilyen error, olyan error. És még nem ért a végére.
Minden esetre, az adatokra én már keresztet vetettem...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
MODERÁTOR
válasz McSzaby #5227 üzenetére
Az a meghajtó inkompatibilis az Ubuntu 12.10-el. Nem tudhattad, de nem véletlen nem ajánlott fel a rendszer telepíthető zárt meghajtót. Azért nem tette, mert egyszerűen nincs is. A rendszerre sose próbálj nála korábban kiadott grafikus drivert telepíteni, mert egészen biztos, hogy nem fog működni. A 12.6-os Catalystot pedig nem 12.10 után adták ki.
Egyedül azt a PPA-t tudod használni amit már linkeltem, de abból szépen telepíthető ugyanez a meghajtó úgy, hogy a rendszer egyes fájljait is visszafejleszti hozzá kompatibilitási okokból. -
-
McSzaby
őstag
Ezt az AMD radeon oldaláról szedtem le, kiválaszottam, hogy HD2xxx és kiválasztottam, hogy Linux! Ezt a fájlt letöltöttem és lefuttattam. Nem kimondottan Ubuntu, nem kimondottan öregapám írta nekem, tudtam mit vállalok. Egyszerűen csak annyit akartam elérni, hogy ne szaggasson egy mkv videó Ubuntu alatt.
-
MODERÁTOR
Ha nem akarsz kérdésekre válaszolni, akkor válaszd az automatikus javítást (-p kapcsoló). Ha nagyon nem megy a helyreállítás, akkor formázd le még egyszer ext4-re és eressz rá egy megfelelő undelete alkalmazást.
Egyébként én már egy jó ideje használok ext4-es fájlrendszert - gyakorlatilag azóta mióta az Ubuntuban alapértelmezetté vált -, de soha nem volt vele semmi gondom. Pedig még a naplózást is visszafogom, meg ilyesmi. Egyedül a fejlesztés alatt álló btrfs fájlrendszernél tapasztaltam rendre fájlrendszerhibákat már viszonylag rövidebb használat után is. De adatvesztésem ott sem következett be, max. csak olvashatóba váltott.(#5223) McSzaby: De ugye nem HD 5XXX alatti kareszra raktál fel inkompatibilis meghajtót? Mert abban az esetben nincs min csodálkozni, te magad tetted tönkre a rendszert.
[ Szerkesztve ]
-
-
Syl
nagyúr
sudo fsck.ext4 -v /dev/sdb1
e2fsck 1.42 (29-Nov-2011)
fsck.ext4: Group descriptors look bad... trying backup blocks...
Superblock has an invalid journal (inode 8).
Törlés<i>?(#5219) Kendek
Van SMART csak 1-2 perc után jelenik meg a lemezkezelőben. Teljesen hibátlan.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz McSzaby #5215 üzenetére
Egyáltalán mit csináltál? Most akkor aktiváltad a zárt meghajtót amit felajánlott a szoftverforrásoknál, vagy valami külső telepítővel machináltál valamit? Mert ez utóbbinál a te felelősséged, hogy kompatibilis drivert raksz-e fel.
Amúgy ha HD 2600-ról van szó, akkor Ubuntu 12.10 esetében egyelőre maximum ezt a PPA-t tudod használni.(#5218) Syl: Lehet, hogy pusztán csak szoftveres hiba, de USB-n keresztül nincsen SMART, így semmi információt sem kapsz arról, hogy hardveresen ép-e a merevlemez. Persze az, hogy valamelyest megy, az már egy pozitív jel.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Egyelőre csak másik usb dokkolóval (régi, usb2-es ház) tudtam, másik usb porton kipróbálni. A jelenség ugyanaz. Holnap délután leszek csak másik gép közelében, bár azon win7 van. Nem tudom mit kezd majd ezzel a vinyóval
-
-
Syl
nagyúr
Azért vicces, hogy egy ext4 fájlrendszer kikapcsolt állapotban ext2-re konvertálódik. A szarfos vindóz húsz év alatt egyszer sem művelt ilyesmit, a linux meg két hét használat után masszív adatvesztést hozott össze.
-
Lacces
őstag
válasz lionhearted #5204 üzenetére
Volt kiadva terminálból, úgyanúgy megtartja.... Ragaszkodó típus a kernel. Hidd el nekem is gyanús, főleg úgy, hogy két gépen is egy ropogós 12.10-es szaladgál . És alapjáraton ugyanazok a progik voltak fent. De azóta már mást is felraktam .
janos666 Igen, ezeket már én is megtettem, töröltem a régi kernelt, mert az is legalább 100mb-ot foglal.
Persze nem verném ki a "balhét", ha nem 20Gb-ról van szó .Syl - lehet a haladó linux topicban jobban tudnak neked segíteni (én ehhez kevés vagyok, meg úgy láttam, hogy mások sem tudtak válaszolni)
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
A sudo fsck.ext4 -v /dev/sdb ezt adja:
e2fsck 1.42 (29-Nov-2011)
fsck.ext4: Superblock invalid, trying backup blocks...
fsck.ext4: Bad magic number in super-block a(z) /dev/sdb megnyitására tett kísérlet közben
A szuperblokk nem olvasható, vagy nem egy helyes ext2 fájlrendszert ír le.
Ha az eszköz érvényes és valóban ext2 fájlrendszert tartalmaz (nem pedig
swapet, ufs-t vagy mást), akkor a szuperblokk sérült, és próbálja meg futtatni
az e2fsck-t egy alternatív szuperblokk használatával:
e2fsck -b 8193 <device>Ezen a vinyón egy ext4 partíció van, de valamiért ez a mocsok ext2-nek látja.
-
McSzaby
őstag
Sikerült..
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Másik gépen sajnos nem tudom kipróbálni, de hardveresen jó kell hogy legyen.
Fdisk ezt adja rá:
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500106780160 bytes
255 fej, 63 szektor, 60801 cilinder, összesen 976771055 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x00010127
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 63 976768064 488384001 83 LinuxNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz McSzaby #5206 üzenetére
Belefagy, az hogy néz ki?
(Terminálból indítod? Mert valszeg onnan kéne. Futtatható a file? Linuxon akkor futtatható valami, ha a tulajdonságainál be van állítva, hogy az.)
De jól mondja Buherton, a rendszernek fel kellene ajánlania megfelelő drivert.
Kivéve esetleg, ha nem támogatott a kártyád.@Syl : Hardverhiba nem lehet? Másik gépen jó a winyó?
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz McSzaby #5206 üzenetére
Az előzményeket nem ismerem, de általában VGA drivert úgy kell telepíteni (már ha kell), hogy System settings -> Hardware group - Additional drivers.
Linuxon gyakorlatilag nincsenek kiterjesztések. Azt hogy az adott fájl milyen típusú azt úgy nézi meg, hogy bele olvas a fájlba (ezért kell a PERL, Phyton, bash... stb fájloknál az első sor).
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Végülis sikerült elindítanom az Ubuntut, de a vidikari drivert felraknám, mert így nem igazán viszi a HD filmeket. Így az lenne a kérdésem, hogy miként tudom ezt megtenni? Bocsi, elég kezdő linuxos vagyok, de kell gondolom root jog, hogy ezt felrakjam. Nem igazán tudom, hogy álljak neki az egésznek. SUDO-val adjak magamnak root jogokat és utána telepítsem, vagy mit tegyek? .run kiterjesztést hiába indítom el belefagy.
-
Syl
nagyúr
Segítség!
Ez a vinyó tegnap még tökéletes állapotban volt. Mára kicsit megnyekket. Nem lehet csatolni és ext2-nek mutatja
USB-t csatlakozik a géphez és ext4 partíció van rajta, adatokkal természetesen. Van másik vinyóm is, ugyanúgy ext4-es és az teljesen hibátlan ebben a dokkolóban.[ Szerkesztve ]
-
-
-
janos666
nagyúr
Gigákat mondjuk nem jelent, de nekem már az sem tetszik, hogy ennyi kernelt tart meg egyszerre. Én törölni szoktam az összes régit, ha frissítés után már felállt a rendszer az újjal, mert láttam már a grub-nál legalább négyet is egyszerre (talán végtelenítve gördülne a lista, ha nem nyúlnék bele kézzel). És gondolom van még pár hasonló dolog, amiből dist-upgrade után is megmarad egy vagy akár több verzió az új mellett, és az autoremove sem takarítja le, csak még nem szúrtam ki és/vagy jegyeztem meg.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest