-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Földrajzból a fórumtárs tévedett, de a rendszerrel igaza van. Az oprendszer nyelve és a billentyűzet "nyelve" (kiosztása) nem kell, hogy azonos legyen. Sőtmitöbb, akár mindkettőből lehet több is fent!
Akár 2 user 2 külön nyelven is használhatja a rendszert.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Zs0lt
csendes tag
-
fecs
senior tag
Írtam korábban, hogy a cd-ről telepített lubuntu nem bootol be. Bootoláskor nem találja a bootlható médiát. A linkelt szájbarágó alapján újraraktam a rendszert (teljesen újra is particionáltam), de továbbra is ugyanaz a helyzet.
A vinyo bekötése jó, boot sorrend a biosban helyesen megadva. Rendszerbetöltőt a /dev/sda helyre kértem. Hol ronthattam el ennek ellenére?Pixel 6a
-
Billentyűzet : az ír kiosztás azonos a magyarral A hosszú í helye is megvan.
Amúgy meg matricázni kell, akkor meglesznek a karakterek Meg a billentyűzetkiosztás is váltható jobb oprendszerekenA magyar Ubinak semmi hátránya nincs az angolhoz képest, és semmi inkompatibilitása.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
Valami fura módon az ubuntu 12.04 az eddigi jelszóval nem enged belépni. Nincs hozzá más GUI, csak az openbox. Hogyan történhetett ez és hogyan tudnám visszaállítani a felhasználó jelszavát?
-
Zs0lt
csendes tag
Helló, Mindenki! Egy - számomra - fontos kérdésben szeretném kikérni tanácsotokat:
Van-e bárminemű hátránya a magyar nyelvű Ubuntunak az angolhoz képest?
Eddig a lényeg, innentől már csak a rizsa jön. Szóval szeretnék új gépet venni és mivel Wales-ben lakom, választhatok, hogy Magyarországon vegyek magyar kiosztású billentyűzettel, vagy itt angollal. A különbség csak annyi, hogy ha angol billentyűzetes gépet veszek, akkor nem akarok rá magyar nyelvű op rendszert tenni. (Ugyanis a jelenlegi gépem német kiosztású billentyűzettel rendelkezik és magyar Win van rajta és halálosan idegesít, hogy a karakterek nem ott vannak, ahol a billentyűkre fel vannak festve.) A kérdés tehát egyszerű: magyar gép magyar op rendszerrel, vagy angol gép angol op rendszerrel? A válaszokat köszönöm.
-
-
ldave
félisten
A Unity 3D működésre bírható Ubuntu-n? Van valakinek ezzel tapasztalata?
A Slime draws near! Command?
-
félisten
válasz lionhearted #4288 üzenetére
Ugyanerre gondoltam, visszaállítottam.
Kiváncsi vagyok.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
A letöltötteket elvileg a clean parancs miatt töröltük.
De azok is beleszámítanak, legfeljebb nem kell letölteni.Esetleg, ha elég bátor vagy, akkor próbának okáért, újra visszaállíthatod mainre, ha később is elhasal, akkor rosszul állnak feletted a csillagok.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
félisten
válasz lionhearted #4286 üzenetére
Az nem lehetséges, hogy a letöltött félkész frissítéseket domain alapján tárolja valami átmeneti helyen?
Ha itt beragadt valami, akkor pont ésszerű hibaüzenet, hogy az előző nem fejeződött be, és ez azt is magyarázná, hogy miért volt kevesebb... Így, amikor másik szerverre váltottam, akkor újrakezdte azoknak az installálását.
Persze, lehet, hogy ez hülyeség, de ez jut eszembe így nem túlzottan hozzáértőként.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Aaaz fura. Igencsak.
Egyébként megfordult a fejemben, hogy ajánlom, hogy válts el a magyarról, mert néha okoz ilyen gubancot, de arra nem számítottam, hogy a main miatt van, és pont a magyartól lesz jó.
A friss csomagok is épp fordítva szoktak lenni.Ami az egészben a legszebb, hogy a mainon kívűl kb minden csak tükörszerver, tehát elméletileg lehetetlen, hogy az legyen lemaradva, mikor ő a forrás.
De örülök, hogy meglett a probléma forrása, csak érteni nem értem még.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
válasz Nagytalp #4276 üzenetére
Ilyen esetben nem a verzsön a lényeg, hanem a felület. A Linux kernel kb. ugyanaz mindben, az erőforrásigény attól függ, hogy mi fut rajta. Lubuntu, Xubuntu keveset kér, KDE, Unity, full csicsa, kell neki a jó proci, sok RAM.
@Bici : A KFKI nem szórakozik ott már továbbfejlesztették
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz fradi81 #4282 üzenetére
fradi81, lionhearted: Probléma megoldva.
Választottam a fő szerver helyett egy magyar szervert (kfki), és azzal egyből minden műxik.
További érdekesség, hogy a kfki szerveréről 28 db frissítés jön le, holott a main server-ről csak 19-et talált...
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
félisten
válasz lionhearted #4280 üzenetére
A restore defaults nem változtatott semmin, maradt úgy, ahogy elötte volt.
A leírt panacsokat lefuttattam, változást nem hozott.Mindegy, holnap jön az új Lubuntu, remélem, az megoldja...
Erről jut, eszembe: Kell valami előkészület, hogy a frissítésként települő új verzió úgy menjen fel, hogy a lehető legkevesebb szemetet és felesleges file-t hagyja maga után az előző verzióból?
Sosem csináltam még ilyet, de most egy reinstall nagyon nem jönne jól...[ Szerkesztve ]
-
Első blikkre jók a kulcsok. Ha úgy sincs más benne, csak a default, akkor katt a restore defaultsra.
Az update manager arra panaszkodik, hogy nem fejeződött be a telepítés rendesen.
Futott már a tipikus sudo dpkg --configure -a ?
Esetleg a következők:
sudo apt-get clean
sudo apt-get --fix-missing installNem tudom pontosan mi van, clean install volt, vagy frissítés?
Tegnap még működött...
-
-
félisten
válasz lionhearted #4149 üzenetére
Még mindig jön a hiba, de nem vágom, hogy mitől.
Ez a hibaüzenet, ha az Update Managerből próbálom:
MOD: Lubuntu 12.04 van fent.
3 progi van fent a gyári repo-n kívülről: Chrome, Opera, Skype, meg egy időben a GIMP is fent volt külső repoból, de azt már töröltem mindenestül.
[ Szerkesztve ]
-
Erre tehetsz kb. bármit. Mondjuk én azért Lubuntut tennék rá
A 8.04-hez meg már se support, se friss sw, se semmi. A MSN-re se tudnál vele bejelentkezni.@fjani1981 : Ha nem lennék lusta, akkor a saját gépemben levő, thumbnail cache-nek használatos pendrive UUID-jét írnám a fstabba, ahelyett, hogy /dev/sdb1, mert akkor nem akadna össze más USB eszközökkel.
[ Szerkesztve ]
-
zone
őstag
-
fradi81
veterán
-
-
zone
őstag
Üdv mindenkinek! Segítséget kérnék.
8.04-et telepítenék netbookra, de a telepítés kiválasztása és a loading bar után (initramfs) fogad. Ugyanez történik, ha live módban indítom.YouTube - https://goo.gl/bCKFYP
-
Osiris
őstag
Egy szkriptben szeretném visszakapni a dátumot úgy, hogy a szkript futáskori dátum-1 nap legyen az értéke. Mi erre a megoldás? Először azt hittem könnyen megoldom, de ha a nap-ból kivonok 1-et, akkor elsején 0-t fogok kapni ami nem jó..
Szerk.:
Közben ki gugliztam:
# date +%d --date="1 days ago"[ Szerkesztve ]
-
válasz #16695808 #4265 üzenetére
Hogyan adtad meg?
Ha /dev/sd[x][valamennyi] formában, akkor nem nézi, hogy mit csatol oda.
Ha UUID-t használsz, akkor az adott eszközt kerei, és azt csatolja a megfelelő helyre.Nekem is van ilyen bajom, hogy a thumbnail cache-m egy pendrive-on van, és ha más USB eszköz is be van dugva, akkor nem bootol a gép Illetve nem nagy baj ez, csak oda kell figyelni, ellenben lusta vagyok átírni UUID-re...
@bob.zxr : Azt én sem értem, hogy a fstabba beírt plusz sortól (függetlenül attól, hogy az jó volt-e), miért tűntek el a cuccai.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
a gondom ...nem először esek neki
nos, ssd-n van a rendszer, és hdd minden egyéb, nos mikor megcsináltam ezt az egészet nem csatolta fel automatikusan az hdd-t. ( de azthiszem a unity 2d-n mintha felcsatolná, nem 100% meg kell nézzem) és mivel én LXDE-t használok itt nem csatolja fel.
fontos lenne mivel a böngésző cache és egyéb dolgok is a hdd-n annak.
fstab-al már próbálkoztam, de egy usb-hdd-et valamiért nem ismerte és csatolta, de valahogy vissza tudtam csinálni de mikor az usb-hdd feldugom, annyi hiba ablak jön fel ahány partíció van rajta és felugrik a asszem thuran (2x) és így csatoja fel a partíciókat, szóval ez se kényelmes.[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz gyulank #4261 üzenetére
A végeredményben nincs különbség, az fstab mondja meg milyen merevlemezek csatolódnak milyen kapcsolódási pontokkal, az autostart pedig a rendszer induláskori automatikus programindításra használható.
Azért írtam utóbbit neked mert előttem már írták az fstabot de nem jutottál vele sehova.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4259 üzenetére
Na, most akkor mi a különbség, hogy fstabba, vagy autostartba írom-e?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
BoB
veterán
válasz lionhearted #4259 üzenetére
Komoly, tegnapelőtt tettem fel tesztelni. Miért?
-
Jó, ezer oldal után kezdem érteni. Talán.
Kis gép van, kis erőforrással. Egyetlen cél a videózás, ami VLCvel, abból is a 2-vel kell megoldani.
Szeretnénk, hogy se belépéskor, se egyszerű használatkor ne legyen jelszavazás.
Legyenek partícik felcsatolva.Nahmármost, fontos lenne tudni, hogy vajon amikor azt mondod, hogy vagy a home vagy a / látszik, akkor annak tudatában vagy-e, hogy amikor egy másik partíció felcsatoldik, akkor az is a / alatt lesz, mivel annál nincs feljebb, nincs más. Általában a /media (vagy a /mnt) alatt. Ha azt vesszük, hogy ezt tudjuk, akkor jön a következő lépés:
felcsatolódjon automatán-> fstab-ba beír, UUID alapján, így mindegy, hogy adott esetben másik gépen nem sda hanem sdb a neve.majd:
jelszóra írtak megoldást, de szerintem te kihagytad a sudot, amikor usermod-ozol. Bár, ha csak a csatolás miatt lényeges, akkor mindegy, fstab miatt automatikus, jelszómentes. Egyébként nem ajánlott, mert nem csak te, de a programok is rendszergazdák lesznek.@bob.zxr: komolyan egy Comodo Antivirus fut?
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
-
BoB
veterán
válasz gyulank #4248 üzenetére
A többiek kinyírnak már annyit írogatok
A Lubuntuban: a felhasználó mappáján belül (~) azt mondtad van .configure (kell hogy legyen)
Abban hozz létre egy lxsession nevűt, azon belül LXDEAlegutolsó mappában csinálj egy autostart nevű fájlt, és ebbe írogasd bele a mountokat. Ennyi.
-
-
gyulank
addikt
Ubuntuban nekem nincs ilyen a menüben, legalábbis nem találom. 12.04, csak nem az alapértelmezett felület, hanem mást indítok. Mostanában ezt nem néztem, de azt hiszem GNOME. A Lubuntu partíción csak a felhasználó mappájában van .config mappa, de nincs benne autostart.
-
BoB
veterán
válasz gyulank #4248 üzenetére
Ubuntu-ban máshogy működik, ott egyszerűbb. Jobb felső sarok, startup applications (magyarul nemtom pontosan hogyan fordították). Ott lehet hozzáadni automatán elinduló dolgokat.
Ott ha létrehozol újat csak be kell írni ami az echo után állt. Szúrok be képet.
Lubuntuban nézd meg van-e a ~/.config könyvtárad, abban autostart. Ha van abba írd bele a sorokat egymás alá, echo nélkül, egészen a két jobbra nyílig (>>). (az echo csak annyit csinált hogy a nyilaktól jobbra levő fájlba beírja az adott szöveget)
[ Szerkesztve ]
-
Én sem arra gondoltam, hogy húzzon rá felületet.
Menübe beírni ami kell, jobb gombra előjön, és csók.
A P1-es laptopomra is így tettem fel, mert azon más nem működik rendesen, ezen meg pont elment egy chatkliens.
Neki meg csak VLC-zni kell.[ Szerkesztve ]
-
-
chab7
addikt
Ez így igaz. Csak míg mezei userként én is utánajártam hogy lehet ebből valahogy kinéző desktopot varázsolni... nem olyanoknak való akik záros határidőn belül használni is akarják a rendszert rajta
Ettől függetlenül istenjó kis kezelő - csak legyen idő és türelem rájönni, megtanulni használni.Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
BoB
veterán
válasz gyulank #4241 üzenetére
Csak az NTFS- eket kell (gondolom én csak olyat használsz adattárolásra?), azok csak 4-en vannak.
Azért van több mint 2 ugye mert több partíció van egy darabon.Azért írta ki hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár, mert lemaradt a sudo.
[ Szerkesztve ]
-
-
BoB
veterán
válasz gyulank #4234 üzenetére
Semmi gond, akkor UUID alapján fogjuk automatikusan csatolni. Kétszer kell beírnod akódot, és soha többet. Az nem sok. Találd meg a kettő vinyó UUID kódját. Majd terminálba írd be:
echo udisks --mount /dev/disk/by-uuid/IDE_JON_A_KOD >> /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
Az IDE_JON_A_KOD helyére először az egyiket írd be majd a másikat.
Ugye ha megvan az elsővel akkor megint bemásolod a terminálba az egészet csaj a másik vibyó kódját írod be, enter. Lész.
Ez a kód valami ilyesmiül néz ki: 56FEA723FEA46CH5. Vagy valami hasonló.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz eternam #4233 üzenetére
a 4.9.2-es változat van benne (vagy lehet, hogy csak nem cserélte le a csomagokat, mert én is backport-ból frissítettem. egyelőre nem aktiváltam még a backport tárolót újra, mert ilyenkor még nem él az új kiadáshoz, talán 1-2 hét múlva már fog. igazából a kernel miatt frissítettem, mert valamiért a kernel ftp-ről leszedték az összes precise kernelt 3.3-ig visszamenőleg.
-
gyulank
addikt
De nem állapíthatom meg, mert mindet akarom. Jó, erre mondhatnád, hogy írjam be külön mindhez, de...
2 meghajtó van 1db 80, és 1db 30 gigás. Ebben a gépben a 80-as a Master, a másik gépbe csak a 30-ast teszem át. Vagyis ami most sdb, az sda lesz a másik gépen, majd ezen újra sdb. Úgy nem lehetne, hogy ne azt mutassa amit én beírok, hanem azt, ami van?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
eternam
tag
válasz #16820480 #4232 üzenetére
A 12.10 melyik verziójú kde-t tartalmazza? Fel lehet venni rá a kde backport tárolót? Csak azért kérdezem mert a 12.04-es ubimon a k3b, ami hozza magával a fél kde függőséget, a 4.9.2-est használja, persze a backport tárolóból.
Én valszeg maradok az LTS-nél, majd akkor frissítek ha felajánlja a következő LTS-re. Van egy csomó külső tároló amit felvettem, így is az alkalmazásaim a legfrissebbek (pl. az FFMpeg meg a Mplayer frissebb mint az ami a 12.10-ben van), akkor miért frissítsek?
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
törölt tag
na, az éjjel frissítettem végre 12.10-re a kubuntumat, meglepően fájdalommentesen ment a dolog, szinte semmit nem vettem észre, csak annyit, hogy már csak lightdm van login alatt, nem lehet választani kdm-et. kezd unalmas lenni a rendszer, nem kell vele semmit trükközni, hogy menjen....
-
BoB
veterán
Az automatikus bejelentkezés meg LXDE alatt (12.04 es Lubikára):
1. nyiss terminált
2. írd be így egyben de tökéletesen másold ki:
A <YOUR USER> helyettesítve azzal a felhasználónévvel amivel akarod. Szóközt nem kell hagyni se előtte se utánna miután átírtad.sudo echo -e [SeatDefaults]\\nautologin-user=<YOUR USER>\\nautologin-user-timeout=0\\nuser-session=Lubuntu\\ngreeter-session=lightdm-gtk-greeter >> /etc/lightdm/lightdm.conf
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz gyulank #4202 üzenetére
"elindítom a gépet, betölt a Linux, elindul a VLC, rámegyek a megnyitásra, és látom, miket lehet megnyitni minden más művelet nélkül"
1. Állapítsd meg az automatikusan csatolni kívánt meghajtó jelét (pl.: sdb1). (pl Disk utility-ben látható, grafikus)
(a továbbiakban ebben a példában ez sda1 lesz)2. nyiss terminált
3. írd be:
echo udisks --mount /dev/sda1 >> /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
4. írd be:
echo vlc >> /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Nem ismerem azokat, amiket írtál, de a felhőben való futtatás alatt olyasmire következtetek, hogy nem a gépemre települ, a nagy része. Ami számomra azt sugallja, hogy ha gyors netem lenne, akkor lassú gépről is lehetne gyorsabb gépet igénylő dolgokat futtatni, mert nem azt a gépet használja. Vagy csak a rendszer van más meghajtókon helymegtakarítás végett, de ez a gép csinál mindent. Ez valószínűbbnek tűnik.
-
MODERÁTOR
válasz eternam #4227 üzenetére
Az Ubuntu alapértelmezetten Ubuntu betűtípust használ, amiért keményen fizettek neves fontkészítő cégnek. Azért nem nevezném semmilyennek, mert a többi az tényleg eléggé gáz. Ez precízen és logikusan van megtervezve az átlagnak, talán emiatt tűnhet olyan semlegesnek.
[ Szerkesztve ]
-
eternam
tag
Ne kezdjük megint ugyanazokat a köröket ami megy már több mint két napja.
Más:
Ez a seriff font marha jól néz ki a mate-val meg a mate-s ambiance-val. Eddig olyan semmilyen betűk voltak, de most nagyon jó lett.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #4224 üzenetére
A Cloud lemezképek felhőben való futtatásra valóak, mint amilyen az Amazon EC2, Openstack és az LXC. Ha ebből nem értettél semmit, akkor nem is nagyon érdekes a számodra. Neked mint alapszintű felhasználónak, a sima desktop telepítő való. Ha Linux rendszergazda vagy és mondjuk webszervert szeretnél üzemeltetni, akkor máris jó választás a szerver változat.
-
gyulank
addikt
Az Ubuntu Desktop, Server, és Cloud közt mi a különbség? Mire melyik javasolt? Pl. honnantól számít a gép szervernek? Ha működne a másik gép, és ezen a gépen lévő filmet néznének rajta, az már annak számít?
-
gyulank
addikt
válasz eternam #4220 üzenetére
Mint írtam, egy táp híján 2 gép van, és a Lubuntut a másikra szánom.Most épp a Win7, az Ubuntu, és a Lubuntu is a gyorsabb gépen van. Most az Ubuntu alól írok. És Ubuntuba írtam amit írtál. A filmnézésre szánt gép a régi gép, amire nem mindegy, milyen disztrót teszek filmnézésre, mert Debianon a vlc bezzár, ha megnyitok valamit. Xubuntuban tán el se indult a videó, és szaggatott a hang, ha megmozdítottam az egeret, Lubuntun még nem is próbáltam a régi géppel lejátszani valamit, mert előbb ezt akarom megoldani, hogy ne kelljen könyörögnöm hogy megnyithassam, nézhessem amik a meghajtókon vannak. Eddig csak az XP-n futott a videó, azok közül amiket próbáltam, de Linuxot akarok egyrészt azért, mert az XP-t 2 nap normálisan feltelepíteni, mert csak arra a gépre lehet, másrészt rengeteget zötörög a winyó, plusz ha telepítem az Essentialt, akkor az 60-120MB-ot foglal a 256-ból, plusz, idővel az XP mindig be szokott lassulni, plusz teljesen elfoglalta a frissítéseivel a 6 gigát. Ennek ellenére, a próbáltak közül a régi gépen eddig csak az XP-vel tudtam videót nézni.
-
gyulank
addikt
válasz eternam #4214 üzenetére
Mit gondoljak meg? Ha valamit akarok csinálni olyan fájlokkal, akkor így is csinálok, csak sudozok, meg password-özök, meg újra kikeresem pl. a sudo-s fájlkezelőben. Ha ezt beírom, nem kell semmit kínlódni a módosítással. A probléma az, hogy most főként a másik gépen érdekel amit írtam, de azért jó lenne, ha a rendszerfájlokat véletlenül se tudná módosítani.
-
eternam
tag
válasz gyulank #4216 üzenetére
Írd be a terminalba:
usermod -a -G sudo felhasználóneved
DE vigyázz, rendszermappákat is szabadon módosíthatsz és törölhetsz így. Viszont sosem fog kérni jelszót. Úgy fogod használni ebből a szempontból az ubuntudat mintha XP-t használnál, rendszergazdaként.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz eternam #4212 üzenetére
Osztan asztat hogy kó? Nekem jó is lenne az Ubuntura, de a Lubuntut nem magamnak szánom, elsősorban csak filmnézésre, de később talán másra is. De ha rendszermappában megnyitni tud, törölni is, és az nem a legjobb. Viszont ne kelljen már meghajtónként próbálkozni, hogy megnézhessem miben mi van, hogy csatlakoztatgatni kell a meghajtókat, meg jelszavakat beírni, hogy megnézhessem mi van rajtuk.
-
Nagytalp
senior tag
válasz eternam #4212 üzenetére
Erről jut eszembe, hogy életemben első alkalommal megpróbálok normál júzer lenni. Pár napja próbálom betartani de már előfordult, hogy csaltam!
Ha netre sem dugja a gépet, csak filmeket néz vele akkor meg szerintem sem számít.
De egyébként sem tudná másképp megoldani mert root jog kell az összes mappa böngészéséhez. Vagy bizonyos mappák tulajdonosává kell tennie a felhasználóját.
-
gyulank
addikt
válasz Nagytalp #4209 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy a bejelentkezéshez beírok-e jelszót, vagy nem. Pont azért választottam most ezt az opciót, hátha ha bejelentkezésnél egyszer beírom, nem kéri másnál. De semmi különbség. Én nem akarok jelszót semminél, semmikor, és bejelentkezni sem, de ez a legkevesebb, mert ha máshogy nem, újratelepítem azzal az opcióval. de ettől még a vlc nem lát semmit, és a fájlkezelő is jelszót kér a meghajtókra kattintásnál.
-
eternam
tag
válasz gyulank #4206 üzenetére
Szerintem ha már ennyit szenvedsz, add hozzá magad a superuserhez és sz@rni rá hogy sebezhetőbb lesz az ubuntud. Legalább működni fog. De jól gondold meg, mindent rendszergazdaként fogsz megnyitni.
[ Szerkesztve ]
-
Nagytalp
senior tag
-
fradi81
veterán
Amelyik partíció benne van az fstabba az 100% hogy tallózható. Ami nincs az meg rendszertől függ, 12.04-ben az is.
moto g72, Ninebot d28e
-
Nagytalp
senior tag
válasz szaszayanou #4207 üzenetére
Légy kreatív! (No-CD cr**ck)
-
gyulank
addikt
válasz Nagytalp #4204 üzenetére
Mondd meg neki, hogy nem kell jelszó! Nekem nem kell, de nem érti meg... Azt se érti meg, hogy ha megnyitom a VLC-t, és rámegyek a megnyitásra, akkor nem csak a "/" , vagy felhasználónév mappában akarok böngészni.
-
Nagytalp
senior tag
válasz gyulank #4202 üzenetére
Ez például nálam bevált hasonló feladatokra: sudo apt-get install gnome-schedule
Vagy ha a "'régi" módszer jobban bejön akkor kattints ide!
-
gyulank
addikt
Újratelepítettem a Lubuntut. Most telepítésnél azt választottam, hogy jelszó megkövetelése. Annyi változott, hogy indításnál lehet választani pl. Openboxot. Ha így teszek, akkor betölt az egér és egy szürke háttér.
Na mindegy, ha a Lubuntut választom, akkor pedig a régi nóta.
Lehetetlen megoldani, hogy elindítom a gépet, betölt a Linux, elindul a VLC, rámegyek a megnyitásra, és látom, miket lehet megnyitni minden más művelet nélkül?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Nagytalp
senior tag
válasz szaszayanou #4196 üzenetére
Emlékeim szerint a Starcraft nem kérte a CD-t ha olyan telepítést csináltál ami nem kéri CD-t.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest