Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
gyulank
addikt
válasz Nagytalp #4204 üzenetére
Mondd meg neki, hogy nem kell jelszó! Nekem nem kell, de nem érti meg... Azt se érti meg, hogy ha megnyitom a VLC-t, és rámegyek a megnyitásra, akkor nem csak a "/" , vagy felhasználónév mappában akarok böngészni.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Nagytalp #4209 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy a bejelentkezéshez beírok-e jelszót, vagy nem. Pont azért választottam most ezt az opciót, hátha ha bejelentkezésnél egyszer beírom, nem kéri másnál. De semmi különbség. Én nem akarok jelszót semminél, semmikor, és bejelentkezni sem, de ez a legkevesebb, mert ha máshogy nem, újratelepítem azzal az opcióval. de ettől még a vlc nem lát semmit, és a fájlkezelő is jelszót kér a meghajtókra kattintásnál.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
-
-
válasz Nagytalp #4276 üzenetére
Ilyen esetben nem a verzsön a lényeg, hanem a felület. A Linux kernel kb. ugyanaz mindben, az erőforrásigény attól függ, hogy mi fut rajta. Lubuntu, Xubuntu keveset kér, KDE, Unity, full csicsa, kell neki a jó proci, sok RAM.
@Bici : A KFKI nem szórakozik ott már továbbfejlesztették
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
papa019
senior tag
válasz Nagytalp #4703 üzenetére
Telepítés után kipróbáltam (tutorialban valami random adat generálása, majd törlése volt, de maradtak az adatok, nem nullázódott ki a tesztelt rész, erre azt írták, hogy akkor nem megy a trim), sajnos nem ment.
Köszönöm a linket, majd kipróbálom.Jól belekeveredtem most a dolgokba, frissítettem a kernelt, hátha az megoldja a ventilátoros problémám. Nem oldotta meg, de most az amd driver sem működik vele. (3.6.3)
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz Nagytalp #5064 üzenetére
Nem, az úgy nem lenne jó.
(Nézd át az ArchLinux EFI WiKi-jét, ha érdekel miért.)De olyan szempontból is tök mindegy, hogy a 12.10-es AMD64 ISO-ból sem bootol a notim. Próbáltam már (csak úgy hibakeresés jelleggel) Unetbootin-al áttenni pendrive-ra (isolinux-os MBR-t csinál) és BIOS kompatibilis módban bootoltatni róla a laptopot. Ugyan az a helyzet. Töltőképernyő alatt befagy. Hiába várok akár 5 percet is, pedig nem lassú pendrive.
Gondolom valamelyik beépített driver lehet a ludas.
Van azért itt AMD ACHI controller, amivel sokaknak szokott gondja akadni. (Nálam is behal a Windows, ha felrakom az AMD WHQL ACHI driverét, csak az MS félével fut. - Talán az Intel SSD miatt.)
Itt egy APU és egy diszkrét mobil VGA egyszerre. Az AMD VGA drivere pedig az asztali gépen is kinyírja a Linux-ot (jó, az mondjuk nincs a lemezen, csak külön telepíthető, de minden esetre érzékeny pont ez is).
Meg hát sokszor beletol a HP pár kacatot a notijaiba, ami nem mindig olyan egyszerű (amik a Win8 előtt is ismeretlen rendszereszközként tűnnek elő és a winupdate sem talál drivert).De nem tudom mi lehet a hiba, ezért jöttem a fórumra...
Lehet valahogy text módban bootoltatni a Live CD-t, hogy lássam mi a gond?
(Mint a Recovery mód telepített rendszereknél.)[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
MODERÁTOR
válasz Nagytalp #5866 üzenetére
HD 4200-hoz maximum csak a Legacy fglrx-et tudod telepíteni, de abból meg a legfrissebb sem kompatibilis az Ubuntu 12.10-es kiadásával. Egyedüli megoldásként ez a PPA használata van.
(#5865) eternam: Biztosan egyszerűbb, de én nem is mondtam ennek az ellentettjét.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Nagytalp #5885 üzenetére
A videók GPU-gyorsítására gondolsz? Mert az amúgy sem nagyon lesz vele, hardveres 3D gyorsítás meg van. Esetleg lehet próbálkozni a VLC-vel meg az xvba-va-driverrel, de a legjobbat úgyis max. XBMC-vel tudod kihozni (mármint az XBMCbuntuval próbálkoznék). És micsoda véletlen, pont HTPC-re való egy szoftver.
-
MODERÁTOR
válasz Nagytalp #5888 üzenetére
Akkor kellene vigyorogva mennie a FullHD lejátszásnak, ha a proci izomból kitolná. Egy viszonylag idős, már csak Legacy driver formájában támogatott GPU-tól (főleg Ubuntun) az viszont nem reális elvárás, hogy általánosságban gyorsítsa hardveresen a videókat. Amiknek ugye amúgy is csak egy részét támogatja, kódolástól függően. De sajnos az fglrx-en keresztül elérhető gyorsítási megoldás szoftveres fejlesztése már jó ideje leállt, így annak a valószínűsége, hogy az aktuális driverekkel megy a régi kód, nem túl valószínű.
A VirtualBoxos megoldás esélytelen, hiszen annál meg egy emulált videóvezérlő dolgozik. Ott még a 3D gyorsítás is bugos, nemhogy a videóké. -
God Vazzeg
veterán
válasz Nagytalp #5892 üzenetére
Elvileg az összes HD sorozat kellene hogy tudja ezt, nekem is új, hogy nem megy vele. Tuti van rá megoldás, ajánlom neked a disztrók próbálgatását, első körben próbáld ki a linux mint-et, nekem nagyon jó tapasztalatom van vele, én most a 14-es mate felületűt nyúzom.
Itt meg egy leírás, lehet megy ubi alatt is: [link]
-
törölt tag
válasz Nagytalp #6962 üzenetére
A 2.6-os megjelenése óta. Ez meg nem tegnap volt. A hagyomány láthatóan nagy úr.
Development model -
jimmy399
senior tag
válasz Nagytalp #22739 üzenetére
Én annyit tudok segíteni neked, hogy 2 monitort használok D-sub-ról. Egy integrált HD 7650d-m van, nem használom, mert csak DVI-D, HDMI, Display port van rajta, a két 19" kijelző meg CSAK D-SUB-os. Vettem bele egy Ati HD 5550-et, DVI-I és VGA kimnenet van rajta, a DVI-I még oké, mert van hozzá DVI-VGA konverter...
--- N/A ---
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez! Baromi olcsón!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest