Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Nem tudom telepíteni a Winampot. Ha kijelölöm az Execute négyzetet, akkor egy pillanatig tart, aztán eltűnik a kijelölés. Próbáltam hogy sudo nautilus, de ugyanazt csinálja. Hogy telepíthetem wine-ra?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
rybank
senior tag
Utolsó problémám a Wifi megoldódni látszik. 11.10 alatt amúgy is ment gond nélkül. Csak egy drivert kell forgatnom a kernelbe. Onnan kezdve megy mindenhol. (:
-
mzx
senior tag
-
RBJ
addikt
én csak ezeket a block listeket használtam és nem volt gond.
http://list.iblocklist.com/?list=bt_level1
http://list.iblocklist.com/?list=bt_level2
http://list.iblocklist.com/?list=bt_edu
http://list.iblocklist.com/?list=bt_ads
http://list.iblocklist.com/?list=bt_spywareUbuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
mzx
senior tag
Igen, erről olvastam, és fél órája meg is néztem a transmissiont, de nincs benne lista. Mi alapján keressek listát letöltésre?
Egyébként nem csak transmissionra kell blokkolás. Most wine-s PeerGuardian-t néztem, rendesen felrakta. Csak tudnám helyesen beállítani... ebben kéne segítség. Előre is köszönöm.
De leginkább eleve az egész ubuntu rendszerre kellene ip blokkolás. Erre ajánlották nekem a PeerBlock-ot, mondván h linuxra is oké. Megnéztem, nincs linuxra. Azonban felraktam 1 órája a MoBlock-ot. Egyelőre azt sem tudom belőni.
[ Szerkesztve ]
-
-
mzx
senior tag
Feltettem a MoBlock -ot, ami egy PeerGuardian klón. Az install írta is ,hogy alapból mindent tilt, tehát ha bekapcsolom, se email-ezni, se weboldalakat betölteni, semmit nem tudok. Hogyan oldható meg a szűrés? Van egy csomó tiltólista, néhány ki is van pipálva, de tényleg mindent tilt, ahogy az install jelezte. Van fehérlista is. Hogyan lehet beállítani, hogy csak a gyanus tevékenységeket szűrje, és tudjak szokásos dolgokat végezni, email-ezni, weboldalakat nézni stb?
-
mzx
senior tag
Üdv!
Mi az igazság? Létezik PeerBlock linuxra? A hivatalos oldal szerint nem, egyes linuxozók szerint viszont igen.
[ ja, megvan a másikra a válasz, megtaláltam neten, sorry :S ]
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Jé erről most hallok először.
[link]Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
MODERÁTOR
Hát, igazából a visszaállítási pont készítésének sebességét több minden is befolyásolja. Egyrészt nem mindegy, hogy elsőnek készítesz egyet, vagy van honnan hardlinkelni. De az sem jó ha már sok visszaállítási pont van, mert a bonyolult struktúra sem segít rajta. Az sem mindegy, hogy az előző visszaállítási ponthoz képest mennyi minden változott, de persze az elmentendő rendszer mérete is sokat számít. Ha nem is ment pluszban semmit, azért az ellenőrzés is idő. Aztán a tárolóegység típusa meg a használt fájlrendszer is elég nagy meghatározó tényező. Végül pedig az a nagyon nem mindegy, hogy egyazon háttértároló egységre készül-e a visszaállítási pont amiről a rendszer is fut, avagy egy másikra. Legvégül pedig akkor is gyorsabb, ha egy másik után készítesz nem sokkal, méghozzá úgy, hogy közben nem indítod újra a rendszert.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Nagytalp
senior tag
Ubi alá kellene N szabványú wifi kártya. Van valakinek ötlete?
-
gabo89
senior tag
Üdv Srácok!
Azt meglehet oldani 10.04 alatt, hogy wifi-n jön a net, és etherneten tovább adom egy másik gépnek?
indul a sörös aludni
-
Lacces
őstag
Én csak arról tudok, hogy berakod a win telepítőt, és az majd visszaállítja. Egy helyreállítás segítségével.
Többieknek:
Ezt kaptam az ubuntutól bootolásnál: Could not write bytes: Broke pipe! - Most megszívtam?
Másik. Rajta van a a használhatatln ubi a laptopon. És most pendrive-os live ubiról vagyok és a kis huncut, kérdés nélkül tudta, hogy mi a jelszó a wifihez és a böngészési előzményeket is kiszedte... Ezt hogy lehetne megtiltani a feltelepített Ubuntun?
-
Nagytalp
senior tag
Tud valaki progit 12.04-re amivel tudok ventillátorokat szabályozni?
-
bubi92
őstag
Eddig csak pendrive-ról szenvedtem linuxal de most megpróbálnám rendesen vinyóra rakva. két particióm van egy windowos+adat, ill egy 30gigás "particionáljuk gyökérűl gyárilag" darab. na én erre a 30-asra szeretném felrakni, DE úgy, hogy ne bassza össze a windows boot-ját, szóval ha mégse jön be hosszabb távon a linux, akkor ne kelljen a win-t is újra rakni, hanem csak formázni a 30-as particiót és mintha mi sem történt volna. lehetséges ez?
-
God Vazzeg
veterán
Érdekesség: chrome alatt szaggat a flash videó, de csak a kép, a hang folyamatos, a számláló is megáll 3mp-ként 2mp-re Tök furi
Hardveres gyorsítás ki/be ugyanaz Ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
Lacces
őstag
válasz MacCaine #2166 üzenetére
Na majd meglesem, mert valami ilyesmi talán volt, azt nem tudom, hogy recoverymode-nál (GRUB-ban a listában) vagy -e vagy -c kapcsolóval néztem... de volt olyan, hogy amikor betöltés volt, első sor végén ok
második sor-nál meg állt és valami olyasmi volt angolul: Akkumulátor ellenőrzése (laptop-ról van szó) - annál a résznél, megállt.
Majd akkor odahaza megnézem és jövők -
Lacces
őstag
Én... ma megint nem indult el az Ubuntu... Én normális használattal váltam el tőle az este.
Bár már akkor is volt egy furcsa jelenség, feljött az indítóba a frissítés menedzser, vagy mi az, a kis dobozka és hiába kattintottam rá.. semmire sem reagált, lefagyott. De én neteztem tovább, hallgattam zenét, úgy voltam vele, csak egy restart kell neki.A fenéket, tegnap kikapcs, ma bekapcs és semmi. (reggel volt ez, most ebédszüneten vagyok )
Annyi, hogy grub feláll, kiválasztom Ubuntu, lilla képernyő, látom, hogy tölt a gép (de Ubuntus-s logó nincs) aztán fekete képernyő - ahogy én hívom fekete halál.. és semmi, de ha ctrl+alt+delete-t nyomok akkor simán újraindul, ki is írja a cuccost a képernyőre... De itt nem jutok el terminálhoz se, vagy bejelentkezés.
És tényleg nem nyúltam előzőnap este a géphez!!! Nem állítottam be semmit, csak neteztem, zenét hallgattam!Szal elővarázsoltam a terminált- és root-ként elkezdtem pötyögni neki, hogy sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade. Update még okés, upgrade-et nem hajtotta végre, mert nem tudott letölteni. Lehet kábelről még megnézem, ha haza megyek.
De addig is van valami ötletetek?
Eddig kitartóan hűséges voltam az Ubuntu-hoz, de ha így viselkedik a kisasszony, előbb-utóbb megcsalom.
-
Lacces
őstag
válasz kiskekko #2122 üzenetére
Én egyelőre csak a a Jupiter alkalmazást tudnám mondani, hogy ott beállítáod a kiegyensúlyozott teljesítményre, és akkor viszább vesz. De nálam a vga miatt pörgött notin.
Nálad meg nem tudom, hogy noti, pc vagy mi a hardver
Tessék a jupiterről. De hátha valaki tud többet is mondani. Én csak ennyit tudtam segíteni. -
eternam
tag
Steam és Left 4 Dead 2 érkezik az Ubuntura
Jó hírekkel szolgálhatunk a játékosok számára. Már régóta keringenek pletykák a Steam Linuxos verziójáról az interneten.
Végre a Valve hivatalosan is bejelentette kezdeményezését.
Az Ubuntu népszerűségének köszönhetően először a 12.04 LTS-re (Precise Pangolin) fejlesztenek, majd a sikerektől függően később más disztribúciókat is támogatni fognak.
A projekt céljai:Egy teljes értékű, Ubuntu 12.04-en natívan futó Steam kliens.
A főbb funkciókat már sikerült portolniuk, így az apróságokra is próbálnak hangsúlyt fordítani. A közeljövőben lesz egy belső béta teszt, amelyen ellenőrzik az automatikus frissítést és a kompatibilitást.
Mivel a Steam kliens játékok nélkül nem sokat ér, ezért a népszerű Left 4 Dead 2 nevezetű játékot is portolják. Az elmúlt hónapok eredményeképpen végre sikerült natívan futtatni a játékot Ubuntu 12.04 LTS alatt. Keményen dolgoznak, hogy ne legyenek teljesítménybeli különbségek a Linux és Windows verziók között.
Várhatóan további játékokat is portolni fognak Linux alá.http://ubuntu.hu/node/31051#comment-345276
Egyébként nem értem hogy eddig miért nem csinálták meg. A Source motornak van linuxos portja már régóta, a Valve-nak meg az az elemi érdeke hogy minél több eladást produkáljon.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
RBJ
addikt
kint a végleges mint kde [link]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
szerintem a gparted ben a jelzők kezelésénél kellene valamelyiket kipippantani.
-
RBJ
addikt
válasz God Vazzeg #2153 üzenetére
vagyis konkrét megoldás?
-
RBJ
addikt
Akkárhogy formázom meg az usb pent gparted el állandóan írásvédett lesz. tipp?
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz eternam #2144 üzenetére
Hasonló problémával küzdök már régóta. De ha leszedem a pulseaudio-t akkor sem oldódik meg semmi. A hangkártyám akkor sem látszik!
Igaz az én esetemben egy Envy1712 kártyát kellene beizzítani.
Az lspci szerint a kártya jelenvan lsmod szerint a modulja be van töltve. Ha elindítom a kártyához tartozó mixert (Mudita) akkor kijelenti, hogy no ice1712 cards found.
Az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy akik pulseaudio problémákkal küzdenek, használjanak olyan oprendszert/disztrót ami alsa hangrendszerrel operál.
-
endib
tag
@Kendek: nincs HDMI, sima lapra integrált jack kimenet van rákötve a monitorra
@hcl: próbáltam mindenféle kimenetet, meg minimum 5 különböző programot is
Nagyon nem akarok windows-t használni a mindennapokban, elég ha a sulis programokkal ott kell tökölnöm
...amúgy Peppermint 3-at használok/használnék...
[ Szerkesztve ]
-
-
MODERÁTOR
Először is, csekkold le, hogy 12.04 Live-on megszólal-e. Ha ott megszólal, akkor kezelve van, de ez amúgy is több mint valószínű. Nézd meg a hangbeállításokat, a használt kimenetet, amiket belehet állítani módokat. Még az alsamixerben is állítgathatod a hangerőt, azt is próbáld meg.
[ Szerkesztve ]
-
endib
tag
Sziasztok!
Alaplapot cseréltem (GA-H61M-S2PV) és a rajta lévő Realtek ALC887 sehogy sem akar megszólalni.
-próbáltam a Realtek oldaláról driver-t tölteni és telepíteni..nem jó
-valahol olvastam hogy alsa-hda-dkms -t kell telepíteni, de ezzel sem jó
-illetve a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf -ba is próbáltam mindent állítani, írogatni, de szintén semmiAzért érdekes, mert előtte az ALC888 gond nélkül működött.
Keresgéltem neten, de legtöbbször a fent leírt 3 megoldásba futottam.
Valakinek esetleg valami ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
teminalban tud valaki olyan parancsot ami után látom, hogy mennyi a cpu hőmérséklete? már tárgytalan.
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
szerintem a hálózati báellításoknál kell beállítani vagy aktíválni úgymond a mobilnetet utánna ha bedugod mennie kellene. az asszonynak is tmobilos usb stick mobilnet van és ment ubuntu n , most meg wattos on megyen netbookon.
-
mark77
tag
Szokáswos, gondolom elcsépelt probléma.
Nem tudom a mobilnetet működésre bírni. A hirhedt T-Mobile MF626 os usb modemem van.
Próbáltam az usb_modeswitch el, és anélkül. Fel sem ismeri. Jelzem a Suse sem.
Gondolom van megoldás.Szarjanak sünt egyes gyártók, hogy nem csinálnak Linuxos illesztőprogramokat.
Cannibal Corpse
-
válasz God Vazzeg #2133 üzenetére
Semmit. Csak vár.
Megoldottam azzal, hogy leszedtem és újra raktam a servert. Most megy. Nem kicsit leizzadtam. Végigpróbáltam majd az összes tippet, de azt kell, hogy mondjam csak látszólagos próbálozások voltak.
remove
sudo apt-get purge mysql-server-5.1
install
sudo apt-get install mysql-server-5.1A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
A másik érdekesség, hogy ps aux|grep mysql eredménye az, hogy nem fut a mysql.
Viszont ha sudo /etc/init.d/mysql start -ot beirom akkor meg azt mondja, hogyRather than invoking init scripts through /etc/init.d, use the service(8)
utility, e.g. service mysql start
Since the script you are attempting to invoke has been converted to an
Upstart job, you may also use the start(8) utility, e.g. start mysql
start: Job is already running: mysqlA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz God Vazzeg #2130 üzenetére
Már órák óta nyálazom őket, de egyik se jött még be
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
Mtbsrác
senior tag
Kössz mester! Kipróbálom.
Mostmár csak az a kérdés hogy melyik a Super gomb (win gomb?)Ill hogy tudom a zárt meghajtódrivert majd visszatenni mert véletlenül letöröltem és azóta
nemengedi azt feltelepíteni csak ha ént eszek be neki egyet az nvidia oldaláról de az meg nyílt. Igaz kicsit később tudom kipróbálni mert még nemjött meg az új kártyám a régi összefossentotta magát. PCI monitorkártya powaa -
Hi,
Csináltam egy usert az asszonynak és azóta teljesen megburult a rendszerem.
Nem indul el a mysql... gondoltam akkor kitörlöm, de nem tudom mert azt mondja, hogy rossz jelszót irok be. Pedig de. És sikerült ezzel a művelettel magamat kivenni a superuser-ből.
Hogyan tudnám magam visszarakni a sudo-ba?
sonar is not in the sudoers file. This incident will be reported.[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
legendary
tag
Hi Mindenki!
Az új ubival, ha felteszem az nvidia zárt drivert, akkor újraindítás után mindig 60Hz-en futatja a monitort. Hiába állítom be 85 Hz-re és mentem el, restart után mindig 60 Hz-en megy. Ami baj, mert crt monitorom van VGA egy Geforce 8600 GT. Az előző Ubuntukkal sose volt ilyen gond, alapból 85 Hz-en futatta a monitort, nem kellett semmit se állítgatni.
Valami ötlet hogy ezt hogy tudnám megoldani?[ Szerkesztve ]
"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
kiskekko
tag
Sziasztok! Ubuntu 12.04 alatt hogy tudom elérni hogy ne pörgesse 2000-es fordulaton a cpu hűtőt fölöslegesen?
"Az elitet csak az különbözteti meg az összes többitől, hogy bárki másnál jobb az alapokban."
-
MODERÁTOR
válasz Mtbsrác #2120 üzenetére
Ott a Mate, ami egy GNOME 2 fork és PPA-ból fellehet telepíteni. Tökre ugyanaz mint a régi GNOME, csak mindennek más neve van. A legújabb Linux Mint egyik változata alapértelmezetten szállítja ezt a Mate környezetet.
Ha megelégszel vele, akkor pedig telepítheted a gnome-session-fallback csomagot is, ami felrak egy újabb GNOME panelt. Ez hasonló a régi panelhez, a jobb egérgombos menüt a Super+Alt+Jobb egérgombbal tudod előhívni. Appleteket találsz még hozzá a tárolóban. -
Mtbsrác
senior tag
Olyat kérdeznék hogy a 12.04-es lts rendszerre ugye fellehet tenni a gnome-panel-t amivel gnome2-re hajazó kinézetet lehet eszközölni. De létezik olyan megoldás ami koppra ugyanolyan mint az eredeti gnom2 panel? Leginkább 2 dolog érdekelne. Ha nemlehet eredeti panelt visszatenni akkor, hogyan tudom visszatenni az asztalra a rendszer menüpontot, és az ikonokat ha felhuzom a menük mellé akkor a távolságot lehessen állítani mert sajnos azt ugye nemlehet.
Ill csak tapasztalatzként írom le hogy a steam kliens nemmüxik az 1.5.9-es wine-al.
Elindul azt az ubuntu belső hibára rinyálva megállítja. Igaz eddig ez volt az egyetlen wines kütyü amit teszteltem rajta.Ha volt bocs kereső semmi eredményt nemadott.
-
MODERÁTOR
válasz God Vazzeg #2116 üzenetére
De azt ugye tudod, hogy a fejlesztése teljesen leállt?
-
n00n
őstag
válasz God Vazzeg #2112 üzenetére
Van valami előnye a Nero Linuxnak, hogy megvetted? (Komolyan kérdezem)
-
Vladi
nagyúr
válasz God Vazzeg #2112 üzenetére
Szédülnék ilyennel. Ahha! szóval décézel!
il sole non sorge più ad Est!
-
oncsi
őstag
A Youtube szín felcserélődésére van valami univerzális megoldás? A Hardware acceleration pipa kívétel nem működik. Pontosabban jobb gombra ki is fagy. Firefox, Chrome mindegy. Van amikor sokadik videóra jön csak elő, de akkor újra indításig úgy is marad.
Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
rybank
senior tag
12.04 melegedési gondjaim megoldódtak. Biztosan nem régen érkezhetett rá javítás! Öröm, boldogság. (:
-
eternam
tag
Nekem is lenne egy kérdésem. Hogyan állíthatom be a Desurában hogy megjegyezze végre a felhasználónevem és jelszavam?
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
n00n
őstag
Ez egy nagyon régóta hiányolt feature volt (számomra):
Introducing Ubuntu Web Apps (Az Ubuntu Webes alkalmazások bemutatása):
http://www.youtube.com/watch?v=x7vF-AB7SF4 -
floatr
veterán
Jajajajaj
sudo sh amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
sudo dpkg -i *.debTom ez így nem fair a kezdők számára, bár a bubi felkínálja a saját változatát, ami nem bukik meg a frissítésekkor. A next-next-finish meg régebben csak marhaságot csinált, gyanítom h most sincs ez máképpen.
-
válasz belavagyokbp #2103 üzenetére
Ha ne virtualbox, akkor Vmware is jó választás.
Az USB-ket kezeli, a háttértárakat nem, mert ugye ő egy virtuális gép, hálózatba van kötve a tiéddel.Próbáld meg a wine-t, aztán ha nem megy, akkor Virtualboxot neki, és a megfelelő dolgokat megosztani.
Mutogatni való hater díszpinty
-
bobalazs
nagyúr
Mint 13 telepitoben nem adtam meg, elfelejtettem megadni, a windows particio mount pointjat. Hogy tehetem ezt meg feltelepitett rendszernel?
-
belavagyokbp
aktív tag
válasz eternam #2102 üzenetére
Értem, köszönöm a segítséget! Hallottam már ezekről a programokról, csak gondoltam virtualboxban egyszerűbb lenne a dolgom. Viszont lehet hogy kéne pár windowsos program, pl android romot flashelni, erre nem hiszem hogy van alternatíva linux alatt. Ezekre sem alkalmas a virtual-box? Vagy ezekre jó a wine is?
[ Szerkesztve ]
-
eternam
tag
válasz belavagyokbp #2100 üzenetére
A virtualbox nem nagyon alkalmas windowsos játékok futtatására. A wine, ami egy linuxos program, ami lehetővé teszi azt hogy windowsos alkalmazásokat és játékokat futtass több kevesebb sikerrel linuxon, már inkább alkalmas windowsos dolgok futtatására. A Cedega ennek a játékokra kihegyezett változata, ami jóval több játékot támogat stabilan, viszont ez már fizetős, éves előfizetési díj van, ami 25 dollár. A Crossover inkább irodistáknak való.
-
eternam
tag
Tettem egy kis próbát az AMD videokártya driverekkel. MSI HD4890 OC-m van. Először a legfrissebb béta 11.6-ossal. Vele az operációs rendszer hibátlanul működött, csak a játékokkal volt gond. Pl. A wine-re telepített Call of Duty 2-vel nem volt hajlandó jól futni, de a natív Quake 4el is voltak problémák. Aztán megpróbálkoztam ezzel a driverrel: http://phoronix.com/forums/showthread.php?50038-Updated-and-Optimized-Ubuntu-Free-Graphics-Drivers Érdekes ezzel ment ugyan a Call of Duty 2 jól, de a többi játék el sem indult.Majd végül visszaraktam az alapértelmezettet, amivel az összes játék jól működik és semmi probléma vele.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest