Új hozzászólás Aktív témák

  • GoodSpeed

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cs1csó #23303 üzenetére

    Itthonra, vagy otthonra, az "olcsó" tápok is drágák, speciel én vadonatújan vásároltam a BK650EI-t 2005 nyarán az Omikronból 25K-ért. Az a 25K, mai 60-70K-nak felel meg. Nagyon bevált, nagyon szerettem, ma is forgalmazzák. Az UPS az egyik legkevésbé elavuló technológia. Kiszolgáltat a 2003-as, 2005-ös, 2007-es, 2010-es, 2016-os, 2021-es konfigurációmat, úgy, hogy egyszer volt fent az UPSAkkunál nagygenerálon 2019-ben, előtte pedig én cseréltem benne akkumulátort.

    Most is elég lenne, ha az RX 6800-nak nem lenne terhelés alatt ekkora étvágya! Itt hetekig nézegettem az utódját. Elárulom: nekem bőven elég lett volna ugyanez a konstrukció, ugyanúgy az APC-től, csak mondjuk 650W-os tartással. Nekem nem volt olyan igényem, hogy teljesen sinuszos legyen. Az régen is nagyon megdrágította a dolgot.

    Az egyik tény, hogy még egy 20 éves, de egy 10 éves CPU-t sem jegyeznek már sehol sem aktív használatban szinte, addig egy UPS-t igen. Gondolná az ember, hogy tartja az árát, mert nem elavult. Ezzel szemben az igazság, hogy újonnan igen, tartja az árát, a 20 éves konstukció is, sőt már az is megsüvegelendő, hogy forgalomban van! Viszont, ha használtan akarnék vásárolni olcsóbban kapnék szinuszost mint egy BK650EI-t.

    Nos hetekig nézegettem a BK650EI utódját. Eleinte elengedtem az APC vonalat. Aztán a CyberPower 550 tetszett, de keveseltem a tartalékot, tegnap aztán újból rámértem, és láttam a saját szememmel, hogy bizony 450W fölé is benéz az RX 6800-as rendszer, és akkor még a kiugrásról nem is beszéltünk, az igazi tüskéről. Szóval ezt a modellt akkor kihúztam.

    Az EATON volt a másik kiszemelt. Itt nem tetszett, hogy elől van az USB port kivezetve. Ilyen böszmeséget. De nem ezért nem rendeltem meg végül. A 660W is remek tartási értéket jelent. Ellenben olvastam több helyen, hogy van egy "illata" ami akár maradandó is lehet. De még nem is ez tántorított el. Egyfelől nem láttam konkrétan feltüntetve, hogy milyen akkumulátor megy bele, a paraméterein túl.
    Itt megjegyzem, hogy még ez sem lenne kizáró ok. Teljesen tisztában vagyok vele, hogy a másik gyártó is átcímkézi az akkumulátorait, példának okáért: a két APC-mben is:
    Genesis NP 7Ah 12V UPS akkumulátor
    DataSafe 12HX35 9Ah 12V UPS akkumulátor (long-life, 10év várható élettartam)
    akksik vannak. Évek óta. Tehát ez ilyen téren nem gond, mert a cégnek írok, hogy ez az UPS típusom, adalékként: 1200VA : 24Vdc – 2 x 12V, 7Ah és ugye két akksi megy bele. Aztán küldenek. Itt is a szétszerelésnél volt az, hogy mondta a videóban az illető , hogy trükkös, műanyagra vigyázni kell stb...

    A BK650EI mellett van itthon egy APC BackUPS ES BE550G-GR 550VA
    Az is abszolút felhasználóbarát. Egy gumikesztyű kell hozzá és kész. Nekem mindenféle csavarhúzom és eszközöm van, nem ezen múlik, de a gyártótól elvárom, hogy ne csesszen ki velem, és ne írja ezt bele a használati útmutatóba, hogy:
    Az Back-UPS sorozat akkumulátora felhasználó által nem cserélhető.
    Mert ez azt jelenti, hogy garanciáját veszti, ha cserélem. Igaz, ha garanciális időn belül nyekken meg, akkor RMA-t igénylek rá. Viszont arra is számolni kell, hogy a kialakítása miatt, nem várt meglepetések vannak benne - mondjuk Youtube videót megnéz az ember és akkor látja, hogy mire kell figyelni. Ez nem tervezési hanyagság a gyártó részéről, hanem szándékosság szerintem. Elvesz egy olyan opciót, amit korábban nyújtott, mindezt nem olcsón. Attól, mert a Porschekból is van legolcsóbb típus, még az adott típus nem lesz olcsó, csak olcsóbb mint a drágább típusai a márkának.
    De itt tényleg az van, hogy 70K-ért még ezt sem kapod meg.

    Aztán a másik. A CyberPowert nem ismerem - mármint sosem volt még ilyen szünetmentesem, de! Egyszerűen a megjelenése, az LCD kijelzője, a PC-s szoftvere (APC-nél ez is visszalépés, speciel fel van telepítve PowerChute Serial Shutdown, a régi felülete jobb volt, nem böngészőben nyílt meg, vizuálisan kijelezte, hogy hány W-os a terhelés, itt meg kiírja, hogy 49%-és csókolom), elvileg Androidra is ígéri ezt a funkciót, PowerPanel Cloud – Alkalmazások a Google Playen,
    van vonali védelem is 1 Gbps-ig (optikám van, így ez egy extra, de 2022-ig jött volna jól amikor koaxom volt, igaz akkor APC ProtectNet PNET 1GB-ot használtam vonali védelemnek :D, kecsesebb torony kialakítású mint az EATON, az USB port hátul van, könnyen szerelhető, ami mondjuk garanciális időn belül úgyis olyan ,hogy RMA-ra adja le az ember, a jelentősége garanciális időn túl van, hiszen akkor elég megrendelni a csere akkumulátort, és nem kell küldözgetni az UPS-t magát, aminek egyébként jó kis extra költsége lenne... Egyetlen az árát sokallottam, de 75K-ért találtam, plusz kiszállítás....
    Így most várom, hogy ezen a héten vagy a jövő hét elején megérkezzen. :)

    be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

Új hozzászólás Aktív témák