Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz cinemazealot #20435 üzenetére

    Az odáig rendben van, hogy bármilyen feszültségről tud működni egy aktív pfc-s táp, viszont a gyors változásra nem reagál jól. Amennyire értem a működését rövid impulzusokkal tölti a kondikat nominális feszültségre vmilyen frekvencián. Ha a bejövő zaj vagy tüske gyorsabb változást eredményez a hálózati jelalakban, mint amivel az elektronika lépést tud tartani, akkor előfordulhat, h specifikáción kívül esik a kimenő feszültség és bekapcsol a védelem.
    Ezért is okozhat gondot a kvázi színusz.
    Illetve ezért okozhat még gondot elektronikai projekteknél ha PWM-el hajtasz nagy áramú fogyasztót, mint mondjuk egy ledszalag. Ekkor is ha a PWM vezérlés nem optimális frekvencián rángatja a tápot, az megzavarhatja és megintcsak lekapcsol. Ha jól értem - lehet hülyeséget írok - a tápok egyfajta PID vezérléssel állítják be a kimenő feszültséget a bejövő feszültség és a kimenő áramfelvétel mértékének megfelelően. Ha gyorsabban változik az egyik tényező, mint amire a vezérlés reagálni tudna, akkor túltölt vagy nem tölt fel eléggé: ingadozni fog a kimenő feszültség.

    Vmi elektronikához értő ember majd kijavít, ha ostobaságot írtam. De lényegében ezért alkalmaznak külön túlfesz védelmet és szűrést, mert önmagában a PFC nem fog igazodni a nagyfrekvenciás zavarokhoz, hisz a kapcsolási sebessége általában 20-100 kHz között szokott lenni. Egy hálózati tüske meg a nanoszekundumos tartományban mozog, ami már megahertz-es tartomány.
    Egy nagy fogyasztó kapcsolása mikor megrántja az egész hálózatot - főleg régi házban öreg alulméretezett vezetéken - milyen felfutási idővel rendelkezik, na arra én is kíváncsi lennék. De ha kellően gyors ahhoz, hogy leállítsa a tápot annak védelme érdekében, akkor gyanítom nem üzemszerű körülmény lehet.

    Ha a kapcsoló üzemű tápnak nem lenne probléma a zaj, akkor nekem sem ment volna el a monitoron a kép egy pillanatra a hűtő kapcsolásakor.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák