Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
De a monitor fog foglalkozni vele, akkor is látni fogod a pöttyöket ha nem akarod. Nem opció hogy akkor hagyjuk a dithert és maradjon 8 bites.
Az FRC (Frame Rate Control) / AFR (Alternate Frame Rate), az más tészta, az a villogtatás, ami pöttyözés helyett a szomszédos szinek felváltva mutogatásával próbál köztes árnyalatot létrehozni. Na ez még ráadásul jó kis szembasztató dolog is.
Amúgy ez az egész a Philips Momentum 436M6 monitorra vonatkozott, a heti hw ajánlós témában, nemtom hogy landolt végül a hsz-em pont itt, csak most tűnt fel hogy nem is annak a topikja.
-
lenox
veterán
-
Dr. Akula
félisten
Nem. Te nem értetted hogy miért fake a dithering, én tudtam hogy ez csak kamu 10 bites.
Dithering = pöttyözés. Képtelen a monitor előállítani egy színt, ezért fogja a mellette levőket és valamilyen arányban bep9ttyözi vele a kitöltendő területet, hogy messziről nézve, hunyorítva olyannak látszódjon mint az a szín amit tudnia kéne kirajzolni, de nem tudja.
-
-
Dr. Akula
félisten
Miért baj ha Michelin csillagos menü helyett mekis műanyagot kapsz? A dithering egy "falura jó lesz" pótlék arra amit nem tud a monitor. Tehát: nem tudja (kirajzolni a szineket). "Csak" ennyi a baj vele. A PWM-es villogtatás se jó helyette, ami jó az a valós képesség. Ha 10 bitesnek hirdetik a panelt, akkor az legyen 10 bites, ne 8 bit + kamu.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
Még akár jó is lehetne ez a Filipsz monitor, ha nem lenne szar, de hát ditherelés a 21. században... 40+" és 200k, gondoltam hogy szar van a palacsintában, és hát tényleg.
-
Tyler8
tag
Ha vicceskedni szeretnék, annyit mondanék, hogy véssétek a memóriátokba, hogy ha elfogy a VRAM, akkor a Windows a rendszer a memóriát kezdi el használni, ha az is megtelik, akkor a háttértárat.
Ebben az esetben a VRAM és a rendszer RAM nem különbözik, ezért nincs sávszélességbeli különbség, vagyis lényegében a saját rendszer memóriátokat csonkítjátok.
Ott lehet csak probléma, ahol a játéknak detektálnia kell valamekkora VRAM-ot, hogy elinduljon, esetleg régebbi játékoknál, de 512 MB vagy 1 GB bőven elég, ha 8 GB-ból gazdálkodunk, ha pedig 16-al, akkor lényegében mindegy. Ha probléma lenne valami gyengén megírt játék miatt, vagy nem készítettek rá megfelelő profilt, bármikor lehet neki többet adni.
Próbáljátok ki, hogy adtok neki mondjuk 256 MB-ot és nézzétek meg, hogy mi történik.
► borders are made for the dumb ◄
-
ddekany
veterán
válasz SunMount3r #83 üzenetére
Erő az biztosan kell hozzá, de sok memória? Mert az eredeti aggály az volt ezen az ágon, hogy 2 GB-nél többet nem lehet hozzárendelni BIOS-ban. (Amit már eleve furcsállok, hogy miért kéne hozzárendelni előre? Majd lefoglal magának, amikor és amennyi kell. Másképp fixen lejönne a szabad memóriából a 2 GB, ami gáz.)
-
tzsolesz
nagyúr
Erre van a Vega 11 (Ryzen 5 2400G)
Egyébként a Vega 8-ak majdnem mindd megy 1500Mhz-en , 1100Mhz az alap. Számold ki mekkora OC ez....
-
SunMount3r
nagyúr
Minden attól függ mit képes az adott IGP kisajtolni a MadVR-ből. Nem csak egy "főkapcsoló" van ki/be állással, hanem sok-sok apró finomhangolási és skálázási lehetőség, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten lője be az optimálisat. Lehet, hogy nem lehet majd olyan super képjavító funkciókat bekapcsolni, de az alatt is vannak azért szintek. De ettől függetlenül pl. az SD, HD, FHD->4K felskálázáshoz már alap beállításokkal is kell a szufla, amire azért még ezek az APU-s IGP-k még mindig esélyesek. És van akinek éppen ennyi is elég, ha nincs keret egy erős dVGA-ra. (Kicsit ferde a példa, de, ahogy egy mai játékkal sem fogsz full-ra tolt graf-on játszani velük, de ha lejjebb veszel a beállításokból, akkor még élvezhető lesz az élmény. Persze minden az igényektől függ. MadVR-es képjavításban meg gyak. nincsen felső plafon (vagy legalábbis olyan videokártya ami mindent maxra tolva tudna), tehát itt a skálázhatóságon van lényeg.
-
ddekany
veterán
válasz SunMount3r #79 üzenetére
De tényleg 2GB fölött láttad foglalni a MadVR-t? Mit csinál annyival?
Amúgy, ez egy a 2GB (vagy alaplapja válogatja mennyi) korlát mennyire valós? Mert BIOS-ban van beállítás, aminek ilyesmi limitje szokott lenni, de az tudtommal az előre lefoglalt mennyiség, nem a maximum. Ezért nem is szokás feljebb tekerni, mert csak viszi feleslegesen a RAM-ot. (Intel IGP-n meg tán már nincs is ilyen a BIOS-ba... régen volt.)
-
veterán
Itt pl max shared memory 4GB. Asrock A320M-HVD, szóval mehet az IGP-nek kettőnél több is.
solfilo
-
wsanyi
aktív tag
Bocsi, de nekem ez kicsit úgy hangzik, mintha egy sportautóval akarnál egy kamionra tervezett terhet elszállítani. Nem lehet, hogy oda már nem elég az IGP, és dedikált VGA-ra van szükség?
Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.
-
SunMount3r
nagyúr
Az lehet, hogy nem bírná az IGP az "adatokat" szuflával, az még nagyobb kár. És itt most kicsit "feljebb" gondolkodunk HTPC terén, mint amit az alap lejátszó szoftverek tudnak kipréselni. Extra képjavítás, skálázás, ezek már erőforrás igényesek. Mert 4GB azért jól jön a MadVR-nek (legalábbis nem árt). Gondoltam csak számítana valamit, ha 4-et kapna 2 helyett.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz SunMount3r #75 üzenetére
Nem néztem utána, de meglepődnék ha média lejátszáshoz (HTPC) ne lenne elég párszor 100 vagy inkább párszor 10 MB RAM az IGP-re. Játék meg... most kapható mutimédia kártyákon is még elterjedt az 1 GB, szóval amit úgy terveztek, hogy nem-gamer konfigon is fusson, annak már csak elég lesz 2 GB. Meg gondolom a memória sáv széllesség szűkösségé miatt nem is feküdne neki, ha több grafikai adattal, mint hatalmas textúrákkal kéne dolgoznia.
-
wsanyi
aktív tag
VEGA 11-nek teljesen felesleges 2 GB-nál több. De ha lehet többet adni, akkor is maximum 2,5 GB. Teljesítményben az RX 550 / GT 1030 alatt van ez is, éa s VEGA 8 is. Rossznak azért nem mondanám, mert 1080p low-ban minden elmegy 30 FPS körül, és/vagy fölötte, az alatti felbontáson pedig magasabb minősséggel is szépen elmegy (720p/1280*1024). Vannak akiknek olyan monitora van, nekik pedig ez a megoldás zseniális még 8 GB-tal (2*4) is. Ha nem ez, akkor van pl. FX 43xx CPU nagyon olcsón, azért az simán hozza a 3. gen. i3-ak szintjét, felmegy 4,4-4,5-re az auto turbóval, ha jó a hűtése, és úgy még arányal jól is fogyaszt, lap is elég olcsón van már mellé, oda pedig a DDR3 miatt jobb GPU is beleférhet, akár R7 370 4 GB, R9 3xx, vagy RX 560/1050Ti. Viszont cserébe nagyobb a fogyasztása a rendszernek. Ezt kell mérlegelni.
Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.
-
veterán
Nem minden lap esetén van 2GB-os korlát, topikban érdeklődnék, akinek ez fontos.
solfilo
-
ddekany
veterán
"Dual channel 3 ghz-es ram legalább kéne ez mellé az igp mellé hogy jól érezze magát"
Hát na ja, GDDR5 mellett érezné jól magát leginkább (ami nem elérhető nekünk)... De fenti diagram alapján 2x4GB 2400-as (25e), de max 2666-as (27e) főlé már nincs sok haszna menni, mert elszabadulnak a RAM árak, és sok teljesítményt már nem kapsz cserébe. Egy 2133-as nagyon olcsó single-channel 8 GB meg kb 20e, szóval nem egy hú de nagy felár (de továbbra is választható, mert valakinek csak a 4 mag fontos, és az IGP bőven elég erős neki single channel 2133-on is). És akkor az Athlon még kisebb IGP-jét még kevésbé érdekli a RAM.
De, a kérdés, konkrétan mivel hasonlítjuk ezt össze, mi az alternatíva? A 2200G 32e, ez alatt meg valódi 4 magos ami van, és nem valami ősi architektúra, és nincs benne IGP, az mondjuk 26,5e és kevesebb GHz. Na most kb 6e-ért már nem lesz dedikáltad. De igaz, ha a létező legolcsóbb(!) dedikált mellé 8 GB helyett 4 GB-t veszel csak, még marad is a 32-ből. De van 8 GB-minusz-amitAzIGPMegeszik helyett 4 GB RAM-od tisztán, ami nem hangzik jó üzletnek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Itt milyen játékokkal teszteltek? Nem találom, lehet a céges gépnél nem látszik minden a honlapból.
Úgy csinálsz, mintha a HD7770 alá nem kéne 8GB RAM, alaplap meg proci.
Szerintem egyáltalán nem rossz vétel 30k-ért egy olyan proci, ami kb i5-7400 szint, s ad egy HD7770 szintet kb ingyen. Nyilván akinek több kell, az vesz min egy RX 460/560, GTX 1050-et, de az már önmagában jóval több, mint ez az APU.
A 30-35k-s GT 1030-hoz amúgy elég közel van a Vega 8, A GT meg elvileg gyorsabb, mint a HD7770.
[link]solfilo
-
carl18
addikt
Itt a teszt láthatod 30%-al is el tud húzni egy HD 7770 :S Persze nem rossz ez a vega meg minden de még most se tartunk magas szinten. Alaplap proci és ram együtt már elég sokba fáj, és nem kap az ember nagy dúr GPU-t.
[link]Szerintem ha egy GTX 1050/RX 460 szintet tudnának az integrált GPU-k akkor mondanám azt valóban megérheti beruházni rá, ha az AMD áttér 7 nanométerre talán közeledhetünk még egy lépést erre az Irányba.
De a memória sávszélesség limit még közbe tud szólni, majd ha áttérünk ram téren ddr 5-re akkor valamit profitálnak a jövőbeli integrált GPU-k.HD 7770-et 9E-ért kap az ember kéz alól, de a fény korszakába is 2013-ban 22E-ért meg lehetett venni akcióba újanta PCX-n. Most a piac elégé tropa, minden túlárazott egy GT 1030 is 30-35E forint :S
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
veterán
Mutass tesztet légyszi, megnézném az eredményeket.
Amúgy azt kérdezted, mikor lesz olcsó APU, ami hozza a HD7770 szintjét, erre válaszoltam. Nem azt kérdezted, hogy mikor kapunk aprópénzért 2018-as játékokban is elégséges teljesítményt nyújtó APU-t. Olyan nem hinném, hogy valaha is lesz, hogy az aktuális játékokat simán futtatná kevés kompromisszummal egy olcsó APU, ki venné akkor a 60k-s VGA-kat, amik szintén kompromisszumosak már 1080p-n is?
solfilo
-
carl18
addikt
Sajnos az így nem teljesen igaz, egyet tesztek szerintem 15-25% is lemarad a VEGA 8 a HD 7770 mögött.
A másik gond 8 giga kellően nagy sebességű memória meg szintén egy vagyon 30E körül van, Dual channel 3 ghz-es ram legalább kéne ez mellé az igp mellé hogy jól érezze magát. Csak Procit és a ram 60E forint , ha a végén össze adjuk alaplappal 80-90E forint és csak egy HD 7770 szintet kapott az ember durván, de az meg mire elég? 2018-at írunk nem 2012-őt hogy ez elég legyen.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
ddekany
veterán
válasz SunMount3r #59 üzenetére
Továbbra sem értem a drágább RAM aggályokat - lásd lentebb.
"hanem mert az IGP eleve elveszi azt a 4-et és 8GB-ból csak 4 maradna"
De 4 GB foglalás IGP részéről reális, ha eltekintünk a "komolyabb" játékoktól? Olcsóbb gépben/notebookokban jellemzően 4 GB RAM van és IGP mostanában, és legalább is használható. De, ha adott felhasználásra IGP mellett nem elég a 4 GB, akkor a legolcsóbb dedikált videó kártya (12e Ft) is kb annyiba kerül, mint +4 GB RAM (ami elég komikus, de ez van), és a plusz RAM sokkal hasznosabb. Az olcsó CPU-k meg szinte mindig APU-sak.
"de ott a rendszertől függetlenül fontos a RAM sebessége"
Korábban beszúrt diagram alapján, a dual channel sokat dob, és mondjuk ne a leglassabb RAM legyen, de különöse gyors RAM, ahol van érdemi árkülönbség, felesleges. A legolcsóbb egyben 8 GB RAM és 2 db 4GB-s ára szinte azonos (kb 20e). A 2x4 kit az mondjuk +5e (érdekes...), de van annak értelme a gyakorlatban? Az meg, hogy ne 2133-as legyen, hanem mondjuk 2800-as, kb +2e, szóval nem sokat számít. Persze, ha már olcsó gép, a legtöbb embernek valószínűleg az is édes mindegy, hogy dual channel-e, nem hogy 2133 vagy gyorsabb.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Kíváncsian várom mikor jön olyan olcsó AMD Apu cpu aminek az integráltja egy HD 7770 szintjén fog tanyázni
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
törölt tag
válasz SunMount3r #61 üzenetére
Bocsánat nem tudja olyan értelemben nem jól fogalmaztam, de pl az AVX is sokat segít az ügyön a hardver-szoftvere vonalon "gyorsítja", csak ugye ez hiányzik az olcsó Intel megoldásból, ezert írtam ahol a part szakad így is úgy is, mert az a teljesítmény valahol meg kell hogy jelenjen.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz #90088192 #60 üzenetére
IGP nélkül csak szoftveres dekód van, a proci IGP nélkül nem tud hardvereset "magában", ilyenkor számítana a proci, mert nyers erőből oldja meg a dolgot, de ez a komoly HTPC esetén kerülendő megoldás. MadVR-hez pedig mindenképp IGP/GPU kell. Intel is tudja a hardverest, mert abban is van IGP. A kérdés, hogy milyen "szinten". MadVR-es képjavításhoz már Intel IGP-k kevesek, a nélkül a 7th-gen Core IGP-ktől kezdve megy a 4K / 60Hz / HDR is. A gyorsabb IGP épp a képjavítás miatt lenne jó (illetve jó is), de a gyors rendszer memória igénye itt drágít a dolgon. Ezen kell morfondírozni, számítgatni, hogy milyen szintű képjavításra és IGP/VGA teljesítményre lenne minimum igénye az embernek és az alapján kisilabizálni, hogy pl. egy olcsóbb procival és egy dedikált RX540-el vagy RX550-el jár e jobban, vagy az APU-s IGP + gyorsabb (és több) RAM-al. Annyira nem számoltam még utána, meg nincs is túl sok HTPC-s teszt és infó az AMD-s APU-król, hogy ezt egyértelműen el lehessen dönteni. Szóval, ez a nagy "budget HTPC-s dilemma". De ez már inkább 2400G szint, ahol ez számítana és értelme is lenne.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz SunMount3r #59 üzenetére
De nem ez a lényeg? A porci tudja a hardveres kódolást, illetve az IGP is ha most AMD-rol beszelünk, ennek az a feltétele, hogy kell megfelelő memória, mert nincs Dedikált VRAM. Az Intel eseteben meg pont az a baj hogy sem a porci sem az IGP nem képes erre egymagában, így kell a dedikált VGA amin van VRAM.
A kódolás erőforrás igényen nem változtat semmi, csak a fizikai elrendezés különbözik a két megoldás között.
Ergo kb ugyanannyiba is kerül nemde ?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz #90088192 #58 üzenetére
Hardveres videó dekódolás esetén szinte az egész feladatot a VGA/IGP végzi. A rendszer memória is csak akkor számít igazán, ha az IGP van csak, mert az is csak abból kaphat. A procinak szinte semmi dolga sincs.
Rakhatsz bele 9th Gen-es i7-et a belépő Pentium helyett, meg 32GB-ot, akkor sem lesz "jobb HTPC-d" egy modern dedikát VGA esetén. IGP-nél is csak a 4GB kell neki max (és számoljunk +12-vel a rendszernek, de az nem a videólejátszás miatt, hanem mert az IGP eleve elveszi azt a 4-et és 8GB-ból csak 4 maradna ami ha pl. netezős, konvertálgatós, Office-ozós gép is egyben akkor manapság már lehet, hogy kevés lesz), de ott a rendszertől függetlenül fontos a RAM sebessége. Dedikált VGA-hoz pedig bőven elég 8GB RAM is (de az is csak mert rászámolunk, az egyéb használat miatt, anélkül 4GB is elég lenne).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A folyamatos lejátszáshoz mi szükséges, pl film eseten, csak nem kirajzolt képkockákra, legalább 24/sec ? Ehhez mire van szükség? Processzor számítási teljesítmény illetve egy VGA/IGP közreműködésére, az adatok nagyon leegyszerűsítve egy 3 tárolós rendszeren mennek keresztül, HDD=>RAM=>VRAM.
Ergo ha nem az egyik a másik lesz a fojtó tényező, mert ugye ürülékből nehéz kastélyt építeni, de nem lehelten.
Vagyis az adott adatot a HDD-rol be kell olvasni át kell alakítani olyan formába, hogy azt a nyamvadt VGA/IGP is értékelni tudja. Ehhez mi kell? Számítási teljesítmény a nap végen nem? Azt meg befolyásolja a RAM keresztmetszet is, ahogy a porci teljesítmény utasítás készlet, VGA/IGP fele a kommunikáció és maga a VGA/IGP is.Amit mondani akarok, így vagy úgy a spórolás teljesítmény csökkenéshez vezet mert a rendszer áteresztő kepésséget befolyásolja.
-
törölt tag
válasz SunMount3r #54 üzenetére
Lényegtelen a kategória az elgondolás a lényeg nem, mennyi pénzért mit kapsz
Ezen rugózni szinte értelmetlen számomra. Minden megadatott számotokra(számomra) hogy az adott információ bázis alapján azt vállászuk amit akarunk, akkor mi ezzel a baj?Ha a memória számít a belepő porcinak mindegy hogy IGP vagy sem akkor nem ugyan ott vagyunk, mindegy hogy Intel IGP vagy AMD IGP, ha kell a memória savszél akkor kell, mindegy melyik porcinak nem?
Vagy forditva, ha nem kell az Intelnek mert úgyis dedikáltat teszel melle, akkor megint csak ugyan ott vagy ahol a part szakad, ezert nem értem. Valaki, Valaha is úgy gondolta, hogy igen is Nekem akarnak jót a gyártok, meg a fizika?
Ha igen akkor az Ev vicce címet adományozom ezert[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz SunMount3r #51 üzenetére
Budget= előre meghatározott keret.
Mire vesszük a gépet? Milyen teljesítményt szeretnénk?
Vagyis ha kikalkulálod, akkor rá jössz, ha olcsó memóriát veszel meg nem eleget, akkor nem tudsz játszani függetlenül milyen porci van a gépben, ha veszel olcsó memóriát, olcsó porcit ahhoz kell videokártya mindenképp, de akkor sem tudsz játszani, csak ha megfelelő mennyiségű memória a rendelkezésre áll, illetve a megfelelő savszéllel, hiszen egy lassú processzor nem képes kiszolgálni, és így tovább a logikai kaszkáddal.Vagyis olcsón jót gyorsan nem lehet venni, ergo ezert nem értem a problémád, nem hülyék akik kitalálták a fogyasztói társadalmamat
-
SunMount3r
nagyúr
válasz #90088192 #50 üzenetére
Kell, de akkor nem számít mennyire milyen gyors és lehet bele olcsóbbakat is venni, mert dedikált VGA-val van dedikált (és sokkal gyorsabb) VRAM is. Valamint min. 2GB-ot adni kell az IGP-nek (de jobb ha 4GB-ot), akkor a rendszernek már egyből csak 6GB vagy 4GB marad mondjuk a 8GB-ból (ismétlem: budget rendszer). -> Ez utóbbi a lassabb és olcsóbb memóriáknál még lehetne akár 16GB is, de mivel épp, hogy minél gyorsabb kell bele, így ez is drágítaná a projektet.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz SunMount3r #35 üzenetére
Nem azért az 5 fillérért, de a másik gépbe nem kell memória? Mindegy mennyi a porci meg a lap, a memória az fix.
Nem értem én ezt sehogy sem -
wsanyi
aktív tag
Igen, ezt értem is. A TDP keret inkább arra vonatkozik, hogy mekkora hőt kell elvezetni. És ott pl. a ragasztós megodlás miatt rosszabb a helyzet, mint a forrasztásnál. + a HT számít, mert nem 1 szálon futnak a számíások 1 magon, hanem 2-n, így jobban ki vannak használva a tranzisztorok, több hő keletkezik.nyilván nem annyival több, mkint dupla annyi magnál, de több.
A fogyasztás már más kérdés. Ezeket a processzorokat elvből sem engedik nagyon magas órajelen járni, arra ott az i5 és i7 széria, ahol 1-1 magon magasabbak a turbók. Ilyen szempontból jobb választás lehet hasonló áron az AMD R3 széria használtan, mert azok unlock-os processzorok, és szinte pentium árban vannak. Ha IGP-re van szükség, akkor sajnos csak az A8 9600 nyújt a régiek közül értelmes alternatívát, a többinek az ár/érték aránya szerintem már nem olyan jó sajnos ebben a szegmensben, persze tény, hogy az IGP-jük dacára a 28 nm-nek, és a régi szériának simán felveszi a versenyt a sokkal újabb pentiuméval. Bár ma IGP-s megoldás esetében R3 2200G, vagy 2200GE alá menni szerintem nem nagyon van értelme, ha valaki csak olykor is, de játszik vele.
Az AVX is érdekes kérdés. Ebben pl. becsülöm az AMD-t, hogy az összes ATHLON tudja az AVX-et, míg a pentiumok sem tudják már, nem hogy a celeronok. Bár az is tény, hoyg celeront mire vesznek? max. bányagépbe. Én olyat nem nagyon vennék irodába sem, inkább akkor használtan vmit. Azért 22-28 nm-en már lehet kapni annyiért valami értelmesebb processzort.
Szóval hajrá AMD!
Bár a jelenlegi inteles készlethiány mindenkinek jól jön, mert az AMD is csúcsra van járatva a gyártás tekintetében, és így kicsit több profitjuk lehet. Ne sajnáljuk tőlük. Megérdemlik.
-
ddekany
veterán
válasz #47205632 #33 üzenetére
Ha feltételezzük hogy 4 GB elég, akkor igen, ott valószínűleg nem lesz dualban, mert 2 GB-s DDR4 RAM nem igazán kapható. Ha viszont amúgy is kell 8 GB, akkor a két 4 GB-s nem sokkal drágább mint egy 8 GB-s. Frekvencia meg nem akkora para, mint az ábrán is látható. 2400-2666 már simán jó, és az egy gyorsabb IGP-volt mint ez, tehát jobban érződik a memória sebessége.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
Sőt, ez TDP osztály, én erre szoktam felhívni a figyelmet. Most elmaradt.
A többit nem igazán értem mit akartál írni. A HT kb. tök mindegy... a lényeg valóban az, hogy a fogyasztás nem egyenlő a TDP-vel, de egyszerűbb a válasz.Az Intel évek óta gyk. azonos TDP-t ad meg a legkisebb 3GHz alatti Celeronoktól az AXV-es (az már számít) 4GHz körüli i3-ig bezárólag. Nyilván nem ehet ugyanannyit a 2.8-as meg 3.7-es példány, a fizika működik.
Szóval a kisebb procik bőven a TDP osztály alatt esznek.G2020 óta vannak kétmagos kis core procijaim, a teljes gépre konnektorból 30-35W-ot kérnek Prime95 alatt pedig a TDP 50W+.
szerk: Amúgy az sw jól jelzi ki, mert ez a cpu belső mérése. Ez alapján tartja be a TDP-t, szóval ha nagyon szar lenne összevissza túllépnék a procik. (Talán anandon szokták fizikailag mérni és azzal is stimmel kb.)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szerintem nincs, már jó ideje divat a PCIe frekvenciát fixálni hozzá ami lehetetlenné teszi a tuningot.
Mondjuk ezek a Zenes APUk szerintem már nem annyira soványok, hogy tuningolni kelljen. A modulos szarokat még megértem, hogy mindenki orrba-szájba húzta, mert csak pörögve volt bármiféle teljesítményük is, de ez már nem az az éra. -
sb
veterán
Órajel és IGP függő. G4600-ra nekem sw-ből 25W-ot ír cpu terheléssel.
Szóval messze van az 50W+ -tól az összes modell szvsz, ahogy eddig is.
Ettől függetlenül 35W-ból erősebb az AMD, főleg gpu-ban.Szóval egyetértek: VÉGRE!!
Már csak egy olcsó ITX lap kéne, ami nem akar megérkezni sehogy. Pl. Asrock B350M-ITX.
De jöhetne A320-ban is akár.[ Szerkesztve ]
-
wsanyi
aktív tag
Már csak az a kérdés, hogy lesz-e vmilyen termék VEGA 6-tal, vagy az csak notebook-ban lesz:
-
S_x96x_S
addikt
>AVX-et támogat ez a proci? Csak mert az intel az i3 alatt nem.
valószínüleg tudja az AVX2 -t
egy cikk külön ki is emelte ezt mint elönyt.
"The Athlon 200GE does support the AVX instruction set, which is an advantage over Intel's Pentium and Celeron families. The new Athlon processors likely feature the same underlying design as the Raven Ridge 2200G and 2400G processors, albeit with a pared-down feature set that allows the company to sell Raven Ridge die that suffered defects during the manufacturing process."
https://www.tomshardware.com/news/amd-athlon-200ge-vega-ryzen-pro,37756.html#Mindfactory Report Aug 2018
>igen, ezt az ábrát én is láttam már, bár az sajnos nincs rajta,
> hogy az OEM partnerek mennyit rendeltek, és értékesítettek Ryzen alapon.az nincs.
viszont a német gamer piacról valószinüleg ad egy megközelítő képet.>Mivel a TSMC-vel is gyártat már az AMD, érdekes lehet még a helyzet,
> mert innentől kezdve nem lesz kapacitáshiányuk elvileg.elvileg.
jó kérdés, hogy mikor jönnek ki a valóságban a 7nm-es cuccok,
A hivatalos : majd 2019-ben - ez bármit jelenthet, pár elemző már a 2019 2H ( 2. félévre spekulál )
"We have already taped out multiple 7nm products at TSMC, including our first 7nm GPU planned to launch later this year and our first 7nm server CPU that we plan to launch in 2019"persze az AMD óvatosan fogalmaz,
egy apró nem előrelátható gixer és +1,2 hónap csúszás..majd 2019 Januárjában megtudjuk ! ( CES? )
Mottó: "A verseny jó!"
-
wsanyi
aktív tag
Egy kérdés.
AVX-et támogat ez a proci? Csak mert az intel az i3 alatt nem.
-
wsanyi
aktív tag
Igen, ezt az ábrát én is láttam már, bár az sajnos nincs rajta, hogy az OEM partnerek mennyit rendeltek, és értékesítettek Ryzen alapon. Mivel a TSMC-vel is gyártat már az AMD, érdekes lehet még a helyzet, mert innentől kezdve nem lesz kapacitáshiányuk elvileg.
-
DanD88
tag
official info AMD Athlon™ 200GE : Unlocked = No
Baseclock tuning élhet még? Nem vagyok képben ilyen téren az am4-es lapokkal, de am3+-on egy elég ócska lapban egy dual core sempront húztam 2.5-ről 3.6-ig
...mondjuk lehet hogy 3.4 volt az a szint ahol teljesen stabil volt és a hőmérséklet sem szökött az egekbe.
-
törölt tag
Itt nem csak az órajele számít, hanem az is, hogy single vagy dualba veszi, mert az már kapásból 100% sebességkülönbség és azt nem 10%-ban veszi észre a gép, árban viszont jóval több.
Én egy egyszerű 8 Gigás kitet néztem, de a 2400 MHz körüliek is karcolják a 25 ezret, ami a 15 ezres procihoz meg a 10 ezres alaplaphoz mérten mindenhogy drága. Ha 10 ezres ramot vesz azzal meg sehogy nem fog játszani. -
törölt tag
Na igen, mert amíg csak netezni kell elég akár még 4 Giga is single tökmindegy milyen órajelen amit megkapni 10-ért. Addig játékhoz kell 8 Giga kitben és 2600 MHz környéke minimum, rögtön 25-30 ezer.
A proci kerül 15-be, az alaplap szerintem 10 körül de lehet sokat mondtam. A ram lesz az új VGA kártya árakat nézve ebben a kategóriában.
Komolyabb apuhoz meg kell a még komolyabb ram is, 50 ezertől indulnak. Bár az már nem budget kategória.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Hát HTPC-be de szimpla régi játékokra is el tudom képzelni Szerintem ennyiért jó vétel lesz, ha valakinek nem kell nagy teljesítmény és számít az alacsony fogyasztás jó vétel lesz. De ami meg plána hogy 55 dollárba ami igen csak kedvező.
Ahogy észrevettem a belépő szintű GPU-k kezdenek eltűnni a piacról, mert az IGP/Apu folyamatosan erősödik és már felesleges a nagyon olcsó GPU kategória. Gondolok itt a GT 1030 alatti kategóriára, viszont hiába olcsó cpu gpu-val ha a ram árak drágák mint a Franc.
Budget gépet lehet építeni de a DDR 4 árak miatt távol állunk még a Budget játszadozástólHiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Legyes
tag
Mintha az egyik YouTuber videójában azt hallottam volna, hogy ez nem olyan, mint a 4 számjegyű G-s RyZEN-ek, hogy 1 CCX + 1 Vega. Hanem egy 1 sziliciumon 2 mag + Vega3. Azaz így , együtt egy CCX vagy GCCX vagy nem is tudom De amint kijönnek az olcsó, brand gépek, megtudjuk hogyan is születtek ezek és jó-e bármire.
-=LeGyEs=-
-
törölt tag
válasz Cyberboy42 #22 üzenetére
Hát ez késett mindenhogy, mert a gyereknek már megvették a szülők augusztusban a gépet iskolakezdés előtt.
-
ddaydome
senior tag
Istenkirály! Kifejezetten hasznosak ezek az árazású procik. Vállalkozásoknak, nagyszülőknek, kevés pénzűek vásárlóknak. Nekem tetszik.
"Ha meg kell b...ódni, akkor meg kell b...ódni......."
-
törölt tag
Jó hogy jött már, a legolcsóbb Zen APU elég overkill volt netezésre eddig. De elég nagy szakadék lett ezáltal, biztos be fogják tömni valamivel, talán lesz 3 magos is.
-
Kronos3000
senior tag
Legalább az alsó végen is nő a választék.Bár aki ennyit szán rá,egy celeronnal is el van,annál olcsóbb meg nem nagyon van.
Wasabi...
-
berVi
senior tag
Es ez mar boltban is kaphato lesz, nem ugy, mint a tobbi low-power cucc?
-
Cyberboy42
senior tag
Hát basszus, fél éve raktam össze nénikémnek egy g5460-as konfigot, de akkor még nem volt más értelmes alternatíva. Értem én hogy csak akkor jöhetnek ki, ha már elég selejt pogyog ki a ryzen gyárból, de egy picit korábban is hozhatták volna De gondolom a szeptember nem is igazán véletlen, gyereknek első gépnek best buy kategória
...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...
-
S_x96x_S
addikt
> Ezt lehet-e (és miért nem) tuningolni?
AMD Athlon™ 200GE
rátapintottál a lényegre , hasonlóan mint a PRO-s procik - fix órajellel jön. ( ha jól értem )
ugyhogy egy sima A320-as lap elég hozzá."The processor is AM4 socket compatible, which means that it can be enabled for at least DRAM overclocking (AMD confirmed that the CPU is locked for frequency overclocking though, like the Pro CPUs)."
https://www.anandtech.com/show/13332/amd-athlon-200ge-55-usdköltöi kérdés, hogy kisebb órajellel tudna-e menni ?
official info AMD Athlon™ 200GE : Unlocked = No
https://www.amd.com/en/products/specifications/processors/9226Model: AMD Athlon™ 200GE
Family: AMD Athlon™ Processors
Line: AMD Athlon™ Desktop Processors with Radeon™ Vega Graphics
Platform: Desktop
OPN Tray: YD200GC6M2OFB
# of CPU Cores: 2
# of Threads: 4
# of GPU Cores: 3
Compute Cores: 5 (2 CPU + 3 GPU)
Base Clock: 3.2GHz
Max Boost Clock: 3.2GHz
Total L1 Cache: 192KB
Total L2 Cache: 1MB
Total L3 Cache: 4MB
Unlocked: No
CMOS: 14nm
Package: AM4
Default TDP / TDP: 35W
Max Temps: 105°C
Max System Memory Speed: 2667MHz
Memory Channels: 2
Graphics Frequency: 1000 MHz
Graphics Model: Radeon™ Vega 3 Graphics
Graphics Core Count: 3
DisplayPort: Yes
HDMI: Yes[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #2 üzenetére
>Ez azt jelenti, hogy a ~200mm2-es Raven Ridge lapkát dobozostul még mindig megéri $55-ért adni?
még ha minimális is rajta a nyereség
- AM4 -es lapba beruháznak és egy részük később AM4-en belül upgradel. ( és nem Intelre )
- több AM4-es alaplap fogy, méretgazdaságosság - jobb árak.
- és lehet, hogy emiatt kevesebb alsókategóriás nVidia kártyát adnak el.Nézve az augusztus mindshare-t
- meglepetésemre - kisebb ez a szegmens ..( akik G4560, G5400, ... vesznek ) de ez Nyugat Europa.
- Azért még a ryzen 1200 is fogyogat.
- AMD darabszám > INTEL darabszám
https://imgur.com/a/35ItoEz#8QOflKLMottó: "A verseny jó!"
-
.mf
veterán
válasz Petykemano #2 üzenetére
Vagy inkább egy processzor-részében selejtes CCX-modult még mindig inkább megéri $55-ért adni, mint kidobni...
Én inkább azon csodálkozom, hogy csak 1 modell lenne. Ha csak az egyik mag selejtes, 3-magosként is ki lehetne adni, az azért már modern játékokban látható előnyt hoz 2-vel szemben.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Taranti
senior tag
-
tzsolesz
nagyúr
Ryzen 3 / 5 topic-ban ezt is kidumáltuk ma.
Az új UHD 630-tól (ami persze nem G5500-as rendszer, hanem i5 8xxx) elmarad kb 15%-al a Vega 3. De az már annyival drágább is. illetve nehéz is ezt az igp mellett lévő CPU befolyása nélkül kiszámolni. Nyilván az erősebb i5-ös userbenchmarkos eredmények dominálnak a kérdéses tesztoldalon is...... -
Taranti
senior tag
A G4560 és a G5400 között nincs lényegi különbség, ilyen szempontból az AMD tesztje lehet releváns is. Az Nvidia GT1030 ellenfele a Ryzen5-2400G, szóval ide nem érdemes felhozni, meg a konfig ennyivel drágább is lenne.
Én azért még a G4600(HD630) elleni IGP eredményekre azért kíváncsi lennék, merthogy abban pont 2* annyi grafikus feldolgozó van, mint a G4560-ban(HD610). Illetve ugyanígy a G5400 - UHD610 és G5500 - UHD630.
Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.
-
titán
G5400 is 64 dolláros, csak épp 2 magos és 4 szálas
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Lacika112
aktív tag
NA VÉGRE!
5350 htcp-m utódja megszületett, ha lehet majd kapni valami mini-itx lapot "fillérekért" szerelmes leszek
Mondjuk nem holnap kell mert még ez is még kiszolgálja a családi igényeket de már nagyon vártam valami hasonló apu kiadását. Remélem későbbiekben lesz kisebb fogyasztású modell
35 wattnak nem örülök viszont ha azt nézem hogy milyen bika igp van benne mégis mosolyra kanyarodik a számha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
ddekany
veterán
Lévén egy CCX 4 mag, ezek vajon hogyan keletkeznek? (Feltételezem csak erre nem gyártanak 2 magos CCX-et.) Mennyi direkt letiltott mag, menny selejt? És ilyen alapon vajon lesz 3 magos is?
[ Szerkesztve ]
-
Plague666
tag
Olvasom máshol, hogy lesz 220ge és 240ge, gondolom +100-200mhz órajelkülönbség és annyi.
Illetve nem említi a cikk, de elvileg diszkrét gpu-val ennél még a ravenek pcie 3.0 x8-a sincs meg, csak x4, azért ez karcsúcska. Megnézném hogyan hozza a g4560 szintjét, ha mondjuk beteszünk egy gt 1030-at.
Amit meg alamuszinak tartok, az az összehasonlításhoz választott rivális. Van már arany penya g5400, kávé lapon jobb az upgrade később, mint kabyn, de nyilván így jött ki szebb érték. De ettől még fura egy 2017 eleji cpu-t 2018 harmadik negyedévihez hasonlítgatni. -
DanD88
tag
Ezt lehet-e (és miért nem) tuningolni?
-
SunMount3r
nagyúr
Egy HDMI 2.0a-as lappal megtoldva, gondolom a budget HTPC-sek sem bánják.
[ Szerkesztve ]
-
Plague666
tag
Ha nem csinálják energiatakarékosra, és ezáltal nem kell ilyen kis csipcsup vegát beletenni, akkor lett volna igazán allround pentium killer, az összes nem nyugati jóléti állampolgár kisgyerek első játszós gépe ez lett volna. Bár szerintem a harmadik világban így is nagyot fog menni abban a szegmensben. A netezős/htpc gépnél meg úgyis az izlés dönt, hogy penya vagy ez.
-
tzsolesz
nagyúr
éppen ma tárgyaltunk erről az apuról a Ryzen 3 / 5 topic-ban. Ha valóban nálunk is 50 dollár körül lesz kapható, akkor tényleg egész jó vétel lesz.
Kapunk egy G4560-at, egy 8800 Ultra szintű igp-vel. Akár régebbi játékokhoz simán használható, jóformán minimális fogyasztás mellett.
-
paprobert
őstag
Ez 1 CCX 2 letiltott maggal?
Szerk. az.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox Series X|S
- Elemlámpa, zseblámpa
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- AMD Ryzen 5 7600X - 6 mag/12 szál - Új, bontatlan- Eladó! 75.000.-
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, bontatlan - Gari 2030.01.28. - ig - Eladó!
- Processzor felvásárlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest