Új hozzászólás Aktív témák

• Balrog

tag

válasz kalidor55 #11571 üzenetére

Ha már 411-nél instabil a rendszer még akkor is ha proc. feszt. emelsz akkor ott szerintem valami más fogyott el. Én a ramra tippelnék. Szerintem túl szoros az 5-5-5-12-es időzítés neki 1000Mhz felett. Lazíts rajta mondjuk 6-6-6-18-ra és nézd meg, hogy biztos jó feszültség legyen neki beállítva. (A BIOS nem tudja, hogy tuning ram van az alaplapban ezért alapból a JEDEC szabvány szerinti 1.8V-ot állít be, holott lehet, hogy 2V vagy 2.1V-ot igényelnek a moduljaid. Típus szám alapján rálehetne googlizni, hogy milyen feszültség és időzítések tartoznak az 1200Mhz-es órajelhez.)

Az lenne a lényeg, hogy meg tudd keresni a processzorod végét. Mi az a max FSB amin még stabil. Ehhez a ramot stabilizálni kell. Vagy úgy hogy rontod az időzítését, vagy úgy hogy visszaveszed a sebességét, hogy 1000Mhz alatt maradjon. (Ez utóbbi a jobb megoldás.) Ha meg van a max stabil FSB utána jöhet a memória sebességének beállítása.

Finom beállítások alatt olyanokra gondoltam mint Asus alaplapoknál a az Ai ClockTwister ami a memóriák másod és harmadlagos időzítéseivel babrál valamit. Több módja van neki: Lighter, Light, Moderate Strong stb. Ez a ram stabilizálásban segíthet. A másik az a common performance level állítása. Ez közvetlenül a processzor teljesítményére van hatással nem tudom pontosan milyen módon, de ha ha Linx alatt instabil a rendszer akkor meglehet próbálni, hogy magasabb értéket állítasz be. Ilyenkor picit csökken a teljesítmény, de növekszik a stabilitás ami már lehet elegendő a stabil Linx/IBT-hez. Nekem pl 8-ról 10-re kellett emelni, hogy stabil legyen a 4Ghz. A másik pedig a feszültségek finombeállítása. Magasabb feszültség nem feltétlen jelent stabilabb működést, pláne nem magas FSB mellett. Ezt ki kell tapasztalni.

Ui: Elnéztem azt hittem P45-ös lapod van. Hát így viszont pár beállítási lehetőség nálad hiányzik. Nem lehet annyira finomhangolni mint P45-nél. A Gigabyte biosokat nem ismerem sajnos, de amiket fentebb írtam az első és második bekezdésben azokat megpróbálhatod.

[ Szerkesztve ]

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

Új hozzászólás Aktív témák