Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balrog
tag
válasz tzsolesz #14603 üzenetére
Azalatt a rövid idő alatt ameddig vizes a lap nem fog korrodálódni. Utána meg kell szárítani egy hajszárítóval, hogy ne maradjon rajta víz sehol sem. Végül kontakt spray-vel be kell fújni a csatlakozókat és a foglalatokat. Az eltávolít minden esetleges szennyeződést amitől korrodálódhatna.
Én megcsináltam ez kíváncsiságból egy Asus P5KPL-AM SE-vel ami szintén cigi füstös volt és rá volt rakódva az a barna kátrányos dzsuva. Semmi baja sem lett. Sőt már több mint 14 hónapja 24/7-ben üzemel.
[ Szerkesztve ]
Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
Rakd be 1-2 körre a mosogatógépbe. Érdemes a valamilyen procit rakni a foglalatba, hogy az érintkezők ne sérüljenek, de valami olyat amit nem sajnálsz. A CPU-t sokkal nehezebb kiszárítani mint az alaplapot.
Aki nem hiszi: der8auer
-
Balrog
tag
válasz lamiki #14356 üzenetére
Közelebbről megnézve nekem inkább úgy tűnik, hogy elégett mind két érintkező. Olyan mintha a műanyag foglalat is meg lenne olvadva ott ahol az érintkező fejének kellene lennie. Ráadásul a felső sérült érintkező olyan mintha el lenne színeződve.
Kerestem egy lábkiosztást a 775-ös foglalatról. Eszerint két VTT érintkező sérült meg. A különös az, hogy egy rakás másik ilyen érintkező is van a környéken amik kitudnák szolgálni a processzort. Szerintem ettől a két sérült érintkezőtől még indulnia kellene a lapnak.
Én a helyedben keresnék egy processzort amit nem sajnálok és amiről tudom, hogy nem indul el ebben az alaplapban, de másikban igen. Tehát a processzornak jónak kell lennie. Ezután a processzoron összeforrasztanám a két-két sérült érintkezőhöz tartozó pad-et a velük szomszédos VTT pad-el. Értelem szeren ennek az lenne a célja hogy a processzoron lévő két VTT pad is kapjon feszültséget, de ne a sérült foglalatból, hanem a szomszédos pad-ekről.
A képen jobban látszik mire gondolok. Pirossal jelöltem a sérült érintkezők helyét. Kékkel pedig azt, hogy szerintem hogyan kellene összekötni a szomszédos pad-eket.
-
Balrog
tag
válasz lenoma #14250 üzenetére
Sajnos normális.
A borda, ami rajta van inkább egy dizájnos valami, mint sem hatékony hőleadó közeg.Minden képpen érdemes újrapasztázni. Pláne ha még a gyári van rajta mert az biztosan beton keményre száradt már. Érdemes valami jobb pasztát használni, pl. AC MX-4 vagy hasonló.
Ha gondolod, tehetsz rá valahogy egy ventilátort is. Én raktam az enyémre egy 5cm-es AVC-t amit leszabályoztam és így kellemes langyos a borda. Viszont nem egyszerű felhackelni rá mivel nincs mivel és mihez. Én felragasztottam ragasztó pisztollyal, de nem igazán vált be. Valami mást kell kitalálni.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Trebron09 #14157 üzenetére
Benne vannak a Xeon mikrokódok igen. A 45nm-es processzorokhoz a legfrisebb 2015-ös, a 65nm-esekhez pedig a 2010-es mikrokódok vannak benne.
Ennek így működnie kellene.
A matrica jól van felrakva rá?
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz rasotamas #13344 üzenetére
Így van Quad channel. Szóval érdemes mind a négy foglalatot használni.
(#13345) envagyok
Magáról az alaplapról én rosszat nem olvastam. Habár az igaz, hogy gyárilag max 39-es szorzót lehet beállítani, ez pedig azért van, mert így védik az alaplapot az extrém tuningtól. Orosz fórumokon olvastam, hogy egy két lap VRM része eldurrant, de mindegyik esetben moddolt BIOS-szal, extrém tuningnál. Valamint több mint valószínű (bár ebben nem vagyok teljesen biztos), hogy az alaplap nem fogja visszavenni a processzor teljesítményét, ha a tápáramkör túlmelegszik. Addig engedi, amíg valami el nem durran. De ez a veszély csak extrém tuningnál és hűtetlen VRM bordák esetében áll fenn.
A garancia azt hiszem standard Aliexpress garancia tehát 3 hónap.Összességében, ha az ember nem rak fel moddolt BIOS-t és megelégszik a 39-es szorzóval, akkor nem lehet baj. Moddolt BIOS-szal és erősebb tuninggal azonban észnél kell lenni, mert az alaplap nem bolond biztos. A VRM-et hűteni kell és valamilyen módon figyelni a hőmérsékletét, vagy be kell tartani a forumokon ajánlott biztonságos cpu feszültséget.
Annyi hátrányról tudok, hogy vannak új verziós lapok ahol nem megy a BIOS flash. Vagyis nem lehet felrakni moddolt BIOS-t. Talán az oroszok találtak megoldást rá, de ennek még nem néztem utána.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Mennyire vagy bevállalós?
Én most agyalok egy barkácsolt kínai "X79"-es konfigon.
Alaplap: [link] - ~28240 HUF
CPU 6 mag 12 szál: [link] - ~29661HUF
16GB 1866Mhz RAM (32 is mehet bele): [link] - ~13842HUFAz egész kb. 71750Ft körül van + a cooler.
Olyan apróságokon pedig nem szabad fennakadni, hogy az alaplap valójában nem X79 chipsetes, hanem H77-es. (Valahogy összedrótozták az lga2011 és a H77-et.) Moddolt BIOS-sal pedig az E5-1650 szorzója állítható és 4.2Ghz környékére belehet lőni izmos hűtéssel.A Tech Yes City készített róla videót: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Bengio #13188 üzenetére
Próbáld meg kézzel belőne ezeket a beállításokat hátha segít. Ezek az én stabil beállításaim. A ramok 1080Mhz-en mennek 5-5-5-15-ös időzítéssel 2.1V-al. Érdemes kézzel beállítanod a sub-timing-okat is. A képen ezek a halványszürkével jelzett értékek. Nálam ezek Auto-n vannak, de te szerintem kézzel lődd be őket.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #12959 üzenetére
Attól tartok erre leghamarabb 41 nap múlva fogunk választ kapni.
Pedig minden esélye meg van egy szép tuning eredményre. Az Alpenföhn hűtő elég izmosnak néz ki. Talán Matternhorn, de nem biztos. A HyperX ramok pedig szerintem 1066-osak szóval ott is van még tuning potenciál ha visszaosztja őket 800Mhz-re. Kár, hogy kispadra került. Nagyon kíváncsi lettem volna, hogy meddig jut vele.
-
Balrog
tag
Az SB voltage-ed nagyon alacsony akár csak a Clock Overcharging voltage.
Ilyenkor én azt szoktam csinálni, hogy mindennek adok bőven feszültséget hátha stabil lesz és utána elkezdem csökkenteni amég instabil nem lesz megint. Szóval szerintem így állatsd be a feszültségeket:
CPU Voltage: 1.25V
CPU PLL Voltage: 1.56V
FSB Termination voltage: 1.32V
DRAM Voltage: 1.9V
NB Voltage: 1.35V
SB Voltage: 1.2V
Clock Over-Charging Voltage: 1vHa stabil akkor lehet csökkenteni a NB voltage-et elsősorban. A többi, még ha így is marad az sem gond mivel ezek még nem nagy feszültség értékek. Nem károsak. A NB Voltage értékét azért érdemes csökkenteni, mert jócskán tud melegedni az északi híd. Vagy maradhat ennyin is csak akkor egy kis ventilátort érdemes rá rakni.
-
Balrog
tag
Én is belefutottam hasonló hibába. A Klissre memóriáim 1.9-1.92V fölött instabillá váltak. Van ilyen. A memória chipek a modulon nem szeretik ha a gyári értékeken kívül járatják őket. Rákerestem a chipek pontos típusára (SK Hynix-ek egyébként) és a dokumentációból kiderült hogy az üzemi feszültségük 1.8-1.9V és tényleg ezen a két értéken a legstabilabbak. Ez nem meglepő, de más gyártók chipjei ez jobban szokták tolerálni.
Nálam az lett a megoldás, hogy lazítottam az időzítést a gyári 6-6-6-18-ra és a fesz 2V-ról visszavettem 1.9V-ra.Próbáld meg te is hogy visszaveszed 1.9V-ra.
Én ajánlom a windows alól futtatható memtest-et is. [link]
Gyorsabban kiderítheted vele, hogy instabil-e a géped. Ahány processzormagod van annyit indíts el belőle. A szabad memóriát pedig oszt el közöttük. Mondjuk mindegyik-nek adsz 1300Mb-ot vagy többet ha van több szabad memóriád. Ha egyszerre fut a négy memtest és instabil a ram tuning akkor pillanatok alatt elkezdik ontani magukból a hibaüzeneteket.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
A 3.6-hoz szerintem elég lesz az a hűtő, ha 1,3V alatt maradsz.
1. kép:
A CPU Performance Settings-nél érdemes a tesztelés idejére kikapcsolni az alábbiakat:
C1E Support, Vanderpool Technology (virtualizáció), Intel SpeedStepVéglegesen kikapcsolható:
CPU TM Function2. kép:
CPU, FSB, RAM beállítások rendben. Itt mindent jól beállítottál.3. kép:
A Feszültségeket én nem szoktam Auton hagyni. Jól ha kézzel beállítod, és akkor tudod, hogy ténylegesen mennyit kap, nem pedig az alaplap tekergeti őket össze vissza.CPU Voltage: 1.4V-ig ellehet menni, de ott már fűt a proci mint a kazán. Ameddig nem lesz, egy komoly hűtésed addig szerintem ne nagyon menj 1.3V fölé.
CPU PLL Voltage: 1.5V a gyári érték. Általában ennyin szoktuk hagyni, de segíthet stabilizálni a tuningot. 1.6V a plafon, de 1.56V fölé nem szoktunk menni, mert általában nincs már haszna.
FSB Termination Voltage: Ennek a növelése magas FSB-nél (érds kb. 430 felett) segíthet stabilizálni a tuningot, vagy segíthet csökkenteni a CPU voltage értékét. Tehát ha magasabb FSB voltage értéket állítasz be, akkor lehet, hogy csökkentheted egy kicsit a CPU Voltage értékét úgy, hogy közben megmarad a stabilitás. Ha jól emlékszek, akkor P35-ös lapoknál 1.4V-ig ellehet menni, de arra vigyázz, hogy a túl magas érték instabilitást is okozhat. Ezt tapasztalatból írom. P35-höz valahol 1.3 és 1.36 között lesz a jó érték.
DRAM Voltage: Egyértelmű. Első számú feszültség RAM tuning esetén. Átlagos borda nélküli ramokkal 2V-ig ellehet menni, tovább nem ajánlott. Bordás tuning ramokkal 2.2V-ig. Ha a ram-ra több feszültség van írva akkor értelemszerűen annyit kell beállítani. Vannak 2.3V-os modulok is.
NB Voltage: Ez az északi híd feszültsége, amiben ott van a memóra vezérlő is. Tehát ha ezt a feszültséget növeled, akkor segíthet a magasabb memória órajel elérésében pláne, ha 4 memória modult használsz. Megint csak emlékeim szerint 1.4V a plafon, de annyira csak extrém memória tuningnál lehet szükség. Itt is valahol 1.3 és 1.36V között lehet az optimális érték.
SB Voltage: A déli híd feszültsége. Érdemes kézzel beállítani az alap értékre. Ez azt hiszem nálad 1.2V lesz.
Load Line Calibration: Tuningnál rengeteget segít. Érdemes bekapcsolni, cserébe jobban melegszik a processzor.
Remélem ezzel segítettem egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Pakmara #12775 üzenetére
2SK3918-as mosfetek vannak rajta. [link]
Ha van kedved ilyennel bibelődni akkor rakhatsz rájuk bordát. Hővezető ragasztóra lesz szükséged hozzá. Pl.: [link]
Egyébkét a mosfetek 6.1mm szélesek és kb. 1mm rés van közöttük. Így 2db mosfetre legalább 13x13mm-es vagy 14x14mm-es hűtőborda kellene. A processzor foglalat és a hátlapi kivezetések között van 6 mosfet. 3-as csoportokban. Az trükkösebb lesz mert a az egyik mosfet távolabb van a többitől. Oda valami 13x15-ös vagy 14x16-os kellene kb.
Ebay-en lehet elég sok féle méretű bordát találni szeritem találsz olyat ami jó lesz. Legfeljebb reszelni kell egy kicsit.Ennél az eladónál sokféle méret van. Van neki 13x13x11mm-es is. Vagy 14x14x6 és 20x14x6 is. Utóbbi a két hármas csoport-ra jó lenne a foglalat és a hátlapi kivezetések között.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz DamieN 86 #12769 üzenetére
Szóval ez egy ThinkCentre... OEM gép. Hmm... Szerintem a tuning így felejtős. Nem hiszem hogy vannak ilyen jellegű beállítások a BIOS-ban.
Tehát marad az alap 3ghz-es órajel. Én így maximum egy GTX 950-et vennék bele. Lehet nem bírná teljesen kihajtani a proci de közel lenne hozzá. Ennél erősebb videókártyát én már nem vennék bele mert fölösleges lenne. Viszont a 600-as vagy még régebbi sorozatú kártyákat sem mert azok már meglehetősen régi generációk. Ami még szóba jöhet az a GTX 750 Ti. Viszont ez kb. egy árban van a GTX 950-el holott lassabb annál és egy generációval régebbi.Szóval röviden az egyetlen értelmes opció szerintem a GTX 950.
-
Balrog
tag
-
Balrog
tag
válasz Zé_Mester #12733 üzenetére
Én nem biztos, hogy váltanék a helyedben. Nem sokkal lennél előrébb, ráadásúl ritkák az olyan Xeonok amik bírják a 4300-4500Mhz körüli órajelet értelmes feszültséggel.
Ha viszont mégis belevágsz, szerintem a három leggyorsabb 1333-as Xeonnal van a legjobb esélyed egy 4.3Ghz körüli vagy fölötti órajelre. Ezek pedig X5460, X5470 és E5450. Ezekből az E0 steppingeset szabad csak megvenni. A két X-es fűt mint a kazán, de a magas szorzójuk miatt ezekkel szokták a legmagasabb órajelet elérni. Az E5450-nek viszafogotabb a fogyasztása és a hűtermelése, de ezek 4-4.1Ghz körül feladják a harcot.
Mielőtt belevágnál, azt vedd figyelembe, hogy a 4.3-4.5Ghz már az abszolút plafon ezeknél a processzroknál. Ritkák azok a példányok amik bírják ezt a sebességet és éppen ezért nagy mázli kell ahhoz, hogy kifogj eggyet.
(#12739) DamieN 86
Az egy 3.5 éves hozzászólás amire válaszoltál. Nem hiszem, hogy errefelé jármég a kolléga aki írta.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz csubuka #12735 üzenetére
Igen ezt én is néztem. Megcsináltam én is a saját Biosomat a 2015-ös mikrokódokkal és előtte az volt az első, hogy az inteltől letöltöttem a .tar.gz-s fájlt amit te is linkeltél, de én sem találtam benne 2015-ös mikrokódot.
Viszont a GitHub-on megtaláltam őket: [link]
Egy szó mint száz. Ugyan úgy megcsináltam a mikrokódtáblázatomat mint ahogy ETOM-é is meg van csinálva. A felhasznált mikrokódokat pedig a GitHub-ról szedtem le. És működik a dolog. Tegnap óta használom a gépet az új A0Eh 2015-ös mikrokóddal és eddig minden rendben. Ja és igen Xeon E5450-et használok.
Csináltam méréseket is. 7-Zip, LinX 0.6.4, Aida64 Cachemem, GPGPU és a sebességteszteknél pedig a CPU és FPU teszteket valamint 3D Mark Cloud Gate, Sky Dive és Fire Strike teszteket. Gondolom, nem okozok meglepetést azzal, hogy az eltérések mérési hibahatáron belül voltak. Ha valakit érdekel meg vannak az eredmények, képek formájában. Lusta voltam diagrammot csinálni belőlük. Előre szólok unalmasak:2010-es itt pedig a 2015-ös
Ezek egyébként szerintem hivatalos intel mikrokódok csak valamelyik OEM vagy OEM-eknek készítette az intel akik gondolom fizettek érte. Valószínűleg valami biztonsági rést vagy stabilitással kapcsolatos hibát javítottak. Azért gondolom, hogy hivatalosak mert az új platform ID-k (amiket a mikrokódok használnak: B1, 91 stb.) benne vannak az Intel Microcode Revision Guidance-ben, sőt csak ezeket jegyzik benne a régieket nem.
(#12736) ETOM
Nem kell parázni. Az én mikrokódtáblázatom most már ugyan úgy néz ki mint a tiéd és csont nélkül megy vele a gép. E0 steppinges Xeon E5450[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz stickrs #12730 üzenetére
Nem kapcsoltál ki a bios-ban valami USB-re vonatkozó beállítást? Legacy Support vagy valami ilyesmi a neve. Ha az ki van kapcsolva, akkor USB-s billentyűzettel nem tudsz matatni a BIOS-ban. Vagy rádugsz a gépre egy PS2-es Billentyűzetet és vissza kapcsolod, vagy CMOS reset jumperrel az alaplapon és az egész BIOS-t visszaállítod alapra.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz csubuka #12726 üzenetére
Szerintem rendben lesz ez a bios. Moddolták, hogy legyen AHCI támogatás, a mikrokód táblázatot pedig ésszerűsítették. Kidobták a régi, pentium és Dual Core mikrokódokat a Core 2 / Xeon kódokat pedig frissítették az elérhető legfrisebbre.
Ma este én is megcsinálom a P5Q-s gépem mikrokód táblázatát ugyan így. Kíváncsi vagyok hoz-e valami változást az 5 évvel frissebb mikrokód.
(#12728) ETOM
Jaja jól tetted, hogy előre utánanéztél. Ha a Pentium procival frissítetted volna, szerintem el sem indult volna vele gép mivel csak a Core 2 architektúrájú processzorokat támogatja a moddolt BIOS. Attól pedig nagyon eltér a régi Netburst pentium.Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
válasz Balrog #12725 üzenetére
Az E8300 mikrokódja benne van, nyugodtan frissítheted vele a BIOS-t.
Valami olyasmi lehet amit írtam. Az intel összevont több mikrokódot is.
A 2018-as Intel Microcode Revision Guidance-ből kisilabizáltam.
Szóval a B1 platform ID és 067A CPU ID-hez tartozó mikrokód tartalmazza a Wolfdale processzorok mikrokódját:
Intel Core 2 Duo E7400, E7500, E8400, E8500, E8600
Intel Pentium E5200, E5300, E5400, E5500, E5700, E5800, E6300, E6500, E6500K, E6600, E6700, E6800
Intel Celeron E3200, E3300, E3400, E3500A 91 platform ID és 0676 CPU ID-s mikrokód szintén Wolfdale processzorokhoz tartozik:
Intel Core 2 Duo E7200, E7300, E8190, E8200, E8300, E8400, E8500A 45nm-es Core 2 Quad-okat pedig a 10 platform ID és 0677 CPU ID-hez tartozó mikrokód támogatja.
Yorkfield:
Intel Core 2 Extreme QX9650, QX9770, QX9775
Intel Core 2 Quad Q8200, Q8200S, Q8400, Q8400S, Q9300, Q9400, Q9400S, Q9450, Q9500, Q9505, Q9505S, Q9550, Q9550S, Q9650Yorkfield Xeon:
Intel Xeon L3360, X3320, X3330, X3350, X3360, X3370, X3380[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
A Pentium nincs benne. Az E8300-al még nem tudom mi a helyzet. (Ez ugye 45nm-es Core 2 Duo proci. Lentebb írom, hogy miért érdekes ez.)
Viszont egy kis türelmet kérek mert ki kell silabizálnom, hogy mi van itt.
Amit biztosra tudok: A 65nm-es Core 2 Duo, Core 2 Quad és Xeon mikrokódok benne vannak. Továbbá a 45nm-es Xeon mikrokódok is, sőt abból a 2015-ös verzió.
A 45nm-es Core 2 Duo és Quad mikrokódokat nem találom. Ezekhez a processzorokhoz a 01 és 10 platform ID-k és 0676, 0677, 067A CPU ID-k tartoznak. Na ilyen kombinációk nincsenek a BIOS-ban viszont van helyette B1 és 91-es paltformazonosító, illetve 0677 CPU ID. Ezek nem tudom, hogy mihez tartoznak. Gyanítom, hogy ezek lesznek a 45nm-es mikrokódok amiket nem találok, csak idő közben az intel valamit változtatott. Valószynűleg a sok kis mikrokód helyett összevonta őket 2-3 nagyobb mikrokódba és új platform azonosítóval látta el őket.
Ennek utánnézek. Egy kis időt kérek.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Szia!
Igen benne vannak a Xeon mikrokódok. Jónak kellene lennie. Milyen proceszorral fogod csinálni a BIOS frissítést? Azért kérdezem mert a mikrokódok felét kiszedték belőle. Összesen 16 maradt benne. Ez nem gond, csak ha olyan processzorral csinálod a frissítést aminek nincs benne a mikrokódja az új biosban, akkor lehet, hogy frissítés után figyelmeztet postolás során, hogy elavult a mikrokód, vagy el sem inul a gép. Ha ez a helyzet nem kell parázni, bele kell rakni a Xeont és azzal már működni fog.
Másik érdekes dolog és ez most igazából a többiekhez szól.
Vannak 2015-ös Xeon mikrokódok? Én úgy tudtam hogy a 2010-esek a legfrisebbek, de ebben a moddolt P5K-EPU Bios-ban amit ETOM linkelt 2015-ösök vannak.
Itt a bios mikrokód táblázata:[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #12700 üzenetére
Teljesen egyet értek azzal, hogy érdemes jó tuning memóriát vadászni hozzájuk. Van is itthon 2x2GB Corsair Dominator ilyen ni: [link], de még két ugyan ilyen modul kellene.
Viszont most találtam és elvileg az enyémek is lesznek. Második vevőjelőlt voltam, de az eredeti vevő nem jelentkezett ma érte, szóval holnap délután megyek értük. Remélem délelött nem jelentkezik érte az eredeti vevő, nehogy eladják neki.Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
válasz stickrs #12697 üzenetére
Nem vagyok képben az MSI Biosával ezért megnéztem az alaplapod manualját. A Cell menübe vannak összepakolva a tuningos beállítások. Erről kép lentebb. Majd nézd meg, hogy a képhez képest vannak-e plusz beállítási lehetőségeid és ha igen akkor azt meg ird le itt nekünk és majd megmondjuk érdemes-e vele babrálni vagy sem.
A kép alapján amit érdemes piszkálni azok igazából csak a feszültségek.
CPU Voltage - Elsőszámú feszültség ami tuningnál számít. A te alaplapoddal szerintem 1.35V a plafon ameddig elszabad menni, de inkább próbáld meg 1.3V körül maradni. Nyílván 1.32V sem gond ha ennyi kell a stabilitáshoz. Viszont ha emeled a feszültséget jobban fog melegedni a processzor is, szóval az intel hűtőnél valami joval komolyabbra lesz szükséged.
Most látom hogy ezt nálad elég furán lehet bállítani. A processzorod VID-jéhez (gyári feszültség) képest tudsz plusz feszültséged megadni. Ezt Aida64-el megtudod nézni mennyi. Alaplap menü -> CPU menü -> Magfeszültség néven szerepel. Ez az az érték amihez a BIOS-ban plusz feszültséget tudsz adni. Érthetőbben: ha a magfeszültség 1.25V és a bios-ban +0.1V-ot állítasz be akkor a processzorod valódí feszültsége 1.35V lesz.Memory Voltage - Egyértelmű. A memória feszültségét állíthatod be. Alap hűtőborda nélküli ramoknál 2V a max ameddig ellehet menni, de érdemesebb 1.9V körül maradni. Ez a memória tuningnál segít sokat.
VTT FSB Voltage - Ennek a növelése magas FSB-nél (érds kb. 430 felett) segíthet stabilizálni a tuningot, vagy segíthet csökkenteni a CPU voltage értékét. Tehát ha magasabb VTT FSB voltage értéket állítasz be akkor lehet, hogy csökkentheted egy kicsit a CPU Voltage értékét úgy, hogy közben megmarad a stabilitás. Ha jól emlékszek akkor P35-ös lapoknál 1.4V-ig ellehet menni, de arra vigyázz, hogy a túl magas érték instabilitást is okozhat. Ezt tapasztalatból írom. Szerintm neked valahol 1.3 és 1.36 között lesz a jó érték, de ez csak tipp. Speed(R) vágja inkább ezt az FSB voltage témát.
NM Voltage - Ez az északi híd feszültsége amiben ott van a memóra vezérlő is. Tehát ha ezt a feszültséget növeled akkor segíthet a magasabb memória órajel elérésében pláne, ha 4 memória modult használsz. Megint csak emlékeim szerint 1.4V a plafon, de annyira csak extrém memória tuningnál lehet szükség. Itt is valahol 1.3 és 1.36V között lehet az optimáis érték, de ez megint csak tipp.
SB I/O Power és SB Core Power ezek nem segítenek a tuningban. Érdemes őket az alap 1.5 és 1.05V-on hagyni.
Spread Spectrum-ot kapcsold ki. Az nem kell.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #12694 üzenetére
Azért tanácsoltam inkább az E5450-et mert ő L5430-at írt nem E5430. Az én tapasztalatom szerint az L-es verziókkal alacsonyabb FSB-t lehet elérni. Radásúl én még nem futottam bele olyan E0-ás E5450-be ami ne tudott volna legalább 450-es FSB-t.
Az FSB-vel kapcsolatban szerintem aki nem tuningmemóriában gondolkozik, hanem olcsó konzumer fajtában, annak a 450-es FSB az arany középút. Ekkor a ramok ugye már 900Mhz-en mennek. Ezeknél az olcsó ramoknál semmi garancia nincs arra, hogy 900 fölött is bírni fogják a gyári cl 5-5-5-15-ös időzítésüket. Az én Kingston Value ramjaim pl. a 932Mhz-et gyári időzítéssel már 2,05V-al bírják csak, vagy 1,9V-al de akkor rontanom kell az időzítést 5-6-6-18-ra.
Ezzel az analógiával egy E5430 is jó lehetne hiszen 450FSB * 8 = 3600Mhz ami már nem rossz, de egy E5450-el aminek 9-es szorzója van, lehet, hogy többet is el tudna érni.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Pakmara #12688 üzenetére
Az én tapasztalatom szerint, ha egyforma modulokat használsz, akkor nem hárklisak ezek az alaplapok a memóriákra. Próbálj valamelyik nevesebb gyártótól beszerezni 4 egyforma modult. Pl. Kingston, Samsung, Hynix, Corsair, Geil, OCZ. A kingmax-ot viszont kerüld szerintem. Nincs jó tapasztalatom velük.
A processzorral kapcsolatban, egy 2 magosról 4 magosra történő váltást egyértelműen megérez az ember. Akár már böngészés közben, hogy ha sok tab van nyitva és az egyiken pl. youtube is megy, akkor a multitaszking érezhetően gördülékenyebb a négy szálason. Játékok alatt meg pláne. Az újabbak alatt óriási a különbség egy 4 és egy 2 magos processzor között. Már ha egyáltalán elindulnak egy 2 magos processzoron. Pl. Farcry 4 már nem indul és szerintem van még több is.
A két 4 magos között, ha nem játszol, akkor szerintem nem lehet észrevenni azt a 400Mhz difit. Játékok alatt már más a helyzet, mert ott minden extra Mhz jól jön, amit még ezekből a CPU-kból kilehet sajtolni. Én neked is azt tanácsolom, hogy inkább egy E5450-t keress bele. Azzal a lappal egy lightos tuning még belefér. A chipset bírni fogja, inkább a VRM lesz limitáló tényező. Ha a tuning során 1.3V alatt maradsz, akkor nem lehet gond és még úgy is jó esélyed van, mondjuk egy 3600Mhz körüli stabil órajelre. Pláne ha E0 steppinges procit veszel.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz stickrs #12667 üzenetére
Vagy ezért problémázik mert a parancs végéről lemaradt a fájlkiterjesztés, (ezesetben .1C0) vagy át kell nevezned a bios fájlt .rom kiterjesztésűre. Tehát A7345IMS.rom-ra és úgy már megeszi az afudos. De ha kiadod a parancsot mindig írd oda a végére a bios fájl kiterjesztését is.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz lotuska #12638 üzenetére
Korhű izmos hűtőből nekem hírtelen a Scythe Mugen 2, Scythe Ninja, Alpenföhn Brocken, Alpenföhn Matterhorn, Arctic Cooling Freezer Xtreme, Thermalright Macho jut eszembe.
Ezekre olyan 120mm-es ventilátort raksz amilyet csak akarsz. Vehetsz rá PWM-eset is amit tudsz bios-ból szabályozni.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz lotuska #12631 üzenetére
Szerintem ebbe a konfigba kár lenne E5450-nél lassabb procit rakni. Meg kell rántani 4Ghz-re, egy izmosabb videokártya és még játékra is abszolút vállalható gép lesz belőle. Én az adatlapomon szereplő géppel játszok mert ez is elég. (Fallout 4, WoW, Overwatch, Fortnite). DirectX 12 / Vulkan API-s játékokban még jobban szerepelnek ezek procik.
Azt szoktuk mondani, hogy 4ghz-re húzva egy GTX 1050 Ti / RX 460 / RX 560 a plafon amit még kibír hajtani. Efölé nem érdemes menni.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #12622 üzenetére
A Compatible mód az más néven IDE mód. Ilyenkor valóban nincs se AHCI támogatás se Trim funkció. (Egyébként Speed(R)-nek azt hiszem igaza van. Nekem is rémlk valami, hogy az OS-ben is van beépített trim, de nem hiába szokták ajánlani, hogy BIOS-ban legyen AHCI-re kapcsolva a vezérlő.)
Amit linkeltél leírás szerintem jó lesz (AMD-s gépehez valami regisztry hackelést ír). Ha azt követed akkor áttudod rakni a rendszert AHCI módba Trim támogatással együtt anélkül, hogy újra kellene rakni.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz troller #12611 üzenetére
Windows7-el nincs tapasztalatom, de 10-el igen. Az elhasalt a töltöképernyőn mikor a P5Q-s gépből átraktam egy P8Z77-V-s gépbe. Viszont szerintem az az inteles AHCI driver miatt volt, de akkor nem néztem utána jobban.
Ha intel-es AHCI drivert használsz akkor eszközkezelőből töröld a drivert és hagyd, hogy a Microsoft-os drivert töltse vissza helyette. Az elvileg kompatibilis minden chipsettel. Ha ezután is elhasal szerintem érdemes újrahúzni a rendszert. Nem tart az sokból.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz envagyok #12606 üzenetére
Igen ezt én is olvastam, hogy nem voltak tuningbajnok alaplapok és a biosuk sem volt kiforrott, de mégis csak van egy különlegesség faktoruk lévén, hogy egy már nem létező gyártó utolsó szériás alaplapjai.
(#12607) elistvan
Szerintem nyugodtan vágj bele. Egy E5430-al a szerintem a 3Ghz meg lesz. Legalábbis találtam egy hírdetést ahol sikerült a fickónak: [link]Ha tényleg bírja a 375 körüli FSB-t akkor egy E5450 meglehet a 3400Mhz-is. Az pedig már nem is olyan rossz és csak ~5$-al drágább proci mint az E5430.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #12603 üzenetére
Lehet, hogy direkt egy Abit alaplapos gépet szeretne. Ezek a deszkák manapság már kuriózumnak számítanak.
Még mielőtt meg lett volna a P5Q-m én is Abit alaplapot kerestem, de a p45-ös lapok már nem jelentek meg a P35 pedig ritka és nem is találtam abban az időben.
-
Balrog
tag
válasz csati70 #12486 üzenetére
A Foxconn G41M-be lehet rakni 8GB memóriát támogatja. Valami tök alap 800Mhz-es cl5-ös modul tökéletes lenne bele. Kingston, Samsung ezekkel nem szokott kompatibilitási baj lenni. A Kingmax-okat viszont kerülném, nincs jó tapasztalatom velük. Próbálj 4 teljesen egyforma modult venni. Ezt akár mondhatod az eladónak is. Négy tök egyforma modul 99%, hogy gond nélkül megy majd dual channelben.
Hőmérséklet mérésre én is Aida64-et használok, de jó még pl a HWiNFO is. Ugyan olyan pontosan mér mint az Aida64.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz csati70 #12474 üzenetére
Igazán nincs mit, de sajnálom, hogy nem sikerült. Az jutott még eszembe, hogy a régebbi 2008-as mikrokódokkal talán működne, de megnéztem a biost amit arról a fórumról töltöttél le és abban a 2008-asok vannak. Szóval ez nem BIOS/mikrokód hiba lesz hanem hardveres.
A foglalatot kellett módosítanod? Levágni a két műanyag pöcköt. Ha igen akkor lehet az nem sikerült jól és az ott maradt műanyag megemeli a processzort annyira, hogy ne érintkezzen rendesen.
Ha ezt kizárhatjuk akkor tlac #12462-es hozzászólásával értek egyet. A Xeon procikról olyan lábak hiányoznak amelyeken keresztül az áramot veszi fel. Ez nem szokott gondot jelenteni, de nálad a gyenge alaplapi tápáramkör bekavarhat. A kevés fázis miatt lehet, hogy vannak olyan, a tápellátásért felelős érintkezők amiket az ASRock nem kötött be, de a 120W-os prociknak viszont kellene. Csak tippelek, hogy ez lehet-e a gond, de szerintem a probléma kulcsa a gyenge tápáramkör lesz.
Mindenesetre ha a foglalatot módosítani kellett akkor azt ellenőrizd, hogy biztosan jól érintkezik-e a processzor.
Ha igen akkor nincs mit tenni. Ki kell cserélni a procit egy E5450-re esetleg 5440-re. E5450-ből próbálj SLBBM verziót szerezni E5440-ből pedig SLBBJ-t. Ezek az újabb E0 steppinges verziók. Kevesebbet fogyasztanak mint a C0-ás verziók. Jobban passzolnak a lapodhoz.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz csati70 #12471 üzenetére
Elkészítettem a módosított BIOS-t a lapodhoz. Az ASRock oldaláról szedtem le a legfrissebb 1.3-as BIOS-t és beleraktam a 45nm-es Xeon procik mikrokódjait. A legfrissebb 2010-es verziókat. Így ennek már működnie kellene. Ezen kívül mást nem változtattam.
Innen tudod letölteni: [link]Majd jelezz vissza kérlek, hogy mi a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz #74018560 #12029 üzenetére
Megtettem. Oldalt az Aida64 OSD panelje látható az IBT futtatása közben. Az FSB-t vissza kellett vennem 445-re, hogy meglegyen a 4Ghz körüli cpu órajel, így viszont a ramok is lassultak 890Mhz-re. Az időzítés maradt 5-6-6-18.
(#12036) Razermazer
Jaja baromi ritkák a 2GB-os modulok, nekem pedig csak olyan jöhet szóba. De majd figyelem hátha legközelebb nekem is szerencsém lesz. Ahogy észrevettem ezek a 775-ös rendszerek nagyon érzékenyek a memória sebességre. Múlt hét pénteken rövid időre kitudtam próbálni 8GB-nyi 1066Mhz-es HyperX memóriával amiket 445-ös FSB mellett ~1080Mhz-en járattam. Bepattintottam egy GTX 1060-an és csináltam egy gyors Fallout 4 tesztet Sanctuary-ben és környékén. Nagyon lehetett érezni, hogy 890Mhz 5-6-6-18-as időzítéssel (ezt bírják az én kínai ramjaim) vagy 1080Mhz 5-5-5-15-el volt futtatva a játék. A kínai ramokkal volt hogy 40fps-re is beesett elég sokszor ami azt illeti. A HyperX-el viszont 52 volt a legalacsonyabb érték Ultra beállítások mellett amit láttam. Mindeközben a GTX 1060 40-45%-os kihasználtság mellett lógatta a lábát.Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
válasz Razermazer #11994 üzenetére
Hát Grat hozzá. Annyi pénzért nagyon jó vétel volt. De legközelebb nekünk a pórnépnek is hagyj 1-2-t.
(#11995) tlac
Igen már belefutottam ilyen ram modulba. ebay-ről rendeltem AMD-s gépbe. Noname DDR2-es modulok voltak kingston chippel és az egyik modul szemlátomást görbült volt. Óvatosan beleillesztettem a foglalat két végén a vezető sínbe és a közepét oldalról egy kicsit megnyomtam hogy beletudjon menni a foglalatba. Semmi baj nem volt vele. Jól működött.(#11997) REIT
Nekem 1-2 dolog szemet szúrt. Az 500Mhz-es FSB, a 4ghz-es processzor és az 1000Mhz-es cl5-5-5-15-ös ram-hoz képest kevés az 50Gflops. Ilyen órajelektől én 55Gflops fölötti értéket vártam volna. Az is feltűnt, hogy a coretemp szerint mind a 4 magod 90fok fölött van, Sőt a Core #0 és #1 majdnem 100 fok. Az nagyon nagyon sok. Az E5450-nek 85 fok a TJ max értéke. Efölött már throttlingol a processzor. Ez magyarázat lehet az IBT eredményekre.Viszonyításképpen lefuttattam én is az IBT-t 1024Mb rammal ahogy te. Nekem 53Gflops fölötti értéket dobott.
A gépem paraméterei: FSB 475, Cpu 4037Mhz, RAM 950 cl 5-6-6-18[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Razermazer #11992 üzenetére
Bakker akkor te vitted el a kék 1066-os G.skill-eket 6k-ért?
Miután felrakták kb. 2 órával vettem észre, de akkor már jegelve voltak. Nagyon pipa voltam.
(#11991) tlac
Én ilyen apróságon, hogy kiflibe áll a ram sosem akadtam fel.
Majd a foglalat visszaegyenesíti. Elég szorosan fogják az érintkezők, szóval szerintem nem lesz azzal gond.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Speed® #11734 üzenetére
Ilyen spéci ramokat nem is nagyon találni, de ha lennének is valószínűleg méreg drágán.
Már 8GB DDR2-es HyperX-ért is elkérnek 14-16e-et. Annyiért már 8GB DDR3-as ramot is lehet venni. Igaz sokra nem mennék vele a DDR2-es lapban.Látom én már mi lesz ennek a vége. Maradok a jelenlegi 8GB ramnál. Az legalább csak 6k-volt.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #11726 üzenetére
Az én rendszerem is ehhez nagyon hasonló eredményt dob. Sőt nálam is 950Mhz körül tekernek a ramok 5-6-6-18-as időzítéssel, csak úgy mint nálad. Ez megint csak megerősíti, hogy a RAM sebesség és időzítés van ennyire brutális hatással az L2 műveletekre.
Jó lenne kifogni hardveraprón 1066Mhz-es cl5-os HyperX ramokat értelmes áron...
-
Balrog
tag
Hát erre én is nagyon kíváncsi lennék.
Egy P45-ös rendszertől elképesztő az a sebesség. Szerintem a memória lesz a titok nyitja. Olyan tuning ram kell amit szeret a chipset. Szerintem az én eredményeimet is az olcsó ramok fogják vissza.Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
válasz kalidor55 #11666 üzenetére
Köszi szépen! Hasznosak a képek.
(#11665) xeon forever
A hétvégén majd finomítom még a beállításokat és utánaolvasok, hogy mit kellene módosítanom ahhoz, hogy végre stabil legyen az l2 olvasási sebesség. Egyedül a feszültségekkel nem babráltam még komolyabban. Talán valami kevesebbet kap a kelleténél, de most a napokban nem lesz rá időm, és amúgy is felhúzta az agyam...
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #11650 üzenetére
Hát a tápegységet kizárnám. Egy Chieftec CTG-500-80P van benne. Előtte egy tuningolt 2500k-t és egy 280x-et is gond nélkül vitt. Most megnéztem multiméterrel a 12V-os ágát és 12.1V alá nem esik be, még linx alatt sem. A VGA egyelőre egy ATI X300-as, ami alig fogyaszt valamit.
Minden automatikusan induló program ki van lőve, így elméletileg semmit fölösleges dolognak nem szabadna futnia a háttérben.
Próbálgattam a beállításokat, Ai Clock Twistert visszavettem Lighter-re, DRAM Read training be volt kapcsolva, de most már az is ki van kapcsolva, Common perf. level-t 10-ről 12-re állítottam, C1E-t is kikapcsoltam, a ramok időzítését is rontottam 6-6-6-18-ra. Semmi eredmény. Az L2 olvasási sebesség között még mindig 15-20e-es különbségek is előfordulnak, a késleltetésben pedig 6ns-os különbség is.
Ami segített kicsit az a CPU PLL fesz megemelése 1.5V-ről 1.56-ra. Így az L2 olvasási eredmények különbség lecsökkent 9e-re, de a késleltetés továbbra 5-6ns-al eltérhet.
Tuning nélkül a különbség 1-2e MB/s és 1ns alatti. De ez szerintem csak azért van mert alap órajelen nem elég erős a processzor, hogy kibukjon a különbség.
Akinek van kedve, megtenné, hogy futtat egymás után három Aida64 gyorsítótár és memória sebesség tesztet és az eredményeket feljegyzi? Ha másnál is előfordulnak 10e körüli olvasási különbségek akkor ez lehet, hogy csak mérési hiba. Vagy pedig normális működés ezeknél a két chipes processzoroknál..
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #11639 üzenetére
Igen annyit kap most. 1.38V-ot.
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #11631 üzenetére
Habár ilyenről még nem halottam amit írtál, mármint hogy az ECC ennyire befolyásolja a cache működést, de hajlandó vagyok elfogadni, mert ez megmagyarázná miért kapok állandóan más L2 cache olvasási és késleltetési eredmény az Aida64-ben.
Viszont akkor órajelcsökkentésen kívül, hogy lehetne stabilizálni az L2 cache-t? NB vagy GTL ref feszültség emeléssel? Azt hozzáteszem, hogy a gép az stabil, prime95 tesztek addig futnak amég le nem állítom őket és a LinX sem dob hibát még 6 óra elteltével sem.
Erre gondolok egyként. Az L2 olvasási és késleltetési értékeket nézzétek. A Három teszt között pár másodperc telt el és semmin sem változtattam a egyes tesztek között.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #11592 üzenetére
Én is 1.38V-ot adok neki és stabil is a rendszer. LinX 4GB-al tesztelve 6 órát futott hiba nélkül. Ráadásul egy 4GB-os teszten belül a mért Gflops-ok közel vannak egymáshoz. 3-4 tizedre max. Amit én nem értettem hogy miért növekszik a mért Gflops ha több memóriát állítok be a LinX-ben. Pl. 2GB-os tesztnél ~53.5 még a 4GB-os tesztnél ~54.5.
Egyébként kipróbáltam amit írtál és megemeltem a feszt 1.4V-ra, de semmi sem változott. A LinX eredmények kb semmit sem változtak a kisebb feszültséggel mérthez képest és ugyan úgy meg van a kb. 1Gflops-os különbség a 2GB-os és a 4GB-os tesztek között.
-
Balrog
tag
válasz kalidor55 #11588 üzenetére
Ha 1.3V elég neki a 4200-höz az nagyon szép eredmény. Egy P45-ös lapban még ez a "rosszabbik" proci is menne szerintem stabil 4.3-at, talán picit többet is. Nagyon állat.
Az IBT-vel kapcsolatban annyit tanácsolnék, hogy inkább High beállításon teszteld. Akkor 2GB ramot foglal le, tovább fut a teszt, hamarabb kibukik ha instabil a gép, ráadásul a kapott eredmények konzisztensebbek lesznek. Pár tized távolságra lesznek egymáshoz képest feltéve ha stabil a rendszer. Ha nem akkor sokkal jobban ingadoznak az eredmények.
Én is futtattam IBT-t Stadard, High és Ver High beállításokkal. Miért van az, hogy minden lépcső után kb 1Gflops-ot nőtt a mért számítási teljesítmény? Azt hittem IBT bug, de LinX-nél is pont ez a helyzet, bár arról nincs képem. Nagyon fura.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz kalidor55 #11571 üzenetére
Ha már 411-nél instabil a rendszer még akkor is ha proc. feszt. emelsz akkor ott szerintem valami más fogyott el. Én a ramra tippelnék. Szerintem túl szoros az 5-5-5-12-es időzítés neki 1000Mhz felett. Lazíts rajta mondjuk 6-6-6-18-ra és nézd meg, hogy biztos jó feszültség legyen neki beállítva. (A BIOS nem tudja, hogy tuning ram van az alaplapban ezért alapból a JEDEC szabvány szerinti 1.8V-ot állít be, holott lehet, hogy 2V vagy 2.1V-ot igényelnek a moduljaid. Típus szám alapján rálehetne googlizni, hogy milyen feszültség és időzítések tartoznak az 1200Mhz-es órajelhez.)
Az lenne a lényeg, hogy meg tudd keresni a processzorod végét. Mi az a max FSB amin még stabil. Ehhez a ramot stabilizálni kell. Vagy úgy hogy rontod az időzítését, vagy úgy hogy visszaveszed a sebességét, hogy 1000Mhz alatt maradjon. (Ez utóbbi a jobb megoldás.) Ha meg van a max stabil FSB utána jöhet a memória sebességének beállítása.
Finom beállítások alatt olyanokra gondoltam mint Asus alaplapoknál a az Ai ClockTwister ami a memóriák másod és harmadlagos időzítéseivel babrál valamit. Több módja van neki: Lighter, Light, Moderate Strong stb. Ez a ram stabilizálásban segíthet. A másik az a common performance level állítása. Ez közvetlenül a processzor teljesítményére van hatással nem tudom pontosan milyen módon, de ha ha Linx alatt instabil a rendszer akkor meglehet próbálni, hogy magasabb értéket állítasz be. Ilyenkor picit csökken a teljesítmény, de növekszik a stabilitás ami már lehet elegendő a stabil Linx/IBT-hez. Nekem pl 8-ról 10-re kellett emelni, hogy stabil legyen a 4Ghz. A másik pedig a feszültségek finombeállítása. Magasabb feszültség nem feltétlen jelent stabilabb működést, pláne nem magas FSB mellett. Ezt ki kell tapasztalni.
Ui: Elnéztem azt hittem P45-ös lapod van. Hát így viszont pár beállítási lehetőség nálad hiányzik. Nem lehet annyira finomhangolni mint P45-nél. A Gigabyte biosokat nem ismerem sajnos, de amiket fentebb írtam az első és második bekezdésben azokat megpróbálhatod.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz kalidor55 #11565 üzenetére
Hát nézd. Az FSB órajelének emelése általánosan jó hatással van a sebességre, mivel minden ezen keresztül kommunikál egymással. Növekszik a memória sávszélességed is.
Mind a kettőnknek a processzora 4Ghz-en jár, viszont az én ramjaim 942Mhz-en mennek cl 5-6-6-18-as időzítéssel. A tieid pedig 58Mhz-el magasabb órajelen és sokkal jobb időzítéssel. Ennek ellenére mégis kb. ugyan annyi Gflops-ot dob a két rendszer. Miért? Mert a lassabb ramok ellenére a magasabb FSB-vel lehetett ennyit kompenzálni. Ráadásul neked a 4Ghz-hez elég 1.2V ami nagyon jónak számít. Szóval szerintem az processzor menne még többet is magasabb feszültséggel és némi finomhangolással a BIOS-ban. De mondom, ha 4Ghz körül tartod a proci órajelét és csak az FSB-t emeled, már azzal sokat javítasz a teljesítményen, főleg úgy, hogy neked még a ramokra se nagyon kell figyelni hiszen 1200Mhz-ig elmehetsz velük. Szerintem a te rendszeredben még sokkal több van mint 53Gflops.
Tegyük fel, hogy te is beállítasz 471Mhz-es FSB-t. A proci szorzót visszaveszed 8.5-re. hogy 4Ghz körül maradjon a sebessége. A ramoknak pedig be tudsz állítani olyan osztót, hogy 1132Mhz-en menjenek és ezt elvileg akkor bírják is. Arra kell majd figyelned, hogy az 1200Mhz-hez tartozó időzítéseket valószínűleg kézzel kell beállítanod. Aida64 kiírja neked az 1200-hoz tartozó időzítéseket. Így szerintem valahol 56-57Gflops körül leszel. Ha tudsz még emelni a processzor órajelén könnyen meglehet a 60-is.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz kalidor55 #11559 üzenetére
Korrekt ez az 52-53Gflops 400-as FSB mellett. Az enyém is 53-54 között megy, csak hogy 471-es FSB-vel. Igaz lassabb memóriával és lazább időzítéssel. Ha magasabb FSB-n járatnád a rendszert akkor még 4Ghz mellett is jó pár Gflops-ot összetudnál szedni. Pláne, hogy nálad a ramok is bírják a tuningot.
(#11553) envagyok
Teljesen jogos a felvetés. Ha kitudja használni a több szál nyújtotta előnyt, akkor egyértelműen 1366-ra érdemes váltani.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #11550 üzenetére
Hogy mennyi lenne a max stabil OC. azt kb lehetetlen megmondani. Még egy P45-ös lapban is nagyon processzorfüggő a dolog. Sajnos a legtöbb Xeon 4Ghz körül igencsak kifingik. Szerencse kell ahhoz hogy olyat találj ami bírja a 4.2-4.3Ghz-et. A stabil 4.5-höz pedig óriási mázli. Nagyon-nagyon ritkák az olyan processzorok. (Sajnos még én sem találtam ilyet.)
Amit ezzel mondani akarok, hogy ha már van egy alaplap + processzor párosod ami bírja a stabil 3935Mhz-et akkor már nem éri meg pénzt ölni a 775-ös platformba. Nem éri meg másik alaplapot esetleg gyorsabb ramot venni, annak reményében, hogy elég mázlis leszel és kifogsz egy 4.2-4.3Ghz-et tudó processzort, mert erre kicsi az esély.
Az a 300-400Mhz amit ezzel nyernél már nem sokat oszt vagy szoroz.Nekem pár hónapig párhuzamosan volt egy 4 magos Sandy bridge-es rendszerem és egy 775-ös 4 magos Xeon-os rendszerem. Amit észrevettem, hogy a Sandys processzornak elég volt 500Mhz-el kisebb órajelen futnia ahhoz hogy ugyan azt a teljesítményt hozza mint a Xeon. Magyarán egy 4Ghz-es Xeon azt tudja mint egy 3.5Ghz-es Sandy Bridge. Vagyis szerintem érdemes lenne fontolóra venni, hogy LGA 1155-re válts. 13k körül már kapni i5 2500-at. Be tudod állítani, hogy terhelés alatt is tartsa a max turbó órajelét (3800Mhz, bár ehhez lehet hogy Z chipsetes alaplap kell nem tudom pontosan) és máris van egy gyorsabb rendszered mint amilyet a Xeon-nal elérhettél volna. Játékok alatt még jobban előjön a Sandy előnye. Szóval szerintem érdemes ezt fontolóra venni.
-
Balrog
tag
válasz xeon forever #11057 üzenetére
63?
Az Kb. egy 4.2-4.3Ghz-re húzott Sandy i5 szintje. Most már világos miért ez a nagy különbség. Fogalmam sem volt, hogy két E0 steppinges processzor között ekkora különbség is lehet. Muszáj lesz szereznem egy ilyen újabb gyártású Xeont.
-
Balrog
tag
válasz Speed® #11043 üzenetére
Attól tartok, hogy ezek közül csak a pro overclocker jöhet szóba.
Nálam is 1:1-ben mennek a ramok az FSB-vel csak épp 941Mhz-en.Viszont azt hiszem tudom mi a gond. Visszanéztem a régebbi Aida64-es eredményeimet és ezek szerint a mem olvasási sebességem egy ezrest esett és az L2 olvasási sebességem is kicsit több mint 20k-t. A régi méréshez képest az változott, hogy kivettem az egyik Kingston 2GB-os modult és egy 1GB-os Kingmaxot raktam be helyette. Valószínűleg és két különböző modult nem csipázza annyira a lap.
Egyelőre akkor nem nyúzom tovább. Jövőhéten úgy is megjönnek már végre az "elméletileg" Samsung chipes Kllisre ramok. Ha tényleg Samsungot kapok akkor a kommenttek alapján bírniuk kellene az 1066Mhz-et cl5-ös időzítés mellett. Remélem...
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz jokeph #11041 üzenetére
Not bad.
Hát itt azért a DDR3 sokat lendít a dolgon. A magasabb sávszélesség jótékonyan hat az L2 sebességére és késleltetésére is.
Nekem azonban be kell érnem a DDR2-vel, ráadásul abból is a 800Mhz-es modulokkal. xeon forever eredményén azért is lepődtem meg mert ő is DDR2 800Mhz-es modulokat használ.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Speed® #11039 üzenetére
Én viszont nem értem miért dob 51.3Gflops-ot. Ok, hogy magas fsb, de 3733Mhz-en jobb eredményt kapott mint én 4004Mhz-en 471-es FSB-vel. És ahogy visszanéztem a 4Ghz körüli Xeonok 50Gflops-ot szoktak futni.
Ezek alapján ha xeon forever-nek menne 4Ghz-en a procija akkor 55-57Gflops körül kellene kapnia. Én még az 51-et sem értem el pedig elvileg minden beállított értékem magasabb. Ez mitől lehet? Valamit finomhangolni kellene?Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
válasz lamiki #10964 üzenetére
Ezért nem szabad felfelé húzni a hűtőt mert akkor jön vele a proci is. Óvatosan jobbra-ballra meg kell tekergetni a hűtőt és akkor elválik a processzortól.
(#10949) -KP-
A két három évet úgy értettem, hogy addig jó lenne ha tartaná a hővezető képességét mert nincs kedvem évente szétbombázni a gépet, hogy pasztát cseréljek a procin. Elég nehezen lehet hozzáférni a házban.
Az MX-4 3 év után is kenhető állapotban volt, pedig az egy 4Ghz-re húzott Phenom II 965BE-t hűtött. Viszont az MX-4-nél már valami izmosabbat, de hasonlóan tartósat keresek.(#10951) Speed(R)
Nálam az olcsó fehér paszta vs Kryonaut azt jelentette, hogy tudom-e a Sandy 2500k-t 4.5Ghz-en használni vagy sem. A fehér paszta AVX-es Linx 0.6.5 alatt gyorsan felengedte egészen 100-102C-ig. A Kryonaut megfogta 77-78C-on. Ez azért óriási különbség. Ha a Hydronaut felengedi 80-ig még azzal is kibékülök.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Speed® #10921 üzenetére
A Kryonaut-ból én is megjöttem. A processzoron kerek egy évet bírt ki. Kiszáradt és annyira rosszul vezette már a hőt, hogy hagyta a procit felmenni 100C-ig. Egy R9 280x alatt még eddig sem bírta. Ott 8 hónap után adta fel a harcot...
A hydronaut-nak még nem néztem utána, de ha neked ennyire bevált akkor én is rendelek itthonra. MX-4-et akartam, de ha a Hydronaut is bírja 2-3 évig akkor inkább azt veszek.
-
Balrog
tag
válasz jokeph #10336 üzenetére
Köszi!
Kipróbáltam én is, hogy szinte mindent Auto-n hagyok, de sajnos még rosszabb lett a helyzet. Auto beállításokkal 4Ghz-en sem volt stabil. Kísérletezgettem még, de végül visszatértem a kézi beállításaimhoz és maradt a 4Ghz. Ennek az E5450-nek itt a vége értelmes fesszel. De legalább a ramokat sikerült felpöckölni 1066Mhz-re.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #10331 üzenetére
Megnéztem a lengyel BIOS-t is és nem igazán találok rá magyarázatot. Ha csak azt nem hogy a lengyelben 2007 és 2008-as Xeon mikrokódok vannak. Ezek szerint nálad valamiért a régebbit kedveli az alaplap. Még ilyenről sem halottam eddig.
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #10320 üzenetére
Ha megy a másik Xeonnal akkor ez processzor hiba lesz.
Megnéztem a képeket és ez nem néz ki jól. Ilyet csak Dremellel szabad csinálni, kézi reszelővel nem.
Közben megnéztem az én L5408-amat amit Kínában nútoltak. Ezen nincs ilyen mélyen bevágva mint nálad. A felső képen a felső nútolásodra célzok. Nagyon közel van a pad-hez.
Ez a kép az én hirdetésemből van. Nem a legjobb minőség de az látszik, hogy a bemarások a nyákba messzebb vannak mint nálad. [link]
De hátha csak az egyik érintkezőre szennyeződés került és nem érintkezik jól. Próbáld meg, hogy az érintkezőket a processzoron denaturált szesszel, vagy izopropil alkohollal, esetleg acetonnal jó alaposan áttörlöd, de ne súrold.
Bár őszintén szólva szerintem belereszelhettél az egyik vezető sávba .
Ha nincs nútolva a processzor, akkor sokkal egyszerűbb a foglalatot módosítani. Egy éles szikével biztonságosan levágható a két műanyag pöcök.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #10315 üzenetére
Működnie kellene. A 10676 és a 1067a Xeonos mikrokódok is benne vannak a biosban. Ott valami más gond lesz. A zöld lednek mindenféleképpen világítania kellene ha áram alatt van az alaplap. Ez független attól, hogy milyen processzort raksz bele.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Mike8212 #10283 üzenetére
Örülök, hogy jó lett a BIOS.
Köszi. Még küzdök vele, hogy legyen egy stabil 4100Mhz.
Egyébként nekem egyszerű 800Mhz-es CL 5-5-5-15-ös Kingston Value ramjaim vannak. Magas FSB melett egyelőre nem sikerült stabilizálni 900Mhz fölött.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Közben nálam is történt előrelépés.
Megvettem az alaplapot amit Laraxior ajánlott [link]Nagyon szép állapotban van a lap. Nem hiszem hogy nagyon meg lett volna bolygatva mivel a 2. legrégebbi Bios volt rajta és a bordák alatt a paszta, nem megszáradt, hanem meg kövesedett. (Nem vicc. Be kellett áztatni az északi híd bordáját denat. szeszbe egy egész délutánra.)
A lényeg, hogy nyögvenyelősen, de meg lett a stabil 4Ghz az E5450-el. Ehhez viszont 1.36875V-ot kellett adni a processzornak. IntelBurn Test alatt 3072Mb ramot adva neki így is 68-70fok a max. Őszintén szólva kicsit jobb eredményt vártam. Reméltem, hogy az átlagosnál jobb E5450-et fogok ki, de úgy fest ez egy tök átlagos darab ha tuningról van szó.
Azon gondolkoztam megpróbálom még egy kicsit feljebb pöckölni. Szerintem IBT alatt elmehetek egészen 80fok-ig. Valós használat melett úgy sem fog addig felmenni. Mik azok a feszültség szintek amit napi használatra ajánlotok?
A jelenlegi beállításaim:Ai Tweaker
Ai Overclock Tuner: Manual
CPU Ratio Settings: Auto
FSB Frequency: 445
PCIE Frequency: 101
FSB Strap to North Bridge: 333
DRAM Frequency: 891DRAM Timing Control: Manual
1st Information : 5-6-5-18-3-60-6-3
CAS# Latency: 5
DRAM RAS# to CAS# Delay: 6
DRAM RAS# Precharge: 5
DRAM RAS# Activate to Precharge: 18
RAS# to RAS# Delay: 3
Row Refresh Cycle Time: 60
Write Recovery Time: 6
Read to Precharge Time: 32nd Information : 8-3-5-4-6-4-7
READ to WRITE Delay(S/D): Auto
WRITE to READ Delay(S): Auto
WRITE to READ Delay(D): Auto
READ to READ Delay(S): Auto
READ to READ Delay(D): Auto
WRITE to WRITE Delay(S): Auto
WRITE to WRITE Delay(D): Auto3rd Information : 18-6-2-8-8
WRITE to PRE Delay: 18
READ to PRE Delay: 6
PRE to PRE Delay: 2
ALL PRE to ACT Delay: 8
ALL PRE to REF Delay: 8DRAM Static Read Control: Disabled
DRAM Read Training: Disabled
MEM. OC Charge: Enabled
Ai Clock Twister: Lighter
Ai Transaction Booster: Manual
Common Performance Level: 10CPU Voltage: 1.36875
CPU GTL Reference: Auto
CPU PLL Voltage: 1.54
FSB Termination Voltage: 1.26
DRAM Voltage: 1.84
NB Voltage: 1.26
SB Voltage: 1.10
PCIE SATA Voltage: 1.50Load-Line Calibration: Enabled
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Clock Skew: Auto
NB Clock Skew: Auto
CPU Margin Enhancement: Optimized---------------------------------
CPU ConfigurationCPU Ration Setting: Auto
C1E Support: Disabled
Max CPUID Value Limit Disabled
Intel(R) Virtualization Tech: Enabled
CPU TM Function: Disabled
Execute Disable Bit: Enabled
Intel(R) SpeedStep(TM) Tech: Disabled
Intel(R) C-STATE Tech: Disabled[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
A CMOS Jumper egymaga nem elég, mert az időre és a dátumra vonatkozó beállítások megmaradnak. Vagyis biztosan nem törlődött rendesen CMOS, ezért kell kivenni az elemet is. Az, hogy a jumpert is átrakom közben plusz egy lépés, hogy biztosan törlődjön a CMOS. A bios-mods.com-on is ezt ajánlják, nem csak kitaláltam. A két perces várakozás lehet tényleg sok egy kicsit (talán elég 1perc is), de ennyi idő alatt már egészen biztos törlődik a CMOS. Szintén bios-mods.com-ról vettem a tippet.
Én inkább biztosra megyek minthogy spóroljak egy percet és a jumper pakolgatás is egy pillanat.
Annyit még hozzá tennék, hogy ezzel a módszerrel, nekem mindig gond nélkül sikerültek a BIOS flasheléseim és gond nélkül felismerték a xeon procikat az alaplapok. Egy párat már megcsináltam így gond nélkül.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Balrog #10259 üzenetére
Elkészült a rom. [link]
Beleraktam az összes 65 és 45nm-es Xeon mikrokódot. A legfrissebb 2010-es verziót. Továbbá a Core2 Duo és Quad processzorok 2008-as mikrokódjait is kicseréltem a frissebb 2010 verzióra.Hogyan csináld:
0. A Pentium D procidat rakd az alaplapba. Annak a mikrokódjához nem nyúltam, szóval tuti stabil vele a gép.
1. Az elemet kiveszed, és a CMOS jumpert Clear CMOS állásba rakod és vársz kb. 2 percet.
2. Az elemet visszateszed és a CMOS jumpert az eredeti állásba rakod.
3. Elindítod a gépet és belépsz a BIOS-ba, beállítod az időt és a dátumot, majd Load Default Setting és Save Settings and Exit vagy valami ilyesmi a neve.
4. Újraindult a gép, belépsz a biosba és EZ Flash-el felflesseled a romot amit csináltam.
5. Újraindulás után belépsz a bios-ba és load Default settings majd Save Settings and Exit.
6. Megint csak újraindul a gép de ezuttal kikapcsolod és áramtalanítod. Kiveszed az elemet és a CMOS jumpert Clear CMOS állásba rakod és kicseréled a procit a Xeon-ra.
7. Visszarakod az elemet és a Jumpert az eredeti állásba rakod.
8. Belépsz a bios-ba beállítod az órát és a dátumot, majd Load Default settings és Save Settings and Exit.
9. Örülsz, hogy most már működik a gép Xeon procival.Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
Balrog
tag
Ha van kedved tegyél egy próbát ezzel a biossal is. Én ezt használom most. [link]
Javítja az alaplap memória kompatinilitását, így jobban bírja a ram tuningot. Plusz még pár apróság:
- Replace memory table with P5Q Pro Turbo 602 table
- Update Intel RST O-ROM to v10.1.0.1008
- Replace P6 table with P6 table from P5Q Premium 2406
- Update Marvell 88SE6121 to v1.1.0.L73Beleraktam a legfrissebb 2010-es 45 és 65nm-es Xeon mikrokódokat, valamint a Core2 processzorok mikrokódjait kicseréltem a 2010-es verziókra. Nálam a Kingston Value ramok gyári Biossal megálltak 1000Mhz körül. Ezzel a biossal még 1050Mhz-en is stabilak voltak. Tovább nem néztem, lehet még többet is bírnának.
Egyébként innen szereztem be: [link]
-
Balrog
tag
válasz Laraxior #9896 üzenetére
Remélem nem a tűzzel játszok, de írtam neki és rákérdeztem volt-e már javítva, mókolva, van-e rajta sérülés? Sőt még azt is megkérdeztem, hogy nézte-e hogy mekkora FSB-t bír. Most már nem bízok semmit a véletlenre.
-
Balrog
tag
Közben leírtam a problémákat az eladónak és válaszolt is.
Elnézést kért a kellemetlenségekért és visszaveszi az alaplapot. Nem nézte át tüzetesebben csak kiszerelte tesztelte és már postázta is. Én ezt hajlandó vagyok elhinni neki. A mostani hozzáállását korrektnek tartom.
Holnap már szeretném is postázni neki és minél hamarabb letudni ezt a dolgot.A következő alaplappal már remélem szerencsém lesz. Nagyon oda fogok figyelni a vásárláskor.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz envagyok #9886 üzenetére
Ezt szerintem 8k-ért nem viszik el.
Ha egy laikus meglátja a déli híd hűtését és hogy mennyire meg van csavarodva a lap, már zárja is be a hirdetést.(#9881) MeroM
A kondenzátorok nem lettek kicserélve. a Forrasztások gyárinak tűnnek.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Laraxior #9869 üzenetére
Gyorsan szétkaptam a gépet és visszatettem az égett lefogató keretet. Így abban az állapotban van ahogy kaptam. A két sárga mem foglalat rögzítő pöckei sem eredetik. Azokat is kukázták valahonnan, így nem fogja annyira szorosan mint a fekete foglalatban lévő eredeti pöckök. De a többihez képest ezt már részlet kérdés.
(#9873) envagyok
Igen én árulom. Ahelyett a P5Q helyett vettem ezt.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Meggyőztetek írok neki. Megmondom, hogy tudomásúl veszem, hogy a garancia időből már kicsúsztam ezért nem is élek vele, de a hírdetést értékelni fogom és ott leírom, hogy vigyázzanak vele.
Archivált hirdetést nem tudom szabad-e ide belinkelni. Ha nem akkor elnézést kérek és megérném valamelyik moderátort, hogy törölje a bejegyzésemből. Ez lenne az: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Laraxior #9861 üzenetére
Nem volt értékelés. Írtam neki, rögtön mikor megjött a lap és mondtam neki, hogy "látom ezt már párszor javították". Választ nem kaptam és rögtön archiválta a hirdetést.
(#9863) envagyok
Nem vagyok az a hisztis típus, mert tudom, hogy nehéz visszacsinálni a dolgot, átvétel után és rendszerint összeveszés a vége az eladóval.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Laraxior #9857 üzenetére
Sajnos már bőven kicsúsztam. Képek nem voltak a hirdetésben. A "hibátlan állapot" és az 1109 pozitív értékelés miatt úgy gondoltam, hogy gyári állapotban van az alaplap...
(#9858) dovahkiin04
Nekem is azt kellett volna. De az járt a fejemben, hogy akkor buknám az oda vissza posta árát ami 2400Ft, megint heteket kellene várni mire lesz hardverapron egy p45-ös lap és lehet, hogy a tuningot is jól bírja és akkor fölöslegesen küldöm vissza. (akkor még nem nagyon próbálgattam a tuningot, a 409-es fsb korlátot pedig betudtam annak, hogy az L5408 ennyit bír. Akkor még nem volt meg az E5450.)
A déli híd bordája egy egyszerű alumínium borda amit félbevágtak, és fogóval a szélek felé hajtogattak. Az olcsó Asrock lapokon szokott ilyen borda lenni.(#9859) envagyok
Ezt pontosan így kellett volna csinálni nekem is. De naív és hülye voltam. Viszont tragédia nincs. Vagy veszek Aliról egy X5460-at amivel nagyjából meglenne a 4Ghz. Vagy nyomott áron, korrekten bemutatva a lapot eladom hardveraprón. És lenyelem, hogy buktam rajta 3-4k.-t.[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
válasz Laraxior #9854 üzenetére
És most láthatjátok, hogy mi tárult a szemem elé mikor kibontottam. Hülye voltam, már akkor vissza kellett volna küldenem, de úgy voltam vele ha stabilan működik akkor maradhat.
A felső képen a megégett leszorító keret látható. Szerintem infra lámpával forraszthatták vissza a foglalatot és közben megéget a nikkel bevonat a kereten, vagy folyasztó szer került rá és az marta meg a hő hatására. Egy azonos, de sérülés mentes darabra amit egy asrock lapról szedtem le.
Mellette a nem eredeti VRM borda látható, amit egy P5K szériás lapról bányászhattak. Alatta a fehér gap-pad igénytelenül volt leszabra, minden oldalon kilógott fél fél centi a borda alól és ugyan így volt a másik VRM borda és a déli híd alatt is. Én vágtam őket méretre.Az alsó képen a déli híd hűtése csodálható meg.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
A ma délutánra akkor ez lesz a program. Bios próbálgatások. Találtam is már egy moddolt Biost, nagyon dicsérik. [link] "Enhance memory compatibility" na majd meglátjuk.
(#9844) firstman3333
A ramokat csak pár rövid próbálkozás idejéig járattam 2.2V-on. Nem hozott eredményt szóval visszavettem 2V-ra.Köszönöm a tippeket mindenkinek.
-
Balrog
tag
válasz envagyok #9841 üzenetére
Persze ez teljesen jogos. Nem is ezért neheztelek az eladóra. Inkább azért mert nem mondott el pár dolgot az alaplappal kapcsolatban. Ha tudtam volna, hogy átesett már egy foglalatcserén a lap, nem vettem volna meg mivel minimum 4Ghz-es céljaim voltak amire egy gyári állapotú lappal van a legnagyobb esély.
Másrészről viszont csalódott is vagyok mert utánanéztem ennek a lapnak és nem találtam olyan bejegyzést ahol már ilyen korai FSB wall-ról írtak volna. Átlagban 460 fölött hasalnak el. Az én célom 450 lett volna ezért is vettem E5450-et mert biztos voltam benne hogy az alaplap bírni fogja szóval csak a processzoron múlhat a dolog.
Játszottam még kicsit az fsb strap, másodlagos időzítések és a Transaction Boosterrel. 414-en indul a rendszer, de a windows betöltéskor kékhalálozik. Memóriával kapcsolatos hibákat ír.
Windows alól setFSB-vel 419-ig tudom emelni az FSB-t és stabil is tesztek alatt. BIOS-ból állítva 415-ön viszont már nem is bootol a gép. Nagyon fura.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Történt igen. A processzor foglalat cserélve lett rajta. Sajnos ezt az előző tulaj elfelejtette beleírni a hirdetésbe én pedig nem kérdeztem meg mivel a hirdetésben azt állította, hogy hibátlan az alaplap (1109 pozitív értékeléses eladóról beszélünk). Ebben részben igaza van mert 409-es FSB-ig beton stabil.
Aligha reklamálhatok nála, hogy nem azt kaptam amit ígért, hiszen csak a tuningot nem bírja. Bár igaz, hogy az egyik VRM és a déli híd bordája nem eredeti, márpedig azt állította, hogy hibátlan a lap. Úgy fest ezzel ráfaragtam.
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Jelentkezem megint.
Ma is folytattam a tesztelést. Nem sok sikerrel.
Az időzítéseket egészen 7-7-7-24-ig rontottam és 2.2V-ot is adtam a ramoknak, de semmi. 410-nél továbbra sem indult.
Ezután megkerestem a ramok végét alacsonyabb FSB mellett. 1040Mhz 6-7-6-18-as időzítéssel, illetve a harmard szintű időzítéseknél a Precharge to Precharge Delayt 1-ről 2-re növeltem és ez automatikusan magával vonta a hozzá tartozó időzítések növelését is. Mem OC Charger bekapcsolva, Ai Clock Twister Lighter, Ai Transaction Booster kézzel LvL 14-re állítva.
Ezekkel a beállításokkal már 410-es FSB-n is hajlandó indulni és stabil is, viszont 411-en megint csak nem bootol a gép. Szóval 1Mhz FSB-t sikerült nyeri. Javítsatok ki, de ez nektek úgy tűnik, hogy memória lesz igaz?
[ Szerkesztve ]
-
Balrog
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Adott egy Asus P5Q alaplap, egy Xeon L5408 és egy E5450-es proci (mind a kettő E0 steppinges), 2x2Gb 800Mhz-es cl 5-5-5-15 kingston valeu ram.
A gond, hogy a gép 410-es fsb-n már nem hajlandó bootolni. 409-en még beton stabil, lefutnak a tesztek, de 410-nél már csak a sötét képernyő fogad és csak a ki/be kapcs. segít. Létezhet, hogy máris FSB wall-ba ütköztem mind a két processzornál, ráadásul pontosan ugyan ott 410-nél?
Proci szorzót visszavettem 6-re.
FSB strap 333
DRAM Freq.: 819
DRAM Timing: 6-6-6-18 (kézzel) a többi auto.
DRAM Static Read Controll: Disabled
DRAM Read Training: Disabled
MEM. OC Charge: Enabled
Ai Clock Twister: Auto
Ai Transaction Booster: Auto (LVL: 13)CPU Voltage: 1.275V
CPU GTL Ref.: Auto
CPU PLL Voltage: 1.6V
FSB Termination Voltage: 1.36V
DRAM Voltage: 2.02V
NB Voltage: 1.3V
SB Voltage: 1.1V
PCIE SATA Voltage: 1.5VLLC: Enabled
CPU és PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Clock Skew: Auto
NB Clock Skew: Auto
CPU Margin Enhancement: OptimizedC1E, CPU TM Function, SpeedStem és C-State Tech kikapcsolva
Az létezhet, hogy a ramok nem bírják a 410-es FSB-t? A 983Mhz-nél még stabilak cl 6-os időzítés mellett.
Vagy lehet, hogy az alaplap FSB wall-os már 410-nél? P45-ös chipsetnél ilyet még nem hallottam.Próbáltam állítani az NB és CPU Clock Skew-t egészen 300-ig, külön-külön is és egyszerre is, de semmi.
Ai Clock Twister-nél a Lighter és Light-ot, de semmi változás.Én már kezdek kifogyni az ötletekből ezért is kérdezlek titeket. Jövőhéten érkezik Kínából a 4x2GB 800Mhz-es cl 6-os ramok azokra még kíváncsi leszek. Vagy érdemes lenne 1066-os tuning ramokat keríteni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- 3D nyomtatás
- CPU léghűtés kibeszélő
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Építő/felújító topik
- Delta Force (2024)
- További aktív témák...
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- ! 2 év gyártói garancia ! AULA F87 PRO Vezeték Nélküli Mechanikus Gamer Billentyűzet
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
- Razer Blade 16 - i9-13950HX, RTX 4090 (175W MAX TDP!), 32GB DDR5, 2TB SSD, Win11 Pro - GARI
- GoPro 7 Black Edition
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest